gołąbki z siekanej kapusty

Paulina Zduniak

Menu dnia od Tatr po Kresy

Menu dnia od Tatr po Kresy

W dzisiejszym menu znajdziecie: sycącą kwaśnicę na wędzonych żeberkach, odwrócone gołąbki, czyli kresowe klopsiki drobiowe z ryżem i siekaną kapustą oraz pyszną wuzetkę na deser.

Tanie i proste dania z kapusty

Doceń ją bo jest zdrowa, tania i można z niej wyczarować cuda. Świetnie nadaje się na surówki, ale nie tylko - mamy sześć pysznych przepisów.

Pęczak - zdrowy, sycący, pyszny!

Pęczak uznaje się za jedną z bardziej wartościowych kasz. Pełno w nim błonnika, witamin z grupy B (zwłaszcza B1) oraz minerałów, takich jak magnez, miedź czy fosfor. Przy tym jego duże ziarna pięknie prezentują się w sałatkach czy potrawkach. Oto kilka przepisów na dania z pęczakiem.

Kuchnia świata: gołąbek nasz wspólny

Kuchnia świata: gołąbek nasz wspólny

nakładaj nadzienie z kaszy, zwijaj ciasno. Na dnie garnka ułóż drobniejsze liście kapusty (te, których nie da się wykorzystać do faszerowania), układaj na nich ciasno gołąbki. Wlej rosół i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Sos, który powstanie, odparuj po wyjęciu gołąbków. Możesz go

Lekkie przystawki zawinięte w młode liście winogron, botwinki i radicchio

Lekkie przystawki zawinięte w młode liście winogron, botwinki i radicchio

szklanką wody. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 40 min. Gołąbki wyjmujemy, osączamy i skrapiamy sokiem z cytryny. (dla 4-6 osób)   Składniki 15 listków radicchio 30 dag liści  szpinaku (po odszypułkowaniu) 15 dag sera  feta 2 łyżki posiekanych czarnych

Sajgonki - chiński przysmak

Sajgonki - chiński przysmak

Składniki: opakowanie (ok. 25 sztuk) arkuszy ciasta ryżowego, czyli tzw. papieru ryżowego 1-2 jajka (do smarowania placków i ewentualnie do panierowania sajgonek) kilka łyżek ziaren sezamu olej rzepakowy Farsz: 200 g chudej wieprzowiny (np. z łopatki, biodrówki) kapusta pekińska strąk

Kasza jęczmienna na 7 sposobów

Kasza jęczmienna na 7 sposobów

sprawdzą się zwłaszcza pęczak i kasza gryczana. Zobacz również przepis na gołąbki z kaszą jęczmienną . Gołąbki z pęczaku i grzybów 2 męskie garście suszonych grzybów 2 szklanki pęczaku 1 głowa kapusty (niby powinna być biała ale z włoskiej są delikatniejsze) 2 dorodne cebule 20 dag słoniny pokrojonej

Dania z grzybami

Dania z grzybami

, wrzucamy do rondla z gołąbkami pod koniec duszenia. Gołąbki wyjmujemy, do wywaru wlewamy śmietanę i gotujemy około 7 minut. Wlewamy zasmażkę i dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy posiekane liście bazylii. 1,2 kg grzybów cebula 2 ząbki czosnku oliwa 70 ml wiśniówki 200 ml

Przepisy na Boże Narodzenie. Wigilia w Zielonym Talerzyku

Przepisy na Boże Narodzenie. Wigilia w Zielonym Talerzyku

. Dodajemy grzyby i przyprawy, mieszamy, studzimy (farsz można zrobić dzień wcześniej), zawijamy w liście kapusty, ciasno układamy gołąbki w brytfance wyłożonej wierzchnimi liśćmi kapusty. Zalewamy wodą, w której parzyła się kapusta, skrapiamy olejem rydzowym, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200

21 obowiązkowych dań do ugotowania w listopadzie

21 obowiązkowych dań do ugotowania w listopadzie

ciasno, owijając nicią albo szczypiorkiem. Na dno rondla kładziemy liście obgotowanej kapusty i na nich układamy gołąbki, jeden obok drugiego. Układamy najwyżej trzy warstwy. Zalewamy bulionem z dwiema łyżkami oliwy. Gotujemy ok. 15 min. Podajemy z ryżem albo kartoflami. Posypujemy natką. Autor

8 przepisów z mozzarellą do ugotowania w tym tygodniu

8 przepisów z mozzarellą do ugotowania w tym tygodniu

, oczyszczone piersi z  kurczaka 4 duże sparzone liście  kapusty włoskiej 12 połówek suszonych  pomidorów 4 "słupki" twardej  mozzarelli (1,5x1,5x12 cm) kilkanaście listków  bazylii sól,  pieprz odrobina ostrej papryki 1 l bulionu warzywnego 3 pomidory

Co jeść w listopadzie?

Co jeść w listopadzie?

jeszcze raz doprawiamy. Górę posypujemy kiełkami oraz ziarnami słonecznika. Kolejną grupą warzyw, które mają swój czas jesienią, są kapustne. Brokuły, brukselka, kapusta. Wszystkie bardzo zdrowe, smaczne i dają mnóstwo możliwości w kuchni. Na początek polecamy gołąbki z kasza gryczaną i białym serem

Greckie wakacje w kuchni

Greckie wakacje w kuchni

grecką? Podyskutuj na Facebooku! Przypominają nasze gołąbki, ale używa się w nich mięsa jagnięcego i liści winogron, zamiast kapusty - przez co są mniejsze. Są podawane tak na ciepło, jak i na zimno - jako przekąska, z sosem oliwkowo-cytrynowym. Gołąbki (Dolmades) 50 liści winogron (od biedy można je

Tradycyjne danie w odmienionej wersji

Tradycyjne danie w odmienionej wersji

. Autor: Adam Chrząstowski Dolmades to grecka wersja gołąbków. Te podawane na ciepło najczęściej zawierają farsz mięsno-ryżowy. Dolmades z samym ryżem podaje się zazwyczaj na zimno. Gołąbki (Dolmades) 50 liści winogron (od biedy można je zastąpić liśćmi młodej kapusty - ale smak będzie już inny - poza tym

21 obowiązkowych dań do ugotowania w styczniu

21 obowiązkowych dań do ugotowania w styczniu

gryczotta można podać kawałeczki wędzonej ryby, np. pstrąga lub troci. Gołąbki z kaszą gryczaną   Autor Magazyn Kuchnia Rondel Scanpan Rondel Silit Silit Modesto Rondel Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? źródło: Okazje.info

Włoszczyzna - por, seler, marchewka i pietruszka. Nie tylko do zupy

Włoszczyzna - por, seler, marchewka i pietruszka. Nie tylko do zupy

. Gołąbki z kaszą gryczaną Plastikowa siateczka z włoszczyzną to symbol peerelu. Wielu z nas dobrze pamięta warzywniaki tego okresu - ziemniaki, kiszone ogórki i kapusta z beczki, naboje do syfonów i - jeśli mieliśmy trochę szczęścia - rząd butelek z żurkiem. No i oczywiście włoszczyzna: zawsze ubłocona

Zielone frykasy

Zielone frykasy

. Wśród przepisów, które pomogły mi przetrwać, odnalazłam niedawno jeden, który zupełnie przypadkowo spowodował, że zaczęłam wówczas pisać o jedzeniu... Były to gołąbki z zielonej sałaty autorstwa Josceline Dimbleby, Brytyjki, znanej i lubianej autorki książek kucharskich. Przygotowałam je pewnego

Prawdziwy polski smak

Prawdziwy polski smak

szklanki wina, a następnie zredukuj płyn do konsystencji sosu. Przygotuj gołąbki: na oleju zeszklij cebulę, dodaj posiekaną czerwoną kapustę, miód, rodzynki i goździki. Podduś chwilę i dolej czerwone wino. Całość zagotuj, przykryj i duś kolejne 5 minut. Z masła i mąki przygotuj zasmażkę i rozprowadź ją

Gremolata, czyli poświąteczne porządki

Gremolata, czyli poświąteczne porządki

, gołąbki nadziewane warzywami, faszerowane papryki, kalarepki i buraki. Dieta może być przyjemna, a oczyszczenie ciała na wiosnę daje siłę i radość. Życząc na święta zdrowia, polecam poświąteczne porządki. Kilka pomysłów: Zupy przygotowujemy na wywarze warzywnym ugotowanym z pieczoną w łupinie cebulą