jak najlepiej przechowywać pomidory

Martyna Szydłowska

Zagraj w pomidora. Dziesięć sierpniowych przepisów

Zagraj w pomidora. Dziesięć sierpniowych przepisów

W dziecięcej grze w pomidora chodziło o to, żeby na każde pytanie odpowiadać "pomidor" i jak najdłużej zachować przy tym powagę. Nasza gra jest inna - ma za zadanie jak najszybciej wywołać uśmiechy na twarzach jedzących. Sezon na pomidory właśnie się rozkręca, więc nie zwlekaj - w sierpniu smakują najlepiej!

Pomidory - królowie lata

W sezonie jemy pomidory od rana do wieczora. Na śniadanie - pomidorowa sałatka z granatem. Na obiad - zupa z pomarańczami, duszone pomidory z kurczakiem i jeszcze pomidor na deser. Na kolację podamy pomidory z kalmarami

Pomidorowy zawrót głowy

Świeże, pachnące i nasze - soczyste pomidory. Oprócz swoich walorów smakowych zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, m.in. antyutleniacze, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami. Wzmacniają odporność dzięki dużej zawartości witaminy C oraz są odpowiednie dla osób dbających o linię: 100 g pomidorów to tylko około 20 kcal. Przygotować z nich można wiele ciekawych dań - oto kilka naszych propozycji.

Z suszonymi pomidorami - 6 pomysłów

Z suszonymi pomidorami - 6 pomysłów

1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczki pieprzu cayenne 2 liście laurowe 1/2 litra bulionu warzywnego kilka łyżek gęstej śmietany płatki chilli opcjonalnie 1 łyżka skórki z limonki i sok z niej (najlepiej eko; niewoskowanej) - pominęłam Pomidory zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na

Pełne smaku pomidory

Pełne smaku pomidory

miski z zupą pozostałą śmietanką. Przecier pomidorowy 5 kg pomidorów (najlepiej podłużnych, mięsistych, takich na przecier: gruntowe, pelati, san marzano)oliwasólpieprzcukier Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń twardą pozostałość łodyżki, pokrój i odcedź na sicie. W bardzo dużym rondlu rozgrzej

Przetwory inne niż zwykle - warte wypróbowania!

Przetwory inne niż zwykle - warte wypróbowania!

powierzchnię oliwy). Zakręć słoiki i odstaw. Oliwki smakują najlepiej po 2-3 dniach od przygotowania. Autor: Zuzanna Wiciejowska Domowy ketchup [Jakub Kuroń gotuje] Marynowany czosnek znakomicie sprawdza się jako dodatek do sałatek, mięs, sosów, pasztetów. W tej formie można go przechowywać nawet przez rok

Jak suszyć warzywa, owoce i grzyby

Jak suszyć warzywa, owoce i grzyby

owocowo. Nie powinniśmy, Boże broń, wyczuć niczego przypalonego. Owoce przechowujemy - podobnie jak grzyby - w szczelnie zamykanych słojach lub pojemnikach. Warzywa, ale z własnych grządek. Warzywa także można suszyć, trzeba się tylko zastanowić, czy warto. Bo do suszenia najlepiej nadaje się

Kapusta włoska na dwa sposoby

Kapusta włoska na dwa sposoby

; pomidorów 4 "słupki" twardej  mozzarelli (1,5x1,5x12 cm) kilkanaście listków  bazylii sól,  pieprz odrobina ostrej papryki 1 l bulionu warzywnego 3 pomidory   Sposób przygotowania Piersi kurczaka cienko rozbijamy (najlepiej przez folię). Każdą układamy

Słoiku do dzieła! W sierpniu szykuj się na zimę

Słoiku do dzieła! W sierpniu szykuj się na zimę

zawartości miąższu, mało soczyste. Mięsiste, podłużne pomidory śliwkowe (czasami zwane butelkowymi) będą w sam raz. Te również najlepiej (według zgodnej opinii szefów kuchni) nadają się na sosy, przeciery i koncentraty. Odmiana San Marzano będzie idealna. Malutkie pomidorki typu cherry (inaczej wiśniowe

Po prostu pesto. Obiad gotowy nawet w 10 minut

Po prostu pesto. Obiad gotowy nawet w 10 minut

porcjach zamrażać i przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy. Wówczas przed zamrożeniem nie dodajemy do sosu parmezanu. Po wyjęciu pesto z lodówki wystarczy wcześniej delikatnie podgrzać, starannie wymieszać, dodać parmezan i podawać. Gdy chcemy przechowywać pesto przez kilka tygodni, należy je

Przetwory inne niż zwykle - warte zachodu!

Przetwory inne niż zwykle - warte zachodu!

chłodne miejsce, najlepiej na jakiejś podstawce, bo ogórki mogą puszczać sok. Po 5 dniach nadają się do jedzenia, ale możesz je przechowywać parę miesięcy. Uwaga: przykrywka i brzeg słoika muszą być zupełnie suche. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Oto przepis rodem znad Morza Śródziemnego - ze słonecznych

Sierpniowe przetwory

Sierpniowe przetwory

zalej marynatą. Słoiki zamknij i przechowuj w ciemnym miejscu maksymalnie przez 1 rok. Autor: Aneta Kosiba Fani zupy pomidorowej nie mogą zapomnieć o pomidorowym przecierze. Przyda się także do przyrządzania sosu, np. do pizzy. Przecier pomidorowy 5 kg pomidorów (najlepiej podłużnych i mięsistych

Zachowaj wartości odżywcze! Jak przechowywać oraz przyrządzać owoce i warzywa, by były najzdrowsze?

Zachowaj wartości odżywcze! Jak przechowywać oraz przyrządzać owoce i warzywa, by były najzdrowsze?

. Blanszowania nie wymagają za to owoce oraz takie warzywa, jak: pomidory, papryki, cebule, pory i cukinie. Przed zamrożeniem myjemy je, a następnie dokładnie suszymy na sitku (miękkie owoce i warzywa) lub osuszamy ręcznikiem papierowym (twardsze rodzaje). Mniejsze owoce i warzywa (np. jagody, groszek

Kanapka z mięsem - solidny lunch poza domem

Kanapka z mięsem - solidny lunch poza domem

kanapki. Będzie pyszny zarówno w chlebie, jak i w bułce. Kanapka z klopsem 4 duże kromki zwykłego chleba 4 liście sałaty masło lub margaryna do posmarowania kromek Klops: 1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 50 g boczku wędzonego (najlepiej w plastrach) 2 jajka 1/2 szklanki (125 ml) bulionu

Przechowywanie jedzenia w lodówce: jak je układać i pakować?

Przechowywanie jedzenia w lodówce: jak je układać i pakować?

napojów, a także takich produktów jak ketchup, majonez czy musztarda. Znajdziemy na nich także pojemniki do przechowywania jajek. Tu również warto trzymać te oleje, które wymagają przechowywania w chłodzie, na przykład olej lniany. W szufladach oraz komorach, znajdujących się na dole lodówki (o ile nie

Odmiany dyń. Którą wybrać i do czego?

Odmiany dyń. Którą wybrać i do czego?

, dolewając stopniowo bulion. Każdą porcję zupy dekorujemy śmietaną, olejem oraz pestkami. Dynia o niezwykłym niebieskozielonym kolorze skórki i ciemnożółtym miąższu. Świetnie nadaje się do przechowywania. Dobrze sprawdza się w kremowych zupach - można je użyć ze skórką, chociać jeśli zależy nam na

Krótka historia keczupu

Krótka historia keczupu

do keczupu pomidorowego, sos bananowy barwi się zwykle na czerwono. Podobnie jak pierwowzoru, najczęściej używa się go do doprawiania hot dogów, burgerów oraz frytek. Zrób to sam! Przygotowując domowy keczup warto pamiętać, aby przechowywać go w zacienionym miejscu lub osłonić (na przykład okleić

Dania jednogarnkowe - nie tylko z mięsem

Dania jednogarnkowe - nie tylko z mięsem

samodzielne danie, jak i dodatek, np. do mięsa z grilla. Ratatouille 3 cebule 6-12 (albo i więcej) ząbków czosnku 3-4 małe, twarde cukinie 2-3 bakłażany (zależy od wielkości, powinno ich być tyle samo, co cukinii) 3 czerwone papryki 3 zielone papryki 5-6 dużych pomidorów Bouquet garni: pietruszka

Curry na koniec lata

Curry na koniec lata

szorujemy (nie trzeba obierać) i kroimy na ćwiartki; pomidora nacinamy na krzyż, sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ósemki; zdejmujemy ziarna z kolby kukurydzy (najlepiej ściąć je nożem). Wszystkie przygotowane warzywa wkładamy do garnka, mieszamy, dodajemy masło orzechowe, wlewamy mleczko

Kiełki na zdrowie

Kiełki na zdrowie

, szczególnie do regularnego wysiewu. Nasiona najlepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością. Te ze sklepów ogrodniczych nie nadają się do spożywania ze względu na trujące środki chemiczne, którymi są konserwowane. Wyhodowanie kiełków zajmie nam średnio 4-6 dni. Można przechowywać je w lodówce do 7 dni, ale

Więcej z życia: Jak przestać wyrzucać jedzenie? Przedłużamy czas przydatności!

Więcej z życia: Jak przestać wyrzucać jedzenie? Przedłużamy czas przydatności!

wniknęły już daleko w głąb warzywa. Aby przedłużyć przydatność do spożycia miękkich warzyw, należy przechowywać je w lodówce i przykrywać folią, aby nitki pleśni, krążące w powietrzu, nie osiadały na napoczętej żywności. W przypadku warzyw twardych, takich jak marchew, spleśniałe miejsca można odkroić

Kilka przekąsek do lampki wina

Kilka przekąsek do lampki wina

najmniej tydzień, najlepiej dwa tygodnie, przed podaniem. Autor: Aneta Kosiba Smaczna pasta, którą łatwo przygotujesz w domu. Tutaj w dwóch wersjach: z czosnkiem i z dodatkiem suszonych pomidorów. Hummus razy dwa 2 puszki (2x400 g) ciecierzycy 2-3 ząbki czosnku 6 suszonych pomidorów w oliwie sól

Gotowanie. Jak obróbka termiczna działa na warzywa i owoce

Gotowanie. Jak obróbka termiczna działa na warzywa i owoce

, takich jak polifenole czy karotenoidy. Przykładem jest marchew, w której podczas gotowania zawartość beta-karotenu (który m.in. wspomaga opalanie) wzrasta o mniej więcej 15 proc., oraz brokuły i szpinak, w których wysoka temperatura zwiększa stężenie karotenoidów aż o 30 proc. Pomidory dopiero po

Ogórki, pomidory, cebula, marchew... Kisić można wszystko!

Dawniej konserwowanie warzyw wynikało głównie z sezonowości polskiej kuchni. W zimie niedostępne były świeże, łatwo psujące się produkty, takie jak pomidory czy ogórki. Ponadto w XVII wieku pojawił się zwyczaj podawania przed obiadem, na zakąskę różnych marynat, m.in. marynowanej cebuli, brokułów

9 sposobów na oliwki

roztworem zalej oliwki (nie powinny wystawać ponad powierzchnię oliwy). Zakręć słoiki i odstaw. Oliwki smakują najlepiej po 2-3 dniach od przygotowania. Możesz je przechowywać około 3 miesięcy. Autor: Zuzanna Wiciejowska Masz gości, którzy nie przepadają za słodkimi wypiekami? Oprócz przysmaków z ciasta

Wytrawne przetwory z owoców

Dodatkowo: spore kamionkowe naczynie albo duży słój lub waza 2 garnki emaliowane (duży: np. 4-litrowy i 1.5 l mały) słoiki na zamarynowane owoce: najlepiej typu twist lub zamykane szklaną pokrywką z gumową uszczelką, umacnianą metalowym zaciskiem Wybieramy jędrne śliwki, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy

Co zabrać na piknik?

Na piknik powinniśmy przygotować takie dania, które nie zepsują się podczas długiego przechowywania i podróży - radzi Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia. Na pewno nie należy ze sobą zabierać potraw przyrządzonych na bazie surowego mięsa czy surowej ryby (lepiej więc zapomnijcie o sushi

Zimno Ci? Rozgrzej się. Zjedz zupę

[KUCHNIE ŚWIATA] (dla 4-6 osób)   Składniki 150 g wędzonego boczku 4-5 łyżek oliwy po 1  papryce czerwonej i żółtej 1 puszka pomidorów w całości bez skóry 2 łodygi  selera naciowego garść czarnych  oliwek 700 ml wody po 4 łyżki czerwonej i białej fasoli z

Jak mrozić żywność?

Owoce i warzywa przeznaczone do mrożenia powinny być dojrzałe, ale jędrne i zwarte. Nie powinny być uszkodzone, ani zepsute (takie odrzucamy). Najlepiej, aby były jak najświeższe, gdyż w miarę mijającego czasu tracą swoje właściwości. Przed zamrożeniem należy je umyć, a następnie dokładnie osuszyć

Z ognistym chili - przepisy z różnych stron

-ml butelkę; czas przygotowania: 10 minut + miesiąc Paprykę ostrą i łagodną umyj, oczyść, pokrój na paseczki, włóż do słoika i zasyp solą. Słoik zamknij i odstaw do spiżarni na miesiąc. Po miesiącu zmiksuj zawartość z octem i przelej do butelki. Przechowuj w ciemnym miejscu. Najlepiej smakuje po

Jak gotowanie zmienia warzywa

. Uszkodzenie komórki aktywuje enzym i witamina zaczyna się rozkładać. Dlatego warzywa i owoce bogate w witaminę C (np. papryka, kiwi) należy kroić tuż przed ich podaniem. Jaka dieta ochroni twój mózg? Lodówka nie zawsze najlepsza Wiele zależy też od sposobu przechowywania owoców i warzyw. W lodówce pod

Sposób na ogórki

Kuchnia BIOPON nawóz do pomidorów, ... Chomik Pojemnik do ogórków ... STALGAST Nóż do ogórków 8 o... Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? źródło: Okazje.info Niby wszystko po staremu, prawie jak w poprzednim przepisie, ale jest mała innowacja

Smaki z południa Europy - tam wiosna już w pełni!

nasiona i pokrój miąższ w małą kostkę. Przełóż do miski, oprósz solą i odstaw na 15 minut. Gdy ogórek puści sok, odciśnij go, a do miski dodaj jogurt, posiekane zioła i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj, przechowuj w lodówce. Autor

Świat sałat - jak korzystać z liściowego dobrodziejstwa

cechuje zielona barwa, która w lollo rossa będzie przybierała odcień od czerwonego po ciemnowiśniowy. Wszystkie mają duże walory dekoracyjne. Najlepiej łączyć ją z popularnymi sałatkowymi warzywami, takimi jak ogórek, pomidor, papryka, oraz z mięsem z kurczaka. Idealnym dodatkiem do sałatek z lollo będą

Konfit. Rarytas kuchni francuskiej

zamykamy słoiki. Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni. Konfitowany czosnek jest dobrym dodatkiem do zup, sosów sałatkowych, nadaje się też do makaronów i smarowania pieczywa. Monini Oliwa z oliwek z rozmarynem OLMUHLE SOLLING bio olej z czosnkiem Viands Oliwa z oliwek Sprawdź

Postanowienia noworoczne - gubimy kilogramy. Czyli co zrobić żeby się udało?

, śmietanę czy pakowane warzywa. Najwyższa temperatura panuje w górnej części drzwi lodówki - to tutaj najlepiej przechowywać masło i sery. - Pamiętaj o tym, że nie wszystkie produkty nadają się do przechowywania w lodówce - należą do nich owoce i warzywa wrażliwe na niskie temperatury, jak na przykład

Pyszne kanapki - w sam raz na piknik!

przechowywać je w lodówce do trzech dni). Przygotuj kanapki: pomidora umyj i pokrój w plastry. Możesz go wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Mozzarellę odsącz z zalewy i też pokrój w plastry. Bułki przekrój, posmaruj masłem, dodaj pomidora i ser oraz po dwa listki bazylii na każdą połówkę bułki. Zawiń w

Na rozgrzewkę!

ogniu. Miksujemy lub przecieramy przez gęste sito, doprawiamy solą. Zupę można podać z grzankami, najlepiej z chleba razowego, lub z mini pulpecikami z mięsa, dla wyjątkowych głodomorów. 4-5 łyżek oliwy 3 ząbki czosnku 2 czerwone cebule 200 g chorizo 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina 200 g

Pierś z kurczaka. Pełnowartościowy i zdrowy posiłek z drobiu

strukturę. Jest soczyste i ma ładny zapach. Najlepiej kupować je w sprawdzonych sklepach, gdzie mamy pewność, że kurczak pochodzi ze zdrowej fermy drobiu, gdzie karmi się naturalną paszą, bez jakichkolwiek ulepszaczy i chemii. Pierś z kurczaka przechowywanie Takie surowe mięso po zakupie możemy

Wege jesień - szybko i tanio

głębię smaku. Potrawa zarówno sycąca, jak i rozgrzewająca za sprawą pikantnej papryczki chilli. Potrawka z soczewicy po indyjsku - składniki: po 1/2 szklanki 2 rodzajów soczewicy 1 posiekana cebula 1 pokrojony w kostkę pomidor 2 zielone papryczki chili (drobno posiekane) kawałek (2-3 cm) imbiru 2-3

Zadbaj o zaopatrzenie spiżarni

, która musi pozostać sucha, podobnie jak brzeg słoika. Tak przygotowane, szczelnie zamknięte ogórki, można przechowywać przez parę miesięcy. Ogórki małosolne z czosnkiem, chrzanem i liśćmi dębu TALA Sitko do przecierania ... TALA Termometr do przetworó... ZEAL Gumka do weków

Domowe przetwory - zrób to sam

Na 3 słoiczki o pojemności 0,25 l   Składniki 1 kg zielonych  pomidorów 1 kg cukru 3/4 szklanki wody 3 goździki pokrojona skórka z jednej  cytryny 1 laska  wanilii   Sposób przygotowania Pomidory kroimy w plastry i usuwamy pestki. Wkładamy na

Kanapki do szkoły

przygotować dzień wcześniej. Podane proporcje na klopsa wystarczą na kanapki i obiad. Mięso przechowuj w lodówce do trzech dni. 4 pszenne tortille 4 duże liście sałaty frisee 6-8 suszonych pomidorów w oleju 1 opakowanie (200 g) twarożku koziego pasta: 1 słoik (ok. 200 g) czarnych oliwek bez pestek 2 łyżeczki

Warzywa zimą - z czym to się je?

"nie potrafią" jeszcze przerobić azotu z nawozów w aminokwasy i białka. Chociaż można je kupić już zimą, to należy jeść z umiarem. Trochę szczypiorku, dwie młode marchewki, trochę rzodkiewki - tak, ale nie cały pęczek.. A co z resztą warzyw? Może lepiej jest jeść sałatę, ogórki, pomidory lub

Dania z dynią

Kremowa dyniowa zupa z pikantnym imbirem to doskonały obiad na rozgrzewkę w chłodniejsze jesienne dni. Wyśmienicie smakuje z prażonymi pestkami dyni. Można ja także skropić olejem z pestek dyni, oliwą lub octem balsamicznym. Zupa dyniowa z imbirem pomidor 1/2 kg dyni (może być z mrożonki) 2

Resztki? Możesz zamrozić lub przerobić na inne dania [7 PRZEPISÓW]

2 dni wcześniej, podobnie mięso i cebulę. Składniki przechowuj w lodówce. Autor: Zuzanna Wiciejowska Soczysty rostbef z zielonym groszkiem po francusku Część świątecznych smakołyków można z powodzeniem zamrozić. Nie zaszkodzi to pierogom, pieczonym mięsom czy makowcowi. Najlepiej zapakować je do

Sosy i dipy do dań z grilla

polskich stołach, najlepiej, jeśli zrobisz go samodzielnie. Będziesz mieć pewność, że jest bez konserwantów i sztucznych barwników. A w smaku... Spróbuj, a nie pożałujesz włożonej w niego pracy. 50 dag pomidorów (najlepiej podłużnych) 50 dag pomidorów pelati z puszki (mogą być siekane) 100 ml czerwonego

15 przepisów, które każdy student znać powinien

(wyjętych z oliwy)  pomidorów 1 puszka sardynek w oliwie pęczek natki  pietruszki pieprz czerwona hawajska sól morska   Sposób przygotowania Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Wrzucamy szalotki

Łatwe przepisy. Papryka dla początkujących

(dla 3 osób)   Składniki 3 czerwone  papryki 100 g filecików  anchois 1 spory  pomidor (lub 2 małe) 1 ząbek  czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 15 dag sera  feta kilka listków świeżej bazylii oregano lub  mięty  

Konfitura dla miłosników kina (KONKURS)

. Najlepiej smakują z cieplutką bagietką, jako przekąska przy oglądaniu "Smażonych, zielonych pomidorów":)

I po świętach - co zrobić z resztkami po uczcie?

zamrażarce najlepiej używać plastikowych pudełek lub woreczków na mrożonki. Pamiętaj, że produktów nie można zamrażać dwukrotnie - rozmrożone jedzenie należy wykorzystać do gotowania lub podgrzać i zjeść. Dania gotowe takie jak bigos, pierogi czy pieczone mięsa należy zagotować lub podpiec przed podaniem

Smak zamknięty w słoiku

pogniotły. Zagotuj zalewę i zalej nią pomidory w słoikach (powinny być nią przykryte). Słoiki zakręć i zapasteryzuj: wstaw do garnka z wodą i wyjmij 3 minuty po jej zagotowaniu. Następnie odstaw do góry dnem na ręcznik, przykryj drugim ręcznikiem i zostaw, by wystygły. Przechowuj w chłodnym i ciemnym

Top 10 szybkich przepisów na niedrogi makaron

6-8 osób)   Składniki 1 kg dojrzałych  pomidorów 8 łyżek oliwy 4 ząbki czosnku 1/2 kg krótkiego  makaronu (najlepiej penne) 1 średnia  cebula 2 czubate łyżki czarnych  oliwek (bez pestek) 2 czubate łyżeczki  oregano sól,  pieprz   Sposób

Śniadania, które oczyszczają organizm

, posypujemy posiekanymi orzechami, ew. podlewamy mlekiem (najlepiej sojowym). Podgotowujemy grykę, odcedzamy. Kroimy suszone morele w cienkie plastry lub paseczki i dodajemy do gorącej kaszy. Dodajemy trochę wody i gotujemy do miękkości wraz z siemieniem lnianym, słonecznikeim, cynamonem i solą. Gotujemy ok

Wołowina w kuchniach świata

Ameryce Północnej klasycznych stekach, hamburgerach czy potrawach takich jak boeuf Strogonow i polędwica a la Wellington. Składniki 2 steki (po 35 dag każdy) polędwicy  wołowej 6 kromek pieczywa pszennego liście  sałaty 4-6  pomidorów olej lub oliwa do rusztu sól Przyprawy

10 najciekawszych pomysłów na fasolkę szparagową

Fasolka szparagowa to po prostu niedojrzałe strąki fasoli, czyli takie, w których nie wytworzyły się jeszcze ziarna. Podczas zakupów wybierajcie strączki mięsiste i kruche. Przechowujcie w temp. 8-10 st. C do 5-7 dni. Fasolki szparagowej nie można jeść na surowo, gdyż zawiera substancje toksyczne

Ciecierzyca: główny składnik obiadu i doskonała przekąska

pokrojonych  pomidorów w zalewie garść świeżej  kolendry 1  cytryna 2 łyżki soku z cytryny 4 udka  kurczaka 2 piersi kurczaka 3  marchewki 10-15 dag ugotowanej zielonej al dente, najlepiej na parze  fasolki szparagowej 1/4 szklanki posiekanej  mięty  

Menu dnia z jabłkowymi muffinami

Marchew jest nie tylko tania, ale też bardzo zdrowa. Poza tym o tej porze roku dużo łatwiej o smaczną marchew, niż o smacznego pomidora. Marchew ma same plusy! Kaszubska zupa marchwianka Składniki: 50 dag chudych żeberek wieprzowych 10 marchewek włoszczyzna: kawałek selera 1 por 1 korzeń pietruszki

Zespół dnia następnego. 22 najlepsze dania na kaca

ugotowaniu rosół przecedzamy, a kości i przyprawy wyrzucamy. Taki rosół można przechowywać w lodówce kilka dni. Będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli na koniec wrzucimy do niego trochę różnych warzyw: np. brokuły, białą kapustę, groszek, fasolkę szparagową ( Z ), trochę suszonych ziół ( M ), i chwilę pogotujemy

Smaczny obiad bez mięsa

przygotować po prostu z pomidorowym sosem, wymieszać z pesto (w dowolnej wersji: klasycznym bazyliowym, z suszonych pomidorów, z pietruszki), czy też - w wersji pikantnej - z posiekaną ostrą papryczką, czosnkiem i oliwą. Spaghetti migdałowo-bazyliowe 1 opakowanie (500 g) spaghetti 150 g płatków migdałowych

Pomidory - surowe czy gotowane?

Surowe warzywa i owoce są nieocenione dla dobrego samopoczucia i korzystnego wyglądu. Przykładem mogą być surowe pomidory, które zawierają duże ilości witaminy C - wzmacniającej odporność, witaminy z grupy B - korzystnie wpływających na układ nerwowy czy pierwiastki mineralne, jak na przykład potas

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach

Jeśli już jest jasne, że po raz kolejny udało Ci się zrobić o wiele za dużo jedzenia, niż twoja rodzina jest w stanie zjeść, wtedy otwierasz szeroko zamrażarkę i mrozisz. Większość dań nadaje się do tego i może poleżeć kilka miesięcy w zamrażarce. zamrażanie jest formą przechowywania, która

Wojciech Modest Amaro: Pomidory na dwa sposoby

kształcie byczego serca. Idealne do smażenia, zapiekania i na surowo do panini - włoskich kanapek.   Podczas zakupów wybierajmy pomidory dojrzałe i dobrze wybarwione. Zawierają więcej beta-karotenu i likopenu (przeciwutleniacz zapobiegający nowotworom). Najlepiej je przechowywać w temp. 13-18?C. W

Cebula na pierwszym planie

konsystencję syropu. Następnie ściągnij garnek z ognia, dodaj pieprz. Po ostygnięciu wyjmij listek laurowy. Tak otrzymaną "marmoladę" przechowuj w lodówce maksimum przez tydzień. Jak łatwo obrać i pokroić czosnek? Rondel Silit w okazje.info Cebulowe Bhaji to

Steki, żeberka czy też hamburgery - amerykańska klasyka na grilla

Składniki: 4 bułki pszenne z sezamem 4 plastry sera cheddar 1  ogórek konserwowy 1  cebula 4  liście sałaty 1 dojrzały  pomidor 2 łyżki  sosu Worcestershire 3 chlusty tabasco 4 łyżki ketchupu 4 łyżki majonezu 2 łyżki 

Delikatne przysmaki z pianki

ząbek  czosnku 10 listków  bazylii garść suszonych pomidorów (najlepiej z zalewy bez dodatku octu) lub 3 łyżki czerwonego pesto 1 łyżeczka octu balsamicznego lub winnego 1 łyżka oliwy sól, pieprz szczypta suszonej  chilli 1 łyżka dobrej żelatyny 2 łyżki mleka olej

Kuchnia witariańska. Zdrowa kuchnia dla zuchwałych

sam jak w przepisie na spaghetti  Do dekoracji: listki świeżej bazylii  Sposób przygotowaniaCukinie kroimy wzdłuż w bardzo cienkie plastry (potrzebujemy ich 12-15 na porcję). Pomidory również kroimy w plastry. Pozostałe składniki dokładnie miksujemy - powinniśmy uzyskać konsystencję

Z korzennym aromatem - nie tylko pierniczki

przyprawami, pokrój cebulę na cienkie półplasterki, dodaj skórkę z cytryny, wymieszaj, zalej olejem w słoiku, odstaw. Rada: tak przygotowane śledzie korzenne możesz przechowywać do tygodnia w lodówce. Autor: Junona Lamcha-Grynberg Piernikowa przyprawa sprawdzi się również jako dodatek do zupy. Najlepiej

Gotuj raz na kilka dni

. Tego też ugotuj dużo - na przykład obiad na dwa dni oraz dodatkowa porcja do zamrożenia. Dania mięsne można w ten sposób przechowywać około 3 miesięcy. Gulasz węgierski 1 i 1/2 kg udźca wołowego 5 cebul 1/2 kg ziemniaków 1 puszka pomidorów pelati 3 czerwone papryki 3 łyżki słodkiej papryki w

Jak zrobić domowy jogurt

startera, delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Przelewamy do słoika i zakręcamy. Stawiamy w ciepłym miejscu na 8-12 godzin.   Jogurt można inkubować także w piekarniku! Sprzęt taki, jak piekarnik Electrolux CombiSteam, pozwoli utrzymać ciepło stale przez zalecane w przepisie 8-10 godzin. To

Placki w światowym stylu

Z ciasta na bliny, możesz smażyć zarówno duże placki, które następnie złożysz (np. w rożki) lub zrolujesz z dodatkiem ulubionego nadzienia, jak i małe placuszki, na które możesz nakładać m.in. łososia z kwaśną śmietaną czy kawior. Bliny gryczane 2 szklanki mąki gryczanej 2 dag drożdży 2 niepełne

Kuchnia włoska

sokiem z cytryny i ciepłym roztworem zalej oliwki (nie powinny wystawać ponad powierzchnię oliwy). Zakręć słoiki i odstaw. Oliwki smakują najlepiej po 2-3 dniach od przygotowania. Możesz je przechowywać około 3 miesięcy. Alessi Garnek do gotowania ... Feel Maestro MR-1679 Silit

Co jeść, gdy nie ma nic do jedzenia

pokruszonym kozim serem. W moździerzu ucieramy sól z posiekanym oregano oraz skórką cytrynową. Tak przygotowaną sól możemy użyć od razu lub wysuszyć w piekarniku w 140°C - wystarczy 10 minut. Wtedy będziemy mogli ją przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka miesięcy. Sezonownik Ugotuj.to: Luty

Kuchnia włoska pachnąca ziołami

. * Alla pizzaiola oznacza "jak pizza", "w stylu pizzy". Chodzi tu o sos pomidorowy, przyprawiony oregano, w którym dusimy mięso. Pieczony kurczak. Kruche mięso idealnie doprawione (dla 4 osób) Składniki 4 dojrzałe brzoskwinie (najlepiej białe) 150 ml vin santo lub

Jabłka na słodko i na słono

1 kawałku suszonego pomidora z oleju na jabłko drobno starta skórka z 1 pomarańczy posiekane orzechy laskowe płynny miód do dekoracji Sery w pieczonych jabłkach - sposób przygotowania: Jabłka umyj i odetnij wierzch z ogonkiem na 1/4 wysokości jabłka, wydrąż gniazdo nasienne (najlepiej łyżeczką do

9 razy mięso mielone

w wersji na słodko, np. przełożona jabłkami z dodatkiem sosu waniliowego albo - jak baklava - zmielonymi orzechami. Lazania mięsna Sos mięsny: 250 g mielonej wołowiny 1 duża cebula 400 g pomidorów (mogą być z puszki) 1 mały koncentrat pomidorowy 1 kostka rosołowa wołowa bazylia olej do

Pesto - pomysłów nie zabraknie

ciągu tygodnia przechowuję w lodówce w szczelnym naczyniu. Nadwyżkę mrożę w pojemniku na kostki lodu lub w foliowych torebkach i zużywam w ciągu trzech miesięcy. Najlepiej rozmrażać je w ciepłej wodzie lub od razu w ciepłej potrawie. Pesto to start do przygotowania wielu prostych dań. Pomysłów nie

Dieta rozgrzewająca - co jeść i pić w chłodne dni

ciepłe i pożywne śniadanie. Żołądek jest jak silnik - lepiej pracuje, gdy jest rozgrzany. Do przygotowania energetycznego śniadania najlepiej wybierać więc produkty zbożowe, które są bogate w błonnik, witaminy i magnez. Na obiad warto wybrać którąś z potraw kuchni meksykańskiej lub indyjskiej - zawierają

6 dowodów na to, że masło jest najlepsze

fot. Unsplash.com Margaryna? Nie nazwałbym tego jedzeniem. "Trudno w to uwierzyć, ale smakuje jak masło". Ja nie wierzę. Jeśli zamierzacie używać margaryny do czegokolwiek, możecie przerwać w tym miejscu lekturę, bo nie będę w stanie wam pomóc. Tak rozprawia się z amatorami margaryny

Makaron. Uwielbiam wszystkie kształty. Cz.1

Składniki 1 ząbek  czosnku 3 nieduże  pomidory 2 łyżki soku z  cytryny 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1/2 łyżeczki pieprzu 400g  makaronu spaghetti 1 łyżka oliwy 1 garść posiekanej  bazylii 1 łyżka świeżo startego  parmezanu   Sposób

Mięsne kuleczki - proste i tanie

Jeśli chcesz, do sosu możesz dodać także inne warzywa, na przykład pokrojone w plasterki pieczarki czy paprykę (najlepiej upieczoną i pozbawioną skóry). 500 g mielonego mięsa z piersi indyka 1 marchewka kawałek pora (ok. 10 cm) 500 ml bulionu drobiowego 1 butelka passaty pomidorowej 2 łyżki

21 obowiązkowych dań do ugotowania w listopadzie

dla 10 osób Składniki 3-4 suszone  papryczki chilli (można dać więcej, jeśli lubimy bardzo ostre smaki) 10 niedużych  pomidorów 3-4 ząbki  czosnku 2 łyżki oliwy 300 g karkówki  wieprzowej, pokrojonej na kawałki 1  cebula, pokrojona w piórka 2 garści

Chrup na zdrowie!

papierowe torebki śniadaniowe) i kilka razy zagnij woreczek od góry, aby kukurydza nie "wyskoczyła" z niej w trakcie przygotowywania. Woreczek połóż w mikrofalówce i praż przez około 1,5-2,5 minuty (dopóki będziesz słyszeć, jak ziarenka mocno "strzelają"). Gotowy popcorn najlepiej jeść

Śniadanie, na zdrowie

masło (najlepiej klarowane) dymka, biała i zielona część sól pieprz Pomidory sparz i obierz ze skórki (jeśli masz specjalną obieraczkę do pomidorów, to obierz bez zalewania wrzątkiem) i pokrój na dość grubą kostkę, w miarę możliwości usuwając większość pestek. Białą część dymki drobniutko posiekaj. Na

10 ziół na kuchenny parapet

Łatwo wyhodować ją z nasionek. Doniczka powinna stać w słonecznym miejscu. Niezastąpiona w daniach kuchni włoskiej - jest w caprese z pomidorów i mozzarelli, w wielu sałatkach, w pomidorowych sosach do makaronu oraz - oczywiście - w klasycznym pesto: tu razem z orzeszkami pinii, oliwą i czosnkiem

Imieninowa feta

4 pomidory (najlepiej średnio dojrzałe) 2 żółte pomidory 1 zielona papryka (niekoniecznie) 1 średnia cebula (najlepiej czerwona) kilka listków mięty czarne oliwki bez pestek (około 20 sztuk) 1 łyżka czerwonego octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej greckiej) 1

Kuchnia brytyjska - najlepsza na zimę

5 łyżek masła 50-60 ml mleka 2 łyżeczki startego  chrzanu (najlepiej śmietankowego) sól i  pieprz   Sposób przygotowania Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Cebulę i marchewki smażymy na oleju, po 5 minutach dodajemy mięso, po kolejnych 3 minutach - osączone pomidory

Smaczne dania na płaski brzuch

zarówno na lekki obiad, jak i smakowitą kolację we dwoje. Możesz ją także zabrać ze sobą do pracy. Sałatka nicejska 1 główka sałaty lodowej 1 ogórek 2 pomidory 1 papryka 1 mała cebula garść czarnych oliwek bez pestek 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4-5 filetów anchois 2 jaja na twardo Sos

Cały dzień za 10 zł. Przepisy z rabarbarem

podgrzać . Smażyć około 2 0 -30 min na małym ogniu , cały czas mieszając aby nic się nie przypaliło. Zdjąć z ognia, przełożyć dżem do słoików i pasteryzować . Dżem  może być przechowywany w chłodnym miejscu do roku. Najlepiej smakuje z goframi. Składniki potrzebne do przygotowania

Po co kupujesz, skoro możesz to zrobić sam? [12 produktów]

właściwie jest gotowy, ale najlepiej będzie, jeśli poczekasz tydzień, aż cukier dokładnie przeniknie aromatem. Jeśli kupujesz oliwę czosnkową lub chili, pewnie musisz za nią sporo zapłacić. Niepotrzebnie, bo możesz przygotować je samodzielnie. Jak przyrządzić oliwy smakowe? Jeśli lubisz

Drugie życie obierki

włoskiej gotuję esencjonalny wywar. Mrożę go w workach na lód, a większą ilość przechowuję w jednorazowych kubkach. Potem dodaję do sosów, przygotowuję na tej bazie zupy. Nie mogę się bez niego obejść, to mój tajny składnik, biżuteria potrawy. Z ziemniaczanymi obierkami jest trudniej, bo szybko ciemnieją i

Robimy domowe kiszonki

dwa razy dziennie) przez jakiś tydzień. Po tym czasie kapusta będzie gotowa. Przekładamy ją do wyparzonych słoików, zakręcamy i przechowujemy w chłodnym miejscu. Uwaga: na początku spod wieczek słoików może się wydostawać piana, warto więc trzymać słoiki np. w misce lub na tacy. Powód jak wyżej

Egzotyczne przyprawy i dodatki do dań. Jak ich używać?

smak umami, który gwarantuje intensywność doznań na podniebieniu. Otwartą buteleczkę z sosem przechowuj w lodówce - najlepiej zużyj w ciągu miesiąca, z czasem zacznie tracić smak. W ofercie różnych marek znajdziecie też sos bezglutenowy (bez dodatku pszenicy, z samej soi) lub o obniżonej zawartości

Bobobranie

, ale zjadanie jego ziaren z pewnością wyjdzie nam na zdrowie. Zawiera dużo witaminy A i C, B1 oraz B2, jest również bogaty w wapń i fosfor. Bób nie powinien być długo przechowywany - najlepiej zjeść go w dniu zakupu, a przed przygotowaniem przejrzeć, czy nie ma w nim nadpsutych nasion. Jedzenie bobu

Pikantna zupa jarzynowa

Czas przygotowania: 30-40 minut Ilość: 4 porcje. Zupę można przechowywać w lodówce do 2 dni. Składniki: 1. dwie łyżki oliwy z oliwek, najlepiej extra-virgin 2. Jedna duża, posiekana cebula 3. 1-3 łyżeczki (albo do smaku) ostrej papryki 4. Jeden litr wywaru z warzyw 5. Cztery średnie pomidory

Przekąski na jeden kęs

Na początek coś prostego - kulki twarogowe. Można je przyprawiać na różne sposoby, jeść same lub rozsmarowane na chlebie czy krakersach. Zalane oliwą można przez dłuższy czas przechowywać w lodówce (im dłużej stoją, tym lepiej przegryzają się w nich smaki). Kolorowe kulki serowe ok. 500 g białego

Najlepiej spożyj przed końcem świata. Już nie musisz marnować przeterminowanego jedzenia

modniejsze, a tu od razu macie też panierkę. NIE! Stop! Koniec żartów. Mąkę z molami wywalacie natychmiast a śmieci wynosicie tak szybko, jak się da. Szafkę myjecie a na drzwiach przyklejacie lep na mole. Oto w jaki sposób nie przechowujemy ryżu, jeśli chcemy go zjeść za 30 lat... Ryż - zapakowany

Kuchnia włoska: risotto na pięć sposobów

szałwii. Pycha! W lodówce można je przechowywać 3-4 dni, w zamrażarce - nawet pół roku.   Warzywny Wkładamy do garnka pokrojone: cebulę, 2 marchewki, seler naciowy, 2 pory, cukinię, 2 pomidory, bulwę kopru włoskiego, środek sałaty. Dodajemy 3 ząbki czosnku, suszoną chili, 4 listki laurowe, kilka

Co jeść w kwietniu?

płyn do czyszczenia jamy ustnej. W kuchni najczęściej stosuje się liście koperku, świeże lub suszone. Mają one delikatny smak i dobrze komponują się z sałatkami, warzywami, pastami na bazie białego sera, a także rybami, np. wędzonym lub gotowanym na parze łososiem. Świeży koperek najlepiej przechowywać

Ciasto filo - jak kartka papieru

Filo to po grecku liść. Ciasto jest rzeczywiście delikatne, jak młody listek. Jednak odpowiednio wykonane jest również bardzo trwałe, dzięki czemu ma tak wiele zastosowań w kuchni. Filo występuje również w kuchni bałkańskiej - to z niego przygotowuje się m.in. banicę - danie narodowe Bułgarów