jak się obiera melona zielonego

Hanna Kempa

Pyszne drugie śniadanie do szkoły

Pyszne drugie śniadanie do szkoły

A co w tej szkole jest najfajniejsze? Przerwy! Bo można pobiegać po podwórku i zjeść pyszne (wcale nie nudne) drugie śniadanie

Nie tylko dla "Słoików": sałatka w słoiku, jako przekąska do pracy

Ze słoikiem do korpo? A dlaczego nie? Przecież danie przygotowane w słoiku jest nie tylko wygodne w transporcie, ale też bardzo trendy - spełnia wszystkie wymogi hipsterkiego szyku! Proponuję więc dwie estetycznie wyglądające sałatki. Nie tylko Warszawa słoikami stoi!

Klasyka hiszpańskiej kuchni. Gazpacho - aromatyczny i pikantny chłodnik

Z gazpacho w Hiszpanii jest tak jak z żurkiem w Polsce - w każdym domu wygląda i smakuje inaczej. Bywa pomarańczowe lub intensywnie czerwone, rzadkie lub gęste, kwaśne lub słodkawe, z kawałkami warzyw lub bez. Zawsze jest jednak lekkie, orzeźwiające i przede wszystkim zdrowe

Sałatki: zdrowo pomieszane

Sałatki: zdrowo pomieszane

klonowego sól,  pieprz   Sposób przygotowania Obraną marchew wrzucamy do rondla z gotującą się wodą, blanszujemy przez 5 minut, odcedzamy i osączamy na papierowym ręczniku. Rzodkiew lub kalarepkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Selera kroimy na małe kawałeczki. Warzywa

Proste azjatyckie dania Tanyi Valko

Proste azjatyckie dania Tanyi Valko

melona typu kantalupa lub miodowego 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki odtłuszczonej maślanki łyżeczka soku imbirowego lub 4 plasterki korzenia imbiru łyżeczka syropu z agawy szczypta soli parę listków mięty Melona obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i włókna

Orzeźwiające dania z miętą

Orzeźwiające dania z miętą

galaretek owocowych, np. z czarnej porzeczki. Partner - materiał Rosendahl grand cru 29cm talerze... Kieliszek Modigliani White Kieliszek do win białych Dressed Składniki 2 zielone  ogórki mała główka endywii lub innej  sałaty kędzierzawej garść  rukoli

5 trików, jak schudnąć na wiosnę

5 trików, jak schudnąć na wiosnę

sięgaj po lekkie produkty, np. warzywa czy owoce. Idealne będą też lekkostrawne drobiowe parówki o dużej zawartości niskokalorycznego mięsa drobiowego. Takie jak np. Smakowite z oferty Grupy Drosed - są wyłącznie drobiowe i aż w 90% składają się z mięsa. Nie zawierają dodatków: glutaminianu

Tessa Capponi-Borawska: wakacyjna wyprawa

Tessa Capponi-Borawska: wakacyjna wyprawa

modyfikowałam, dodając jedne składniki i pomijając inne, jak to w kuchnia bywa. Sprawdziły się wielokrotnie. Są to dania proste, na upalne lato, gdy nikomu nie chce się gotować, a zjeść coś przecież trzeba... Gerlach KOMPLET PATELNI CER... RENBERG KOMPLET PATELNI 1012 Tefal Zestaw

Letni obiad bez pośpiechu

Letni obiad bez pośpiechu

powstanie zielony krem. Doprawiamy. Przepiórcze jajka gotujemy w osolonej wodzie, obieramy, kroimy na pół i wkładamy do zupy. Każdą porcję kremu polewamy kwaśną śmietaną. 500 g razowego makaronu penne po 250 g białej i czerwonej fasoli z puszki 2 papryki (czerwona i zielona) 4 łyżki oleju lub oliwy sól

Sałatki na lato

Sałatki na lato

nazywana jest "wiejską". W klasycznej wersji podaje się ją z serem feta pokrojonym w plasterki, a nie - jak to się obecnie przyjęło - w kostkę. Sałatka grecka 3 pomidory 1 ogórek 1 czerwona cebula 1 zielona papryka 20 dag czarnych oliwek (15 sztuk) 18 dag sera feta 100 ml oliwy 2 łyżki

7 sałatek z owocami na upały. Wypróbuj w tym tygodniu

7 sałatek z owocami na upały. Wypróbuj w tym tygodniu

pod warunkiem że przygotowanie tostów nie okaże się już wyczynem ponad siły... (dla 4 osób)   Składniki 50 dag  pomidorów 1 kawałek (ok. 1,5 szklanki)  miąższu arbuza 1 zielona papryka 1/2 dużego ogórka wężowego 1/2 szklanki rzodkiewek 3 łyżki

Egzotyczne dania z pysznymi owocami - w sam raz na chłody i niepogodę

Egzotyczne dania z pysznymi owocami - w sam raz na chłody i niepogodę

, polędwiczek wieprzowych lub polędwicy wołowej. Ogórek możesz zastąpić kawałkami melona lub awokado. Autor: Aneta Kosiba Nie przestrasz się listy składników. Jest długa, ale samo danie robi się naprawdę ekspresowo. Warzywa w sosie słodko-kwaśnym z ananasem 150 g ugotowanego ryżu jaśminowego 2 łyżki oleju 2

Kwaśne, ale jakie zdrowe. Sałatki z cytrusami

Kwaśne, ale jakie zdrowe. Sałatki z cytrusami

sok i skórka otarta z 1/2  cytryny 4 łyżki oliwy 3  listki laurowe 2 czerwone papryczki  chilli 4 główki  czosnku 2  cytryny 2 zielone  papryki kilka gałązek świeżego  tymianku   Sposób przygotowania Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na

Najlepsze wiosenne sałatki. Ogórek + rzodkiewki

Najlepsze wiosenne sałatki. Ogórek + rzodkiewki

półmisku. Osobno podajemy oliwę, sól, ocet i pieprz. Składniki 2 zielone  ogórki mała główka endywii lub innej  sałaty kędzierzawej garść  rukoli 2 małe kolorowe  papryki 1  melon 1/2 czerwonej papryczki  chilli 1 pęczek  mięty   Sos: 2/3 szklanki

Domowe napoje

Domowe napoje

. Dodaj pokruszony lód, wymieszaj, rozlej do wysokich szklanek. Autor: Junona Lamcha-Grynberg Jeśli wolisz jeszcze bardziej egzotyczny napój, wybierz koktajl z dodatkiem mango, melona i ananasa. Zamiast soku pomarańczowego, do jego rozrzedzenia możesz wykorzystać herbatę (zwykłą lub zieloną ) lub wodę

Dieta bezglutenowa. Śniadanie bez chleba

Dieta bezglutenowa. Śniadanie bez chleba

. Gruszkę myjemy (nie obieramy), dzielimy na ćwiartki, usuwając gniazdo nasienne, kroimy w paski lub słupki. Melona dzielimy na pół, obieramy, usuwamy łyżką pestki i kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy posiekaną miętę, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą oraz

Pomysły na dania z pomidorami

Pomysły na dania z pomidorami

porcję dekorujemy sporym kleksem śmietany. Ta zupa jest równie wyśmienita, jeśli zrobimy ją z zielonych pomidorów, A i ze zwykłych, czerwonych smakuje nie gorzej! Składniki 1  melon charentais (żółty miąższ, zielona skórka) lub miodowy (żółta skórka, jasnozielony miąższ) 4 łyżeczki lub 7-8

Belgijskie menu dnia z czekoladowym deserem

Belgijskie menu dnia z czekoladowym deserem

Zupy w Belgii, podobnie jak w Polsce, od dawna stanowią podstawę posiłku. Najbardziej popularne z nich to ziemniaczana, warzywna oraz kremy z pomidorów, marchwi czy szparagów. Zupa-krem ze szparagów 1 kg zielonych szparagów 2 cebule (15 dag) 10 dag masła 3 szklanki bulionu z kurczaka 3

Truskawki na cztery sposoby

Truskawki na cztery sposoby

2 kromki chleba 1/2 szklanki wody 1/2 kg truskawek 1 duży (250 g) ogórek 1/2 cebuli 1/2 zielonej papryki 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki dobrej oliwy sól listki świeżej mięty Chleb moczymy w wodzie. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki. Ogórka i cebulę obieramy. Paprykę myjemy

11 sałatek z ogórkiem do wypróbowania w tym tygodniu

11 sałatek z ogórkiem do wypróbowania w tym tygodniu

Składniki 4 młode  pory 1 długi świeży zielony  ogórek 1  awokado 1 zielona  papryka 3-4 połówki brzoskwiń z puszki 5-10 dag sera z zieloną pleśnią   Sos: 1 kieliszek (50 ml) wytrawnego białego  1 kieliszek (50 ml) wytrawnego białego sok z 1/2 

Szybkie i proste przepisy na letni podwieczorek

Szybkie i proste przepisy na letni podwieczorek

, pieprzymy, mieszamy z olejem. Farszem napełniamy ogórki. Ozdabiamy kawiorem. Składniki 2  melony 20 dag ostrego sera z zieloną lub niebieską pleśnią 2 łyżki oliwy 1 opakowanie śmietankowego serka   Sposób przygotowania Melony obieramy i kroimy na kawałki. Ser pleśniowy rozgniatamy

Carpaccio - klasyczne, z tuńczyka, z cukinii, z melona. Najlepsza przystawka

Carpaccio - klasyczne, z tuńczyka, z cukinii, z melona. Najlepsza przystawka

cantaloupe (zielona skórka, żółty miąższ) 1,5 łyżeczki soku z  limonki 1 łyżka oliwy garść listków  estragonu gruba sól morska pieprz 6 cienkich plasterków  limonki   Sposób przygotowania Kroimy melona na 6 cząstek, cienko obieramy ze skórki, usuwamy pestki. Układamy

Blogerzy polecają: orzeźwiające napoje

Blogerzy polecają: orzeźwiające napoje

tego jak gęsty koktajl chcemy uzyskać możemy dolać więcej wody.Którą zieleninę wybrać, żeby dostarczyć największą porcję żelaza? W 100g natki pietruszki znajduje się 6,2 mg żelaza, w 100 g pokrzywy - 4,2 mg, w 100 g szpinaku ? 2,7 mg, w 100 g jarmużu- 1,7mgIle kalorii? (1 szklanka koktajlu z

Obiad z owocami

(koper włoski)gruszkamelonkilka listków mięty2 łyżki oliwysólpieprzFenkuła myjemy, rozcinamy na pół, usuwamy twardy środek, kroimy w cienkie pióra. Gruszkę myjemy (nie obieramy), dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w paski lub słupki. Melona dzielimy na pół, obieramy, usuwamy łyżką

Gorąco? Zrób orzeźwiający napój

listki mięty. Wstaw do lodówki. Ten owocowy koktajl jest sycący i słodki. Można zaserwować go na drugie śniadanie w ciepły dzień. Zamiast maślanki sprawdzi się też jogurt grecki. Koktajl owocowy Składniki: 250 g truskawek 2 banany 1 mała puszka brzoskwiń (400g) 3/4 szklanki maślanki cukier do smaku

Słodkie chłodniki owocowe!

koszty tego deseru są naprawdę niewielkie, a sam przepis przyda się na cały rok. Zupa jabłkowa z rodzynkami 4-5 jabłek typu Golden 2-3 łyżki stołowe cukru 1 kawałek cynamonu 3 łyżki rodzynek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Jabłka myję, obieram ze skórki i kroję najpierw w ćwiartki

Naleśniki w 10 odsłonach

rondelku, oprósz je mąką i gotuj na małym ogniu, aż zacznie bulgotać. Uważaj, aby zasmażka się nie rumieniła! Powoli, stale mieszając trzepaczką, wlewaj mleko. Gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj tarty ementaler i podgrzewaj, mieszając, aż ser się rozpuści. Dodaj pieczarki z cebulą, duś przez

Zdrowo i niskokalorycznie. Owocowe musy, koktajle i lassi

waniliowy i wlewamy 3,5 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy ogień, przykrywamy rondelek i dusimy 8-10 minut. Dodajemy połowę truskawek, ponownie przykrywamy i gotujemy jeszcze 2 min. Zdejmujemy z ognia, studzimy, a następnie przecedzamy przez

Jabłka na słodko i na słono

wysterylizowane słoiki i zamknij. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Tymianek do jabłek? Oczywiście! Choć te drobne zielone listki pewnie kojarzą się bardziej z daniami słonymi, idealnie podkreślą smak jabłek zatopionych w winie... Tymiankowe ciasto z jabłkami 1.5 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soli

7 sałatek na przywitanie wiosny. Zima - na księżyc

  cytryny sól sos tabasco   Sposób przygotowania Melon przekrawamy na pół, usuwamy pestki, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Rzodkiewki myjemy i kroimy w talarki, sałatę myjemy i osuszamy. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, solą i kilkoma kroplami tabasco. Polewamy sosem sałatę

12 dań z jogurtem do wypróbowania w tym tygodniu

, octem i pieprzem. Do salaterki wkładamy umyte i porwane na duże kawałki liście sałaty, rukiew wodną lub rukolę i pomidorki. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy. Jak błyskawicznie pokroić pomidorki koktajlowe? Składniki 2 zielone  ogórki mała główka endywii lub

Smaki lata. Ciesz się nimi teraz

. Przykrywamy, wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły. Pokrojonego w kostkę nieobranego ogórka mieszamy z krewetkami i resztą ziół, solimy do smaku. Chłodnik wlewamy do miseczek, dodajemy kawałki arbuza lub melona, wsypujemy ogórkowo-krewetkową mieszankę. Podajemy od razu

Walentynki na ostro. Walentynki na słodko

łyżeczka soli (najlepiej morskiej) 1/2 łyżeczki  chilli Sposób przygotowania Rzepę dokładnie myjemy, obieramy i siekamy ?w zapałkę?. Z pomarańczy robimy fileciki (czyli dzielimy ją na cząstki, które obieramy z błonek). Melona obieramy, oczyszczamy i kroimy na kawałki lub wykrawamy z niego kulki

Dieta prezydencka oparta na diecie kapuścianej

głowy, po gorszenie nastroju. Można to jednak przetrzymać, na szczęście dieta jest krótka. Jak zacząć? Na początku jemy głównie zupę. Możemy jednak do diety dodać także jabłka, arbuzy, melony lub pomarańcze. Wolno nam zjeść dziennie dwa ziemniaki w mundurkach, a także trochę brokułów, brukselki, ogórka

Jedzenie na przeziębienie

Z reguły uważamy, że lody je się latem, a już przeziębione osoby powinny trzymać się od nich z daleka. A wcale tak nie jest. Owocowy sorbet nawilży suche gardło i złagodzi ból, zwłaszcza w pierwszych objawach przeziębienia, zadziałaja jak kojący chłodny okład. Poza tym można go przecież potraktować

Nowe gwiazdy na amerykańskim sztandarze

Erath Oregon Pinot Gris 2007 (79 zł) + smażone zielone pomidory Wino z gron jednego z najtrudniejszych szczepów uprawianych na wzgórzach Dundee, w stanie Oregon. Trunek o lekkich karmelowo-bananowych nutach, odcieniach cytryny, jabłek i melona, o miłym finiszu, doda wyrazu

Kuchnia z północnych Włoch

setki sposobów przyrządzania szparagów. Uwielbiają zielone, podobnie jak starożytni Grecy i Rzymianie   Składniki 25 dag  makaronu pappardelle 4 plastry wędzonego  łososia 5 ugotowanych zielonych  szparagów 1  cebula 1  pomidor 1 ząbek  czosnku 1 mała

Wielki sekret taratora

Cvety. - Tutaj codzienny jadłospis dyktują pory roku - mówił, konsekwentnie wybierając na targu tylko to, co zostało właśnie przed chwilą zerwane z grządki. A wiosenno-letnie menu, jak szybko się zorientowałam, to przede wszystkim zielona sałata, doprawiona najczęściej solą, octem i olejem

Kuchnia angielska: W kuchni królowej Elżbiety II

zdejmujemy skórę, obieramy mięso z kości i kroimy w kostkę. Przygotowujemy sos. Siekamy cebulę i dusimy na maśle. Gdy się zeszkli, dodajemy curry, przecier pomidorowy, wino, liść laurowy i sok z cytryny. Gotujemy razem ok. 10 minut. Następnie wyjmujemy liść. Dodajemy dżem, przecieramy przez sito i

Striptiz z kucharzem

z czosnkiem, morszczuku z wody doprawionym czarnymi oliwkami i czosnkowym winegretem podanym z ziemniakami, jajkami na twardo oraz krótko duszonym szpinakiem i rukolą. Na deser podajemy melony nasączone porto, co nie jest tradycyjnym portugalskim daniem, ale dobrze się kojarzy. Hasło imprezy nie