jak ugotować grzyby

Mg

17 dań z grzybami do ugotowania tej jesieni

17 dań z grzybami do ugotowania tej jesieni

Grzyby są jak reprezentacja Polski w piłkę nożną - wygrywają wszystko tej jesieni!

I po świętach - co zrobić z resztkami po uczcie?

Resztki pieczonego indyka i rostbefu, miseczka kapusty z grzybami, kilka samotnych uszek. Nawet jeśli przed świętami obiecujemy sobie, że w tym roku ugotujemy tylko tyle, ile potrzeba, zazwyczaj i tak zostajemy ze sporą ilością resztek z bożonarodzeniowego stołu. By się nie zmarnowały,  proponujemy kilka przepisów na dania ze świątecznych resztek.

Bułeczki leśniczego KONKURS

Przygotowanie farszu: grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły.

Sezonownik Ugotuj.to: Grudzień

Sezonownik Ugotuj.to: Grudzień

Paszteciki z kapustą i grzybami - KONKURS

1/2 łyżki cukru sól Nadzienie: 0.40 kg kapusty białej 0.01 kg grzybów suszonych 1 łyżka tłuszczu 1 cebula 1 jajko sól pieprz 1/2 jajka do posmarowania Paszteciki z kapustą i grzybami - KONKURS - sposób przygotowania Grzyby umyć w ciepłej wodzie, ugotować do miękkości w małej

Gęś w kiszonej kapuście

Gęś w kiszonej kapuście

Składniki: 1 młoda gęś 1,5 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 2 cebule 1/2 l wywaru warzywnego sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie Wykonanie: Gęś umyć, podzielić na 8 kawałków, mięso posolić, popieprzyć, odstawić na około 2 godz. W tym czasie ugotować

Kiszona kapusta i grzyby - klasyka nie tylko od święta

Kiszona kapusta i grzyby - klasyka nie tylko od święta

Taką kapustę możesz wykorzystać jako farsz do pierogów czy krokietów, albo dodać do łazanek czy grochu. Po świętach przyda się natomiast jako baza do bigosu. Kapusta wigilijna główka kapusty słodkiej i/lub 1/2 kg kapusty kiszonej 2 cebule kilka ugotowanych grzybów suszonych 3-4 łyżki oleju

12 potraw na Wigilię

12 potraw na Wigilię

kartonie świeży majeranek Wywar warzywny wymieszaj z barszczem z kartonu, podgrzej, nie gotuj. Podawaj z uszkami i zielonym majerankiem. Zakwas gotowy? Zobacz, jak Jakub Kuroń przygotowuje świąteczny barszcz 3/4-1 litr wywaru warzywnego 1 ugotowana marchewka 1 karp (1-1,5 kg) 5 łyżeczek żelatyny 1/2

Pierogi

Pierogi

dobrze znoszą mrożenie. Warto zrobić ich więcej i przechować w zamrażalniku na czas, kiedy po świętach nie będzie już ani śladu. Farsz: łyżeczka kurkumy łyżeczka pieprzu łyżeczka czosnku w proszku 4 cebule 4 ząbki czosnku kilka ugotowanych grzybów suszonych 1/2 kg kapusty kiszonej 2 szklanki wywaru z

Wigilia bez glutenu

Wigilia bez glutenu

bądź irys. Farsz: oliwa łyżeczka kurkumy łyżeczka pieprzu łyżeczka czosnku w proszku 4 cebule 4 ząbki czosnku kilka ugotowanych grzybów suszonych 1/2 kg kapusty kiszonej 2 szklanki wywaru z grzybów szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 4 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżki oleju sezamowego Ciasto: 2

Sos grzybowy i inne potrawy z grzybów w diecie aktywnych

Sos grzybowy i inne potrawy z grzybów w diecie aktywnych

Niepozorne grzyby skarbnicą cennych substancji   O grzybach rzadko kiedy mówi się jako o pokarmie pełnym wartościowych składników odżywczych. Cenione są przede wszystkim za smak, a nie za zawartość. Jednak wystarczy przyjrzeć się bliżej, co mają w sobie grzyby, aby raz na zawsze rozprawić się

Pierogi zawsze na czasie

Pierogi zawsze na czasie

Ciasto: 400 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła żółtko jajko 1/3 szklanki śmietany szczypta soli Farsz: 150-200 g suszonych grzybów cebula 2 łyżki oleju 500 g kiszonej kapusty 2 jajka szczypta nasion kopru lub kminku pieprz sól Mąkę i proszek przesiewamy, siekamy z zimnym masłem

Śledź na cztery sposoby

Śledź na cztery sposoby

suszone ugotowane grzyby (z wywaru na zupę grzybową) 2 cebule 2 łyżki oleju świeżo zmielony pieprz   Ugotowane suszone grzyby pokrój w paseczki. Cebule obierz i pokrój w cieniutkie piórka. Filety śledziowe pokrój w dzwonka. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę, następnie dodaj grzyby

Dania z grzybami

Dania z grzybami

dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone na połówki pomidory. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Ugotowany dodajemy do grzybów z pomidorami i mieszamy. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem. 800 g grzybów leśnych 2 łyżki oleju 2

Sałatka śledziowa na święta - 7 pomysłów

Sałatka śledziowa na święta - 7 pomysłów

śledziowych suszone ugotowane grzyby (z wywaru na zupę grzybową) 2 cebule 2 łyżki oleju świeżo zmielony pieprz Ugotowane suszone grzyby pokrój w paseczki. Cebule obierz i pokrój w cieniutkie piórka. Filety śledziowe pokrój w dzwonka. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę, następnie dodaj grzyby

Ulubione szybkie makarony

Ulubione szybkie makarony

, wymieszaj, zmniejsz ogień. Ugotuj makaron al dente, odcedź i dodaj do sosu. Wymieszaj, dodaj bazylię i natkę pietruszki. Składniki: 250 g spaghetti lub bucatini 60 g surowego boczku 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili 2 pomidory 2 łyżki startego sera pecorino 1 łyżka natki pietruszki   Podsmaż pokrojony

Kuchnia Kresów Wschodnich

Kuchnia Kresów Wschodnich

: kapustę poszatkuj i ugotuj w lekko osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedź i pozostaw do przestygnięcia. Grzyby ugotuj w małej ilości wody, odcedź i drobno pokrój. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na smalcu, po czym dodaj do kapusty i grzybów. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw solą

Aromatyczne prawdziwki, chrupiące kurki - czas na grzybobranie!

Aromatyczne prawdziwki, chrupiące kurki - czas na grzybobranie!

200 ml oleju do smażenia sól pieprz Grzyby oczyść, umyj, pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki przesmaż razem na oleju. Rybę umyj, obierz ze skóry i pokrój w grubszą kostkę. Pozostałe warzywa obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w

Menu po wietnamsku

Menu po wietnamsku

chwili dodaj wołowinę i dalej smaż, nie zapominając o mieszaniu. Kiedy wołowina będzie już obsmażona, dodaj pokrojone grzyby i pojedyncze liście kapusty bok choi lub posiekaną kapustę pekińską. Smaż następne 3-5 min, dodaj bulion, sos sojowy i ostrygowy. Wrzuć ugotowany makaron i smaż do momentu, kiedy

Uszka do barszczu

Uszka do barszczu

Ciasto na uszka: mąka zimna woda Farsz: ugotowane grzyby i warzywa (na przykład do przygotowanego na wigilię barszczu) 3 łyżki oliwy 3 cebule Krok 1 Grzyby z barszczu odcedzamy i bardzo dobrze odciskamy. Wraz z warzywami z zupy (bez cebuli) przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o

Jesienne inspiracje na szybki obiad z makaronem

Jesienne inspiracje na szybki obiad z makaronem

Składniki 400g makaronu pióra 1  cebula 3-4 ząbki  czosnku 1 garść liści szałwii lub 0,5 łyżeczki suszonej 1 gałązka rozmarynu lub szczypta suszonego 5 łyżek masła 300 g grzybów leśnych np. kurek 1  cukinia 100 ml białego wytrawnego  wina   Sposób

Z kiszoną kapustą - pierogi i nie tylko

Z kiszoną kapustą - pierogi i nie tylko

Farsz z kapusty i grzybów doskonale sprawdzi się zarówno jako nadzienie pierogów lub uszek, jak i różnorodnych krokietów czy pasztecików. Jeśli masz ochotę na eksperyment, zamiast zwykłych pierogów możesz przygotować pieczone pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem , a paszteciki do barszczu

Zrazy po nelsońsku

Zrazy po nelsońsku

ziemniaki, kroimy w półplasterki, zalewamy sporą ilością zimnej wody, solimy i gotujemy 10 minut na półtwardo. Odcedzamy i odstawiamy. To samo robimy z ugotowanymi grzybami, zostawiając pół szklanki wywaru, w którym się gotowały. Obieramy cebulę, kroimy ją w cienkie talarki, solimy, szklimy na oleju i

Zupy łatwe i sycące

Zupy łatwe i sycące

, włoszczyznę, liść laurowy i namoczone grzyby. Zalej wodą i gotuj ok. 40 minut, dopraw solą, pieprzem i odcedź. Obierz mięso z wywaru, pokrój i odstaw na bok. Marchewkę pokrój w kostkę lub plasterki - jak wolisz. Do wywaru dodaj obrane i pokrojone w kostkę, przepłukane ziemniaki i ugotuj je do miękkości

Zrodzone z pioruna: Gdzieś na przełomie września i października grzybiarzy ogarnia lekka gorączka

suszenia. Twardzioszek to grzyb niezwykły, zawiera znacznie mniej wody niż inne, stąd jego nazwa. Fot. Zofia Olszewska Jadłem kiedyś purchaweczkę spłaszczoną z rodziny pieczarkowatych, potocznie zwaną purchawką. Choć purchaweczki były bielutkie jak śnieg, przyrządzone przez świetną gospodynię i

Kasza gryczana w roli głównej

tartej 300 ml oleju rzepakowego do smażenia 80 ml śmietany 30-proc. 1 mała łyżeczka zasmażki (1:1 mąka i tłuszcz - może być smalec lub margaryna) otarty majeranek suszony sól świeżo zmielony czarny pieprz kiszona kapusta Grzyby ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości, a następnie pokrój w

Lekkie dania Sylwii Wiesenberg

groszku (to są takie listki z chrupiącymi łodygami, mają pełno witamin i minerałów) filiżanka pokrojonego w kostkę melona łyżka oliwy z oliwek Wszystkie składniki mieszamy. Rozkładamy na talerzu, polewamy oliwą. 330 kcal marchewka oliwa sól morska szklanka ugotowanej komosy ryżowej mozzarella natka

Przepisy na Boże Narodzenie. Wigilia w Zielonym Talerzyku

grubo posiekane cebulę i czosnek, potem dodajemy pokrojone na duże kawałki ugotowane grzyby. Wsypujemy pęczak orkiszowy, zalewamy wywarem grzybowym i gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Składniki 1,5 szklanki 

Rozgrzewające zupy

masła 2 płaskie łyżki mąki majeranek maggi natka pietruszki kawałek wędzonki lub schab   Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki ugotuj z rozdrobnionymi warzywami i grzybami do miękkości. Z mąki i masła przygotuj zasmażkę, rozprowadź ją wywarem i dodaj do zupy. Zagotuj, dopraw przyprawami i posyp

Wigilia? Tylko u Mamy!

się dusiły, oprósz mąką, zasmaż na złoty kolor i również wymieszaj z zupą. Zagotuj. Włóż ugotowane łazanki, przypraw, posyp natką. 4-6 porcji, 45 minut Zupa grzybowa ze śmietaną [Jakub Kuroń gotuje] Bio Planet Shitake (grzyby ... Suszone Podgrzybki BIO - NA... VEGAMARKET

Co do barszczu?

Najbardziej tradycyjnym dodatkiem do barszczu są uszka z grzybami lub z kapustą i grzybami. Malutkie, zgrabne uszka są dumą pani domu. Uszka do barszczu wigilijnego Składniki: Ciasto: mąka i zimna woda Farsz: ugotowane grzyby i warzywa z barszczu 3 łyżki oliwy 3 cebule Grzyby z barszczu odcedź i

Świąteczne standardy

kiszone lub konserwowe 1 cebula lub nieduży por 2 jajka na twardo 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego 4 czubate łyżki majonezu sól pieprz Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaka obierz, zalej wodą, posól i ugotuj. W zależności od tego, jak lubisz, ugotuj do miękkości lub pozostaw lekko twarde

Kasza jęczmienna na 7 sposobów

kurczaka 1 kość cielęca 150 g kaszy jęczmiennej 1-2 suszone grzyby 250 g ziemniaków 2 łyżki masła natka pietruszki liść laurowy sól pieprz śmietana Kaszę przepłucz i zalej zimną wodą (2,5 szklanki), dodaj łyżkę masła i ugotuj na niewielkim ogniu do miękkości. Grzyby dokładnie umyj i zalej

Sezonowe menu dnia

ugotowaniu zmiksuj. Przygotuj krem z białych szparagów, tak jak krem ze szparagów zielonych. Przygotuj galaretkę grzybową: w 100 ml pozostałego bulionu ugotuj grzyby - na bardzo wolnym ogniu i pod przykryciem. Kiedy będą miękkie wyjmij i pokrój w drobną kostkę. ponownie przełóż do bulionu. Dodaj namoczoną

Zupa tajska - pomoże ci schudnąć! [2 PRZEPISY]

cytrynowa oraz udka kurczaka. Można także użyć gotowej pasty Tom Kha, co ułatwi przygotowanie zupy. Imbir ścieramy na tarce, trawę cytrynową miażdżymy, grzyby (po zalaniu wrzątkiem i moczeniu w wodzie) kroimy w plasterki - podobnie jak papryczkę chilli oraz kurczaka. Oczywiście, można dodać też sproszkowaną

Święta first minute - co możesz przygotować wcześniej?

pierniczki orzechowe Ekspresowe pierniczki Jeśli przed samymi Świętami nie będziesz mieć na to czasu, nawet kilka tygodni wcześniej możesz również przygotować domowe pierogi oraz uszka z kapustą i grzybami. Żeby zachowały świeżość, obgotuj je, ostudź, a następnie zamroź. O tym, jak to zrobić, by się nie

Wege pierogi

Wege pierogi Farsz:łyżeczka kurkumyłyżeczka pieprzułyżeczka czosnku w proszku4 cebule4 ząbki czosnkukilka ugotowanych grzybów suszonych1/2 kg kapusty kiszonej2 szklanki wywaru z grzybówszklanka ugotowanej kaszy jaglanej4 łyżki sosu sojowego1/2 łyżki oleju sezamowego Na rozgrzanej oliwie smażymy

Święta dla zabieganych - zdążysz przygotować świąteczne dania w jeden dzień [PRZEPISY I LISTA ZAKUPÓW]

czasochłonne niż maleńkie uszka, które trzeba starannie lepić. 50 dag kapusty kiszonej 15-20 dag suszonych grzybów 2 łyżki oleju cebula jajo pieprz sól ciasto francuskie i rozkłócone żółtko do posmarowania pasztecików Grzyby ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odcedź je, ale

Tanio, tradycyjnie, smacznie - kluski na stole

gulaszem, jak i z lżejszym sosem. 1 kg ziemniaków 2 żółtka sól 1 łyżka mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Jeszcze gorące przeciśnij przez praskę, a gdy lekko przestygną, dodaj żółtka i obie mąki. Masę posól do smaku, zagnieć i ulep kluseczki nieco większe od

Misja (nie)wykonalna: wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

: "ugotuj kapustę, osobno ugotuj grzyby" - zabrzmiało podejrzanie sucho. Jestem kulinarnym beztalenciem (to nie kokieteria, ale prawda), ale wyczułam, że bez ostrego przesłuchania i wyciągania szczegółów się nie obejdzie. - Jaka kapusta? - zaczęłam przesłuchanie - No kiszona... - A ile jej

Polskie smaki w naszym menu dnia

ugotowane na twardo 1 cebula 2 suszone grzyby 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietany 36-proc. 1 liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki majeranku sól pieprz ugotowane ziemniaki do podania Obierz cebulę i czosnek, pokrój na ćwiartki. Grzyby umyj i namocz w 1/2 szklanki wody. Kiełbasę

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

on bardziej intensywnego koloru. Następnie wyjmujemy buraki z barszczu i wlewamy do niego wywar z grzybów. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Kilka ugotowanych prawdziwków kroimy w paseczki i dodajemy do barszczu. Pozostałe grzyby wykorzystamy do przygotowania

Sezon na grzyby

-4 minuty. W trakcie duszenia wlej wino i duś kolejne 3-4 minuty. Na koniec dodaj pokrojoną natkę pietruszki oraz pomidorki pokrojone na połówki. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź. Do grzybów z

Z sezamem, krewetkami, mango - makaron w egzotycznym wydaniu

sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżeczki oleju sezamowego 1/4 szklanki bulionu wołowego olej do smażenia 250 g makaronu ryżowego grube wstążki Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedź, przelej zimną wodą. Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut, aby zmiękły. Odsącz i pokrój w

Z kapustą i z kapusty

bardzo zbita. Najlepsza jest włoska, możesz też wykorzystać kapustę pekińską, liście sałaty, a nawet szpinaku. Często do farszu mięsnego dodaje się ugotowany ryż zamiast namoczonej w mleku bułki, suszone grzyby, warzywa. Jeśli nie lubisz sosu pomidorowego, dopraw gołąbki tylko śmietaną albo wywarem z

Marzniesz? Wybierz kaszę pęczak

1 łyżeczka chrzanu (najlepiej warciańskiego) garść świeżego lubczyku 1 łyżka  miodu gryczanego 120 g sera Kreuzer 1?szklanka jasnego piwa z małego browaru 3 łyżki ciemnego sosu sojowego sól świeżo zmielony  pieprz   Sposób przygotowania Grzyby zalewamy zimną wodą

Żurek wielkanocny

zakwas można przechowywać do dwóch tygodni w lodówce. Składniki: 2 szklanki gotowego zakiszonego żuru 30 dag białej kiełbasy 10 dag wędzonego boczku 2 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 2 suszone grzyby 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietany 36-proc. 1 liść laurowy 2-3 ziarna

Grzybobranie i co potem? Porady i przepisy

, borowików, koźlaków i podgrzybków. Zarówno początkujący, jak i doświadczony grzybiarz powinien zawsze pamiętać o kilku żelaznych zasadach. 100% pewno ść - należy zbierać tylko te gatunki grzybów, co do których mamy całkowitą pewność. Spożycie nawet małego kawałka trującego grzyba może być śmiertelne

Święta "last minute"

Zupę grzybową możesz zarówno zabielić, np. za pomocą śmietany, jak i pozostawić "czystą". Jeśli chcesz, w trakcie gotowania dodaj do niej pokrojoną w niewielkie paseczki, surową marchewkę (może też być już ugotowana, np. z wywaru warzywnego). Zupa grzybowa z łazankami 1 i 1/2 l bulionu

Smaczny obiad bez mięsa

dolej trochę oliwy i migdały, utrzyj ponownie. Dodaj ser (odłóż 2-3 łyżki do dekoracji) i ucieraj dalej, w razie potrzeby dolewając więcej oliwy - masa powinna być dosyć gęsta, jak pesto. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlej 1/2 szklanki wody z gotowania

Potrawy z grzybami

, skrapiamy oliwą. Warto wiedzieć: Lazania to dość ciężkie danie. Mała porcja raz na jakiś czas nie zaszkodzi, ale lepiej nie jadać jej na co dzień. Klasyczną lazanię robi się z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Jest to jedno z ulubionych dań włoskiej kuchni. Własnoręcznie uzbierane grzyby trzeba jak

Orzeszki lotosu

(już?bez zarodka) w brązowych osnówkach, które również trzeba usunąć po ugotowaniu. Mamy i takie, jak te widoczne na zdjęciu: obrane z łupiny i z?usuniętym zarodkiem - wyglądają jak koraliki. Najwygodniej używać tych ostatnich. Nie trzeba już z nimi nic robić przed gotowaniem, dzięki któremu twarde jak

Menu dnia we wschodnim stylu

Gorąca, energetyczna mieszanka przypraw i mięs w aromatycznym wywarze. 80-100 ml czarnego octu ryżowego 2 łyżki pasty sambal olejek 8 suszonych grzybów shiitake 8 suszonych grzybów mun 15 suszonych kwiatów lilii 3 łyżki krojonych pędów bambusa z puszki 200 g tofu pokrojonego w paski 200 g

Pęczak - zdrowy, sycący, pyszny!

lokalnych uroczystości, np. dożynek czy festynów. Podobnie, jak klasyczne gołąbki, niektórzy przyrządzają je także w sosie pomidorowym. Gołąbki z pęczaku i grzybów 2 męskie garście suszonych grzybów 2 szklanki pęczaku 1 głowa kapusty (niby powinna być biała, ale z włoskiej są delikatniejsze) 2 dorodne

Kluski - tani sposób na domowy obiad

je zrobić na przykład z kapusty z grzybami czy szpinaku. Pyzy z farszem mięsno-warzywnym 1 i 1/2 kg ziemniaków duża cebula 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej pieprz sól Nadzienie: 50 dag ugotowanego mięsa z rosołu warzywa z rosołu (marchewki / pietruszka / por / kawałek selera) cebula łyżka oleju

Jesień w kuchni. Kluski kładzione

pietruszki 4  jajka 4-5 dag masła 12 dag mąki sól   Sposób przygotowania Namoczone uprzednio i ugotowane grzyby drobno kroimy i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Umyte jajka wybijamy ze skorupek, oddzielając żółtka od białek. Żółtka ucieramy z masłem, wsypujemy przesianą mąkę

Menu dnia w wietnamskim stylu

część) 1 papryczka chilli 3 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżeczki oleju sezamowego 1/4 szklanki bulionu wołowego olej do smażenia 250 g makaronu ryżowego grube wstążki Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedź, przelej zimną wodą. Grzyby zalej wrzątkiem i

Makarony na co dzień

gorący ugotowany al dente makaron, natkę pietruszki, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron: 500 g mąki gryczanej 3 jajka Dodatki: 400-500 g świeżych rydzów lub innych grzybów 1/2 łyżki pieprzu 4 łyżki masła 1-2 łyżki białego wytrawnego wina sól Mąkę zagniatamy z jajkami, a gdy ciasto będzie

Co można zrobić z ziemniaka? Co najmniej 500 dań i rosyjskie watruszki

łyżka stołowa mąki - 70 g suszonych grzybów - 1 duża cebula - 1 szklanki śmietany - sól i pieprz do smaku - masło do wysmarowania blachy Przygotowanie: Suszone grzyby namoczyć w gorącej wodzie na 2-3 godziny, a następnie ugotować i drobno pokroić, po czym usmażyć z drobno posiekaną cebulą. Ugotowanie

Trzy wegeprzepisy na święta

. fot. Palce lizać Wegepierogi Farsz łyżeczka kurkumy łyżeczka pieprzu łyżeczka czosnku w proszku 4 cebule 4 ząbki czosnku kilka ugotowanych grzybów suszonych 1/2 kg kapusty kiszonej 2 szklanki wywaru z grzybów szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 4 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżki oleju sezamowego Na

Babcine przepisy wigilijne

; Farsz 1 kg kiszonej   kapusty 1 duża posiekana cebula Sól, pieprz 4-6 łyżek Bułki tartej 4 łyżki oleju 5 dag suszonych  grzybów   Sposób przygotowania Zrób farsz: posiekaną kapustę uduś na oleju, dodaj usmażoną cebulę, tartą bułkę i ugotowane, posiekane grzyby

Wieczerza wigilijna

? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info 2 głowy karpia pęczek włoszczyzny kilka suszonych grzybów kilka mrożonych prawdziwków 50 g masła łyżka mąki 100 g łazanek natka sól, pieprz Gotujemy wywar z ryb i włoszczyzny, przecedzamy do innego garnka. Suszone grzyby namaczamy parę

Warzymy kasze

, ugotuj na sypko i odstaw do wystudzenia. Słoninę pokrój w kostkę i wytop na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i całość zrumień. Do skwarek dodaj odsączone, pokrojone suszone grzyby oraz kaszę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Z bochenka chleba zetnij wierzch, a środek wydrąż. Chleb nafaszeruj

Święta bez chemii - będą zdrowe i pyszne [PRZEPISY]

łyżeczki suszonego lubczyku ok. 10 kapeluszy marynowanych grzybów Matiasy moczyć w wodzie ok. 1 godz., a następnie odsączyć śledzie na sitku. Zalewa I: pokrojoną w kostkę cebulę zalać octem i 2 szklankami wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę i cukier. Krótko zagotować pod przykryciem

Co jeść we wrześniu?

świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 70 g masła farsz: 1 kg białej kapusty 1 duża cebula 50 g suszonych grzybów 2 łyżki smalcu sól świeżo zmielony pieprz czarny jajko do posmarowania ciasta Przygotuj farsz: kapustę poszatkuj i ugotuj w lekko osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedź i pozostaw do

Zupy na wielkanocny stół

Tradycyjny żurek na kiełbasie Składniki: 2 szklanki gotowego zakiszonego żuru 30 dag białej kiełbasy 10 dag wędzonego boczku 2 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 2 suszone grzyby 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietany 36-proc. 1 liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki

Uszka do barszczu wigilijnego

Krok 1 Choć w większości przepisów na wigilijne pierogi i uszka nie wspomina się o tym, to zwykle dodaje się do farszu kiszoną kapustę: 1 kg kiszonej, opłukanej kapusty gotuje się do miękkości z dodatkiem soli, odciska i razem z grzybami przepuszcza przez maszynkę do mięsa o grubych oczkach. Dzięki

Ruchanki i fjuty. Osobliwe nazwy polskich dań

Dawna kuchnia polska była bardzo skromna. Ludzie we wszystkich rejonach Polski wymyślali proste potrawy, które najczęściej były oparte na dostępnych, tanich składnikach jak mąka, ziemniaki, czy kasza. Ale w kwestii nazewnictwa - nic ich nie ograniczało. Nasi przodkowie byli od nas zdecydowanie

Święta ekonomicznie - kilka przepisów na niedrogie dania i wypieki

ugotuj. W zależności od tego, jak lubisz, ugotuj do miękkości lub pozostaw lekko twarde. Cebulę, jabłko i ogórki obierz ze skórki, a jajka ze skorupek. Wszystkie składniki pokrój w grubą lub drobną kostkę, w zależności od tego, jak lubisz. Groszek wyjmij z puszki i odsącz na sitku. Wszystkie składniki

Cztery sposoby na leśne grzyby

300 g prawdziwków 1/4 kostki (50 g) masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki (125 ml) śmietany 18-22 proc. 4 łyżki startego żółtego sera typu cheddar sól świeżo mielony pieprz Grzyby oczyść, pokrój w paski. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Na patelni roztop masło, zeszklij na nim cebulę

Agnieszka Kręglicka podpowiada jak przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia

Składniki 25 g drożdży 1 łyżka cukru 250 g mąki pszennej (typ 480) 1 szklanka ciepłego mleka 1  jajko sól do smaku olej do smażenia cukier puder lub namoczone i ugotowane suszone  grzyby   Sposób przygotowania Drożdże rozcieramy z cukrem, 1 łyżką mąki i odrobiną mleka

Wielkanoc last minute - lista zakupów i kilka prostych przepisów

. Najlepiej przyrządź go dzień wcześniej, aby nabrał smaku. Jajka do serwowania ugotuj w niedzielny poranek. Żur świąteczny 500 ml zakwasu na żur 1 1/2 l wywaru lub wody 2 cebule 2-3 suszone grzyby 400 g ziemniaków 300 g kiełbasy białej 100 g wędzonki lub boczku 100 ml śmietany 18% 2 łyżki tłuszczu

Kasza gryczana - cztery sprawdzone przepisy

olejem i na malutkim ogniu przez 10 minut szklimy posiekaną cebulę wymieszaną z tymiankiem. Dodajemy kaszę, orzechy włoskie i natkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3 szklanki niepalonej kaszy gryczanej szklanka wywaru warzywnego 2 cebule kostka tofu (200-250 g) 200 g grzybów leśnych (najlepiej

Gołąbki z kapusty włoskiej

Składniki dla 4 osób:8 liści kapusty włoskiej2 szklanki kaszy gryczanej1,5 l Rosołu z kury Kucharek 2 pokrojone w kostkę słodkie cebule 4 posiekane ząbki czosnku200 g pokrojonego w plastry wędzonego boczku100 g ugotowanych borowików100 g ugotowanych podgrzybków100 g kurek1 pęczek natki pietruszki5

Ziemniaki nie są nudne. Kniszki, gałuszki, placuszki

1 łyżka tłuszczu 1 szklanka śmietany lub sosu śmietanowego Sposób przygotowania Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do purée dodajemy, starannie mieszając, twaróg, mąkę i jajko. Doprawiamy solą. Porcje ciasta nabieramy łyżką i formujemy z nich placuszki, które

Ten piąty, najmniej znany smak: każdy musi odkryć swoje umami

kombu * 10 g katsuobushi (wiórki z tuńczyka) * 10 grzybów shitake * 100 ml sosu sojowego * 10 jajek * 200 g szpinaku * 10 porcji makaron udon 2,5-3 litry zimnej wody zagotuj z kombu, katsuobushi i shitake. Zmniejsz ogień i gotuj przez 1 godz. W międzyczasie ugotuj jajka (ok. 7 min) i włóż je do wody z

Kotlet nie musi być z mięsa

) 1 jajko 1 cebula łyżka masła 2-3 łyżki mąki pszennej sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przeciśnij przez praskę do dużej miski (lub utłucz tłuczkiem). Cebulę drobno posiekaj i zrumień na maśle. Do przestudzonych ziemniaków dodaj przeciśnięty

Kulinarny atlas grzybów

. Nożem odkrawaj kawałki, formuj w palcach okrągłe kluseczki z dziurką w środku (jak kluski śląskie). Ugotuj w osolonej wodzie, osącz (jeśli chcesz, możesz polać je masłem, posypać startym serem i zapiec). W tym czasie grubo pokrój oczyszczone grzyby i przesmaż je na maśle. Dodaj do mięsa, podlej

Świąteczne pierogi - niekoniecznie tradycyjne

chwilę do piekarnika i lekko zapiec. Autor: Jerzy Kosidło Zobacz też: Jakub Kuroń gotuje z babcią Elą. Zobacz, jak przygotować idealne uszka i pierogi z kapustą i grzybami Można ulepić zwykłe pierogi albo uformować małe, kształtne uszka i podać je jako dodatek do barszczu, zupy grzybowej lub czystego

Bohater świątecznego stołu

cebula sól pieprz ziele angielskie majeranek 1 l wywaru jarzynowego Uszka: 1 szklanka mąki 1 jajko 3 dag suszonych grzybów (ugotowanych) 2 łyżki oliwy 1 cebula Buraki obierz, pokrój w plastry i włóż do kamiennego garnka razem z czosnkiem i chlebem. Zalej 3 litrami ciepłej przegotowanej wody

Czeburki i dzyndzałki ze skrzeczkami. Kuchnia Warmii i Mazur

suszone grzyby, ugotuj je w tej samej wodzie. Filety usmaż z obu stron na połowie masła, przełóż do żaroodpornego naczynia. W rondlu rozgrzej resztę masła, wrzuć pokrojone w plasterki marchewki oraz cebulę, zeszklij (nie przysmażaj!) Oprósz solą i pieprzem, wlej śmietanę, duś, aż marchewka zrobi się

Stolica od kuchni

30 proc. 4 szt. suszonych grzybów liść laurowy sól majeranek suszony 100 g grochu żółty (w całości)   Grzyby ugotuj w niewielkiej ilości wody. Gdy zmiękną, pokrój je w paski, a wywar delikatnie zlej do miseczki tak, aby ewentualne ziarenka piasku pozostały na dnie garnka. Do wywaru wieprzowego

Tanie dania z wołowiny

1  listek laurowy 1 gałązka  tymianku sól,  pieprz   Masa ziemniaczano-pietruszkowa: 80 dag ugotowanych i zgniecionych na purée  ziemniaków 20-25 dag ugotowanych i zgniecionych na purée korzeni  pietruszki 5 łyżek masła 50-60 ml mleka

Letnie menu dnia z owocowymi muffinami

Zupę szczawiową możesz serwować także - podobnie jak botwinkę czy żurek - z ugotowanym na twardo jajkiem. Pamiętaj, że szczaw możesz dodać do ziemniaków, kiedy już będą miękkie. Jeśli dodasz go zbyt wcześnie - pozostaną twarde. Zupa szczawiowa 300 g szczawiu 60 g masła 1 cebula pokrojona w

Pasztet z soczewicy

gałki muszkatołowejsólpieprzoliwa do wysmarowania formy (opcjonalnie)ew. mąka lub bułka tarta wysypania formy (opcjonalnie) Soczewice, każdą oddzielnie, opłucz na sicie i zalej dwiema szklankami zimnej wody. Ugotuj, mieszając od czasu do czasu, tak by nie była rozgotowana. Cebulę posiekaj, grzyby

Odchudzone święta według Konrada Gacy [4 PRZEPISY]

" dowiemy się m.in. jak wykonać zdrowe, wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami, pasztet z zielonej soczewicy, czy sałatkę warzywną w wersji light. Nauczymy się robić pomarańczowe buraczki, czy też pierogi z dynią i cynamonem. Dzięki takim rozwiązaniom, myśląc o świętach możemy odetchnąć z ulgą

Młode ziemniaki na kilka sposobów

, mieszamy, po czym przyprawiamy sałatkę do smaku solą, pieprzem, cukrem i papryką. Na końcu dokładnie mieszamy z sosem powstałym ze zmiksowania oliwy z sokiem z cytryny. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy sałatkę posiekaną natką. 1 kg niedużych młodych ziemniaków 300 g grzybów leśnych

Śledzik, zimne nóżki i flaki. Tradycyjna kuchnia warszawska

oddziel kolejne liście. Obgotuj je w osolonej wodzie, zahartuj w zimnej, osącz. Płasko zetnij zgrubiałe nerwy liściowe lub rozbij je tłuczkiem. Ugotuj ryż na półtwardo w osolonej wodzie. Namocz suszone grzyby w posolonej wodzie. Wypłucz je, a następnie obgotuj, ostudź i pokrój w drobną kostkę. Cebulę

Dieta nutritariańska - jesz warzywa i chudniesz

nadmiernie wysokiej temperaturze ma negatywny wpływ na właściwości pozytywnych dla zdrowia tłuszczów, może też prowadzić do tworzenia się rakotwórczych akrylamidów. Zarówno grzyby, jak i cebula oraz inne rośliny czosnkowate mają potężne właściwości antynowotworowe. Grzyby zawsze poddawaj obróbce termicznej

Rodzinny przepis - wyniki konkursu

Ciasto: 50 dag mąki 25 dag masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany Farsz: 70 dag kapusty 4 dag suszonych grzybów 2 jaja 1 cebula łyżka masła sól pieprz Grzyby namoczyć, ugotować, posiekać. Jajka ugotować, posiekać. Kapustę poszatkować i gotować ok 10 minut, odcedzić. Dodać przesmażoną na maśle

Kalendarz przygotowań do Świąt. Dwa tygodnie do Wigilii

kapustę uduś na oleju, dodaj usmażoną cebulę, tartą bułkę i ugotowane, posiekane grzyby. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Zagnieć ciasto z mąki, soli i jajka, dolewajac po trochu wodę i zagniatając tak długo, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić. Podziel je na 4 części i cienko rozwałkuj. Z

Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną

Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną i musem z awokado i chilli Składniki: 2 średnie bakłażany2 łyżki oliwy do podsmażaniasól, pieprz i chilligarść suszonych grzybów2 cebule1/2 szklanki suszonych pomidorów z zalewy2 ząbki czosnku2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego2 szklanki ugotowanej kaszy

Tradycyjnie... i z pomysłem

. Gotowemu mięsu pozwalamy odpocząć przez 5 minut przed serwowaniem. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, posypane kolendrą. 1 opakowanie grzybów mun TaoTao 1 cebula 200 g kiszonej kapusty 1/2 drobno posiekanej papryczki chili 2 łyżki sosu sojowego TaoTao sól i pieprz do smaku 400 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki

Kuchnia Kresów Zachodnich

300 g mąki 300 ml oleju ziele angielskie liść laurowy sól pieprz   Mięso pokrój na plastry, rozbij, posól, popieprz, obtocz w mące i podsmaż na oleju. Boczek pokrój w plastry. Warzywa umyj, obierz i pokrój w plasterki. Kaszę ugotuj na półtwardo. Grzyby oczyść, pokrój i przesmaż na oleju z

Stir-fry z kurczaka

: pekińską lub mandaryńską i Shandong (z makaronem jako podstawą posiłku), kantońską i chaozhouską (lekko ugotowane mięso i warzywa), szanghajską oraz syczuańską (ostra, z dużą ilością chili). Kuchnia Syczuańska to jedna z najpikantniejszej odmiany kuchni chińskiej. Poprzez zwiększanie ostrości potraw

Kuchnia włoska: risotto na pięć sposobów

ugotowanie sosu i polanie nim makaronu. Nie jest też trudniejsze, wystarczy poznać kilka reguł i używać właściwych produktów. Najważniejszy składnik to - naturalnie - ryż. Nie byle jaki, wyłącznie włoski. Bo jeśli zrobisz risotto z normalnego ryżu, wyjdzie ci pilaw. Też dobry, ale przecież nie o to chodzi

Sycąca soczewica - mnóstwo możliwości!

Kotlety możesz przygotować nie tylko z mięsa. Pyszne są również takie z nasion roślin strączkowych, np. soczewicy, ciecierzycy czy fasoli, kasz lub ugotowanych na twardo jajek. Kotlety z soczewicy 400 g zielonej soczewicy ząbek czosnku 100 g suszonych daktyli 4 łyżki mąki olej do smażenia

12 dań na świąteczny stół

, delikatnie osusz papierowym ręcznikiem i drobniutko posiekaj. Posiekaj także cebulę i ugotowane na twardo, obrane jajka, dodaj do śledzi, wymieszaj. Wlej oliwę i ocet, dodaj cukier, jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Źródło: Miesięcznik Kuchnia By wigilijna kapusta z grzybami miała bogatszy smak, dodaj do