jak gotować krewetki królewskie

Mg

Krewetki tygrysie, kurki z boczkiem w śmietanie , koper. Cisowianka. Gotujmy zdrowo - mniej soli

Krewetki tygrysie, kurki z boczkiem w śmietanie , koper. Cisowianka. Gotujmy zdrowo - mniej soli

Nadmiar soli szkodzi. Gotując potrawy w domu, powinniśmy nauczyć się doprawiać je nie tylko solą, co przyprawami. Wypróbuj przepis szefowej kuchni Ewy Olejniczak. Przyłącz się do akcji Cisowianki. Gotujmy zdrowo - mniej soli

Egzotyczne dania z pysznymi owocami - w sam raz na chłody i niepogodę

Egzotyczne dania z pysznymi owocami - w sam raz na chłody i niepogodę

Menu dnia z tostami pomidorowymi

Dzisiaj w menu dnia: tosty pomidorowe, krewetki z czosnkiem oraz deser bananowy.

Przepisy na lato we włoskim stylu

Przepisy na lato we włoskim stylu

Krewetkowe burgery Czas przygotowania: 45 minut Poziom: średni Składniki na farsz i sos: - 400g krewetek królewskich - 2 pomidory - sałata - oliwa z oliwek - musztarda - 1 żółtko - pół szklanki białego wina - sól i pieprz Składniki na focaccia: - 300g mąki - 5g drożdży - 25g oliwy

Czosnek - dla smaku i zdrowia

Czosnek - dla smaku i zdrowia

przyrządzone krewetki smakują doskonale w towarzystwie świeżego, chrupiącego chleba bądź bagietki. Krewetki z czosnkiem 125 ml oliwy 4 drobno posiekane ząbki czosnku 2 ostre czerwone papryczki chilli bez pestek i drobno posiekane 450 g ugotowanych krewetek królewskich 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Palce Lizać, nr 17, 28 marca

Palce Lizać, nr 17, 28 marca

Felieton: Invitroterianizm, czyli cierpienia młodego kalafioraPrzepis tygodnia: Pasztet z soczewicyTemat tygodnia: Nie tylko dla jaroszy - kuchnia wegetariańskaRadio Zet od kuchni: Krewetki królewskie z patelni z pomidorami i ziołamiSzybkie danie: Risotto doskonałeSzkoła gotowania: Focaccia z

Dania na dobrą sylwetkę

Dania na dobrą sylwetkę

, spinamy wykałaczkami, układamy na kalarepce, polewamy śmietaną, przykrywamy i dusimy 15 minut. Pod koniec duszenia posypujemy potrawę pozostałą natką. 10 obranych krewetek królewskich 200 g paluszków krabowych 4 łyżki gotowego sosu rybnego pieprz ok. 5 cm kłącza imbiru łodyżka trawy cytrynowej kilka

Krewetki mają to coś

Krewetki mają to coś

). Są też niewielkie krewetki szare (wchodzi 30-40 na 1 kg), królewskie (24-30 na kg) oraz najlepsze gambasy, nazywane też black tiger (16-20 na 1 kg). Krewetki już gotowane - wyróżnia je różowy kolor i brak pancerza, lub też surowe, o szarej lub szarozielonej barwie. Lepsze są krewetki surowe, kupowane

Inspiracje ze straganów - wiosenne sałatki

Inspiracje ze straganów - wiosenne sałatki

. Wstaw do lodówki na pół godziny (sałatka nabierze pięknego koloru). Autor: Zuzanna Wiciejowska 6 białych szparagów cukinia czerwona cebula 2 pomidory 3 łyżki kukurydzy 9 krewetek królewskich mieszanka sałat szczypiorek ząbek czosnku 25 ml octu z czerwonego wina 50 ml oliwy z oliwek sól

Czosnek na zdrowie

Czosnek na zdrowie

4 drobno posiekane ząbki czosnku 2 ostre czerwone papryczki chilli bez pestek i drobno posiekane 450 g ugotowanych krewetek królewskich 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz ósemki cytryny do przybrania W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej czosnek oraz papryczki

Tortilla - danie z charakterem

Tortilla - danie z charakterem

pietruszki sok z cytryny sól i pieprz 400 g obranych krewetek królewskich lub tygrysich 4 tortille Obraną cebulę drobno siekamy, papryczkę pozbawiamy pestek i drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Mango i awokado obieramy ze skórki, usuwamy z nich pestki, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek szklimy

Tortilla hiszpańska czy meksykańska

Tortilla hiszpańska czy meksykańska

; papryczka (chilli, pepperoni lub czereśniowa) 1 ząbek  czosnku 1  mango 1  awokado olej do smażenia 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sok z 1  cytryny 400 g obranych  krewetek królewskich lub tygrysich   Sposób przygotowania Oraną cebulę drobno siekamy

Dania gotowe w 20 minut

Dania gotowe w 20 minut

Składniki 125 ml oliwy 4 drobno posiekane ząbki  czosnku 2 ostre czerwone papryczki chilli bez pestek i drobno posiekane 450 g ugotowanych królewskich  krewetek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól,  pieprz do przybrania ósemki  cytryny   Sposób przygotowania W

Czosnek! Jedz na zdrowie!

Czosnek! Jedz na zdrowie!

. Składniki 125 ml oliwy 4 drobno posiekane ząbki  czosnku 2 ostre czerwone papryczki chilli bez pestek i drobno posiekane 450 g ugotowanych królewskich  krewetek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól,  pieprz do przybrania ósemki  cytryny   Sposób przygotowania W

Boczek i bekon: 7 przepisów, które musisz znać

Chrupiące połączenie podsmażonego bekonu i owoców morza. Na ten widok cieknie ślinka! Krewetki z bekonem 6 plastrów bekonu pociętego w półtora centymetrowe kawałki 500 g dużych krewetek (królewskich) przeciętych wzdłuż na pół 2 łyżki drobno posiekanych szalotek 225 ml czerwonego wina 2 łyżki masła

Kuchnia pięciu przemian

Kuchnia pięciu przemian

plasterków imbiru, chwilę gotujemy. Dodajemy pokrojony koper. W Wrzucamy do zupy kilka rodzajów ryb pokrojonych w kawałki, ewentualnie dodajemy krewetki, wyjmujemy jagody jałowca i plasterki imbiru, dodajemy sos sojowy. D Wlewamy białe wino i chwilę gotujemy. Zupę dekorujemy plasterkami cytryny

Meksykańska tortilla - obiad do pracy

Meksykańska tortilla - obiad do pracy

sztuk) sól, pieprz   Sposób przygotowania Soczewicę zalewamy 1/2 l wody i gotujemy do miękkości (ok. 10 min). Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojone drobno papryczki chilli. Dodajemy do odcedzonej soczewicy i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i

Tapas nie dla smutasów

Tapas nie dla smutasów

samodzielny posiłek. Z macierzystej Andaluzji powędrowały do innych krain Hiszpanii, gdzie zyskały też nowe przydomki: na północy, w Aragonii i regionie Nawarry zwie się je alifara, a w Kraju Basków - poteo.   Królewska przykrywka Na początku mianem tapa - dosłownie "przykrywka" (hiszpański

Kuchnia Bangkoku. Smaki ulicy

Kuchnia Bangkoku. Smaki ulicy

kolendrą, chilli i sosem z limonką, albo słynną tom yam kung: ostrą jak piekło zupę z krewetkami. Jak już raz się za-cznie jeść na uli-cy w Ban-gko-ku, to trud-no prze-stać. Nie ma na świe-cie mia-sta, w któ-rym moż-na by spró-bo-wać po-traw o ta-kiej różnorodności i bogactwie świe-żych skład-ni-ków. Już

Wybieramy Kucharza Roku 2015! Głosowanie

Wybieramy Kucharza Roku 2015! Głosowanie

. Wciąż poznaje nowe produkty, dużo czyta o ich pochodzeniu, odwiedza ekologiczne gospodarstwa - bliskie jest mu pojęcie terroir, dlatego stara się dobierać składniki z jednego regionu. Prowadził food trucka Różowa Krewetka, podglądał jak gotuje się we włoskiej restauracji Jamiego Olivera w Londynie

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2011

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2011

/79drożdżówki z makiem i żurawinami 9/71eklerki z kremem żurawinowym 9/72"faworki" czekoladowe (pierożki z nadzieniem czekoladowym, smażone jak faworki) 2/6fraises Romanoff (truskawki z lodami i likierem Cointreau) 6/67 Galaretki: owocowa 11/52z jagód lub jeżyn 8/38z malinami 7/50z marakui z

Bekon

pietruszką. Świetna z grzankami. BEKON - KREWETKI 6 plastrów bekonu pociętego w półtoracentymetrowe kawałki 500 g dużych krewetek (królewskich) przeciętych wzdłuż na pół 2 łyżki drobno posiekanych szalotek 225 ml czerwonego wina 2 łyżki masła sól, świeżo zmielony pieprz Rozgrzać suchą patelnię

Turysta od kuchni. Jak smakują podróże?

Turysta od kuchni. Jak smakują podróże?

inspiracją do gotowania, tylko smaki, które czają się gdzieś z tyłu głowy, kiedy próbuję w domu odtworzyć egzotyczne potrawy - przyznaje. Kiedy wróciła z Maroka, gotowała kilka wersji jednej potrawy, żeby uchwycić proporcje. Bo jeśli chodzi o wspomnienia, smak musi być idealny. Dokładnie tak jak proustowska

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

Hiszpańskie wędliny z serem manchego i galaretką z pigwy 8/63 Jajka opiekane 4/36 Jajka przypiekane z parmezanem 4/36 Jajka w koszulkach z kaparami 4/84 Korzeń łopianu po japońsku (kinpira gobó) 6/30 Krewetki w tempurze 6/19 Kurpiowski rejbak zaparzany 8/33 Kwiaty cukinii z ricottą i pieczonym czosnkiem 7/45

Z kroplą miodu

osączone z zalewy mandarynki. Polać sosem przyrządzonym z oliwy wymieszanej z sokiem z limonki, miodem i octem, wymieszać. Podawać do pieczonych mięs i ryb.Krewetki w miodzie15 surowych krewetek królewskich, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 4 łyżki mąki pszennej, po łyżeczce proszku do pieczenia i soku z

Zakąski nie dla smutasów

samodzielny posiłek. Z macierzystej Andaluzji powędrowały do innych krain Hiszpanii, gdzie zyskały też nowe przydomki: na północy, w Aragonii i regionie Nawarry zwie się je alifara, a w Kraju Basków - poteo. Królewska przykrywka Na początku mianem tapa - dosłownie "przykrywka"

Piraci i karaluchy

takie urządzenie, które odmierza czas przy gotowaniu jajek. Ale strasznie głośno tykało i nie mogłam zasnąć, więc dałam sobie spokój. Budziłam się sama. Kwestia przyzwyczajenia. Na morzu jesteś wyczulony na wszystko - dynamikę powietrza, rytm kołysania, na to, jak reagują żagle przy odpowiednich