gulasz wieprzowy do makaronu

Paulina Zduniak

Menu z dyniowym gulaszem i aromatycznymi ciasteczkami

Menu z dyniowym gulaszem i aromatycznymi ciasteczkami

W dzisiejszym menu znalazły się: zupa krem z kalafiora z chrupiącymi grzankami i szynką, gulasz wieprzowy z dynią i szpinakiem oraz ciasteczka cynamonowe - idealne do kubka gorącej herbaty.

Wystarczająco Perfekcyjna Pani domu: najlepsze triki, które skrócą gotowanie

Najprostsze rozwiązania są najlepsze. Również w kuchni. Poznaj nowe kulinarne triki, dzięki którym zaoszczędzisz czas podczas gotowania.

Solidne zupy z mięsem - w sam raz na jesień!

Niektórzy uważają, że zupa nie może być samodzielnym obiadem. Inni nie wyobrażają sobie, jak jeść więcej niż jedno danie. Mamy kompromis - przedstawiamy zupy, które nasycą i zaspokoją apetyt na intensywne smaki.

Sezonownik Ugotuj.to: Czerwiec

Sezonownik Ugotuj.to: Czerwiec

Najpopularniejsze odmiany dyni - jak je wykorzystać?

Najpopularniejsze odmiany dyni - jak je wykorzystać?

następujących przepisach: Gulasz wieprzowy z dynią i szpinakiem Keks dyniowy Racuszki z dyni Dekoria Komplet noży w blok... Gerpol Komplet noży ELEGANCE Omada Komplet noży 7cz. M12... Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info W

Mało zmywania! Dania jednogarnkowe

Mało zmywania! Dania jednogarnkowe

wino i 250 ml śmietany oraz rosół. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Gulasz przekładamy do naczynia do zapiekania, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Tuż przed podaniem dodajemy do potrawy resztę śmietany. Serwujemy z kluskami. (dla 4 osób) Spaghetti con sugo di

Odrobina egzotyki. Sycące zupy azjatyckie

Odrobina egzotyki. Sycące zupy azjatyckie

dodajemy do zupy wraz z jogurtem i jabłkami. Gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy sok z cytryny, śmietanę oraz mieszaninę przypraw i czosnku. Przelewamy do wazy. Posypujemy pietruszką i migdałami. (Dla 6-8 osób)   Składniki 50 g zwykłego makaronu nitki (jak do rosołu) lub 50 g

Kapusta i spółka

Kapusta i spółka

. Pożywny i niebanalny gulasz szegedyński [Jakub Kuroń gotuje] Kapusta pekińska nada się nie tylko do sałatki. Możesz ją również, podobnie jak inne rodzaje kapusty, dodawać do zupy czy potraw duszonych. Karkówka po chińsku 50 dag karkówki wieprzowej 45 dag porów 1 zielona papryka (20 dag) 20 dag

Top 10 miast w Europie dla wielbicieli dobrego jedzenia i wina

Top 10 miast w Europie dla wielbicieli dobrego jedzenia i wina

, zarzuela (gulasz z owoców morza), czy fideua (paella, ale z makaronem zamiast ryżu). Z drugiej strony, restauracje serwują dania z kuchni całego świata. W Barcelonie istnieje jednak zawsze alternatywa. Można się udać na targ Boqueria La, kupić lokalne specjały i zrobić piknik w jednym z tutejszych parków

Tego szukaliście w ugotuj.to - najpopularniejsze przepisy 2014 roku

Tego szukaliście w ugotuj.to - najpopularniejsze przepisy 2014 roku

potrawę do wrzenia). Do cebuli dodajemy słodką paprykę w proszku, kminek i przeciśnięty czosnek. Wlewamy połowę wody i mieszamy ( w trakcie przygotowywania gulaszu dodajemy resztę wody). Stawiamy ponownie na ogniu, wrzucamy mięso i przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym ogniu przez około 1-1,5 godziny, aż

Aromatyczne dania z piwem

Aromatyczne dania z piwem

foodpairingu stał się również popularny w kręgach piwoszy. Podczas Festiwalu Birofilia 2014 uczestnicy warsztatów foodpairingowych próbowali dań podkreślających aromaty poszczególnych piw. Okazało się, że Guinness podkreśla ostry smak sera pleśniowego, jasne piwo idealnie komponuje się z makaronami, rybami i

Gotuj raz na kilka dni

Gotuj raz na kilka dni

dnia zjedz go z makaronem, a następnego wyczaruj z niego inną zupę (przepisy na następnych stronach). Jeśli jeszcze coś zostanie - rosół możesz zamrozić i wyjąć, kiedy będziesz potrzebować bazy do kolejnej zupy. Domowy rosół z kury 1 kura rosołowa (lub kurczak), podzielona na części (osobno udka

Z ognistym chili - przepisy z różnych stron

Z ognistym chili - przepisy z różnych stron

, odcedź i dodaj do sosu. Wymieszaj, dodaj bazylię i natkę pietruszki. Jak przygotować domowy makaron spaghetti? [łatwy przepis] Chili con carne to potrawa popularna w kuchni amerykańskiej, zwłaszcza na terenie stanu Teksas. Można podawać ją np. z tortillami lub ryżem. Chilli con carne 75 dag

Solidna, sycąca, prosta. Raczej niedroga. Kuchnia góralska

Solidna, sycąca, prosta. Raczej niedroga. Kuchnia góralska

Składniki 2 litry wywaru z warzyw 20 dag bryndzy owczej sól, pieprz 50 dag  makaronu łazankowego 2 łyżki posiekanej natki   Sposób przygotowania Zagotuj wywar z warzyw. Bryndzę rozetrzyj w miseczce i powoli dodaj do zupy. Doprowadź do wrzenia i od razu zdejmij z ognia

W jednym garnku

W jednym garnku

duś około 5 minut. Następnie dolej bulion, sok pomidorowy i wino. Dopraw solą, pieprzem i duś pod przykryciem na małym ogniu jeszcze 15 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i podgrzewaj do momentu, aż gulasz odparuje. Na koniec ewentualnie raz jeszcze dopraw solą i pieprzem

Dania z dyni

Dania z dyni

kostkę i dodaj do mięsa. Dopraw solą i pieprzem. Duś kolejne 25-30 minut, aż dynia zmięknie. W połowie czasu duszenia dodaj do garnka umyty i osuszony szpinak. Gulasz podawaj z kaszą lub ryżem. Dekoria Obrus Lniany Wrzosowy Łyżka cedzakowa nc-7820 Brabantia Patelnia Vision 3

Gulasz

Gulasz

Wypróbuj przepisy na gulasz serwisu Ugotuj.to!Gulasze należą do dość licznej grupy potraw znanych, choć pod różnymi nazwami, w wielu krajach. Na Węgrzech, skąd pochodzą, oprócz oryginalnego gulyasu, znanego tam w co najmniej kilkunastu odmianach, do potraw tego typu zalicza się także pörkö

Zespół dnia następnego. 22 najlepsze dania na kaca

Zespół dnia następnego. 22 najlepsze dania na kaca

. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i posiekane pomidory, mięso z kurczaka pokrojone na kawałki, marchewkę pokrojoną w talarki, ziemniaki pokrojone w kostkę, tymianek oraz bulion. Dusimy na wolnym ogniu ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając, aż gulasz zgęstnieje i nabierze intensywnej barwy. Do gulaszu

21 obowiązkowych dań do ugotowania w styczniu

21 obowiązkowych dań do ugotowania w styczniu

; tymianku 3 łyżki grubo pokrojonej natki   Sposób przygotowania Kaszę zacieramy lekko ubitym jajkiem, wsypujemy do rozgrzanego rondla o grubym dnie i prażymy chwilkę (wystarczą 2 minuty), aż kasza zacznie ładnie pachnieć, a ziarenka oddzielą się od siebie. Wtedy wlewamy 2 szklanki wrzącej

Tessa Capponi-Borawska. Dwa dni w Mediolanie

Tessa Capponi-Borawska. Dwa dni w Mediolanie

Główne mediolańskie ulice, zwłaszcza w sezonie, zalewają tłumy zakupoholików. Nie ma tu za wiele do zwiedzania. Niektórzy mówią nawet, że to nudna metropolia. Ale ja lubię Mediolan właśnie za to, że tak różni się od reszty włoskich miast. Przepadam też za jego mieszkańcami i pysznymi potrawami

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

słodko-kwaśny 1/79 Łopatka wieprzowa z porami 4/89 Makaron z pastą marmite, boczkiem i ziołami 11/85 Nudle z wołowiną 8/58 Ozór wołowy w zimnym sosie chrzanowym 3/40 Pierogi z farszem z sera Kozia Chałwa i szynki 11/63 Polędwica w cieście francuskim 1/38 Polędwica wołowa w sosie winnym z imbirem i

Polenta i księżodławki

Polenta i księżodławki

dojrzewaniem. Dodaje się ją prawie do wszystkiego. Do kanapek, do jajecznicy, do zup, gulaszów, klusek i knedli. Knedle, czyli canederli, to wielkie ciastowate kule. Mogą być podawane w rosole, jako dodatek do mięsa lub samodzielnie. Dwie spore, drobno pokrojone czerstwe kajzerki (150 g) należy wymieszać z

Dwa dni w Mediolanie

Dwa dni w Mediolanie

Główne mediolańskie ulice, zwłaszcza w sezonie, zalewają tłumy zakupoholików. Nie ma tu za wiele do zwiedzania. Niektórzy mówią nawet, że to nudna metropolia. Ale ja lubię Mediolan właśnie za to, że tak różni się od reszty włoskich miast. Przepadam też za jego mieszkańcami i pysznymi potrawami

Obiad w pół godziny

Obiad w pół godziny

, cebula, biała część pora, strąk zielonej papryki, łyżka koncentratu, pomidorowego, łyżeczka przyprawy do gulaszu, łyżka oleju, szczypta ostrej papryki, kilka gałązek natki pietruszki, sól.Podajemy z: pieczywemCebulę pokroić w cienkie półkrążki. Odkroić zieloną część pora i twardą "piętkę", a

Garnij się do garnie

osuszeniu i zmieszaniu z oliwą i sokiem z cytryny mogą być dodatkiem do pieczonej ryby. Usmażone na chrupko nadają się do dekorowania gęstych gulaszów mięsnych lub warzywnych. Kiedy smażymy zioła lub jarzyny w gorącym oleju, trzeba to robić partiami, by olej nie stygł, mieszać w trakcie smażenia i dobrze

Garnij się do garnie

osuszeniu i zmieszaniu z oliwą i sokiem z cytryny mogą być dodatkiem do pieczonej ryby. Usmażone na chrupko nadają się do dekorowania gęstych gulaszów mięsnych lub warzywnych. Kiedy smażymy zioła lub jarzyny w gorącym oleju, trzeba to robić partiami, by olej nie stygł, mieszać w trakcie smażenia i dobrze

DRÓB

sajgonkami 7/39przepiórka faszerowana 1/38rolada z indyka z białym serem 6/64roladki z kurczaka w orzechowej panierce z masą bananową 3/44skrzydełka kurczaka na dziko 2/71steki ze strusiny z makaronem fettuccine 7/23steki ze strusiny z migdałami i calvadosem 7/22szaszłyki drobiowe po persku - z szafranem 4

Znane diety pod lupą

na bekonie, na obiad gulasz lub golonka, a na kolację - zapiekanka z jajek, szynki wieprzowej i żółtego sera.Utrata wagi: w ciągu miesiąca 5-6 kilogramów.Zdaniem eksperta: z dotychczas przeprowadzonych badań wynika, że dieta Kwaśniewskiego podnosi poziomu cholesterolu, co grozi rozwojem miażdżycy

Dieta niskokaloryczna

makaronu (89 kcal) - 4 łyżki warzywnego leczo (24 kcal) - gulasz wołowy (99 kcal) - szklanka wody Podwieczorek - grejpfrut (67 kcal) Kolacja - grahamka (138 kcal) - sałatka z pomidora (14 kcal) - 1/3 szkl. groszku (44 kcal) - 6 krążków cebuli (10 kcal) - 2 liście kapusty pekińskiej (6 kcal) - 2

Blog tygodnia: Naleśnikiem do nieba

jakiś czas, serwujące obok makaronów, kokosy, sushi i gulasze. Pomysł na idealne menu to na pewno dobry produkt i świeże przyprawy - no i zdolny, kreatywny kucharz. W moim idealnym menu nie mogłoby zabraknąć: trufli, pesto i wina. No i wspaniałych pieczeni, które robi moja teściowa chyba bym sobie nie

Jak curry zdobywało świat

razem francuskich z chińskimi, indyjskimi i miejscowymi. Do dziś niektóre indochińskie curry przypominają francuskie ragout z małą ilością mięsa, za to z ziemniakami i marchewką. Jada się je z bagietką lub makaronem. Ale są także curry z akcentami chińskimi - mięso smażone w woku z dodatkiem sosu

Papryka w siedmiu odsłonach

-wieprzowego 2 duże marchewki 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz cukier oliwa do smażenia Ryż ugotuj w osolonej wodzie na sypko, wymieszaj z mielonym mięsem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Z umytych papryk wytnij łodygę i usuń gniazdo nasienne. Napełnij papryki masą mięsną. W rondlu

17 wspaniałych, bezmięsnych dań. I to nie makaron

łupinach mały słoiczek suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki suszonego  oregano sól i czarny pieprz 1 łyżeczka słodkiej  papryki   Sposób przygotowania Robimy ciasto, zagniatając wszystkie składniki. Przekładamy do dużej miski, przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na