fasola właściwości

5 ziół, które musisz mieć w swojej kuchni

5 ziół, które musisz mieć w swojej kuchni

Bez chemicznych dodatków, w 100 procentach naturalne, aromatyczne, bogate w witaminy i cenne przeciwutleniacze... wymieniać dalej? Poznaj TOP 5 ziół, które warto wyhodować w domu.

Jak walczyć z plamami i przebarwieniami posłonecznymi? Poznaj 3 specjalne kosmetyki Amway

Pomimo korzystnego wpływu słońca na nasze samopoczucie, stanowi ono niestety zagrożenie dla naszej skóry. Wysokie temperatury i nadmierna ekspozycja ciała na promienie słoneczne może powodować m.in.: zaburzenia kolorytu czy przyspieszenie procesu starzenia się skóry. Przebarwienia oraz nierówny koloryt, to problemy, które najczęściej pojawiają się wraz z końcem lata. Linia ARTISTRY IDEAL RADIANCE od Amway w trzech prostych krokach, skutecznie walczy z przebarwieniami i ciemnymi plamami.

Superfood - 10 hitów tego roku

Superfoods, produkty bogate w cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze i prozdrowotne właściwości. Chronią przed chorobami, uodparniają organizm i zwiększają jego wydolność. Sprawdź 10 produktów, które będą hitem tego roku!

Rośliny strączkowe - źródło błonnika w walce ze zbędnymi kilogramami

Rośliny strączkowe - źródło błonnika w walce ze zbędnymi kilogramami

też smaczne i efektowne, warto zatem chociaż raz na jakiś czas zmienić produkty sklepowe, np. sery i wędliny na pastę kanapkową, np. z soczewicy, soi, cieciorki albo grochu, a wyjątkowo niezdrowy smalec? na smalec z białej fasoli! Grudniowy numer KUCHNI już w sprzedaży

Aloes na odchudzanie. Czy picie aloesu oczyszcza organizm?

Aloes na odchudzanie. Czy picie aloesu oczyszcza organizm?

Aloes jest rośliną, która rośnie głównie w Afryce, na Madagaskarze i na Półwyspie Arabskim. Jest bogata w liczne minerały, witaminy, kwasy. Co ciekawe, ma w sobie też saponiny, które słyną z właściwości pieniących. Najbardziej znaną odmianą aloesu jest aloes zwyczajny, inaczej - Aloe Vera. Od

Semolina z pszenicy durum, czyli mąka-samo zdrowie

Semolina z pszenicy durum, czyli mąka-samo zdrowie

, indeks wyniesie już ponad 55 (przy standardowych dwunastu jest on niższy niż 35). Nie uwierzysz, że zdrowe ciasto możesz zrobić... z fasoli i szpinaku! Semolina z pszenicy twardej: zadbaj o swój mózg i oczy   Lista zdrowotnych właściwości, jakie kryje w sobie semolina, jest doprawdy imponująca

Jedzenie, które hamuje głód

Jedzenie, które hamuje głód

białka. Szczególnie często używa się go w azjatyckiej kuchni. Samo w sobie prawie nie ma smaku dlatego wystarczy je odpowiednio przyprawić i nadaje się jako dodatek do najróżniejszych dań. Zielona herbata jest znana ze swoich zdrowotnych i dietetycznych właściwości. Dodaje energii, wspomaga metabolizm

Pozbądź się zmęczenia: 11 produktów, które dodają energii

Pozbądź się zmęczenia: 11 produktów, które dodają energii

niezbędnego do życia białka, ale żaden produkt nie zawiera tak wartościowego białka jak jajko. Co więcej - jaja są źródłem witamin z grupy B oraz żelaza Arbuz to bardo cenione źródło energii. Dzięki zawartości witamin z grupy B, potasu i fruktozy. Dodatkowo, owoc ten ma właściwości nawadniające i nawilżające

Sałata lodowa - zdrowa, smaczna i efektowna

Sałata lodowa - zdrowa, smaczna i efektowna

Sałata lodowa - wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne Nie ulega wątpliwości, że obecnie jest to jedna z najpopularniejszych odmian sałat, tym bardziej, że jest delikatna i krucha oraz bardzo smaczna, z lekko słodkim akcentem, co sprawia, że doskonale komponuje się z mnóstwem rozmaitych

Korzeń maca na płodność i energię

Korzeń maca na płodność i energię

odkryli jej zdumiewające właściwości, czyniąc ją podstawowym składnikiem wyżywienia, warunkującym przetrwanie na ekstremalnych wysokościach całych pokoleń miejscowej ludności. Do popularyzacji rośliny także poza obszarami Ameryki Południowej doszło zaś dopiero w latach 90-tych minionego wieku, kiedy to

Witamina B - jej niedobór przeszkadza schudnąć!

Witamina B - jej niedobór przeszkadza schudnąć!

niedobór witamin z grupy B może wywołać zmiany skórne, niedokrwistość, zaburzenia układu nerwowego oraz zmiany zapalne w przewodzie pokarmowym. Jeśli chorujemy - a nie wiemy dlaczego - być może chodzi o brak witamin! 5 podstawowych błędów w diecie Witamina PP - najlepszy obrońca Twojej skóry Właściwości

Zdrowy fast food? To da się zrobić!

Zdrowy fast food? To da się zrobić!

. źródło: Ugotuj.to Jeśli nie jesz mięsa nie musisz rezygnować z burgerów. Wystarczy zrobić je z warzyw (np. fasoli, ciecierzycy) lub kaszy (np. jaglanej). Różowe burgery 1 szklanka czerwonej fasoli namoczonej na noc 2 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego 0,5 szklanki czerwonej quinoa 2 spore

Ziarna i pestki

Ziarna i pestki

wydobywa prażenie na oliwie. Dzięki tym nasionkom zwykły ryż, fasola, a nawet niektóre ciasta zyskują dalekowschodni smak. Kumin jest składnikiem mieszanek garam masala, tandori masala i proszku curry. Jest często mylony z kminkiem. Łatwo je jednak rozróżnić, gdyż nasiona kminu są dłuższe, ciemniejsze i

Smak i zdrowie - przepisy na "superjedzenie"

Smak i zdrowie - przepisy na "superjedzenie"

Brokuły i brokułowe kiełki to dobre źródło substancji o nazwie sulforafan, którą uważa się za wroga nowotworów. Aby zachowały swoje właściwości, najlepiej nie gotować ich długo, a np. przyrządzać na parze lub blanszować. 1 spory brokuł 1 opakowanie (200 g) sera feta 4 łyżki płatków migdałowych

11 produktów, które zawsze powinnaś mieć w swojej kuchni

11 produktów, które zawsze powinnaś mieć w swojej kuchni

oczyszczać organizm z toksyn. Zielone warzywa są niskokaloryczne - 100g sałaty to tylko... 14 kcal! Ponadto mają silne właściwości alkalizujące - neutralizują kwaśny odczyn w naszym organizmie. Możemy bezkarnie sięgać po zielone warzywa. Oprócz tego, że są bardzo zdrowe, szybko dzięki nim możemy przygotować

Gotowanie. Jak obróbka termiczna działa na warzywa i owoce

Gotowanie. Jak obróbka termiczna działa na warzywa i owoce

metabolizujący witaminę C, czyli oksydaza kwasu askorbinowego, jest nieaktywny. Uszkodzenie komórki aktywuje enzym i witamina zaczyna się rozkładać. Dlatego warzywa i owoce bogate w witaminę C (np. papryka, kiwi) należy kroić tuż przed ich podaniem. Zupy, od których nie utyjesz [6 PRZEPISÓW] Fasola, szpinak

Kiełki - 10 fantastycznych przepisów

Kiełki - 10 fantastycznych przepisów

, pszenicy, fasoli Mung, ciecierzycy, siemienia lnianego, lucerny, owsa czy słonecznika. Różnią się przede wszystkim intensywnością smaku. Łagodniejsze i delikatnie słodkawe są kiełki lucerny, soczewicy czy pszenicy, natomiast zdecydowanie bardziej intensywne - rzodkiewki, rzeżuchy, brokułów oraz buraków

Batony są passe! Chrup na zdrowie z Felixem

Batony są passe! Chrup na zdrowie z Felixem

cierpią z powodu chorób dietozależnych, takich jak cukrzyca, choroby serca, miażdżyca czy niektóre nowotwory. Dlatego, zamiast zamykać się w słodkiej pułapce, znajdź alternatywę i zmień swoje nawyki. Pamiętaj, wybór należy do Ciebie! Co więcej, orzechy - dzięki swoim właściwościom oraz bogactwu

Odżywka gladiatorów

Odżywka gladiatorów

zawiera 30 mg sodu w 100 g, a wiechlina łąkowa przewyższa wszystkie trawy, bo zawiera 60 mg sodu w 100 g. Enzymy zawarte w jęczmieniu nie mają żadnego znaczenia, są bowiem trawione w naszym przewodzie pokarmowym - jak wszystkie białka - do peptydów i aminokwasów; tracą przez to swoje właściwości aktywne

Mamy go dość! 9 sprzymierzeńców w walce z cellulitem - dietetyk radzi

Mamy go dość! 9 sprzymierzeńców w walce z cellulitem - dietetyk radzi

oraz pomaga regulować poziom glukozy. Jest źródłem witamin A, B, C, E, K i PP. Wśród mikroelementów znajdziemy istotne dla skóry: potas i cynk. Aby zauważyć wyraźny jej wpływ na ciało, należy wypijać trzy filiżanki dziennie. Pamiętaj, by nie zalewać jej wrzątkiem, który zabija szczególne właściwości

Masło orzechowe - jedz je częściej

Masło orzechowe - jedz je częściej

produkt jako świetne źródło białka i kwasów tłuszczowych NNKT. Pytanie, czy masło orzechowe ma szansę stać się również polskim przysmakiem? Obecnie około 23% Polaków nie wie, jakie właściwości zdrowotne ma ten produkt . Co tracą?   Masło orzechowe ma niezwykle korzystny profil kwasów tłuszczowych

Dieta makrobiotyczna - jak oczyścić organizm z toksyn

, przez co kierujemy energię do wewnątrz. Właściwości yin/yang danego pokarmu, ustala się na podstawie takich właściwości jak: odczyn kwasowości, pikantność, to gdzie dany produkt rósł (teren podmokły, albo suchy), aromat czy konsystencja danego pokarmu. Jeżeli zrównoważymy obie siły, nie chorujemy i nie

Dieta nutritariańska - jesz warzywa i chudniesz

Dieta nutritariańska - jesz warzywa i chudniesz

cukrowy, kiełki fasoli, lekko podduszone na wodzie (bez użycia tłuszczu) pieczarki, kawałki cukinii ugotowanej na parze, surowe lub lekko podgotowane na parze buraki. Osobiście chętnie wrzucam do tego smacznego dania odrobinę mrożonego groszku i fasolki. Pamiętaj, że w sałatce powinno się znaleźć

12 dietetycznych trików z całego świata

spożycie kalorii do minimum. Dowód? Średnie BMI mieszkańców Okinawy wynosi 21,5, dla porównania Amerykanów - 28. Zaprzyjaźnij się z ryżem i fasolą (Brazylia) Zbyt często myślimy o roślinach strączkowych jako o największym wrogu. Jak wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie "Obesity Research"

Tanie maski do twarzy z naturalnych składników, które przyrządzisz sama w domu

mają właściwości rozświetlające. Jeśli natomiast chcesz odżywić skórę dodaj do maseczki łyżeczkę miodu. Wodę natomiast możesz zastąpić ciepłym naparem ziołowym. Dla cery tłustej idealne zioła to: podbiał, szałwia, krwawnik, tymianek, skrzyp polny - zmniejszą pory i ukoją stany zapalne.Glinka biała

Dieta dla mózgu - 5 składników, które poprawiają koncentrację

diecie takie produkty jak: pieczywo pełnoziarniste, owsiankę, musli , otręby, kasze, makarony razowe, soczewicę, soję, fasolę, czy bób. ZOBACZ TEŻ: OLEJ LNIANY - ŹRÓDŁO OMEGA-3 Kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3 są niezbędne w budowie otoczek mielinowych - warstwy izolującej włókna nerwowe, która

Wege jesień - szybko i tanio

Czosnek - niewątpliwy bohater tej zupy. Oprócz swojego niepowtarzalnego aromatu, ma właściwości bakteriobójcze. Jest uważany za afrodyzjak. Zupa krem z czosnku - składniki: 10 ząbków czosnku 1 cebula (albo pęczek dymki) 150 ml białego wina 500-600 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 350

Kiełki zdrowia perełki

apetyt. Kiełki fasoli mung obniżają poziom złego cholesterolu, a dzięki dużej zawartości antyutleniaczy zapobiegają chorobom serca i nowotworom. Kiełki pora mają właściwości bakteriobójcze, antyreumatyczne i moczopędne. Obniżają poziom złego cholesterolu. Kiełki rzodkiewki dzięki dużej zawartości

Uroda na talerzu

? Produkty bogate w tę witaminę to przede wszystkim: wątróbka, orzechy, migdały, owoce morza, kasze czy brązowy ryż. Jakie właściwości ma z kolei witamina C i gdzie jej szukać? Przede wszystkim jest potrzebna do syntezy kolagenu, chroni również organizm przed działaniem wolnych rodników. W obecności

Dietetyczne desery. Słodko i zdrowo! [5 PRZEPISÓW]

. Nie bez powodu nazywana jest "królową kasz". W sezonie przeziębieniowym zwróćmy uwagę na jedną z jej prozdrowotnych właściwości - kasza jaglana pomaga zmniejszać stan zapalny błon śluzowych, a co za tym idzie, skutecznie zwalczać katar. Warto zatem przekonać do jej walorów dzieci, a jak to

Co jeść, żeby dłużej zachować młody wygląd?

(bez zbędnych składników) niż zajadać się świeżymi pomidorami. Podobne właściwości mają także słodkie ziemniaki, szpinak, mango i melony. Ostrygi mają mnóstwo cynku, który odpowiedzialny jest za produkowanie kolagenu i utrzymanie młodego wyglądu. Dodatkowo cynk ma niesamowicie dobry wpływ na włosy

Życie towarzyskie na roli: Dlaczego por i seler są przyjaciółmi, a ogórek z pomidorem nigdy się nie polubią?

oddziałują przez resztki pozostawione na polu, rozkładane przez mikroorganizmy. Te substancje miewają właściwości bakterio- i grzybobójcze, hamują rozwój patogenów, wabią pożyteczne owady, odstraszają szkodniki, w wyniku organicznej obróbki generują w glebie substancje odżywcze, jak np. azot. Powstają duety

Zrodzone z pioruna: Gdzieś na przełomie września i października grzybiarzy ogarnia lekka gorączka

muchomora czerwonego. Grzecznie odmówiłem - aż tak daleko moja ciekawość nie sięga. A może po prostu się bałem? Nie dość, że ten muchomor jest trujący, to jeszcze owiany narkotyczną sławą. W królestwie grzybów więcej jest trucizny niż smaku, jednak obie te właściwości fascynują ludzi od wieków. Pojawieniu

5 produktów, które jadasz zbyt rzadko

Dołącz do nas na Facebooku Na naszej liście znalazły się produkty, które są dobrze znane, łatwo dostępne, niedrogie, bogate w substancje odżywcze i smaczne. Włączając je w dietę można dbać o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Oto one. 1. Fasola i ciecierzyca Są bogate w białko, błonnik, złożone

Superfoods - 12 hitów kulinarnych 2012 roku

  fot. Shutterstock   Quinoa wytwarzana jest z ekologicznego ziarna quinoa, popularnego wśród Inków i docenianego przez nich za lecznicze właściwości. Odznacza się wysoką zawartością białka (13-22%), zawiera dwa razy więcej błonnika, białka i żelaza niż ryż brązowy. Poza tym jest bogatym

Orzechy - źródło zdrowia, eliksir młodości, zastrzyk energii

Migdały Zawierają najwięcej ze wszystkich orzechów witaminy E, która bywa nazywana witaminą młodości, ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne, chroniące nasze komórki przed starzeniem się. Już nawet jedna garść migdałów może dostarczyć od 20% do 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę E

Sekrety płaskiego brzucha

Czarna fasola Wszystkie warzywa zawierają dużo błonnika, który hamuje napady głodu. Jednak czarna fasola ma jeszcze jedną zaletę - dzięki bardzo dużej zawartości flawonoidów ułatwia pozbywanie się tłuszczu zgromadzonego na i w brzuchu. Gruszki Świeże gruszki mają tak mało kalorii i tak

Sześć powodów by jeść rośliny strączkowe

, że rośliny strączkowe mają właściwości obniżające ryzyko chorób serca. Zjadanie pół szklanki tych warzyw dziennie obniża poziom złego cholesterolu. 6. "Strączki" redukują ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, powstrzymując łagodne polipy od przeobrażenia się w tkankę rakową. Do

Podkręć swój metabolizm: 8 najskuteczniejszych spalaczy tłuszczu

pozbawiona cennych właściwości odżywczych. Lubisz nasze artykuły? Zostań naszym fanem i kliknij tutaj. Napój ten zawiera spore ilości teiny, która pobudza mikrocyrkulację i zwiększa ilość spalanych kalorii do kilkunastu procent, a także pobudza metabolizm. Możesz zatem pić dowolne ilości swojej ulubionej

Zestresowany? Zobacz, co zjeść, by poczuć się lepiej

czasie w naszym organizmie chemiczne reakcje (np.: nagły skok kortyzolu) sprzyjają tyciu. W takim układzie mamy nie jeść, gdy ogarnia nas stres? Wprost przeciwnie - jeść, tylko z głową. Dużo witaminy B O cudownych właściwościach witamin z grupy B moglibyśmy się rozpisywać godzinami. W tym wypadku należy

Orient express

całej Azji. Nitki z soji, manioku lub fasoli mung zyskują sobie zwolenników na całym świecie, bo to już nie problem samemu ugotować coś orientalnego. Wraz z modą na azjatyckie potrawy, na sklepowych półkach pojawił się bogaty wybór orientalnych składników. Na które z azjatyckich makaronów warto więc

Dodaj do swojej diety kiełki!

tysiące lat temu w Chinach. Dzisiejsze badania tylko to potwierdzają. W rzeczywistości można nazwać je prawdziwą skarbnicą żywych witamin, minerałów, białek, oraz enzymów. Mają właściwości lecznicze i profilaktyczne dla naszego zdrowia. Kiełki mają zwiększoną zawartość potasu, żelaza, magnezu i innych

Amarantus - roślina XXI wieku [5 PRZEPISÓW]

Nasiona chia. Starożytny sposób na zdrowie Amarantus - pochodzenie Amarantus, czyli szarłat, uprawiany był już Inków, Majów i Azteków, którzy rocznie produkowali nawet 20 ton nasion szarłatu, co stawiało go na trzecim miejscu uprawianych roślin, po kukurydzy i fasoli. Amarantus składany był w

8 dietetycznych rad na "sześciopak"

oczyszcza przewód pokarmowy. Warto dodać, że błonnik wpływa na tempo wydzielania insuliny, co jest bardzo istotne dla cukrzyków - wyjaśnia Konrad Malitka, technolog marki Aliness . Dobrym źródłem błonnika rozpuszczalnego są rośliny strączkowe (soja, fasola), wybrane owoce (np. śliwki, morele, banany

Dieta bezglutenowa [5 PRZEPISÓW]

przepisy: zainspiruj się! Składniki (porcja dla 4 osób): 1/2 szklanki grochu, fasolki mung, fasoli azuki lub czerwonej soczewicy szklanka ryżu (najlepiej basmati) 1/2 łyżeczki soli masło sklarowane olej kokosowy lub olej ryżowy do smażenia Przygotowanie: Groch i ryż moczymy oddzielnie minimum sześć godzin

Dieta dla grupy krwi AB

dzienny jadłospis należy uwzględnić produkty bogate w takie substancje odżywcze, które pomogą łagodzić skutki stresu, będą miały właściwości przeciwutleniające i wzmocnią nasz układ odpornościowy. Trzeba zwrócić uwagę na to, aby dostarczać wymagane - odpowiednio duże, ilości witaminy C czy selenu

Spirala możliwości

właściwości miedzi. Od lat wiedziano, że związki miedzi skutecznie powstrzymują rozprzestrzenianie się zaraz roślinnych. Czemu coś, co radzi sobie z bakteriozą obwódkową fasoli, bakteryjną cętkowatością pomidora, kanciastą plamistością ogórka, mącznikiem rzekomym dyniowatych, parchem gruszy i jabłoni, rakiem

Ciasta z truskawkami do upieczenia w tym tygodniu

fasolą. Pieczemy 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy jeszcze 10 minut, aż ciasto zacznie robić się chrupkie. Robimy nadzienie. Ucieramy żółtka z cukrem i ziarenkami wanilii na kogel-mogel. Mieszamy ze skórką cytrynową, syropem z bzu, mąką i śmietaną. Rozgrzewamy piekarnik do

Druga szansa dla szpinaku

: Junona Lamcha-Grynberg Gerlach KOMPLET PATELNI 20,... Mango-Media Zestaw garnków ... PETERHOF KOMPLET PATELNI PH... Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Wbrew pozorom mrożony szpinak nie traci swoich właściwości, można

O tym wiedzą dobre gospodynie

naczynia z ciepłą wodą. Pamiętajmy jednak, że nie wolno go zbytnio podgrzewać (ani gotować!), ponieważ w temperaturze powyżej 40°C traci swe walory zdrowotne. Ziarna fasoli trzeba moczyć przed gotowaniem. Moczenie fasoli zmniejsza jej właściwości wzdymające i wypłukuje szkodliwe dla zdrowia substancje

Przepis listopada wybrany!

cukrowy w strąkach, groszek zielony, kiełki fasoli Mung, grzyby chińskie, czy por. Do smaku doprawiłam zupę specjalnie skomponowaną aromatyczną mieszanką orientalnych ziół i przypraw, które dołączone były w saszetce do opakowania!Warzywa są pyszne same w sobie? dla mnie były źródłem

Racjonalne i modne diety - czy są skuteczne?

soli w potrawach. W Polsce nadal mamy tendencję do przesalania.   Zdrowa dieta to także odpowiednia ilość płynów - chcąc zredukować nadciśnienie sięgajmy po wody mineralne (głównie niskosodowe). Zastąpmy też kawę znacznie zdrowszą i wykazującą podobne właściwości zieloną herbatą.  

Dobierz dietę do wieku

dodającymi energii. Szpinak i brokuły również mają właściwość energetyzujące. Nie zapominaj, że alkohol nie tylko odwadnia organizm, ale jest to kaloryczna bomba. Po zakrapianej imprezie pij dużo wody, jedz owoce i warzywa, szczególnie te bogate w potas np: avocado. Zaczynasz dostrzegać pierwsze oznaki

Dlaczego masz wzdęty brzuch

takich pokarmów. Wiadomo, że do powszechnie znanych "rozpychaczy" należą: fasola, groch, kapusta czy kalafior. Przyczyną dokuczliwych wzdęć są gazy gromadzące się w układzie pokarmowym. Każdy z nas połyka wraz z jedzeniem lub piciem niewielkie ilości powietrza. Zjawisko to nazywamy aerofagią

Nowe, ekologiczne retro marki na polskim rynku

zawartości miąższu produkty z linii Fruit Extracts mają intensywny, naturalny zapach. Balm And Butter : to naturalne owocowe zapachy, doskonałe właściwości pielęgnacyjne, nawilżające i odżywcze. Produkty nie zawierają parafiny. Atrakcyjna jest również cena, bowiem wszystkie kosmetyki można kupić w

Przyprawy na lepsze trawienie

, wyposaż swoja kuchnię w taki arsenał: Cząber (czasem znany jako czubrica)-  to przyprawa, która doskonale wpływa na trawienie. Jej smak jest idealny do różnych rodzajów fasoli oraz grochu. Można ją również śmiało dodawać do zup i różnego rodzaju sałatek warzywnych zatem jesienią mamy duże pole

Afrodyzjaki czyli jedzenie i seks

Już w starożytnym Rzymie korzystano z erotycznych właściwości afrodyzjaków, np. imbir dodawano do aromatycznych kąpieli, aby rozpalić zmysły kochanka. W średniowieczu z umiejętności przygotowywania magicznych eliksirów wzmagających popęd płciowy słynęły czarownice. Do typowych składników miłosnych

Krótki przewodnik po kuchni chińskiej

pozbyć się smaku puszki, przed przygotowaniem należy je zblanszować lub wypłukać w ciepłej wodzie. Cenione za swój delikatny smak. Doskonale nadają się do sałatek i zup. Kiełki fasoli mung - Chińczycy jako pierwsi dostrzegli właściwości kiełków. Najpopularniejsze w kuchni chińskiej są kiełki fasoli mung

Do Brazylii po smak

picanhą ? wołowym stekiem z rumsztyku. I feijoadą: gulaszem z czarnej fasoli i mięsnych różności (w Brazylii to danie tak popularne jak u nas bigos). Nazajutrz jedziemy na wieś. W Muribequi Izajasz, wujek Christiana, oprowadza nas po plantacji ryżu, potem z dumą pokazuje kilka rodzajów bananów

Express obiadowy

100 gramów fasoli zawiera jedynie 27 kalorii. Szparagówka jest więc składnikiem wielu diet oraz menu osób dbających o linię. Jej dobroczynnych właściwości również nie da się ukryć. Bogata w witaminy C, A, B i K, zawiera także magnez i potas. Występuje w kilkudziesięciu odmianach różniących się m.in

Zioła z parapetu

pochodzą z upraw sterowanych. Bazylię dodajmy do sałat, sałatek, sosów, pomidorów, fasoli, grochu, bobu, szpinaku. W włoskiej kuchni nie ma chyba potrawy, w której nie odegrałby znaczącej roli. Dodawanie bazylii do dań, wzmocni nasze ciało i duszę. Okłady z liści zmniejszają obrzęk stawów i migrenę, a ich

Jak zdrowo układać jadłospis

dowiadujemy się, że nazywana jest białą trucizną. O tym, czy pić mleko, każdy musi zdecydować sam. Orzechy oraz nasiona roślin strączkowych Nasiona takich roślin jak: fasola, groch, soja, soczewica również są źródłem białka i witamin oraz składników mineralnych. Orzechy z kolei to bogactwo nienasyconych

Pigułki spalające tłuszcz

tłuszczowej, a przeznaczony jest głównie do zwalczania cellulitu.Kluski - twoja miłość?VitalForm (Vitalas), cena 69 zł za 30 tabletek (15-30 dni kuracji). Zawiera fasolaminę - wyciąg ze zwykłej fasoli, który ma niezwykłe właściwości neutralizowania kalorii zawartych w skrobi. A zatem preparat nadaje się dla

Kuchnia Nowego Orleanu

proszek z suszonych liści drzewa sasafras, używany przez miejscowych Indian; ma nie tylko właściwości zagęszczające, lecz i ciekawy ziemisty aromat. Z kolei roux to mączna zasmażka, przejęta z kuchni francuskiej - z tym, że w Nowym Orleanie do jej przyrządzenia używa się oleju roślinnego, zamiast

Co jeść, by zapobiec zawałowi serca?

bogate w błonnik (np. jabłka) ale też bardzo ważne przeciwutleniacze, posiadające niezwykłe właściwości ochraniające serce i odmładzające nasze tętnice. Ponadto witaminy A,C oraz E zawarte w dużych ilościach w warzywach i owocach,  blokują przemianę cholesterolu LDL w formę niebezpieczną dla

Co jeść, by uniknąć zawału serca?

przeciwutleniacze, posiadające niezwykłe właściwości ochraniające serce i odmładzające nasze tętnice. Ponadto witaminy A,C oraz E zawarte w dużych ilościach w warzywach i owocach,  blokują przemianę cholesterolu LDL w formę niebezpieczną dla tętnic. Na uwagę zasługuje także zawarty m. in. w rybach koenzym Q10

Dieta na piękne włosy: 9 wskazówek

niezbędne do produkcji sebum, zaś niedobór żelaza powoduje wypadanie włosów. 2. Gotowana fasola Zawiera nie tylko spore ilości żelaza, ale też protein, niezbędnych dla procesu wzrostu włosa. 3. Orzechy Dzięki zawartości kwasu omega-3, cynku, selenu oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E

Błonnik czyli wielkie zamiatanie

rzadziej mamy ochotę na przekąski.Strażnik zdrowiaCiągle trwają badania nad właściwościami błonnika, ale co najmniej trzy jego walory zdrowotne zyskały już potwierdzenie.- Chroni serce. Błonnik reguluje gospodarkę tłuszczową w organizmie. Jak wykazały najnowsze badania - wiąże on kwasy żółciowe i

Stewia

cukier do gotowania fasoli i bobu, do duszonych w pomidorach bakłażanów, surówki z kiszonej kapusty i do majonezu. Przyjemność na podniebieniu zakłóca głos rozsądku. Przecież nie potrzebuję więcej kalorii, nie chcę dostarczać pożywki dla próchnicy i grzybicy, nie chcę zmuszać mojej trzustki do

Stewia

cukier do gotowania fasoli i bobu, do duszonych w pomidorach bakłażanów, surówki z kiszonej kapusty i do majonezu. Przyjemność na podniebieniu zakłóca głos rozsądku. Przecież nie potrzebuję więcej kalorii, nie chcę dostarczać pożywki dla próchnicy i grzybicy, nie chcę zmuszać mojej trzustki do

Światoholicy. Od Wyspy Wielkanocnej po Ziemię Ognistą

przeżuwany zabarwia zęby na kolor brunatny, a ślinę na czerwono. Większość Papuasów wygląda jak wampiry, które właśnie zakończyły ucztę. Nie mówiąc o tym, że wszędzie widnieją czerwone placki po spluwanej betelowej ślinie. Betel to ponoć tutejsza pasta do zębów, bo prócz pobudzających ma także właściwości

Jak dobrze wyglądać przed wielkim wyjściem: cz. 1

swojej diety, najlepiej na stałe, albo chociaż na 2 - 3 dni przed wielkim wyjściem. Nie objadaj się też słodyczami (problemy z cerą) oraz na dobę przed nie sięgaj po produkty, które mają właściwości wzdymające . Do tej grupy należą: potrawy smażone (np. kotlety schabowe itp.), rośliny strączkowe

Dieta na płaski brzuch

, szybkie dania gotowe oraz alkohol (wino jest dozwolone, ale w niewielkich ilościach). Produkty, które spożywasz muszą być bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko (rośliny strączkowe). Warto spożywać potrawy, które nie powodują wzdęć. Choć rośliny strączkowe (groch, fasola) mają 

10 niezdrowych produktów, które warto jeść

uczucie sytości. Sałata lodowa zawiera niewielkie dawki wapnia i kwasu foliowego, i ma bardzo mało kalorii, więc można jeść jej dużo, a okraszając ją kawałkami kurczaka czy ziarnami fasoli uzyska się pyszną sałatkę. Nie ma więc powodu, by jej unikać. 2.    Krewetki Są bogatym źródłem

Pigułka-cud na chudnięcie?

1. Calorin Stop - AZ MEDICA. Z wyciągiem z fasoli, która ma hamować trawienie skrobi, obniżając kaloryczność posiłku. Miesięczna kuracja - 76 zł 2. Bio-Slim - PHARMA NORD. Z chromem, który rzeczywiście zmniejsza zapotrzebowanie na słodycze, i kwasem hydroksycytrynowym, który ma hamować apetyt

Silna wola = ładna cera

bardzo ograniczona. Nadal antyoksydanty są w cenie: marchewki, morele, żółte i pomarańczowe warzywa i owoce, borówki, szpinak, inne zielone i liściaste warzywa, pomidory, fasola, groszek, soczewica, ryby (łosoś), orzechy. Poza tym picie dużej ilości wody mineralnej. Poradź sobie ze stresem To chyba

Ogólnopolska akcja na rzecz jedzenia warzyw i owoców

właściwości alkalizujące, czyli neutralizują obecne w organizmie kwasy, a więc w rezultacie: zmęczeniu, bólom głowy, utracie apetytu, pogorszeniu wyglądu cery, apatii itp.Propozycja jest taka: w najbliższym tygodniu należy spróbować wprowadzić do swojej diety pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Żeby

Akcja: odtruwanie

, różne szkodliwe substancje przerabiane są przez enzymy wątrobowe w substancje nieszkodliwe (np. kwas moczowy), a następnie wydalane razem z kałem i moczem.Wrogowie czuwająNiestety, jak to często się zdarza, sami niszczymy właściwości regeneracyjne wątroby. Uszkadzają ją substancje toksyczne pochodzące z

Życie w skorupie

krajach Afryki 'złotem kobiet'. W kremie i czekoladzie Eksportowane do wielu krajów masło shea używane jest do produkcji żywności, m.in. szwajcarskiej czekolady, jako lepszy i tańszy zamiennik masła kakaowego (nie psuje się szybko i nie powoduje na czekoladzie białego nalotu). Jego właściwości odżywcze

Dynia wspaniała

Jej Wysokość Dynia.Narodziła się w Ameryce, ale uprawia się ją na całym świecie. Należy tylko żałować, że w naszym kraju dynia nie jest w pełni doceniana, choć już w XVI wieku Szymon Syreński wspominał o jej leczniczych właściwościach. Do jedzenia, leczenia i czarów wykorzystywano dynię od wieków.W

Stir-fry - szybkie smażenie

, dodajemy marchewkę, łodygi brokułów, namoczone grzyby, a potem brokułowe kwiaty, cukinie, kiełki fasoli. Patelnia jest cały czas bardzo mocno rozgrzana, żeby zapobiec przypaleniu, nieustannie energicznie mieszamy. Aby warzywa nie zdążyły puścić soków i nie zaczęło się duszenie, na patelni musi być dużo

Wegetariańska kuchnia krysznaitów

smak i właściwości zdrowotne. Przyprawione nimi dania są bogate, złożone, czasami pikantne. Najbardziej sycące są dale, czyli gotowane ziarna roślin strączkowych, grochu, fasoli, soczewicy - główne źródło białka w wedyjskiej diecie. Całość uzupełnia ryż, chrupiące krakersy lub miękkie placki wygodne do

Zimowa kuchnia pachnie przyprawami

kolejną godzinę. Podawaj posypany zieloną pietruszką. Autor: Aneta Kosiba Jakub Kuroń gotuje. Aromatyczny cielęcy gulasz na blinach razowych Jeśli zimą masz szczególną ochotę na cięższe dania z fasoli, kapusty lub tłustych mięs, hojnie doprawiaj je majerankiem. Poprawia trawienie i bardzo wzbogaca

Kuchnia tajska - samo zdrowie

(najlepiej tiger) 20 g dymki 50 g kiełków fasoli mung 40 g zmielonych orzechów nerkowca 2  limonki do podania   Sposób przygotowania Składniki sosu mieszamy w garnku, gotujemy 10 minut na małym ogniu, często mieszając. Pad Thaia przygotowujemy w woku na dużym ogniu. Rozgrzewamy olej

Pozwól im wsiąść i módl się

bezpłatnych przejazdów oraz cesta básica, czyli pudełko z podstawowymi produktami spożywczymi (mąka, olej, fasola, ryż). Jej pensja to 510 reali (ok. 920 zł). Minimum państwowe. - Pomoce domowe stały się popularne w latach 80., gdy kobiety poszły do pracy. Słyszałam aroganckie komentarze obcokrajowców

Głupie i mądre sposoby na chudnięcie

tłuszczem i mięsnymi sosami. Są orzechy, nasiona i rośliny strączkowe - fasola, groch, bób. A do tego dwa razy dziennie na zmianę ryby, drób albo jajo. (Uwaga - dokładnego jadłospisu diety wg nowej piramidy żywienia szukaj w naszym specjalnym dodatku do "Gazety Wyborczej" w piątek 2 lipca) Tak

Chrupiące zielone ogórki - na śniadanie, obiad i deser

łyżki sosu hoisin 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 1 łyżka oleju 3 ząbki czosnku pęczek kolendry kiełki fasoli lub soi 1 łyżka soku z limonki makaron ryżowy nitki Na dużą patelnię (lub wok) wlej olej i dodaj posiekany czosnek i dymkę. Smaż chwilę, następnie dodaj mieloną

Operacja Barossa

inaczej: robotnikom zatrudnionym dotąd przy uprawie winorośli polecił sadzić palmy. Wracając do Adelajdy, zawijam jeszcze na chwilkę do miasteczka Lyndoch. Siedem kilometrów stąd jest sztuczny zbiornik wody pitnej ze słynną tamą o niezwykłych właściwościach akustycznych. Słowa wyszeptane na jednym jej

Kiełkomania

Pierwsi pozytywny wpływ kiełków zauważyli Chińczycy. Według legendy, żeglarze, którym podczas długiego rejsu pozostały jedynie nasiona fasoli, zauważyli, że wypuszcza ona pędy. Spróbowali i zaskoczeni stwierdzili, że są one całkiem smaczne. Później chińscy medycy stwierdzili, że są także bardzo