gotowanie buraka

Monika Kucia

Okupacja na fejsie

Okupacja na fejsie

"Choć w czasie okupacji robiło się mąkę z trawy, kawę z żołędzi, marmoladę z buraków, a ziemniak musiał udawać jajko, Polki gotowały lepiej niż MasterChef. Przygotowywanie posiłków na parze, bez tłuszczu, bez mięsa, z naturalnych składników, oszczędnie wtedy okrutny przymus - dziś to światowa moda!". To przeczytałam w komunikacie prasowym zachęcającym do przyjścia na spotkanie promocyjne z okazji premiery książki "Okupacja od kuchni" Aleksandry Zaprutko-Janickiej.

Burak na pięć sposobów

Buraki warto jeść! I to właśnie teraz - choć można je kupić przez cały rok, najlepsze są jesienią i w zimie. Mocne barwniki, które nadają im piękny, intensywny kolor, zawierają silne przeciwutleniacze, mające zbawienny wpływ na zdrowie.

Buraki na słono i słodko

Buraki najczęściej goszczą na naszych stołach w postaci barszczu, buraczków zasmażanych lub ćwikły. To jednak nie wszystkie dania, do których możemy je wykorzystać. Coraz bardziej popularne stają się bowiem różnorodne ciasta i desery, przygotowywane na bazie buraków oraz buraczanego soku.

Kotlet pożarski z cytrusową nutą i buraki w sosie winegret [Jakub Kuroń gotuje]

Kotlet pożarski z cytrusową nutą i buraki w sosie winegret [Jakub Kuroń gotuje]

Z szacunkiem do buraka

Z szacunkiem do buraka

tarce (kapustę poszatkuj), ziemniaki pokrój w kostkę, a cebulę na cząstki. Do gotującego się bulionu warzywnego, rosołu lub wody włóż włoszczyznę (bez kapusty) i cebulę. Gotuj około 10 minut i dodaj buraki. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodaj ziemniaki, kapustę i masło (lub olej). Po kilku minutach

3 wegańskie przepisy z burakami

3 wegańskie przepisy z burakami

-3 minuty. Wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy, gotujemy 20-25 minut ? aż buraki i pietruszka będą miękkie. Na koniec dodajemy soczewicę, czekoladę i kawę, mieszamy. Dusimy 10-15 minut na małym ogniu (jeśli trzeba, dolewamy jeszcze nieco wody). Doprawiamy solą i

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

. Na drugi dzień gotujemy grzyby w wodzie w której się moczyły przez około 15 minut, aż staną się miękkie. Obieramy umyte wcześniej buraki i wrzucamy je do gorącego bulionu warzywnego. Przepis na bulion warzywny znajdziecie w tym filmiku: Do bulionu dodajemy także majeranek, pieprz oraz

Do mielonego buraczki i cabernet blanc

Do mielonego buraczki i cabernet blanc

złoty brąz. BURAKI 2 duże buraki 1 średnia cebula świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny 50g masła sól, pieprz, cukier do smaku Buraki ze skórką gotujemy ok. 15 - 30 min. w osolonej i lekko osłodzonej wodzie (czas gotowania jest uzależniony od wielkości buraków), miękkość sprawdzamy nakłuwając widelcem

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

- w dość dużą kostkę. Obrane włoszczyznę i buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkuj. Krok 3 Do zupy włóż cebulę oraz włoszczyznę (bez kapusty). Gotuj około 10 minut i dodaj buraki. Krok 4 Gdy warzywa będą miękkie, dodaj ziemniaki, kapustę, pomidory albo koncentrat oraz obrane

Spiec buraka

Spiec buraka

Pieczenie buraka odmłodziło - wzbogaciło styl i smak bogatej w cukier rośliny okopowej. To, co najtrudniejsze, to złapanie równowagi w dosmaczaniu. Buraki wyjątkowo potrzebują harmonii między swoją naturalną słodyczą i kwaśnymi dodatkami. Małe buraczki lubię piec w całości. Nie obieram, dokładnie

Tylko u nas! Zwycięskie menu Top Chefa

Tylko u nas! Zwycięskie menu Top Chefa

rondelka i wszystko razem zagotuj. W momencie kiedy marynata zacznie się gotować dodaj do niej pokrojone na krajalnicy cienko buraki, następnie pogotuj jeszcze 2 minuty i odstaw do ostudzenia. Gdy zalewa ostygnie wyciągnij buraki i dodaj kozi ser który powinien być tylko doprawiony do smaku solą i

 Przemysław Linek - kandydat w plebiscycie Kucharz Odkrycie Roku 2014

Przemysław Linek - kandydat w plebiscycie Kucharz Odkrycie Roku 2014

pół, aby był widoczny wyraźnie czerwony kolor mięsa. Przygotowujemy buraki. Zagotowujemy czerwone wino i redukujemy, aż odparuje alkohol. Dodajemy maliny, gotujemy tak długo, aż się rozpadną i przecieramy przez sito, żeby pozbyć się pestek. Na koniec zredukowany sos zaciągamy 20 g zimnego masła

Co kraj to obyczaj - czyli spór o barszcz ukraiński

Co kraj to obyczaj - czyli spór o barszcz ukraiński

prawdziwy barszcz ukraiński podajemy odgrzewany, nie krócej niż godzinę po zakończeniu gotowania. Dobry barszcz to wynik czasochłonnego procesu i uwagi. Kiedy jednak nie dysponujemy odpowiednią ilością czasu, potrzebną do przygotowania buraków - mycia, krojenia i gotowania, możemy ułatwić sobie

Sześć wyrafinowanych przepisów. Są tak proste, że każdy może je przyrządzić w domu

Sześć wyrafinowanych przepisów. Są tak proste, że każdy może je przyrządzić w domu

BASIA RITZ buraki / mleko kokosowe / imbir 600 g upieczonych buraków obieramy i kroimy w grubą kostkę. 2 szalotki kroimy w drobną kostkę. 2-3 ząbki czosnku, 1 trawę cytrynową, 1 ostrą papryczkę chili i mały kawałek imbiru bardzo drobno siekamy. Do garnka wlewamy 2-3 łyżki oliwy, lekko podsmażamy

Pełne smaku menu z pikantnymi bułeczkami

Pełne smaku menu z pikantnymi bułeczkami

czosnek, buraki i jabłko, przesmażaj kolejne 5 minut. Dolej wino i odparuj. Następnie dolej bulion, dopraw solą i pieprzem, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj około 30 minut. Na koniec całość zmiksuj. Na patelni roztop pozostałe masło, dodaj dymkę i smaż około 5 minut, aż zmięknie. Zupę rozlej do

Bohater świątecznego stołu

Bohater świątecznego stołu

najmniej 12 goździków co najmniej po 6 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu 1 szklanka czerwonego octu winnego 2 szklanki wody 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu łyżeczka soli Buraki obieramy, myjemy, w razie potrzeby kroimy na kawałeczki i gotujemy do miękkości, następnie płuczemy zimną wodą. W

Buraczki zasmażane zwiększą wytrzymałość podczas treningu

Buraczki zasmażane zwiększą wytrzymałość podczas treningu

Prosty przepis na buraczki zasmażane Zasmażane buraczki to danie wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. W pierwszej kolejności należy wrzucić całe buraczki (koło 500 gramów) ze skórką do wody i gotować przez około godzinę. Następnie wyciągamy je z wody, obieramy i ścieramy przy pomocy tarki. Aby

Zupa na niepogodę

Zupa na niepogodę

około 2 godzin. Odsączamy, bulion zachowujemy. Buraki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w niewielkiej ilości wody około 30 minut. Marchew i cebule obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę. Kapustę w paski. Rozgrzewamy garnek i wrzucamy boczek, po chwili dodajemy cebulę, następnie marchew

Łosoś, wasabi i burak od bulwy do kiełka

Łosoś, wasabi i burak od bulwy do kiełka

pikantość na finiszu wspaniale współgra z grillowanym szczypiorem i wasabi. Lecker! ŁOSOŚ PI E CZONY W BURACZKACH Z PUREE KALAFIOROW Y M, GRILLOWANYM SZCZY PIOREM, PIECZONYMI BURACZKAMI, SOSEM WASABI I K IEŁKAMI BURACZKA przepis na 2 osoby Składniki: łosoś świeży 4 00g 4 średnie buraki

Zimowe przetwory

Zimowe przetwory

czubata łyżka mielonego  imbiru 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego duża garść całych  migdałów bez skórki Sposób przygotowania Gotujemy buraki do miękkości (1 godz.). Odcedzamy je i kroimy w małą, równą kostkę, a następnie wrzucamy do garnka z grubym dnem, wsypujemy cukier

Menu dnia z ryżowym sernikiem

Menu dnia z ryżowym sernikiem

Jeśli chcesz, do tej zupy - podobnie jak do barszczu - możesz podać np. paszteciki z ciasta francuskiego, kruchego lub drożdżowego, groszek ptysiowy albo grzanki. Na wierzchu zupy można również ułożyć plasterki miękkiego sera koziego (może być pleśniowy). Zupa krem z buraków 800 g buraków 6

Warzywa korzeniowe - rodzimy superfood

Warzywa korzeniowe - rodzimy superfood

. Obieramy buraki i kroimy w cieniutkie plasterki. Posypujemy młodymi listkami buraka i rozgniecionymi w moździerzu orzechami nerkowca. Doprawiamy sosem winegret. Gulasz z buraków. Specjalnie dla nas gotuje Jadłonomia [WIDEO] SNB Blacha CAKE 00126 Spectrum Obieraczka do warz

Barszcz z pasztecikiem na 5 sposobów

Barszcz z pasztecikiem na 5 sposobów

. Zalewamy trzema szklankami przegotowanej, ciepłej wody i odstawiamy na 3-4 dni. Robimy barszcz: Buraki obieramy i tniemy na plastry. Układamy w garnku. Dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłko, seler, pokrojony w słupki czosnek i przyprawy. Wlewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu

Byle do wiosny! Zdrowa i kolorowa kuchnia na koniec zimy

Byle do wiosny! Zdrowa i kolorowa kuchnia na koniec zimy

łososia. Warstwy pięknie kontrastują ze sobą. Przekąska prezentuje się obłędnie i może czekać w lodówce na gości. Burak przeżywa ostatnio renesans popularności. Jest zdrowy, tani i daje mnóstwo kulinarnych możliwości. Proponujemy krem z buraka w wersji wykwintnej z białym winem. Podawaj z kleksem śmietany

Tradycyjne dania wigilijne

Przygotowujemy zakwas: buraki obieramy, kroimy w plastry, zalewamy taką ilością wody, aby były przykryte. Wkładamy razowiec, zostawiamy na kilka dni w ciepłym miejscu. Usuwamy pianę z wierzchu, zakwas przecedzamy przez gazę. Gotujemy wywar z włoszczyzny i buraczków oraz przypraw: soli, pieprzu, ziela

Zakochaj się na wiosnę w... buraku

buraki pokrojone w kostkę. Udka kurczaka kroimy na pół (oddzielamy podudzia od pałek) i wkładamy do marynaty. Zostawiamy na 12 godzin w chłodnym miejscu. Trzeciego buraka i marchewki kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie (w osobnych rondelkach), do momentu aż będą miękkie. Odcedzamy. Udka

Knedle na 5 sposobów

porcjami wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 8-10 minut, na małym ogniu. Po wyjęciu obtaczamy knedle w biszkoptach i podajemy. 120 g czerstwego białego pieczywa 50 g posiekanej cebuli 20 g masła 100 g ugotowanych, obranych i pokrojonych kostkę buraków 2 jajka 50 g ricotty 20 g mąki łyżka posiekanej

Święta dla zabieganych - zdążysz przygotować świąteczne dania w jeden dzień [PRZEPISY I LISTA ZAKUPÓW]

burakami. Dopraw pieprzem i majerankiem. Inny sposób, równie dobry, to po prostu gotowanie buraków w wywarze. Najlepszy barszcz wigilijny 1.5 l wody 1 kg buraków jednej wielkości 1 por 1 marchewka 2 korzenie pietruszki ziele angielskie cebula plaster selera 3 ząbki czosnku 2-3 liście laurowe

"Warzywo" - nowa (świetna) książka Dominiki Wójciak

od razu - to świetne zdjęcia, z dobrym światłem, nie przeładowane ozdobnikami i bardzo apetyczne. W roli głównej występują warzywa: rabarbar, botwinka i burak, bób, kapusta, ziemniak, marchewka, kalafior, cukinia, fasola i dynia. Wszystkie swojskie i dobrze znane, ale w ciekawych, oryginalnych

Burak okrzesany. Tanie i eleganckie przepisy z warzywami

(dla 4 osób)   Składniki 4 średnie  buraki oliwa 100 g dojrzewającego  koziego sera sól morska i pieprz do smaku czerwony ocet winny 2 łyżki pestek dyni   Sposób przygotowania Buraki myjemy, osuszamy i układamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy w

Barszcz z uszkami

przeddzień gotowania zupy zalewamy wodą grzyby. Następnego dnia gotujemy je w tej samej wodzie i odcedzamy, nie wylewamy wywaru. Obieramy pozostałe buraki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach lub w malakserze.Krok 2Wrzucamy je do garnka, zalewamy 3 litrami wody, dodajemy liść laurowy i gotujemy 20 minut

Flynn McGarry: Cudowne dziecko współczesnej kuchni

się. Wystąpienie swoje zatytułował "Jedz buraki - pomagaj planecie". Czy można jeszcze prościej dotykać tak poważnych tematów? Co robi w wolnych chwilach? Śpi albo chodzi samotnie do kina. Co robiłby, gdyby nie gotował? Prawdopodobnie byłby artystą. Może jak jego ojciec zająłby się

Koktajl na zdrowie!

układamy pesto. 200 g dowolnych kiełków 100 g koziego sera (twarogowego) Sos malinowy: 200 g świeżych lub mrożonych malin sok z 1 cytryny Przygotowujemy sos. Maliny i sok cytrynowy gotujemy przez 20 min na małym ogniu, aby nadmiar płynu odparował. Gęsty sos przecieramy przez drobne sito. Kiełki płuczemy i

Tomasz Łagowski - kandydat w plebiscycie Kucharz Odkrycie Roku 2015

gotowaniu, spędza z narzeczoną Sarą i ich labradorem Lolą.   Policzki wołowe, 4 razy marchew, puree z selera, sos z buraków i porto   Fot: WOJCIECH KARDAS   Policzki wołowe: 1,2 kg policzków wołowych sól i pieprz dla smaku 2 łyżki mąki olej do smażenia 3 

Jesienne menu dnia bez mięsa - w sam raz na przyjęcie

buraków 50 ml oliwy z oliwek gałązka rozmarynu świeży czosnek do smaku według upodobania 20 g oliwek zielonych i czarnych 1 łyżka sera mascarpone 1 łyżeczka miodu sól morska sałata frisee do dekoracji Buraki obierz i gotuj do miękkości, po ostudzeniu pokrój na cienkie plasterki i ułóż na folii

Pyszne gotowanie z dziećmi

W książce "Mali szefowie kuchni" Joseph Seeletso przygotowuje śniadania, zupy, dania mięsne i rybne, dania bezglutenowe, przekąski na przyjęcia oraz desery wraz z siedmiorgiem bardzo młodych, przyszłych kucharzy. Udowadnia, że gotowanie z dziećmi nie musi być nudne, a dania

Hummus - pasta z ciecierzycy

; Składniki 1 porcja składników na hummus 1 burak średniej wielkości   Sposób przygotowania Ciecierzycę moczymy i gotujemy jak w podstawowym przepisie. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Buraka myjemy, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na 40 minut - po upieczeniu powinien

Top 10 FIT składników wg Konrada Gacy - dietetyka, który odchudza miliony Polaków

na układ nerwowy ze względu na zawartość bromu. PRZEPIS: Kasza jaglana z pomidorem i czosnkiem. "Kuchnia Fit 2. Wspólne gotowanie" Zjedzenie już 500 g tego warzywa dziennie znacznie obniża ciśnienie i to już 6 godzin ?Hypertension? dowodzą, że wypijanie 250 ml soku z buraków każdego dnia

Pyszne warzywa korzeniowe

lub 1 opakowanie mrożonej marchewki 2-3 duże ziemniaki 1 łyżka masła sól pieprz mała papryczka chili (opcjonalnie) 1/2 opakowania (100 g) śmietany 18-22 proc. (opcjonalnie) Marchew i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, opłucz i gotuj do miękkości w bulionie, następnie zmiksuj, dodaj masło, dopraw

Osładzamy sobie jesień

obu stron na oliwie. Następnie wkładamy na 6 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C, odstawiamy, żeby mięso odpoczęło. Buraki gotujemy do miękkości, studzimy i obieramy (większe kroimy na kawałki), przesmażamy na oliwie, dodajemy ocet i cukier, i smażymy, aż buraki lekko się skarmelizują

Zupy jak u mamy

, włóż do garnka i zalej 2 litrami gorącej wody. Gdy woda zacznie wrzeć dodaj kostki bulionu warzywnego, zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu, przy lekko uchylonej pokrywce około 15 minut. Dodaj przecier i sok pomidorowy, dopraw solą, pieprzem, cukrem, papryką i sokiem cytrynowym. Gotuj jeszcze 5-7

Świąteczne standardy

Na wielu świątecznych stołach nie obędzie się bez sałatki jarzynowej . Jeśli chcesz ją urozmaicić, możesz dodać do niej na przykład ugotowanego buraka, fasolę konserwową lub kukurydzę. Sałatka jarzynowa 4 marchewki 2 pietruszki 1 średni ziemniak (opcjonalnie) 1/2 niedużego selera 4 ogórki

Wigilijne menu dla najmłodszych

, 2 większe buraki, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 1 małe jabłko Do osolonej wody wrzucamy mięso, gotujemy do miękkości, po czym wyjmujemy z wywaru. Do bulionu dodajemy czosnek, a po kilku minutach, pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę. Kolejnym krokiem jest dorzucenie startych buraków oraz

Gotujmy kasze z "Jaglanym detoksem" Marka Zaremby

Marek Zaremba jest dyplomowanym dietoterapeutą, specjalistą medycyny komórkowej i medycyny św. Hildegardy. Z pasją gotuje, wykorzystując swą wiedzę o dobroczynnym wpływie naturalnego pożywienia na zdrowie. Przepisami dzieli się na co dzień na blogu gotujzdrowo.com, a teraz także w książce "

Warzywa dobrze nadziane

400 g soczewicy brązowej cebula jajko sól pieprz 4 duże ziemniaki sałatkowe 4 pomidory 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie olej do smażenia Soczewicę gotujemy, studzimy, rozgniatamy. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Łączymy z soczewicą, dodajemy jajko, sól i

Kiedy usłyszały, że jest kobieta w potrzebie, zrobiły to, co umieją najlepiej - ugotowały kolację

jedzenie jest jak plaster dla duszy - mówi Basia Ritz, zwyciężczyni programu "Master Chef", jedna z sześciu szefowych kuchni, które biorą udział w akcji "Mądre, piękne i gotują". - Kiedy byłam wesoła, babcia mówiła: "Chodź, ugotuję ci coś dobrego, musimy to uczcić", a kiedy

Zupa na lato

: Okazje.info 2-3 buraki 3 jajka 1 ogórek wężowy 1 pęczek szczypiorku 1 szklanka kwaśnej śmietany 3 szklanki kefiru lub zsiadłego mleka 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz Dokładnie myjemy buraki i gotujemy je (lub pieczemy) w łupinkach. Kroimy w paski. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy

Kozie lato

kwaskowe Kozie sery są z reguły bardziej kwaskowe niż krowie czy owcze i dlatego sprawiają wrażenie mniej tłustych (choć de facto mleko kozie zawiera 4,1 g/100 ml a krowie 3,7). Można je jeść a surowo, podawać jako składnik sałaty, można zapiekać lub dodawać do potraw gotowanych, jak risotto czy makarony

Kolorowe ziemniaki - żółte, fioletowe i purpurowe

; Ziemniaki: 1,8 l wody 400-450 g soli 1,8 kg drobnych żółtych twardych  ziemniaków (np. lord lub denar)   Sposób przygotowania Robimy sos kolendrowy. Miksujemy wszystkie składniki (poza oliwą) na ziarnistą masę. Mieszamy z oliwą i odstawiamy na godzinę. Gotujemy ziemniaki. W

Ulubione dodatki do obiadu - doskonałe na zimę!

sól pieprz cukier Buraki dokładnie umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj do miękkości (około godziny). Po wystudzeniu obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i, mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż powstała zasmażka będzie miała złocisty kolor

Czas na grzyby. Efektowne przepisy od szefa kuchni

miseczek i ostrożnie zsuwamy je do wrzątku. Gotujemy 3-4 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową, płuczemy w zimnej wodzie, osączamy na ręczniku papierowym. Mieszamy sałaty, wykładamy na talerze i polewamy limonkowym winegretem. Na każdej porcji układamy usmażone boczniaki i jajko, posypujemy pokruszonym kozim

Spody do pizzy z selera, kalafiora, buraka i... kiszonej kapusty [6 PRZEPISÓW]

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości a po ostudzeniu dusimy tłuczkiem. Len mielony łączymy z wodą i odstawiamy do spęcznienia. Uduszone ziemniaki doprawiamy. Łączymy ze spęczniałym lnem, mąką ziemniaczaną i urabiamy w rękach elastyczne ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba można dodać więcej mąki

"Nie ma gotowania bez warzyw!" - wywiad z autorką książki kucharskiej i wegetariańskiego bloga "Zielenina"

zastanawiam! ? Wynika to chyba, z tego, że nudzi mnie jedzenie tych samych potraw. Moje codzienne gotowane też jest dość zwariowane, rzadko kiedy coś powtarzam, nie robię tygodniowych jadłospisów, wszelkie robienie planów kulinarnych doprowadza mnie do szału! Bardziej niż dania mam ulubione składniki - buraki

Przepisy na Boże Narodzenie. Wigilia w Zielonym Talerzyku

. Do wywaru wkładamy buraki i gotujemy jeszcze godzinę bez pokrywki, dodajemy przyprawy i olej, a na samym końcu zakwas. Barszcz podajemy z fasolą. Zakwas gotowy? Zobacz, jak Jakub Kuroń przygotowuje świąteczny barszcz Składniki 2 duże, drobno pokrojone  pory 1 szklanka posiekanych

Blogerzy polecają: przepisy na dania z buraków

mąki, jajko, sól i pieprz. Ugnieść dokładnie. W razie potrzeby dodać mąki. Tak przygotowane ciasto rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody. Gotować do czasu aż wypłyną na powierzchnie (ok. 2min) Puree z buraków:1 duży ugotowany burak1 łyżka śmietany kremówki1

Kremowe zupy z charakterem

pomidorami, dodajemy trochę wody. Gotujemy na małym ogniu 20 minut. Kalafiora dzielimy na różyczki i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż zmięknie i zacznie się rumienić. Posypujemy solą, pieprzem i oregano. Zupę miksujemy. Kalafiora posypujemy natką, mieszamy, dodajemy do zupy. Zupa krem z pieczonych buraków

Sałatka na święta - nie tylko jarzynowa!

Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, przełóż na duży półmisek. Groszek gotuj 5 minut w osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z makaronem. W małej miseczce wymieszaj oliwę oraz musztardę, dopraw solą i pieprzem. Sosem polej sałatkę, wymieszaj. Dodaj posiekane orzechy laskowe, posyp

Tradycyjne dania inaczej

przyrumieni - wlewamy około 1/2 l marynaty. Energicznie mieszamy trzepaczką, gotujemy na małym ogniu, aż sos odparuje mniej więcej o 1/3. Łososia wyjmujemy z marynaty, osuszamy i smażymy na pozostałym maśle, po 2 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerze, polewamy sosem, podajemy z paskami buraków

Kucharz miesiąca: Jacek Grochowina

, pieprzu i redukcji porto. Po 2 godzinach formujemy kulki, schładzamy. Gotujemy próżniowo w folii (2-3 minuty w 84°C), studzimy w wodzie z lodem. Soki z buraków i pomarańczy redukujemy (oddzielnie) do konsystencji syropu, łączymy i dodajemy agar. Kulki foie gras zamaczamy w żelu, tak aby równo się

Pisanki z natury

składników (oprócz buraka) zalewamy 1 litrem wody, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 2 łyżki octu i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Buraka zalewamy wrzątkiem, dodajemy ocet i już nie gotujemy, aby nie stracił koloru. Gotowe barwniki odcedzamy do dużych słoików. 1. Przecedzony barwnik wlewamy z powrotem

Mały wysiłek, duży efekt - gotuj sprytnie

Czasem wystarczy kilka niecodziennych (co nie znaczy drogich i niedostępnych) składników, żeby jedzenie nabrało odświętnego wyrazu. Jeśli gotujesz dość tradycyjnie, mleczko kokosowe i pasta sambal oelek będzie sporą odmianą w twojej kuchni. Przygotowanie tej zupy zajmuje około 20 minut. Zupa

Z kiszoną kapustą - pierogi i nie tylko

cebulę przesmaż na oliwie, dodaj kapustę i grzyby, duś przez chwilę. Zagnieć ciasto na pierogi z podanych składników, cienko rozwałkuj, wytnij krążki. Nakładaj farsz i sklejaj. Pierogi z kapustą gotuj w osolonej wodzie (3 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię). Źródło: Miesięcznik Kuchnia Jakub

Wigilia bez glutenu

, wykrawamy szklanką kółka, nakładamy małą łyżeczkę nadzienie, sklejamy brzegi. Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie, wyjmujemy, jak wypłyną na wierzch. 4-5 buraków y szklanka migdałów (ze skórką) 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki suszonych pomidorów z zalewy 1/2 szklanki kaparów 1/2 szklanki

Ulubiona domowa zupa. 10 tradycyjnych przepisów

). Cebulę pokrój na cząstki, ziemniaki - w dość dużą kostkę. Obrane włoszczyznę i buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkuj. Do zupy włóż cebulę oraz włoszczyznę (bez kapusty). Gotuj około 10 minut i dodaj buraki. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj ziemniaki, kapustę, pomidory albo koncentrat

Jesienne zupy

5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj czosnek, buraki i jabłko, przesmażaj kolejne 5 minut. Dolej wino i odparuj. Następnie dolej bulion, dopraw solą i pieprzem, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj około 30 minut. Na koniec całość zmiksuj. Na patelni roztop pozostałe masło, dodaj dymkę i smaż

Mocno warzywne menu dnia z czekoladowymi babeczkami

. Zalewamy bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Kontynuujemy gotowanie na niezbyt dużym ogniu (pod pokrywką) aż warzywa zmiękną. Gorącą zupę miksujemy, dodajemy serek topiony połamany na kawałki, miksujemy ponownie na gładki krem. Zupę nalewamy do naczyń, w których będziemy ją podawać, każdą porcję

19 obowiązkowych dań do ugotowania w grudniu

przez 1-2 minuty. Dodajemy buraki i pietruszkę, smażymy razem 2-3 minuty. Wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy, gotujemy 20-25 minut ? aż buraki i pietruszka będą miękkie. Na koniec dodajemy soczewicę, czekoladę i kawę, mieszamy. Dusimy 10-15 minut na małym ogniu

Tessa Capponi-Borawska: kolacja na tarasie

; imbiru (ok. 3 cm) 1 mała, obrana i posiekana  cebula 2 łyżki oliwy sok z 1 limonki 3 czubate łyżeczki pasty wasabi sól   Sposób przygotowania Buraki szorujemy i gotujemy w wodzie do miękkości. Studzimy i obieramy ze skórki. Imbir, trawę cytrynową i cebulę podduszamy na

Świąteczne inspiracje z Grzegorzem Łapanowskim

zawartość słoja. Przykryć go lnianą ściereczką i odstawić  w chłodne miejsce (ale nie do lodówki) na 72 godziny. Przecedzić. Barszcz: Zagrzać bulion z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Buraki obrać. Zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać do bulionu. Gotować kilka minut na małym ogniu, tak żeby

Święta first minute - co możesz przygotować wcześniej?

podanych składników, cienko rozwałkuj, wytnij krążki. Nakładaj farsz i sklejaj. Pierogi z kapustą gotuj w osolonej wodzie (3 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię). Źródło: Miesięcznik Kuchnia Jakub Kuroń gotuje z babcią Elą. Zobacz, jak przygotować idealne uszka i pierogi z kapustą i grzybami

Smak i zdrowie - przepisy na "superjedzenie"

Brokuły i brokułowe kiełki to dobre źródło substancji o nazwie sulforafan, którą uważa się za wroga nowotworów. Aby zachowały swoje właściwości, najlepiej nie gotować ich długo, a np. przyrządzać na parze lub blanszować. 1 spory brokuł 1 opakowanie (200 g) sera feta 4 łyżki płatków migdałowych

Dania Wigilijne. Odstępstwo do tradycji

masy lepimy kulki, najlepiej zwilżonymi rękoma. Gotujemy 5 minut w lekko osolonej wodzie. Podajemy z barszczem.   * Zakwas , a właściwie sok z kwaszonych buraków można już kupić w wielu sklepach (ma go w ofercie m.in. firma BioFood). Proporcje na 1,5 l: Składniki 3-4 średnie  buraki 1

Agnieszka Kręglicka podpowiada jak przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia

wystudzenia. Wywar powinien chłodzić się powoli! Cedzimy, zachowując płyn. Ponownie zalewamy buraki zimną wodą, tak by je przykryła i znów zagotowujemy. Studzimy i odcedzamy. Łączymy oba buraczane wywary i mocno doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Podgrzewamy, nie gotujemy! Gdy smak będzie

Palce Lizać, nr 55, 17. stycznia

Supermarket: Nowości na półkachTemat tygodnia: Piąta ćwiartka, czyli podrobySzkoła gotowania: Gruzińskie pierożki chinkaliGotuj z dziećmi: Ferie na nartachPalce lizać polecają: Krem z pieczonych buraków z kozim serem, miodem i melisąCztery sposoby na...: Domowy pasztetPomysł na kuchnię: Lodowe

Ruchanki i fjuty. Osobliwe nazwy polskich dań

kawałki, a następnie umieścić w naczyniu, gdzie zostaną poddane parowaniu około 5 godzin. Aby zapobiec przypaleniu buraków należy dodać trochę wody. Po uparowaniu buraków zbierany jest sok, a pozostałą masę wyciska się w specjalnej prasie. Zlany oraz uzyskany z prasy sok należy razem gotować przez

15 przepisów, które każdy student znać powinien

. Dodajemy buraki i pietruszkę, smażymy razem 2-3 minuty. Wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy, gotujemy 20-25 minut ? aż buraki i pietruszka będą miękkie. Na koniec dodajemy soczewicę, czekoladę i kawę, mieszamy. Dusimy 10-15 minut na małym ogniu (jeśli trzeba, dolewamy

6 doskonałych przepisów na risotto. Kuchnia włoska

czosnek. Dalej postępujemy jak na etapie 1 i 2. Na ostatnim mieszamy risotto z masłem i pozostałymi burakami. Posypujemy kozim serkiem i listkami tymianku, skrapiamy sosem. SISTEMA Microwave Pojemnik do gotowania ryżu TRISTAR Do gotowania ryżu BARTSCHER Urządzenie do gotowania

Sezonowe owoce w wykwintnych daniach? "OczyWiśnie!"

. Przecedź zakwas przez gęste sitko. 2. Poszatkuj włoszczyznę. 3. Do garnka włóż umyte suszone grzyby, przyprawy i bulion Knorr, by zupa była dobrze doprawiona. Zalej wodą i gotuj przez 20 min. Następnie przecedź i ostudź. 4. Obierz buraki i zetrzyj je na tarce z małymi otworkami. Później zalej je

Zupy łatwe i sycące

piekarniku rozgrzanym do 160 st. C - ok. pół godziny). Gdy wystygną, obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w plastry. Następnie zalej 1 litrem wrzącej wody, podgrzej (nie gotuj) i odstaw na 1-2 godziny. Po tym czasie do wywaru z buraków dodaj obrany ząbek czosnku, pokrojone w paski grzyby

Alle jaja

; Sposób przygotowania Buraki obieramy, kroimy w plastry, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Częściowo przykrywamy i dalej gotujemy, aż zmiękną. Wywar z buraków cedzimy, odmierzamy 2 szklanki, zagotowujemy z octem, cukrem oraz przyprawami. Marynatę studzimy. Jajeczka gotujemy na twardo (3 minuty

Święta ekonomicznie - kilka przepisów na niedrogie dania i wypieki

Sałatka jarzynowa to klasyka, która sprawdzi się na każdym świątecznym stole. Do jej przygotowania możesz wykorzystać włoszczyznę, która pozostanie z gotowania wywaru na wigilijną zupę. Jeśli chcesz zaostrzyć smak sałatki, dodaj do niej na przykład nieco pikantnej musztardy. Sałatka jarzynowa 4

Jak ugotować rosół? Porady i triki nie tylko dla początkujących

Choć nikt już tego nie pamięta, podejrzewa się, że rosół pierwotnie powstał w efekcie długotrwałego gotowania mięsa, które w dawnych czasach konserwowano w dużej ilości soli. Taki wywar zwano "rozsół" (czyli "rozsol"), skąd powstała dzisiejsza nazwa tej najpopularniejszej z

Rafał Kopicki - kandydat w plebiscycie Kucharz Odkrycie Roku 2015

smaku   Oraz: liście nasturcji i liście młodego buraka do dekoracji   Sposób przygotowania Przygotowujemy policzki. Rozgrzewamy piekarnik do 110°C. Usuwamy błony, wkładamy mięso do solanki na 48 godzin. Następnie osuszamy i wkładamy razem z przyprawami do stopionego

Sycące menu na ciężki dzień

ugotuj prawie do miękkości. Podczas gotowania usuń szumowiny (piana na powierzchni). Cebulę pokrój na cząstki, ziemniaki - w dość dużą kostkę. Obrane włoszczyznę i buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkuj. Do zupy włóż cebulę oraz włoszczyznę (bez kapusty). Gotuj około 10 minut i dodaj

Babcine przepisy wigilijne

zalewamy buraki zimną wodą, tak?by je?przykryła i znów zagotowujemy. Studzimy i odcedzamy. Łączymy oba?buraczane wywary i mocno doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Podgrzewamy, nie gotujemy! Gdy smak będzie mocny i nasycony, przecedzamy barszcz przez drobne sito lub?gazę. Nie zostawiamy

Chłodnik z botwiny, marynowana cielęcina, żółtko confit

małe paski o długości 1,5cm, łodyżki na kawałki o długości 1 cm, a buraczki w cienkie słupki. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pocięte buraki i łodygi. Dodajemy sok z cytryny aby warzywa zachowały swój naturalny kolor. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Następnie dodajemy pocięte

W chłodny dzień nie ma nic lepszego niż talerz gorącej zupy

-12 minut. Dodaj pokrojony w kostkę boczek i przesmażaj przez 6 minut. Włóż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zalej bulionem i gotuj, aż ziemniaki będa miękkie (około 15-20 minut). Dodaj śmietanę, przypraw do smaku solą i pieprzem. Meksykańska zupa - sopa de tortilla con chile guajillo

17 obowiązkowych dań do ugotowania w październiku

odparowujemy przez 1-2 minuty. Dodajemy buraki i pietruszkę, smażymy razem 2-3 minuty. Wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy, gotujemy 20-25 minut ? aż buraki i pietruszka będą miękkie. Na koniec dodajemy soczewicę, czekoladę i kawę, mieszamy. Dusimy 10-15 minut na małym

Deser z nietypowym składnikiem

Oprócz marchewki, ciasta możemy przygotowywać z dodatkiem innych warzyw, przede wszystkim buraków, dyni, ale i pomidorów (zobacz np. przepis na tort pomidorowo-czekoladowy ). Poniżej znajdziecie również wideo z przepisem na brownie z burakami w wersji wegańskiej. Brownie z burakami Ilość

Zachowaj wartości odżywcze! Jak przechowywać oraz przyrządzać owoce i warzywa, by były najzdrowsze?

obierać je jak najcieniej. Niektóre warzywa można również bardzo dokładnie wyszorować, a następnie ugotować (lub upiec) w mundurkach. Na przykład gotowane w ten sposób ziemniaki zawierają o wiele więcej witaminy C, niż te ugotowane po obraniu. Na gorąco, czyli jak gotować, piec i smażyć? O ile to

Wytrawna Wielkanoc

80 ml śmietany 12 proc. 50 g suszonych grzybów sól pieprz jajko ugotowane na twardo 400 g białej kiełbasy zalej bulionem, dodaj kości wędzone, suszone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko gotuj ok. 30 min. Zdejmij z ognia i ostudź. Wyjmij z wywaru kiełbasę, pokrój ją na plasterki i usmaż

Wigilia? Tylko u Mamy!

, zachowując płyn. Ponownie zalewamy buraki zimną wodą, tak by je przykryła i znów zagotowujemy. Studzimy i odcedzamy. Łączymy oba buraczane wywary i mocno doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Podgrzewamy, nie gotujemy! Gdy smak będzie mocny i nasycony, przecedzamy barszcz przez drobne sito lub

Kolorowe sałatki

około 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości buraka), aż będzie tak miękki, jak ugotowany ziemniak (sprawdzamy, nakłuwając go widelcem). Wyjmujemy, studzimy, obieramy i kroimy w małą kostkę. Komosę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 12-15 minut, odcedzamy i studzimy. Orzechy prażymy na suchej

Zimowe propozycje Hortex

Na tegoroczny sezon zimowy polecamy: Kapuśniak Hortex - tę jedną z najbardziej tradycyjnych zup w polskiej kuchni można teraz przygotować już w 20 minut.  W gotowej mieszance do zupy znajdziemy kiszoną kapustę (wcześniej zblanszowaną tak, żeby wyrównać czas gotowania z pozostałymi

Najlepsze pierogi na lato

Buraki obieramy, gotujemy, siekamy i przecieramy przez sito. Masło topimy. Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, robimy w nim wgłębienie i wbijamy jajka. Mieszamy lekko widelcem i dodajemy przetarte buraki. Kiedy składniki zaczynają się łączyć, przechodzimy do ręcznego wyrabiania, stopniowo dodając

Dieta na odporność w 10 krokach

węglowodanów i białek, najlepszy stosunek pożywienia gotowanego do surowego to kwestie osobnicze. Dodatki dobieramy stosownie do potrzeb, problemów, deficytów. W popularnych artykułach na temat odporności polecane są ostrygi, jogurt, wołowina, marchew. To trochę tak, jakby stworzyć idealnego mężczyznę

Zupy, od których nie utyjesz [6 PRZEPISÓW]

, pietruszkę, seler i cebulę umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Zalej zimną wodą, dorzuć listek laurowy i ziele angielskie. Gotuj godzinę na wolnym ogniu. Jeśli używasz gotowej mieszanki warzyw Fit&Easy - wrzuć ją po prostu do wywaru. Jeśli nie - zetrzyj buraka na tarce, kapustę posiekaj i wrzuć je do