grzanki z pomidorem mozzarella

archiwum

Awokado na 3 sposoby

Awokado na 3 sposoby

Oprócz wyjątkowego smaku ma również dużo zalet: zawiera kwas oleinowy, który obniża poziom cholesterolu, i dużo potasu regulującego ciśnienie krwi. Jedynym mankamentem jest to, że nie można jeść go w dużych ilościach, bo jest bardzo kaloryczne.

Kanapka z szynką - w wersji luksusowej!

Jeśli do tej pory była dla ciebie synonimem najbardziej nudnego śniadania, czas zmienić myślenie! Za sprawą kilku prostych dodatków kanapka z szynką stanie się wyjątkowo apetyczna. Postaw na dobrej jakości składniki.

Ekspresowe menu dnia z nietypową pizzą

W menu na dziś mamy dla was kilka pomysłów na naprawdę szybkie i proste do wykonania dania obiadowe. Sprawdzą się idealnie, jeśli nie macie akurat zbyt wiele czasu na gotowanie, a przy tym nasycą i dodadzą energii. Przed wami: zupa krem z zielonego groszku, mizza - czyli mięsna pizza wg przepisu Nigelli Lawson oraz koktajl owocowy na deser.

Sprytne gotowanie

Sprytne gotowanie

podać z grzankami posypaną tartym serem. Ciasto na spód: 250 g mąki 150 g masła 2 łyżeczki cukru białko 2 żółtka sól Nadzienie: po 200 g mozzarelli i obranych ze skórki pomidorów świeżo zmielony pieprz 10 filetów sardeli (z puszki) 6 ząbków czosnku czubata łyżka startego parmezanu łyżeczka majeranku 3

Grzanki i tosty

Grzanki i tosty

Składniki: 1/2 pszennej bagietki pokrojonej na kromki 3 dojrzałe świeże pomidory (albo całe pomidory z puszki) 200 g mozzarelli 2 ząbki czosnku 1 mała cebula po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i oregano sól pieprz oliwki lub kapary do dekoracji   Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę, usuń

Letnie śniadania

Letnie śniadania

ponownie wymieszaj. Ciasto odstaw na mniej więcej 30 minut. Twaróg utrzyj z cukrem waniliowym i delikatnie wymieszaj z jagodami. Naleśniki smaż na maśle klarowanym, nakładaj twaróg i zwijaj w rulonik. Autor: Maria Szkop Dojrzałe pomidory (np. malinowe) z dodatkiem mozzarelli, ułożone na chrupiącej grzance

Pomidorowy zawrót głowy

Pomidorowy zawrót głowy

! Z masłem bazyliowym własnej roboty i oczywiście z plastrem świeżego pomidora. Prostota sama w sobie. 4 okrągłe bułki ciabatty 1 opakowanie (200 g) mozzarelli 1 duży pomidor malinowy 8 listków bazylii masło bazyliowe: 10 listków bazylii 1/2 kostki (100 g) miękkiego masła sól Przygotuj masło

Zagraj w pomidora. Dziesięć sierpniowych przepisów

Zagraj w pomidora. Dziesięć sierpniowych przepisów

włoskiej. Podstawa to dobrej jakości bagietka i pomidory. Mile widziany także włoski ser, oliwki, kapary i zioła do dekoracji. Włoskie grzanki Bruschette 1/2 pszennej bagietki pokrojonej na kromki 3 dojrzałe świeże pomidory (albo całe pomidory z puszki) 200 g mozzarelli 2 ząbki czosnku 1 mała cebula

Grzanki, tosty i zapiekanki - nie tylko z serem

Grzanki, tosty i zapiekanki - nie tylko z serem

pokrywką i zmniejsz ogień. Po kilku minutach grzanki będą gotowe. Ostrożnie zdejmij je z patelni, podnieś górną kromkę chleba i do środka włóż po 2 plasterki pomidora. Grzanki przekrój na pół i podawaj. Autor: Zuzanna Wiciejowska Oprócz grahamek, te grzanki możesz przygotować na kawałkach focaccii lub

Pomidorowa uczta smakosza

Pomidorowa uczta smakosza

smaczniejszy. Grzanki zdejmujemy z patelni i nacie-ramy czosnkiem. Awokado obieramy, kroimy w plasterki, układamy na półmisku. Mozzarellę rwiemy na kawałki, kładziemy na awokado, obkładamy pieczonymi pomidorami, dekorujemy bazylią. Skrapiamy cytryną i odrobiną oliwy, lekko solimy. Podajemy z

Grzanki - co robić, by były złote, delikatne i pyszne?

Grzanki - co robić, by były złote, delikatne i pyszne?

można grzanki nie pilnować. Wystarczy chwila nieuwagi i przypali się na węgiel. A wtedy nie pomoże skrobanie nożem - ląduje w koszu. Przygotowanie grzanek uczy uwagi i dokładności. Oczywiście to nie jest najbardziej ambitny projekt, z którym możecie się zmierzyć w kuchni. Ale może warto zacząć od niego

Chrupiąca ciabatta. Przekąska doskonała

Chrupiąca ciabatta. Przekąska doskonała

(dla 2 osób)   Składniki 1 ciabatta 2 łyżki oliwy 1 dobra mozzarellapomidor kilka listków  bazylii   Sposób przygotowania Ciabattę przecinamy wzdłuż i nacieramy oliwą. Na jednej połowie układamy plasterki mozzarelli, cienko pokrojonego pomidora

Sałatki na lato

Sałatki na lato

grzankami paprykowymi. Łatwy przepis na surówkę z młodej kapusty i ogórka czas przygotowania: 15 minut ilość porcji: 4   Składniki pomidorki cherry - 2 opakowania mozzarella minikulki - 2 opakowania Sos sałatkowy włoski Knorr - 1 opakowanie rukola ? 0,5 opakowania pestki

Grillowane faszerowane papryki

Grillowane faszerowane papryki

łyżeczka listków oregano1 posiekany ząbek czosnkusól Bułki okrój ze skórki i pokrój w małą kostkę (5 mm). Skrop oliwą, rozsyp na blasze i upiecz w temperaturze 180 st. C. Zrumienione grzanki zdejmij z blachy i ostudź. Połącz grzanki z mozzarellą, pomidorami, oliwkami, cebulą, listkami oregano, czosnkiem i

Śródziemnomorskie przysmaki - wykorzystaj sezon na pomidory

Śródziemnomorskie przysmaki - wykorzystaj sezon na pomidory

winnego Wszystkie składniki zmiksuj na gładki krem, dolewając oliwę. Przetrzyj przez sito i wstaw do lodówki na kilka godzin. Źródło: Ugotuj.to Aromatyczny chłodnik z pieczonych warzyw Włoska brushetta, to grzanka, przygotowywana zazwyczaj z pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz bazylią. Jeśli chcesz

Menu dnia z południa Europy

Menu dnia z południa Europy

grzanki Bruschette 1/2 pszennej bagietki pokrojonej na kromki 3 dojrzałe świeże pomidory (albo całe pomidory z puszki) 200 g mozzarelli 2 ząbki czosnku 1 mała cebula po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i oregano sól pieprz oliwki lub kapary do dekoracji Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę, usuń pestki

Grill wegetariański

Grill wegetariański

feta i zwijamy w roladki. Układamy je na talerzu i posypujemy prażonymi orzeszkami piniowymi 3 duże papryki przekrojone wzdłuż na połówki i oczyszczone z nasion Farsz: 2 czerstwe kajzerki oliwa 3/4 szklanki startej mozzarelli 3/4 szklanki obranych i posiekanych pomidorów 1/3 szklanki gorącej wody 2

Menu dnia z zawijaną pizzą

Menu dnia z zawijaną pizzą

Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty, polecamy ci przepis na zupę pomidorową z dodatkiem soku pomarańczowego. Zamiast świeżych pomidorów można dodać do niej pozbawione skórki, krojone pomidory z puszki. Zupa pomidorowo-pomarańczowa z serowymi grzankam i Zupa: 1-1,2 kg pomidorów 4 łyżki masła 1

14 doskonałych przepisów z pomidorami

14 doskonałych przepisów z pomidorami

o to, aby chleb częściowo je wchłonął, będzie smaczniejszy. Grzanki zdejmujemy z patelni i nacie-ramy czosnkiem. Awokado obieramy, kroimy w plasterki, układamy na półmisku. Mozzarellę rwiemy na kawałki, kładziemy na awokado, obkładamy pieczonymi pomidorami, dekorujemy bazylią

Szynka dojrzewająca - z czym to się je?

Szynka dojrzewająca - z czym to się je?

, dorzucamy suszone pomidory. Następnie dodajemy do gorącej zupy. Zupę można podać z grzankami posypaną tartym serem. Zamiast mozzarelli, do tej sałatki pasuje również dosyć miękki (ale nie kremowy) serek kozi.  Jest idealna na przełom lata i jesieni. Sałatka z figami, mozzarellą i szynką dojrzewającą 4

Antipasti - przystawki we włoskim stylu

Antipasti - przystawki we włoskim stylu

Terminem brushetta określa się grzankę z różnymi dodatkami. np. pomidorami czy warzywnymi pastami. Choć to niezbyt wyszukane danie, smakuje wyśmienicie - zwłaszcza latem. Bruschetta z parmezanem 4 duże kromki chleba wiejskiego 4 dojrzałe małe pomidory 4 ząbki czosnku 1 mały pęczek bazylii 8

Po prostu pesto. Obiad gotowy nawet w 10 minut

Po prostu pesto. Obiad gotowy nawet w 10 minut

zjeść na śniadanie albo podać z grzankami i małymi serkami mozzarella na przekąskę. Autor: Agnieszka Kręglicka Postaw na jakość - najlepiej byłoby, gdybyś zrobił ciasto i pesto samodzielnie, ale wiemy, że może być trudno, szczególnie z tym pierwszym. Postaraj się więc kupić dobrej jakości ciasto z

Menu dnia dookoła Włoch

Menu dnia dookoła Włoch

Tradycyjny włoski posiłek rozpoczyna się zwykle od antipasto , czyli przystawki. W tej roli występuje często pieczywo, na przykład w formie bruschetty - grzanki, podawanej zazwyczaj z pomidorami i bazylią. Bruschetta z groszkiem, mozzarellą i listkami mięty 80 g świeżego groszku 4 listki mięty

Na rozgrzewkę!

4-6 gruszek kula mozzarelli 100 g wędzonej, pokrojonej szynki 3 łyżki oliwy 2-3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki konfitury z wiśni sól pieprz Gruszki ze skórką kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Każdą owijamy w plasterek szynki, wkładając pod nią plaster sera. Spinamy wykałaczką

Szybkie przepisy na sylwestra

, tymianek i posiekane chilli, smażymy 3-4 minuty, cały czas mieszając, aż mięso będzie brązowe. Wlewamy pomidory z puszki i pół szklanki wody, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodajemy odcedzoną fasolę i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy solą oraz pieprzem

Greckie przekąski

, zagotuj sos i podgrzewaj, aż zgęstnieje i będzie miał kremową konsystencję. Dopraw solą i pieprzem. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklij, a następnie dodaj mięsa. Smaż, mieszając, aż mięso będzie rumiane, a woda odparuje. Dodaj pomidory z puszki, dopraw

Nie zmieniaj opony na zimową. Co jeść, by czuć się lekko zimą?

(połowę wcześniej miksujemy). Z chleba robimy grzanki, zanurzamy na chwilę w gorącej wodzie i układamy na talerzach. Wlewamy zupę, na wierzchu każdej porcji kładziemy jajko w koszulce (ugotowane osobno w nieosolonej wodzie). Posypujemy parmezanem.   Carabaccia to stara potrawa florencka podobna

Kulinarne inspiracje od Apetiny

kolacja - serek kremowy Apetina Pomidory i Bazylia ma wiele zastosowań. Doskonała kompozycja serka kremowego z dojrzewającymi w słońcu pomidorami i bazylią, urozmaicona odrobiną cukinii, papryki i cebuli, dopełniona szczyptą przypraw, sprawia, że dania duszone zaskakują smakiem. Idealny również

Ziołowe przekąski

nigdy wcześniej nie chciał spróbować mozzarelli, zjadł kanapkę, mówiąc, że jest przepyszna. A masło bazyliowe, które przy okazji zrobicie, doskonale sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs czy grzanek. Ice tea z miętą i grenadyną 2 torebki ulubionej herbaty (ja używam Lady Grey)2 łyżki soku z

Szybki i pyszny obiad po pracy

pietruszki 1 ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów (lub 400 g świeżych) 1 łyżeczka oliwy (sugerowana czosnkowa) 1 łyżeczka suszonego oregano 1 kulka mozzarelli (125 g) kilka listków świeżej bazylii sól pieprz masło do wysmarowania formy lub patelni W dużej misce mieszamy mięso mielone, parmezan

Oryginalne przekąski na domówkę

. Każdą smarujemy z wierzchu pędzelkiem zanurzonym w czosnkowej oliwie. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku 10-15 minut. Grzanki smarujemy pesto, układamy plastry pomidorów osączonych z zalewy, kilka listków roszponki i przykrywamy plastrami salami. Dekorujemy oliwkami. Artystyczne

Kanapki bez mięsa - nie znudzą ci się!

przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pieczarki oczyść i usuń trzonki. Warzywa skrop oliwą i ugrilluj na patelni grillowej. Oprósz solą i pieprzem, skrop octem balsamicznym. Z pieczywa przygotuj tosty lub grzanki i posmaruj grubo kozim serem. Na połowie kromek poukładaj warzywa i listki bazylii

11 dań z bakłażanem do ugotowania w tym tygodniu

(Moja wersja) (dla 6 osób)   Składniki 1 duży  bakłażan 6 dużych grzanek z wiejskiego chleba 2 łyżeczki chilli w proszku 20 dag solonej  ricotty dobra oliwa liście świeżej  mięty   Sposób przygotowania Bakłażana kroimy w grube plastry i grillujemy z obu

Potrzebujesz tylko tych 10 przepisów, żeby schudnąć

ręką. Tarta warzywna Składniki Spód: 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej 60 g mąki pszennej zwykłej 200 ml jogurtu naturalnego 15 ml oliwy z oliwek 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka majeranku Nadzienie: 1 średnia cukinia 3 czerwone papryki 1 cebula pół pora 2 pomidory 100g

Ten kolor i smak! Wiosenna botwinka

najdrobniejsze. pęczek botwinki 1/2 pęczka szczypiorku 3-4 pomidory 1 gomółka (ok. 125 g) mozzarelli 1 żółta papryka 2 łyżki zielonych oliwek albo kaparów 2-3 łyżki naturalnego jogurtu 2-3 łyżki śmietany 18 proc. sok z cytryny sól pieprz Sałatka z botwinką - sposób przygotowania: Botwinkę dokładnie

Bruschetta

Bruschetta to rodzaj włoskiej przekąski. W podstawowej wersji jest to grzanka pokropiona oliwą, potarta ząbkiem czosnku. Może mieć przeróżne wariacje: często podaje się ją z dodatkiem świeżych pomidorów i ogórków, cebuli, pesto, octu balsamicznego. Zobacz przepisy: Bruschetta z białą fasolą

Sezon na bakłażany i cukinie

obierz ze skórki, połącz z posiekaną szalotką i rozgnieć widelcem. Masę dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj drobno posiekany czosnek.   Rada: zamiast dodawać czosnek, możesz podać kawior na grzankach czosnkowych. 1 bakłażan 1 szalotka 1 ząbek czosnku oliwa świeża bazylia 1 dojrzały pomidor 1

Botwinkowe inspiracje

). Posiekaj szczypiorek, pomidory pokrój na cząstki, mozzarellę pokrój w kostkę lub w cienkie plasterki. Oczyszczoną paprykę pokrój w kostkę, oliwki w plasterki. Połącz w misce składniki, dodaj jogurt wymieszany ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na pół godziny

15 obowiązkowych dań do ugotowania w sierpniu

może być za mocno rozgrzane, chodzi o to, aby chleb częściowo je wchłonął, będzie smaczniejszy. Grzanki zdejmujemy z patelni i nacie-ramy czosnkiem. Awokado obieramy, kroimy w plasterki, układamy na półmisku. Mozzarellę rwiemy na kawałki, kładziemy na awokado, obkładamy pieczonymi

9 dań z papryką do ugotowania w tym tygodniu

kładziemy paprykę. Pieczemy 15 minut w 220°C. Wyjmujemy, gdy ciasto zacznie się rumienić. Możemy podać z oliwą przyprawioną chilli. (dla 4-6 osób)   Składniki 150 g wędzonego boczku 4-5 łyżek oliwy po 1  papryce czerwonej i żółtej 1 puszka pomidorów w całości bez skóry

Śródziemnomorskie smaki na wiosnę - lekka kuchnia

. Dopraw solą i pieprzem. Pieczywo opiecz w tosterze albo w piekarniku. Na każdą kromkę nakładaj pastę, na pastę połóż kilka listków botwinki, na to plaster szynki, a na wierzchu plasterki mozzarelli. Skrop oliwą i podawaj z cząstkami cytryny. Autor: Zuzanna Wiciejowska Włoska bruschetta z pomidorami i

Przystanek: Grecja

czosnkiem. Gyros podajemy w chlebkach pita z sosem tzaziki. 4-6 porcji 1 duży bakłażan 2 średnie cukinie 2 cebule 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek 1 łyżka stołowa świeżego tymianku 2 jajka 300 ml oryginalnego greckiego jogurtu 400 g pomidorów z puszki w

5 autorskich przepisów na pyszne jajka

rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Podawać od razu. Na zdjęciu: Grzegorz Borkowski. Stylizacja: Marta Gessler. Fot. Marcin Klaban FRITTATA Z MOZZARELLĄ I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ * 2 duże jajka * 4 białka * 1 mała czerwona cebula lub dymka ze szczypiorem pokrojona w kostkę * garść szpinaku * 1 łyżeczka masła * 1

Łatwe przepisy. Papryka dla początkujących

sera feta, kawałki dobrej mozzarelli wraz z listkiem bazylii, małe paróweczki, gotowane krewetki itp. Wystarczy taki ?pakunek? przekłuć wykałaczką i koreczki na każdą okazję gotowe. Możemy też kilka kawałków papryki położyć na grzance, przykryć plasterkiem sera (lub też posypać startym) i zapiec do

Co zrobić z resztkami? 5 przepisów

przepisy na dania z resztek. Sposób na wykorzystanie makaronu, którego nie zużyliśmy do zupy . Makaron zapiekany z mozzarellą garść makaronu (farfalle, świderki, penne), ugotowanego (ok. 2 szklanki) 1 kula mozzarelli 1 puszka pomidorów w kawałkach 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/4 cebuli, drobno

Najlepsze sałatki na ostatki. Żegnamy karnawał!

łyżeczki musztardy Dijon 1 mały roztarty ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1/2 szklanki oliwy Sałatka: 3 piersi kurczaka 2 awokado 1 poszatkowana sałata rzymska lub lodowa skwarki z 6 plasterków bekonu 3 pomidory pokrojone w kostkę 6-8 dag rokpola 1

17 dań kuchni włoskiej obowiązkowych do ugotowania w marcu

piekarniku lub na patelni grillowej (w tradycyjnym przepisie smażymy bakłażany na oleju). Układamy na grzankach, posypujemy szczyptą chilli i grubo startą ricottą. Skrapiamy oliwą i dekorujemy liśćmi mięty. Włoska bruschetta z pomidorami i czosnkiem dla 4-6 osób   Składniki 1 duży  kurczak

16 klasyków kuchni włoskiej do ugotowania w tym tygodniu

(dla 6 osób)   Składniki 1 duży  bakłażan 6 dużych grzanek z wiejskiego chleba 2 łyżeczki chilli w proszku 20 dag solonej  ricotty dobra oliwa liście świeżej  mięty   Sposób przygotowania Bakłażana kroimy w grube plastry i grillujemy z obu stron w

Tessa Capponi-Borawska: Renesans w kuchni włoskiej

takich połączeń smakowych, jest Panunto , czyli grzanki z mozzarellą na słodko. W przepisie z traktatu stolnika Domenico Romoliego (który to nosił właśnie przydomek Panunto ) La singolar dottrina (Szczególna wiedza), autor mówi o provatura fresca , miękkim serze z mleka bawolic. A więc użycie

Ubieramy choinkę

kromki będą rumiane. Następnie przełóż je na drugą stronę, a patelnię przykryj pokrywką i zmniejsz ogień. Po kilku minutach grzanki będą gotowe. Ostrożnie zdejmij je z patelni, podnieś górną kromkę chleba i do środka włóż po 2 plasterki pomidora. Grzanki przekrój na pół i podawaj.Krokieciki z kurczaka50

Top 10 miast w Europie dla wielbicieli dobrego jedzenia i wina

Kuchnia Toskanii opiera się na wykorzystaniu najprostszych, lokalnych składników: chleba, oliwy, warzyw, mięsa, ryb, serów i ziół. Centrum Florencji pełne jest knajpek i restauracji, oferujących wspaniałe jedzenie w niemniej cudownym otoczeniu. Bruschetta z pomidorami nigdzie nie smakuje tak

Zdrowe śniadanie - Wasze propozycje

upieczony razem z awokado i mozzarella, którą polecamy wszystkim, nieuczulonym na nabiał. Tymianek posłużył do przybrania i podkreślenia smaku pomidora. Polecamy też świeżą bazylię! Dla mnie zdrowym i smacznym śniadaniem jest: - 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 0% - 1 łyżeczka wiórków

Pomidory

oliwą i zmniejszyć temperaturę pieczenia do 80 st. C. Upieczone pomidory przechowują się w lodówce przez kilka dni. Służyć im będzie przykrycie oliwą, która wzbogaci się o pomidorowe aromaty. Z mozzarellą i pesto mogą być wariacją na temat caprese; z chrupiącą, rumianą sezonowaną szynką albo z

Pomidory

oliwą i zmniejszyć temperaturę pieczenia do 80 st. C. Upieczone pomidory przechowują się w lodówce przez kilka dni. Służyć im będzie przykrycie oliwą, która wzbogaci się o pomidorowe aromaty. Z mozzarellą i pesto mogą być wariacją na temat caprese; z chrupiącą, rumianą sezonowaną szynką albo z

Blogerzy polecają: zupa krem na 9 sposobów

. Podawać z grzankami. Przepis pochodzi z bloga Wegan Nerd »Składniki:1 kg buraków,oliwa z oliwek,2 ząbki czosnku,cebula,marchew,pietruszka,sól,pieprz,sok z 1 pomarańczy,bulion W rondelku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany czosnek i chwilę smaż. Buraczki, marchew, pietruszkę i cebulę obierz i

Przepisy na grilla: owoce i warzywa

jeszcze 6 minut, udekoruj śmietaną. Składniki 2 czerstwe bułki kajzerki oliwa po 3/4 szklanki startej  mozzarelli i posiekanych, obranych  pomidorów 1/3 szklanki gorącej wody 2 łyżki posiekanych czarnych  oliwek 2 łyżki posiekanej  cebuli 2 łyżki stopionego masła

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2011

brązowym cukrem i miętą) 6/42lemoniada rabarbarowa 6/53matcha latte 10/63shake daktylowy 1/33słodka mrożona herbata (sweet ice tea) 1/29Zinger - drink z pędów młodej pszenicy 4/44 SAŁATKI, SURÓWKI bananowa 11/71cytrusowa mozzarella z pomidorami i świeżym rozmarynem 5/52cytrusowa sałatka z fetą i

Pesto

Tartaletki z pesto, pomidorem i mozzarellą Filety z okonia na koperkowym pesto Kotlety schabowe z pesto z rukoli i pistacji

Ser na ruszcie

, gorący ser. Do tego szklanka wina i łagodne popołudniowe słońce. Doświadczyłam niedawno la dolce vita, grillując z szefem kuchni Chianti Samuele Marianim. Mediolańczyk w autorskiej grzance wykorzystał swój rodzimy ser taleggio z Lombardii. I sprowokował mnie do zajęcia się tematem serów do grillowania

Na jeden kęs

Składniki: 4 pszenne tortille, 1 kulka mozzarelli, 2 pomidory, 8 listków bazylii, garść oliwek (zielonych i czarnych, bez pestek), sól, pieprz Na środku każdej tortilli układamy cienkie plasterki mozzarelli i pomidora, porwane listki bazylii oraz po kilka oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem

Wiosenne przepisy czytelników

tartego parmezanu 250 g passaty pomidorowej 1/2 białej cebuli 1/2 małej czerwonej cebuli pomidor 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 4 plastry mozzarelli 2 ząbki czosnku łyżka octu balsamicznego łyżeczka cukru łyżka przyprawy "Zioła Prowansalskie" garść świeżego oregano świeżo mielony pieprz świeżo

Ser kozi

pochodzenia oraz sposobem produkcji. To z jego udziałem powstał hit francuskiego bistra salade de chevre, czyli doprawione winegretem liście zielonej sałaty ozdobione grzankami z zapieczonym serem. Ser ma akurat taką wielkość, by przecięty poziomo ustroił dwie kromki bagietki. Liście powinny mieć różne

"MasterChef" po polsku, czyli rodacy gotują na potęgę

marynowanego w occie orzechowym z mozzarellą, pomidorem i wołowiną 19-latka z Gliwic przed castingiem gotowała na próbę tylko raz. - Nie miałam tej potrawy dobrze przetrenowanej, ale nie bałam się, że coś nie wyjdzie, bo w kuchni czuję się jak ryba w wodzie - mówi Marzena. W domu gotuje dla męża i

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

liście winogron 8/44 Foie gras z kaczki z piernikowym crumble 12/47 Frittata z ricottą i brokułami 3/48 Gęsie pipki (gulasz z gęsich żołądków) 3/40 Grillowana gruszka z tymiankiem 10/30 Grzanki z bobem, ricottą, bazylią i miętą 4/24 Grzanki z chleba z pieczonymi pomidorami (pan con tomate) 8/64

Raclette: patelenka pełna smaku

, na której umieszczamy kawałki mięsa. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i smarujemy śmietaną z serem. Zapiekamy, aż masa serowa się zrumieni. Podajemy z grzankami z bagietki. Składniki: 2 bagietki pokrojone w ukośne kromki 8 łyżek oleju 40 dag dojrzałego camemberta w plastrach 2 jajka

PRZYSTAWKI, PRZEKĄSKI

z kozim serem 5/7grzanki z kurczakiem 7/61grzanki z parmezanem 2/29grzanki z pastą truflową 3/53grzanki z szynką i serem 2/29guacamole 8/24kanapki szopskie - z serem feta i oliwkami 7/62kanapki włoskie - z serem mozzarella i mortadelą 7/58kanapki z jajecznicą 7/61kozie serki w sosie winogronowym 10

Najmodniejsze śniadania w stolicy. Tam zaczyna dzień Warszawa

, pomidory z mozzarellą, frankfurterki, hummus + tortilla, zielona sałata z kiełkami, bruschetta ze świeżymi pomidorami . Wszystko smakuje znakomicie, a wybór jest naprawdę spory. To miejsce niekończących się rozmów na ważne tematy. Grzegorz Łapanowski podsumowuje "Wrzenie Świata" jako miejsce

SAŁATKI, SURÓWKI

jogurtowym 7/68z mozzarellą 1/43z mulami i świeżymi ziołami 10/28z ogórka z jogurtem 11/52z orzą i fetą 9/57z papają, indykiem i cykorią 5/48z papają, pomidorami i papryką 5/50z papają i kurczakiem 5/50z papryki, cebuli i pomidorów 12/39z papryki z grzankami 7/63z pieczonych piersi kaczki w marynacie

Zachować bazylię

cytrusów, tak pięknie grający z pomidorami, ulatuje, gdy roślina schnie. Świeżo ścięte krzaczki wytrzymają w wazonie kilka dni. Jak bukietom kwiatów trzeba im codziennie zmieniać wodę i przycinać łodygi. Opadłe liście, jeśli nie są mokre, można pozbierać i trzymać w foliowym worku w najcieplejszym miejscu

Bakłażany

. Bakłażan - zupa Bakłażana obrać, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pomidory (4 do 6 sztuk) pokrojone w kostkę, siekany czosnek i bazylię. Zalać wywarem z warzyw i zagotować. Podawać z grzankami z ciemnego chleba. Bakłażan - prosty Bakłażana pokroić ze skórką w grube

Warzywa? To brzmi pysznie!

różyczki i ułożyć w żaroodpornej płytkiej formie. Masło stopić, wymieszać z mąką, rozprowadzić mlekiem, zagotować, zdjąć z ognia, zaciągnąć żółtkami, wymieszać z połową sera, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zalać sosem, posypać resztą sera i zapiec. Podawać na gorąco z grzankami. Kto chce przyrządzić

Pyszny żółty ser - nie tylko na kanapce

zmieściło się jak najwięcej farszu. Na ciasto nałóż łyżkę sosu pomidorowego, dodaj pokrojoną w kostkę szynkę i mozzarellę. Jako ostatnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Pizze w foremkach na muffinki włóż do piekarnika na 15 minut. Przed podaniem wyciągnij je z foremek, choć jeśli pozostawisz je

Gremolata

oliwy. Upieczone buraki albo marchewki też działają w tym połączeniu. Można podać rasową przekąskę: wieżę z plastrów bakłażana przekładanych plastrami mozzarelli i przesypywanych warstwami gremolaty. Albo posypać nią grzyby podane na grzance z mascarpone. Razem z jogurtem podać do cukiniowych kotlecików

Pesto

Wystarczy raz spróbować i poznać sposób przygotowania, by dodawać pesto nie tylko do klusek, ale także do grzanek - z serem lub bez, do kanapek zamiast majonezu, do jajecznicy, omletu, grillowanej ryby, grillowanego kurczaka, makaronowych sałatek, zupy jarzynowej, tarty z pomidorami, pieczonej

A ty co jadłaś w tym tygodniu?

tygodnie temu przywiozłem słoik miodu spod Olecka, a ostatnio - z Łagowa. Podjadam go nałogowo, w pracowni zawsze mam kilka słoików różnych miodków. Jem je łyżką, a miód o rzadkiej konsystencji zdarza mi się pić ze słoika. Sobota Śniadanie: w kawiarni zjadłem kanapki z mozzarellą i orzeszkami pinii

Suszona szynka

ekstrawaganckie z mango lub gruszką i rukolą. Taki duet w wersji mini jest świetnym jedzeniem na przyjęciach koktajlowych, na wykałaczce można też podać zawiniętą w prosciutto kulkę małej mozzarelli lub suszoną śliwkę wypełnioną serem gorgonzola. Doskonałą przekąską do wina są suche drożdżowe paluchy grissini

Szafran

łyżek bulionu, zmiksować i wymieszać z pozostałym bulionem. Przyprawić kminem, pieprzem, solą, a następnie zagotować. Zupę rozlać do talerzy, posypać odłożoną natką pietruszki. Podawać z grzankami z bułki paryskiej. (4-5 porcji) Mozzarella smażona * 15 dag mąki pszennej, * 12 małych serków mozzarella