francuskie ciasto farsz

Paulina Zduniak

Menu dnia z czerwonym barszczem i rybnymi rożkami

Menu dnia z czerwonym barszczem i rybnymi rożkami

W menu na dziś polecamy wam pyszny czerwony barszcz w towarzystwie chrupiących rożków z ciasta francuskiego, wypełnionych rybnym farszem. Na zakończenie proponujemy zaś prosty do wykonania deser - owoce pod kruszonką.

Ciasto francuskie na słodko i słono

Szybki pomysł na smaczny obiad albo słodki deser na ciepło? Zawsze miej w domu opakowanie ciasta francuskiego. Zobacz, z czym je łączyć, by uzyskać najlepszy efekt.

Pomysły na ciasto francuskie

Rożek, rogalik albo ciastko. Na słodko - z orzechami lub brzoskwinią, na słono - ze szpinakiem lub pieczarkami. Szybkie w przygotowaniu gotowe ciasto francuskie.

Błyskawiczne przekąski z ciasta francuskiego

Błyskawiczne przekąski z ciasta francuskiego

ostygnięcia. Po wyjęciu łamiemy wzdłuż naciętych linii. Rada: Paluszki z ciasta francuskiego można również zrobić na słodko,posypując je zamiast solą i pieprzem, cukrem kryształem i cynamonem. Ciasto: opakowanie ciasta francuskiego jajko Farsz: 250 g serka mascarpone 100 g fety 2 łyżki gęstej śmietany 1/2

Camembert - co za ser!

Camembert - co za ser!

ciasta francuskiego 2 serki camembert (każdy po 110 g) 100 g konfitury z żurawiny suszony tymianek jajko Nastawiamy piekarnik na 220°C ? góra/dół. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwijamy ciasto francuskie i układamy na blacie, przecinamy na pół wzdłuż krótszego boku i ścinamy z każdego

Tarty słone i słodkie

Tarty słone i słodkie

ciasto: 200 g mąki pszennej 10 g drożdży piwnych 1 jajko 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru pudru farsz: 1 cukinia 1 cebula 1 bakłażan 1 papryka 1 ząbek czosnku 50 g tartego parmezanu 2 jajka 150 ml gęstej śmietany 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżki tymianku oliwa

Pikantne, słone, apetyczne - salami podkreśla smak

Pikantne, słone, apetyczne - salami podkreśla smak

obiadowy... THK Porcelanowy komplet obi... Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Pieczone pierożki z ciasta francuskiego są chrupiące i złociste. Możesz poeksperymentować z nadzieniem, ale na początek polecamy farsz z kurczaka i pikantnej kiełbasy. 1

Świąteczne pierogi - niekoniecznie tradycyjne

Świąteczne pierogi - niekoniecznie tradycyjne

Jak Wigilia, to ryby, a jak ryby, to może łosoś? Pierogi z łososiem to propozycja zaskakującego, eleganckiego dania, które wcale nie wymaga więcej szykowania, niż tradycyjne pierogi. Pierogi z łososiem Składniki: ciasto: ciasto na pierogi z 1kg mąki przyrządzone metodą tradycyjną Farsz: 1 kg filetu

Barszcz z pasztecikiem na 5 sposobów

Barszcz z pasztecikiem na 5 sposobów

cytrynową. Zagotowujemy. Odstawiamy. Przecedzamy. Odgrzewamy przed   Rożek francuski z serkiem mascarpone Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1  jajko   Farsz: 1 (25 dag) serek  mascarpone 10 dag  fety 2 łyżki gęstej  śmietany 1/2 pęczka drobno posiekanej

Orientalne, pikantne, chrupiące - pierożki z różnych stron świata

Orientalne, pikantne, chrupiące - pierożki z różnych stron świata

Te kruche pierożki z serowym farszem doskonale nadadzą się na przekąskę. Zwykle przygotowuje się je z bardziej popularnego w Grecji ciasta filo, jeśli jednak nie możesz go zdobyć, z powodzeniem zastąpisz je ciastem francuskim Tiropitakia - greckie pierożki serowe 500 g ciasta francuskiego 2 jajka

Dla niespodziewanych gości. Tarty wytrawne na kruchym spodzie

Dla niespodziewanych gości. Tarty wytrawne na kruchym spodzie

sos. Na koniec wbijamy 4 jajka, mieszając. Rozwijamy ciasto francuskie na wyściełanej pergaminem blasze, nakładamy farsz na 1/3 długości ciasta (lecz na całej szerokości) i zwijamy je w rulon. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem, solimy i pieprzymy. Pieczemy 35 minut w 180°C. Pozostawiamy do

Tarty z serem

Tarty z serem

przepis na 9 tartaletek 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g, możesz użyć mrożonego) farsz: 100 g wędzonego boczku (najlepiej w plastrach) 250 g dojrzałych, jędrnych pomidorów 1 duża cebula 100 g sera koziego dojrzewającego (ze skórką, miękkiego w środku) 1 łyżka śmietany 22 proc. 1 łyżka ostrej

Francuskie menu dnia

Francuskie menu dnia

, udekoruj listkami sałaty. Źródło: Magazyn Kuchnia Ze względu na drożdżowe ciasto, to danie przypomina nieco pizzę. Różni się nieco formą i pochodzi z francuskiej Prowansji. Pissaladerie (ciasto z warzywami) Ciasto: 30 dag mąki 10 dag masła 125 ml mleka 2 jajka 1 łyżka cukru pudru 1 dag drożdży

Rogate pyszności

Rogate pyszności

nadal mieszając, odparuj farsz do otrzymania elastycznej konsystencji. Ciasto francuskie rozmroź, podziel na kwadraty, a następnie po przekątnej na pół, na trójkąty. Na każdym trójkącie ułóż farsz orzechowy i zwiń, zaczynając od podstawy. Rozgrzej piekarnik do temp. 220 st. C, włóż blachę z rogalikami i

Szybkie wytrawne tarty. Ciasto francuskie, filo albo kruche

Szybkie wytrawne tarty. Ciasto francuskie, filo albo kruche

centymetrowe słupki. Piersi kaczki kroimy w paseczki, mieszamy z sosem hoisin, posiekaną miętą, ogórkiem i orzeszkami. Wypełniamy farszem sakiewki z ciasta francuskiego. Podajemy na ciepło lub na zimno. (dla 4 osób)   Składniki 250 g ciasta francuskiego 250 g półtłustego  twarogu 100 ml

Oryginalne przekąski na domówkę

Oryginalne przekąski na domówkę

- Podstawka na wykałaczki Philippi Pudełko na wykałaczki Silit - Picobello - pojemnik na wykałaczki Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info bakłażan kulka mozzarelli opakowanie gotowego ciasta francuskiego oliwa gotowe pesto 50 g orzeszków pinii żółtko

Apetycznie zakręcone - mięsne kąski dla wymagających

Apetycznie zakręcone - mięsne kąski dla wymagających

Ta przekąska wygląda jak wiązki chrustu. Bardzo apetyczne wiązki chrustu - aż trudno uwierzyć, że biała kiełbasa może być tak efektowna. 4 białe kiełbasy 1/2 opakowania (ok. 225 g) mrożonego ciasta francuskiego 2-3 łyżki oleju żółtko Kiełbasy umyj i osusz. Każdą przekrój wzdłuż na pół i jeszcze

Feta - wspaniały ser. Także dla początkujących

Feta - wspaniały ser. Także dla początkujących

Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1  jajko   Farsz: 1 (25 dag) serek  mascarpone 10 dag  fety 2 łyżki gęstej  śmietany 1/2 pęczka drobno posiekanej świeżej  bazylii 2 łyżki masła 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

Zupełnie inne dania z serem

Zupełnie inne dania z serem

1 duża cebula 1 łyżka oliwy sól, pieprz 100 g czarnych oliwek bez pestek 1/2 pęczka bazylii 250 g serka twarogowego 125 g serka kremowego 250 g mrożonego ciasta francuskiego 1 żółtko czarnuszka do posypania Rozmrażamy ciasto francuskie, najlepiej zostawiając je w lodówce na kilka godzin. Cebulę

Kolorowe przekąski na karnawał, które zaskoczą twoich gości

Kolorowe przekąski na karnawał, które zaskoczą twoich gości

francuskie (w temperaturze pokojowej) kroimy w prostokąty. Na patelni podsmażamy na oliwie szpinak z posiekanym czosnkiem. Dodajemy do tego posiekane orzechy włoskie, pokrojone drobno figi oraz sól i pieprz. Po wystudzeniu gotowy farsz układamy na cieście. Formujemy z niego sakiewki, gotowe smarujemy

Z kremowym serkiem - przysmaki na imprezę i nie tylko

Z kremowym serkiem - przysmaki na imprezę i nie tylko

pasztecik z nadzieniem z serka i sera feta doskonale nada się jako dodatek do barszczu. Jeśli chcesz, możesz urozmaicić go, dodając do farszu nieco szpinaku lub wędzonego łososia. Pasztecik-rożek francuski z serkiem mascarpone Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko Farsz: 1 serek mascarpone

Co pochrupać do piwa?

Co pochrupać do piwa?

kminkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i pieczemy ok. 10 minut. opakowanie (ok. 300 g) ciasta francuskiego (mrożonego lub świeżego) 80-100 g sera gorgonzola jajko Ser delikatnie rozkruszamy widelcem. Ciasto francuskie kroimy w równe kwadraty, a potem w trójkąty (jeśli

Pieczarki ze smakiem

Pieczarki ze smakiem

naszej bazie. Ciasto francuskie z farszem pieczarkowym 1 opakowanie ciasta francuskiego (450 g) 500 g pieczarek 2 cebule 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki oleju sól pieprz ew. starty żółty ser (2 łyżki) 1 jajko (do posmarowania) Pieczarki umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobniutko

Odświętne menu dnia z rybnymi rożkami

45 g pokrojonego w drobną kostkę jabłka 25 g rodzynek 250 g ciasta francuskiego Na łyżeczce masła podduszamy szalotkę. Kiedy jest już szklista, dodajemy lubczyk. Mieszamy dokładnie. Pokrojony na mniejsze cząstki filet mielimy. Łączymy z cebulą, śmietaną i roztrzepanym wcześniej jajkiem

Tarty na słodko i słono

Aromatyczna - z cukinią, świeżym oregano i delikatnym serem ricotta. ciasto: 2 szklanki (300 g) mąki pszennej 3/4 kostki (150 g) zimnego masła 3 łyżki zimnej śmietany 30 proc (lub wody) sól farsz: 1 cukinia 1 opakowanie (250 g) sera ricotta 2 jajka 1 łyżka ajwaru 4 gałązki świeżego

Do schrupania - ciasta i ciastka z orzechami

orzechy i, mieszając, zrumień. Dodaj śmietankę i nadal mieszając, odparuj farsz do otrzymania elastycznej konsystencji. Ciasto francuskie rozmroź, podziel na kwadraty, a następnie po przekątnej na pół, na trójkąty. Na każdym trójkącie ułóż farsz orzechowy i zwiń, zaczynając od podstawy. Rozgrzej piekarnik

Feta. Grecki ser podbija serca

Składniki 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego 200 g dobrej  fety kilka listków mięty lub  melisy 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka listków  tymianku 1 żółtko czarnuszka słodka papryka w proszku do posypania   Sposób przygotowania Ciasto

Vol-au-vent

ciasto francuskie:250 g mąki pszennejszczypta soli250 g (190+60) schłodzonego masła dobrej jakości1 łyżeczka soku z cytrynyok. 70 ml wody(lub opakowanie ciasta francuskiego) 1 jajkoulubiony farsz do napełniania babeczek Krok 1 W misce wymieszaj mąkę, sól i 60 g masła. Rozetrzyj ciasto palcami, by

Co do piwa?

nieco bardziej pracochłonne, ale będą doborowym towarzystwem dla kufla lub butelki zimnego piwa. Zamiast pieczarek możesz także użyć szpinaku czy szynki i/lub papryki z serem. Z farszem pieczarkowym 1 opakowanie ciasta francuskiego (450 g) 500 g pieczarek 2 cebule 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki oleju

Aromatyczne prawdziwki, chrupiące kurki - czas na grzybobranie!

; Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Przed zapiekaniem tartaletek możesz dodać do farszu nieco ulubionego sera, na przykład dowolnego żółtego (startego) lub feta (pokruszonego). Tartaletki z grzybami Ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 żółtko 5

Cebula na pierwszym planie

. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj 15-20 minut. Autor: Maria Szkop Pasztecik-bułeczka z czerwoną cebulą i szpinakiem Ciasto drożdżowe: 50 dag mąki 25 g suchych drożdży instant 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 3 łyżki roztopionego masła 1 szklanka ciepłego mleka 2 jaja Farsz: 3 czerwone

Menu dnia z tartaletkami

Podawaj na ciepło z porcją rukoli. (Przepis na 9 tartaletek) Tartaletki z pomidorami, boczkiem i kozim serem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g - możesz użyć mrożonego) farsz: 100 g wędzonego boczku (najlepiej w plastrach) 250 g dojrzałych, jędrnych pomidorów 1 duża cebula 100 g

Camembert, brie i gorgonzola - pleśniowe trio

paseczki paprykę chili bądź jalape ? o. Tarta z camembertem, pieczarkami i orzechami 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g, możesz użyć mrożonego) Farsz: 300 g pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka świeżego tymianku 1 jajko 100 g sera camembert (dojrzałego, temp. pokojowa

Cukierek albo psikus!

musisz używać parówek koktajlowych - możesz pokroić klasyczne na kawałeczki. 1 opakowanie paróweczek koktajlowych (ok. 300 g) 1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub świeżego 1 żółtko mąka do posypania stolnicy Jeśli ciasto jest mrożone, przełóż je dzień wcześniej do lodówki, żeby się

Kluski - tani sposób na domowy obiad

). Po ostudzeniu zmiel mięso, dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem Z ziemniaczanego ciasta uformuj placuszki o grubości około 5 mm. Pośrodku każdego placuszka ułóż mięsny farsz i sklejaj, formując owalne kluski. Cepeliny włóż do osolonego wrzątku i gotuj około 20

Ciasto francuskie - zawsze efektowne

, mieszając. Rozwijamy ciasto francuskie na wyściełanej pergaminem blasze, nakładamy farsz na 1/3 długości ciasta (lecz na całej szerokości) i zwijamy je w rulon. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem, solimy i pieprzymy. Pieczemy 35 minut w 180°C. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie dzielimy na

Pomysłowe dania z kozim serem

10 cm. Układamy na nich plastry koziego camemberta, a na nich szpinak. Składamy w trójkąty, sklejając brzegi, smarujemy stopionym masłem i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C przez 25 minut. Podajemy na ciepło. Rada: Ciasto filo możemy zastąpić ciastem francuskim ? wtedy używamy

Tessa Capponi-Borawska: korzenne ciasto na kilka sposobów

nim farsz. Rozwałkowujemy resztę ciasta, przykrywamy farsz, brzegi lekko zwilża-my i sklejamy. Robimy w cieście 5 dziurek, aż do dna formy (aby para uchodziła podczas pieczenia), wierzch nakłuwamy widelcem i smarujemy żółtkiem. Pieczemy 2,5-3 godziny w 180°C. Jeśli ciasto zacznie zbyt się

Mak na wspak: na słodko i na wytrawnie

makiem oraz ricottą i mieszamy. Farsz wykładamy na płat łososia i przykrywamy drugim płatem. Całość owijamy ciastem francuskim, nakłuwamy je widelcem, smarujemy roztrzepanymi żółtkami i posypujemy resztą maku. Pieczemy 45 minut w 180°C. Jak filetować łososia? Ciasto: 1 szklanka mąki, 2 łyżki

Druga szansa dla szpinaku

. Autor: Kurt Scheller Z cyklu zdrowych i prostych przepisów: Sałatka z bobem i serem halloumi Trójkątne paczuszki z farszem ze szpinaku i fety to ciekawy pomysł na przekąskę - zarówno na przyjęcie, jak i drugie śniadanie. Z farszem szpinakowym 1 opakowanie ciasta francuskiego (450 g) 1/2 opakowania

Nie tylko szarlotka - czas na ciasta z jabłkami

, bo z gotowym ciastem francuskim. Jeśli nie masz mascarpone, możesz użyć kremowego serka... 50 dag rozmrożonego ciasta francuskiego 2 łyżki drobniutko pokruszonych biszkopcików 1-2 łyżki masła 3 jabłka (mogą być renety) obrane oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w cienkie cząstki 1/4

Owocowe wypieki

ciasta francuskiego (świeżego lub mrożonego) farsz: 500 g zwykłej dyni 2 i 2/5 szklanki (500+100 ml) mleka 2 proc. 1/2 szklanki (100 g) cukru 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 3 jajka 1 opakowanie (0,12 g) szafranu 1/4 kostki (50 g) masła 1 jajko do posmarowania

Tanio i ze smakiem

barszczu (np. ciasteczek z farszem pieczarkowym czy szpinakowym). Chrust z białej kiełbasy 4 białe kiełbasy 1/2 opakowania (ok. 225 g) mrożonego ciasta francuskiego 2-3 łyżki oleju żółtko Kiełbasy umyj i osusz. Każdą przekrój wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół (jeśli się uda, to na jeszcze cieńsze

Ciasta z jesiennymi owocami - nie tylko tradycyjne

piasek, a następnie dodaj śmietankę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, lekko spłaszcz, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godz. Przygotuj farsz: gruszki umyj, obierz, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Przełóż do miski, dodaj cukier, mąkę, skórkę i sok z cytryny

Egzotyczne przekąski na długie jesienne wieczory

Greckie pierożki wypełnione fetą są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zamiast tymianku, możesz dodać do farszu posiekaną miętę. Wyśmienitym dodatkiem do nich jest sos tzatziki - przepis wideo znajdziesz na samym dole slajdu. Tiropitakia - greckie pierożki serowe 500 g ciasta francuskiego

Święta dla zabieganych - zdążysz przygotować świąteczne dania w jeden dzień [PRZEPISY I LISTA ZAKUPÓW]

suszonych moreli garść suszonych fig 150 g rodzynek 200 g suszonych śliwek 100 g pestek z dyni Skórka pomarańczowa Mąka i produkty do wypieków Mąka pszenna (potrzebujesz 350 g) Cukier trzcinowy (lub zwykły) ciasto francuskie przyprawa do piernika kakao 100 g gorzkiej czekolady 220 g miodu proszek do

Wytrawne babeczki - zabierz ze sobą!

miejsca w Polsce? Pochwal się i wygraj! Vol-au-vent możesz wypełniać zarówno farszami warzywnymi, jak i mięsnymi, na przykład z wołowiny lub drobiu. 1 opakowanie ciasta francuskiego Farsz: 20 dag pieczarek 1 mała cebulka 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 kubek śmietany sól pieprz Ciasto rozmroź i

Botwinka, szparagi, rabarbar - sezonowe menu dnia

> Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Szparagi świetnie smakują z mięsem. Wypróbuj również przepisy na szparagi w boczku z parmezanem oraz szparagi na cieście francuskim z bekonem . Roladki drobiowe ze szparagami - przepis blogera 2 pojedyncze

Orzechy włoskie na słodko i słono - nie tylko od święta

mieszając, odparuj farsz do otrzymania elastycznej konsystencji. Ciasto francuskie rozmroź, podziel na kwadraty, a następnie po przekątnej na pół, na trójkąty. Na każdym trójkącie ułóż farsz orzechowy i zwiń, zaczynając od podstawy. Rozgrzej piekarnik do temp. 220 st. C, włóż blachę z rogalikami i piecz, aż

Pyszne naleśniki - to nie takie trudne!

pszenna, jajka i mleko. Standardowe proporcje składników, to: 1 szklanka mąki, 1-2 jajka oraz 2 szklanki mleka. Oprócz nich, w klasycznych francuskich przepisach na cieniutkie naleśniki, do ciasta dodaje się często stopione masło lub nieco śmietanki kremówki 30 lub 36% (albo i jeden, i drugi składnik

Takiej rukoli nie znacie

przygotowania Masło topimy w małym rondelku. Trzy płaty ciasta filo smarujemy roztopionym masłem i sklejamy ze sobą. Kroimy pora w drobne krążki i mieszamy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Powstały farsz doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto kroimy na 4-6 części. Okrągłe foremki o średnicy około 5-8 cm

Resztki? Możesz zamrozić lub przerobić na inne dania [7 PRZEPISÓW]

możesz trochę namieszać. I kawałek pieczonego, i gotowane z rosołu - możesz zamienić w farsz do złocistego placka. Dodaj dużo ziół, posiekanej natki pietruszki, szczypiorku - ożywią smak. Podaj z prostą sałatką lub surówką - zobaczysz, że stęskniłeś się za zieleniną po tej świątecznej uczcie. Ciasto: 1

Łosoś w roli głównej - łatwo i zdrowo!

, posmarować rozkłóconym jajem i upiec na rumiano (ok. 25 min) w 220°C. Przygotować farsz II: szynkę posiekać, wymieszać z serem pleśniowym, żółtym i natką. Rozsmarować na kawałkach ciasta francuskiego, uformować paszteciki, posmarować je jajem i upiec.

Uwielbiamy tarty - na lunch, obiad, kolację...

, czy wierzch jest już zarumieniony). Autor: Junona Lamcha-Grynberg To danie jest wytrawną odmianą clafoutis (francuskiej zapiekanki z wiśniami), doskonałą na zimę. Kisz pomidorowy Składniki: Ciasto: 200 g drobno mielonej mąki orkiszowej 150 g chudego twarogu 80 g zimnego masła sól Farsz: 2 jajka 450

Z kiełbasą - apetyczne dania i przekąski

dkg). Pikantne pierożki 1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub świeżego Farsz: 1 wędzone udko kurczaka 100 g kiełbasy chorizo lub ostrego salami 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18-22 proc. 4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki 4-5 łyżek posiekanej bazylii 1-2 łyżeczki ostrej papryki sól

Zestawy obiadowe

gotować w osolonym wrzątku lub wysuszyć, a następnie zamrozić. Pierogi z mięsem i skwarkami ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła 200 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody farsz: 500 g ugotowanego i zmielonego mięsa z rosołu (szponder, łopatka lub mostek) 1 duża cebula 1

Pyszne, domowe dania na koniec lata

  porów 1 duża dojrzała, ale jędrna  gruszka (obrana, oczyszczona z pestek i pokrojona w kostkę) 1,5 łyżeczki cukru 8-10 dag startego żółtego sera 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 lekko ubite  jajko sól, pieprz   Sposób

Poświąteczne rozmaitości

wodą i na średnim ogniu doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj indyka, ugotowane ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z grzybami. Przełóż farsz do brytfanki i rozłóż go równomiernie na dnie. Jeśli potrzeba, rozwałkuj ciasto francuskie tak

Szybkie menu na sylwestrową domówkę - kilka prostych przepisów

Dobrym pomysłem na szybkie do wykonania małe co nieco na przyjęcie, są przekąski z ciasta francuskiego. Możesz wykonać z niego zarówno paszteciki z farszem, jak i - z długich, skręconych pasków - paluszki lub diablotki. Do parówek w cieście świetnie pasuje sos musztardowy lub pomidorowy. Parówki w

Słodkie wspomnienia z wakacji

bądź łyżki. Przełóż na stolnicę lub blat. Energicznie wyrób rękami ciasto, aż będzie jednorodne, gładkie (bez grudek) i elastyczne. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i przykryj odwróconą do góry dnem ciepłą miską. Odstaw i przygotuj farsz. Namocz rodzynki w ciepłej wodzie. Jabłka obierz, przekrój

Tarta Tatin

. Deser był w niebezpieczeństwie, ciasto mocno przypalone. A francuskie żołądki mają przecież osobny departament na deser i nawet bajeczne entrée, syte dania główne i rozpływające się sery, nie zastąpią im słodkiego finału. Ratując sytuację, siostry postanowiły wykorzystać idealnie

Błyskawiczne menu dnia

. Tu w wersji z ciastem francuskim do przygotowania błyskawicznie! Przeczytaj przepis na kataloński deser Coca Zobacz kulinarne hity internetu! Publikujemy je na Facebooku - sprawdź

Samosy, chinkali, a może wonton?

Cały świat zajada pierogi. Gotowane, smażone lub duszone. Z ciasta ryżowego, kruchego, francuskiego albo drożdżowego. Nadzienie pierogów to jeszcze większe wyzwanie. Mogą być słodkie lub wytrawne. Jakie są najsmaczniejsze pierogi na kulinarnej mapie świata? Zaczniemy od naszych wschodnich sąsiadów

Owoce prosto z pieca

francuskim cieście 5 gruszek 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego 5 dag rodzynek 2 łyżki rumu 1 jajko 5 łyżek cukru Rodzynki wrzuć do miseczki, zalej rumem i pozostaw na godzinę. Rozmroź ciasto i wytnij z niego kwadraty o boku 10 cm (wielkość kwadratów zależy od wielkości owoców, ale te nie

Jak na drożdżach

rozgrzanego do 170 st. C i piecz 15-20 minut na złocisty kolor. Autor: Maria Szkop Drożdżowe bułeczki faszerowane różnymi słonymi farszami to smakowite uzupełnienie filiżanki czerwonego barszczu. Najlepiej smakują na ciepło. Pasztecik-bułeczka z czerwoną cebulą i szpinakiem Ciasto drożdżowe: 50 dag mąki 25

Smakowite przekąski

przechowaj je w lodówce. opakowanie gotowego ciasta francuskiego 30 g masła 30 g mąki 250 ml mleka 250 g ugotowanych krewetek koktajlowych 2 łyżki posiekanej pietruszki   Z ciasta francuskiego wytnij koła, w połowie kół wytnij dodatkowe otwory o mniejszej średnicy. Wszystko posmaruj rozmąconym jajkiem

Z kozim serem - 7 pysznych pomysłów

miękkiego masła 1 duży płat rozmrożonego ciasta francuskiego 2 duże pomidory 1 łyżka listków oregano oliwa sól pieprz Ser zmiksuj ze śmietaną i masłem. Ciasto francuskie rozwałkuj, wytnij z niego koło o średnicy 28-30 cm i przełóż go na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Środek posmaruj masą z

Tessa Capponi-Borawska: Naleśnik z maki gryczanej

Dzisiaj wieczorem na kolację dostaniesz galettes i crepes - informuje moja przyjaciółka Nadine. Patrzę na nią z podziwem. Odmierza i waży wszystkie składniki potrzebne na ciasto, z absolutną precyzją je miesza, a jednocześnie przygotowuje sobie to, co będzie potrzebne do farszu. Dodatkowo, w

Klasyka kuchni francuskiej - krok po kroku

Filet de boeuf en crote, danie powodujące zażarte spory angielsko-francuskie: kucharze z drugiej strony kanału uważają je za własny wynalazek i nazywają wellingtonem. w tym przypadku opowiadamy się po francuskiej stronie   (dla 5-6 osób)   Ciasto francuskie: 250 g mąki

Solidne menu dnia z plackiem z kurczakiem

czerwonej papryki słodkiej 75 g selera naciowego 125 ml gęstej śmietanki do sosów 4 łyżki startego na mus jabłka 1cm kawałek świeżego imbiru 100 g mango kolendra lub pietruszka ciasto francuskie przyprawy - użyłam ras el hanout* lub: sól, pieprz, cynamon, imbir Oczyszczone filety kroimy w kostkę

Śniadania świata

przekrój wzdłuż na pół i przykryj wilgotną ściereczką. Brytfannę wyłóż płatem ciasta i za pomocą pędzelka wierzch posmaruj masłem. Powtarzaj czynność, aż zużyjesz połowę płatów ciasta. Na cieście rozłóż farsz i przykryj pozostałym ciastem, postępując jak przy dolnej warstwie. Podwiń brzegi pod spód, aby

Smakołyki z korca maku

Pierogi z makiem na słodko Składniki: Farsz: 20 dag maku 1/2 litra mleka 5 dag masła 1 łyżka miodu 3 łyżki cukru 1 łyżka rodzynek garść orzechów 1 żółtko Ciasto: 30 dag mąki szczypta soli 1 jajko gorąca woda 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Zrób farsz: przebrany i opłukany mak

Pyszny żółty ser - nie tylko na kanapce

zmieściło się jak najwięcej farszu. Na ciasto nałóż łyżkę sosu pomidorowego, dodaj pokrojoną w kostkę szynkę i mozzarellę. Jako ostatnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Pizze w foremkach na muffinki włóż do piekarnika na 15 minut. Przed podaniem wyciągnij je z foremek, choć jeśli pozostawisz je

Ziemniak - może zaskoczyć!

Zostało mięso i warzywa z rosołu? Świetnie! Zrobisz z nich farsz, którym napełnisz pyzy ziemniaczane. Dzięki niemu nie będą nudne. Podawać z surówką z kwaszonej kapusty. Pyzy z farszem mięsno-warzywnym 1 i 1/2 kg ziemniaków duża cebula 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej pieprz sól Nadzienie: 50

Przy świątecznym stole

1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego 1 jajko farsz: 600 g fileta z łososia 300 g mrożonych grzybów 1 biała cebula 1/3 kostki masła 1 gałązka rozmarynu sól biały pieprz Przygotuj farsz: cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Następnie dodaj pokrojone w drobną kostkę

Rosną jak na drożdżach

wtedy na 2 części i osobno je rozwałkować na duże kwadraty, smarować farszem i zwijać, a następnie każdy z nich pokroić na 12 kawałków i dalej jak w przepisie. Prawdziwą smakoszką francuskiego chleba z tymiankiem i oliwkami jest Julka. Chlebek najlepszy jest w dniu upieczenia, potem używamy go do

Niespodziewani goście? Te produkty warto mieć w spiżarni!

koszulkach 1 opakowanie paróweczek koktajlowych (ok. 300 g) 1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub świeżego 1 żółtko mąka do posypania stolnicy Jeśli ciasto jest mrożone, przełóż je dzień wcześniej do lodówki, żeby się rozmroziło. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto (ja użyłam mrożonego

Sezon na kurki

Chrupiące kurki, ciasto francuskie i delikatny ser ricotta to bardzo wdzięczne połączenie. Oczywiście ciasto możesz wykonać samodzielnie, ale jeśli nie masz cierpliwości - użyj gotowego. 300 g ciasta francuskiego ok. 300 g kurek ok. 1/2 pęczka natki pietruszki sól i pieprz 2 ząbki czosnku 250 g

Cukinia, ogórek, fasolka - czas na zielone warzywa!

francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy) sól i pieprz do smaku pęczek szczypiorku Ziemniaki obierz i ugotuj. Odstaw do ostudzenia. Kiedy ostygną pokrój w grubą kostkę. Ogórki pokrój w grube plastry i dodaj do ziemniaków. Majonez wymieszaj z musztardą i śmietaną lub jogurtem. Sos dopraw solą i pieprzem i

Dzień Babć

. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i szklanką wycinamy kółka. Na krążki nakładamy odrobinę farszu, nie za dużo bo pierogi się rozpadną i trudno będzie je kleić. Najpierw tylko sklejamy brzegi ciasta (można zwilżyć je wodą), potem lekko skręcając brzeg i robiąc falbankę. Wrzucamy pierogi do gotującej się wody na

Złociste menu dnia na środę

100 g czarnych oliwek bez pestek 1 pęczek bazylii 4 filety anchois 250 g mrożonego ciasta francuskiego sól pieprz 1 żółtko Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Cebulę obieramy i siekamy. Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy pomidory, solimy

Turecki tygiel smaków

Pide, czyli turecka pizza, to jeden z najpopularniejszych specjałów tamtejszej kuchni. Cienki placek z  drożdżowego ciasta piecze się na płycie pieca. Jako farszu bardzo często używa się drobno posiekanej baraniny, sera białego lub żółtego albo pieczarek. Pide ma charakterystyczny, łezkowaty

Czarne i zielone. Przepisy z oliwkami

(dla 4 osób)   Składniki 500 g dojrzałych  pomidorów 1 duża  cebula 1 łyżka oliwy 100 g czarnych  oliwek bez pestek 1 pęczek bazylii 4 filety anchois 250 g mrożonego ciasta francuskiego sól, pieprz 1 żółtko   Sposób przygotowania Pomidory sparzamy

Smaczne i piękne święta według Agnieszki Maciąg - przepisy z książki "Smak świąt"

czerwonym. W obu przypadkach smakują wybornie. Składniki (porcja dla 4-6 osób) Ciasto: 450 g mąki 200-300 ml gorącej wody 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego Farsz: 400 g miękkich suszonych śliwek 1 łyżka masła klarowanego 1/4-1/2 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta mielonego kardamonu szczypta

Wyborna wieprzowina

i listki laurowe. Naczynie przykryj i wstaw do lodówki na 12 godzin. Formę ceramiczną wyłóż ciastem francuskim, zachowując część do przykrycia farszu. Mięso odciśnij, posól i przełóż do wyłożonej ciastem formy. Z pozostałego ciasta wytnij przykrywkę wielkości formy, ułóż na wierzchu farszu i sklej z

Przekąski przed telewizor

na pół, smarujemy masłem, musztardą, układamy sałatę i steki. Na stekach kładziemy cebulę i przykrywamy górną częścią bagietki. Podajemy z piklami lub śliwkami z octu. Pieczone warzywa z pesto koperkowym. Jadłonomia Danie dla 3-4 osób   Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 100

10 letnich dań z koperkiem

ciasta francuskiego 1 duży  bakłażan oliwa 2 szklanki oczyszczonych  kurek 3 średnie, pokrojone w kostkę  cebule 4  jajka 3 szklanki  śmietany 30 dag tartego sera żółtego posiekany pęczek koperku sól,  pieprz Sposób przygotowania Piekarnik

Jedzenie na wynos - zabierz w podróż. Proste przepisy

Indyjskie pierożki możesz dowolnie nadziewać - mięsem, warzywami... Tutaj w farszu są paluszki krabowe. Jeśli nie możesz kupić ciasta na samosy, wykorzystaj filo. 1 łyżka oleju (+ olej do głębokiego smażenia) 1 łyżeczka ziaren gorczycy 6-8 listków curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka startego

Vol-au-vent - francuski klasyk

wyszukanych potraw. Uwielbiał zaskakiwać swoich gości wymyślnymi konstrukcjami. Do historii przeszły już budowle, które potrafił stworzyć z jedzenia. Na stołach pojawiały się m.in. zamki i minarety. Vol-au-vent powstają poprzez połączenie trzech kawałków ciasta francuskiego. Z ciasta wycina się trzy okręgi, w

Feta na 9 sposobów

pierogi z farszem z kaszy gryczanej i fety . Tiropitakia - greckie pierożki serowe 500 g ciasta francuskiego 2 jajka 1/2 kostki (100 g) masła 1 opakowanie (200 g) sera feta 100 g sera koziego 2 ząbki czosnku 1/3 pęczka tymianku sól pieprz Sery rozgnieć widelcem, dodaj sól, pieprz i wymieszaj

Pisarz za kuchennym stołem

w Mezopotamii'). W swojej biografii, gdzie sporo miejsca poświęciła kuchni, najlepiej wspominała kucharza Hindusa i jego ostre curry. Oto danie z jej domu rodzinnego, specjalność kucharki Jane, za które pan domu dziękował, schodząc do kuchni. Ciasto francuskie: 500 g pszennej mąki 250 g masła

Obiad za kilka złotych

serem i stopionym masłem. Kluski francuskie 2-3 jajka 2 łyżki masła sól 20 dag niekwaśnego białego sera mąka masło do polania Utrzyj masło mikserem z odrobiną soli i kolejno dodawanymi żółtkami. Połącz ze sztywną pianą z białek i taką ilością mąki (4-6 dag), aby ciasto nie było za rzadkie

Kulinarne odliczanie do świąt! Czas - start!

zapewni kostka rosołowa Knorr oraz majeranek. Odstaw, aby farsz wystygł, a następnie posiekaj go dokładnie. 6. Ciasto rozwałkuj na cienko na podsypanej mąką stolnicy. Z ciasta wytnij szklanką okrągłe kawałki, brzegi ciasta posmaruj ciepłą wodą, nałóż farsz, a brzegi ściśnij, sklejając je ze sobą. Gotowe

Smakołyki królowej

- gastronomia. Narodziła się klasyczna kuchnia francuska, wpływowa, dumna i niezwyciężona do dziś. Bouchees a la reine znamy jako vol-au-vent - ulatujące z wiatrem, jak nazwał je kilkadziesiąt lat później kucharz Antonin Careme. Pieczone z francuskiego ciasta foremki, gdy rosły w piecu, zdawały się z niego

Szybkie dania

trawy cytrynowej Mięso zmiel w maszynce, a następnie wymieszaj do konsystencji farszu z żółtkiem, solą, pieprzem i posiekanymi liśćmi kolendry. Ciasto na pierożki podziel na kwadraty o boku ok. 5 cm, pośrodku ułóż łyżkę farszu, brzegi posmaruj białkiem i sklej pierożki, zawijając wszystkie rogi do

Słoneczne inspiracje - z Brazylii, Meksyku, Argentyny

przyrządza się z farszem mięsnym. Tym razem jednak wersja z kukurydzą i cebulą. Ciasto: 25 dag mąki pszennej 12 dag masła 1 łyżeczka soli woda Farsz: 1 puszka kukurydzy 30 dag cebuli sól pieprz masło do smażenia Zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle zimnej wody, aby miało odpowiednią

Jak nakarmić rodzinę w Wigilię i nie oszaleć

jeden wieczór na ulepienie pierogów dla całej rodziny, jak duża by nie była. farsz: 50 dag kapusty kiszonej 2 dag suszonych prawdziwków 2-3 łyżki oleju 1 cebula pieprz sól Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki 1 łyżka oliwy 1 jajko sól Kapustę ugotuj, osącz, pokrój. Grzyby namocz na kilka

Greckie wakacje w kuchni

nie podarło, używa się kilku warstw, sklejając je masłem). Neutralne w smaku, pasuje i do słodkich, i do słonych farszów. W niektórych przypadkach można je zastąpić podobnie smakującym ciastem francuskim, ale po upieczeniu oba te ciasta wyglądają zupełnie inaczej: francuskie puchnie, filo pozostaje

Grzybobranie i co potem? Porady i przepisy

rumsztyku lub  wołowiny na gulasz 50 dag  nerek wołowych mąka sól,  pieprz olej do smażenia 50 dag  grzybów 1  cebula 1 szklanka  piwa 600 ml bulionu wołowego 50 dag ciasta francuskiego 1  jajko Sposób przygotowania Usuń tłuszcz z mięsa i