domowy sposób na wędzenie pstrąga

materiały prasowe

Chrupiące brytyjskie specjały

Chrupiące brytyjskie specjały

Chipsy z najlepszych brytyjskich ziemniaków, idealnie chrupiące, przyrządzone domowymi metodami, w oparciu o tak tradycyjnie brytyjskie smaki jak cydr jabłkowy, sos worcester, jagnięcina czy ser cheddar.

Z wędzoną rybą - dania i przekąski na ciepło i zimno

Pasta, sałatka, a może placuszki lub pizza? Z dodatkiem wędzonej ryby możesz przygotować bardzo różne i apetyczne dania, zarówno na obiad czy kolację, jak i przekąskę.

Tomek Woźniak: przepisy i sekrety udanego wędzenia mięs, ryb i serów

Kuchenni majsterkowicze, łączcie się! Jeśli w wakacje przyjdzie wam ochota, żeby sobie coś podwędzić, sięgnijcie po proste rady Tomka Woźniaka. Że niby amatorskie? Nie trzeba od razu konstruować maszyn - domową wędzarnię da się zrobić ze starej beczki, najprostszego grilla, a nawet metalowej puszki po ciastkach!

Jesienno-zimowe menu Pawła Oszczyka

Jesienno-zimowe menu Pawła Oszczyka

krótka - 7 przekąsek, 3 dania rybne, 4 mięsne i 3 desery), ale treściwa. Wśród przystawek (32-58 zł) dominują ryby i owoce morza: tuńczyk z grejpfrutem, burakiem i bazylią, pierogi z kozim twarogiem i wędzonym sumem, ciepła sałatka z pstrąga z homarem i rukwią wodną, sałatka z ośmiornicy i

Smaki prosto z gór

Smaki prosto z gór

oraz oczy. Dokładnie umyj i osusz. Posól i oprósz pieprzem. Do jamy brzusznej włóż koperek i wstaw ryby na 2 godziny do lodówki. Mocno schłodzoną słoninę pokrój w cienkie plastry i zawiń w nie pstrągi. Smaż na suchej patelni. Pod koniec zlej wytopiony tłuszcz i dodaj miód. Powoli karmelizuj na patelni

Sałata z odzysku

Sałata z odzysku

samych półproduktów może powstać przystawka na elegancką kolację lub sałata "pełna micha" na domówkę (na zdj.). To kwestia podania. Ułożenia składników na półmisku lub w misce. Ziemniaki z pstrągiem są pycha, ale zadbajcie o pudełka na wynos, gdyby jednak coś zostało. Marta Gessler - prowadzi w

Ojcowskie centusie, pstrągi i piękna przyroda - wszystko w jeden weekend!

Ojcowskie centusie, pstrągi i piękna przyroda - wszystko w jeden weekend!

pyszne pstrągi. Szybko więc do nich wróciłyśmy i kupiłyśmy jeszcze porcję wędzonych! Jaskinie zwiedzimy, gdy będzie sucho, bo czy podczas babskiego weekendu trzeba się na coś napinać? Chillout, zen i zamek. No i najważniejsze - komfortowa podróż! To był wspaniały weekend! (Fot. Agnieszka Durska/ Foch.pl

Kuchnia włoska: Pesto

Kuchnia włoska: Pesto

) 2 dymki pokrojone na kawałki sól, pieprz 1-2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny 1/4 szklanki pesto (najlepiej domowego)   Sposób przygotowania Zagotowujemy bulion, wkładamy groszek (zamrożony, jeśli używamy mrożonego) i dymki, przyprawiamy solą (oszczędnie, bo bulion

Kuchnia beskidzka

Kuchnia beskidzka

Składniki: 1 udziec z młodego barana lub owcy 1 słoik kiszonych domowych ogórków 1 główka polskiego czosnku sól peklująca pęczek świeżego rozmarynu   Umyty udziec barani z kością ponakłuwaj ostrym cienki nożem wzdłuż włókien. Ogórki pokrój na podłużne kawałki, obierz ząbki czosnku. W powstałe otwory

Inne oblicze herbaty

Inne oblicze herbaty

Taka ryba to dla nas nowość. Dzięki półfermentowanej herbacie ulung - brzegi liści uległy fermentacji i przypominają herbatę czarną, a środek jest bardziej podobny do zielonej. Ryba wędzona w herbacie 200-300 g grubego fileta z pstrąga lub łososia ze skórą 4 łyżki herbaty ulung 4 łyżki suchego

24-30 maja - Zabrzański Festiwal Restauracji

24-30 maja - Zabrzański Festiwal Restauracji

)   Zielony Ogród   W restauracji: sezonowa botwinka przeczycki pstrąg tęczowy z lokalnego gospodarstwa, podany z zielonymi sałatami i ziemniakami wedges   Na majowym Graniu: degustacje wędlin i ryb wędzonych własnego wyrobu   Niezłe Ziółko   W restauracji: czopsy cielęce z

Zakopane jest nudne? Pogoda nie dopisuje? Nie narzekaj - zwiedzaj, jedz i baw się dobrze! Daleko od Krupówek

Zakopane jest nudne? Pogoda nie dopisuje? Nie narzekaj - zwiedzaj, jedz i baw się dobrze! Daleko od Krupówek

mnie przykre niespodzianki. Zamawiamy placek po zbójnicku i pstrąga z grilla. Jedno i drugie domowe, całkiem smaczne, porcje solidne. Płacimy około 50 złotych za dwa dania i napoje. Nie zgłodniejemy do wieczora - szczególnie, jeśli podczas spaceru, który planujemy, posilimy się oscypkiem. Docieramy na

13 przepisów na święta

13 przepisów na święta

domu piekarnik, niech go teraz nagrzewa do 250 st. C. Podajemy najprostszy przepis na domowy chleb. 1 kg mąki pszennej 1 litr ciepłej wody 5 dag świeżych drożdży 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki otrąb pszennych 3 łyżki słonecznika 1 łyżka soli (ja dodaję też szczyptę

Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Atrakcyjnym sposobem na przyrządzenie pasztetu jest jego zapieczenie w cieście, np. francuskim. Aby urozmaicić jego smak, możesz dodać do mięsa kilka posiekanych kapeluszy grzybów, najlepiej borowików. Pasztet

Będzie dym

Będzie dym

kolejną godzinę w wysokiej (80-90°C). Ryby w ten sposób uwędzone powinny być delikatne, kremowe, o dymnym, lekko słonawym posmaku. Skóra nabierze złotobrunatnej barwy i stanie się lśniąca. Mięso W domowych warunkach Tomek sugeruje wędzenie na gorąco dymem o temperaturze od 25 do 45°C. W takim

O pewnym Greku, który zdobył serca Polaków

O pewnym Greku, który zdobył serca Polaków

jedni łowili, drudzy wzięli się na błoniach za pieczenie, smażenie, wędzenie itp. - podczas tradycyjnego pokazu przygotowywania potraw z pstrąga. Gościem specjalnym tegorocznego święta był Teo Vafadis. Wspólnie z publicznością przygotował pstrąga na 3 sposoby z wykorzystaniem oryginalnych greckich

Święta first minute - co możesz przygotować wcześniej?

Święta first minute - co możesz przygotować wcześniej?

pierniczki orzechowe Ekspresowe pierniczki Jeśli przed samymi Świętami nie będziesz mieć na to czasu, nawet kilka tygodni wcześniej możesz również przygotować domowe pierogi oraz uszka z kapustą i grzybami. Żeby zachowały świeżość, obgotuj je, ostudź, a następnie zamroź. O tym, jak to zrobić, by się nie

Targi rybne

Targi rybne

Tadeusz : Gdzie kupujesz ryby Marek : W restauracjach. A ty T : W restauracjach zamawiam ryby, lecz to co innego. Miałem na myśli zakupy na użytek domowy. M : Z tym bywa bardzo różnie. W jednym sklepie mają ryby bałtyckie w środy, atlantyckie w piątki, a mazurskie - jak się zdarzy. W

Kuchnia z Małopolski. Niedroga, smaczna i bardzo obfita

Kuchnia z Małopolski. Niedroga, smaczna i bardzo obfita

Składniki 70 dag  ziemniaków 1 szklanka domowego zakwasu na żur 1 szklanka mleka 1/2 szklanki kwaśnej  śmietany 2 ząbki  czosnku sól kawałek (5 dag) wędzonego boczku 1 posiekana  cebula   Sposób przygotowania Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj

Ryba wędzona w herbacie

Ryba wędzona w herbacie

wysuszoną jak wędzona tradycyjnym sposobem. Jest to dobry pomysł na rybne danie obiadowe, najlepsze na ciepło, prosto z garnka. Tłusta ryba sprawdza się najlepiej, bo dym ma wyraźny charakter i chudzinkę by zdominował. Z łatwo dostępnych - pstrąg i łosoś albo śledź, makrela czy jesiotr. Mięsiste filety są

Szybkie dania

Szybkie dania

, dokładnie wymieszaj. Usmaż lub ugotuj parówki. Gotowe podawaj na talerzu z purée ziemniaczanym i domowym keczupem. 4 x 120 g pokrojonego w plastry schabu 4 plastry szynki 4 plastry sera żółtego typu ementaler 2 jajka mąka i bułka tarta do panierowania 50 ml oliwy 50 g masła do smażenia cytryna

19 obowiązkowych dań do ugotowania w czerwcu

19 obowiązkowych dań do ugotowania w czerwcu

łyżeczki różowego pieprzu sól, świeżo zmielony czarny  pieprz 4 całe oczyszczone  pstrągi oliwa (najlepiej w sprayu)   Sposób przygotowania Obierz cytrynę, miąższ pokrój na małe kawałeczki, wymieszaj z bekonem, natką, różowym pieprzem, szczyptą soli i mielonego czarnego pieprzu

Grzybobranie i co potem? Porady i przepisy

Grzybobranie i co potem? Porady i przepisy

pancetty lub cienko krojonego surowego wędzonego boczku, ile jest borowików sok z  cytryny Sposób przygotowania Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Borowiki starannie czyścimy. W trzonkach robimy dwa podłużne nacięcia, do których wpychamy gałązki tymianku, plasterki czosnku i małe

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

ze szparagami 6/54 Duszone małże 7/34 Grillowany tuńczyk z makaronem 9/54 Karp na niebiesko (Karpfenblau) 11/27 Karp na sposób wschodni 11/27 Karp z cebulą 11/27 Krewetki na sałatce z ananasa i suszonych pomidorów 8/67 Krewetki w cieście filo z salsą pomidorową 9/22 Krewetki z chorizo 8/65 Krewetki z

Smaczne, bo polskie

maśle skórą do dołu. Na drugiej patelni skarmelizuj brązowy cukier z tymiankiem i solą morską, dodaj pokrojony w plasterki wędzony boczek i skarmelizuj go. Przygotuj purée: orzechy upraż na suchej, teflonowej patelni. Przełóż je do niewielkiego malaksera i miksuj do momentu, aż z orzechów będzie

Bazarków czar: miejsca nowe, z tradycją i ekologiczne

maleńkich stoliczkach powykładane jaja, chleby pytlowe (1,5 kilo za 20 zł), jogurty własnej produkcji z imbirem i miodem (6,5-8 zł), foie gras za 40 zł od kilograma. Są rybki z własnej wędzarni, na przykład imponujący pstrąg wędzony na olsze (25 zł za sztukę), można zjeść na miejscu pyszne ciastka daktylowe

Jak po maśle

. Dodatkowo możemy podać wędzoną rybę, np. pstrąga, oraz zieloną sałatę (dla 4 osób)   Składniki 10 dag miękkiego masła 3 łyżki jasnego  miodu 1 łyżeczka soku z  cytryny 1/2 łyżeczki świeżo startej skórki cytrynowej 1/4 łyżeczki  cynamonu   Sposób

Kuchnia czeska. Ahoj!

łyżka oleju 4 ząbki  czosnku 1 kostka bulionu wołowego (lub litr domowego rosołu) 1 mały okrągły bochenek chleba wegeta, sól   Sposób przygotowania Odkrój wierzch chleba i wybierz miękisz. Cebulę i posiekany czosnek zeszklij na oleju. Wlej litr wody, gdy zacznie wrzeć, włóż

Kucharz - Odkrycie Roku 2014! Głosujemy!

  Sposób przygotowania Comber płuczemy, osuszamy, kroimy na porcje (z jednego combra uzyskamy 2 porcje, po 4 kosteczki każda). Czosnek obieramy, ząbki lekko miażdżymy, kroimy na pół, układamy na każdej porcji combra. Rozmaryn myjemy i osuszamy, listki rozmarynu obrywamy z gałązki i posypujemy

Chałka

. Wykrojone nieduże krążki lub trójkąty pasują do foie gras, sałatki z krabów i świeżego ogórka, parmeńskiej szynki, wędzonego pstrąga. Są idealnym kontrapunktem dla słonych anchois lub kawioru. Okrawki zostające po wycinaniu canapes również należy wykorzystać. Pokrojone w kostkę zrumienić i podać jako

Obżarstwo uświęcone tradycją

mięso. Na wielkanocnym stole nie mogło też zabraknąć kiełbas, uznawanych za najstarszy i najbardziej tradycyjny polski przysmak wędliniarski, koniecznie własnego, domowego wyrobu. Wśród nich królowała biała kiełbasa, której się nie wędziło. Kolejnym przysmakiem były pasztety, robione specjalnie na

Przy świątecznym stole

jeszcze trochę wyrosły. Po tym czasie wierzch pierogów posmaruj rozbełtanym jajkiem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 15-17 minut na złocisty kolor. 1 kg buraków 1 marchew 1 pietruszka 1/2 małego korzenia selera 100 g wędzonego boczku 2 jabłka 100 g suszonych śliwek 1

Szampan

Valencia - dodać sok wyciśnięty z pomarańczy (1 litr), zmrożoną wódkę (pół szklanki lub więcej) i likier Grand Marnier (kieliszek). Obok podać migdały lub pistacje prażone w soli, oliwki domowo zamarynowane, grissini owinięte plastrem suszonej szynki, małe kanapki z wędzonym pstrągiem i cytryną, zrobione

A ty co jadłaś w tym tygodniu?

z własnej jabłoni, która rośnie na podwórku, stara odmiana, są dużo lepsze niż w sklepach, ale małe); mąż - kawałek ciasta 'wiewiórka' z gruszkami i orzechami (to z cukierni, która sprzedaje domowe wypieki), do tego herbata. Obiad: zupa z cukinii na ostro z grzankami z masłem, na drugie smażony

Zielone pomidory

przy-mrozkami, kiedy nie ma już szansy na ich zaczerwienienie). Ja zrywam niedojrzałe pomidory już teraz. Kroję je w plastry grubości pół centymetra, solę i pieprzę, panieruję w mące, jajku i bułce tartej i smażę na oliwie. Tradycyjny amerykański sposób każe panierować je w drobnej kaszce kukurydzianej

Domowe pasztety

resztą ciasta. Środek ciasta natnij na krzyż, żeby podczas pieczenia mięso mogło odparować, a całość posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Gotową foremkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 45 minut. Podawaj na ciepło. 250 g mięsa z wędzonego pstrąga 1 łyżka oliwy z oliwek 2 posiekane ząbki