jabłka z kruszonką jak zrobić

Martyna Szydłowska-Adamiuk

Nie tylko szarlotka - czas na ciasta z jabłkami

Nie tylko szarlotka - czas na ciasta z jabłkami

Nie zamierzamy odbierać jej tytułu ulubionego ciasta z owocami. Uwielbiamy hojnie doprawiać szarlotkę cynamonem i podjadać, kiedy jest jeszcze ciepła. Spróbujcie jednak wykorzystać sezon na jabłka również inaczej - przedstawiamy przepisy na ciasta warte wypróbowania.

Smakowite menu dnia z hiszpańską tortillą

Dziś mamy dla was proste do wykonania menu dnia, a w nim: zupę krem z dyni z papryką i kukurydzą, hiszpańską tortillę oraz krem z mascarpone na deser.

Śliwki kreatywnie - siedem nowych przepisów

Na słodko - w cieście niczym z babcinej kuchni, a może na słono i ostro? Zaczynamy sezon na śliwki - owoc dla kreatywnych i tradycjonalistów. Oto dziewięć przepisów na śliwki, dzięki którym znajdziesz pomysł na przekąskę, obiad, deser lub zimowe przetwory.

Menu dnia z egzotycznym deserem

Menu dnia z egzotycznym deserem

pietruszki. Źródło: Ugotuj.to Oprócz owoców egzotycznych, taki deser możesz przygotować np. z kwaśnymi jabłkami. Jeśli chcesz go zrobić w ekspresowym tempie, zamiast kruszonki wykorzystaj gotową granolę lub pokruszone twarde ciasteczka (np. amaretti). Krem mascarpone z owocami egzotycznymi i kruszonką Owoce

Jabłka na słodko i na słono

Jabłka na słodko i na słono

do dekoracji Zrób ciasto: wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Dodaj masło, szybko wyrób. Gdy powstanie kruszonka, dodaj żółtko i wodę, szybko zagnieć. Ciasto zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Jabłka przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne (nie obieraj) i pokrój w cienkie cząstki. Przełóż do

Jak po maśle

Jak po maśle

(aż przestanie się lepić). Na dwóch blaszkach z piekarnika położyć papier do pieczenia i posmarować go delikatnie oliwą. Jak lepić bułki? Wyjąć ciasto, ukroić kawałek i formować z niego wałek o długości ok. 30 cm. Zrobić supeł z ciasta, tak aby zwisające końce miały po 5 cm. Lewy koniec ciasta

6 przepisów z jabłkami do ugotowania w tym tygodniu

6 przepisów z jabłkami do ugotowania w tym tygodniu

jabłka, składamy ciastka jak pierożki, ale nie sklejamy ich - druga część placuszka ma tylko przykryć jabłko. Układamy ciastka na blasze wyścielonej pergaminem, pieczemy 15 minut w 190-200°C, bez termoobiegu. Gorące ciastka posypujemy cukrem pudrem. Łatwy przepis na muffinki z jabłkami i

Owoce w cieście zapieczone

Owoce w cieście zapieczone

na 30 min. Autor: Agnieszka Kręglicka Dzięki temu, że jabłka są dostępne przez cały rok, takie ciasto możesz zrobić właściwie w każdej chwili. Najlepszym dodatkiem do niego będą owoce o kwaśnym smaku. Ciasto z jabłkami Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 185 g miękkiego masła 2/3 szklanki

Ciepłe bułeczki na słodko

Ciepłe bułeczki na słodko

konfiturą i masłem. Autor: Marta Gessler Jak zrobić pachnące, pszenne bułeczki [Łatwy przepis] Do tych drożdżówek najlepiej wykorzystać kwaśne jabłka, np. antonówki lub szarą renetę. Zamiast cukrem trzcinowym można je posypać również cukrem o dużych kryształach (tzw. gruba rafinada). Drożdżówki z

Tanie i proste letnie desery

Tanie i proste letnie desery

wymaga robienia zaczynu. Aby jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę, możesz zrobić po prostu owoce po kruszonką . Rustykalny placek drożdżowy z owocami i kruszonką 350 g mąki torebka drożdży suszonych lub instant 70 g cukru 125 ml ciepłego mleka 100 g roztopionego i przestudzonego masła 2 jajka 1

Szarlotka na ciepło z konfiturą z róży i chrupiącą kruszonką KONKURS

piekarnika w 180 st. i piec ok 30 min, aż kruszonka zrobi się złocista. Ciasto podaje się gorące, wyjmując je warstwami z formy Przepis można modyfikować dodając inny smak konfitur, wybierając ulubiony rodzaj jabłek, posypywać innymi ulubionymi ziarnami, orzechami.. Można podawać z lodami śmietankowymi itp.

Pomysły na jabłka

Pomysły na jabłka

pyszna. Nie mam jednego ulubionego przepisu, ale ten, który podaję jest naprawdę świetny. Zamiast migdałów można dodać zmielonych orzechów laskowych lub włoskich, a ciasto zyskuje zupełnie inny posmak. Kiedy czasu jest mniej, polecam jabłka zapiekane pod kruszonką zrobioną z 3/4 szklanki mąki, 3/4

Ciasta z jesiennymi owocami - nie tylko tradycyjne

Ciasta z jesiennymi owocami - nie tylko tradycyjne

Szwajcarzy do tego typu ciast biorą tzw. zielone jabłuszka lub goldeny. Z naszych jabłek nadadzą się antonówka, szara reneta. Gdy ciasto trochę przestygnie, posyp je posiekanymi pistacjami i koniecznie podaj go tak jak Szwajcarzy - z dodatkiem bitej śmietany.   Ciasto: 20 dag mąki pół kostki

Zestawy obiadowe

Zestawy obiadowe

lub jeszcze chwilę gotuj. Na koniec możesz jabłka odcedzić lub przetrzeć przez sito i dodać do kompotu. LUBIANA SERWIS OBIADOWY CAMILLA 12/43 w okazje.info Biszkopt z jabłkami, placek drożdżowy z kruszonką, naleśniki z serem i śmietaną Biszkopt z jabłkami 4 jajka 1

Śliwkowe inspiracje

Śliwkowe inspiracje

poczęstunek do kawy lub herbaty. Ciastka śliwkowe Konfitura: 75 dag żółtych śliwek (renklody) 25 dag kwaśnych jabłek 1 kg cukru żelującego 1:1 2 łyżeczki cynamonu 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego Zrób konfiturę: jabłka obierz i pokrój na ćwiartki. Śliwki wydryluj i posiekaj, wymieszaj z

Desery tylko dla dorosłych

Desery tylko dla dorosłych

wyjmujemy owoce (wino można wypić, jest pyszne!). Robimy kruszonkę. Mieszamy mąkę (lub mąkę i migdały) z cukrem, dodajemy masło, rozcieramy palcami. Ewentualnie można dodać śmietanę. Kawałki jabłek wkładamy do ciasta i delikatnie zagniatamy. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Napełniamy

Co jeść we wrześniu?

Co jeść we wrześniu?

180 st. C i piecz 35-40 minut, aż się zrumieni, a kruszonka będzie złocista. Wyjmij z pieca, podawaj na ciepło z lodami z białej czekolady. Ciasto: 125 g mąki szczypta soli 75 g zimnego masła ok. 2 łyżek zimnej wody Farsz: 1 kg obranych jabłek 1 łyżeczka soku z cytryny puszka słodzonego mleka

Najlepsze ciasta z letnimi owocami

Najlepsze ciasta z letnimi owocami

Przygotuj ciasto: rozetrzyj palcami mąkę z cukrem i kawałkami masła. Powoli, ciągle rozcierając, wlewaj wodę. Zagnieć, zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 190°C i zrób nadzienie: jabłka włóż do rondla i polej wodą. Przykryj i duś 5 minut, co jakiś czas potrząsając rondlem

Co jeść w listopadzie?

Co jeść w listopadzie?

. Na ciasto rozłóż jabłka na przemian z pigwą. Całość posyp posiekaną żurawiną i kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz około 50 minut. Autor: Tomasz Deker Wszystkie gruszki raczej już zebrane z drzew, ale na szczęście odpowiednio przechowywane owoce z jesiennych zbiorów

Kuchnia kresowa - obfita, swojska i smaczna

Kuchnia kresowa - obfita, swojska i smaczna

przygotowania Zrób nadzienie ze zmielonego sera, rodzynek, orzechów i śmietanki. Przypraw do smaku cukrem zwykłym i waniliowym. Wydrąż z jabłek środki z pestkami, a w ich miejsce nałóż przygotowany farsz. Piecz przez 15-20 minut w temp. 180°C. Pod koniec pieczenia posyp cukrem pudrem i cynamonem. Należy

Pleśniak - ciasto o wielu twarzach

Pleśniak - ciasto o wielu twarzach

. Na to wykłada się ubitą na sztywno pianę z białek. To prawdopodobnie od niej wzięła się nazwa "pleśniak". Co zrobić, aby w trakcie pieczenia piana jak najmniej opadła? Pomocne mogą się okazać porady forumowiczki e_katt: - Cukier ma być (najlepiej) drobnoziarnisty kryształ, nie w pudrze

Dlaczego warto piec ciasta w domu?

Dlaczego warto piec ciasta w domu?

niej dołek i dodajemy rozczyn, ubite jajka, mleko z Palmą i dobrze wyrabiamy, aby ciasto się napowietrzyło-nawet 20 minut. Wyrobioną masę zostawiamy w cieple miejsce, aż podwoi swą objętość. Aby zrobić kruszonkę ucieramy margarynę Palmę z cukrem i mąką, do momentu aż zrobią się grudki. Wyrośnięte

Solidna, sycąca, prosta. Raczej niedroga. Kuchnia góralska

Solidna, sycąca, prosta. Raczej niedroga. Kuchnia góralska

łyżkę bryndzy i piecz 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podawaj polane skwarkami z boczku. Jak zrobić ruchanki kaszubskie? Składniki 1/2 kg  wieprzowiny 20 dag kiszonej  kapusty 2-3  cebule 1 łyżka smalcu 2 łyżki koncentratu  pomidorowego 1/2 l bulionu

Pyszne, domowe dania na koniec lata

wyjęciu z piekarnika pokrój w plastry i polej sosem. Do kabaczka pasuje sos grzybowy i ryż na sypko. Przepis pani AGNIESZKI MAZUR z Krakowa. Z tych składników zrobisz też JARSKI GULASZ ? wystarczy udusić kabaczki z jabłkami, curry i cebulą. Gotowe!   Składniki 6 łyżek masła 1 posiekana 

Co zrobić gdy masz za dużo bananów?

skondensowanego 1/2 szklanki kremówki 1 łyżka  rumu olejek waniliowy 4  banany   Oraz: 3 łyżki  kawy instant 2 szklanki kremówki 1/2 szklanki cukru   Sposób przygotowania Zrób ciasto: posiekaj w blenderze mąkę z masłem, cukrem i solą. Dodaj orzechy, siekaj dalej

Menu dnia z pyszną fasolką

delikatnie z nadmiaru tłuszczu i przełóż do garnka z przecierem pomidorowym. Na tej samej patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę wędzony boczek, aż wytopi się z niego większość tłuszczu. Kawałki zesmażonego boczku dodaj do sosu, tak samo jak pokrojoną w plastry kiełbasę. Pozwól całości zagotować się na

5 deserów z karmelem i toffi do wypróbowania w marcu

. Gruszki karmelizowane pod chrupiącą kruszonką z lodami waniliowymi dla 8 osób   Spód: 230 g mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 6 łyżek cukru 150 g zimnego solonego masła 2 małe  jajka 30-40 ml zimnej  śmietanki 30%   Nadzienie: 180 ml  śmietanki 30% 90 ml

17 ciast do upieczenia w listopadzie

złotobrązowy karmel. Dodajemy masło (fot. 1), zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu połączenia się masła z karmelem. Wlewamy do formy i rozprowadzamy. Na masie układamy jabłka, wypukłymi grzbietami do dołu, tak aby było między nimi jak najmniej przerw (fot. 2). Rozwałkowujemy ciasto

Matko, jakie słodkie!

O tym, jak ważne są w życiu desery, tosty i kompoty, Agata Królak przypomniała sobie niedługo zanim została autorką książek kucharskich. Była w Nowym Jorku na ostatnich studenckich wakacjach, kiedy na śmietniku swojego podwórka znalazła siedem starych książek. Jedna z nich była w całości poświęcona

Na zimę - mrożonki!

styczniu można zrobić wyśmienity koktajl malinowy lub pierogi z jagodami Przyznaję, jestem uzależniona od tzw. mieszanki kompotowej. Ma mnóstwo zastosowań, nie tylko do gotowania kompotu. Kompot zresztą jest świetny - na jedno opakowanie biorę jeszcze 2-3 jabłka i 2 gruszki (umyte, podzielone na ćwiartki

Wypieki, które trudno zepsuć

szczypta soli Do niewielkiego rondelka przełóż masło i miód, podgrzewaj, aż się rozpuszczą, a następnie odstaw do ostudzenia. Jajka roztrzep z jogurtem. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól, zrób w środku dołek i wlej masło z miodem oraz jogurt z jajkami. Całość wymieszaj, by połączyć

Grzanki, tosty i zapiekanki - nie tylko z serem

grzanki masą, posypujemy parmezanem i zapiekamy 10-12 min na złocisto. Autor: Nowa Kuchnia Polska Jeśli masz trochę czasu, jako dodatek do tych tostów możesz przygotować na przykład sos waniliowy (np. z przepisu na kruszonkę z jabłkiem i sosem waniliowym ) lub czekoladowy (patrz: orzechowe pączki z

Grilluj i nie tyj. Lekkie przepisy

winne, przekrojone na połówki i bez gniazd nasiennych  jabłka 2 łyżki stopionego masła 1/2 szklanki gęstej (36-proc.)  śmietany   Sposób przygotowania Wymieszaj muesli z mąką, brązowym cukrem i cynamonem. Dodaj masło, rozetrzyj palcami, tak aby powstała kruszonka. Dodaj orzechy

Kucharz miesiąca: David Toutain - maksymalny minimalizm

UWAGA! w przepisach Davida Toutaina przeważnie brak dokładnych ilości składników - szef woli podać proporcje. dzięki temu, jak mówi, według jednej receptury można ugotować jedzenie i dla trzech, i dla trzydziestu osób.   Jabłka Tatin: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne

Na ostatki

białego wina 100 ml miodu 3 czerwone cebule 5 g imbiru 1 papryczka chili 1 jabłko   Sos rodzynkowy: 30 g rodzynków 50 g masła 120 g cukru 1 pomarańcza   Foie gras zamarynuj w porto na 12 godzin. Przygotuj konfiturę z cebuli: do rondla wlej białe wino i dodaj miód, pokrojoną cebulę, imbir

Ciasto francuskie - zawsze efektowne

kawałki o grubości 1 cm. Do dania będzie pasował sos na bazie jogurtu, musztardy i soku cytrynowego. Jak zrobić lasagne bolognese pod beszamelem [Łatwy przepis] (dla 4 osób)   Składniki 600 g filetu z  łososia sól pieprz olej do smażenia 200 g  maku 50 g cebuli 25 g

Menu dnia z kotletami mielonymi

zawrze, zmniejsz ogień, niech warzywa delikatnie gotują się około 20 min. Jeśli jednak chciałabyś zrobić ogórkową na mięsie lub kościach, najpierw gotuj samą tę bazę (bez warzyw!) 30-40 min, a kolejne 20 min - z warzywami. A jeśli zamiast ziemniaków wolałabyś użyć ryżu, najlepiej ugotuj go osobno i na

Słodkie śniadanie - na dobry początek

mięty.II. Na owocowe słodkie zakończenie śniadania lub podwieczorek: Kruszonka? Proszę bardzo! Będzie zaskakująco aromatyczna, jeśli przygotujesz ją z piernika. Almette z kruszonką z piernika Składniki dla 4 osób:2 opakowania serka Almette z gruszką i jabłkiem2 gęste jogurty (typ bałkański) 4 łyżki

Seler - ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

kostkę. Miksujemy pulsacyjnie, aż powstanie kruszonka. Wyjmujemy ją z malaksera i zagniatamy, potem rozwałkowujemy i wykrawamy koło o średnicy nieco większej od naczynia, w którym umieściliśmy nadzienie. Pośrodku wykrawamy małe kółko, aby zrobić ujście dla pary, która powstaje w trakcie pieczenia

Co zrobić z kruchych ciasteczek?

. Owoce podduszone na patelni posypujemy kruszonką i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 170°C przez około 30 minut lub do zrumienienia kruszonki na ciemnozłoty kolor. Crumble podajemy z jogurtem.   Podanie i porady: Crumble doskonale smakuje na ciepło posypane parmezanem. Do kruszenia

8 obowiązkowych ciast do upieczenia tej jesieni + rude koty do podziwiania

wszystkie składniki ciasta, wylepiamy nim dno i boki formy na tartę, pieczemy 8-10 minut, studzimy. Robimy karmel: cukier rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i podgrzewamy 10-12 minut, stale mieszając, aż masa zrobi się jasnozłota. Zdejmujemy z ognia i?powoli wlewamy śmietankę, uważając, aby się nie

Dania z dyni

powierzchnię i wierzch ciasta posyp cukrem (możesz też użyć cukru cynamonowego). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C  i piecz, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy - około 70 minut. Wystudź i wyjmij z formy. farsz: 3 łyżki masła 4 duże jabłka, najlepiej kwaskowate 3 łyżki cukru 1

Tradycyjne potrawy. Kuchnia śląska

obierz ziemniaki i włoszczyznę. Pokrój na kawałki i ugotuj w wodzie, bulionie lub wywarze.  Zrób zasmażkę: w rondlu rozgrzej masło, oprósz je mąką, przyrumień. Dodaj do zupy, zagotuj, mieszając. Przypraw solą, pieprzem, dodaj przyprawę do zup i - ewentualnie - kminek. Wlej śmietanę wymieszaną z

Grillowanie - jak to robić z głową?

gniazd nasiennych  jabłka 2 łyżki stopionego masła 1/2 szklanki gęstej (36-proc.)  śmietany Sposób przygotowania Wymieszaj muesli z mąką, brązowym cukrem i cynamonem. Dodaj masło, rozetrzyj palcami, tak aby powstała kruszonka. Dodaj orzechy i odłóż. Posmaruj jabłka (po stronie przecięcia

Świąteczne wypieki

masła 100 ml (5 łyżek) wody 1 łyżeczka soli 1 żółtko do posmarowania ciasta kruszonka: 100 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g zimnego masła Podgrzej mleko, wymieszaj z łyżką cukru, rozkruszonymi drożdżami i 2-3 łyżkami mąki. Odstaw, żeby drożdże zaczęły ?pracować?. Jajko utrzyj z resztą cukru na puszystą

15 przepisów do wypróbowania zanim sezon na truskawki i rabarbar się skończy!

sól. Wbijamy jajko, dokładnie mieszamy i wlewamy do rozczynu. Zagniatamy ciasto i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Płuczemy i obieramy rabarbar, kroimy go na 2-cm kawałki. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę mieszamy z oboma cukrami. Schłodzone masło ścieramy na grubej tarce i rozcieramy z mąką

6 przepisów z fenkułem do wypróbowania w tym tygodniu

czerwonego octu winnego (najlepiej sherry) lub balsamicznego 30 ml marsali 80 ml oleju (polecamy np. kujawski z ziołami) 1 mały zmiażdżony ząbek czosnku 1  jabłko, oczyszczone z gniazd nasiennych, pokrojone w jak najcieńsze plasterki 2 garści listków  bazylii 2 garści innej

9 obowiązkowych dań do ugotowania w marcu

do malaksera, dodajemy sól i masło pokrojone w kostkę. Miksujemy pulsacyjnie, aż powstanie kruszonka. Wyjmujemy ją z malaksera i zagniatamy, potem rozwałkowujemy i wykrawamy koło o średnicy nieco większej od naczynia, w którym umieściliśmy nadzienie. Pośrodku wykrawamy małe kółko, aby zrobić

Smaczna Polska według Magdy Gessler

twarożku z Jędrzejowa lub twarogu chmielnickiego4 średnie jabłka łąckiecukiercynamonmielone goździkiNa kruszonkę: 5 dag masła, najlepiej jędrzejowskiego3/4 szklanki mąki5 łyżek cukru1 łyżeczka cynamonuMleko wlewamy do garnka i stawiamy na niewielkim ogniu. Kaszę na sicie przelewamy wrzątkiem. Gdy mleko się

Almette Fruit - Nowość

Almette fruit to linia lubianych serków Almette w wydaniu owocowym. Seria składa się z trzech smaków: gruszka-jabłko, wiśnia-żurawina oraz jagoda-malina. Odpowiednio dobrane kompozycje smaków tworzą oryginalne i aromatyczne połączenia. Puszyste serki w nowych, owocowych wariantach to doskonała

9 przepisów na wytrawne tarty do wypróbowania w tym tygodniu

, dodajemy cukier, skórkę z cytryny i anyż, zagotowujemy, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Do syropu wkładamy obgotowane fenkuły, gotujemy na małym ogniu 30-40 minut - w tym czasie fenkuły zmiękną i zrobią się przezroczyste. Zdejmujemy rondel z ognia, odstawiamy. Robimy ciasto: miksujemy pulsacyjnie

Uwielbiamy tarty - na lunch, obiad, kolację...

łyżeczki soli 10-12 dag zimnego masła 4-5 łyżek lodowatej wody Wierzch: 1.2 kg gruszek (5 sztuk) 5-6 dag masła 1 szklanka cukru Zrób ciasto: wymieszaj w misce obie mąki z cukrem i solą. Pokrój masło na kawałeczki i dodaj do ciasta. Szybko wyrób kruszonkę, skrop ją wodą i zagnieć (najlepiej widelcem), aby

Top 10: wiemy, czego szukacie w Ugotuj.to!

delikatnie przez ok. 1 minutę, posól. Wyłóż makaron z sosem na talerze, dekorując listkiem natki pietruszki. Autor: Giancarlo Russo Omlet to potrawa idealna na śniadanie, a także łatwa i szybka do wykonania. Można go zrobić zarówno z samych jaj, jak też z jaj i mąki (czasem z dodatkiem masła, wody czy mleka

Czekolada jak z powieści Colette, kanapka od Allena - gotuj książkowo

ogórka przykryć drugą kromką chleba z szynką To jabłko czyni dzieło z dość konwencjonalnego połączenia. Można też przykryć szynkę sałatką warzywną, sosem tatarskim czy pastą jajeczną.  Zaczynaliśmy światowo, a kończymy lokalnie, ale może tak jest dobrze, bo jak powiada Allen, którego rodzina ma

Jak zrobić ricottę? I co z niej zrobić?

cannolo; w przepisach z Palermo) albo grubo pokrojone pistacje (w przepisach ze wschodniej Sycylii)   Robimy ciasto: mieszamy mąkę z cynamonem, cukrem, solą oraz kakao, dodajemy posiekane zimne masło (lub smalec) i siekamy nożem, aż powstanie kruszonka. Wlewamy likier - tyle, ile potrzeba, aby

Babeczki, cupcakes, muffiny - rozkosze podniebienia

Te tartaletki wyglądają jak z wystawy w cukierni, ale wcale nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, by je przyrządzić.   Liczba porcji: 6 Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 30 minut Składniki 175 g ciasta francuskiego 2-3 łyżki cukru   Krem śmietankowy: 90 g miękkiego masła 90

Świąteczne stoły Europy od A do Z

świąteczny deser Brytyjczycy podają tradycyjny Christmas Pudding i mince pies, czyli babeczki wypełnione farszem z suszonych jabłek, rodzynek i innych owoców, alkoholu i wyrazistych przypraw, a nie - jak sugeruje nazwa - mielonym mięsem. Brytyjskie Mince Pies Kiedy w brytyjskich sklepach pojawiają się te

Olimpijskie menu. Kibicujemy sportowcom

dodatkiem ziół.   Uwaga: przepis możemy nieco urozmaicić, dodając do gulaszu dobrą kiełbasę z dzika. Kroimy ją w plasterki, podsmażamy i wrzucamy do mięsa na 30 minut przed końcem duszenia. Toeloop, rittberger, axel, a teraz skocz i zrób bezę. Beza 8 białek (razem 240 g) szczypta soli 200 g

Kuchnia brytyjska - najlepsza na zimę

łyżeczki angielskiej musztardy   Ciasto: 35 dag mąki 12 dag masła 1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy   Sposób przygotowania Zrób ciasto: palcami wyrób mąkę z masłem i gorczycą. Gdy powstanie kruszonka, dodaj 4-5 łyżek wody i zagnieć. Zawiń w folię, włóż na godzinę do lodówki

Owoce pod pierzynką

gruszki. To nie koniec. Pod kruszonkę mogą trafić pomarańcze i mango. Dorota używa też pieczonych jabłek ze słoika. Dobre są te, które mają cząstki owoców, a nie wyłącznie mus. Dodatek wytrawnych żurawin (takich do mięsa) wnosi przyjemną cierpkość i ładny kolor. Możemy urozmaicić przepis, łącząc jabłka z

Gary w sieci

drożdżowego ciasta z kruszonką, zaglądam na Majanaboxing.blox.pl. Czy szukam przepisu na tradycyjny świąteczny makowiec, czy chcę poszaleć i upiec ciasto czekoladowe z cukinią albo burakami, wiem, że u niej je znajdę. Jestem pewna, że wszystko będzie dokładnie takie jak na zdjęciu. Majana nie zamieszcza

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

ze szpinakiem 7/55 Ser manouri z winnymi figami 2/62 Smażone cukinie z parmezanem (zucchine alla parmigiana) 5/76 Smażone kurki 1/26 Soliród smażony w cieście 7/41 Śledzie w oliwie 12/62 Ślimaki po burgundzku z masłem czosnkowo-ziołowym 7/66 Świeże foie gras z czereśniami i jabłkami 12/47 Tartinki z

Tymi przepisami zaimponujesz teściowej

sekund, zdejmujemy z ognia i zostawiamy na godzinę, a potem wyjmujemy owoce (wino można wypić, jest pyszne!). Robimy kruszonkę. Mieszamy mąkę (lub mąkę i migdały) z cukrem, dodajemy masło, rozcieramy palcami. Ewentualnie można dodać śmietanę. Kawałki jabłek wkładamy do ciasta i delikatnie

Blog tygodnia: Weekend w kuchni

świeża bazylia, kolendra czy tarta z jabłkami. W sklepach pojawiły się pierwsze zupy w proszku i gotowe dania. Pamiętam jak w drugiej klasie podstawówki ugotowałem pierwszą zupę borowikową z torebki. Później eksperymentowałem z chińszczyzną i spaghetti bolognese. Na początku korzystałem z gotowych

Zrób coś dobrego dla siebie. Ciasta z owocami

; jabłka 1 łyżeczka masła 200 ml soku jabłkowego 50 ml calvadosu 3 żółtka 20 g cukru 2 płatki żelatyny 150 ml śmietanki 36%   Galaretka: 200 ml słodkiego białego  wina 75 ml soku pomarańczowego sok z 1/2  cytryny 75 g cukru płatki żelatyny listki 

13 potraw wigilijnych

ziarenek czerwonego pieprzu dla koloru i nowego smaku. Śledzie możesz zrobić na kilka sposobów, jeżeli już nie masz siły na wymyślanie kolejnych potraw do obowiązkowej dwunastki/trzynastki, to zrób nowe śledzie. W śmietanie z jabłkiem i cebulą, podawane z gorącym ziemniakiem albo czerwone ("Wysokie

Ciasta dla początkujących

twarde, ale i nie za miękkie masło i posiekaj dużym nożem lub tasakiem na drobną kruszonkę. Przełóż ją do miski, dodaj żółtka, cukier, aromat i jak najszybciej (to ważne!) zagnieć ciasto dłonią. Uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 60 min.2. Obierz jabłka i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub

Potrawy wigilijne

kruszonych ziarenek czerwonego pieprzu dla koloru i nowego smaku. Śledzie możesz zrobić na kilka sposobów, jeżeli już nie masz siły na wymyślanie kolejnych potraw do obowiązkowej dwunastki/trzynastki, to zrób nowe śledzie. W śmietanie z jabłkiem i cebulą, podawane z gorącym ziemniakiem albo czerwone. Przepis

Jagodzianki

jabłka lub kilka moreli (świeżych lub z puszki). Będą ci też potrzebne: duży jasny półmisek, sitko, miska lub 2-częściowe naczynie do płukania owoców, rondelek, 2 miski (mniejsza na mąkę i większa na ciasto), kubeczek na rozczyn, 2 duże blachy do pieczenia, rózga do mieszania ciasta, łyżka stołowa, nóż

Blogerzy na Święta

roku zrobiłam barszcz eksperymentalny, oparty na kompilacji różnych przepisów, z którymi się spotkałam. Pierwszy raz do barszczu użyłam kwaśnego jabłka i goździków - rezultat przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Sama kiszę też zakwas buraczany, który jest idealnym dodatkiem do czystego barszczu