fajne przepisy kulinarne

Anka Rączkowska

"Nie ma gotowania bez warzyw!" - wywiad z autorką książki kucharskiej i wegetariańskiego bloga "Zielenina"

"Nie ma gotowania bez warzyw!" - wywiad z autorką książki kucharskiej i wegetariańskiego bloga "Zielenina"

"Każda pora roku ma swoich faworytów, ale całoroczne są u mnie zdecydowanie buraki" - o swojej koncepcji zdrowej, inspirującej i niemonotonnej kuchni opowiada Magdalena Cielenga-Wiaterek, autorka bloga kulinarnego Zielenina i książki kucharskiej "Zielenina na talerzu".

W Polsce niemal nikt jej nie zna, a ma więcej followersów niż Doda! Sukces zawdzięcza... śniadaniom

Marta żyje tak, jak większość z nas chciałaby żyć, ale nie ma na to odwagi - wolno, świadomie, z pasją. Odwiedza najodleglejsze zakątki świata, fotografuje i przygotowuje śniadania. Dla siebie, córki i partnera. W Polsce niewiele osób o niej słyszało, a mimo to obserwuje ją już 384 tysiące internautów! Wszystko dzięki zjawiskowym śniadaniom.

Kreplach - żydowskie pierożki nadziewane mięsem [PROSTY PRZEPIS]

Myślisz kuchnia żydowska i przed oczami masz karpia? To znak, że wiesz o niej stanowczo za mało. Przed tobą tradycyjne danie przygotowywane na wiosenne święto Purim. Pierożki kreplach - stracisz dla nich głowę.

Przepis na trufle kakaowe, który przypomni wam dzieciństwo

Przepis na trufle kakaowe, który przypomni wam dzieciństwo

" - czyli nic innego jak hot dog.  O dziwo jest też przepis na zupę amerykańską, która składa się głównie z ziemniaków, cebuli i śmietany. Mnie urzekły grzanki z porzeczkami posypane cukrem pudrem oraz trufle kakaowe, na które przepis znajdziecie poniżej. Całości dopełniają bardzo fajne

Dzień Kobiet - zrób jej pyszną kolację. Z tym menu poradzi sobie każdy facet [PRZEPISY]

Dzień Kobiet - zrób jej pyszną kolację. Z tym menu poradzi sobie każdy facet [PRZEPISY]

Na początek poznajcie Maćka. Maciek lubi jeść, za to nie umie gotować. Jeśli utożsamiasz się z nim już na tym etapie, czytaj dalej. Maciek uważa, że przepisy kulinarne są skomplikowane ("samych tych różnych sosów jest za dużo, nie mówiąc o przyprawach"), czas przygotowania zawsze za długi

Autorka bloga 'Whiteplate' wydała drugą książkę kulinarną - jakie przepisy tam znajdziemy?

Autorka bloga 'Whiteplate' wydała drugą książkę kulinarną - jakie przepisy tam znajdziemy?

;. To nie tylko przepisy i ich zdjęcia, ale też opowieści o nowych odkryciach kulinarnych, fajnych gastronomicznych miejscówkach, znalezionych w Warszawie albo podczas podróży. Jej ulubionym szefem kuchni jest Michael Roux Junior. - Miałam okazję być w jego Le Gavroche w Londynie i to było mistyczne

Kwiaty są podstawą jej diety

Kwiaty są podstawą jej diety

spróbować w Fajnym Miejscu w Jezioranach, Kwaśnym Jabłku we Włodowie i Moniówce w Nowym Kawkowie. Pochodzi ze wsi koło Mrągowa Łąkowa Salsa fot. Eugenia Puławska PRZEPIS NA ŁĄKOWĄ SALSĘ listki ogórecznika, hyzopu i rzodkiewki, parę liści sałaty, rukoli i szpinaku, odrobina natki pietruszki, świeżej

Ulubiona książka kucharska - jakie są redakcyjne typy?

Ulubiona książka kucharska - jakie są redakcyjne typy?

nich skorzystały. W ten sposób zdobyłam przepis na ciasto drożdżowe, które wychodzi pyszne, a jego wykonanie przeczy wszystkim zasadom kulinarnym. Ola ma jednak  jedną książkę, która stanowi jej koło ratunkowe w trudnych chwilach. Jest to "Jedno smaczne danie. 400 przepisów z całego świata

Kapryśne ciasto, bez którego nie ma Wielkanocy - BABA

Kapryśne ciasto, bez którego nie ma Wielkanocy - BABA

zwyczaj wypiekania baby przyszedł do naszego kraju z Litwy i Białorusi. Według wierzeń, babka to symbol dostatku, który ma zapewnić jedzącym dobrobyt. Babę na święto Wielkiej Nocy należy przygotowywać własnoręcznie, aby tym samym potwierdzić umiejętności kulinarne gospodyni. Skąd nazwa tego wypieku

Róż głową - zapraszamy na nasze nowiutkie FochForum

Róż głową - zapraszamy na nasze nowiutkie FochForum

ubierania się . Ponieważ nie błyszczymy specjalnie w kwestii tematów kulinarnych, a nasz honor ratuje zwykle jedynie Dominika, mamy nadzieję to zmienić, jeżeli tylko pomożecie nam znaleźć fajne przepisy dla kulinarnych pierdół . Pogadamy też z chęcią o perfekcyjnej organizacji wyjazdu z dziećmi i bardzo

"Facet i kuchnia": to nie kolejna książka z przepisami bezglutenowymi

"Facet i kuchnia": to nie kolejna książka z przepisami bezglutenowymi

kulinarne - proporcje się odwracają. Na jego blogu i w wydanej w zeszłym roku książce "Facet i kuchnia" prym wiodą sezonowe warzywa, kasze, ryby, a nie krwisty stek z frytkami czy tłusty boczek. Gdy nadchodzi sezon na dynie, na blogu robi się pomarańczowo, wiosną - zielono od nowalijek, szparagów

Warsztaty Cook Up - czekolada my love

Warsztaty Cook Up - czekolada my love

Ostatnio bardzo popularną formą spędzania wolnego czasu są kursy lub warsztaty gotowania. Dlatego też postanowiłyśmy sprawdzić i dowiedzieć się, co jest takiego fajnego w tej nowej modzie. Zrobiłyśmy małe rozeznanie i wspólnie wybrałyśmy szkołę kulinarną "Cook Up", która mieści się w

Od producentki filmów o muzyce klubowej do food stylistki - jak pasje zmieniły się w fascynującą pracę

Od producentki filmów o muzyce klubowej do food stylistki - jak pasje zmieniły się w fascynującą pracę

zasugerował? Na początku nieśmiało zaczęłam fotografować swoje dokonania kulinarne, zdjęcia zamieszczałam na facebooku, znajomi zaczęli dopytywać o przepisy. Któregoś dnia napisał do mnie kolega: "Walecka, a może Ty byś bloga kulinarnego założyła?" Odpisałam mu: "No właśnie godzinę temu to

Moje ulubione książki kucharskie do psucia

Moje ulubione książki kucharskie do psucia

jednej strony jest lekka, z drugiej ma twardą oprawę i ostre rogi, jest też wystarczająco duża, by trzepnąć dziecko, gdy ucieka od zlewozmywaka. Domyślacie się chyba, że żartuję? Jeśli nie, to oświadczam niniejszym, że żartuję. To jest bardzo fajna książka, zwłaszcza dla młodocianych kucharzy. Przepisy

Młodzi, koszerni: jest tyle kuchni żydowskich, ile państw

Młodzi, koszerni: jest tyle kuchni żydowskich, ile państw

. Napisałaś, że z domu rodzinnego nie wyniosłaś żadnych przepisów. I że to dało ci swobodę w eksperymentowaniu. Mama jest Żydówką, tata - chrześcijaninem. Obchodziliśmy święta, jedliśmy koszernie, ale nie interesowałam się kuchnią. To się zmieniło, kiedy miałam dwadzieścia kilka lat i zapragnęłam być bardziej

Siekać, smażyć, piec, podgryzać, kulinarnie się wyżywać! Smaczny test warsztatów gotowania

Siekać, smażyć, piec, podgryzać, kulinarnie się wyżywać! Smaczny test warsztatów gotowania

tylko uważniej korzystać z kulinarnych dóbr, ale i doskonale zapamiętałam procedury, dzięki czemu nie muszę już chlapać wszystkim na karteczki z przepisami czy książkę kucharską. Okazuje się, że jeśli raz zrobisz coś z uwagą, nie ma problemu ze zrobieniem tego później bez wysiłku. Być może to truizm

Niektórzy uważają, że dzieci najchętniej jadłyby makaron z sosem pomidorowym. Ale nawet taki sos można zrobić w ciekawy sposób

Niektórzy uważają, że dzieci najchętniej jadłyby makaron z sosem pomidorowym. Ale nawet taki sos można zrobić w ciekawy sposób

Tekst pochodzi z cyklu "Gazety Wyborczej" "Letnia szkoła ojców" Pascal Brodnicki - kucharz, autor książek i telewizyjnych programów kulinarnych, ojciec siedmioletniego Leo. Leo je właściwie to co my: dużo warzyw, kasz. Niektórzy uważają, że dzieci takich rzeczy nie lubią, że

Szpieg z krainy masła - rozmowa z Bogusławem Deptułą, autorem książki "Literatura od kuchni"

Szpieg z krainy masła - rozmowa z Bogusławem Deptułą, autorem książki "Literatura od kuchni"

się w jamie ustnej". Obrzydliwa scena. Balzak pierwszy wprowadził wątki kulinarne do literatury. Podobno przełamał temat tabu. Wcześniej nie wypadało pisać o jedzeniu? Pisanie o jedzeniu uważano wręcz za nieprzyzwoite. Oczywiście są chlubne wyjątki, przede wszystkim "Satiricon"

Dla gotujących i tylko ucztujących - przepisy prosto z "Gry o Tron"

Dla gotujących i tylko ucztujących - przepisy prosto z "Gry o Tron"

samodzielnie upieczony chleb. Znajdziemy w "Uczcie Lodu i Ognia" kilka fajnych przepisów na domowe pieczywo - nie wyglądają na trudne. Czuję już smak świeżego chlebka maczanego w porządnym mięsnym gulaszu... Dla mniej uzdolnionych lub tych, którzy nie tolerują mięsa w menu, świetnie nadadzą się

"Mam 19 lat i nie mam nic. Mam followersów". Gwiazda Instagrama demaskuje media społecznościowe

"Mam 19 lat i nie mam nic. Mam followersów". Gwiazda Instagrama demaskuje media społecznościowe

tygodniowo w sieci. Odpowiadała na pytania fanów, publikowała zdjęcia na Instagramie, nagrywała i montowała filmiki, które później udostępniała w sieci. Tworzyła też przepisy kulinarne i rozpisywała swoje treningi. Z wielką skutecznością kreowała wizerunek szczupłej, opalonej, bardzo zadbanej dziewczyny

Foch! i Och! - skąd się biorą blogi?

Foch! i Och! - skąd się biorą blogi?

satysfakcjonujących wyników. Cóż, mam nadzieję, że moje skromne OCHY! nie idą na marne i choć kilka dobrych adresów podam dalej (chętnie w drodze wymiany - bo zawsze zaglądam w miejsca, które Wy polecacie), a fajne blogi zyskają wartych siebie czytelników. Mam nadzieję tworzyć jakąś alternatywę dla tzw. blogowych

Ciasto na oko

Ciasto na oko

zawsze trzeba reagować na zmienność produktów. Zdarza się, że w wynajmowanym mieszkaniu albo na wakacjach nie mamy wagi pod ręką, a piekarnik jest i fajnie byłoby coś upiec. Można oczywiście ściągać na smartfon przepisy z całego świata, ale użyteczniej mieć w głowie pewniaka. Niektóre przepisy są tak

Geniusz, analfabeta, pasjonat - mężczyzna w kuchni [PRZEGLĄD SUBIEKTYWNY]

Geniusz, analfabeta, pasjonat - mężczyzna w kuchni [PRZEGLĄD SUBIEKTYWNY]

wszystko. Ma za sobą wiele prób, a każda była niestety nieudana. Nie poddawał się, wziął nawet udział w warsztatach kulinarnych - jak sam zapewnia - "dla kuchennych analfabetów". Umie zrobić kanapki i przygotować deskę serów, reszta to dla niego czarna magia. Co mu w gotowaniu przeszkadza? Na

Czy teściowa musi być zła?

kolosalne poczucie humoru i niewyczerpaną energię. Zmysł estetyczny. Talent kulinarny. Cierpliwość. Optymistyczne podejście do życia. Umiejętność rozwiązywania problemów. Och tak, ma też wady - jak każdy człowiek. Ale jedyne, czego od niej zaznałam przez kilkanaście lat wspólnego życia, to rzeczy dobre

White plate - życie od kuchni

W sieci znana jako Liska. Od sześciu lat prowadzi bloga White Plate, na którym zamieszcza przepisy i zdjęcia tworzonych przez siebie dań i ciast. Na swoim profilu na Facebooku pisze nie tylko o jedzeniu, ale także o podróżach, inspiracjach i przemyśleniach. Na fali rosnącej popularności idei

Odważ się do lata - tydzień piąty

ciągłego poczucia głodu. Dodatkowo co jest dużą zaletą samej diety IGpro jest możliwość zmiany składu posiłków - wygodne, jeśli nie ma czasu na codzienne zakupy. Duży plus również za bazę przepisów kulinarnych. Siłownia rządzi! Nudę na bieżni zagłuszam audiobookami (nudę na rowerku również

(Nie)zmarnowany chleb - prosto, pysznie i oszczędnie

powstaną puszyste, miękkie tosty, które fajnie podać np. z owocami pieczonymi z korzennymi przyprawami. Tutaj znajdziecie mój przepis na tosty francuskie z korzennymi śliwkami . Ale w podobny sposób można też zużyć kromki zwykłego pszenno-żytniego chleba na zakwasie. Doprawiłam je skórką pomarańczy oraz

Jedzenie to też bliskość. Co robi blogerka w kuchni?

kucharska Anne Applebaum - bo jest w niej sznyt dziennikarski, trochę historii, analiza. Nigella też fajnie pisze o stylu życia dookoła gotowania. Lubię te pięknie zilustrowane zdjęciami, np. "Fotografię smaku" Nasierowskiej. No i stare książki kulinarne, które czyta się jak historyczne. Ostatnio

Fenomen stołówek. Czy sposób podawania potraw może być kwestią polityczną?

księga z tysiącem przepisów - "Recepturu rinkinys visuotinio maitinimo imonems" [Zbiór przepisów kulinarnych dla instytucji żywienia publicznego]. Wydawano ją średnio co dziesięć lat we wszystkich republikach. To była ta sama książka, tyle że w litewskiej wersji znajdowało się nieco więcej

Turysta od kuchni. Jak smakują podróże?

też listę osiągnięć kulinarnych, np. w Japonii muszę spróbować makaronu soba, w Londynie zrobiłam pielgrzymkę śladami moich ukochanych książek kucharskich. Czy jestem w stanie zrobić dodatkowe kilometry, żeby coś zjeść? Ja właściwie podporządkowałam temu całe swoje życie! - śmieje się. - W ciągu

Dieta zasadowa - może Was też zainspiruje

ćwiczenia jakieś. Odkryłam fora kulinarne, kotlety sojowe, mleko sojowe i wiele innych fajnych produktów. Chyba jest to wszystko droższe - ale jest frajda - to najważniejsze, no i lepsze samopoczucie. Teraz jak gorąco - to nie chce mi się herbaty - ze zdumieniem widzę, że nawet 2 litry wody mi wejdą

Co ja zjadam? Czyli rzecz o mych smutnych pastach i podrabianych hummusach

Hummus powinien być z cieciorki, a dobra pani domu powinna przestrzegać przepisów. Ja jestem najgorsza, moje humusy też, dlatego mamy wywalone na to, co mówią przepisy. Jak powiedział mi ostatnio Jamie Lidell, czyli pan, który nagrywa odjechane płyty, życie jest za krótkie, żeby grać według cudzych

Nie ma jak u Mamy - smaki naszego dzieciństwa

profanował keczupem) zwykle kończyły się już na starcie, bo pytana o przepis zawsze odpowiadała "a nie wiem, zrobiłam z tego, co było pod ręką" albo "no, na oko sypnęłam" . Te szczegółowe wskazówki nie pomogły mi w uzyskaniu smaku choćby zbliżonego do oryginału. Trudno by mi było

Papier, zbiórka, druk! Do czego potrzebny nam crowdfunding i jak możecie mi pomóc

, albo więcej i dostajecie pismo (lub więcej, dwa numery, koszulkę, plakat, płyty, wejściówki na koncerty). Na specjalne życzenie zamierzam też wpisywać osobiste dedykacje, rysować małe obrazki, dołączać pisane ręcznie haiku, przepisy kulinarne i inne gratisy - ludzie, sprzedaję wam swoją duszę za bezcen

Święta jak makiem zasiał. Subiektywny wybór regionalnych słodkości

. Śląska moczka Wtorkowy poranek, gęsta mgła za oknem. Trochę kropi. Jest marudnie i ponuro, w zasadzie nic się nie chce, nawet zebrać myśli w spójną całość. Ot typowy grudzień, przeddzień rocznicy zawieszonego Teleranka. Piszę list. " Ej, mamo, jaki był ten przepis na moczkę, bo w internetach każą

Uwielbiam towarzystwo mądrych bab - rozmowa z autorką sztuki "Strzelić focha"

komórkowe. Zaczytujemy się w podręcznikach "Jak żyć" , "Jak wychować dzieci" , przepisów szukamy na blogach kulinarnych, internet zastąpił nam wiedzę, która była dotychczas przekazywana z pokolenia na pokolenie. Ta wiedza jest w zasięgu ręki, odpalając komputer znajdziemy odpowiedzi na

Jakobe Mansztajn: Telefon dzwoni częściej z powodu "Make Life Harder" niż mojego tomiku poetyckiego

przesuwa. Niedawno na blogu kulinarnym znalazłem opis rozstania z Zosią, moją ówczesną dziewczyną. Czytać o intymnych szczegółach ze swojego życia na stronie o robieniu spaghetti to dziwaczne doświadczenie. To była twoja historia? Moja. Pewnie dlatego tak mnie to dotknęło. Bliscy są dla mnie najważniejsi

Wycinają, segregują, wyklejają - poznajcie kolekcjonerki "Wysokich Obcasów"

wakacje za granicę moja siostra odkładała dla mnie zaległe numery, bym po powrocie mogła kontynuować moje kulinarne zbieractwo. A same przepisy są dla mnie inspiracją do przygotowywania pysznych posiłków w ramach spotkań z przyjaciółmi. To dzięki tym przepisom np. moja tarta z wiśniami jest tak ceniona, w

Randkowanie jest jak jazda na rowerze. Tego się nie zapomina, ale zmieniają się przepisy...

Kiedy po dłuższym czasie powróciłam do świata singli i randek - pierwsze, czego się nauczyłam to fakt, że owszem, z randkowaniem jest jak z jazdą na rowerze, tego się nie zapomina, niemniej jednak przepisy drogowe uległy sporym zmianom. Myślicie pewnie, że to trochę cyniczne i mało romantyczne

Marcin Świetlicki o nowym życiu, księgowych i kłopotach z nagrodami

, że Kazimierę Szczukę to pewnie teraz szlag trafi. Ona jakoś na mnie źle reaguje... - żartował Świetlicki. - Takie nagrody to oczywiście fajna sprawa, ale też czasem jest z nimi problem. Bo jak się dostaje nagrodę, to ma się więcej wrogów niż przyjaciół. Poza tym trzeba za nie dziękować, z paniami

Hanna Sienkiewicz: Słyszałam, jak mężczyźni mówili, że jestem czarownicą. Gender sobie, a Podlasie sobie

alkoholu, a ja od niego. Kiedy zachorowałam na raka, zobaczyłam fasadowość naszego związku. Miałam dość powtarzania mantry: "Jest fajnie. Nic złego się nie dzieje". Wtedy zaczęłam sobie przypominać, jaka byłam dawno temu. A byłam harcerką. Spotkania z kobietami we wsi Łapicze. Fot. Marcin

Laptop i krowie łajno

, oporządzaniu obejścia, trochę pisała o domowej edukacji, a po roku doszły przepisy kulinarne (największym hitem okazała się szczegółowa instrukcja 'Jak przyrządzić stek' uzupełniona 20 zdjęciami ilustracyjnymi 'krok po kroku'). Zachęcona pojawiającymi się komentarzami czytelników Drummond zaczęła zdradzać

Dzieci w kuchni

uprawnione do wszystkich kuchennych działań. Muszę więc mieć plan kulinarny, który je uwzględnia. Najchętniej mieszają, przesypują, gniotą, międlą i kroją. Nazywa się to, że pomagają, ale uwagę trzeba rozdzielać na gotowanie i na nich, więc cały proces jest zdecydowanie utrudniony. Ale gdybym teraz wygoniła

Łukasz Łuczaj, trawożerca

Roku. Dalej - mniszek. No, mniszka je się na całym świecie, od Chin, przez Włochy i Chorwację, po Francję i Hiszpanię. Szarłat - następna fajna roślina. Inaczej amarantus. Używany niegdyś na Ukrainie, do dzisiaj w powszechnym użyciu na terenach Bośni i Hercegowiny. Smakuje jak szpinak. Trzeba wziąć

Zyta Gilowska i trup feminizmu

przyjaciółka. Fajna kobitka i można sobie wyobrazić fajną bliskość łączącą obie panie. Rozmowy, zwierzenia, pomoc w wychowywaniu dzieci, ploteczki, wymienianie się przepisami kulinarnymi. Czemu miałoby się to skończyć w sądzie? Niestety, kobiety nie są same na świecie. Świadkiem w procesie, i to najważniejszym

Holenderskie Małe Zakopane

przysmaki: oscypek na gorąco z żurawiną, golonkę 18 godzin peklowaną w ziołach według starego przepisu ojca, placek z jabłkami i cynamonem. A na popitkę - miodulę długo leżakowaną. - W Giesbeek gazduję już 11. rok - zaczyna opowieść Zofia Kruk-Kassowska, właścicielka karczmy Klein Zakopane. - Znajomy

Magdaleny Mierzwińskiej życie bez przeszłości

książkach kucharskich, w internecie i programach kulinarnych. Zawsze przy tym starała się tworzyć własne kompozycje. W końcu założyła blog ''Kuchnia szczęścia''. Umieszczała tam przepisy na dania, z którymi co wieczór czekała na swojego chłopaka informatyka. Gdy wracał z pracy, układała jedzenie na talerzu

Lista Kingi Rusin

młodości. Ważniejsze od spotkania z przyjaciółmi staje się przygotowanie trzydaniowego obiadu. Miała pani nawet ogromny zbiór przepisów kulinarnych. - Wycinałam z gazet i wklejałam do czarno-białego zeszytu. Jako młoda mężatka bardzo się starałam urozmaicić domowe menu. Od stron kulinarnych zaczynałam

Coś kojarzę, że to Draże

nie o to nam chodzi. Kawiarnia żyje wami! Same też pieczecie wegańskie ciasta, które tutaj serwujecie, skąd bierzecie na nie pomysły? MK: Niekoniecznie są to autorskie przepisy. Bardzo dużo ciekawych i smacznych receptur znajdujemy w Internecie, na blogach kulinarnych. Nie musimy niczego specjalnie

Tu Julia Child. Bon appétit!

tylko dwóch przypraw wyjątkowych: czasu i miłości - do ludzi i do gotowania'. Jeśli komuś wydaje się, że była to propozycja makdonaldyzacji kuchni francuskiej na potrzeby zacofanych kulinarnie Amerykanów, grubo się myli. Przepisy z 'Mastering the Art of French cooking' - 743-stronicowej cegły bez

Gremolata, czyli poświąteczne porządki

Pierwszy raz usłyszałam o tej diecie, kiedy w Absyncie pojawiła się pani o zaskakujących upodobaniach kulinarnych. Poprosiła o danie z warzyw, wyłączając ziemniaki, bakłażany i fasolę, bez dodatku tłuszczu, ziaren lub mąki, surowe albo gotowane, w żadnym wypadku smażone i najlepiej z produktów

Hipokryci lubią tłuste

prezydenci. Razem z Martą Romanowską, która jest historykiem sztuki i moją znajomą, urządziliśmy wnętrze inspirowane wiejskimi pomieszczeniami. Zarówno stół, jak i wnętrze miało przypominać dom bogatego chłopa. A menu? Część pochodzi z przekazów z danego regionu, część przepisów z dawnych ksiąg kucharskich

Ubrania trzeba gnieść

kuchni mojej mamy i babci, w rejs popłynęłam zaopatrzona w literaturę kulinarną w 16 tomach, które znajomy pilot wycieczek zagranicznych przywoził z różnych egzotycznych miejsc. Ekstrawaganckie przepisy i przyprawy, o których nikt w Polsce lat 80. nie słyszał. Uczyłam więc załogę, że można jeść inaczej

Bogini oblizuje palce

nadzieję na ekskluzywny obiad - zwłaszcza że na stół wjechała wielka sałatka - ale Nigella rozwiała nadzieję. - Robimy zdjęcia do nowej książki. Siedzimy sobie w kuchni i jest z jednej strony fajnie, ale z drugiej nie. Fajnie, bo to miłe zobaczyć kuchnię milionerki i megagwiazdy. Kuchnia jak kuchnia

Co ja, Jezus Chrystus jestem?

drugoplanowej. Zadzwoniłem do Gdańska, do Cybulskiego. Powiedział: 'Przyjedź, jest kilka fajnych dziewczyn'. Zasugerował mi Kalinę. Była wiotka, miała talię osy. Umówiliśmy się, że po przedstawieniu pójdziemy gdzieś pogadać. Wychodząc z teatru wyjściem dla artystów, minęliśmy szpaler ludzi wypatrujących aktorów

Co ja zjadam? Gulasz z bunkra

, niż uchwycone w kadrze kilka wypielęgnowanych ździebełek. Przed przystąpieniem do pracy, przygotuj pomieszczenie kuchenne, fot. Dominika Węcławek Ostatnio byłam na całkiem fajnej wyprawie , która obejmowała między innymi nocleg w podziemiach, wkradanie się na tereny wojskowe, łażenie po tunelach i

Zapiekana cykoria

oliwie z czosnkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, czasami przyprawia chilli, po wymieszaniu z kluskami posypuje parmezanem. Fajny przepis podrzuciła mi Kinga Rudnicka, specjalistka od włoskiego jedzenia. Pokrojone radicchio podsmaża na oliwie, zalewa kremówką i zagęszcza sos tartym parmezanem, do tego

Kobiety Ravensbrück

na Żoliborzu, zamawiałyśmy torty. Z chleba robiła wykwintne. (śmiech) A, i jeszcze przepisy kulinarne były w modzie, szalone. Niektóre kobiety miały zapisane wszystkie kartki. Wie pan, chęć przetrwania tak człowieka odradza, że robi się wszystko, co przypomina wolność. Opowiem przykład: pani, która z

Striptiz z kucharzem

według przepisów z "Przekroju". Goście obsługiwali się sami. Na gorąco musiało być danie wygodne do jedzenia na stojąco. Nastał czas stroganowa, leczo i forszmaku. Lata 80. to prywatki składkowe. Menu - wielka niewiadoma. Mogło się okazać, że goście w sumie przyniosą: dwa słoiki ogórków

Plebania

Gołąbki Mirosławy powaliły na kolana komisję konserwatorów, która przyjechała ocenić stan barokowego kościoła w Barłożnie. Gospodyni wzięła przepis z telewizyjnego programu kulinarnego. (Do farszu z mielonego mięsa dodać marchewkę, natkę pietruszki, czosnek, dolać koniaku, nie dawać ryżu

Najczęściej czytane
Bestsellery