ile ziemniaków na 50 osób

Magazyn Kuchnia

Od kartoflanki po babkę. Przepisy z ziemniaków. Tania kuchnia sezonowa

Od kartoflanki po babkę. Przepisy z ziemniaków. Tania kuchnia sezonowa

Jeśli chodzi o ziemniaki, to kuchnia polska jest bardzo kreatywna. Od śniadania do kolacji możesz wybierać w tanich przepisach. Przekonaj się, ile dań można zrobić z ziemniaków

Kolorowe ziemniaki - żółte, fioletowe i purpurowe

Krzysztof i Lidia Wasilewscy w niewielkim gospodarstwie we wsi Stefanów w Łódzkiem uprawiają nietypowe warzywa, w tym kolorowe ziemniaki. Postanowiliśmy sprawdzić, jak smakują i czym się różnią fioletowe i purpurowe od białych i żółtych

Sałatki z ziemniakami - dla bardzo głodnych!

Smaczne, sycące i tanie. Cieszą się złą sławą jako tuczące i pozbawione wartości odżywczych. Prawda jest taka, że wszystko zależy od sposobu ich podania, dodatków...

Ziemniaki nie są nudne. Kniszki, gałuszki, placuszki

Ziemniaki nie są nudne. Kniszki, gałuszki, placuszki

: Okazje.info (dla 7-8 osób)   Na ciasto: 12  ziemniaków 1  jajko sól   Na farsz: 35 dag  wołowiny 1  cebula 4 łyżki masła sól,  pieprz 1 łyżka mąki   Sposób przygotowania Obrane ziemniaki gotujemy i gorące

Wyniki konkursu sztuka znikania: knedle

Wyniki konkursu sztuka znikania: knedle

Oto nasz przepis na knedle:   dla 8 osób - Przygotowanie: 1 godzina Składniki 1 kg ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia i przeciśniętych przez praskę sól 1  jajko 300 g mąki 1 kg śliwek węgierek (wydrylowanych) tarta bułka masło kwaśna śmietana cukier

Kluski - tani sposób na domowy obiad

Kluski - tani sposób na domowy obiad

je zrobić na przykład z kapusty z grzybami czy szpinaku. Pyzy z farszem mięsno-warzywnym 1 i 1/2 kg ziemniaków duża cebula 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej pieprz sól Nadzienie: 50 dag ugotowanego mięsa z rosołu warzywa z rosołu (marchewki / pietruszka / por / kawałek selera) cebula łyżka oleju

Ziemniaki ze świata. Tania kuchnia sezonowa

Ziemniaki ze świata. Tania kuchnia sezonowa

(na 15-20 bułeczek)   Składniki 400 g słodkich  ziemniaków 250 g cukru pudru 2 łyżki  miodu 1/2 łyżeczka soli 225 g drobno mielonej mąki kukurydzianej 50 g mąki pszennej 75 g mielonych  migdałów 2  jajka skórka otarta z 1/2 pomarańczy i z 1/2

Sałatka ziemniaczana, na którą masz wielką ochotę

Sałatka ziemniaczana, na którą masz wielką ochotę

sól 2 (po 50 dag) pokrojone jak na mizerię  ogórki wężowe 1/2 szklanki + 3 łyżki koperku 10 nieobranych  ziemniaków 2-3 pokrojone w cienkie piórka  cebule 8 rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki 3/4 szklanki  majonezu małe rzodkiewki do dekoracji  

Zapiekanki na co dzień

Zapiekanki na co dzień

dla 6-8 osób czas: 90 minut 50 dag boczku pokrojonego w cienkie plasterki 2,5 kg umytych i pokrojonych na połówki ziemniaków 2 duże czerwone cebule pokrojone w kostkę listki oberwane z 2 pęczków szałwii 2 łyżki stopionego masła gruba sól morska grubo mielony pieprz Plasterki boczku kroimy w paski

Ruchanki i fjuty. Osobliwe nazwy polskich dań

Ruchanki i fjuty. Osobliwe nazwy polskich dań

surowość. Ziemniaki ugnieść tłuczkiem, połączyć z mąką, jeżeli trzeba dolać wodę. Porcjować łyżką, polać smalcem, można dodać cebulę. Jak łatwo obrać ziemniaki? Bombolki pieczone drożdżowe kluski - przysmak kuchni góralskiej.   Składniki na 10 osób:   mleko 0,5 l. świeże drożdże 0,08 kg

Hamburger po kodeńsku i marynowany chmiel [przepis]

Hamburger po kodeńsku i marynowany chmiel [przepis]

. Wszystko według miejscowych receptur. I wielokulturowej tradycji. Zaczynamy. Ziemniaki faszerowane mięsem Składniki: 50 dag ziemniaków, 10 dag wołowiny, 10 dag kurczaka, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, pieprz ziołowy, sól na smak, żółty ser na posypkę. Wykonanie: ziemniaki obrać, obgotować. Obciąć jeden bok

Na rozgrzewkę - proste zapiekanki

Na rozgrzewkę - proste zapiekanki

1  listek laurowy 1 gałązka  tymianku sól,  pieprz   Masa ziemniaczano-pietruszkowa: 80 dag ugotowanych i zgniecionych na purée  ziemniaków 20-25 dag ugotowanych i zgniecionych na purée korzeni  pietruszki 5 łyżek masła 50-60 ml mleka

Dla niespodziewanych gości. Tarty wytrawne na kruchym spodzie

Dla niespodziewanych gości. Tarty wytrawne na kruchym spodzie

, aby dać ujście parze. Pieczemy 30 minut. Wykładamy tartę na talerz (warzywami do góry). Skrapiamy oliwą i octem.   Autor Olga Badowska (dla 4 osób) Składniki 2 słodkie  ziemniaki (bataty) 250 g (1 opakowanie) mrożonego ciasta francuskiego sól, pieprz 2 ząbki 

Kotlety i kotleciki - nie tylko z mięsa

Kotlety i kotleciki - nie tylko z mięsa

również podawać z dowolnym, ulubionym sosem, na przykład pomidorowym lub czosnkowym. Kotlety z ziemniaków 500 g ziemniaków 200 g twarogu półtłustego (ale nie serka kremowego) 1 jajko 1 cebula łyżka masła 2-3 łyżki mąki pszennej sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Ziemniaki ugotuj w osolonej

Tania kuchnia sezonowa. Placki z warzyw

Tania kuchnia sezonowa. Placki z warzyw

(dla 10 osób)   Składniki ok. 1,5 kg  ziemniaków 1 duża biała  cebula 4 czerwone cebule 50 g masła 200 ml 30%  śmietanki 200 ml wywaru warzywnego 100 ml zakwasu na żurek 100 ml oleju 3  jajka kilka gałązek  tymianku sól, pieprz majeranek

Z selerem w roli głównej - tanio, zdrowo, niebanalnie

Z selerem w roli głównej - tanio, zdrowo, niebanalnie

Ta aksamitna zupa nie tylko świetnie smakuje, ale też prezentuje się niezwykle elegancko. Może przyda ci się ten przepis, kiedy następnym razem zaprosisz gości na obiad? 500 g bulwy selera 50 g cebuli 50 g ziemniaków 100 g marchewki 1 cukinia łyżka śmietany 36 proc. 20 g natki kolendry 20

Kuchnia Kresów Wschodnich

Kuchnia Kresów Wschodnich

uformuj nieduże klopsiki. Lekko spłaszczone klopsiki obtaczaj w bułce tartej i na rozgrzanym oleju smaż z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj z sosem pomidorowym. przepis dla 4 osób 500 g ziemniaków 200 g marynowanych grzybów 150 g białej kapusty 2-3 średnie ogórki kiszone 2 duże cebule 1/2 pęczka natki

Pieczone warzywa - rozgrzewające, zimowe przekąski

Pieczone warzywa - rozgrzewające, zimowe przekąski

równomiernie. Usmażoną pietruszkę wykładamy na kuchenny papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu, i od razu posypujemy solą zmieszaną z curry. Szybko smażymy resztę chrupek i podajemy natychmiast. Przepyszne! Shepherd's pie (4-6 osób)   Składniki 1 kg ziemniaków 2 średnie  cebule 4 łyżki

Sycące menu dnia z plackami i gulaszem

Sycące menu dnia z plackami i gulaszem

czubate łyżki mąki (lub więcej jeśli ziemniaki są wodniste) 1 jajko sól pieprz olej do smażenia Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o takich oczkach, jaką fakturę placka najbardziej lubisz. Lekko odciśnij nadmiar płynu, dodaj drobniutko posiekaną cebulę (możesz też zetrzeć ją na tarce), mąkę, jajko

Kremowe zupy z charakterem

Kremowe zupy z charakterem

kremówki 36 proc. 1 posiekany ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny sól mielony biały pieprz 1 żółtko 4 ziemniaki pokrojone w kostkę 100 g wędzonego boczku pokrojonego w paski 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka masła Na rozgrzanym maśle podsmaż włoszczyznę, podlej białym winem, a następnie dodaj do gotującego

Dziś na obiad placki ziemniaczane z grzybami

Dziś na obiad placki ziemniaczane z grzybami

wiśniówki 1 łyżeczka listków świeżego tymianku lub majeranku sól świeżo zmielony czarny pieprz Przepis dla 4 osób Grzyby oczyść, umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w bardzo grubą kostkę. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle razem z drobno pokrojonym czosnkiem. Do zeszklonej

Kuchnia hiszpańska: W chorizo papryka gore

Kuchnia hiszpańska: W chorizo papryka gore

talarki, ziemniaki pokrojone w kostkę, tymianek oraz bulion. Dusimy na wolnym ogniu ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając, aż gulasz zgęstnieje i nabierze intensywnej barwy. Do gulaszu idealnie pasuje chrupiąca bagietka. (Dla 4 osób)   Składniki 1 cały (1,5-2 kg)  kurczak sól i

Andrzej Drus - kandydat w plebiscycie Kucharz Odkrycie Roku 2014

Andrzej Drus - kandydat w plebiscycie Kucharz Odkrycie Roku 2014

; kolendry   Sposób przygotowania Konfitujemy ziemniaki. Obieramy je, kroimy w kostkę, zanurzamy w oliwie rozgrzanej do 50°C razem z ząbkami czosnku (w łupinach) i tymiankiem. Kontrolując temperaturę, podgrzewamy przez 45 minut. Cedzimy I odsączamy na ręczniku papierowym. Robimy

Pomysły na ciepłą kolację

, aż kurczak będzie miękki. Podajemy z ryżem lub pieczywem. (dla 6 osób) 50 ml bulionu warzywnego 4 pomidory z puszki 150 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) 150 g czerwonej papryki 150 g zielonej papryki 4 średnie ziemniaki 150 g cebuli 150 ml soku pomidorowego 2 ząbki czosnku przyprawy

Menu dnia z zupą z rukoli

pleśni. Kwaśna zupa z rukoli 50 g masła 3 dymki (posiekane) 2 ząbki czosnku (posiekane) 400 g ziemniaków (pokrojonych w kostkę) 600-700 ml bulionu drobiowego 170 ml śmietanki 30% 200 g rukoli 4 łyżki tabasco green 1 łyżeczka soli W garnku na maśle szklimy dymki, dodajemy czosnek i smażymy

Takiej rukoli nie znacie

, pesto, octem i ziołami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy ziemniaki, ostrożnie mieszamy, odstawiamy na 4 godziny do lodówki. Radicchio kroimy w paski, dodajemy razem z rukolą lub roszponką do ziemniaków, mieszamy delikatnie, aby nie pokruszyć ziemniaków. Jeśli trzeba, jeszcze raz

Gulasz - gotujesz raz, a potem to tylko odgrzewasz

temp. 180°C ok. 20 minut na złocisty kolor. (Dla 4 osób)   Składniki 4-5 łyżek oliwy 3 ząbki  czosnku 2 czerwone  cebule 20 dag chorizo 1 kieliszek czerwonego wytrawnego  wina 20 dag (obranych ze skórki i posiekanych)  pomidorów 40 dag mięsa z 

Kiszona kapusta - wzmacnia organizm. Przepisy na przeziębienie

Składniki 50 dag  ziemniaków 50 dag kiszonej  kapusty 1  jajko 5 dag mąki sól, pieprz cukier 3-4 łyżki oleju 15 dag gęstej  śmietany 1 łyżeczka soku z  cytryny 8 plasterków wędzonego  łososia koperek do dekoracji   Sposób przygotowania

Sałatka na święta - nie tylko jarzynowa!

Popularna u nas sałatka jarzynowa (zwana także majonezową), na świecie znana jest m.in. jako sałatka Olivier lub rosyjska. Jeśli masz ochotę nieco ją zmodyfikować, wypróbuj nasz przepis na kresową sałatkę jarzynową . Sałatka jarzynowa 4 marchewki 2 pietruszki 1 średni ziemniak (opcjonalnie) 1

Kuchnia kresowa - obfita, swojska i smaczna

1 szklanka kwaśnej  śmietany   Sposób przygotowania Surowe ziemniaki drobno zetrzyj i odciśnij. Ziemniaki gotowane zetrzyj na tarce o większych oczkach. Połącz ziemniaki, dodaj jajko, mąkę i kaszę, wyrób. Pokrojone mięso usmaż na smalcu, dodaj cebulkę, duś do miękkości. Zmiel

Placki słodkie i wytrawne

; Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info (dla 6 osób) czas: 45 minut 1 kg ziemniaków 1 biała cebula 2 czerwone cebule 25 g masła 100 ml 30% śmietanki 100 ml wywaru warzywnego 50 ml zakwasu na żurek 2 jajka kilka gałązek tymianku sól pieprz majeranek Ziemniaki i białą cebulę obieramy

Rozgrzewające potrawy z chilli, imbirem i czosnkiem

. Przepis dla 4-6 osób   Składniki 3 łyżki oliwy 1  cebula 1/2 czerwonej papryczki  chilli 4 ząbki  czosnku 1  liść laurowy 1 łyżeczka startego  imbiru 4 szklanki bulionu drobiowego 1 zielona  papryka 5  ziemniaków 10 dag liści  szpinaku

Zielone pesto. Pomysły na obiad dla zabieganych

delikatnie, aby nie pokruszyć ziemniaków. Jeśli trzeba, jeszcze raz przyprawiamy do smaku. Orzeszki piniowe rumienimy na suchej patelni i posypujemy sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Sałatka ze świeżych nowalijek z szaszłykiem z łososia [Jakub Kuroń gotuje] (Dla 2 osób)   Składniki 1

Letnie dania z suszoną żurawiną

łyżką cedzakową i osącz je z wody. Podawaj od razu z duszonym szpinakiem i masłem szałwiowo-żurawinowym. Łatwy przepis na szybką owsiankę z jabłkiem i żurawiną (dla 4 osób) Składniki: 4 duże ziemniaki (po ok. 300 g) 6 łyżek oliwy sól 40 g suszonej żurawiny amerykańskiej 1 dojrzałe awokado

Cały dzień za 10 zł. Vol. 2

Menu na cały dzień: Naleśniki z serem - 2,52zł Kurczak cytrynowy - 4,88zł Ziemniaki pieczone z tymiankiem, boczkiem i sokiem z cytryny - 0,85zł Zupa krem z białych warzyw  - 1,47zł RAZEM: 9,72   Składniki potrzebne do przygotowania naleśników z serem dla 4 osób kosztują 10,09zł

W taką pogodę chcę najeść się do syta. Męska kuchnia

oraz plasterkami pomidorów. Łatwy przepis na buritto z wołowiną (dla 4 osób) Składniki 3 ząbki  czosnku 1 czerwone  chilli kawałek świeżego  imbiru 3-4 łyżki oleju 200 g polędwicy  wołowej 3 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1  marchewka 1

Sezonowe warzywa na rozgrzewkę

wyjąć i przemieszać), aż będą z wierzchu rumiane i chrupiące, a miękkie w środku. (dla 6-8 osób)   Składniki 50 dag chudego boczku pokrojonego w cienkie plasterki 2,5 kg umytych, osuszonych i pokrojonych na połówki  niedużych ziemniaków pokrojone w grubą kostkę  2 duże czerwone

Szwedzkie przysmaki

filetowania Nóż do filetowania Wusthof Culinar Nóż do filetowania Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Przepis dla 2-4 osób 4 kromki białego chleba 320 g obranych, ugotowanych krewetek 4 łyżki majonezu 1 łyżek musztardy typu Dijon 150 kawioru 50 g

Lekkie sałatki obowiązkowe do wypróbowania tego lata

. Na końcu dodaj pokrojony w kostkę ser feta. Autor Teo Vafidis Dla 4 osób   Składniki 1 owoc  mango 1  awokado 450 g obranych i umytych  truskawek 200 g ugotowanych drobnych  krewetek kilka liści  sałaty 50 g prażonych  orzeszków piniowych  

Na trudne zimowe poranki - ciepłe śniadania!

1 cebula 6 jajek 50 ml mleka 0.5 l oleju słonecznikowego 1 wyciśnięty ząbek czosnku łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, cebulę pokroić w piórka. Rozgrzać olej na patelni teflonowej i smażyć ziemniaki z cebulą na średnim ogniu, tak by zmiękły, ale

Najlepszy schabowy? Z kością!

obtaczamy po kolei w mące, jajku i bułce tartej. Smalec roztapiamy na patelni na średnim ogniu. Jak będzie ciepły, kładziemy mięso na patelni.  Smażymy z obu stron na złoty kolor, a na koniec wyjmujemy na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Młoda kapusta przepis dla 2 osób

Lunch w pracy. Małe i duże przekąski na lato

cieście. Całość przysypujemy pozostałym ciastem. Po upieczeniu gorące ciasto kroimy na batony, które wyjmujemy z formy po ostygnięciu. (dla 6-8 osób)   Składniki 4  jajka 200 g cukru 50 g miękkiego masła 200 ml  jogurtu 200 g mąki 250 g mrożonych lub świeżych malin  

Kuchnia Prowansji. Świeże warzywa i aromat ziół

naczyniu podajemy tarty ser do posypania zupy. (dla 8 osób)   Składniki 1,3 kg solonego  dorsza 5 1/2 szklanki mleka 3 łyżki oliwy 1 średnia cebula pokrojona na cienkie plasterki 6 ząbków czosnku pokrojonych na plasterki 1 1/2 szklanki tłustej  śmietany 50 dag

Świąteczne standardy

Na wielu świątecznych stołach nie obędzie się bez sałatki jarzynowej . Jeśli chcesz ją urozmaicić, możesz dodać do niej na przykład ugotowanego buraka, fasolę konserwową lub kukurydzę. Sałatka jarzynowa 4 marchewki 2 pietruszki 1 średni ziemniak (opcjonalnie) 1/2 niedużego selera 4 ogórki

Bobem lato się zaczyna

400 g bobu 4 pomidory 4 ziemniaki 2 cukinie 1 bakłażan 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka świeżego lub suszonego majeranku 600 ml wody sól pieprz Cukinię, bakłażana, ziemniaki i cebulę obierz i pokrój na plasterki. Pomidory sparz wrzątkiem

Kotlet nie musi być nudny! Nie tylko schabowy

, zanurz w mące, potem w rozbitych jajkach przyprawionych solą i pieprzem i ponownie w mące. Smaż na gorącym oleju lub maśle po 5 minut z każdej strony. Podawaj z sałatą i ziemniakami. Autor: Nowa Kuchnia Polska Kurczaka kupuj w całości - będzie taniej! Gdy nie masz ochoty na mięso, ta propozycja może

Nieskromne dania na post

wielkanocne Potrawy wielkanocne Wielkanocne potrawy Porównaj ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny > źródło: Okazje.info (dla 10 osób) Składniki ok. 1,5 kg  ziemniaków 1 duża biała  cebula 4 czerwone cebule 50 g masła 200 ml 30%  śmietanki

15 przepisów, które każdy student znać powinien

. Autor Tomek Woźniak Patatas bravas z młodych ziemniaków [Jakub Kuroń gotuje] (dla 10 osób)   Składniki ok. 1,5 kg  ziemniaków 1 duża biała  cebula 4 czerwone cebule 50 g masła 200 ml 30%  śmietanki 200 ml wywaru warzywnego 100 ml zakwasu na żurek 100 ml

Zapachy kuchni. Świeże zioła

Robi 381.7 Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny > źródło: Okazje.info (dla 6 osób)   Składniki 2 łyżki oliwy 2 szalotki 2 ząbki  czosnku 2-3 obrane i pokrojone w kostkę, średnie  ziemniaki 1 kg najlepiej młodych, niedużych

Seler - ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

polewamy nim sałatkę. Łatwy przepis na sałatkę z surimi i selera naciowego (dla 4-6 osób)   Składniki 1 średni  seler 2  pietruszki 1  ziemniak 2 łyżki masła 1 litr bulionu warzywnego lub wołowego sól i gałka muszkatołowa do smaku 1 szklanka  śmietanki

Szybkie dania

g ugotowanych ziemniaków 20 g masła 20 g śmietany gałka muszkatołowa keczup (proporcje na 80 g): 50 g dojrzałych pomidorów 1 ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30 g cebuli 1 łyżka brązowego cukru 10 g jagód sól pieprz ocet winny Przygotuj keczup: smaż na patelni na małym ogniu: cebulę

Doceń marchewkę - siedem nieznanych przepisów

Słodkie bataty i marchewka zapowiadają, że zupa również będzie słodkawa. Ale są też pikantne i słone dodatki - dla kontrastu. Zupa ze słodkich ziemniaków i marchewki 50 dag słodkich ziemniaków (można zastąpić dynią) 30 dag marchwi (ok. 3 sztuki) 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 ząbek

Znane i lubiane dania - poznaj je na nowo

piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 20 minut. Na 3 minuty przed końcem pieczenia układamy na pizzerinkach liście szpinaku. Podajemy z czosnkowym sosem chili TaoTao. (dla 2 osób) 4 duże ziemniaki 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki mąki pszennej po 1/2 łyżeczki soli i mielonej ostrej papryki czarny sos

Zupa rakowa i kiszone rydze w Folwarku Ustronie. Bogactwo kulinarnych mikroregionów

2 kg ziemniaków, 120 g (10 łyżek) mąki pszennej, 2 jaja, 50 g słoniny, 2 cebule, sól Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce. Z przetartych ziemniaków odcisnąć lekko sok przez płócienny woreczek. Dodać mąkę, jaja, sól i wszystko wymieszać. Zagotować osoloną wodę. Ciasto wyłożyć na

Odrobina egzotyki. Sycące zupy azjatyckie

ugotowane ziemniaki, dolewamy ok. 1,5 litra wywaru z mięsa i gotujemy na dużym ogniu. Gdy ziemniaki będą miękkie, a połowa wywaru odparuje, wlewamy mieszankę przypraw i przez chwilę gotujemy. Podajemy z ryżem (w osobnej miseczce). (Dla 6 osób)   Składniki 1 kg karkówki  wołowej bez

7 przepisów dla amatorów krewetek

pomidory, mleczko i cebulę. Gotujemy na średnim ogniu 10-15 min, aż sos zgęstnieje. Wrzucamy krewetki jeszcze na 2-3 min. Fot. Marcin Klaban Przepis na hiszpańskie krewetki w czosnku [KUCHNIE ŚWIATA] (dla 2 osób)   Pasta z awokado: 1  awokado 3-4 łyżki oliwy sok z 1/2

Zespół dnia następnego. 22 najlepsze dania na kaca

  Składniki 2 łyżki masła 50 dag pieczarek pokrojonych w plasterki lub  grzybów leśnych 2 łyżeczki mąki 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki wytrawnego  sherry 1/2 łyżki musztardy 1 obrany i starty na drobnej tarce  ziemniak sól pieprz 1

Z makaronem, kaszą, ryżem, ziemniakami - sycące zapiekanki na chłodniejsze dni

łyżeczki słodkiej papryki w proszku szczypta gałki muszkatołowej oliwa Ziemniaki obrać i gotować przez około 10-15 minut w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie odcedzić i odstawić, aby nieco przestygły. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na 1-2 łyżkach oliwy. Dodać

21 obowiązkowych dań do wypróbowania w lutym

Tefal Patelnia Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? źródło: Okazje.info (dla 10 osób)   Składniki ok. 1,5 kg  ziemniaków 1 duża biała  cebula 4 czerwone cebule 50 g masła 200 ml 30%  śmietanki 200 ml wywaru warzywnego 100 ml

Bakłażany po grecku lub turecku - naprawdę zaskakują

, znana jest i w kuchni tureckiej. Różnica pomiędzy nimi polega na tym, że w drugiej z nich składników zapiekanki nie układamy w podziale na warstwy. Osobom nie jedzącym mięsa polecamy natomiast przepis na musakę wege . Musaka - grecka zapiekanka 6 ziemniaków pokrojonych w plastry 4 bakłażany pokrojone

Nie tylko karp

soku z cytryny cytryna do dekoracji Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz, podsmaż na łyżce masła. Zabezpiecz przed wystygnięciem. Filety przekrój najpierw wzdłuż na połówki, a następnie pokrój na kawałki o wadze 5-7 dag. Oprósz je solą. Wino zagotuj na patelni, włóż ryby, przykryj. Duś 3 minuty na

Święta z Kurtem Schellerem: Karp w sosie paprykowym

: 1 filet z karpia (połowa tuszki) 1 czerwona papryka 1 mała cebula 1 mały ziemniak, obrany, pokrojony na zapałki 50 ml śmietanki kremówki mielona papryka sól, pieprz olej Sposób przygotowania: Sprawdź, czy karp nie ma już ości, usuń te, które znajdziesz. Natrzyj rybę solą i pieprzem

Kuchnia polska. Kaszuby

na rumiano. Wlej nieco wody lub bulionu, przypraw solą, pieprzem i zielem angielskim. Sos podawaj do smażonych ryb. Ryby na kwaśno podaje się na kolację. Świetnie smakują z ciemnym żytnim chlebem albo z ziemniakami. Najlepiej pieczonymi w mundurkach   Składniki 50 dag solonych  śledzi

Ogórki kiszone - wykorzystaj jak najlepiej

kilka łyżek sosu z duszenia i wymieszaj, a następnie przelej całość do rondla. Rada: Podane proporcje powinny wystarczyć na porcje dla 8-10 osób. Zmniejsz proporcjonalnie ilość składników, żeby przygotować mniej porcji. Jeśli chcesz, żeby sos był bardzo gęsty, przed dodaniem śmietany dodaj do niego

Włoskie kopytka czyli gnocchi

dla 4 osób   Składniki 1 kg  ziemniaków 35 g masła (kopiasta łyżka) 2 szklanki mąki 2 jajka roztrzepane   Sposób przygotowania Ziemniaki obieramy i gotujemy. Odcedzone tłuczemy lub mielemy w maszynce. Następnie mieszamy drewnianą łyżką z jajkami i masłem, a

Placki i racuchy - z wytrawnym sosem, z kremowym serkiem...

: racuchy na bogato, czyli słodkie placki z mąki gryczanej i kefiru z serkiem twarogowym z dodatkiem mięty i truskawek. Smacznego! (Przepis dla 4 osób, czas przygotowania: 30 min). Gryczane słodkie racuchy z truskawkami i serkiem miętowym 5 jajek 40 g cukru pudru 50 ml kefiru 150 g ugotowanej na mleku kaszy

Obiady przywiezione z wakacji

, rozgrzeje tez po ciężkim dniu pracy. Podawaj z tostem. Górska zupa cebulowa przepis dla 2 osób 5 cebul 1/2 l bulionu wołowego 50 g oscypka 250 ml białego wina 100 g masła chleb na tosty sól pieprz Cebulę pokrój w półksiężyce i usmaż na maśle. Kiedy się zeszkli, zalej ją białym winem, a następnie

Sycące dania z fasolą - idealne na chłody

-8 godzin na powolne pieczenie potrawy. Czulent z wołowiną szklanka fasoli jaś 8 ziemniaków 500 g mięsa wołowego 1/3 oleju 2 cebule 3/4 szklanki pęczaku lub kaszy perłowej litr bulionu wołowego pieprz sól Fasolę namaczamy w gorącej wodzie przez 4 godziny. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na

Talerzem po mapie. Kuchnia chorwacka

tikvice na stapiću) (dla 4 osób)   Składniki 50 dag filetów z  dorsza 3 ząbki  czosnku 1 pęczek natki pietruszki 3  liście laurowe sok z 1 cytryny 25 ml oleju 15 dag mąki 3  jaja 20 dag bułki tartej 3 małe  cukinie 1  cebula 20 dag twardej

Ania Starmach poleca na święta

Żadnych wymyślnych składników, a pomysł na karpia całkiem nowy. Ania Starmach poleca podanie tej wigilijnej ryby w orzechowym sosie. (dla 4 osób) Ryba: 2 filety z karpia (ewentualnie 4 dzwonka) 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz Sos bakaliowy: 100 g orzechów włoskich 50 g migdałów w słupkach 2

Kuchnia z Zielonej Wyspy

Na pewno będzie ciężko i mięsnie. Wśród specjałów narodowych Irlandii dominują gulasze, tłuste dania oraz ziemniaki przygotowywane na dziesiątki sposobów. Irlandia jest znanym na świecie eksporterem wołowiny, której walory smakowe ceni sobie niejeden smakosz. Natomiast ziemniaki, które przywieziono

Dania jednogarnkowe

kolejne 10 minut, tak by ryba się ugotowała. Na koniec dopraw. dla 4 osób 500 g świeżych lub mrożonych grzybów (prawdziwki, maślaki) 300 g ziemniaków 2 pomidory 1 cebula 3 łyżki masła 100 ml śmietany 18-proc. 1 liść laurowy 1 łyżka bułki tartej 3 łyżki oleju sól pieprz Grzyby dokładnie umyj i pokrój na

Wykwintne dania i tylko 5 składników

(dla 2 osób)   Składniki 15 dag polędwiczki  wieprzowej 50 ml + 1 łyżka oliwy 20 dag świeżego, obgotowanego i wyłuskanego  bobu kawałek (5 dag) chudego wędzonego boczku przyprawy: ocet balsamiczny, czosnek, cebulasól, świeża mięta,  pieprz  

7 dań z cukinią do ugotowania w tym tygodniu

. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Posiekaną dymkę podsmażamy na maśle. Dodajemy do masy, mieszamy. Formujemy małe kotlety, panierujemy w bułce i smażymy. Łatwy przepis na kotlety mielone z papryką i cebulą (dla 6 osób)   Składniki 1 duży (ok. 50 dag)  bakłażan 1 łyżka soli i

Zapiekanki

rozgrzanego do 220 st. C i piecz 20 minut, aż wierzch lekko zbrązowieje i pokryje się pęcherzami. Podawaj na gorąco z chrupiącym chlebem. 3-4 porcje 1/2 kg słodkich ziemniaków batatów 1 łyżka oliwy z oliwek 20 g masła 2 pory (tylko białe części) 1 ząbek czosnku 125 g sera feta 4 jajka 70 ml śmietany

Kalafior w roli głównej

masła 1 l bulionu drobiowego 1/2 (ok. 1/2 kg) średniego kalafiora 1 szklanka śmietany 30-proc. 2-3 ziemniaki 1/2 pęczka świeżego koperku sól świeżo zmielony czarny pieprz Przepis dla 4 osób Do garnka z bulionem dodaj umytego i podzielonego na różyczki kalafiora oraz obrane i drobno pokrojone

Kuchnia węgierska - bogactwo smaków i zapachów

może rozsadzić paprykę. Papryki włóż do sosu i gotuj do miękkości. Zasmaż mąkę na smalcu, połącz z sosem pod koniec gotowania. W czasie gotowania potrawy nie mieszaj, tylko lekko potrząsaj garnkiem. Składniki 1 kg  ziemniaków 25 dag drobnego  makaronu (zacierki) 1  cebula 1/2

Przepisy na piknik idealny

, plasterki bakłażana i cukinii. Gotowy ryż mieszamy z warzywami, pomidorkami przekrojonymi na połówki, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy z umytą i osuszoną rukolą, obficie skrapiamy oliwą. Fot. Marcin Klaban (dla 4 osób)   Składniki 5 młodych  ziemniaków 3 łyżki oliwy 2 ząbki

Mniszek lekarski dla zuchwałych

pod przykryciem przez 30 minut. Na reszcie masła podsmażamy do miękkości listki mniszka, doprawiamy, pod koniec smażenia dodajemy śmietanę. Podajemy razem z cielęciną. La soupe aux pissenlits (dla 4 osób)   Składniki 3-4 solidne garście listków mniszka 50 g chudego wędzonego boczku sól

5 przepisów z bakłażanem na ten tydzień

bakłażanem i cukinią i kontynuujemy układanie, aż warzywna spirala osiągnie rozmiar tarty. Wówczas ostrożnie przenosimy ją na podpieczony spód z masą serową. Solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą i pieczemy 40-50 minut w 190°C. Jeśli warzywa zbyt szybko się zrumienią, przykrywamy tartę folią

Tanie dania z wołowiny

1  listek laurowy 1 gałązka  tymianku sól,  pieprz   Masa ziemniaczano-pietruszkowa: 80 dag ugotowanych i zgniecionych na purée  ziemniaków 20-25 dag ugotowanych i zgniecionych na purée korzeni  pietruszki 5 łyżek masła 50-60 ml mleka

Kuchnia śródziemnomorska: dobroczynne działanie oliwy

(dla 10 osób)   Składniki 50 dag pokrojonego w kostkę mięsa z piersi  kurczaka 50 dag pokrojonego w paski mięsa  wieprzowego 50 dag dużych  krewetek 1/2 l oliwy 5 dag ziaren sezamowych   Na marynatę: 1 mała cebulka utarta na tarce 2 roztarte ząbki 

Kuchnia Kresów Zachodnich

rozłóż do umytych, wyparzonych i suchych słoików, szczelnie zakręć, odstaw do góry dnem i ostudź. Zapasteryzowaną konfiturę możesz przechowywać do 9 miesięcy. Przepis dla 4 osób 1 l rosołu z kury 500 g świeżych borowików 250 g filetu z sandacza 100 g marchwi 50 g korzenia selera 1/2 pora 100 g ziemniaków

Kuchnia brytyjska - najlepsza na zimę

Dla 4 osób. Potrawa z czasów wiktoriańskich, kiedy Brytyjczycy posiadali jeszcze kolonie w Indiach. Po powrocie na Wyspy przedstawili kedgeree jako wyśmienity pomysł na śniadanie.   Składniki 2  jajka 70 dag dorsza ze skórą (Anglicy używają ryby o nazwie haddock - po polsku to

Sos sojowy - dodaj go!

złotego koloru, po czym dokładamy dynię oraz sos sojowy TaoTao i całość zalewamy bulionem. Przykrywamy i gotujemy, aż dynia zmięknie. Gotową zupę miksujemy blenderem na gładki krem, doprawiamy do smaku i zaprawiamy mleczkiem kokosowym TaoTao. (dla 2 osób) - 2 cienkie steki wołowe (po ok. 100 g) - 2 łyżki

Masz chrapkę na kanapkę? Przepisy dla zaawansowanych

(dla 1 osoby)   Składniki 1 bajgiel 50 g serka kremowego 50 g wędzonego  łososia 3-4 listki  mięty   Sposób przygotowania Przekrawamy bajgla na pół, smarujemy serkiem, obkładamy plasterkami łososia. Na koniec posypujemy miętą. Gerpol Komplet noży

Menu na Dzień św. Patryka - zielono wszędzie

nie wędzona), zielone warzywa, ręcznie robione czekoladki. (Irish chowder) dla 5-6 osób   Składniki 1 średnia  cebula 1  marchewka 2-3 średnie  ziemniaki 2 łodygi  selera naciowego 1 kg małży 1 szklanka białego  wina 50 g masła 50 g mąki 2 szklanki

Kuchnia arabska. Kuskus dla zabieganych

Składniki 50 ml bulionu warzywnego 4  pomidory pellati z puszki 15 dag zielonej  fasoli szparagowej 15 dag czerwonej  papryki 15 dag zielonej papryki 4 średniej wielkości  ziemniaki 15 dag  cebuli 150 ml soku pomidorowego 2 ząbki  czosnku po

Wytrawne dania z orzechami na zimowe wieczory

pracy. Obecność witamin z grupy E pomaga chronić układ nerwowy i pomaga w prawidłowej reakcji organizmu na stres. Łatwy przepis na pyszną sałatkę z rukolą, pomidorkami i orzechami (dla 4 osób)   Składniki 140 g  śmietanki kremówki 1  jajko sól i pieprz 2 

Drugie danie na lekko

Nie wyobrażasz sobie obiadu bez makaronu? Zamień go na zdrowszy makaron razowy, czyli tzw. pełnoziarnisty. Więcej w nim zwłaszcza witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego - cennego sprzymierzeńca osób na diecie. Sałatka z makaronem razowym 300 g makaronu np. fusilli lub penne 200 g

Musztarda - przyprawa wszechstronna

minut - w tym czasie soki rozejdą się w mięsie. Rozwijamy z folii, smarujemy mięso glazurą i kroimy w poprzek włókien na cienkie plasterki. dla 4 osób   Składniki 2 łyżki masła 50 dag pieczarek pokrojonych w plasterki lub  grzybów leśnych 2 łyżeczki mąki 4 szklanki bulionu

Szwedzkie lato w kuchni

podsmażone marchewki polane gorącym brązowym masłem i udekoruj filet wcześniej przygotowaną sałatką z krewetek, jajek, chrzanu i rzodkiewki. Matjessallad dla 4 osób 4 filety śledziowe matiasy 1 czerwona cebula 2 jajka ugotowane na twardo 7 średnich ugotowanych ziemniaków 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2

Mało zmywania! Dania jednogarnkowe

(dla 4 osób)   Składniki 700 g polędwicy  wołowej 3 łyżki smalcu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki 3 duże  cebule 330 g  ziemniaków 500 ml czerwonego wytrawnego  wina 250 ml + 125 ml kwaśnej  śmietany tyle rosołu, żeby

Przepisy na przeziębienie: cebula

CAMRY CR w okazje.info (dla 10 osób)   Składniki ok. 1,5 kg  ziemniaków 1 duża biała  cebula 4 czerwone cebule 50 g masła 200 ml 30%  śmietanki 200 ml wywaru warzywnego 100 ml zakwasu na żurek 100 ml oleju 3  jajka kilka gałązek 

Cokolwiek, byle w panierce!

(dla 2 osób)   Składniki 6-8  krewetek tygrysich z ogonkami 1  jajko oliwa do smażenia   Panierka: 50 g bagietki (zrumienionej w opiekaczu) 1/2 pęczka  szałwii 2-3 łyżki sera pecorino sól i pieprz   Dip serowy: 100 g bryndzy 4-6 łyżek jogurtu

9 przepisów z bobem do ugotowania w tym tygodniu

Dla 4 Osób   Burgery: 150 g  ryżu 400 g świeżego  bobu 1/2 czerwonej  cebuli 70 g sezamu podprażonego na patelni 30 g bułki tartej 60 g oleju roślinnego 1 ząbek  czosnku, drobno posiekany 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki suszonego 

Lekkie, wiosenne dania z Qchni Artystycznej

dla 4 osób   Sos holenderski: 125 g masła, pokrojonego w kostkę 2  żółtka 1/2 łyżeczki soku z  cytryny sól, biały pieprz   Oraz: 500 g zielonych  szparagów sól sok z  cytryny   Sposób przygotowania Na małym ogniu topimy masło, dodajemy żółtka

Dziczyzna z kardamonową dynią i jabłkiem w gryczanym miodzie

, czosnkiem, podana z puree dyniowo-kardamonowym i jabłkiem pieczonym w gryczanym miodzie Przepis na 4 osoby karkówka z dzika ok. 800 g świeży rozmaryn - 1 doniczka owoce jałowca - ok. 15 owoców czosnek - 5 ząbków dynia - mała, typ hokkaido kardamon - szczypta do smaku jabłko Granny Smith 2 sztuki miód

Co jeść we wrześniu?

ziemniaki 1 cebula skórka otarta z 1 cytryny 100 g konfitury żurawinowej 150 ml śmietany 36 proc. 50 g miodu 50 ml oleju sól pieprz Umytą dynię pokrój na cząstki o wielkości około 10 cm, wydrąż pestki, ponacinaj miąższ, przełóż na blachę do pieczenia i skrop olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st

Nowa książka Ani Starmach - pełna prostych i niezawodnych przepisów

, jak zorganizować pracę w kuchni, jak długo przechowywać produkty w zamrażarce, co zawsze warto mieć w lodówce... Pyszne. Na każdą okazję w okazje.info (dla 2 osób) Kotleciki: 1 polędwiczka wieprzowa 500 g ziemniaków 100 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki świeżego tymianku 2