jak ugotować krewetki

Monika Jankowska-Kapica

Tajska kuchnia według Darii Ładochy

Tajska kuchnia według Darii Ładochy

Niezwykle smaczna była promocja książki Darii Ładochy "W mojej tajskiej kuchni". Wspólnie z autorką ugotowaliśmy zupę Tom Khaa Gai, makaron Pad Thai, sałatkę z mango i krewetkami, a na deser - banany w mleku kokosowym.

Krewetki

Kulinarną przygodę z owocami morza najlepiej zacząć od krewetek. Najlepiej kupić mrożone, bez pancerzyków - łatwiej je wówczas przyrządzić.

Zapraszamy na krewetki

Mają mało kalorii, za to dużo białka, witamin i antyoksydantów. No i są niebywale smaczne! Ale wielu jest nieufnych - w restauracji może i zamówią, ale w domu nie przyrządzą. Do czasu, bo to prawie pewne, że po pierwszym własnym daniu z krewetkami nabiorą do nich przekonania... i apetytu na więcej.

Krewetki z czosnkiem i chilli [Jakub Kuroń gotuje]

Krewetki z czosnkiem i chilli [Jakub Kuroń gotuje]

Egzotycznie i łatwo - krewetki!

Egzotycznie i łatwo - krewetki!

że zostały przed zamrożeniem ugotowane, a jeśli szare, to znaczy że były surowe. Surowe krewetki smaży się, aż będą miały piękny różowy kolor). Posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj. Autor: Zuzanna Wiciejowska Szaszłyki z krewetek z rukolą i oliwkami Znudziła Ci się tradycyjne sałatka

7 przepisów dla amatorów krewetek

7 przepisów dla amatorów krewetek

gorący, z blanszowanymi przez 1-2 minuty krewetkami tygrysimi i jogurtem. Można posypać świeżą kolendrą. (dla 2-3 osób)   Składniki 2 ząbki  czosnku oliwa 120 g ugotowanego ryżu (dzikiego i jaśminowego) 3 łyżki sosu ostrygowego 1 papryczka  chilli ew

Zupa tajska - pomoże ci schudnąć! [2 PRZEPISY]

Zupa tajska - pomoże ci schudnąć! [2 PRZEPISY]

wlewamy bulion, sos rybny, sos ostrygowy i dodajemy cukier. Gdy całość zacznie się gotować, do garnka wkładamy pieczarki i krewetki. Po około 5 minutach do garnka dodajemy ugotowaną na półtwardo fasolkę oraz kukurydzę i kolendrę. Ugotowany makaron należy nałożyć do miseczek i zalać tak przygotowaną zupą

Egzotyczne dania z pysznymi owocami - w sam raz na chłody i niepogodę

Egzotyczne dania z pysznymi owocami - w sam raz na chłody i niepogodę

Tortilla po karaibsku Farsz: czerwona cebula ostra papryczka (np. chilli) ząbek czosnku mango awokado olej do smażenia 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sok z cytryny sól i pieprz 400 g obranych krewetek królewskich lub tygrysich 4 tortille Obraną cebulę drobno siekamy, papryczkę

Sałatka z krewetkami, awokado i kukurydzą

Sałatka z krewetkami, awokado i kukurydzą

talerz i odstawiamy na bok. Zmniejszamy płomień na średni i na patelnię wrzucamy boczek, który smażymy przez ok. 6 minut, mieszając, aż będzie chrupiący. Zdejmujemy boczek z patelni tak, aby tłuszcz pozostał na patelni. Na patelnię wrzucamy krewetki i smażymy, aż będą różowe i ugotowane, ok. 2 minuty na

Czarne penne ze szparagami i krewetkami

Czarne penne ze szparagami i krewetkami

szparagów ugotuj makaron al dente. Zanim go odcedzisz, odlej kilka łyżek wody - przyda się do sosu. Na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojone w plasterki szalotki i czosnek, dodaj krewetki pozbawione pancerzy i podsmażaj razem ok. 2-3 minut. Wlej wino i redukuj na niewielkim ogniu, aż sos ponownie zgęstnieje

Mamma Mia! na Święta i Sylwestra

Mamma Mia! na Święta i Sylwestra

i gotowe! I na Sylwestra (oraz karnawał): uwięzione krewetki. Składniki: 200 g makaronu spaghetti Mamma Mia ugotowanego w wodzie z dodatkiem cytryny i mięty 12 krewetek królewskich sproszkowana łagodna papryka oregano olej roślinny do smażenia 160 g delikatnych liści sałaty 200 g żółtej

Sałatka na święta - nie tylko jarzynowa!

Sałatka na święta - nie tylko jarzynowa!

/2 niedużego selera 4 ogórki kiszone lub konserwowe 1 cebula lub nieduży por 2 jajka na twardo 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego 4 czubate łyżki majonezu sól pieprz Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaka obierz, zalej wodą, posól i ugotuj. W zależności od tego, jak lubisz, ugotuj do

Święta z Kurtem Schellerem: Pulpeciki z ryby z puree z makiem.

Święta z Kurtem Schellerem: Pulpeciki z ryby z puree z makiem.

To eleganckie, ale proste w wykonaniu danie warto podać nie tylko od święta. Dzięki gotowaniu na parze, pulpeciki są delikatne i lekkie. Do przygotowania potrawy najlepiej użyć mięsa różnych gatunków ryb, np. łososia i dorsza. Kurt Scheller proponuje by podać je z ugotowanymi krewetkami, kremowym

Proste sałatki na imprezę

Proste sałatki na imprezę

Sałatkę warstwową najlepiej serwować w przezroczystym naczyniu, dzięki czemu lepiej widać poszczególne warstwy. Dla koloru, możesz dodać do niej na przykład zielony groszek lub pokrojoną zieloną fasolkę szparagową (z puszki, lub ugotowane mrożone), czerwoną fasolkę z puszki albo ugotowane i

Przez żołądek do serca

Przez żołądek do serca

małże, posiekaną natkę pietruszki i przecier pomidorowy. Gotuj przez 10 minut, aż małże się otworzą. Te, które pozostaną zamknięte należy wyrzucić. 3.    Dodaj krewetki i kalmary, gotuj przez kolejne 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i

Menu dnia z doskonałym curry

Menu dnia z doskonałym curry

. Możesz podawać z podpłomykami lub ryżem basmati ugotowanym na sypko. Źródło: Miesięcznik Kuchnia 5 cm kawałek imbiru 10 ząbków czosnku 6 posiekanych cebul 2 łyżki kuminu 1 łyżeczka kurkumy 100 ml oleju + 2 łyżki 80 dag dużych surowych i obranych krewetek (mogą być też ugotowane) sól 3 listki

Wiosenne przepisy na sałatki od Fit&Easy

Wiosenne przepisy na sałatki od Fit&Easy

Składniki: 1/2 opakowania Mieszanki sałat Fit&Easy Active 1/2 opakowania Szpinaku Fit&Easy 200 g obranych krewetek 15 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku Sól, pieprz Oliwa z oliwek Odrobina chili Sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Krewetki zamarynuj w oliwie, soku z cytryny, chili, posiekanym

Dzieci gotują dla mam

Dzieci gotują dla mam

przeciśnięty przez praskę czosnek, oprósz solą i delikatnie wymieszaj. Nadziewaj po dwie na patyczki do szaszłyków i smaż krótko na rozgrzanym tłuszczu na lekko złocisty kolor (jeśli krewetki, których użyłaś były różowe, oznacza to że zostały przed zamrożeniem ugotowane, a jeśli szare, to znaczy że były surowe

Uczta zmysłów - kuchnia japońska

Uczta zmysłów - kuchnia japońska

bulionem rybnym, zagotuj i odstaw. Makaron soba ugotuj w lekko osolonej wodzie. Krewetki obierz z pancerzyków, oczyść (nacinając część grzbietową) i ponacinaj od strony brzusznej. Przygotuj ciasto do tempury, miksując wszystkie składniki. Zanurzaj w nim krewetki i smaż je w oleju na złoty kolor. Do

Sałatka. Przepisy na szybkie i pyszne dania na lato [3 PRZEPISY]

Sałatka. Przepisy na szybkie i pyszne dania na lato [3 PRZEPISY]

Jak schudnąć? Porady, dietetyczne przepisy Sałatka z rukolą i truskawkami   Składniki (dla 2 osób): 2 garście Rukoli Fit&Easy 30 dag świeżych truskawek 20 dag sera typu feta 5 dag uprażonych płatków migdałowych 1 łyżka posiekanej świeżej mięty Kilka listów mięty do dekoracji 2 łyżki

Z sezamem, krewetkami, mango - makaron w egzotycznym wydaniu

Z sezamem, krewetkami, mango - makaron w egzotycznym wydaniu

dodatki. Pasują zarówno do drobiu, jak i owoców morza (zwłaszcza krewetek). Makaron z curry i mleczkiem kokosowym 400 g filetów z piersi kurczaka 4 dymki ze szczypiorem 3 ząbki czosnku 1 łyżka czerwonej pasty curry (lub mniej jeśli sos ma być łagodniejszy) 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka brązowego

Włoski karnawał na stole

Włoski karnawał na stole

na patelni i podsmaż obrany czosnek aż będzie lekko złoty. Dodaj małże, posiekaną natkę pietruszki i przecier pomidorowy. Gotuj przez 10 minut, aż małże się otworzą. Te, które pozostaną zamknięte należy wyrzucić. 3. Dodaj krewetki i kalmary, gotuj przez kolejne 10 minut. W międzyczasie ugotuj

7 przepisów ze szczypiorkiem do wypróbowania w tym tygodniu

7 przepisów ze szczypiorkiem do wypróbowania w tym tygodniu

możemy również usmażyć partiami w dużej ilości oleju, lub posmarować tłuszczem i upiec w piekarniku. Jak ugotować jajko w koszulce 1 porcja - 169 kcal (dla 4 osób)   Składniki 8 placków ryżowych 15  krewetek 1 (biała część)  por garść kiełków soi po 1 pęczku

9 przepisów z bazylią do wypróbowania w tym tygodniu

9 przepisów z bazylią do wypróbowania w tym tygodniu

;posiekanej bazylii tajskiej do dekoracji   Dodatki (do wyboru) kawałki pieczonego  kurczaka ugotowane  krewetki obgotowane i pokrojone w plasterki  przegrzebki kiełki sojowe pokrojony w słupki  ogórek usmażone krokieciki rybne   Sposób przygotowania Miksujemy

Makarony na co dzień

, rumienimy paprykę, przekładamy do miksera. Na pozostałym w rondlu tłuszczu smażymy cebulę. Miksujemy usmażone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i octem, mieszamy z umytymi i posiekanymi liśćmi szpinaku. Dodajemy świeżo ugotowany makaron, mieszamy i dusimy razem 2 minuty. Zobacz też: Ciasto na makaron

Lekko pikantnie czy bardzo ostro? Papryczki pełne mocy

- chili, czosnek, oliwa. Proste i doskonałe - pasuje między innymi do ryb i owoców morza, na przykład krewetek. 500 g krewetek tygrysich bez pancerza z ogonkami 1 mała papryczka chilli 6 łyżeczek oliwy z oliwek 2 drobno posiekane ząbki czosnku szczypta papryki w proszku sól Krewetki umyj (ewentualnie

Ti amo - jak powiedzieć "kocham cię" we włoskim stylu

knajpki. Przez żołądek do serca Wspaniała kolacja to najważniejszy element walentynkowej układanki, powodujący jednak u wielu mężczyzn poczucie strachu. To w momencie, kiedy zastanawiają się, co ugotować, zdają sobie sprawę, jak trudno trafić przez żołądek do serca. Tu z pomocą przychodzi jednak

Kilka składników i danie gotowe!

z cytryny, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oprósz solą i delikatnie wymieszaj. Nadziewaj po dwie na patyczki do szaszłyków i smaż krótko na rozgrzanym tłuszczu na lekko złocisty kolor (jeśli krewetki, których użyłaś były różowe, oznacza to że zostały przed zamrożeniem ugotowane, a jeśli

Egzotyczne przekąski na długie jesienne wieczory

rozkroić ich całkowicie. Delikatnie rozłóż każdą krewetkę (jak książkę) i lekko spłaszcz dłonią. Na jednym talerzu wymieszaj mąkę z solą i pieprzem kajeńskim. Na drugim talerzu lekko ubij białka. Na trzeci talerz wysyp wiórki. Krewetki zanurzaj najpierw w mące (nadmiar strząśnij), potem w białkach, na

Dieta odkwaszająca

rondla z tofu. Przyprawiamy solą i cytryną. Posypujemy sezamem. Podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem. 350 g mrożonych krewetek (najlepiej już obgotowanych i bez pancerzyków) szczypta pieprzu cytrynowego 2 różowe grejpfruty liście sałaty masłowej lub lodowej Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka

Tajska zupa na kilka sposobów - rozgrzewa, pobudza, poprawia nastrój

minut, aby wywar nabrał intensywnego smaku. Dodaj pomidora, grzyby oraz krewetki i gotuj 3-4 minuty, aż krewetki zrobią się różowe. Zdejmij garnek z ognia, dodaj pastę chili, sok z limonki, dymkę i świeżą kolendrę. Przypraw solą, przed podaniem wymieszaj. Jak zrobić rosół drobiowy? Zmodyfikuj ilość

Dietetyczne przepisy na imprezę [5 PRZEPISÓW]

Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active 1 duży ugotowany i obrany burak 1 czerwona cebula 200 g ugotowanej fasoli 5 plasterków wędzonego boczku Przygotowanie: Do naczynia wyłóż mieszankę sałat. Boczek i buraka pokrój w plastry. Dodaj cebulę posiekaną w piórka. Całość posyp fasolą. W

Czosnek - dla smaku i zdrowia

przyrządzone krewetki smakują doskonale w towarzystwie świeżego, chrupiącego chleba bądź bagietki. Krewetki z czosnkiem 125 ml oliwy 4 drobno posiekane ząbki czosnku 2 ostre czerwone papryczki chilli bez pestek i drobno posiekane 450 g ugotowanych krewetek królewskich 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Hiszpańskie menu dnia na pożegnanie lata

) kiełbaski chorizo 350 g kalmarów 16 małży 200 g krewetek 2 zielone papryki 500 g pomidorów malinowych 1 łyżeczka ostrej papryki 1 i 1/2 l bulionu z kurczaka 100 g ugotowanego zielonego groszku 8 łyżek oliwy 6 ząbków czosnku 1/2 pęczka natki 2 szczypty szafranu Pomidory sparz, obierz ze skórki i

Noworoczna dieta? Sałatki, które się nie znudzą [PRZEPISY BLOGEREK]

na radykalnej diecie, zrób do sałatki sos jogurtowo-majonezowy. Delimamma proponuje apetyczne mięsno-owocowe połączenie. Idealna sałatka do zjedzenia w pracy. Sałatka: 3 ugotowane lub upieczone podudzia z kurczaka 1 duże czerwone jabłko pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w grubsze

Kuchnia latynoska dla prawdziwych twardzieli

4 filety  z łososia sól pieprz 10 ml  soku z cytryny 40 g suszonych alg morskich 150 ml oliwy 1/2 ostrej papryczki 2 pokrojone  ząbki czosnku 120 g morskich krewetek 180 g ugotowanych i pokrojonych w kostkę małży locos 40 ml bulionu

Szybkie sałatki

żółtego sera (np. cheddar) 3 jajka ugotowane na twardo 1/2 pęczka szczypiorku 3 łyżki majonezu 1 łyżka keczupu sól pieprz chili Tuńczyka wyjmij z oleju i rozdrobnij widelcem, kukurydzę osącz. Jajka na twardo obierz ze skorupek, oddziel żółtka od białek, posiekaj je drobno i włóż do oddzielnych

Ziemniaki nie są nudne. Kniszki, gałuszki, placuszki

1 łyżka tłuszczu 1 szklanka śmietany lub sosu śmietanowego Sposób przygotowania Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do purée dodajemy, starannie mieszając, twaróg, mąkę i jajko. Doprawiamy solą. Porcje ciasta nabieramy łyżką i formujemy z nich placuszki, które

Sześć wyrafinowanych przepisów. Są tak proste, że każdy może je przyrządzić w domu

sos. Do 150 g ugotowanej kaszy gryczanej dodajemy 2 łyżki sparzonych rodzynek, łyżkę prażonego siemienia, cebulę, paski uprażonego jarmużu i kolendrę. Doprawiamy sokiem z limonki wymieszanym z łyżką miodu, 3 łyżkami oliwy i solą. EWA "MALIKA" SZYC-JUCHNOWICZ ośmiornica / dolmades z liści

Tajskie smaki

podsmażaj około 3 minut. Gdy papryka będzie miękka, dodaj dymki i kapustę i smaż kolejne 2 minuty aż kapusta zmięknie. Dopraw solą i pieprzem. Autor: Aneta Kosiba Mleko kokosowe i krewetki to jedno z klasycznych tajskich połączeń smakowych. Najlepiej smakują w pikantnej zupie z dodatkiem pasty curry. Tajska

Po prostu pesto. Obiad gotowy nawet w 10 minut

włożyć do słoiczka, zalać oliwą i odstawić w ciemne, chłodne miejsce. Jak zrobić pyszny makaron domowy? [łatwy przepis] Już prościej się nie da. Ulubiony makaron ugotuj al dente i dodaj do niego sos. Jeśli chcesz wersję jeszcze bardziej ekspresową, użyj gotowego pesto ze słoika. Przygotowanie obiadu

Surf and turf - jagnięcina i krewetki na jednym talerzu

, chili i dalej podsmażaj. Gdy krewetki będą już zupełnie czerwone, dodaj masło oraz posiekaną kolendrę, dopraw solą morską. Makaron gryczany ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa pokrój w cienkie paski. Na patelni lub woku obsmaż warzywa na oliwie z oliwek. Gdy warzywa

Szwedzkie przysmaki

filetowania Nóż do filetowania Wusthof Culinar Nóż do filetowania Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Przepis dla 2-4 osób 4 kromki białego chleba 320 g obranych, ugotowanych krewetek 4 łyżki majonezu 1 łyżek musztardy typu Dijon 150 kawioru 50 g

Pogryzając przed telewizorem

Składniki: 200 g filetów z piersi kurczaka 200 g dużych oczyszczonych krewetek 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier, sól   Na sos: 1 szklanka majonezu 2 łyżki keczupu 2 strąki drobno posiekanej czerwonej konserwowej papryki pieprz, sól  

Ryż z czterech stron świata

g oczyszczonych krewetek (ugotowanych) 250 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w plasterki 1/2 szklanki zielonego groszku (mrożonego) 1 czerwona papryka, bez gniazda nasiennego, pokrojona w paski natka świeżej pietruszki, drobno posiekana 1 cytryna Filety z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz

Gotowanie na parze. Czy to snobizm?

, oczyszczonych i obranych  krewetek tygrysich sok z 1  cytryny cienko obrana skórka z 1 cytryny 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki octu jabłkowego lub winnego 1/4 szklanki octu balsamicznego 2 łyżki drobno posiekanego koperku 2 roztarte ząbki  czosnku 2 łyżeczki musztardy 1

Galgant - podobny do imbiru? Tylko z wyglądu...

dynią i pigwą. Można z nim zrobić owsiankę: pół szklanki płatków (pszennych lub orkiszowych) ugotujcie w szklance wody. Przyprawcie galgantem i wymieszajcie z marynowaną pigwą lub dynią. Galgant sprawdza się też w napojach: można przyprawiać nim kompoty lub, jak Azjaci i Tatarzy, dodawać do herbaty

Przekąski na obiad

długoziarnistego 150-200 g mrożonych krewetek koktajlowych 150 g pora 1-2 marchewki zielona papryka 4 jajka sól 5 łyżek oleju sojowego grubo mielony pieprz Gotujemy ryż na sypko. Rozmrażamy krewetki, opłukujemy pod wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Biała część pora kroimy w cienkie paski, obrane marchewki w

Mleko kokosowe - aromat orientalnej kuchni

owocami. Poza nim możesz dodać do niej owoce suszone, banana lub startą czekoladę. Jaglanka z mlekiem kokosowym i owocami 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej puszka mleka kokosowego (lub innego mleka roślinnego) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka miodu skórka otarta z 1 cytryny Autor: Beata Lipov

Greckie przekąski

solą i pieprzem i ewentualnie cukrem, jeśli pomidory były bardzo kwaśne. Dodaj posiekane zioła i odstaw. Makaron ugotuj na półtwardo w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedź i przełóż do dużego naczynia do zapiekania. Do makaronu dodaj sos mięsny, dwie łyżki beszamelu, połowę startego sera i dokładnie

Czosnek na zdrowie

4 drobno posiekane ząbki czosnku 2 ostre czerwone papryczki chilli bez pestek i drobno posiekane 450 g ugotowanych krewetek królewskich 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz ósemki cytryny do przybrania W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej czosnek oraz papryczki

Szaszłyki z krewetek z rukolą i oliwkami - wideo

Adam Chrząstowski to jeden z najlepszych mistrzów kuchni w Polsce. Aktualnie pracuje w Krakowie, gdzie jest szefem kuchni w Restauracji Ancora. W naszym cyklu wideo Ugotuję to! będzie gotował używając przepisów, które znalazł w Ugotuj.to, uzupełniając je o swoje pomysły i wskazówki.Wraz z

Najlepsze sałatki na ostatki. Żegnamy karnawał!

skórką z cytryny. Przełóż do miski seler, posiekaną cebulę i natkę, wymieszaj, dodaj osączonego i rozdrobnionego tuńczyka. Przypraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj z sosem i wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Drobne mrożone krewetki wcale nie są takie drogie, jak się uważa. Na pewno są

Jak gotować szparagi?

, carnaroli) 1 szklanka białego wytrawnego  wina 1 litr bulionu drobiowego 10 dag ugotowanych  krewetek 1,5 łyżeczki posiekanej natki 1/2 szklanki  parmezanu   Sposób przygotowania W rondlu rozgrzewamy oliwę i szklimy szalotkę. Dodajemy szparagi, smażymy minutę. Wsypujemy

Coś na szybko? Zapiekanki!

tartą i pieczemy przez 25 min w 180°C, aż wierzch się wyzłoci. Podajemy gorące. Łatwy przepis na zapiekankę makaronową z pieczarkami i kapustą pekińską Składniki 1 kg mrożonego  szpinaku w liściach 6  jaj 24 duże  krewetki 50 g masła 30 g mąki 400 ml mleka sól

Krótki przewodnik po owocach morza

sprzedawcę o dzień dostawy w twoim sklepie. 1. Krewetki Jak kupować, czyścić i przechowywać * Surowe, naturalne są koloru szarego. Jeśli są różowe, oznacza to, że już zostały podgotowane.* Zapach - świeży zapach morza.* Głowa - jeśli tył głowy jest czarny, zielony - oznacza to, że produkt jest nieświeży i

Kukurydza - szybki obiad z puszki

cukinię. Wrzucamy mięso wraz z marynatą i smażymy 5 minut, cały czas mieszając - warzywa powinny być kruche. Na koniec dodajemy zielony groszek, kukurydzę, posiekane chilli oraz ugotowany i odcedzony makaron. Mieszamy i podajemy posypane sezamem. Składniki 50 dag  makaronu fusilli (świderki

Sałatki: zdrowo pomieszane

rozkładamy na talerzach. Na nich kładziemy podgrzane krewetki, ugotowane połówki lub ćwiartki jajek oraz odcedzoną z zalewy lub świeżą ugotowaną fasolkę. Przygotowujemy winegret, mieszając wszystkie składniki sosu - najlepiej w zamkniętym słoiku, który będzie pełnił funkcję shakera. Polewamy sałatkę

Czosnek - pierwsza pomoc przy przeziębieniu

czosnku) 20 g startego sera gruyere oliwa   Sposób przygotowania Do osolonej wody wrzucamy czosnek, zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia; czosnek ma się ugotować, ale pozostać jędrny. Przecedzamy wywar przez sito, zachowując w całości ząbki czosnku. Podgrzewamy wywar z

Kuchnia azjatycka: smaki Tajlandii

rodzinnie celebrować spożywanie posiłków.Kuchnię tajską charakteryzuje mieszanina wyrazistych smaków takich jak ostre chili, kwaskowy tamarynd czy z lekka cierpkie liście limonki. Najczęściej stosowane przyprawy to bazylia, kolendra, galangal, trawa cytrynowa, liście limonki i mięta. Różnorodność potraw

Kuchnia chorwacka: ma być prosto i smacznie

plastry, ugotowany makaron, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek, pomidory krojone z bazylia i oregano Podravka, czarne oliwki i dokładnie mieszamy. Wszystko przekładamy do formy do pieczenia o odpowiedniej wielkości, posypujemy kawałkami sera feta i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do

Autentyczne tajskie przepisy podpatrzone u szefów kuchni

Składniki 12 dużych  krewetek 10 dag makaronu ryżowego 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 8 płatów papieru ryżowego 48 świeżych listków  kolendry 48 świeżych listków  mięty 1 (oczyszczony z nasionek i pokrojony w słomkę)  ogórek

Wiosenne sałatki

Taka sałatka na pewno zasmakuje gościom podczas rodzinnego spotkania. W tygodniu z powodzeniem może zastąpić obiadowe danie główne. Zobacz, jak połączyć wędzone mięso kurczaka ze słodkimi truskawkami! Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i świeżymi truskawkami 1 mały pęczek białych szparagów

Menu dnia po azjatycku

zagotowaniu zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 20 minut. Następnie połącz z bulionem rybnym, zagotuj i odstaw. Makaron soba ugotuj w lekko osolonej wodzie. Krewetki obierz z pancerzyków, oczyść (nacinając część grzbietową) i ponacinaj od strony brzusznej. Przygotuj ciasto do tempury, miksując wszystkie

Dania gotowe w 20 minut

Składniki 125 ml oliwy 4 drobno posiekane ząbki  czosnku 2 ostre czerwone papryczki chilli bez pestek i drobno posiekane 450 g ugotowanych królewskich  krewetek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól,  pieprz do przybrania ósemki  cytryny   Sposób przygotowania W

Smakowite szaszłyki - nie tylko z mięsem

na lekko złocisty kolor (jeśli krewetki, których użyłaś były różowe, oznacza to że zostały przed zamrożeniem ugotowane, a jeśli szare, to znaczy że były surowe. Surowe krewetki smaży się, aż będą miały piękny różowy kolor). Posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj. Autor: Zuzanna Wiciejowska

Wyprowadź kapustę na spacer

łyżka octu ryżowego * 1 łyżka sosu chili pikantnego * pieprz, sól do smaku W misce wymieszać zmielone krewetki, marchewkę, ugotowany ryż, czosnek, imbir, cebulę, sos sojowy, olej sezamowy, sos chili, pieprz. Kapustę umyć. Odciąć dolną część głąba i oddzielić liście. W garnku zagotować wodę. We wrzącej

Egzotyczne przyprawy i dodatki do dań. Jak ich używać?

dopiero dodać składniki dania. Fot. Marcin Klaban / AG Curry z krewetkami i mlekiem kokosowym 5 cm kawałek imbiru 10 ząbków czosnku 6 posiekanych cebul 2 łyżki kuminu 1 łyżeczka kurkumy 100 ml oleju + 2 łyżki 80 dag dużych surowych i obranych krewetek (mogą być też ugotowane) sól 3 listki

Na rozgrzewkę - najlepsza zupa!

Zupa marchewkowo-pomarańczowa z imbiremSkładniki:- 100 g ryżu basmati firmy Kupiec- 700 g marchwi- 400 ml bulionu warzywnego- 200 ml soku pomarańczowego- 2 cm imbiru - 1 łyżka oliwy- szczypta gałki muszkatołowej- szczypta cynamonu- sól, cukier, biały pieprz do smakuRyż ugotować według przepisu na

Przekąski ze świata

ziemniaków 2 łyżki (1+1) soku z cytryny 3 łyżki (45 ml) oliwy sól pieprz Cebulę obierz, pokrój w piórka, zalej 1 łyżką soku z cytryny i odstaw na 15 minut (dzięki temu będzie łagodniejsza w smaku). Ziemniaki oskrob, ugotuj w osolonej wodzie i odsącz. Większe przekrój na pół. Jajka ugotuj na twardo, obierz i

Cokolwiek, byle w panierce!

(dla 2 osób)   Składniki 6-8  krewetek tygrysich z ogonkami 1  jajko oliwa do smażenia   Panierka: 50 g bagietki (zrumienionej w opiekaczu) 1/2 pęczka  szałwii 2-3 łyżki sera pecorino sól i pieprz   Dip serowy: 100 g bryndzy 4-6 łyżek jogurtu

Królowa jesieni: dynia hokkaido. Pyszna, zdrowa, łatwa w przygotowaniu [PRZEPISY]

prezentuje (i smakuje) ze świeżą kolendrą i pestkami słonecznika. Curry na chłodne wieczory To jedno z moich ulubionych dań. Pyszne zarówno w wersji wegańskiej, jak i z krewetkami czy rybą, a dla mięsożerców - z piersią z indyka. Składniki - dynia hokkaido, bulion warzywny (150 mililitrów), szpinak

Malma powraca we włoskim stylu!

, zioła to tylko niektóre z charakterystycznych cech włoskiej kuchni. Włosi podobnie jak Polacy cenią smaczną kuchnię, przygotowaną w oparciu o najwyższej jakości składniki. Kuchnia włoska jest jedną z najczęściej wybieranych pozycji wśród Polaków. Dużym zainteresowaniem cieszą się włoskie restauracje, a

Szybko i łatwo - zrób makaron!

g szpinaku 3 cebule dymki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła sól pieprz cząstki cytryny do podania Ugotuj makaron al dente w dużej ilości posolonego wrzątku, odcedź. W rondlu rozgrzej oliwę z masłem, dodaj posiekane dymki i czosnek. Smaż około 2 minut, aż czosnek się przyrumieni

Siadamy im na ogonie!

120 g ugotowanego ryżu (dzikiego i jaśminowego) 3 łyżki sosu ostrygowego 1 papryczka chilli, ew. garść ziaren edamame (młodej soi; do kupienia w Kuchniach Świata i sklepach z orientalną żywnością) lub zielonego groszku garść dowolnych krewetek 50 g orzechów ziemnych 1 jajko 1 pęczek dymki Posiekany

Tradycyjne dania inaczej

200 g małych mrożonych krewetek puszka groszku konserwowego (lub 1/2 opakowania groszku mrożonego) pęczek koperku 2 duże ząbki czosnku 2-3 łyżki majonezu sól pieprz Krewetki wrzucamy na patelnię z odrobiną wrzątku na minutę, a następnie osączamy i studzimy. Groszek osączamy na sitku (mrożony

Ryż na 8 sposobów

ulubionymi warzywami. Ryż smażony z krewetami 2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko 3 łyżki oleju 3 łyżki posiekanego szczypioru (najlepiej białych części dymki powyżej cebuli) 1/2 łyżeczki tartego imbiru 1/2 łyżeczki oleju sezamowego garść drobnych krewetek garść mrożonego zielonego groszku 2 łyżki

Wiwat cytrusy

: 2 jeżyny 100 g świeżych malin 4 pomidory truskawkowe 200 g arbuza 50 g sałaty frisée 50 g zielonego kalafiora (romanesco) 200 g melona owoce granatu 6 g Calazoon 6g Algizoon 10 g agar-agar 120 g pianki z mozarelli 10-15 g Xanthan szczypior woda   Kawior z malin: Maliny ugotuj z 2 łyżkami

Linguine z krewetkami

Przepis na 4 porcje | czas przygotowania: 15 minut Oglądaj i gotuj! Makaron z krewetkamiSkładniki:500 g makaronu linguine (cienkie wstążki), oliwa, 4 ząbki czosnku, 1 pęczek pietruszki, 20 krewetek tygrysich (najczęściej kupuję mrożone), skórka i sok z 1 cytryny (wcześniej sparzona), garść

Majonez - nie udawaj, uwielbiasz go

2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka skórki otartej z  cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku szczypta chilli w proszku 1/4 łyżeczki soli   Oraz: 250 g drobnych, ugotowanych i obranych  krewetek kilka kromek pumpernikla 90 g miękkiego masła szczypta chilli w

Zielony groszek - w sałatce, przekąsce, daniu głównym

. świderki lub grubsze wstążki (jak pappardelle czy tagliatelle). Jeśli nie przepadasz za boczkiem, zastąp go na przykład wędzonym lub świeżym łososiem. Farfalle z groszkiem i pancettą 400 g makaronu farfalle (kokardki) oliwa 2 ząbki czosnku 12 dag pancetty lub wędzonego boczku 15 dag groszku kieliszek

Kenwood - marka, której zaufali Mistrzowie. Kurt Scheller

gatunki, np. łosoś i  dorsz) 12 ugotowanych  krewetek koktajlowych 1 żółtko 50 ml bulionu (najlepiej rybnego) 50 ml + 100 ml  śmietanki kremówki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól i  pieprz   Na puree: 50 g zmielonego  maku 500 g  ziemniaków

Ryba po mistrzowsku

gotowania krewetek (np. do innego dania) pasta curry Sposób przygotowania: Ugotować 200 g selera w lekko osolonej wodzie do miękkości. Zmiksować z masłem na gładką masę. Dodać sól, pieprz i skórkę z cytryny do smaku. Pozostałą część selera pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Przed podaniem wymieszać

IKEA poleca sposoby na ryby. To naprawdę proste i smaczne

wcześniej w lodówce. 2. Następnego dnia przełożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i wstawić do pieca na 15 minut (165°C). 3. Warzywa ugotować na parze lub gotować przez około cztery minuty w gorącej, osolonej wodzie. 4. Łososia położyć na warzywach. Użyć gotowego sosu SAS CITRON&DILL i przygotować jak

Czosnek! Jedz na zdrowie!

. Składniki 125 ml oliwy 4 drobno posiekane ząbki  czosnku 2 ostre czerwone papryczki chilli bez pestek i drobno posiekane 450 g ugotowanych królewskich  krewetek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól,  pieprz do przybrania ósemki  cytryny   Sposób przygotowania W

Bouillabaisse krok po kroku

Madejski   Małże i krewetki dokładnie myjemy - jeśli małże są bardzo zabrudzone, szorujemy je szczoteczką; uszkodzone i otwarte sztuki wyrzucamy. Ugotowane warzywa miksujemy z wywarem. Doprawiamy octem winnym, dodajemy szafran i przecier pomidorowy - w sezonie zamiast przecieru lepiej użyć

Krewetkowy biznes

Krewetki żyją w strefach przybrzeżnych mórz i oceanów. Najsmaczniejsze są te z okolic Grenlandii i z Morza Północnego. Kupując te skorupiaki, zwróćmy uwagę na liczbowe oznaczenia na opakowaniu. Mówią one, jak duże są krewetki, czyli ile sztuk "wchodzi" na 1 funt (ok. 45 dag) - jeżeli są

Oscarowa kuchnia

Składniki: 8 filetów z łososia ze skórą, każdy po ok. 80 g 20 krewetek bez pancerzy 16/20 Marynata: 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy czosnkowej 100 ml wina ryżowego 1 łyżeczka posiekanego imbiru 1/2 łyżeczki pasty sambal oelek sól Sos tajski: 2 łyżki masła klarowanego 2 szalotki pokrojone w

Dania na dobrą sylwetkę

, spinamy wykałaczkami, układamy na kalarepce, polewamy śmietaną, przykrywamy i dusimy 15 minut. Pod koniec duszenia posypujemy potrawę pozostałą natką. 10 obranych krewetek królewskich 200 g paluszków krabowych 4 łyżki gotowego sosu rybnego pieprz ok. 5 cm kłącza imbiru łodyżka trawy cytrynowej kilka

Do rosołu...

rzędach w odstępach ok. 4 cm. Miejsca między porcjami nadzienia smarujemy białkiem. Przykrywamy drugim płatem ciasta, dociskając je wokół porcji mięsa, tak aby obydwa płaty ciasta się skleiły. Kroimy ciasto radełkiem na kwadraciki. Tak uformowane pierożki gotujemy w posolonej wodzie 15-20 min. Jak

Przysmaki kuchni japońskiej z powieści Harukiego Murakamiego

ugotować udon al dente (według zaleceń producenta), odcedzić.Przygotować pozostałe dodatki: ugotować krewetki kilka minut w osolonej wodzie i odcedzić (zdjąć pancerze, jeżeli gotowaliśmy w całości), posiekać dymkę, namoczyć wodorosty wakame w zimnej wodzie i odcisnąć.Podanie: do miseczki włożyć porcję

Oryginalne przekąski na domówkę

tartaletki Lekue Foremka na mini tartka Lekue forma na tartaletki Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info opakowanie ciasta francuskiego jajko 30 g masła 30 g mąki 250 ml mleka 250 g ugotowanych krewetek 2 łyżki posiekanej pietruszki sól i pieprz Z

Kochamy węglowodany! Sałatki z makaronem dla bardzo głodnych

. Będą do niej również pasować krewetki. Sałatka tajska 300 g tajskiego makaronu ryżowego (wygląda jak linguini) 1 mango 1/2 zielonej papai (jeśli uda się dostać) 1 ogórek garść pomidorków cherry listki mięty listki kolendry sok z 2 limonek 1 łyżka cukru sól 3 łyżki posiekanych prażonych

Krewetki

Info 1 Krewetki świeżo złowione są najlepsze. 2 Szybko się psują, dlatego często są mrożone na statkach. 3 Krewetki mają dwa długie wąsy i pięć par nóg. 4 Rozmiar od 2,5 cm do 30 cm. 5 Można je kupić w skorupce lub bez, ugotowane lub surowe, suszone lub w zalewie. 6 Świeże powinny mieć lekki

Z ognistym chili - przepisy z różnych stron

, Zuzanna Wiciejowska Pikantna zupa z dodatkiem mleka kokosowego to danie popularne m.in. w kuchni tajskiej. Oprócz lub zamiast mięsa z kurczaka możesz dodać do niej obrane i ugotowane krewetki. Zupa kokosowa z kurczakiem 500 ml mleka kokosowego 500 ml bulionu z kurczaka 5 cm kawałek pokrojonego imbiru

Gorący kociołek

zielone papryczki chili (może ich być mniej ? zależy, jak ostre potrawy lubisz) 5 ziaren zielonego kardamonu Zmiksuj imbir, czosnek, cebule, kumin, 1/2 łyżeczki kurkumy i 100 ml oleju na jednolitą pastę. Krewetki przypraw 1/2 łyżeczki soli i resztą kurkumy. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj

Gęste, rozgrzewające zupy - tajska, meksykańska, turecka...

kurczaka, jak i wołowiny. Podobnie, jak nasz barszcz czy żurek, możesz podawać ją z ugotowanymi na twardo jajkami. Jeśli nie jesz mięsa, możesz po prostu pominąć jego dodatek. Harira (arabska zupa z kurczaka i ciecierzycy) 25 dag mięsa kurczaka bez skóry (pokrojonego na nieduże kawałki) 10 dag

Co zjeść po treningu? Kilka prostych i szybkich propozycji!

godziny później sięgnij po coś bardziej konkretnego, takiego jak: grillowany łosoś ze szpinakiem. Krewetki w imbirze Mój ukochany posiłek! Prosty w przygotowaniu, a smakuje tak dobrze, że już teraz najchętniej rzuciłabym wszystko, żeby zjeść krewetki na lunch! Krewetki - idealne źródło białka! Masło

Sałatki z owocami morza - lekka i zdrowa przekąska

(dla 2 osób) Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Party 12 krewetek tygrysich 1 papryczka chilli 1 ząbek czosnku 1 cytryna 3 łyżki oliwy z oliwek olej do smażenia 1 kiść czerwonych winogron natka pietruszki garść ziaren sezamu   Przygotowanie: Czosnek obierz i pokrój

Boczek i bekon: 7 przepisów, które musisz znać

Chrupiące połączenie podsmażonego bekonu i owoców morza. Na ten widok cieknie ślinka! Krewetki z bekonem 6 plastrów bekonu pociętego w półtora centymetrowe kawałki 500 g dużych krewetek (królewskich) przeciętych wzdłuż na pół 2 łyżki drobno posiekanych szalotek 225 ml czerwonego wina 2 łyżki masła

Włoska robota - cudowna bruschetta

pszenna bagietka pokrojona na kawałki 14 dkg ugotowanych krewetek połowa cytryny kilka porwanych liści rukoli czarny świeżo mielony pieprz oliwa czosnek Kawałki bagietki posmaruj oliwą i opiekaj z dwóch stron w piekarniku, aż zbrązowieją i będą chrupiące. Gdy będą już gotowe nałóż na nie krewetki