jak piec brokuły

Martyna Szydłowska-Adamiuk

Zielone brokuły na pochmurną jesień

Zielone brokuły na pochmurną jesień

Brokuł o tej porze roku wciąż smakuje świetnie i na dodatek ma dobrą cenę. Wykorzystuj to warzywo w swojej kuchni, bo jest bardzo zdrowe - pamiętaj jednak, żeby go nie rozgotować - gotowany czy smażony, brokuł musi pozostać soczyście zielony i przyjemnie chrupiący.

Frittata

Misterny omlet z dodatkami. Można go przygotować z warzywami, ryżem, kawałkami grillowanej piersi kurczaka. Tym razem wersja z ricottą i brokułami.

Szwajcarska zapiekanka - porcja 4,50 zł

40 dag makaronu, 20-30 dag różnych wędlin lub pieczeni z wczorajszego obiadu, kilka różyczek brokułu, łyżka masła, sól, pieprz, szklanka śmietany, 2-3 jaja, 2-3 łyżki startego wędzonego żółtego sera

Pieczony kurczak. Kruche mięso idealnie doprawione

Pieczony kurczak. Kruche mięso idealnie doprawione

Rozgrzewające menu dnia z pieczonymi jabłkami na deser

Rozgrzewające menu dnia z pieczonymi jabłkami na deser

Brokuły to bogate źródło witamin, przeciwutleniaczy i soli mineralnych. Zupa-krem z brokułów swoim zielonym kolorem nie tylko poprawi nastrój, lecz także rozgrzeje w pochmurny, listopadowy dzień. 1 duży brokuł 1 l bulionu warzywnego śmietanka 36 % kawałek sera gorgonzola lub lazur pół łyżeczki

Zielone brokuły

Zielone brokuły

papier z obciążeniem i piecz kolejne 20 minut. W misce roztrzep jajka, dodaj śmietankę oraz drobno posiekany czosnek, dopraw gałką muszkatołową, pieprzem kajeńskim i solą. Na podpieczonym spodzie ułóż pokrojone w grube plastry różyczki brokułów, zalej przygotowaną masą i posyp startym serem. Wstaw do

Przepisy z wykorzystaniem nowych serów Hochland "Na gorąco!" To jest pyszne!

Przepisy z wykorzystaniem nowych serów Hochland "Na gorąco!" To jest pyszne!

ziołami łyżeczka soli łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Foremki do babeczek wykładamy papierem, do każdej wkładamy plaster szynki. Jajka mieszamy ze startą cukinią, ziołami, solą i pieprzem. Masę jajeczną nakładamy do foremek. Babeczki pieczemy 25 minut. W połowie

Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw?

Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw?

1/2 kg brokułów 4 jajka szklanka kremówki sól gałka muszkatołowa łyżka masła 3 łyżki tartego parmezanu Brokuły gotujemy do miękkości, dzielimy na małe cząstki. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką, mieszamy z brokułami, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Foremki do muffinów smarujemy masłem i

Sycące menu z zapiekanką warzywno-rybną

Sycące menu z zapiekanką warzywno-rybną

zabiel śmietaną. Autor: Paulina Kałka, Zuzanna Wiciejowska Blender MPM MBL-07 w okazje.info Jeśli posiadasz jedynie ryż w torebkach nie gotuj go przez 25 minut, a według instrukcji, znajdującej się na opakowaniu. Zapiekanka warzywno-rybna 20 dag ryżu 40 dag brokułów 50 dag

Przed wielkanocną ucztą

Przed wielkanocną ucztą

200 g razowego chleba 200 g fety 200 g brokułów 4 jajka 200 ml mleka 4 łyżki mąki 80 g czarnych oliwek bez pestek 1 łyżeczka tymianku sól pieprz Chleb i ser kroimy w kostkę o boku 1/2 cm. Brokuły dzielimy na różyczki. W dużej misce lekko ubijamy jajka, dodajemy mleko i delikatnie mieszamy z

Młode ziemniaki na kilka sposobów

Młode ziemniaki na kilka sposobów

Dobra propozycja na lekką kolację, gdy na dworze upał. Warzywno - ziemniaczana frittata. Wiosenna frittata 5 jajek 6 młodych ziemniaków garść liści szpinaku mała cukinia mały por zielona fasolka szparagowa ząbek czosnku szczypior ewentualnie brokuł sól i pieprz około pół szklanki mleka

Menu dnia w sam raz na piknik

Menu dnia w sam raz na piknik

Zamiast (albo oprócz) wędzonego indyka, możesz przygotować również inne składniki tortilli, np.: pieczonego lub wędzonego kurczaka, tuńczyka z puszki (najlepiej wymieszanego z odrobiną majonezu) lub wędzonego łososia. Tortilla z wędzonym indykiem 2 duże tortille 6 plasterków wędzonego indyka 2

Na rozgrzewkę - proste zapiekanki

Na rozgrzewkę - proste zapiekanki

ée, pieczemy 30 minut, aż wierzch zapiekanki zrobi się złoty. Grudniowy numer KUCHNI już w sprzedaży Składniki 6 łyżek oliwy 1/2 kg schabu lub szynki wieprzowej 1 kg  ziemniaków sól,  pieprz 1/2 kg  brukselki 2 cykorie 2 twarde, soczyste  jabłka 4

Dania mączne na każdą kieszeń

Dania mączne na każdą kieszeń

Jak je przyrządzić? Gdzie je zamówić? Poniżej prezentujemy sprawdzone rozwiązania na dania z mąką w roli głównej. Naleśniki to jest to! O tym, jak wyśmienicie smakują potrawy pieczone na bazie mąki, nie trzeba przekonywać chyba nikogo. Każdy z nas chociażby z dzieciństwa pamięta zapach unoszący

Menu dla znudzonych zimą

Menu dla znudzonych zimą

. 30 minutach), wkładamy główki czosnku, pokrojone na ćwiartki cytryny, papryki pokrojone na kawałki oraz gałązki tymianku. Pieczemy, aż mięso i ziemniaki się zrumienią (ok. 20 minut), a papryki zmiękną. W razie potrzeby przewracamy je, dolewamy oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. 4 steki z polędwicy

Dorsz pieczony - przepisy na smaczne, niskokaloryczne dania

Dorsz pieczony - przepisy na smaczne, niskokaloryczne dania

przybrać na wadze. Flądra - niedroga, a dobra dla zdrowia Zobacz: Jak podkręcić metabolizm? Dietetyk radzi Przepis na dorsza pieczonego w piekarniku Ciekawą opcją na smakowity i zdrowy posiłek główny jest świeży dorsz pieczony w całości - jeśli dobrze zamarynujemy rybę, ta potrawa odwdzięczy nam się

Smaczne kąski

Smaczne kąski

4 kiełbaski drobiowe 3 łyżki oliwy 4 ząbki czosnku 500 g liści szpinaku 4 papryki marynowane lub pieczone 200 g sera feta Kiełbaski kroimy w centymetrowe kawałki i rumienimy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy. Wrzucamy umyte, osuszone liście szpinaku i dusimy, aż się skurczą. Na

Postrachy szkolnej stołówki w smacznych wydaniach

Postrachy szkolnej stołówki w smacznych wydaniach

posiekany czosnek, dopraw gałką muszkatołową, pieprzem kajeńskim i solą. Na podpieczonym spodzie ułóż pokrojone w grube plastry różyczki brokułów, zalej przygotowaną masą i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika i piecz 45-50 min, aż masa się zetnie. Podawaj ciepłą lub przestudzoną do temperatury

Andrzejkowe przekąski

Andrzejkowe przekąski

wierzch ciasta, by nie wyrosło podczas pieczenia. Wstaw foremki z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut. Ostrożnie wyjmij foremki z ciastem, na podpieczone spody nałóż porcje ratatouille. Wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i zapiekaj ok. 15 minut, aż ciasto się przyrumieni

Menu dnia z babką ziemniaczaną

Menu dnia z babką ziemniaczaną

Brokuły dobrze jest jeść na okrągło. Mają wiele witamin i minerałów oraz związki chemiczne zwane sulforanami, które zapobiegają tworzeniu się komórek nowotworowych. W przepisie na brokułową sałatkę z orzechami znajdziemy też rodzynki! Brokułowa sałatka z orzechami 1 łyżka oliwy 1/4 szklanki

I po świętach - co zrobić z resztkami po uczcie?

I po świętach - co zrobić z resztkami po uczcie?

. Na wierzchu ułóż zrumienione mięso. Podawaj. RADA: zamiast indyka możesz użyć mięsa z pieczonej kaczki lub gęsi. Zapiekanka z makaronu, łososia i brokułów Składniki: 250 g makaronu penne 250 g brokuła, podzielonego na różyczki 250 g masła 25 g mąki 500 ml mleka 100 g sera z niebieską pleśnią

Menu dnia z jabłkowymi muffinami

Menu dnia z jabłkowymi muffinami

będzie miękki, ale wciąż al dente. Dodaj skórkę i sok z cytryny, a następnie różyczki brokuła. Gotuj przez 2-3 minuty, aż brokuły będą podgrzane. Zdejmij z ognia, dodaj parmezan, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na chwilę. Podawaj na gorąco. Autor: Paulina Kałka, Zuzanna

Letnie dania z suszoną żurawiną

Letnie dania z suszoną żurawiną

szalotkę z octem, łyżką wody, musztardą, 1-2 łyżeczkami miodu, solą i pieprzem. Stopniowo dodawaj po odrobinie oleju. Dodaj żurawinę i orzechy. Z gałązek tymianku poodrywaj listki. Pokrój ser na 8 plasterków, a następnie umieść go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop pozostałym miodem i posyp

Walentynki - włoski wynalazek

Walentynki - włoski wynalazek

g pomidorków koktajlowych 200 g brokułów 1 łyżka oliwy extra virgin 1 ząbek czosnku 450 ml mleka 30 g masła 15 g mąki 100 g tartego sera Parmigiano Reggiano Sposób przygotowania: 1. Pokroić warzywa: cukinię w półplasterki, szparagi i brokuły na małe kawałki, pomidorki koktajlowe na połówki

Z kremowym serkiem - przysmaki na imprezę i nie tylko

żółty ser. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć brokuł i wymieszaj. Formę do quiche?a (tarty) wysmaruj dokładnie masłem. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj tak, aby dokładnie zmieściło się w formie. Nadmiar odetnij nożykiem. Ponakłuwaj widelcem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni

Nie tylko kanapka

pomidor sól 1/3 łyżeczki suszonego oregano 4 jajka 2 łyżki mleka łyżka masła ząbek czosnku 6 ugotowanych różyczek brokułu 125 g sera (np. koziej roladki lub mozzarelli w kulce) świeżo zmielony czarny pieprz Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Przygotowujemy patelnię, którą można wstawić do piekarnika, np

Zapiekanki z ryżem - proste i smaczne. Na obiad i kolację

papryki. Sosem zalać zapiekankę, posypać startym serem. Piec ok. 20-25 min w temp. 180 st. Autor: Magdalena Tabaczyk Rosendahl Naczynie żaroodpo... Termisil Naczynie żaroodpor... Zen Naczynie żaroodporne 10... Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >

Dieta Kliniki Mayo. Jedz jajka i chudnij! [7 ZASAD]

Dieta została opracowana przez Klinikę Mayo, która zajmuje się leczeniem otyłości. Ten nowatorski program opiera się głównie na jajkach i warzywach. Jak wiadomo, białko z jajek mocno przyśpiesza metabolizm, dzięki czemu nasz organizm szybciej spala tłuszcz i nie odkłada go w postaci tkanki

Menu dnia z serowymi naleśnikami

Oto pomysł na odmianę dla tradycyjnej pomidorówki. Jeśli chcesz, możesz nie dodawać do niej kalafiora (zamiast niego można podać zupę z grzankami) lub zastąpić go brokułem. Krem pomidorowy z kalafiorem (na podstawie przepisu E.E. Browna) oliwa posiekana cebula 3 posiekane łodygi selera 3

Małe co nieco na "babski" wieczór

. Okrągłą foremką o średnicy 5-6 cm wykrawaj krążki i układaj je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Krakersy posmaruj białkiem i posyp pozostałym sezamem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut, aż lekko się zarumienią. Rada: krakersy możesz posypać dodatkowo solą

Wytrawne babeczki - zabierz ze sobą!

ziemniaczanym purée. Dodajemy tartą bułkę, ricottę, rozkłócone jajka. Cztery foremki do zapiekanek smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wlewamy masę do foremek, pieczemy w temperaturze 180°C przez 30 minut. Konkurs! Do wygrania Volkswagen Sportsvan ! Znasz ciekawe miejsca w Polsce? Pochwal się i

Brokuły

Jak wybierać: powinny być zielone, żółknących nie kupujemy. Jak przechowywać: w lodówce w szufladzie na warzywa, niemyte, w plastikowej torbie. Jak gotować: najlepiej na parze (zachowują intensywnie zielony kolor). Wystarczy garnek z wodą i sitko. Brokuły zachowują właściwości odżywcze zarówno

Pachnie świetnie. 5 przepisów z serami

; Sposób przygotowania Chleb, ser i brokuły kroimy w kostkę o boku 1/2 cm. W dużej misce lekko ubijamy jajka, dodajemy mleko i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami, doprawiając solą i pieprzem. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej foremki, z wierzchu przykrywamy

Mięsa pełne aromatu

wierzbie Zamiast szynki parmeńskiej, mięso możesz również obłożyć plastrami surowego lub wędzonego boczku. Taka szynka będzie smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno, np. z dodatkiem sosu chrzanowego lub śliwkowego. Pieczona szynka wieprzowa z szynką parmeńską i rozmarynem 1,5-2 kg szynki wieprzowej

Kurczak i warzywa - zgrany duet

i lekki posiłek? Polecamy sałatkę z kurczakiem. Jeśli nie lubisz mozzarelli możesz także wykorzystać fetę. Sałatka z kurczakiem i brokułami - przepis blogera mix sałat-150g pierś z kurczaka 200 g różyczek brokułu 250 g pieczarek 2 pomidory 50 g sera mozzarella 2 ząbki czosnku jogurt

Sprawdzone przepisy na spotkanie z przyjaciółmi

(dla 4 osób)   Składniki 2  jajka 120 g cukru 120 g masła 120 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml schłodzonej 36%  śmietanki 6 łyżek cukru pudru 100 ml  likieru Baileys 1 spory dojrzały banan 4-5 łyżek dżemu  wiśniowego

Kapusta i spółka

misce roztrzep jajka, dodaj śmietankę oraz drobno posiekany czosnek, dopraw gałką muszkatołową, pieprzem kajeńskim i solą. Na podpieczonym spodzie ułóż pokrojone w grube plastry różyczki brokułów, zalej przygotowaną masą i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika i piecz 45-50 min, aż masa się zetnie

Kolorowe sałatki z pysznym serem

Brokułowa sałatka z fetą i płatkami migdałów jest szybka do zrobienia, a przy tym smaczna i efektowna. Nada się zarówno na śniadanie, jak i dodatek do obiadu (zwłaszcza grillowanego mięsa). Aby przyspieszyć przyrządzanie sałatki, warto skorzystać z sera, który już jest podzielony w kostki. Sałatka

Menu dnia dla żądnych nowości

Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc nie wymaga stawienia się wszystkich domowników na obiad o jednej godzinie. 500 g mieszanych filetów rybnych 1 por 4 malinowe pomidory bez skórki 100 g świeżego szpinaku 9 żółtek sól pieprz oregano ciasto: 500 g mąki 520 g masła 50 ml mleka

Jeszcze więcej żurawiny

, kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy pozostałym miodem i posypujemy listkami tymianku. Zapiekamy przez 7 minut na górnej półce w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Roszponkę skrapiamy żurawinowym sosem. Podajemy z zapiekanym serem kozim.30 g orzeszków piniowych40 g suszonej

Ser na obiad

wciskamy pod skórę każdego kawałka mięsa i spinamy wykałaczką. Układamy piersi w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą i resztą soku z cytryny, oprószamy pozostałą skórką cytrynową. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy 30 minut. Podajemy z tłuczonymi

Gotuj na parze i chudnij!

częściej spotyka się z krytyką lekarzy i dietetyków, którzy ostrzegają przed związkami rakotwórczymi zawartymi w przypalonym jedzeniu. Zapobieganie nowotworom Czy wiesz, że warzywa, takie jak brokuły, kalafior czy kapusta zawierają glukozynolany zapobiegające powstawaniu nowotworów. Niestety te drogocenne

Letnie śniadania

Nie masz pomysłu na nadmiar borówek? Możesz je dodać do owsianki. W podobny sposób jak owsiankę, można także przygotować kaszę jaglaną (wideo z przepisem znajdziesz poniżej). Owsianka z borówkami szklanka mleka szklanka płatków owsianych 2 garście borówek amerykańskich (mogą też być jagody

Menu dnia z letnimi warzywami

pieprz. Zupę zmiksować w blenderze. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Tekst: Marta Gessler Nawet jeśli nie dbasz o linię, użyj do tego dania makaronu pełnoziarnistego - zyskasz naprawdę oryginalny smak i będzie zdrowiej.  Spaghetti z brokułami i ciecierzycą 1 spory brokuł 1 puszka (ok. 220 g

Omlety - nie tylko na śniadanie

czereśniami. Można przyrządzać go na małych patelenkach, a także w formach do pieczenia tarty. Autor: Junona Lamcha Frittata to rodzaj włoskiego omletu. Zazwyczaj przygotowuje się go z dodatkiem sera, warzyw czy mięsa. Frittatę możesz jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno (np. jako drugie śniadanie). Omlet

Menu z chłodnikiem ogórkowym

dużą formę do zapiekania. 12 płatów lasagne 50 dag piersi kurczaka cukinia 30 dag brokułów 30 dag pieczarek 2 cebule 3 spore pomidory duża puszka (0.9 l) pomidorów w zalewie 3-5 ząbków czosnku 10 listków bazylii 2 łyżki śmietany 10 dag startego parmezanu 5 dag masła 4-5 łyżek oliwy 1-2

Smakowite podarunki, czyli co zabrać na przyjęcie?

). Pieczemy 30 min. w 190 stopniach. Masło: Zioła jak najdrobniej siekamy. Masło ucieramy, dodajemy zioła, przeciśnięty czosnek i sól. Rozsmarowujemy na rozwałkowanym cieście. Źródło: www.bistromama.pl Nietrudne do wykonania i zarazem efektowne, wytrawne ciasto z oliwkami możesz również zabrać ze sobą jako

Kremowe zupy z charakterem

Prosty i pyszny sposób na modyfikację klasycznej "pomidorówki" to podanie jej z podsmażonym na złoto kalafiorem. Zamiast niego możesz także użyć brokułu, odrobiny smakowego serka czy zielonego pesto. Krem pomidorowy z kalafiorem (na podstawie przepisu E.E. Browna) oliwa posiekana

Przepisy na piknik idealny

(dla 4 osób)   Składniki 400 g  makaronu penne 1  brokuł 1  cukinia 3 łyżki oliwy 2 ząbki  czosnku 200 ml 12%  śmietany 200 g sera typu roquefort 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej sól, pieprz   Sposób przygotowania

Dla poszukiwaczy kulinarnych przygód. Owoc pigwowca

kminku 2  listki laurowe 8 średnich owoców  pigwowca 1 łyżeczka cukru   Sposób przygotowania Wołowinę oczyszczamy z tłuszczu i błon, kroimy jak na gulasz, przyprawiamy solą i pieprzem. Bakłażana kroimy w kostkę, solimy i pozostawiamy na 10 minut, by wydzielił gorzki sok

Dietetyczna pizza: gryczana, owsiana, razowa, ziołowa [5 PRZEPISÓW]

wrzuconego na wrzątek) brokułu (pamiętajmy, żeby nie był zbyt miękki!); pióra cebuli, kilka pomidorków koktajlowych, mozzarellę. To kolejny sposób na zupełnie nowe, smaczne i zdrowe, podanie warzywa, za którym nieszczególnie przepadają dzieci. Brokuł, szpinak, brukselka, w wersji pieczonej, dobrze

Flądra - niedroga, a dobra dla zdrowia

. Czy ryba flądra jest zdrowa? Flądry, podobnie jak inne ryby, zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Ich odpowiednia proporcja w diecie do kwasów omega-6 zapewnia poprawę ogólnej kondycji zdrowotnej, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów i wspomaga układ odpornościowy

Na rozgrzewkę po sankach

wymieszaj. Masą zalej przygotowaną chałkę i odstaw na 15 minut, aby dobrze nasiąkła. Wystające części bułki posmaruj masłem i posyp imbirem wymieszanym z brązowym cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piecz przez 45 minut na złotobrązowy kolor. Zupa ze słodkich ziemniaków i marchewki 50 dag

Dania z drobiu: Skrzydełko, nóżka czy pierś?

piekarnik lub grill elektryczny i pieczemy szaszłyki, skrapiając je na przemian oliwą i sokiem z cytryny. Kacze żołądki do piwa i inne przekąski prosto z Chin - sprawdzamy, jak to smakuje [NIE WIEDZĄ, CO JEDZĄ]

Pewniaki z domowej spiżarni - co warto w niej mieć?

jajka sól pieprz 1 łyżka masła Do miski wrzucamy kukurydzę, ser oraz pokrojone brokuły i szynkę. Wbijamy jajka, solimy i pieprzymy. Smarujemy masłem dołki w formie do muffinów, wypełniamy je masą jajeczną do 3/4 wysokości, pieczemy 10 minut w 180°C. Wyjmujemy omlety z formy i - po ostudzeniu

Dania wzmacniające odporność

  Sposób przygotowania Zakwas mieszamy z mąką i wodą w dużej misce. Odkładamy 3 łyżki takiego ciasta do słoiczka, zakręcamy i wkładamy do lodówki. To zakwas na następne pieczenie. Do ciasta dodajemy pozostałe składniki, dokładnie wyrabiamy. Natłuszczamy trzy formy do chleba, wkładamy ciasto

"Kuchnia fit" - nowa książka Konrada Gacy

oraz drobno posiekanym rozmarynem. Pieczemy przez 20 min w temp. 180°C. Brokuł parujemy lub gotujemy do miękkości, przekładamy do miksera. Dodajemy sezam, kolendrę i miksujemy do uzyskania konsystencji kremu (jeżeli masa jest za gęsta, dodajemy odrobinę wody). Ryż gotujemy według instrukcji podanej

Feta - wspaniały ser. Także dla początkujących

. Po upieczeniu spodu wylewamy na ciasto nadzienie, posypujemy fetą i pieczemy kolejne 25 min w temp. 180oC. Podajemy tartę na ciepło, ale dobra jest także na zimno. Łatwy przepis na makaron z brokułami i fetą Składniki 1/2 kg podłużnych  bakłażanów 1/2 kg  cukinii 1/2 szklanki

Pyszne zupy krem - na wiosnę

Czy wiesz, że? - 100gr mrożonego groszku dostarczy aż 21% dziennego zapotrzebowania na wit. B1, 38% na Wit. C, 26%na kwas foliowy, dostarczy 1,6 mg żelaza, 25 mg magnezu i 19 mg wapnia- 100gr mrożonych brokułów pokryje 87% dziennego zapotrzebowania na wit. C i 47,6% na kwas foliowy, 17%. zalecanej

Pomysły na szybkie obiady (w 30 minut!)

, stopione i przestudzone masło, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę. Rozgrzej i lekko natłuść patelnię, smaż kolejno jak najcieńsze naleśniki. Składaj je w chusteczki, polewaj czekoladą, podawaj z dowolnymi owocami i bitą śmietaną. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Granchio Patelnia do naleśników

Zdrowo odchudzone dania - nie tylko na wiosnę

łupinkach zawiń w folię aluminiową i piecz przez ok. półtorej godziny w piecu rozgrzanym do 170 st. C. Upieczone obierz, pokrój w kostkę, przesmaż z warzywami i jabłkami. Warzywa zalej wodą i duś do miękkości. Następnie zmiksuj je i przetrzyj przez sito. Dopraw solą, pieprzem, octem jabłkowym i odrobiną

Proste i niedrogie dania z rybą

Rybna zapiekanka z dodatkiem ryżu to zdrowy i sycący, a przy tym prosty pomysł na obiad. Do sosu, zamiast musztardy, możesz dodać także dwa przeciśnięte przez praskę lub posiekane ząbki czosnku. Zapiekanka warzywno-rybna 20 dag ryżu 40 dag brokułów 50 dag filetów (np. z karmazyna, mintaja lub

Z makaronem, kaszą, ryżem, ziemniakami - sycące zapiekanki na chłodniejsze dni

. Możesz dodać do niej zarówno zwykły biały ryż, jak i ryż brązowy - będzie lepszy dla osób dbających o linię. Zapiekanka warzywno-rybna 20 dag ryżu 40 dag brokułów 50 dag filetów z karmazyna, mintaja lub morszczuka 1 cytryna 2 pomidory 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 200 ml bulionu warzywnego 150 ml

Dieta bezglutenowa. Śniadanie bez chleba

; Składniki 500 g  brokułów 8  jajek 4 łyżki oliwy 200 g sera  ricotta 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej oliwa   Sposób przygotowania Podzielone na różyczki brokuły wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3 minuty. Wbijamy jajka do miski i mieszamy widelcem. Na

Kolacje Kina Kulinarnego. Transatlantyk

czerwonym winem. Serwowane z chrupiącym chlebem pieczonym na starzonym zakwasie żytnim, marmoladą z cebuli, Consomme z musztardy i olejem z gorczycy. 2. Black & White - Pieczony turbot na rozgrzanych orzechach i czarnym sezamie podany z chrupiącym kalafiorem, olejem curry, czarną solą i bukietem białych

Chrupiący i delikatny kalafior - zrób to!

ciasto z lodówki, wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wysyp ciężarkami (lub suchą fasolą) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Piecz z obciążeniem, aż ciasto będzie jasno-złociste, ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmij formę z pieca, delikatnie zdejmij papier z obciążeniem i piecz

Przyjęcie na świeżym powietrzu

; Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info 2 szklanki mleka 2 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego 2 szklanki śmietanki 30 proc. 40 g masła 3 łyżki mąki 1 mały brokuł 2 cukinie 1/4 szklanki startego parmezanu sól, pieprz W dużym rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i przesmażaj, mieszając

Pożegnanie pomarańczowej skórki

kwasy tłuszczowe Omega-3. Zapiekanka warzywno-rybna 20 dag ryżu 40 dag brokułów 50 dag filetów z karmazyna mintaja lub morszczuka 1 cytryna 2 pomidory 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 200 ml bulionu warzywnego 150 ml mleka 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka cukru sól pieprz 1 łyżka posiekanej natki 1

Czas na grzyby. Efektowne przepisy od szefa kuchni

75 ml wytrawnego białego  wina 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku 1  brokuł garść orzechów laskowych (wyłuskanych) garść  rukoli sól, pieprz ew. 1 łyżka serka topionego   Sos z suszonych pomidorów: 100 g suszonych pomidorów bez zalewy 1/2 białej części

Grilluj i nie tyj. Lekkie przepisy

czasie pieczenia. Skrapiamy oliwą. Większość warzyw pieczemy, obracając, przez 12-15 minut. Pomidorki czereśniowe pieczemy krócej, 8-10 minut, podobnie jak podgotowane ziemniaki. Warzywa można także wcześniej zamarynować w oliwie z dodatkiem ulubionych ziół, czosnku, soku z 

Ulżyj sobie! Przekąski do 150 kalorii - w sam raz na "po świętach"

, zmieścisz się spokojnie w stu pięćdziesięciu kcal. To super przekąska na wieczór, do filmu, albo na spotkania ze znajomymi. Oczywiście, jak ze wszystkim, pozostaje kwestia porcji. Mały kubeczek jogurtu plus brokuły to porcja w sam raz. Zdrowe i nie tuczy! / fot. Agata Żychlińska 7. Pieczony ziemniak

Rozgrzewający i pikantny imbir - inspiracja prosto z Azji

cebulą, imbirem, skórką pomarańczową, olejem i przyprawami. Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki. Dorzucamy do pozostałych składników. Blachę wykładamy folią aluminiową posmarowaną olejem. Kładziemy na niej rybę skórka do dołu, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 20 minut. Upieczoną rybę układamy na

Sezon na grzyby

wymieszaj z brokułami, mieszanką sera i śmietany oraz kiełkami i pestkami słonecznika. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp żółtym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piecz do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera. Podawaj jako ciepłą przekąskę lub dodatek do smażonych

Menu dnia z lekką zupą i złocistą rybą

przysmak wprost z Prowansji. Pasuje zarówno do ryb i owoców morza, jak i warzyw. Dorsz z cytrynowo-czosnkowym alioli 600 g fileta z dorsza 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajko 4 łyżki oleju sól pieprz Sos: 100 ml oliwy extra virgin 3 ząbki czosnki 1 cytryna sól morska

Z sezamem, krewetkami, mango - makaron w egzotycznym wydaniu

ostro przyprawione dania). Całość wymieszaj i podawaj. Autor: Zuzanna Wiciejowska Sajgonki możesz przygotować zarówno w wersji smażonej, jak i niesmażonej. Te drugie to doskonały pomysł na lekkie i zdrowe drugie śniadanie do pracy, obiad czy kolację. Możesz zrobić je w wersji z mięsem (np. pieczoną

Letnie menu dla jednej osoby. Tylko 10 zł!

Składniki potrzebne do przygotowania 12 muffinów kosztują 7,30 zł. Na pierwsze śniadanie zjedz dwie - 1,22 zł.   Składnik i 1,5 szklanki płatków owsianych- 1,00 zł 1 szklanka mąki pszennej - 0,70zł 3/4 szklanki cukru trzcinowego - 1,20zł 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,10 zł 1/2

Nie zmieniaj opony na zimową. Co jeść, by czuć się lekko zimą?

, cukier i harissę. Mieszamy z warzywami, dbając, aby dokładnie pokryły się sosem. Pieczemy 25 minut. Rodzynki odcedzamy i dodajemy do warzyw. Pieczemy jeszcze 15 minut, aż warzywa zmiękną i się przyrumienią. Posypujemy grubo posiekanymi i podprażonymi orzechami laskowymi oraz natką. Robimy dressing

9 dań z papryką do ugotowania w tym tygodniu

bryndzy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200oC. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około 30 min. Podajemy z ryżem lub kaszą gryczaną. Black Red White Naczynie ża... Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Vialli Design Naczynie do z

Sałatka z paryskich bułek - menu dnia z oryginalnym deserem.

Wyrazista biel i charakterystyczny smak sera feta idealnie kontrastuje z motywem przewodnim sałatki: brokułami. Zobacz przepis na sałatkę z brokułów i sera feta . Kolejne trafne zestawienie to delikatne mięso łososia i chrupiąca panierka ożywiająca całokształt.   Łosoś w panierce z orzechów

Śniadanie pracownika korporacji

dla 6 osób - Danie z pochodzenia brytyjskie, popularne na śniadanie w większości krajów anglojęzycznych. Jest składnikiem tzw. full breakfast, obok: smażonych pomidorów i grzybów, grzanek, kiełbasek, pieczonej fasoli (w zależności od regionu są jeszcze inne dodatki).   Składniki 8 dużych

Feta na 9 sposobów

do 210 st. C i piecz około 20 minut. Autor: Aneta Kosiba Złocista tarta z farszem z czerwonej cebuli zarówno doskonale smakuje, jak i prezentuje się na stole. Oprócz fety możesz posypać ją miękkim serkiem kozim. Tarta z czerwoną cebulą i fetą 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże czerwone cebule obrane i

Słodko, słono, serowo!

. Zdejmujemy patelnię z ognia, wrzucamy kawałki łososia, połówki pomidorków i posiekaną bazylię. Jeszcze raz mieszamy. Makaron odcedzamy i łączymy z sosem. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy parmezanem, pieczemy 15-20 minut, aby na wierzchu powstała złocista, chrupka warstwa sera. Podajemy od

Brokuły

Brokuły 001 2 brokuły podzielone na różyczki łyżka mielonego kminku łyżka mielonej kolendry 3 rozgniecione ząbki czosnku 2 łyżeczki sproszkowanego chilli 4 łyżki oleju Brokuły rozrzucić na blaszce, posypać przyprawami, polać olejem. Piec w temp. 200 st. C przez 20 min. Brokuły 002 4

Zachowaj wartości odżywcze! Jak przechowywać oraz przyrządzać owoce i warzywa, by były najzdrowsze?

obierać je jak najcieniej. Niektóre warzywa można również bardzo dokładnie wyszorować, a następnie ugotować (lub upiec) w mundurkach. Na przykład gotowane w ten sposób ziemniaki zawierają o wiele więcej witaminy C, niż te ugotowane po obraniu. Na gorąco, czyli jak gotować, piec i smażyć? O ile to

Łosoś, serek, szpinak - zgrane trio

kremowym serkiem oraz parmezanem. Dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wylej na szpinak i łososia. Piecz około 35-40 minut, aż ciasto będzie złociste, a masa ścięta. Rada: Quiche możesz jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Źródło: Ugotuj.to Terrina to rodzaj pasztetu, który zazwyczaj albo piecze

Gotuj bez resztek - inspiracje z kuchni świata

. Omlet Frittata 6 jajek 1 cebula 1 papryka brokuł (albo mała cukinia) 4 łyżki kukurydzy 1/2 szklanki startego sera pecorino 2 łyżki posiekanej natki ząbek czosnku 4 łyżki oliwy sól pieprz Brokuł podziel na różyczki (cukinię pokrój w plasterki). Cebulę pokrój w talarki, miąższ papryki w

Dietetyczne fast foody [8 PRZEPISÓW]

. Zastąp tłuste wędliny takie, jak salami i boczek pieczonym mięsem z indyka lub chudą wołowiną. Dodaj ulubione warzywa, świetnie sprawdzą się pomidory (przed dodaniem usuń gniazda nasienne), papryka, brokuły, jarmuż, cieciorka i soczewica. Włóż też kilka plasterków sera. Wybierz mozzarellę lub dobrej

Wielkanoc wegetarian

parmezanu. Pieczemy babeczki w piekarniku rozgrzanym do 190°C, aż ładnie się zrumienią. Najlepsze są gorące. (dla 6 osób)   Składniki 1 kg małych cukinii lub mrożonych  brokułów 20 dag mrożonych liści  szpinaku 2  cebule 4 ząbki  czosnku sól, pieprz 1

6 dań z makaronem do wypróbowania w tym tygodniu. 30 minut w kuchni

sera). Doprawiamy solą i pieprzem. Pyszna, zdrowa i łatwa. Sałatka z makaronu razowego z pieczonymi pomidorkami i mozzarellą (dla 4 osób)   Składniki 400 g  makaronu penne 1  brokuł 1  cukinia 3 łyżki oliwy 2 ząbki  czosnku 200 ml 12%  śmietany

Zmiksowane zupy - magiczny sposób na przemycenie dzieciom warzyw

przepyszna. To dość pracochłonna potrawa, najwięcej zabawy jest ze zdejmowaniem skóry z pieczonej papryki, ale naprawdę warto. Podczas tego zabiegu możecie sobie wyobrazić, że jesteście Ramsayem Boltonem, czasami to pomaga. W każdym razie do zupy potrzebujemy: 5 - 6 dorodnych papryk (muszą być dorodne i jak

Dieta DASH - dieta na nadciśnienie

różnej postaci: duszone, pieczone, gotowane. Dziennie powinniśmy zjadać około 2 porcji ryb lub chudego mięsa. Dieta DASH to nie tylko spożywanie odpowiednich produktów i ich ilości, ale także wystrzeganie się nawyków żywieniowych tak dla nas oczywistych, jak np. solenie potraw. Oto najważniejsze zasady

Zielone warzywa, sałaty, zioła... Obiad na zielono

pieprzem, przykrywamy i trzymamy w cieple. Zamarynowane mięso wycieramy papierowym ręcznikiem, obsmażamy na oleju, przekładamy do brytfanki, przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160-170°C i pieczemy ok. 45 minut. Wyłączamy piekarnik, mięso oprószamy solą i pieprzem, przykrywamy i

Nowa książka Ani Starmach - mamy kilka przepisów

cukrem (mikserem lub rózgą). Dodaj cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Mieszając, stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia. - Ciasto przekładaj do małych silikonowych foremek (takich jak na muffinki), wypełniając trzy czwarte foremki (ciastka znacznie urosną podczas pieczenia). Wstaw do

Jak jeść ryby? Dietetyk podpowiada! cz.III

pieprz Przygotowanie: Fasolkę ugotować, na 3 minuty przed końcem gotowania dodać brokuły. Odcedzić. Pora pokroić w talarki. Wycisnąć sok z cytryny. Flądrę oprószyć solą i pieprzem. Patelnię grillową wyłożyć papierem do pieczenia , natłuścić papier łyżką oliwy i dobrze rozgrzać patelnię. Ułożyć ryby skórą

Witamina B6 - gdzie ją znajdziesz i czym grożą niedobory?

obficie zwłaszcza w produktach mięsnych, takich jak wieprzowina oraz drób, a także nabiale . Należy mieć jednak na uwadze fakt, że podczas gotowania oraz pieczenia dochodzi do znaczących (nawet do 50%!) strat witaminy B6. Z dostarczeniem do organizmu odpowiedniej ilości pirydoksyny nie powinni mieć także

Jamie Oliver poleca trzy książki dla smakoszy

dużo bardziej zachęcająca dla dzieci! Piecz potrawę w piekarniku ok. 25 minut, aż się zezłoci i zacznie bulgotać. Podawaj z gotowanym na parze brokułem lub chrupiącą zieloną sałatą. Black Red White Naczynie do... Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Vialli Design Naczynie do z

Wyborna wieprzowina

rozgrzanego do 120 st. C i piecz 1 godzinę. Podawaj na zimno lub na ciepło z pieczonymi ziemniakami i warzywami. Autor: Krzysztof Wojtal Pieczony boczek, podobnie jak pieczony schab, sprawdzi się na świątecznym stole. Jeśli ten duszony w winie Ci nie odpowiada, zobacz przepis na boczek pieczony w piwie

Co jeść w listopadzie?

z cytryny sól 300 g brukselki Rybę natrzeć oliwą i przyprawami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, piec ok. 15 min. Składniki sosu zmiksować na krem. Usunąć nieładne zewnętrzne liście brukselki. Ściąć wysoko nasadę łodygi, zdejmować pojedyncze listki z kapustki, tak by uzyskać ich jak

Pyszna wołowina - na osiem sposobów

. Wlać pomidory i wino, delikatnie doprawić, gotować powoli, aż sos odparuje. Dodać usmażone pulpety i dusić razem 5 minut. Dodać bazylię i doprawić. Spaghetti ugotowane al dente polać sosem z pulpetami, obok podać parmezan. Autor: Agnieszka Kręglicka Jak przygotować domowy makaron spaghetti? [łatwy

Nie sprzątam na święta, bo gotuję. Jednogarnkowe cuda [PRZEPISY]

Nie znoszę sprzątać, sprzątanie mnie męczy w taki sposób, jak nie lubię być zmęczona i podejrzewam, że wymaga jakiś nadprzyrodzonych zdolności. Kiedy zaczynam sprzątać, za kilka godzin łapię się na tym, że chodzę z jakimiś kompletnie nieważnymi duperelami z kąta w kąt i próbuję je gdzieś upchnąć

Obiad na szybko

ze świeżych nowalijek z szaszłykiem z łososia [Jakub Kuroń gotuje] Pojemnik na sałatkę na wynos z widelcem w okazje.info Taka sałatka może być zarówno samodzielnym daniem, jak i znakomitym dodatkiem do mięsa lub ryby. Sałatka ziemniaczana z brokułami i papryką 4