jak konserwować cukinię

Agnieszka Kręglicka

Nie jesteśmy w swoim ciele sami - mieszka z nami ekipa mikroorganizmów. Jak odżywiać się, by wspierać te dobre?

Nie jesteśmy w swoim ciele sami - mieszka z nami ekipa mikroorganizmów. Jak odżywiać się, by wspierać te dobre?

Doszła i do nas. Wielka fala fermentacji zalała kulinarne blogi, magazyny, warsztaty gotowania i kuchnie domowe. Aktywizujemy uśpione w warzywach bakterie i zapraszamy do pracy dla nas

Dieta Brichera-Bennera

Bricher -Banner stworzył program żywieniowy umożliwiający schudnięcie, poprzez eliminowanie z jadłospisu tzw. pustych kalorii.

Piknik po włosku

Po powrocie z Włoch okazało się, że słońce dotarło i do nas, a wraz z nim młody bób, cuknie, szparagi, truskawki i ochota na rodzinne spotkania w plenerze

Pesto

papryki, łososia z wody, łososia na parze, sałatki z ziemniaków, smażonej cukinii itd. Wiele lat temu urzeczeni jego smakiem, zapachem, kolorem i prostotą przygotowania (chociaż o świeżą bazylię nie było wtedy łatwo) przez pierwszy miesiąc używaliśmy pesto prawie do wszystkiego. Pesto powstało z potrzeby

Kozie serki

grillowanymi plastrami bakłażanów i cukinii (na zdjęciu z żółtą i zieloną cukinią), z pieczoną papryką, ziołami, miętą. Nowym smakiem jest wymieszanie serka z chrzanem i koperkiem i zawinięcie w plasterek wędzonego łososia. Można doprawionym serkiem nadziać koktajlowe pomidorki albo utoczyć z niego kulki

Suszona szynka

konserwują mięso, sól dodawana w minimalnej ilości nie przytłacza naturalnej słodyczy szynki. Odpowiedniej wielkości wieprzowe udźce w ciągu pierwszego tygodnia są solone i myte kilkakrotnie. Wiesza się je na przewiewnym strychu na szybkie podsuszenie. Następnie część bez skóry smaruje się mieszanką tłuszczu

Najczęściej czytane
Bestsellery