gotowanie soczewicy brązowej

archiwum

Pomysły na dania z soczewicą

Pomysły na dania z soczewicą

Soczewica świetnie wypada w towarzystwie aromatycznych przypraw kuchni indyjskiej - curry, kolendry, kuminu. No i oczywiście z kroplą cytryny.

Sycąca soczewica - mnóstwo możliwości!

Niepozorna soczewica to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Jest również jedną z najbardziej wartościowych roślin strączkowych. Jej ziarenka dostarczą nam sporo białka, błonnika, a także takich składników mineralnych jak potas czy żelazo. Co równie ważne, da się z niej przyrządzić wiele smakowitych potraw - od pasty na kanapkę, czy pasztetu, po zupę, kotlety, pierogi i potrawki.

Soczewica w roli głównej

Jest ulubienicą wegetarian, bo z łatwością zastępuje mięso w diecie, zawiera dużo wartościowego białka. Gorąca zupa z soczewicy zachwyci smakiem i rozgrzeje jednak również mięsożerców. Co jeszcze można z niej zrobić? Curry, klopsiki, nadzienie do pierogów... Możliwości jest bardzo wiele!

Wegetariańskie przysmaki z soczewicą

Wegetariańskie przysmaki z soczewicą

(dla 6 osób)   Składniki 30 dag czerwonej  soczewicy 1  cebula 3 ząbki czosnku 2 papryczki  chilli 2 łyżki masła tortille (około 12 sztuk) sól, pieprz   Sposób przygotowania Soczewicę zalewamy 1/2 l wody i gotujemy do miękkości (ok. 10

Pierrrogi! Jak zostać mistrzem?

Pierrrogi! Jak zostać mistrzem?

odpoczęło (choć nie wyrośnie), a my mamy czas na przygotowanie farszu. Farsz: 1 duża cebula olej roślinny 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól 6 ziaren pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 ziarna jałowca 2 goździki 1 szklanka brązowej soczewicy 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki

Banany w zupełnie nowej odsłonie

Banany w zupełnie nowej odsłonie

łyżka oliwy 1 kg szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę 2 duże posiekane cebule 2 zmiażdżone ząbki czosnku 4 goździki 3 duże oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkę pomidory sól, pieprz 1,5 szklanki brązowej soczewicy 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry 4 duże niezbyt dojrzałe banany Mięso

Wegetariańskie menu z pikantnym deserem

Wegetariańskie menu z pikantnym deserem

. odsączamy, drobno kroimy. Cebulę obieramy, kroimy, szklimy na oleju. Dodajemy posiekany drobno czosnek. Przesmażamy, dodajemy pomidory, smażymy kilka minut. Dodajemy opłukaną soczewicę i liście laurowe. Zalewamy bulionem, gotujemysoczewica zmięknie. Wyjmujemy liście całość miksujemy na krem

Święta u weganki. Jadłonomia poleca

Święta u weganki. Jadłonomia poleca

Składniki 2  liście laurowe 1 kawałek  cynamonu 4 ziarna pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 2 jagody jałowca 180 g brązowej  soczewicy 6  jabłek 60 ml soku z  cytryny sól, czarny pieprz 1/2 łyżeczki majeranku po 1/4 łyżeczki tymianku i cząbru

Zupy kremy - idealne dla dzieci

Zupy kremy - idealne dla dzieci

ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info por 2 marchewki łodyga selera naciowego 3-4 łyżki oliwy szklanka brązowej drobnej soczewicy mielony kumin cynamon kolendra litr wywaru z warzyw Oczyszczone warzywa kroimy w kostkę. Podsmażamy je na oliwie, mieszając, aż

Gęste, rozgrzewające zupy - tajska, meksykańska, turecka...

Gęste, rozgrzewające zupy - tajska, meksykańska, turecka...

Zupa z fasoli, zwana również fasolada , to jedna z najpopularniejszych greckich zup. Jest gęsta, aromatyczna i sycąca. Jeśli przypadła ci do gustu, spróbuj również fakes - greckiej zupy z soczewicy (przepis wideo znajdziesz na samym dole slajdu). Grecka zupa fasolowa 200 g suchej fasoli jaś 1 l

Pikantne pierogi

Pikantne pierogi

brązowej soczewicy 1 cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz szczypta lubczyku   Cebulę posiekaj i przesmaż na rozgrzanym oleju. Soczewicę przebierz, opłucz i ugotuj do miękkości. Połącz soczewicę z cebulą wraz z olejem, na którym się smażyła, dopraw solą, pieprzem i lubczykiem, zmiksuj blenderem na

Warzywa dobrze nadziane

Warzywa dobrze nadziane

400 g soczewicy brązowej cebula jajko sól pieprz 4 duże ziemniaki sałatkowe 4 pomidory 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie olej do smażenia Soczewicę gotujemy, studzimy, rozgniatamy. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Łączymy z soczewicą, dodajemy jajko, sól i

Ciepłe dania na przyjęcie

Ciepłe dania na przyjęcie

pietruszki sól pieprz Zielony sos: zielona papryka 2 ząbki czosnku łyżeczka startego imbiru pęczek zielonej pietruszki łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka musztardy z Dijon sok z cytryny 4-5 łyżek oliwy Soczewicę zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, odcedzamy. Powtórnie zalewamy wodą i gotujemy na małym

Menu dnia z doskonałym curry

Menu dnia z doskonałym curry

około 5 minut. W oddzielnym naczyniu podgrzej bulion i dodaj go do soczewicy. Ponownie zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj około godziny. Teraz włóż szpinak, gotuj jeszcze 5 minut. Zmiksuj śmietanę z jogurtem, wlej do zupy. Podgrzewaj minutę na małym ogniu, ciągle mieszając. Przypraw do smaku solą i pieprzem

Świąteczne pierogi - niekoniecznie tradycyjne

Świąteczne pierogi - niekoniecznie tradycyjne

cebula (obrana i pokrojona w kostkę) ząbek czosnku ostra papryczka chili (suszona) łyżka oleju 1 łyżeczka kuminu 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania pierogów Ewentualnie sos : świeże liście kolendry jogurt naturalny kumin pieprz Przygotowanie farszu: Soczewicę zalać wodą i gotować ok. 25 minut

Klopsiki!

Klopsiki!

czosnku1 łyżka posiekanego świeżego tymianku1 pęczek (lub mała doniczka) posiekanego świeżego oregano4 łyżki olejusólpieprz Soczewicę opłucz i zalej 6 szklankami wody, dodaj 2 łyżeczki soli i zagotuj. Gotuj pod przykryciem ok. 25 minut, aż soczewica będzie miękka, ale nie będzie się rozpadać. Odcedź i

Zimno Ci? Rozgrzej się. Zjedz zupę

Zimno Ci? Rozgrzej się. Zjedz zupę

tajska w 7 minut! Pyszna i rozgrzewająca (dla 4 osób)   Składniki 2  marchewki 2  pory 750 ml wody 200 ml  jogurtu greckiego 1 łyżeczka brązowego cukru sól i  pieprz   Sposób przygotowania Umyte i obrane warzywa gotujemy we wrzącej wodzie

Zupy, od których nie utyjesz [6 PRZEPISÓW]

Zupy, od których nie utyjesz [6 PRZEPISÓW]

plasterki, posiekaną cebulę i warzywa. Po chwili dodaj bulion, ryż i indyka. Gotuj 20 minut, dopraw solą i pieprzem. Pikantna zupa z soczewicą Fot. Shutterstock Składniki: średnia cebula, ząbek czosnku, litr bulionu warzywnego, duży ziemniak, szklanka soczewicy, 2 łyżeczki chilli w

Mało zmywania! Dania jednogarnkowe

Mało zmywania! Dania jednogarnkowe

szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę 2 duże posiekane  cebule 2 zmiażdżone ząbki  czosnku 4 goździki 3 duże oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkę  pomidory sól,  pieprz 1,5 szklanki brązowej soczewicy 4 duże, niezbyt dojrzałe  banany 3 łyżki posiekanej

Szybkie, rozgrzewające zupy

Szybkie, rozgrzewające zupy

strączkach łyżeczka cukru ewentualnie jasny sos sojowy szczypta imbiru sól W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy pastę curry i, mieszając, chwilę smażymy na małym ogniu. Następnie wlewamy bulion, mleko kokosowe i wsypujemy wypłukaną i osączoną soczewicę. Gotujemy razem 10-15 minut, co kilka chwil mieszając

13 przepisów na święta

13 przepisów na święta

soczewica rozpadnie się na miękką papkę. Na razie jej nie przyprawiam. Można ją gotować w warzywnym wywarze, dodać listek laurowy, ziele angielskie, cebulę nadzianą goździkami, ale to wysiłek, który nie zostanie zauważony w skończonym daniu. Dodatki smakowe, drugi element pasztetu, przygotowuję osobno

Krzepiące menu na poniedziałek - prosto z Indii!

Krzepiące menu na poniedziałek - prosto z Indii!

minut. Ostudź. Umyj soczewicę, zalej czystą wodą, zagotuj, dodaj kurkumę. Gotuj 15-20 minut. Kokos z przyprawami zmiksuj w blenderze. Gdy soczewica jest miękka, dodaj do niej cebulę, ew. asafetydę, pomidory, bakłażan i pastę kokosową. Gotuj 5 minut. Dodaj pastę tamaryndową, przypraw solą i cukrem, gotuj

Obiad na każdy apetyt

Obiad na każdy apetyt

folię i wkładamy do lodówki. Robimy nadzienie. Soczewicę moczymy 30 minut w gorącej wodzie, odcedzamy, zalewamy gorącą wodą, tak by przykryć ziarna. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękka. Obraną marchewkę kroimy w cienkie plasterki, układamy na sitku i zanurzamy we wrzątku na 5 minut

11 przepisów na naleśniki

masła. Kładziemy kolejny naleśnik, posmarowany białym beszamelem i tak dalej. Kończymy warstwą białego sosu. Posypujemy parmezanem i pieczemy w temperaturze 180°C przez 15 minut, aż ser się zrumieni. Masala dosa to indyjski naleśnik z ryżu i białej soczewicy. Można ją kupić w sklepach z

Wielkanoc bez jajek, sera, mięsa - to da się zrobić

dodatków, np. zagęszczaczy) 1 szklanka cukru (220 g) - może być brązowy W garnku wymieszaj mleczko kokosowe oraz cukier. Ustaw na średnim ogniu i zagotuj. Gdy masa zacznie wrzeć, zmniejsz ogień na minimalny i gotuj przez około 2 godziny (lub do momentu, aż masa nabierze odpowiedniego koloru i konsystencji

Faszerowane warzywa

4 porcje 2 grube cukinie średniej wielkości 3 łyżki (ok. 45 ml) oliwy 1 cebula 1 ząbek czosnku 80 g sera feta 25 g posiekanych orzechów włoskich 60 g okruchów z białego świeżego chleba 1 jajko 1 łyżeczka posiekanego koperku sól pieprz Cukinię włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez 3

Soczewica na zdrowie

i z powodzeniem może być stosowana podczas diet. Jak gotować soczewicę? Soczewica to idealny materiał na zupy, gulasze lub sałatki, świetnie pasuje do curry i doskonale łączy się z miętą, która nadaje jej pikantny posmak. W odróżnieniu od innych roślin strączkowych, nie musi być namaczana przed

Puszka pomidorów - pomysł na szybki obiad

rondlu podgrzej 1-2 łyżki oliwy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, usmażonego bakłażana, połowę bazylii, wymieszaj i przesmażaj 1-2 minuty. Dodaj pomidory i ocet winny, gotuj całość ok. 10 minut. W tym czasie ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na

Rośliny strączkowe - źródło błonnika w walce ze zbędnymi kilogramami

mięsa wytwarzany z fermentowanych ziaren soi.   Warto też polecić różne odmiany soczewicy : czerwoną, zieloną, brązową, czarną. Zawierają wiele błonnika (ok. 10 g w 100g), witaminy ? głównie wit. C i niektóre witaminy z gr. B  oraz minerały (wapń, żelazo), a także kwas foliowy

Nie zmieniaj opony na zimową. Co jeść, by czuć się lekko zimą?

Przepis na 4 osoby   Składniki 40 dag suchej brązowej  fasoli 1 torebka  ryżu 1/2 szklanki oleju 2-3  marchewki 1 biała  pietruszka 1/2 średniego  selera 2  cebule 1 łyżeczka suszonego  tymianku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 5 ząbków 

Przystanek: Maroko

soczewicy cebula łyżka oliwy 1-2 łyżeczki curry sól łyżeczka soku z cytryny Soczewicę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Cebulę drobno siekamy. Smażymy ją na oliwie, a następnie przyprawiamy solą i curry. Dodajemy soczewicę i zalewamy 2 szklankami wrzątku. Gotujemy około 20 minut, od czasu do czasu

Bawarskie menu dnia na zakończenie tygodnia

Bawarskie zupy najczęściej podaje się z mięsnymi pulpetami (tzw. knödel), zrobionymi na przykład z wątróbki czy boczku.Zupa z brązowej soczewicy po bawarsku 20-30 dag brązowej soczewicy 1 duża marchew 1 cebula 2 pomidory 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 liść laurowy natka ostra papryka sól

Zwycięskie przepisy czytelników na najciekawsze danie meksykańskie

z opisanych niżej wersji wege. I naprawdę, palce lizać" Składniki na pastę brązowa soczewica czosnek sól, pieprz olej chili cayenne kmin rzymski woda Składniki na farsz: papryka (żółta, czerwona) pomidory (świeże lub z puszki) cebula fasola czerwona w puszce żółty ser (tylko do

Obiad z pieczystym

warzywa i makaron, gotujemy 10 minut, na sam koniec dodajemy fasolkę. Miksujemy parmezan, bazylię, czosnek i oliwę. Pastę dodajemy do wystudzonej zupy, doprawiamy. Można podawać na ciepło lub na zimno. 200 g brązowej soczewicy mała cebula, przekrojona marchewka, przekrojona łodyga selera naciowego liść

Z suszonymi pomidorami - 6 pomysłów

Gotować ziemniaki przez 10 minut i odstawić, aby lekko ostygły. Rozgrzać oliwę na dużej patelni z grubym dnem, wrzucić ziemniaki i smażyć na dużym ogniu przez 2-3 minuty, aż staną się brązowe i chrupiące. Zmniejszyć ogień, po czym dodać kukurydzę i pomidory. Smażyć jeszcze przez 1-2 minuty. Rozgrzać grill

To nie jest kolejna nudna dieta...

węglowodanów, błonnika i białka, ale też antyoksydantów zawartych w kurkumie i papryce, a kilka napęczniałych rodzynków dostarcza przyjemnego słodkiego posmaku. 2/3 szklanki brązowej lub zielonej soczewicy 2/3 szklanki pełnoziarnistego kuskusu 4 szklanki wody 2 czerwone papryki wypestkowane i pokrojone w

Na rozgrzewkę!

czerwonej soczewicy 2 marchewki 2 ziemniaki oliwa pieprz sól grzanki ewentualnie 250 g mielonej jagnięciny, wołowiny lub cielęciny do zrobienia pulpecików Soczewicę płuczemy, marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy z 1,5 l wrzącej wody. Gotujemy pół godziny na małym

Jarskie przepisy na Wielkanoc

Składniki 1  cebula kilka łyżek oleju do smażenia 2  liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 goździki 2 szklanki ugotowanej  soczewicy (brązowej lub zielonej) 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 100 ml oleju roślinnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka

Banany w stylu wytrawnym

Składniki 1 łyżka oliwy 1 kg szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę 2 duże posiekane  cebule 2 zmiażdżone ząbki  czosnku 4 goździki 3 duże oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkę  pomidory sól,  pieprz 1,5 szklanki brązowej soczewicy 4 duże, niezbyt

Rozwiązanie konkursu na potrawy wegańskie (konkurs "Jadłonomia")

garnku, następnie dodaj startą na grubych oczkach marchewkę i podduś kilka minut. Dodaj czerwoną soczewicę i całość zalej wodą ok. 2-3 cm nad poziom wszystkich składników. Gęstość zupy można modyfikować na późniejszym etapie, dodając więcej wody. Gotuj całość ok. 15 min. Następnie dodaj passatę z

Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

soi). Jeśli nie masz oliwy truflowej, z powodzeniem zastąpisz ją inną oliwą aromatyzowaną, np. chili, czosnkiem lub ulubionymi ziołami. Pasztet z soczewicy 1 szklanka soczewicy brązowej (większe ziarna) 1 szklanka soczewicy brązowej (mniejsze ziarna) 1 duża cebula 1 paczka mrożonych podgrzybków 3

Szybkie, świeże i proste gotowanie z Donną Hay [PRZEPISY Z KSIĄŻKI]

ozdobić swój stół. Znajdziecie tu także słowniczek i przeliczniki kulinarne. Donna Hay - dziennikarka kulinarna i autorka książek kucharskich. Jest ikoną domowego gotowania. To australijska damska wersja Jamiego Olivera. Praktyczna i dokładna jak Martha Stewart i pełna fantazji jak Nigella Lawson. Mając

Podręcznik fana pomidorowej - dodatki, które ją "podkręcą"

. Pomarańcze są naturalnie słodkie, więc cukier nie powinien być potrzebny, jednak jeśli uważacie, że zupa jest zbyt kwaskowata możecie dodać odrobinę brązowego cukru. Jeśli uważacie, że konsystencja jest zbyt gęsta, możecie dodać kilka łyżek wody. Wszystko gotujemy przez 10-15 minut (można potem odstawić

21 obowiązkowych dań do wypróbowania w lutym

minuty, cały czas mieszając, aż mięso będzie brązowe. Wlewamy pomidory z puszki i pół szklanki wody, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodajemy odcedzoną fasolę i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy solą oraz pieprzem, podajemy z chipsami nachos. Łatwy przepis

Kuchnia: Na targu dziwności

W tym roku najgorętszym trendem kulinarnym jest "podkręcony kleik" - czyli płatki gotowane na wodzie lub mleku - koniecznie bez GMO i glutenu, za to wzbogacony o pyłek pszczeli, masło kokosowe, kleik z soczewicy lub sfermentowany ser. No cóż, czy jedzeniowe trendy mogą być jeszcze

Dania z dyni

... Gerpol Komplet noży SAKO ZILLINGER ZESTAW NOŻY STALO... źródło: Okazje.info przystawka dla 4 osób 3/4 szklanki brązowej soczewicy 1 dynia piżmowa (ok. 1 kg) 1 opakowanie (100 g) rukoli 1 opakowanie (200 g) koziego twarożku 3 łyżki (45 ml) oliwy z pierwszego tłoczenia lub

Menu dnia z sycącym makaronem

. Dodaj odsączoną z zalewy soczewicę i wlej bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 8 minut, aż sos trochę odparuje. Dodaj śmietanę i tymianek, dopraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu i odcedź. Sos wymieszaj z gorącym makaronem, podziel na

Jadłonomia - książka kucharska Marty Dymek

1/2 korzenia  pietruszki 2 łyżki sosu sojowego 8 łyżek przecieru  pomidorowego 3 kostki (30 g) gorzkiej  czekolady 1 łyżeczka  espresso instant (lub innej dobrej mocnej kawy instant) Sposób przygotowania Soczewicę zalewamy 3 szklankami wody, gotujemy al

Gotuj razem z nami - projekt Historie Kuchenne

pokrywką i gotujemy przez 10 minut, do miękkości. Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucamy na rozgrzany olej, żeby się zeszkliła. Wołowinę siekamy na drobne kawałeczki i dodajemy do cebuli. Następnie smażymy, aż stanie się brązowa. Dodajemy sól, kurkumę, czosnek oraz koncentrat pomidorowy i mieszamy. Fasolkę

Ryż - lekcja pierwsza

parboiled gotuje się nieco dłużej niż zwykły ryż, ale znacznie łatwiej ugotować go na sypko. Ryż tego typu ma żółto-brązowy kolor, a po ugotowaniu staje się biały. Z kolei ryż niepolerowany ? brązowy, czarny i czerwony ? zachowuje ciemny kolor także po ugotowaniu (chociaż np. tajski ryż czarny staje się

Łatwo, szybko i mało zmywania: moje ukochane dania, to te jednogarnkowe

małym ogniu (albo prądzie). Tak tylko - tylko, żeby lekko bulgało. Ile czasu? Każdy ryż ma inaczej. Jaśminowy czy basmati gotuje się bardzo szybko (15 - 20 minut), brązowy - dużo dłużej (30 - 40 minut). Jak już wciągnie wodę, wyłączam gaz czy prąd i zostawiam pod przykryciem. Niektórzy owijają w koce

Pyszne warzywa korzeniowe

lub 1 opakowanie mrożonej marchewki 2-3 duże ziemniaki 1 łyżka masła sól pieprz mała papryczka chili (opcjonalnie) 1/2 opakowania (100 g) śmietany 18-22 proc. (opcjonalnie) Marchew i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, opłucz i gotuj do miękkości w bulionie, następnie zmiksuj, dodaj masło, dopraw

Szybkie makarony

soczewicę i wlej bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 8 minut, aż sos trochę odparuje. Dodaj śmietanę i tymianek, dopraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu i odcedź. Sos wymieszaj z gorącym makaronem, podziel na porcje i podawaj. USA 150 g

Wegetariańskie przepisy dla początkujących

Składniki 400 g zielonej soczewicy 1 ząbek czosnku 100 g suszonych daktyli 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia  Sposób przygotowaniaSoczewicę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody, odcedzamy i mielemy. Przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozbawione pestek daktyle

Menu dobrze ułożone

wrzucamy odsączoną ciecierzycę, zagotowujemy. Odlewamy pół kubeczka zupy, dodajemy do niej masło orzechowe i mieszamy. 200-250 g soczewicy (zielonej lub brązowej) 1 liść laurowy ocet 4 jajka 2 łyżki oliwy 4 dymki 2 ząbki czosnku 1 łyżka ostrej musztardy 4 pomidory Sok i skórka z 1 cytryny 4 łyżki śmietany

19 obowiązkowych dań do ugotowania w grudniu

oliwie czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy mięso, keczup, cynamon, tymianek i posiekane chilli, smażymy 3-4 minuty, cały czas mieszając, aż mięso będzie brązowe. Wlewamy pomidory z puszki i pół szklanki wody, gotujemy na

Przyjęcie na świeżym powietrzu

spróbować). Dodaj starty parmezan, pokrojoną w półplasterki cukinię i brokuły podzielone na małe różyczki. Gotuj jeszcze około 10 minut tak, aby warzywa były miękkie, ale jeszcze chrupiące. Rada: do zupy można dodać dowolne zielone warzywa - fasolkę szparagową, szparagi, groszek cukrowy lub zielony. Dla 8

Sebastian Olma - szef kuchni Zielonego Niedźwiedzia, dzieli się swoimi przepisami

10 sekund oliwę, czosnek, jałowiec, sól, pieprz, listki rozmarynu i musztardę. W powstałym sosie obtaczamy mięso. Wkładamy je do głębokiego naczynia i zalewamy winem. Marynujemy 24 godziny. Robimy polentę. Zalewamy kaszę wywarem i gotujemy 10 minut, aż zacznie pęcznieć. Cały czas mieszamy! Pod

Na ostatki

pączki: nabieraj łyżką porcję ciasta, rozpłaszcz w dłoni na placuszek, nałóż pół łyżeczki konfitury, zlep i uformuj kulkę. Tak przygotowane pączki układaj na oprószonej mąką desce. Gdy pączki podwoją objętość, przystąp do smażenia. Smaż na małym ogniu w głębokim tłuszczu na brązowy kolor. Usmażone pączki

19 potraw z żurawinami

... Garnek Silit 0322187511 Gerpol Nóż kuchenny ELEGANCE Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info 1 por 100 g czerwonej soczewicy 600 g filetów z soli sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki masła 2 łyżki brązowego cukru 100 g świeżych

Szachy w kuchni

łagodność ogórków. Za to kropla octu dodana do soczewicy sprawi, że potrawa zacznie się wyróżniać. Bilansując słoność potraw, pamiętajcie o serach, takich jak blue z pleśnią, feta, parmezan, a także o bekonie i szynce parmeńskiej. Przygotowując sałatę z tymi składnikami, należy ostrożnie sypać sól. Kapary

17 wspaniałych, bezmięsnych dań. I to nie makaron

8 łyżek przecieru  pomidorowego 3 kostki (30 g) gorzkiej  czekolady 1 łyżeczka  espresso instant (lub innej dobrej mocnej kawy instant)   Sposób przygotowania Soczewicę zalewamy 3 szklankami wody, gotujemy al dente jakieś 30-40 minut. Na koniec solimy i odcedzamy. W

Bakaliowy boom

czasu podlewając wodą. Dodajemy owoce i dusimy jeszcze 20 minut. Na 5 minut przed zakończeniem gotowania doprawiamy cynamonem. Na suchej patelni prażymy migdały i posypujemy nimi kurczaka na chwilę przed podaniem. Składniki: 400 g zielonej soczewicy, 1 ząbek czosnku, 100 g suszonych daktyli 4 łyżki

Przepisy z warsztatów kulinarnych Brita

, aby nie przypalić czosnku. Całość zalej wodą lub delikatnym bulionem i zagotuj. Następnie dodaj czerwoną soczewicę i pastę pomidorową. Gotuj, aż soczewica będzie miękka. Dopraw dahl sokiem z limonki, solą, czarnym pieprzem i cynamonem. Przed podaniem udekoruj drobno posiekaną kolendrą. Pasta z

Burger - street food w domowych warunkach

(od 20 do 50 min). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni, wyrośnięte bułeczki smarujemy dwukrotnie roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem, pieczemy do momentu kiedy bułeczki będą złoto-brązowe ok18- 20 min. Robimy burgera: Dzielimy dorsza na 10 części, smażymy na patelni, po 2 min z

Jaglany detoks w 7 dni [5 PRZEPISÓW]

nabiału: ryż (dziki, brązowy, czerwony, czarny), mleko migdałowe, jaglane lub ryżowe Zboża bezglutenowe: kasza jaglana, komosa ryżowa, gryka, amarantus, ryż pełnoziarnisty Białko zwierzęce: ryby, dziczyzna, kurczak, indyk Białko roślinne: cieciorka, groszek, soczewica, rośliny strączkowe Orzechy i

Po prostu ryż - pomysły na obiad i deser

masła 30 g startego sera typu parmezan sól pieprz klopsiki: 200 g mielonej wieprzowiny (łopatka, szynka) 50 g gotowanej szynki 50 g startego sera typu parmezan 1 jajko świeża natka pietruszki gałka muszkatołowa sól mąka do obtoczenia klopsików oliwa do smażenia Szynkę drobno posiekaj, dodaj do mięsa i

Marmite. Z czym to się je?

gotujcie jakieś 10 minut. Sos jest świetny do smażonych kiełbasek jagnięcych. Ostry sos do pieczonego kurczaka: usmażcie na?oliwie cebulę pokrojoną w piórka, dodajcie 2 łyżki brązowego cukru, 1 łyżeczkę marmite, po 1/2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego i harissy (lub sambal oelek), po 1 łyżce octu jabłkowego

Jabłka contra frytki

Proso 70 Rodzynki 64 Ryba 38 Ryż Basmati gotowany 60 Ryż biały gotowany 70 Ryż brązowy (naturalny) gotowany 55 Ryż długoziarnisty gotowany 56 Rzepa 72 Soczewica z puszki 44 Soja 14 Sok ananasowy 46

Najlepsze sałatki na ostatki. Żegnamy karnawał!

i gotuj 1 minutę lub zalej je wrzątkiem, przykryj i odstaw na 10 minut. Istotą jajka "coddled" jest to, aby nie tylko żółtko było płynne, ale i znaczna część białka). Sałatę wymieszaj, posyp grzankami i parmezanem. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Bistromama prezentuje sałatkę, która swoimi

Gęsina na św. Marcina

Rom antyczna Wzgórza Dylewskie 5 gęsich wątróbek 150 g brązowej soczewicy 2 pomidory 1 pęczek szczypiorku 100 g masła 5 kromek chleba razowego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprzNa rozgrzane sklarowane masło wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy ugotowaną do miękkości

Sposób na ziemniaki - inspiracje ze świata

pokrojone pomidory sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1 szklanka wody 1/2 szklanki ugotowanego groszku 1 mały pęczek kolendry 1 łyżka oleju 1 łyżeczka ziaren brązowej gorczycy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżka ciecierzycy (może być z puszki) 1 łyżeczka żółtej soczewicy 1 czerwona chili

Pokaż mi co jesz, a powiem ci kim jesteś. Sprawdź, co mówi o nas koszyk zakupowy!

. Moda na zdrowe odżywianie dotarła też do studenckiej lodówki. To powód do radości. Co najczęściej wkłada do koszyka? - mrożone warzywa - brązowy ryż i makaron - razowy chleb tostowy - pierogi - W czasie ciąży i podczas karmienia Amelki jadłam tak, jak do tej pory tylko z drobnymi modyfikacjami

Strączkowe wariacje sałatkowe

wrzącej osolonej wody i gotować ok. 15 min (mrożony trochę krócej), po czym odcedzić, wystudzić i obrać z łupinek. Paprykę osączyć z zalewy, pokroić w cienkie paski. Rukolę wypłukać, osuszyć. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Oliwki poprzekrawać na połówki. Wymieszać przygotowane składniki, oprószyć

Obiad dla całej rodziny

łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 szklanka ryżu brązowego 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 szklanki wrzątku 1 czerwona cebula sól i pieprz Czosnek lekko podsmażamy na oliwie, dodajemy kmin, koncentrat pomidorowy i łyżkę wody. Mieszamy. Dodajemy ryż, mieszamy, dodajemy soczewicę, mieszamy, solimy i

Przedświąteczna kuchnia pachnąca przyprawami

jako przyprawa stosowana do wypieku chleba, dziś też dodaje się go do pieczywa. W kuchni używa się anyżu zarówno w postaci zasuszonych kwiatków, jak i nasion. Stanowi dodatek do ciast i wypieków, kompotów, dań mięsnych, rybnych, do potraw słodko-kwaśnych, dań z soczewicy i napojów alkoholowych. W

Kuchnia z Małopolski. Niedroga, smaczna i bardzo obfita

kapustę w wąskie paski. Zagotuj wywar, dodaj listek laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego oraz przekrojoną na pół i podpieczoną cebulę. Dodaj kapustę, gotuj, aż będzie zupełnie miękka. Wtedy wlej zakwas na żurek oraz śmietanę roztartą z mąką na jednolitą papkę. Wymieszaj, zagotuj, pozostaw na

Zupa na chandrę

zimie) mogłabym żywić się wyłącznie zupami, przegryzając chlebem posmarowanym masłem lub zanurzonym w świeżej oliwie. Kiedy byłam mała, w naszym domu we Florencji podawano na kolację zupę z brązowej soczewicy z ryżem. Czasami z kawałeczkami podsmażonego wędzonego boczku, czasami bez. Zupa była ciężka

Tomek Woźniak: przepisy i sekrety udanego wędzenia mięs, ryb i serów

kroimy w kosteczkę o boku 1 cm i gotujemy al dente. Soczewicę przekładamy do miski (jeśli używamy suchej soczewicy, to gotujemy ją wcześniej zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy), dodajemy rozdarte kawałeczki uwędzonego kurczaka. Wrzucamy posiekaną bazylię i marchewkę, na końcu dodajemy

Wieprzowina - tanie mięso, przepisy z fantazją

ziarnami gorczycy 50 g brązowego cukru 1 łyżka startego świeżego  imbiru   Sposób przygotowania Golonki wkładamy do rondla i zalewamy piwem imbirowym. Jeśli nie są całkiem przykryte, dolewamy odpowiednią ilość wody. Dodajemy liście laurowe i goździki, zagotowujemy, zmniejszamy

Indeks glikemiczny stoi za przybieraniem na wadze

jest danie. Marchewka na surowo ma niski IG (35), a gotowana już bardzo wysoki (85) Istotny jest także stopień dojrzałości produktu ( dlatego dojrzałe banany tuczą ), a nawet temperatura spożywanego posiłku. Podobnym przykładem jest też makaron (ten najlepiej przyrządzać al dente), bób czy

Zdrowy fast food? To da się zrobić!

łyżeczka soli Składniki na pizze: przecier pomidorowy świeża bazylia cukinii kilka pomidorków koktajlowych kiełki cieciorki i soczewicy wędzona pierś kurczaka ser feta light świeża rukola sól i pieprz W misce wymieszaj drożdże, 50 ml wody i szczyptę cukru. Odstaw na 10 min aż drożdże zaczną

Smaki Grecji

gołąbki. Na dno garnka wyłóż pozostałe liście winogron i kilka plasterków cytryny. Na nich ułóż ściśle pozawijane dolmadakia i obciąż talerzem, by nie wypłynęły podczas gotowania. Zalej wodą do wysokości 2 cm nad talerzem, dodaj 2 łyżki oliwy i gotuj do miękkości przez około 60 minut na wolnym ogniu

Drugie śniadanie

, łyżeczka cukru nadzienie: 1/2 szklanki brązowej soczewicy 1 cebula pokrojona w kostkę sól, pieprz łyżeczka curry oliwa Zrobić nadzienie: soczewicę ugotować do miękkości, nie solić w czasie gotowania. Cebulę zrumienić na oliwie, dodać soczewicę i przyprawy, smażyć, aż masa zacznie się lepić. Zrobić ciasto

Czarny rynek

marchewkę, selera i pietruszkę. 'Bieługa' zaczerni wszystko podczas gotowania. Jeżeli ktoś czuje przemożną chęć pozbycia się gotówki zaoszczędzonej na zastąpieniu kawioru soczewicą, może ją przeznaczyć na czarne trufle. Konserwowe nie są tak szykowne jak świeże, mniej też aromatyczne niż białe, więc może

Superfoods - 12 hitów kulinarnych 2012 roku

źródłem witamin, minerałów i aminokwasów. Ziarno quinoa można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Gotuj je i podawaj jak ryż. 4. Soczewica   Fot. Shutterstock   Jeszcze niedawno zupełnie zapomniana, soczewica powraca w wielkim stylu. To dlatego, że zawiera dużo białka. Dlatego polecana jest

Dania na kaca

pomidorami 150 g drobnej brązowej soczewicy (3/4 szklanki) 2 ziemniaki 1 cebula 1 posiekany ząbek czosnku 4 łyżki oliwy 1 szklanka siekanych pomidorów z puszki kumin, oregano, papryka słodka mielona, chili sól, cukier, pieprz, listek laurowy Namoczyć soczewicę na czas przygotowywania reszty składników

Top 10 klasycznych hamburgerów. Zagłosuj!

brązowego cukru 3 łyżki masła sól i pieprz do smaku   Składniki 16 plastrów bekonu 8 bułek na hamburgery 8 liści  sałaty 2 filiżanki startego sera cheddar   Sposób przygotowania Zrób sos, mieszając wszystkie składniki. Przygotuj masę na kotlety, starannie łącząc

Dieta Shred - menu na tydzień

najwyżej trzy łyżki niskotłuszczowego dressingu i jedną czwartą szklanki startego żółtego sera. . Jedna szklanka puree z gotowanej fasoli, soczewicy, ciecierzycy. Napoje. Wybierzcie z podanych. Postarajcie się dokonać innego wyboru, niż przy posiłku drugim i trzecim: - jedna puszka (330 ml) dietetycznego

Postanowienia noworoczne - 10 łatwych do spełnienia

. Wypróbuj olej kokosowy, który świetnie wzmacnia odporność i pomaga w usuwaniu tłuszczy z organizmu. Możesz używać go do gotowania, bo pod wpływem wysokiej temperatury nie utlenia się tak, jak np. oliwa z oliwek, przez co powstaje znacznie mniej produktów ubocznych. Przebojem są zdrowe ziarna - soczewica

TOP 10 internetu

. Rozgrzej masło na patelni, rozkładaj ziemniaki tak, by przykrywały całą patelnię, i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Podawaj w całości lub pokrojone na ćwiartki. Przepis: Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcie: Agata Jakubowska Tanie danie: Pikantne pierogi 200 g brązowej soczewicy 1 cebula 2 łyżki

Dieta niskoglikemiczna według diety Montigniaca

warzywa, biała fasola, gorzka czekolada (co najmniej 70 proc. kakao), gruszki, makaron sojowy, pomidory, ciecierzyca, nabiał, soczewica żółta i brązowa, fasolka szparagowa zielona, surowe morele, surowa marchewka, dziki ryż, świeży groszek Co możemy jeść: makaron al dente, sok ze świeżych owoców (bez

Blogerzy polecają: przepisy na dania z dynią

, świeżo starta gałka muszkatołowa Tymianek Garść uprażonych na patelni ziaren dyni   Soczewicę gotujemy razem z pokrojoną w plasterki marchewką, listkami laurowymi i zielem angielskim. Dynie kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle razem  z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy

Blogerzy polecają: przepisy na naleśniki

na naleśniki, zawijać w rulon i podawać.   Przepis pochodzi z bloga Trying to cook and bake » Składniki na 6 porcji: 0,5 l mleka 2 jajka ok. 2 szklanki mąki szczypta soli 1 kg śliwek (można użyć mrożonych) 3 łyżki miodu (może być też zwykły cukier albo brązowy) łyżka masła cukier puder

Smaczne wspomnienia z Oktoberfest

, rozgnieciony czosnek i wymieszaj. Dopraw przyprawami. Sycąca zupa z soczewica i warzywami - w sam raz na obiad w chłodniejszy, jesienny dzień Zobacz przepis na: Zupa z brązowej soczewicy po bawarsku Precle 250 ml wody, ciepłej 550 g mąki pszennej 1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży 1 łyżka cukru 1 1/2

Dieta dla grupy krwi B

, sezam, słonecznik Fasola i rośliny strączkowe: fasola azuki, aduke, czarna, pinto, soczewica Zboża , ziarna, pieczywo i makarony: amarant, gryka, kukurydza, jęczmień, ryż dziki, żyto: chleb pszenny i żytni; mąka: żytnia, jęczmienna, pszenna; otręby pszenne, kuskus Warzywa: dynia, kukurydza

Dieta dla grupy krwi AB

,  pinto, soczewica.    Zboża, ziarna, pieczywa i makarony: ryż basmati, brązowy, biały, orkisz, żyto, otręby ryżowe i owsiane, chleb z kiełków pszenicy, żytni, sojowy, wafle ryżowe, makaron ryżowy, żytni i orkiszowy.           Warzywa: brokuły

Z tamaryndowcem w roli głównej. Przepis na zupę tajską i sos meksykański

. Jednocześnie łatwo go rozrzedzić wodą. Można z niego przyrządzić orzeźwiający latynoamerykański napój bądź karaibski koktajl, o ile nie przeszkadza nam, że będzie w kolorze wody z glinianki. Pasta z tamaryndowca jest brązowa, trzeba więc uwzględniać to, że w daniach może wyglądać brudno. W towarzystwie imbiru

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2011

masłem orzechowym 4/78Christmas cake (angielskie ciasto z bakaliami i alkoholem) 12/85 Ciasta: cytrynowe 1/67figowe 8/60francuskie z morelami 7/72korzenne czekoladowe 12/9makowo-pomarańczowe 3/6z marcepanem i żurawiną 9/72z nektarynkami 7/72z ricottą 5/78ze śliwkami na oliwie 9/5 Ciastka: brązowe duńskie

Blogerzy polecają: przepisy na wegetariański obiad

żaroodpornego. Posypujemy startym serem. Pieczemy ok. 30 minut w 200º C do uzyskania złocistego koloru.   Przepis pochodzi z bloga Mr & Mss Sandman » Składniki (dla 2 osób): 10 łyżek brązowego ryżu do risotto 200 g brokuła 100 g świeżego szpinaku 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku mały kawałek chilli