dobre polskie zupy

sprawdź też:

dobre

materiały prasowe

Jedzmy zupy, bo są super!

Jedzmy zupy, bo są super!

Choć czasem o nich zapominamy, warto by stale gościły na naszym stole. Zupy - to nie tylko tradycyjne potrawy, ale także idealny sposób na lekkostrawną przekąskę czy preludium do drugiego dania. Przy odpowiednich dodatkach, mogą także królować na stole w roli pełnowartościowego posiłku. Dają ogromne pole do popisu w kuchni.

Tanie, gorące i pożywne - przepisy na tradycyjne zupy

Ponoć Polacy znani są w Europie ze swojego zamiłowania do zup. Chyba coś w tym jest, skoro wiele osób bez zupy nie wyobraża sobie obiadu. I nic w tym dziwnego - wybór mamy ogromny! Oto kilka przepisów, które często goszczą na polskich stołach.

Gotują najlepszą zupę we Wrocławiu. Tańszą od sushi, smaczniejszą niż fast foody i zdrową

200 litrów dziennie, 10 różnych propozycji w menu, dwa stałe punkty programu, dziesiątki wiernych klientów i sześć miesięcy działania. Poznajcie Zupę - niewielki, ale prężnie działający punkt gastronomiczny we Wrocławiu. Stworzony przez pasjonatów, otwarty na wszystkich.

Pomidor owoc miłości

Pomidor owoc miłości

zdrowie, mamy dobrą wiadomość. Nie musimy czekać na lato, aby móc zajadać się pyszną i aromatyczną zupą pomidorową. Nazywana królową polskich zup, będzie idealnym rozwiązaniem zarówno  na niedzielne obiady, jak w tygodniu po pracy. W ofercie dań Babci Zosi znajdziemy delikatną, lekką oraz aromatyczną

Jak ugotować rosół? Porady i triki nie tylko dla początkujących

Jak ugotować rosół? Porady i triki nie tylko dla początkujących

polskich zup. Wiele osób, zwłaszcza spośród tych, które w kuchni stawiają dopiero swoje pierwsze kroki, obawia się przygotowywania rosołu, sądząc, że jest to tak zwana "wyższa szkoła jazdy". I rzeczywiście, ogrom porad i sposobów jego przygotowywania może onieśmielać. W gruncie rzeczy

Menu dnia z potrawką z kurczaka

Menu dnia z potrawką z kurczaka

Zupa ogórkowa z ziemniakami 50 dag ogórków kiszonych 4 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por kilka ziemniaków 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego sól pieprz liść laurowy ziele angielskie 1 czubata łyżka mąki 2/3 szklanki dobrej kwaśnej śmietany (22-proc.) masło lub olej do smażenia

Nowości w menu Pana Pomidora

Nowości w menu Pana Pomidora

konsystencja zupy są doskonale widoczne przez transparentny kubek, ale smaku i zapachu nie sposób poznać, nie otwierając wieczka. Nie dający się pomylić z żadnym innym, lekko kwaskowaty smak szczawiu to nieco zapomniany element polskiej tradycji kulinarnej. Zupa szczawiowa czy duszony szczaw to przecież

Menu dnia z hreczniakami

Menu dnia z hreczniakami

Warto zerknąć do naszej polskiej, regionalnej kuchni. Ta prosta i lekka zupa rybna będzie dobrą propozycją na obiad w tygodniu. Kaszubska zupa marynarska 2 niezbyt duże dorsze listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu sól 1/2 porcji włoszczyzny ocet kilka ziemniaków Ugotuj

Zupa cebulowa po parysku

Zupa cebulowa po parysku

prawdziwy raj dla smakoszy. W każdej, nawet małej restauracyjce można dobrze zjeść. Francuska sztuka kulinarna przywędrowała do Polski już dawno i na dobre rozgościła się w naszej kuchni. Świadczy o tym chociażby mnóstwo związanych z kulinariami wyrazów pochodzenia francuskiego, których używamy, jak

Aromatyczne menu dnia z lekką sałatką

Aromatyczne menu dnia z lekką sałatką

Lane kluski to doskonały i prosty do wykonania dodatek do zup. Najlepiej przygotować je roztrzepując jajko i - mieszając - dosypywać powoli mąkę, do uzyskania niezbyt gęstej mieszaniny. Koperkowa zupa wileńska 1 pęczek włoszczyzny 1 łyżka masła 2 jajka 3 łyżki mąki 3 łyżki posiekanego koperku

Wiosenny obiad: zupa z jarmużu i zapiekanka ze szparagami

Wiosenny obiad: zupa z jarmużu i zapiekanka ze szparagami

parmezanem. fot. Agnieszka Haponiuk ZUPA Z JARMUŻU dla dwóch osób: 200 g jarmużu 150 g mielonej cielęciny (opcjonalnie), ale można bez lub z innym mięsem 1 l bulionu warzywnego łyżeczka dobrego , ostrego żółtego curry w proszku 200 ml mleczka kokosowego 2 średnie cebule 2 ząbki młodego czosnku garść orzechów

Nie chcesz się objadać? Zjedz zupę

Nie chcesz się objadać? Zjedz zupę

przypraw do smaku, dodaj ogórki, a gdy zupa się ponownie zagotuje, dodaj śmietanę wymieszaną z mąką (jeśli nie chcesz, nie musisz dodawać mąki). Wymieszaj, pogotuj jeszcze 1-2 minuty. Przed podaniem posyp zupę posiekaną zieleniną. Kapuśniak nietypowy, bo z chorizo. Udane połączenie kuchni polskiej i

Pani Marchew & imbir - swojska słodycz z orientalnym akcentem

Pani Marchew & imbir - swojska słodycz z orientalnym akcentem

O tym, że od jakości składników zależy jakość dania, wie każdy miłośnik dobrej kuchni. Ta reguła znajduje zastosowanie również podczas gotowania zup Pan Pomidor & Company. Dlatego poszukiwania warzywa, które posłużyło za główny składnik Pani Marchwi, były procesem wieloetapowym. - Od początku

Menu dnia z piwnymi naleśnikami

Menu dnia z piwnymi naleśnikami

Zupę z cykorii możesz podawać na przykład z grzankami (najlepsze będą czosnkowe), a także pokrojonym w cieniutkie plasterki i podsmażonym boczkiem. Zupa z cykorii 1 i 1/2 l wywaru warzywnego 3 duże cykorie 1 mały por 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki śmietany 18 proc. sól pieprz 1 łyżka

Grzybowa i barszcz na jednym stole

Grzybowa i barszcz na jednym stole

Każda rodzina ma swój własny repertuar świąteczny. Nie ma jednej polskiej bożonarodzeniowej tradycji kulinarnej. W jednych domach je się na wigilię zupę grzybową, w innych kaszę jaglaną ze śliwkami suszonymi albo prażony groch. Często rodziny, łącząc się, tworzą nowe tradycje i na świątecznym stole

Menu dnia z kotletami mielonymi

Menu dnia z kotletami mielonymi

zupę i oceń, czy ma odpowiednią gęstość. Jeśli uznasz, że jest za gęsta, wlej trochę wrzątku i ewentualnie sosu z ogórków, a jeśli wyda ci się za rzadka - rozprowadź ją śmietaną starannie wymieszaną z mąką i razem zagotuj. Zupę o dobrej gęstości lub tylko ciut za gęstą zapraw samą śmietaną. Autor: Iza

Kuchnia polska - niech młodzi ludzie uczą się gotować

Kuchnia polska - niech młodzi ludzie uczą się gotować

zdrowsze jedzenie, świadome wybory w sklepach, oszczędność pieniędzy. Kuchnia polska dla nastolatków Wybrałam do swojej książki "Gotowi, by gotować" przepisy z domowej kuchni polskiej dobre dla nastolatków. Sprawdzone, proste, oswojone. W sam raz do potrenowania, gdy ma się czas, chęć

Tessa Capponi-Borawska. Włoskie inspiracje z fasolą

Tessa Capponi-Borawska. Włoskie inspiracje z fasolą

. Moje dzieci uwielbiają jeść ją z toskańskimi kiełbaskami z grilla, ale również nasza polska biała kiełbasa pasuje do fasoli znakomicie! AGIOLI ALL'UCCELLETTO fasola "Na sposób małych ptaszków" wg Zenone Beniniego (Dla 4 osób) Składniki 12 łyżek dobrej oliwy 2 ząbki  czosnku 1

Polskie smaki w naszym menu dnia

Polskie smaki w naszym menu dnia

Co musi się znaleźć w idealnym żurku? Oczywiście dobry zakwas, wędzony boczek i kiełbasa. Chyba nie ma osoby, która mogłaby się oprzeć aromatowi tej zupy. Tradycyjny żurek na kiełbasie - składniki: 2 szklanki gotowego zakiszonego żuru 30 dag białej kiełbasy 10 dag wędzonego boczku 2 jajka

Zupa rakowa i kiszone rydze w Folwarku Ustronie. Bogactwo kulinarnych mikroregionów

Zupa rakowa i kiszone rydze w Folwarku Ustronie. Bogactwo kulinarnych mikroregionów

Więcej niż restauracja Maciej Barton, właściciel Folwarku Ustronie udowadnia, że dobra kuchnia i aktywne działanie na rzecz tradycji kulinarnej nie jest zarezerwowane dla wielkich miast. W Słupi pod Bralinem mieści się siedziba firmy Ostoja Smaku Maciej Barton, która stawia sobie takie

Co kraj to obyczaj - czyli spór o barszcz ukraiński

Co kraj to obyczaj - czyli spór o barszcz ukraiński

Wspólna nazwa to nie wszystko Do dziś barszcz ukraiński jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni galicyjskiej. Pierwotnie była to zupa koloru zielonego, przyrządzana na bazie aromatycznych liści ziela barszczowego. Po rozpowszechnieniu się uprawy buraków, zaczęto używać ich do przygotowania

Smaki prosto z gór

Smaki prosto z gór

Zupa, która najlepiej smakuje w silne mrozy. Kwaśnice przygotowuje się na bazie kiszonej kapusty (dla zakwaszenia, dodaje się jeszcze sok) oraz mięsa (zwykle wieprzowego). Gotową, wyraźnie kwaśną zupę podaje się z ziemniakami i chlebem, więc w zupełności wystarczy za całe danie. Kwaśnica na

Pan Pomidor - slow food, który można zrobić w 5 minut

Pan Pomidor - slow food, który można zrobić w 5 minut

- to jedno, krótkie zdanie doskonale opisuje charakter Pana Pomidora. Dzięki takiemu podejściu każdy może sobie pozwolić na świeży posiłek z dobrych warzyw - wystarczy podgrzać kubek zupy Pan Pomidor & bazylia.

Nowa książka kucharska od Lidla - inna niż poprzednie. Będzie hit?

- W dawnej polskiej kuchni dworskiej obowiązywała prosta zasada dotycząca wyboru kucharza: Do pasztetów bierz Francuza, do ryb - Polaka - mówi Karol Okrasa. - Naprawdę jadało się u nas ryby i przyrządzano je znakomicie. Mam nadzieję, że wrócimy do tej wiedzy. Do podania dobrej ryby czasem wystarczy

11 produktów, które zawsze powinnaś mieć w swojej kuchni

, sycących zup czy dodatek do sałatek. Zobacz: Tanie i dobre źródła białka Znakomity dodatek do zdrowych i lekkich dań. 100g jogurtu greckiego to jedynie 60 kalorii. Jest świetną alternatywą dla tłustych sosów, majonezów czy śmietany. Zawiera dużo białka, wapnia i zdrowych baterii (probiotyków). Możemy go

Gotuj raz na kilka dni

. Gotuj na średnim ogniu. Dopraw pieprzem i solą, gotuj przez 2-3 godziny (im dłużej, tym bardziej esencjonalny będzie rosół) na małym ogniu. Zbierz nadmiar tłuszczu. To podobno ulubiona zupa Polaków. Użyj do niej dobrej jakości przecieru pomidorowego - efekt będzie wyśmienity. Podawaj z ryżem lub

Niespodziewani goście? Te produkty warto mieć w spiżarni!

. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Zobacz również: Czekolada na gorąco Gruszki zapiekane z musem czekoladowym Kawa meksykańska Banany z czekoladą Muffiny czekoladowe Karolina Porcelanowa miseczka - biała w okazje.info Fasola lub ciecierzyca z puszki przyda się zarówno do sałatki

Pełny obiad za około 30 zł [CZTERY ZESTAWY]

masa nie opadła. Smaż na patelni posmarowanej tłuszczem, przekładaj na ogrzane talerze. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Zamiast pomidorów pelati, użyj na przykład domowego przecieru pomidorowego (jeśli posiadasz) lub dobrej jakości koncentratu. Dodatek selera naciowego możesz pominąć. Zupa pomidorowa z

Proste dania z dodatkiem jogurtu

Jogurtowe dipy w towarzystwie pokrojonych w słupki warzyw (np. marchewki, papryki, ogórka) to doskonały pomysł na lekką, wiosenną kolację. Będą również dobrym dodatkiem do krakersów oraz placków warzywnych (także ziemniaczanych ). Jogurtowe dipy Dip koperkowy: około 350 g jogurtu naturalnego

Zielone menu dnia

Bardzo szybka i łatwa do zrobienia zupa. Można dodać grzanki, udekorować kleksem śmietany lub jogurtu i posypać koperkiem. Zupa krem z groszku 3 szklanki groszku 2 łyżki masła 1 cebula pokrojona w kostkę 3 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki) sól cukier. Dodać cebulę i groszek

Szczypiorek, koperek, pietruszka - zielenina na pierwszym planie

Ta prosta domowa zupa będzie idealnym i niedrogim daniem, w sam raz na wiosenny i letni obiad. Zamiast lanych kluseczek, możesz dodać do niej np. drobny makaron. Wypróbuj również przepis na zupę koperkową z wędzonym łososiem . Koperkowa zupa wileńska 1 pęczek włoszczyzny 1 łyżka masła 2 jajka

O barszczach i barszczykach

: Brzmi to jak trzy grzyby w barszczu zamiast przysłowiowych dwóch. T: A co ty właściwie rozumiesz przez barszcz? M: No, jak to co? Zupę z buraków. Czerwoniutką, pachnącą jak żadna inna. Kojącą, zwłaszcza jeśli na osobnym półmisku leżą gotowane ziemniaki z omastą. Kwintesencję naszej polskiej, domowej

Tanio i ze smakiem

koniec gotowania dodaj przyprawy. Zupę przetrzyj przez sitko, zagotuj i przypraw do smaku. Podawaj ze słonymi paluszkami. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Pod nazwą tortilla kryje się nie tylko płaski placek. Hiszpańskie tortille ziemniaczane to rodzaj omletu, który można serwować zarówno na śniadanie, jak i

Greckie menu dnia

Smaczna i sycąca zupa fasolowa z aromatycznymi ziołami i warzywami. Grecka zupa fasolowa 200 g suchej fasoli jaś 1 l wody 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 puszka (400 g) pomidorów 3 łyżki (45 ml) oliwy 2 łyżki tymianku 1 garść (ok. 60 g) czarnych oliwek bez

Uczta za bilon: Pochwała bazaru

truskawki, bo dostawałem cynk, że są wyjątkowo smaczne i w dobrej cenie. Na Stadion Dziesięciolecia - po kompakty i koszulki ulubionych zespołów. Na Szembeka - po mąkę do pieczenia chleba poleconą przez doświadczoną amatorkę domowych wypieków, od której miałem zakwas. Na każdym z tych bazarów trzeba się

Każdy, kto lubił pomidorówkę, był moim przyjacielem

, paskudny. Peanut butter - niby smaczne, choć przykleja się do podniebienia. Inaczej smakują: jajka, masło, mleko.  Rodacy: Nagle każdy, kto lubi pomidorówkę, jest moim przyjacielem. Poza upodobaniem do polskich zup dzieli nas wszystko. Mamy inne marzenia, plany, poglądy, doświadczenia życiowe

Czosnek - dla smaku i zdrowia

masłem możesz także polewać gotowane warzywa. Źródło: Nowa Kuchnia Polska W naszym serwisie znajdziecie mnóstwo przepisów na frytki i pieczone ziemniaki . Będą dobrym uzupełnieniem smażonej ryby lub domowych burgerów. Czosnkowe pieczone łódeczki z ziemniaków 1 kg niewielkich ziemniaków mniej więcej

Zupa na chandrę

Styczeń, podobnie jak listopad, jest dla mnie okresem największej chandry. Święta przeminęły, co prawda jest karnawał, ale ja mało tańczę, na przeceny nie chodzę; miesiąc nigdy się nie kończy, jest mi zimno i smutno. W takich chwilach bardzo pomaga dobra zupa. Prawda jest taka, że (szczególnie w

Z kapustą i z kapusty

. Żurek możesz podawać z ziemniakami okraszonymi słoniną. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Dobrym dodatkiem do tak przygotowanej kapusty będzie ulubiony sos, na przykład pieczarkowy, grzybowy lub pomidorowy. Kapusta faszerowana po włosku mała, luźna główka włoskiej kapusty mała bułka szklanka mleka cebula

Zupa rybna, czyli pozdrowienia z Norwegii

raczej nadaje się na naszą jesień i zimę, niż na polskie lato, ale w norweskich warunkach musi się dobrze sprawdzać. Norweska zupa rybna 1,5 litra esencjonalnego bulionu rybnego 2 średnie marchewki, pokrojone w plasterki 1 średni korzeń pietruszki lub pasternaku, pokrojony w kostkę 1 mały seler

Menu z rybnymi pulpetami i czekoladowym deserem

Przygotowując lane kluski do zupy staraj się, aby ciasto nie było zbyt gęste. W innym wypadku kluski będą za twarde. Koperkowa zupa wileńska 1 pęczek włoszczyzny 1 łyżka masła 2 jajka 3 łyżki mąki 3 łyżki posiekanego koperku 1/2 szklanki śmietany sól Włoszczyznę oczyść i umyj. Zagotuj 1.5 l

Dania i napoje z miętą - doskonałe na lato!

Miętę płuczemy, osuszamy, następnie sparzamy. Wrzucamy cały pęczek do blendera wraz z resztą składników sosu. Miksujemy. Sos doskonale komponuje się z mieszanką różnych zielonych sałat. Autor: Dorota Biały Ta zupa będzie dobrym pomysłem na obiad w upalny dzień. Dzięki dodatkowi ryżu jest bardzo sycąca

Niebarowa ogórkowa

Nie podaje się jej na wykwintnych przyjęciach ani w eleganckich restauracjach. Trudno o entuzjastyczne recenzje dla wersji stołówkowo-barowych. Jedyną ostoją dobrej zupy ogórkowej pozostają domy. Chociaż i tu, gdy prym wiodą tarty, pasta, grill, coraz mniej jest przestrzeni dla ogórkowej, która

Ten kolor i smak! Wiosenna botwinka

garnku roztop masło i dodaj pokrojone buraczki, łodyżki i liście. Duś około 10 minut, następnie wlej bulion warzywny i zagotuj. Zupę dopraw cukrem, solą i sokiem cytrynowym. Śmietanę połącz z niewielką ilością mąki, dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy, starannie wymieszaj, wlej do garnka i zagotuj

Sycące dania z fasolą - idealne na chłody

Aromatyczna fasolka po bretońsku to jedno ze sztandarowych polskich dan obiadowych. Wśród jej zagranicznych odpowiedników znajdziemy np. amerykańską wieprzowinę z fasolą (ang. pork and beans ) i bostońską pieczoną fasolę (ang. Boston baked beans ) z dodatkiem melasy lub syropu klonowego. Prosta

Zasmakuj mocy ukrytej w soczewicy

- dodaje dietetyk, mgr Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE. Dla każdego coś dobrego Soczewica to dla wielu osób kulinarna nowość. Warto wiedzieć, że przygotowanie posiłku z jej wykorzystaniem wcale nie jest trudną sztuką. Najczęściej przyrządza się ją w formie zupy, którą

Jesz to codziennie, a wiesz kiedy upływa ich data przydatności? Nie wyrzucaj żywności bezmyślnie do kosza!

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas! Z raportu Federacji Polskich Banków Żywności możemy dowiedzieć się, że w krajach Unii Europejskiej marnuje się 89 milionów ton żywności, z czego tylko w Polsce aż 9 milionów. Wyrzucamy nawet tę żywność, która wydaje nam się dobra i zdrowa. Dlaczego

Zupa cold

warzywami. Zimne zupy nie zupy. Stoję murem za dobrym jedzeniem. Truskawkowa z winem 1 kg truskawek 1/2 l wytrawnego czerwonego wina (może być merlot) 250 g cukru ocet balsamiczny (kilka kropli) Truskawki umyć, usunąć szypułkę i pokroić na ćwiartki. Wrzucić do miski, dodać kilka kropli

Działkowcy albo trendsetterzy: Czy wiedzą, że są apostołami nowoczesnej kuchni i zdrowego stylu życia?

warzywniku pełnym potężnych pomidorów, grubolistnej bazylii i wielkich jak piłka lekarska głów kapusty. Pomyślałem wtedy o naszych działkowcach, tej ogrodniczej braci rozsianej po miastach i miasteczkach całej Polski. Nawet nie wiedzą, że wyznaczają światowe trendy z pogranicza kuchni i sztuki nowoczesnej

Szkoła na Widelcu: Jeśli nie nauczymy dzieci jeść zdrowo, to wychowamy pokolenia podobne do tych w USA i Wielkiej Brytanii

wyszkoloną kadrę kulinarną nie tylko z perspektywy naszego zdrowia, ale też z perspektywy rozwoju kraju. Co z tego, że promujemy polskie jedzenie za granicą, jeśli ono nie jest promowane u nas w kraju. Polacy nie są wielkimi pasjonatami polskiej kuchni, relatywnie mało o niej wiemy. Mało jest dobrych

Nie marnować jedzenia!

. Michał: chleb, wędlina, żółty ser.   Dlaczego wyrzucamy właśnie to? I co zrobić, aby nie wyrzucać? Z chlebem chodzi o to, że taki zwykły, sklepowy już drugiego dnia jest niesmaczny. A przecież nie zjadamy od razu po zakupach całego bochenka. Jeśli sczerstwiałe pieczywo jest dobre gatunkowo, nie

Menu dnia ze wzmacniającą zupą

Na dobry początek - wzmacniająca zupa. Smakowity sposób na zwiększenie odporności, który poleciłaby niejedna babcia. Zupa krem z czosnku Składniki: 10 ząbków czosnku 1 cebula (albo pęczek dymki) 150 ml białego wina 500-600 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 350 ml śmietany kremówki sól

Kapusta i spółka

można zamrozić. Autor: Maria Szkop Chasseur Garnek do gotowania na parze Emalia Olkusz Garnek do bigosu Botii GL-B04E9 Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny > źródło: Okazje.info Aromatyczna i delikatna zupa to dobry pomysł na

Zjeść Polskę nad Bałtykiem

świeżym sokiem z buraka, zakwasem, wędzonym kefirem i orzechami. Trudno o bardziej polską zupę, a okazało się, że jej wyrazistość i intensywność można z sukcesem doprowadzić do takiego poziomu ziemistości i kwaśności, że sama w sobie staje się kwintesencją polskich tradycji kulinarnych. Takie wydanie

Zdrowie w strączku - bób na kilka sposobów

pieprzem, posyp posiekaną natką. Zrób sos: oliwę utrzyj z sokiem cytrynowym, przypraw. Polej sałatkę, wymieszaj. Odstaw na pół godziny. Autor: Nowa Kuchnia Polska Pyszna, z kremowym sosem śmietanowo-majonezowym z dodatkiem czosnku.   500 g bobu 3-4 łyżki kaparów ze słoika sos: 1/2 szklanki kwaśnej

Kilka składników i danie gotowe!

Old Farmer Zestaw do sałatek Gerpol Zestaw do sałatek Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Pyszna i pożywna zupa krem, którą przygotujesz w 15 minut. Dodatek mięty daje zupie świeżość i ciekawie łączy się ze smakiem groszku. Zielona zupa z

Cykoria. Odchudza i dodaje energii

, pakowaną sałatę. Urozmaicimy tym samym swój jadłospis oraz dostarczymy cennych składników. Bez problemu znajdziemy ją w polskim sklepie. Zielone koktajle, olej kokosowy i interwały. Sposoby na sylwetkę Mirandy Kerr Cykoria właściwości To z wyglądu niepozorne warzywo zawiera w sobie wiele cennych wartości

Dania z dynią

podaniem zupę posypujemy pestkami dyni. Rada: Pestki najlepiej przed podaniem uprażyć na suchej patelni. Będą wówczas bardziej aromatyczne i chrupiące. TESCOMA Garnek PRESTO w okazje.info Wegetariańskie curry z dynią w roli głównej. Idealne połączenie kuchni polskiej i

To nie jest kolejna nudna dieta...

planowania posiłków. Przepisy są przy tym proste i wykorzystują głównie łatwo dostępne (także w polskich warunkach) składniki. Przekonajcie się o tym - na następnych stronach znajdziecie kilka pomysłów i cytatów z książki. Książka kucharska dla aktywnych. Waga startowa w okazje.info

Róża

spotkacie, należy do tego gatunku. Jej zaletą jest to, że bardzo długo utrzymuje się w dobrym stanie na krzewach. Owoce najlepiej zbierać w październiku, ale często wiszą na krzewach aż do końca zimy. Pamiętajmy, żeby zbierać te, które są jeszcze jędrne i wyglądają zdrowo. Co ciekawe, dwa gatunki o

Lżejsza wersja świąt wielkanocnych

jogurtu. Czerwona kwaśna zupa godnie zastąpi tradycyjny żurek z białą kiełbasą. Kapuśniak nietypowy, bo z chorizo. Udane połączenie kuchni polskiej i hiszpańskiej (dla 8-10 osób)   Składniki 1 cały (ok. 3 kg) wypatroszony i oczyszczony  łosoś kawałek (1 cm) korzenia  imbiru

Przegląd tygodnia - zupa na gwoździu, czyli co oni powiedzieli - MIAU! [Odcinek trzydziesty pierwszy]

Na początek pozwolę sobie powalczyć z trendem: cudze chwalicie, swego nie znacie. Oto - dobre, bo polskie! Zdjęcie pochodzi z https://www.facebook.com/KotDoskonaly Kot Doskonały codziennie dostarcza mi porcji czułości i robi duże: awwwww , zwłaszcza, że moje własne zwierzę jest na ogół wredne

Nowa książka Jamiego Olivera. Do gotowania czy tylko do kolekcji?

dzieło sprawnego marketingu, Jamie i jego książka mówią o dobrym i prostym jedzeniu, które pomaga w życiu i dodaje sił. Pozytywnie. A, i jeszcze jedno, Jamie nagrał wideo skierowane do polskich fanów. Następnym razem prosimy o dwa zdania po polsku i przepisy z naszymi produktami - zgłaszam kandydaturę

Palce Lizać, nr 60, 21. lutego

Zauważyliście, że co chwila z kulinarnej mapy Polski znikają bary mleczne? A szkoda, bo już od ponad 20 lat są to miejsca, gdzie można zjeść dobre, tanie, tradycyjne polskie obiady (a sztućce i zastawa nie są już przytwierdzone na stałe do stolików). Tradycyjne obiady, czyli właściwie jakie? Po

Zamiast karpia i śledzia

zmięknie, wyjmij ją i ułóż na rybach, a do wywaru dodaj ocet. Przypraw do smaku pieprzem, ew. wlej nieco przyprawy do zup. Zagotuj, ostudź, polej ryby. Przykryj, wstaw na noc do lodówki. Podawaj z chlebem. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Dorsz po krymsku 3-4 filety z dorsza (lub innej ryby morskiej o

Kiedy usłyszały, że jest kobieta w potrzebie, zrobiły to, co umieją najlepiej - ugotowały kolację

jedzenie jest jak plaster dla duszy - mówi Basia Ritz, zwyciężczyni programu "Master Chef", jedna z sześciu szefowych kuchni, które biorą udział w akcji "Mądre, piękne i gotują". - Kiedy byłam wesoła, babcia mówiła: "Chodź, ugotuję ci coś dobrego, musimy to uczcić", a kiedy

Bigos - prawdziwie polska potrawa dla prawdziwie polskich Polaków [PRZEPIS]

prawdziwie polskich potraw. W powieściach z dawnych czasów często można wyczytać o tym sławnym bigosie, którego całe faski szlachta polska zabierała w podróże. Dziś jeszcze jest podstawa śniadania na każdem polowaniu: stąd nazwa myśliwski". Kiedy jadano bigos? Lucyna Ćwierczakiewiczowa radziła podawać

Ogórki, pomidory, cebula, marchew... Kisić można wszystko!

Polsce podstawę zup. Lato i jesień były czasem gromadzenia zapasów i zapełniania spiżarni. Aby dobrze ukisić ogórki, trzeba dobrych warzyw, najlepiej ze znanych upraw, dobrej wody, soli, czosnku, korzenia chrzanu, liści laurowych i kopru, Fot. Shutterstock Wybieram przyjazne przepisy W wielu

Kminek - doskonały na odchudzanie!

, powinniśmy wybierać właśnie nasz polski, pyszny kminek. Kminek zwyczajny to dwuletnia roślina z rodziny selerowatych, którą w naszych warunkach klimatycznych można spotkać w wielu różnych miejscach - nawet w stanie dzikim na polanach, czy łąkach. Potrafi znacząco przyspieszyć przemianę materii, dzięki czemu

Co ja zjadam? Leniwe, śląskie, pijane

obserwować cud zniknięcia gotowej zupy z talerzy. Pijany królik 1 tusza z królika 1 słoik musztardy francuskiej (z całymi ziarenkami gorczycy) 1 piwo miodowe (mogą być dwa, drugie takie, jakie lubicie) Czosnek, sól, dobra muzyka** Pewnego mroźnego zimowego dnia zapukała do naszych drzwi Groza

Serowe przysmaki - od śniadania do deseru

śmietanę zastąpić miękkim masłem. Autor: Nowa Kuchnia Polska Russell Hobbs 21200-56 Russell Hobbs Illumina 2020... Zelmer 481.64 Symbio Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny > źródło: Okazje.info Zupy winne i piwne to klasyka staropolskiej

Przedświąteczna kuchnia pachnąca przyprawami

szczypty przyprawy do herbaty, czyni z niej napar pomagający walczyć z przeziębieniem. Kardamon można dodawać do mięs, ryb, zup, świątecznych marynat do śledzi, indyjskich dań typu curry i pilaw. Można go dorzucić do sałatek, słodkich potraw z dodatkiem jabłek, ciastek i wypieków, a także napojów: herbat

Wielkopolski ser smażony - dla kulinarnych odkrywców

smażony można samodzielnie przygotować w domu i są tacy fani tradycji, którzy to wciąż robią. Jest ich jednak coraz mniej, bo trudno o składniki dobrej jakości, produkcja jest dość czasochłonna, a zapach gliwiejącego sera roznoszący się po mieszkaniu bywa uciążliwy dla domowników. - Ludzie czasem robią

Dlaczego tyjemy na nartach?

tam, goloneczkę walnę teraz, akurat mam przerwę. Kartofelki odsmażane. Szarlotka z lodami. Schaboszczak. Zupa gulaszowa. No dobra, bolognese. I jeszcze jednego grzańca. Poprawiła się pogoda? Coś ty, cały czas sypie i mgła (Austria), deszcz (Polska), wicher (Francja). No wiesz, normalnie nie ma bata

Co położyć na wegańskim grillu? Jadłonomia gotuje dla Wysokich Obcasów

okazać, że wszyscy znamy ją lepiej, niż sądzimy. W końcu wegańska jest niemal cała wigilijna wieczerza (poza karpiem oczywiście!), wegańskie są zimowe zupy, letnie przetwory i wiele innych sztandarowych polskich dań. Pęczek włoszczyzny, poproszę! Jeżyny z burakiem W roślinnej kuchni każdy znajdzie coś

Autorka bloga 'Whiteplate' wydała drugą książkę kulinarną - jakie przepisy tam znajdziemy?

kaczkę, by przygotować ją tradycyjnie, po polsku. Jabłkami przełamuję lekko mdłe smaki warzyw, zup albo sosów. A w sezonie kupuję wszystkie odmiany, jakie uda mi się znaleźć. W książce o jabłkach, zebrałam moje ulubione przepisy". Jej opowieść o najbardziej polskim ze wszystkich owoców, przeplatana

Kulinarne podróże. Sery z polskich gór

polsku. Bundz a la caprese 1 gomułka bundzu 4 duże dorodne pomidory pęczek świeżej bazylii 1/2 szklanki delikatnej oliwy sól kamienna grubo tłuczony pieprz Ser pokrój w cienkie (do 1/2 cm) plastry. Pomidory sparzy, obierz ze skórki i pokrój w plastry. Przekładaj w piramidkę plasterki sera i

Kuchnia osadników - książki rozdane!

i uwielbia zupę tom yum, poprosiłem znajomego tajskiego kucharza o to, żeby mnie nauczył przyrządzać to danie. Nieskromnie powiem, że tą wersję zupy chwalą sobie nawet tajowie, którzy mówią, że nawet w Tajlandii mają trudności ze zjedzeniem tak dobrej wersji jak moja. Składniki: 1,5 litra bulionu

Kuchnia beskidzka

Składniki: 2 dojrzałe oscypki 3 łyżki masła 1/2 szklanki śliwowicy łąckiej   Oscypki pokrój na 16 w miarę równych słupków i odstaw na pergaminie do podsuszenia. Masło powoli podgrzewaj do sklarowania i zlej na czystą patelnię. Na rozgrzanym maśle podsmaż szybko ser (dobry oscypek nie powinien

Falafel z ciecierzycy czyli kwintesencja smaku arabskiej kuchni

, cielęciny i drobiu - Arabowie nie jedzą wieprzowiny. Uzupełniają je potrawy w warzyw - papryki, bakłażana, cukinii i pomidorów. W porze lunch podaje się zupa z soczewicą, pachnąca kuminem i kolendrą - jest tak sycąca, że może wystarczyć za cały obiad. Na przekąskę zazwyczaj podaje się placki pita z hummusem

Piwne gotowanie

kuchni. W klasyfikacji Aleksandra Dumas znalazła się nawet polska zupa piwna z ciemnego piwa z pieprzem i kwaśną śmietaną. Wśród najbardziej znanych piwnych potraw znajdziemy przede wszystkim karbonadę flamandzką (gulasz wołowy w piwie), karpia po alzacku, welsh rarebit, czyli grzanki natarte tłuszczem i

Rozgryź. Poczuj. Zapamiętaj

powaga i spokój, wszystko jest poukładane, zgodne z rytuałem. W czasie posiłku obowiązuje cisza. Wszyscy jedzą razem. W pierwszej chwili uderza mnie egzotyka, ale przecież jeszcze niedawno w polskich domach o określonej porze przy stole zbierali się wszyscy domownicy, obowiązywało stałe usadzenie

Książki kulinarne na święta

Marta Dymek jest autorką popularnego polskiego bloga o kuchni roślinnej - jadlonomia.com. Jeśli uważnie czytacie "Kuchnię", znacie zapewne również jej przepisy publikowane co miesiąc na naszych łamach (w dziale "W rytmie wege"). Może także widzieliście jej materiały kulinarne w

Świeże czy mrożone? Co wybrać gdy brakuje świeżych warzyw i owoców?

Co powinniśmy zrobić, aby po jesienno-zimowym lenistwie odzyskać siły i utrzymać organizm w dobrej kondycji zarówno fizycznej, jak i psychicznej? Niewątpliwie należy zwrócić szczególną uwagę na sposób odżywiania. Dobrze zbilansowana dieta korzystnie wpływa na nasze samopoczucie oraz wspomaga

Rośliny strączkowe - źródło błonnika w walce ze zbędnymi kilogramami

gatunków fasoli, to z pewnością jedna z najpopularniejszych roślin strączkowych w polskiej kuchni. Ostatnio nieco niedoceniana ? a szkoda. Groch kojarzony jest z najpopularniejszą "wojskową" zupą, ale jego możliwości kulinarne są o wiele większe. Warte spróbowania są np. pasztety z grochu

17 wspaniałych, bezmięsnych dań. I to nie makaron

; RADY: * Dobrej jakości blender kielichowy jest niezbędny, jeśli zamierzasz często robić mleko roślinne. Przed zakupem sprawdź, jaką moc ma jego silnik - im wyższa, tym sprawniej i szybciej zrobisz mleko. * Jeśli zamierzasz przygotować mleko do słodkiej owsianki lub ciasta, możesz od razu

Tradycyjne potrawy. Kuchnia śląska

litr wody. Czosnek rozetrzyj z solą. Chleb pokrój w dość dużą kostkę, rozłóż w głębokich talerzach, posyp czosnkiem. Zalej wrzątkiem, dodaj smalec, przypraw do smaku solą albo przyprawą do zup. Uwaga: zupa jest jeszcze lepsza, jeśli w wodzie zagotuje się łyżeczkę kminku. Składniki 2,5 l wody lub

Rodzinny obiad za kilkanaście złotych - smaczny i pożywny!

pęczakiem. Chwilę smaż razem i wymieszaj z natką pietruszki. Podawaj na gorąco. To dobra metoda, aby urozmaicić smak wielu gatunków kasz. Autor: Agnieszka Kręglicka Jak zrobić prawdziwie włoską zupę minestrone? Minestrone, czyli włoska zupa jarzynowa. Jej wariantów jest tyle, ile domowych kucharzy we

Prezydent Obama w Arkadach Kubickiego

Agnieszka Kręglicka: Dobre jedzenie to za mało. Gdy będziecie mieli wydać serwowane przyjęcie dla 500 osób ( w tym 44 VIP-ów przy jednym stole), skupcie się na logistyce. Mieliśmy tylko  godzinę i 45 min. na podanie czterodaniowego menu. To znaczy, że na każde danie przypadało 25 minut

Weki, kanapki, a może batoniki - czym się raczyć podczas długiej podróży?

Smalec. Wielki słoik domowego smalcu z cebulką i skwarkami - to właśnie zabierał jako wałówkę mój ojciec, nastolatkiem będąc. Jeździł wtedy z kolegami na drugi koniec Polski, by spływać kajakiem z nurtem, lub płynąć pod prąd, sypiać w namiotach i przeżywać te wszystkie szalone przygody, z których

Skrzydła można rozwinąć wszędzie

pracę nauczyciela w Polsce, ale dający mi lepszą kartę przetargową podczas szukania pracy. Błąd mojego życia? Mieszkam w Londynie. Jak prawie każdy Polak, mam tam kuzynkę, która wyemigrowała po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej i od kilku lat pracuje w chłodni, pakując jedzenie w temperaturze kilku

7 pomysłów na dania z rzodkiewką

masła dodajesz dopiero wtedy, gdy poprzedni połączy się z sosem. Następnie dodaj sok cytrynowy, estragon, sól i pieprz. Sosem polej rzodkiewki. Obok ustaw miseczkę z gruboziarnistą solą morską. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Rzodkiewkowe risotto to dobry pomysł na sycący, a przy tym niebanalny wiosenny

Rosoły i rewolucje - historia restauracji

ugotować za taką a taką sumę. (...) Mówisz, czego sobie życzysz, a wówczas pośrednik znika w innym pomieszczeniu, kuchni, której nie widzisz, nie słyszysz ani najczęściej nie wyczuwasz nawet węchem. Po jakimś czasie pośrednik pojawia się z daniami, o które prosiłeś. Jedzenie często zaczyna się od zupy

Święta first minute - co możesz przygotować wcześniej?

przed Wigilią można także przygotować śledzie w zalewach. Dzięki temu zdążą nabrać odpowiedniego smaku. To dobry czas zwłaszcza na przyrządzenie śledzi korzennych. Śledź z cebulką po polsku 6-8 filetów śledziowych (matiasów) 1 cytryna 1 szklanka oleju słonecznikowego 6 ziaren ziela angielskiego 2

Kuchnia wielkopolska. Prosto skromnie i smacznie

pianę z białek, reszty cukru i cynamonu. Nabieraj łyżką porcje piany i kładź je na gorące mleko. Krótko obgotuj pianki z obu stron, układaj je na talerzach, zalewaj lekko przestudzoną zupą i podawaj od razu. Chruściki, w innych regionach Polski nazywane FAWORKAMI, najlepiej smakują smażone w smalcu

Jak nie marnować jedzenia?

się to zmienić, przy okazji ucząc zwykłych "zjadaczy chleba", jak oszczędnie gospodarować, kupować mądrze i nie wyrzucać jedzenia. A jak na tle Europy wygląda Polska? Jest ciut lepiej, choć do ideału nam  daleko. Aż 39% rodaków przyznało się, że regularnie wyrzuca produkty spożywcze do

Pij ciepłą wódkę, to docenisz jej smak

dobrej jakości wódkę chłodzić. Tylko pijąc ją w temperaturze pokojowej, uchwycimy wszystkie smaki i aromaty tego alkoholu. Jednokrotne destylowanie ziemniaka sprawia, że napój ma niepowtarzalny smak i zapach. To sok wyciśnięty z ziemniaka jak oliwa z oliwek czy prawdziwy sok jabłkowy z jabłka. 50

Cytryna - słodko, wytrawnie, egzotycznie

miało konsystencję kefiru. Gotowe odstawiamy na pół godziny. Następnie smażymy naleśniki. Avgolemono bywa nazywana "grecką penicyliną". Wszystko przez to, że uważa się ją za świetne lekarstwo na przeziębienie i kaca. Zupy z dodatkiem soku z cytryny znane są również w kuchni arabskiej i

Surowce wtórne w kuchni. Gotowanie bez marnowania jedzenia

ugotowano, w pełni wykorzystać. Na równi z mięsem ceniono podroby, czyli piątą ćwiartkę, kości zwierzęce przeznaczano na sos, tzw. demi-glace, a ości i łby ryb - na wywary do zup i galarety. Zużywano skórki warzyw i owoców, przepis na ''powidła z obierzyn'' podaje Maria Śleżańska w ''Kucharzu polskim

Gołąbki w liściach buku i szum anielskich skrzydeł

kultury, ale kultura to gospodarka. Niech pan, budując markę festiwalu, myśli o produkcie, o jego marketingu, o tym, że to ma być produkt, który będzie dobrym narzędziem do rozwijania gospodarski w regionie". I tak staram się działać. Zawsze są to kierunki, które doświadczają Lublina, badają to