45 g kakao ile łyżek

mjk

Ciasta czekoladowe - 10 przepisów, które musisz wypróbować

Ciasta czekoladowe - 10 przepisów, które musisz wypróbować

Lutowe mrozy i pluchy będą całkiem znośne, jeśli zagryziecie je samodzielnie upieczonym czekoladowym ciastem. Oto nasze niezawodne pokrzepiające przepisy

Domowe czekoladki

Czekoladki domowej roboty sprawdzą się zarówno jako małe co nieco do kawy, jak i słodki podarunek. Tym lepszy, że wykonany własnymi siłami. Do ich przygotowania postaraj się wybrać dobrej jakości składniki - zwłaszcza czekoladę.

Ciasto na jesień

Jesienną chandrę można pokonać na wiele sposobów. Nie zapomnijcie o dawce ruchu na świeżym powietrzu. Spacer w deszczu naprawdę może być przyjemny, zwłaszcza gdy w domu czeka ciepły koc, gorąca herbata i kawałek pysznego ciasta.

Słodkie podarunki

Słodkie podarunki

i 1 łyżka (125 g) miękkiego masła 125 g cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżeczki (20 ml) wiśniówki kakao do obtoczenia Czekoladę połam na małe kawałki, przełóż do miski i roztop czekoladę w kąpieli wodnej (ustaw miskę nad garnkiem z delikatnie wrzącą wodą, dno miski nie może dotykać powierzchni wody

Słodkie zimowe menu

Słodkie zimowe menu

kolor. (przepis Maria Szkop) 1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady 1 szklanka mleka 4 jajka 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 łyżka kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru masło do wysmarowania foremek cukier puder do posypania foremek W rondelku zagotuj mleko z cukrem waniliowym i bardzo

Muffiny! 7 przepisów do wypróbowania w tym tygodniu

Muffiny! 7 przepisów do wypróbowania w tym tygodniu

; czekolady (70 proc. kakao) 115 g masła 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki zmielonych migdałów 1/2 szklanki cukru pudru 2  jajka 2 łyżki wiśniówki 1/2 szklanki  wiśni kandyzowanych   Do dekoracji: 100 g gorzkiej

Najlepsze serniki - nie tylko od święta. Klasycznie!

Najlepsze serniki - nie tylko od święta. Klasycznie!

łyżki kakao 200 g cukru (1 szklanka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego) 250 g masła 3 żółtka Masa serowa: 1,25 kg tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie 1 i 1/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu) 1

Słodkie 'bestsellery' - najlepsze wypieki na Wigilię i Boże Narodzenie

Słodkie 'bestsellery' - najlepsze wypieki na Wigilię i Boże Narodzenie

pierniczki orzechowe 1 szklanka brązowego cukru 3/4 szklanki płynnego miodu 50 g miękkiego masła lub margaryny 2 jajka 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki orzechów laskowych 3/4 szklanki płatków migdałowych 3 łyżki kakao 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki zmielonych

Z kawą i do kawy

Z kawą i do kawy

1 łyżka kawy rozpuszczalnej 350 g mączki migdałowej 220 g drobnego cukru 1-2 łyżki likieru kawowego 3 białka 20-25 ziarenek kawy do dekoracji   W dużej misce rozpuść kawę w trzech łyżkach (45 ml) gorącej wody. Dodaj mączkę migdałową, cukier, likier i ubite białka. Mieszaj, aż masa będzie

Muffiny na słodko i słono

Muffiny na słodko i słono

śmietankowy serek ricotta możesz zastąpić tłustym białym serem - ważne, żeby nie był kremowy, lecz granulkowaty. (6 sztuk) 85 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao) 115 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki mączki migdałowej 2 łyżki

Najlepsze pierniki

Najlepsze pierniki

ostudzeniu, ale najlepiej smakuje ten kilkudniowy. Piernik ekspresowy Piernik: 350 g mąki pszennej 150 g cukru trzcinowego 200 g miodu 3 jajka 120 g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki przyprawy do piernika 10 g gorzkiego kakao 50 g suszonych śliwek 50 g orzechów włoskich

7 ciast z wiśniami do upieczenia w tym tygodniu

7 ciast z wiśniami do upieczenia w tym tygodniu

: Sernik na zimno z winogronami i granatem na 12 sztuk   Składniki 85 g gorzkiej  czekolady (70 proc. kakao) 115 g masła 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki zmielonych migdałów 1/2 szklanki cukru pudru 2  jajka 2 łyżki

17 ciast do upieczenia w listopadzie

17 ciast do upieczenia w listopadzie

pozostawiamy w formie, aż zupełnie ostygnie, a potem okrawamy brzegi nożem i wyjmujemy.   Autor Magda Duklas (na 12-14 babeczek)   Ciasto: 200 g cukru 140 g mąki pszennej 45 g dobrego kakao naturalnego po 1/2 łyżeczki soli, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia 2 

Domowe czekoladki

Domowe czekoladki

Składniki (na ok. 20 sztuk): 200 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao) 150 ml śmietanki 30-36 proc. 12 sztuk świeżych lub 18 suszonych kwiatów lawendy 1 łyżka masła 25 g cukru pudru   czekolada w płatkach biała i ciemna do obtoczenia   Przygotowanie: W rondlu o grubym dnie zagotuj

Śniadanie na rozgrzewkę

Śniadanie na rozgrzewkę

pikantnej czekolady z dodatkiem espresso? Gorąca czekolada z chili - przepis blogera 200 ml mleka 50 g ulubionej czekolady (dobrej jakości) 1 łyżeczka kakao 1/3 łyżeczki rozpuszczalnego espresso szczypta soli szczypta chili bita śmietana i kakao do dekoracji W rondelku podgrzej mleko. Odejmij 2 łyżki

Desery lodowe - na upały i letnie przyjęcia

Desery lodowe - na upały i letnie przyjęcia

czekoladowych 250 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao) 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30-36 proc. 2 i 1/2 łyżki cukru pudru kakao do obtoczenia kulek Łyżką do herbaty lub do melona z lodów przygotuj małe kulki lodowe i wstaw do zamrażalnika na min. 1 godzinę - muszą być mocno zmrożone. Czekoladę połam

Ponętne babeczki i apetyczne ciacha

Ponętne babeczki i apetyczne ciacha

Mała deska z narożnikiem Stelton Classic Nóż do cias... Zassenhaus deska akacjowa ś... Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? źródło: Okazje.info (na 12-14 babeczek)   Ciasto: 200 g cukru 140 g mąki pszennej 45 g dobrego kakao naturalnego

Jedzenie na poprawę nastroju

Jedzenie na poprawę nastroju

250 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao) 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30-36 proc. 2 i 1/2 łyżki cukru pudru kakao do obtoczenia kulek Łyżką do herbaty lub do melona z lodów przygotuj małe kulki lodowe i wstaw do zamrażalnika na min. 1 godzinę - muszą być mocno zmrożone. Czekoladę połam lub

Upiecz babeczki - zaimponujesz dziewczynie

Upiecz babeczki - zaimponujesz dziewczynie

Składniki 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego 1 żółtko 1,5 łyżki cukru pudru   mielone przyprawy: po 1/4 łyżeczki goździków, i ziela angielskiego 1/2 łyżeczki cynamonu   Sposób przygotowania Ciasto tniemy w paski o szerokości 3 cm. Żółtko mieszamy z 1/2 łyżki

Pączki na 7 sposobów

Pączki na 7 sposobów

orzechów laskowych 25 dag mąki 50 g masła 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego cukier do posypania olej do głębokiego smażenia Sos czekoladowy: 200 ml śmietanki 50 ml mleka 200 g czarnej czekolady 50 g kakao W ciepłym mleku rozcieramy drożdże i łyżkę cukru, czekamy, aż drożdże zaczną pracować. Drobno siekamy

9 przepisów z kurczakiem. Sposoby na niedzielny obiad

9 przepisów z kurczakiem. Sposoby na niedzielny obiad

przyrumienią się równomiernie. Składniki 2 łyżki oliwy 2 posiekane cebulki dymki 2 posiekane ząbki  czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g  rodzynek 2 goździki 3 czubate łyżki  kakao chilli w proszku mielony kumin 4 piersi  kurczaka świeża 

Sezon na śliwki. 14 przepisów ze śliwkami na ten tydzień

Sezon na śliwki. 14 przepisów ze śliwkami na ten tydzień

2 łyżki + 1 łyżeczka cukru 2 łyżki  kakao 1/4 łyżeczki soli 110 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 1/4 łyżeczki ekstraktu z  wanilii 1 lekko ubite białko   Nadzienie: 1  pomarańcza 2 łyżki masła 50 g cukru 1 łyżeczka drobno posiekanych igiełek 

Moja mama i jej ciasto. Sentymentalne przepisy z propozycjami czytelników!

Moja mama i jej ciasto. Sentymentalne przepisy z propozycjami czytelników!

z jabłkami , przepis użytkownika: katarzyna_sar Ciasto Fale Dunaju Ciasto: 25 dag masła 25 dag cukru 6 jajek 40 dag mąki 1 torebka proszku do pieczenia (15 g) 2 łyżki kakao 40 dag wiśni Masa: 2 szklanki mleka 1 torebka budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 25 dag masła 2 łyżki wódki owocowej (najlepiej

Ciasta i ciasteczka

6 jajek 1,5 szklanki cukru 300 g masła 500 g miodu (najlepiej gryczanego) 350 g mąki pszennej + 2-3 łyżki do obtoczenia bakalii 300 g mąki żytniej typ 720 2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do piernika 2 szklanki zsiadłego mleka 500 g mieszanych ulubionych bakalii Polewa czekoladowa

Pyszności na tłusty czwartek. Tak to się robi na świecie!

czekolada: 1 l pełnotłustego mleka 1/2 łyżeczki  cynamonu 1 świeża zielona papryczka  chilli 2 czubate łyżki cukru trzcinowego 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej 15 dag dobrej gorzkiej  czekolady (70% kakao)   Sposób przygotowania Robimy ciasto na churros

Marne resztki... brownie. Wyniki konkursu

tartę o średnicy ok. 20 cm) Przepis z bloga truetastehunters.blogspot.com   Spód: 60 ml płynnego oleju kokosowego 60 g cukru brązowego muscavado 3 łyżki mleka roślinnego 120 g mąki gryczanej 2 łyżki dobrej jakości  kakao 70 g  orzechów laskowych (bez skórek) 1/2

Pierniczki i ciasta świąteczne

angielskiego 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki roztartego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka  kakao 250 g cukru 60 ml płynnego miodu gryczanego 1  jajko 1 żółtko   Sposób przygotowania Łączymy mąkę, sodę i sól. Masło rozpuszczamy

Babka jak się patrzy

: Okazje.info 200 g masła 1 i 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 4 jajka 4/5 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka i 3 łyżki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka łyżka kakao tłuszcz i bułka do formy Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka i obydwa

21 obowiązkowych dań do wypróbowania w lutym

; Ciasto: 200 g cukru 140 g mąki pszennej 45 g dobrego kakao naturalnego po 1/2 łyżeczki soli, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia 2  jajka 1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku po 1/2 szklanki mleka (3,2%) i mocnej  kawy   Polewa: 1/2 szklanki słodzonego

Święta dla zabieganych - zdążysz przygotować świąteczne dania w jeden dzień [PRZEPISY I LISTA ZAKUPÓW]

jest piernik kilkudniowy - można go też upiec w ostatniej chwili i podawać od razu. Piernik: 350 g mąki pszennej 150 g cukru trzcinowego 200 g miodu 3 jajka 120 g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1.5 łyżki przyprawy do piernika 10 g gorzkiego kakao 50 g suszonych śliwek 50 g

Soczyste winogrona

mąki 20 g kakao 1 jajko 40 g cukru pudru 80 g masła szczypta soli 235 g konfitury winogronowej 385 g mascarpone lub innego kremowego gęstego serka 20 g czerwonego wina 40 g cukru Na warstwę górną: 115 g miękkiego masła 45 g startej czekolady deserowej 20 g kakao 3 jajka 110 g drobnego

Ciasta z jesiennymi owocami. Zawsze efektowne

, jeśli udekorujemy je cytrynowym lukrem. W wersji dla maksymalistów możemy lukier dodatkowo posypać kandyzowaną skórką z cytryny Składniki 250 g masła + 1 łyżka do posmarowania tortownicy 1 szklanka cukru 6  jajek 1 łyżka  rumu 50 g zmielonych migdałów 1/2 laski  wanilii

Słodkie prezenty - wyniki konkursu

sosem czekoladowym, miętą i odrobiną granatu. Autor: Sylwester Watrak 300 g płynnego miodu (1 szklanka bez 2 łyżek) 180 g masła 4 łyżki brązowego cukru 1 małe jajko 2 żółtka 2 łyżki kakao 700 g mąki (plus do podsypywania) 1 łyżeczka sody 2 łyżki korzennej przyprawy do piernika Dodatkowo: 100 g

Mleko kokosowe - aromat orientalnej kuchni

, kakao lub cynamon Autor: Kinga Paruzel (przepis pochodzi z książki "Nie... zwykła kuchnia" ) A może, zamiast zwykłej mizerii, przygotujesz tę chrupiącą surówkę? Będzie pysznym dodatkiem do kotlecików w orientalnym stylu, np. tajskich kuleczek . Orientalna surówka z ogórka 2 ogórki 1 łodyga

Miłosne menu pod chmurką

podnosi libido. Sałatka z arbuza, fety i mięty 1 kg arbuza 1 opakowanie (200 g) sera typu feta 1 pęczek mięty sok z 1/2 cytryny 3 łyżki (45 ml) oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia) Arbuza obierz, usuń pestki i pokrój w 1,5-cm kostkę. Fetę odsącz, pokrój w kostkę. Miętę posiekaj. Do dużej

Kasza jaglana na słodko [5 PRZEPISÓW]

Dlaczego kasza jaglana jest uważana za najzdrowszą z kasz? Składniki : 3 łyżki kaszy jaglanej (45 g suchej), 1 małe jabłko (150 g), 1 łyżeczka masła (5 g), 1 łyżeczka płatków migdałowych (5 g), 2 łyżki żurawiny suszonej (24 g), ? szklanki wody, szczypta soli, cynamon Przygotowanie : Kaszę wsypać do

Smakowite podarunki, czyli co zabrać na przyjęcie?

Ta sałatka będzie doskonałym prezentem, zwłaszcza dla gospodarzy przyjęcia w ogrodzie lub grilla. Jest prosta do wykonania, ale wygląda bardzo efektownie. Sałatka z brokułów i sera feta 1 spory brokuł 1 opakowanie (200 g) sera feta 4 łyżki płatków migdałowych Sos: 1/3 szklanki oliwy 1 łyżka

Lekko pikantnie czy bardzo ostro? Papryczki pełne mocy

. Spodobało ci się to połączenie? Zrób też brownie. Ta wersja jest naprawdę o wiele zdrowsza od klasycznej, a smakuje nie tylko weganom. 3 puszki fasoli czerwonej 4 banany 4 łyżki surowego kakao łyżeczka cynamonu pół szklanki cukru brązowego 50 g orzechów nerkowca 1/2 papryczki chilli Fasolę odcedzamy i

Mazurki doskonałe

orzechowa: 100 g utartych orzechów włoskich (opcjonalnie migdałów, wtedy smak jest bardziej delikatny, a przy orzechach - wytrawny) 1 pełna łyżka cukru pudru śmietana 22 proc. Polewa czekoladowa: 3 łyżki dobrego kakao 1 łyżka roztopionego masła 3 łyżki śmietany 22 proc. 4 łyżki cukru orzechy

5 deserów z karmelem i toffi do wypróbowania w marcu

. Gruszki karmelizowane pod chrupiącą kruszonką z lodami waniliowymi dla 8 osób   Spód: 230 g mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 6 łyżek cukru 150 g zimnego solonego masła 2 małe  jajka 30-40 ml zimnej  śmietanki 30%   Nadzienie: 180 ml  śmietanki 30% 90 ml

Desery tylko dla dorosłych

puszki. Zobacz również przepis na ciasto z musem malinowym i ajerkoniakiem . Pucharki waniliowo-malinowe 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżeczki cukru pudru 300 g mrożonych malin 1 łyżka cukru pudru 200 g ciasta drożdżowego (lub 2 małe babki panettone) 150 ml wiśniówki 500 ml sosu waniliowego lub

Dziś Międzynarodowy Dzień Kawy!!!

. Przykrywamy biszkopty połową kremu, zanurzamy w kawie kolejne 30 biszkoptów, układamy drugą warstwę i przykrywamy resztą kremu. Posypujemy deser kakao i trzymamy w lodówce, aż do momentu podania. (przepis: Tessa Capponi-Borawska) Składniki 45 dag zmielonych orzechów włoskich 30 dag cukru pudru 12 jajek 1/2

Serniki z truskawkami dla początkujących i średnio zaawansowanych

czubata łyżka masła roślinnego Sos truskawkowy: pół kg truskawek (mogą być mrożone) 2 łyżki cukru 1 łyżka octu balsamico. Sos czekoladowy: 75 g gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru łyżeczka kakao łyżeczka esencji waniliowej truskawki Sernik: Ser, żółtka, cukry i masło zmiksować. Osobno ubić białka z odrobiną

Babeczki, cupcakes, muffiny - rozkosze podniebienia

Jankowska-Kapica Maślana tarta z kremem cytrynowym i truskawkami (na 12-14 babeczek)   Ciasto: 200 g cukru 140 g mąki pszennej 45 g dobrego kakao naturalnego po 1/2 łyżeczki soli, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia 2  jajka 1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku

Serniki jak marzenie

Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie mielonego 250 g sera ricotta 120 g sera mascarpone 3 łyżki mąki 200 g cukru 5 jajek Spód: 100 g gorzkiej czekolady 125 g masła 20 g kakao 125 g cukru pudru 40 g mąki 1 jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 30 g

Co zrobić z kruchych ciasteczek?

brązowego   Opcjonalnie: 100 g  parmezanu 100 g  jogurtu greckiego   Sposób przygotowania Łodygi rabarbaru obieramy i kroimy na cząstki wielkości kciuka, jabłka obieramy i kroimy w takie same kawałki. Wszystkie składniki dusimy na rozgrzanym maśle (30 g - 2 łyżki stołowe), po 5

Dzień matki. Nie ma jak u mamy

Składniki 1 szklanka mleka 2 szklanki cukru 250 g masła 4 łyżki kakao 2 szklanki mąki pszennej 15 g proszku do pieczenia 15 g cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4   jaja 1 łyżeczka octu masło i bułka tarta do przygotowania formy 1 słoik dżemu

Pieczona kaczka, babka, mazurek i jeszcze pasztet, czyli wielkanocne pieczenie

wcześniej borowiki. Naczynie umieszczamy w piekarniku. Pieczemy 51 minut w 200oC. Składniki 130 g masła 240 g mąki pszennej 3  jajka 180 g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 150 g mąki ziemniaczanej 10 g proszku do pieczenia 20 ml  śmietany 18% 45 g kakao 10 g

21 obowiązkowych dań do ugotowania w styczniu

(dla 3 osób)   Składniki 1 szklanka palonej kaszy gryczanej 1 duże  jajko sól, pieprz 100 g grubo pokrojonych  orzechów włoskich 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy (a jeszcze lepiej oleju lnianego lub rydzowego) 1  cebula 2 łyżeczki posiekanego 

10 składników, które obudzą twój umysł i ciało. Nie śpij królewno

Ciasto 130 g mąki 25 g  kakao 240 g cukru 80 ml wody 4 łyżeczki oleju roślinnego 2  jajka 60 ml  maślanki lub mleka 110 g masła 110 g ciemnej czekolady 53% kakao (deserowej)   Krem czekoladowy 500 g  śmietany 36% 250 g ciemnej  czekolady

Pleśniak - ciasto o wielu twarzach

cytryny (ok. 1-2 łyżki). Ostatnią, wierzchnią warstwę, stanowi kolejna warstwa, startego na tarce, jasnego ciasta. Warto pamiętać, że jeśli nie lubimy zbyt słodkich wypieków, możemy zmniejszyć nieco ilość cukru, który dodajemy do ciasta. Pleśniak Składniki: 4 jajka 250 g margaryny (kostka) 3 szklanki

Piernik - staropolski przepis na święta

Piernik dla wszystkich miłośników ciast z dużą ilością rodzynek, orzechów i kandyzowanych owoców. Swój ciemny kolor zawdzięcza dodaniu do ciasta 3 łyżek kakao. Po upieczeniu przechowuj go kilka dni w szczelnie zamkniętym opakowaniu, wtedy szybciej zmięknie. Składniki: 375 g (2 i 1/2 szklanki) mąki

Proste domowe menu dnia

st. C i piecz 40-45 minut. Następnie na chwilę wysuń formę z pieca, rozchyl pergamin i posmaruj wierzch pieczeni łyżką oleju i piecz bez przykrycia 15-20 minut, aż góra pieczeni się przyrumieni. La Cucina prostokątna forma Lurch FlexiForm forma prostokątna Lurch FlexiForm forma

Obiad z klopsikami, zalewajką z grzybami i pysznym deserem

200 g filetu z białej ryby 8 krewetek por papryczka chilli pęczek kolendry 3 limonki jajko sól pieprz 2 łyżki sezamu 3-4 łyżki oliwy Rybę miksujemy w blenderze z obranymi krewetkami. Siekamy pora, chilli (pestki wyrzucamy, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw) i kolendrę. Posiekane składniki

Świąteczne wypieki

śmietany 18-22 proc. 1 cytryna (skórka + sok) 50 g (2 łyżki) kakao Oddziel żółtka od białek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie dorzuć skórkę z cytryny i nie przerywając ucierania, dodaj pojedynczo żółtka. Następnie stopniowo dodaj mąkę, a

Szybko! Upiecz ciasto!

gorzkiej 80 g masła 2 jajka 150 g cukru trzcinowego 1 łyżka kakao 30 g skrobi kukurydzianej 100 g dowolnych orzechów lub płatków z migdałów, podprażonych na patelni Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia posmarowanym delikatnie masłem. Do miski przełożyć pokrojone na małe kawałki masło i pokruszoną

Postrachy szkolnej stołówki w smacznych wydaniach

użyć mrożonych) 2 łyżki masła 2 szalotki 3 ząbki czosnku 3 łyżki białego kremowego serka garść posiekanych orzechów włoskich sól i pieprz Sos: 250 g gorgonzoli 500 ml mleka Przygotuj naleśniki: zmiksuj składniki na ciasto, następnie na mocno rozgrzanej patelni na oleju usmaż naleśniki

Jesienne wypieki

rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaj jabłka, cukier (jedną łyżkę pozostaw) oraz jajka ubite z mlekiem. Wymieszaj, przełóż do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Posyp odłożonym cukrem. Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C, na złoty kolor. Ostudź i oprósz cukrem pudrem

Ciasta z jesiennymi owocami - nie tylko tradycyjne

czekolady. 30 dag ciasta francuskiego 1 puszka gruszek (45 dag) Krem czekoladowy: 1 budyń czekoladowy 2 cukry waniliowe (3 2 dag) 450 ml mleka 10 dag śmietanki 36-procentowej 1 łyżka kakao w proszku Ciasto rozmroź. Gruszki osącz i pokrój na cząstki. Przygotuj krem: budyń i cukier waniliowy rozmieszaj

Czekolada - najlepszy prezent na Dzień Kobiet

dwie keksówki   Ciasto: 60 g dobrego  kakao 90 ml wody   Składniki suche: 380 g mąki pszennej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 400 g cukru   Składniki mokre: 230 g miękkiego masła 4  jajka

Słodka Wielkanoc

(albo masła 82 proc. tłuszczu) 2 żółtka 10 g drożdży skórka otarta z 1 cytryny 50 g cukru pudru (albo zwykłego drobnoziarnistego) Masa orzechowa: 100 g utartych orzechów włoskich (opcjonalnie migdałów wtedy smak jest bardziej delikatny a przy orzechach - wytrawny) 1 pełna łyżka cukru pudru

21 obowiązkowych dań do ugotowania w listopadzie

dla 10 osób Składniki 3-4 suszone  papryczki chilli (można dać więcej, jeśli lubimy bardzo ostre smaki) 10 niedużych  pomidorów 3-4 ząbki  czosnku 2 łyżki oliwy 300 g karkówki  wieprzowej, pokrojonej na kawałki 1  cebula, pokrojona w piórka 2 garści

9 deserów z czekoladą do wypróbowania w tym tygodniu

(na 12-14 babeczek)   Ciasto: 200 g cukru 140 g mąki pszennej 45 g dobrego kakao naturalnego po 1/2 łyżeczki soli, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia 2  jajka 1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku po 1/2 szklanki mleka (3,2%) i mocnej  kawy  

Słodkie wspomnienia z wakacji

. Tradycyjną wersję można jednak urozmaicać, dodając do deseru m.in. posiekane orzechy czy owoce. Tiramisu 200 ml espresso 2 łyżki likieru amaretto 4 żółtka 80 g cukru 1/2 laski wanilii 500 g serka mascarpone 150 g długich biszkoptów kakao niesłodzone Kawę wymieszaj z amaretto i ostudź. Żółtka utrzyj z

Blogerzy polecają: ciasta czekoladowe

łyżki mleka50 g drobno pokrojonych orzechów laskowych albo włoskich Jajka ubić, powoli wsypywać cukier i ubijać do momentu, aż masa zrobi się jasnożółta, a pod palcami nie będziemy wyczuwać drobinek cukru. Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek, sodę, cynamon i wymieszać.Jajka ubijać na najniższych

13 pomysłów na jadalne prezenty świąteczne

, układamy na blasze i pieczemy w 200°C przez 10 minut, aż się zrumienią.   Pierniki: 140 g cukru pudru 60 g masła 90 g  miodu gryczanego 2 łyżeczki przyprawy do pierników 2  jajka 400 g mąki pszennej (typ 650) 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Lukier

8 dań z wiśniami do ugotowania w tym tygodniu

; jajek 2 łyżki kakao masło do wysmarowania formy 5-6 gruszek (mogą być świeże lub z kompotu) 500 g wiśni (świeżych lub mrożonych) 1 szklanka cukru   Sposób przygotowania Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i smalec. Mieszamy łyżką. Dodajemy masło

Twój popisowy deser - zwycięskie przepisy konkursu

4 łyżki rumu Zagotuj mleko i odstaw do przestygnięcia. Wsyp do mleka pokruszone biszkopty, ciasteczka amaretti oraz kawę rozpuszczalną i rum. Utrzyj jajka mikserem ze 100 g cukru i kakao. Połącz jajka z mlekiem. Skarmelizuj na patelni pozostały cukier. Karmel rozlej do kokilek, rozprowadzając na

8 obowiązkowych ciast do upieczenia tej jesieni + rude koty do podziwiania

Autor; Paweł Pojawa   Składniki 400 g mąki tortowej lub szymanowskiej 400 g cukru po 2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka  cynamonu 1/2 łyżki gałki muszkatołowej 6  jajek 450 ml oleju 400 g drobno startej 

Niezła babka (wielkanocna)!

g masła 125 ml mleka pełnotłustego 4 duże jajka 2 łyżki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej do formy: masło, bułka tarta Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej 50 ml śmietanki kremówki Dodatkowo: złote kuleczki cukrowe Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Formę z kominkiem

W Wielkanoc gotuj razem z rodziną

roztopioną margarynę i delikatnie ubijamy. Wylewamy do wysmarowanej formy, pozostawiając kilka łyżek ciasta, do którego dodajemy 2 łyżki kakao. Mieszamy resztę ciasta z kakao i polewamy zawartość formy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 45-55 minut. Po wyjęciu, ostudzoną babkę możemy posypać

Fasola, szpinak - nie uwierzysz, że zrobisz z nich ciasta! [8 PRZEPISÓW]

okazje.info Fasolę/ ciecierzycę blendujemy z bananami, syropem z agawy i cukrem waniliowym na gładką masę. Do masy dosypujemy płatki ryżowe, sodę, kakao, wlewamy mleko, sok z pomarańczy i blendujemy dalej. Czekoladę, śliwki i orzechy siekamy drobno i mieszamy łyżką z powstałą wcześniej masą. Całość

Obiad pełen aromatu

650 g pomidorków koktajlowych przepołowionych5 łyżek oliwyłyżeczka cukru1 kg królika bez kości pokrojonego w kostkę2 łyżki mąkicebula pokrojona w drobną kostkęząbek czosnku, posiekany35 g orzeszków piniowych250 ml wywaru warzywnego2 łyżki soku z cytryny20 listków szałwii drobno

Jesienne desery

kruszonka: 100 g cukru 100 g zimnego masła 200 g mąki pszennej 20 g cukier waniliowy krem czekoladowy: 200 g gorzkiej czekolady 70 proc. kakao 250 g śmietany 36 proc. 50 g masła 2 łyżki miodu sos malinowy: 350 g malin 2 łyżki maki ziemniaczanej 80 g cukru 150 ml czerwonego wytrawnego/słodkiego wina

Desery dla kawosza

Prawdopodobnie każdy łasuch wie, że kawa i czekolada to połączenie idealne. W tym kremie świetnie się to udało. Ten deser skutecznie stawia na nogi. Krem czekoladowo-kawowy 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady 100 ml kawy espresso 4 łyżki (60 ml) rumu albo brandy lub amaretto 1 szklanka

Niedzielne menu z łososiem, falafelami w warzywach i sernikiem marmurkowym

2 szklanki wytrawnego wermutu 3 posiekane szalotki 2 łyżeczki rozgniecionych w moździerzu jagód jałowca łyżeczka pokruszonych ziaren zielonego pieprzu 250 ml bulionu rybnego 3/4 szklanki śmietanki kremówki (30%) 3 łyżki masła łyżka oliwy 4 filety (po 150-200 g) z łososia łyżka posiekanej natki sól

Wasze świąteczne wypieki - wyniki konkursu

i przełożyć do formy. Odstawić na kolejne 10 min. Celem wyrośnięcia. Strucle piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Czas pieczenia 45 min. Po upieczeniu wyjąć formy i posypać cukrem pudrem.Ciasto: 250 g mąki pół kostki masła (dobrze schłodzone) 1 jajko 3 łyżki cukru szczypta soli Nadzienie

Szybkie dania na przyjęcie

po łyżeczce twarożku oraz kilka słupków ogórka i zwijamy w rulony. (dla 4 osób)   Składniki 200 g ciemnej czekolady (min. 70% kakao) 100 g laskowych  orzechów 300 ml 12%  śmietany 6 łyżek cukru pudru skórka otarta z 1  pomarańczy 50 ml likieru

Dżem session

ok. 2 kg arbuza ze skórą 4 łyżki (60 ml) soku z limonki szklanka (250 ml) soku ze świeżych pomarańczy 200 g jagód 1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady min. 70% kakao 2 i 1/2 szklanki (500 g) cukru żelującego 3:1 Arbuza wykrajamy ze skórki, kroimy w kawałki i usuwamy pestki. Przekładamy do

Wielkanoc bez jajek, sera, mięsa - to da się zrobić

ciasto bez jajek i masła 300 g mąki pszennej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 70 g cukru pudru 180 g margaryny dobrej jakości szczypta soli Mąkę, skrobię i sól wymieszaj. Margarynę zmiksuj z cukrem pudrem. Dodaj pozostałe sypkie składniki i szybko wyrób. Ciasto uformuj w kulę lub dysk, owiń

Na ostatki

Składniki: 800 g mąki 60 g drożdży 1 i 1/2 szklanki mleka 8 żółtek 3 łyżki spirytusu 150 g masła 1/2 szklanki cukru szczypta soli 150 g konfitury różanej cukier puder 1 kg smalcu lub 1 l oleju do smażenia   Przygotuj rozczyn z drożdży: wymieszaj 1 łyżkę mąki pszennej, 1/3 szklanki ciepłego

Domowe lody - zrób je samemu. Wielki przewodnik

, szybko przelewamy przez sitko do kremówki z malinami. Studzimy, zamrażamy w maszynce do lodów. Podajemy w zmrożonych pucharkach. dla 8-10 osób   Lody: 500 ml  śmietanki kremówki 1 laska  wanilii 1 czubata łyżka  kakao 150 g posiekanej gorzkiej  czekolady 70% 250 ml

Menu dnia z solidnym gulaszem

250 g gorzkiej czekolady (warto spróbować specjalnej czekolady do pieczenia!) 300 g brązowego cukru 4 jajka 225 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia esencja waniliowa 40 g kakao 500 g malin Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej. Zdejmij z ognia

Wielkanocne wypieki

zieloną cukrową posypką. Rada: babeczki możesz przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 1 dzień. ciasto: 2 i 2/3 szklanki (400 g) mąki pszennej 50 g drożdży 3 łyżki (45 ml) śmietany 22 proc. 3/4 kostki (150 g) miękkiego masła skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżki cukru pudru 2 jajka 2 żółtka sól

Proste menu na imprezę

śledziowych w oleju 2 duże cebule 2 łyżki oleju 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego cukier (opcjonalnie) 100 g rodzynek sól wykałaczki Filety odsącz z oleju i pokrój w małe prostokąty. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę, zeszklij na patelni na oleju. Delikatnie posól. Dodaj koncentrat, jeśli jest

13 przepisów na lody do wypróbowania w tym tygodniu

suszone liście laurowe 1/4 całej gałki muszkatołowej   Domowe rożki: 2 białka 60 g cukru pudru 1 łyżka cukru 30 g masła + odrobina do waflownicy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 45 g mąki szczypta soli   Sposób przygotowania Francuska baza do lodów

Tradycyjne potrawy. Kuchnia śląska

ciasta) 2 łyżki masła 2 łyżeczki sody oczyszczonej lub 1 proszek do pieczenia (15 g) 2 łyżeczki mielonych przypraw (cynamon, anyżek, imbir, goździki, gałka muszkatołowa) powidła   Sposób przygotowania Do rondelka wlej miód, wsyp cukier, dodaj mleko i masło. Podgrzewaj (nie gotuj!) na

Wielkanoc last minute. Proste przepisy na smaczne i szybkie dania

dla 8-10 osób   Żur (zakwas): 2 szklanki mąki żytniej razowej 3 szklanki przegotowanej letniej wody 3 łyżki otrąb owsianych 1 kromka podsuszonego chleba razowego na zakwasie 1 łyżka soli morskiej 2 ząbki czosnku   Oraz: 200 g wędzonego boczku 1/2 kg

Kasztany - dania na jesienne i zimowe dni

 rumu lub koniaku 2 łyżki gorzkiego   kakao 6 kandyzowanych kasztanów (lub z syropu) masło i mąka do formy Sposób przygotowania Okrągłą formę o średnicy ok. 24 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 150°C. Czekoladę połamaną w kawałki

Sycące menu na weekend z pysznym deserem

gorącym sosem, przed podaniem posypujemy bazylią. 200 g cukru 140 g mąki pszennej 45 g dobrego kakao po 1/2 łyżeczki soli, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia 2 jajka 1/4 szklanki oleju po 1/2 szklanki mleka i mocnej kawy Krem: sok z pomarańczy skórka otarta z 1/2 pomarańczy 250 g mascarpone łyżeczka

Przepis października wybrany!

łyżki więcej, ciasto jest dość gęste) 2 jajka, roztrzepane łyżka likieru Amaretto  Składniki na krem: 225 g miękkiego masła 1 łyżeczka Amaretto (opcjonalnie) 1 łyżka kakao 1,5 łyżki mleka 1,5 szklanki cukru pudru (można dać mniej)  Sposób przygotowania:W jednej misie wymieszać składniki suche

Przepisy na koniec świata

;mleka 1 kostka masła 2 szklanki cukru 5 łyżek  kakao 1 szklanka mleka w proszku garść  orzechów włoskich 2 paczki herbatników masło do smarowania formy   Sposób przygotowania Mleko, stopione masło i cukier podgrzewamy (ale nie zagotowujemy). Dodajemy

Torcik orzechowy

Ciasto:1 szklanka zmielonych orzechów włoskich1 szklanka cukru6 jajek2 łyżki tartej bułkiszczypta soliKrem:2 jajka1/2 szklanki cukru250 g masła4 łyżki kakao1 aromat rumowy (albo 2 łyżki rumu)masło i tarta bułka do wysmarowania i posypania tortownicypołówki orzechów włoskich do dekoracjiPrzygotuj

Do schrupania - ciasta i ciastka z orzechami

laskowych 10 dag migdałów 5 dag pistacji 20 dag cukru 1/4 łyżeczki cynamonu 45 dag ciasta filo 15 dag sklarowanego masła 12 dag miodu Mieszamy pokrojone orzechy, migdały, pistacje, skórkę cytrynową, 4 łyżki cukru i cynamon. Natłuszczamy prostokątną formę, rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Płaty

Dzień Babć

niepasteryzowane)   Polewa czekoladowa: 4 łyżki masła 8 łyżek cukru 4 łyżki naturalnego kakao 4 łyżki kwaśnej śmietany 22%   Sposób przygotowania Ubijamy jajka z cukrem na kogel-mogel. Roztapiamy masło, dodajemy miód, podgrzewamy, mieszając, aż się rozpuści. Gdy ostygnie, mieszamy z jajkami

Ciacha na Dzień Kobiet

. Czekoladowe babeczki z polewą herbacianą   Fot. Paulina Kolondra   (na 12-14 babeczek)   Ciasto: 200 g cukru 140 g mąki pszennej 45 g dobrego kakao naturalnego po 1/2 łyżeczki soli, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia 2  jajka 1/4 szklanki oleju o

Top 10 deserów, które poprawią humor po rozstaniu

sprawi, że nie zastygną całkowicie. (dla 2 osób)   Składniki 100 g cukru trzcinowego 100 ml kwaśnej 12%  śmietany garść solonych pistacji 6 suszonych  fig 6 kulek lodów waniliowych   Sposób przygotowania Podgrzewamy w rondelku cukier z 2 łyżkami wody

Blogerzy polecają: świąteczne słodkości

kwaśnej śmietany 18% 200 g masła 2 żółtka skórka z jednej cytryny 4 łyżki cukru   Nadzienie makowe: 200 g maku 1/2 szklanki cukru 50 g masła 2 jajka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka kakao 1 czubata łyżeczka kartoflanki 20 g rodzynek 20 g dowolnych orzechów kilka kropel olejku migdałowego   Nadzienie

Różowe desery z rabarbarem i truskawkami. Mon amour

Składniki 10 dag  czarnych porzeczek 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z  limonki 5 dag cukru pudru + odrobina do posypania 4 cienkie duże naleśniki 20+4 truskawki 1-2 łyżeczki octu balsamicznego 4 kawałki kandyzowanej skórki z limonki olej do smażenia kilka listków

Boże Narodzenie za granicą

samym podaniem dodaj śmietanę i już nie doprowadzaj do wrzenia. Podawaj z grzankami tymiankowymi.Przepis: Marek Widomski - założyciel Kulinarnego Instytutu w Krakowie; www.culinary.com.plfilet z łososia (600 g)4 łyżki oliwy2 łyżki białego wytrawnego winapieprz białysól do smakuPesto:100 g rukoli10 g