jak upiec tarte

Alicja Walichnowska

Menu dnia, którym zaskoczysz domowników

Menu dnia, którym zaskoczysz domowników

Dzisiejszy obiad zacznij od przygotowania jarzynowej zupy w nieco odmiennej, włoskiej wersji. Następnie upiecz wytrawną tartę. Nasza propozycja to tarta łososiowo-szpinakowa. Zaserwuj deser w prawdziwie francuskim stylu, a twoi domownicy nie będą mogli wyjść z podziwu.

Placek dyniowy

Sezon na dynię otwieramy tym razem nie tradycyjnie zupą, a ciastem z wykwintnymi dodatkami.

Jak przyrządzić ryby dla dzieci?

Jak przyrządzić ryby dla dzieci?

ozdabiamy łyżką jogurtu. 300 g upieczonego halibuta lub łososia 4 ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę 2 łyżki posiekanego koperku sól 2 łyżki masła szklanka śmietanki 22% 4 łyżki tartego żółtego sera Cząstki ryby mieszamy z ziemniakami i koperkiem, doprawiamy solą. Wkładamy do naczynia żaroodpornego

Ciasto francuskie na słodko i słono

Ciasto francuskie na słodko i słono

Przygotowanie wytrawnej tarty z ciasta francuskiego jest bardzo proste. Wystarczy, że będziesz mieć w domu opakowanie ciasta francuskiego i ulubione warzywa. Składniki możesz układać na lekko przyrumienionym cieście. Trzeba pamiętać, żeby przed włożeniem do piekarnika uformować wyraźne brzegi, by

Inspiracje Almette fruit z morelą i wanilią

Inspiracje Almette fruit z morelą i wanilią

mąkę i proszek do pieczenia. Gładką masę przelewamy do posmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą foremek. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu babeczki studzimy, wyjmujemy z foremek. Nakładamy na nie łyżeczką serek Almette fruit z morelą i wanilią oraz dodajemy umyte i

Cokolwiek, byle w panierce!

Cokolwiek, byle w panierce!

dag mielonego mięsa wieprzowo-  wołowego 1 duże  jajko bułka tarta zmieszana z kaszą manną (w proporcji 3:2) i przyprawiona cynamonem (do panierowania) tłuszcz do smażenia sól, pieprz   Sposób przygotowania Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy startą marchew

Obiad z dwóch dań, czyli rosół orientalny z kolendrą i imbirem, a na drugie - pieczony Kurczak Zagrodowy w panierce kokosowej

Obiad z dwóch dań, czyli rosół orientalny z kolendrą i imbirem, a na drugie - pieczony Kurczak Zagrodowy w panierce kokosowej

papryki słodkiej w proszku 1/2 ostrej papryki w proszku szklanka wiórków kokosowych 3-4 łyżki tartej bułki sól i pieprz   Przygotowanie: Kurczaka podzielić na części (piersi, skrzydełka i nogi, które podzielić na udka i podudzia). Korpus dokładnie opłukać i razem z nogami zalać zimną wodą. Zagotować

Babka jak się patrzy

Babka jak się patrzy

. Z białek ubijamy sztywną pianę. Nadal delikatnie ubijając, kolejno dodajemy: cukier puder, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, letnie masło, bakalie i aromat waniliowy. Wszystkie składniki mieszamy, przekładamy ciasto do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą dużej formy na babę z kominkiem

Desery na chłodne dni

Desery na chłodne dni

marchewki (4 sztuki) szczypta soli po łyżce rodzynek, płatków migdałowych, posiekanych orzechów włoskich i gorzkiej czekolady bułka tarta do wysypania formy Jajka ucieramy z cukrem. Dosypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, cynamonem i cukrem waniliowym. Stale, mieszając, powoli

Tarty na okrągło

Tarty na okrągło

Zamiast orzechów pecan w tym przepisie możesz użyć orzechów włoskich. Tarta z orzechami pecan Na kruche ciasto:  250 g mąki 1 jajko 125 g miękkiego masła 1 łyżka cukru szczypta soli 2 łyżki lodowatej wody Na nadzienie: 400 g orzechów pecan 200 g masła 200 g brązowego

Korzenne smaki

Korzenne smaki

drobnych rodzynków 2 łyżki posiekanych suszonych moreli 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej masło i bułka tarta do formy lukier lub polewa czekoladowa do dekoracji Robimy karmel. Na patelni rozpuszczamy szklankę cukru. Gdy zbrązowieje, dodajemy miód, masło i

Pieczyste na święta

Pieczyste na święta

tartej bułki, oliwa Z zewnętrznej strony udźca usuwamy nadmiar tłuszczu. Ostrym nożem nacinamy mięso wokół wystającej kości. Delikatnie ją wyjmujemy, nacinając mięso coraz głębiej i jak najbliżej kości. Wyluzowany udziec rozcinamy i rozkładamy tak, aby powstał duży płat, z którego ścinamy nadmiar

Wigilia debiutanta. Dania, które zawsze się udają

Wigilia debiutanta. Dania, które zawsze się udają

zabierzcie się dzień przed wigilią. Przez noc jego mięso przejdzie aromatem farszu i ziół. Odgrzany smakuje lepiej! * Karpia przed smażeniem najprościej panieruje się wmące lub w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Do panierki możecie dodać ziarenka sezamu lub potłuczone orzechy. Bułkę tartą świetnie

Ulubione makowce

Ulubione makowce

okrągłego prodiża wysmarowanego masłem, posypanego bułką tartą i pieczemy około 40 minut. (Możemy oczywiście przełożyć ciasto do zwykłej formy, przykryć folią aluminiową i upiec w piekarniku). Przestudzone polewamy gotową polewą czekoladową lub lukrem. Nordic Ware Pinata 31622 Silit

Szwajcarskie ciasta

Szwajcarskie ciasta

zostawiamy na 15 minut. Następnie 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy nim okrągłą formę do tart, dokładnie wylepiając rant. Na cieście rozsmarowujemy dżem malinowy. Resztę ciasta rozwałkowujemy, tniemy na pasy lub kwadraty i układamy je na wierzchu tarty. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i

Dania mączne na każdą kieszeń

Dania mączne na każdą kieszeń

naleśniki, bywa niezwykle czasochłonne, zwłaszcza jeśli chcemy niestandardowo podejść do tematu. Na przykład przygotowanie delikatnych naleśników z nadzieniem z brokułów, parówek i tartego żółtego sera może zająć nawet 40 minut! Brokuł trzeba podzielić na różyczki, później gotować w osolonej wodzie przez

Ciasta ze śliwkami - 6 pomysłów na wypieki

Ciasta ze śliwkami - 6 pomysłów na wypieki

zawsze warto mieć opakowanie dobrego, gotowego ciasta francuskiego. Dzięki temu, gdy wpadną do nas znajomi z niespodziewaną wizytą, zawsze będziemy mogli przygotować szybki deser - np. tę tarte ze śliwkami. Prosta tarta ze śliwkami 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 75 dag śliwek 5 łyżek

Dla niespodziewanych gości. Tarty wytrawne na kruchym spodzie

Dla niespodziewanych gości. Tarty wytrawne na kruchym spodzie

kolor, doprawiamy solą i pieprzem. Okrągłą formę do tarty wykładamy ciastem (jeśli było mrożone, to wcześniej je rozmrażamy), odcinamy brzegi. Dno ciasta smarujemy bryndzą utartą ze śmietaną i tymiankiem. Na masę serową wykładamy cebulkę. Tartę pieczemy w temp. 200°C przez 15-20 minut - do

Kotlety i kotleciki - nie tylko z mięsa

Kotlety i kotleciki - nie tylko z mięsa

XIX-wiecznej kuchni rosyjskiej. Można je przyrządzić zarówno z mięsa drobiowego (kurzego), jak i mieszanego - drobiowo-cielęcego. Kotlety pożarskie 1 kura (1 kg) 10 dag białego chleba bez skórki trochę mleka 1-2 łyżki stopionego masła sól tarta bułka tłuszcz do smażenia Oddziel od kości mięso

Szykuj się na Wielkanoc

Szykuj się na Wielkanoc

naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy ok. 1,5 godziny w temp. 180°C. Odkrywamy i pieczemy jeszcze około 30 minut. Od czasu do czasu polewamy mięso tłuszczem, który wytopi się z szynki. Po upieczeniu zdejmujemy bawełniany sznurek. 300 g cebuli 150 g bułki tartej 200 ml mleka 1,5 kg cukinii 4

Apetyczne menu dnia - dla przyjemności

Apetyczne menu dnia - dla przyjemności

, aby trochę odsączyć sok. Tuż przed podaniem nałóż krem do upieczonych tartaletek, na wierzch fileciki z pomarańczy, skrop miodem i posyp posiekanymi pistacjami. Autor: Zuzanna Wiciejowska FlexiForm 0085016 Lekue Foremka na mini tarta... Lekue forma na tartaletki 1

Kruche ciasto serowe. 7 zapiekanek

Kruche ciasto serowe. 7 zapiekanek

palcami. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem) . Tarta z pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi fetą (na formę o wym. 36 x 24 cm)   Ciasto serowe: według przepisu podstawowego   Farsz: 400 g koktajlowych  pomidorków 300 g sera  feta 4-5  jajek

Tarty z serem

- wykorzystasz tylko "oponkę", ze środków możesz upiec np. ciasteczka (posmaruj je pozostałym żółtkiem i posyp cukrem). Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem rozłóż placki z ciasta, brzeg posmaruj roztrzepanym żółtkiem i doklej do placków "oponki" (uformują brzeg tarty i ładnie wyrosną

Klopsiki!

świeżego oreganosólpieprzolej do smażenia Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę, aż będzie miękka. W misce wmieszaj mięso, cebulę, bułkę tartą, oregano i kumin. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj masę. Mokrymi rękami formuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Smaż klopsiki partiami na

Ciasta wielkanocne: mazurki, baby wielkanocne i serniki

Składniki 3  jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki konfitury z róży 120 g migdałów 60 g tartej bułki masło do smarowania papieru gotowe pomady (różowa i biała) do lukrowania konfitura z agrestu lub porzeczek do dekoracji   Sposób przygotowania Jajka ucieramy z cukrem i

Z ciągnącym się serem

1 pęczek szczypiorku 1 pęczek kolendry 2 piersi z kurczaka ugotowane lub upieczone 120 g tartego żółtego sera typu cheddar 8 tortilli olej sól pieprz ćwiartki cytryn do podania Serek przełóż do miski, dodaj sok z cytryny, posiekany szczypiorek i pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka

Menu dnia od Tatr po Kresy

do pieczenia i kakao. Białka ubij na sztywną pianę i na koniec dodaj delikatnie do ciasta. Dwie jednakowej wielkości prostokątne blachy wysmaruj tłuszczem i wysyp tartą bułką. Ciasto podziel na dwie równe części i wyłóż do blach. Piecz w piekarniku w temp. 190 st. C ok. 20 minut (możesz ciasto upiec

Jesienne wypieki

łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli Do tortownicy: 1 łyżka masła i 2 łyżki bułki tartej Do posypania ciasta: 2 łyżki cukru pudru Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w grubą kostkę. Przesiej oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól, dodaj masło pokrojone w kostkę i

Mięsne kuleczki - proste i tanie

, jak i z ulubionym sosem, na przykład pomidorowym. 600 g mielonego mięsa drobiowego 1 jajko 1 szklanka ugotowanego ryżu 300 g białej kapusty 100 g startego sera żółtego 1 duża cebula 1 łyżeczka masła 1/2 pęczka natki pietruszki bułka tarta otarty majeranek suszony olej do smażenia sól

Camembert - co za ser!

trójkątne 2-3 jaja mąka i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Serek brie przekrawamy poziomo na dwie równe części, a camembert na 3 lub 4. Każdy plaster sera najpierw obtaczamy w mące, potem w jajkach roztrzepanych z odrobiną oleju i na końcu w bułce tartej. Następnie smażymy każdą porcję w 

Pełne smaku pomidory

gotowy sos do makaronu. Ostatnio kilka najpiękniejszych sztuk zachowałam do upieczenia tarty. Zrobiłam taką trochę rustykalną, bez formy. W sklepie akurat zabrakło naturalnego serka koziego, użyłam więc serka z czosnkiem i ziołami. Wyszło pysznie. Ser kozi o jednak intensywnym smaku można zastąpić

Menu dnia z tartaletkami

, brzeg posmaruj roztrzepanym żółtkiem i doklej do placków "oponki" (uformują brzeg tarty i ładnie wyrosną podczas pieczenia). W środku rozsmaruj sos śmietanowo-musztardowy, następnie rozłóż warstwy: cebuli, pomidorów i boczku. Na wierzch każdej ułóż po plasterku sera. Dopraw pieprzem. Wstaw do

Indyk na ciepło i na zimno

suszonego tymianku pieprz sól 1/2 łyżki bułki tartej 3 łyżki sklarowanego masła lub oleju do smażenia Umyte i osuszone mięso przecinamy tak, by powstał dość duży płat. Nacieramy go solą i pieprzem, lekko oprószamy tymiankiem. Grzyby obsmażamy na suchej patelni, a gdy sos, który puszczą, prawie odparuje

Ciasta z jesiennymi owocami. Zawsze efektowne

- wydobywamy ciasto na talerz. Podajemy na ciepło z lodami. AMBITION FORMA NA TARTE 26 ... Lurch Silikonowa forma na t... Sagaform Season SF-5015821 Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny > źródło: Okazje.info Składniki 120 g masła 120 g

Cenny jarmuż - pięć przepisów

), należy posolić masę, popieprzyć i dać trochę gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo tartej). Wylewamy masę na upieczony spód tarty, nakładamy na wierzch uduszony jarmuż, posypujemy resztą suszonej żurawiny i zdobimy kleksami śmietany - lekko jeszcze solimy. Tarte pieczemy około 35 - 45 min w temperaturze

Spiec buraka

. Dla tych, którzy oprócz tradycyjnych świątecznych wypieków chcą zaskoczyć gości czymś nowym, polecam tarte tatin z nutą buraka. Tym bardziej że specjalista od trendów Mike Palmer w 2015 r. prognozuje kontynuację mody na zdrowe odżywianie. Górą potrawy wegańskie! Trwa dobra passa dla warzyw

Feta. Grecki ser podbija serca

w temperaturze 160°C (z termoobiegiem), aż masa jajeczna całkowicie się zetnie. Przed podaniem dekorujemy listkami tymianku. Jak błyskawicznie pokroić pomidorki koktajlowe? Pyrex Naczynie żaroodporne Szczepan Naczynie żaroodporne THK Naczynie żaroodporne do tarty

Rumsztyk - dietetyczna potrawa czy niezdrowe, tłuste danie?

bardzo drobne kawałeczki. Jednak zarówno rumsztyk mielony, jak i siekany zazwyczaj wymagają zastosowania dodatkowych produktów - jajka, mąki, bułki tartej, czyli spoiwa potrzebnego do uzyskania odpowiedniej konsystencji i uformowania mięsa. A są to, jak wiadomo, nadprogramowe kalorie. Innym sposobem na

Nie tylko szarlotka - czas na ciasta z jabłkami

dodawaj ser i żółtka nie przerywając miksowania. Na koniec dodaj budyń, ziarenka z laski wanilii i połącz składniki. Delikatnie wymieszaj białka z masą serową. Przygotowanie różana tarta: Na wcześniej upieczony spód wylej masę i równomiernie rozprowadź. Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda i za pomocą

Najpopularniejsze odmiany dyni - jak je wykorzystać?

czy sałatek, jak i przyrządzania deserów. Do tych drugich przyda się dyniowe puree. Możesz z niego przygotować pyszny dyniowy krem, nadzienie do tarty, albo wyśmienite lody (dla dodania smaku, wlej do puree trochę soku pomarańczowego, albo zetrzyj nieco imbiru). Z dyni można także zrobić pyszny i

Menu dnia z pyszną tortillą i owocowym deserem

upieczone) 120 g tartego żółtego sera typu cheddar 8 tortilli olej sól pieprz ćwiartki cytryn do podania Serek przełóż do miski, dodaj sok z cytryny, posiekany szczypiorek i pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Masą posmaruj 4 tortille, posyp posiekaną

Wypieki, które trudno zepsuć

oczyszczonej 1 jajko 1/4 kostki (50 g) masła 75 g orzechów pekan lub włoskich 50 g groszków czekoladowych lub 1/2 tabliczki posiekanej czekolady deserowej (50 proc. kakao) masło do natłuszczenia formy bułka tarta do wysypania formy Masło roztop w rondelku i przestudź. Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną

Sezon grillowy z Kupcem - na zdrowie!

pieprzu 1 łyżeczka tartego imbiru 1 łyżeczka soli Do podania: Tortilla Sałata Pomidory Cebula Chilli Przygotowanie Kuskus przygotować zgodnie z informacją na opakowaniu. Gotowy kuskus wymieszać z mięsem, cebulą i przyprawami. Na patyczkach od szaszłyków uformować podłużne kebaby. Grillować z

Kruche ciasto z owocami

piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 40 minut. Rada: najlepiej użyć formy do tarty z wyjmowanym dnem lub tortownicy, żeby po upieczeniu łatwo było wyjąć ciasto z formy. Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

Światowy Dzień Pieczenia inspiruje do sprawiania słodkich niespodzianek dla bliskich

znana z bloga lifestylowego fashionelka.pl wspomina: "Pieczenie zawsze było dla mnie czarną magią, jako dziecko uwielbiałam spędzać z mamą wieczory w kuchni i przyglądać się jak spod jej rąk wychodzą puszyste ciasta, kruche ciasteczka czy tarty. Kiedy przeprowadziliśmy się do nowego mieszkania

De volaille - dietetyczne danie czy bomba kaloryczna?

(wiele osób obowiązkowo umieszcza też wewnątrz kawałek żółtego sera), zwijając kotlet w roladkę, panierując w jajku i w bułce tartej i smażąc na maśle i oleju. Nie sposób nie zauważyć, ile dodatkowych kalorii zjadamy - masło (lub masło i ser) znajdujące się w środku kotleta, a także nasiąkniętą tłuszczem

Treściwe śniadania

... Romantic Rose 4cz komplet k... Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info okrągły pomidor średniej wielkości jajko łyżeczka bułki tartej pół łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku łyżeczka oliwy Pomidora myjemy, ścinamy mu wierzch i wydrążamy

Botwinka, szparagi, rabarbar - sezonowe menu dnia

Botwinkę możesz wykorzystać na różne sposoby. Oprócz klasycznej zupy lub chłodnika, będzie również pysznym farszem do pierogów lub tarty, a także smakowitym dodatkiem do kanapki. Klasyczny chłodnik 2 pęczki botwiny o długich łodygach i niezbyt bujnych liściach 1 l dobrego kefiru lub zsiadłego

Zagraj w pomidora. Dziesięć sierpniowych przepisów

zabraknąć w tym zestawieniu. Nadaje się na obiad lub kolację - po upieczeniu przestudź ją i podaj letnią. Tarta paprykowo-pomidorowa (Delii Smith) Na nadzienie: 35 dag dojrzałych pomidorów 4 czerwone papryki 2 łyżki oliwy 1 duży ząbek czosnku 5 dag filecików anchois w oleju 1 łyżka dobrej pasty

Aromatyczne menu dnia z warzywną zapiekanką

chrupiącą skórką, którą możesz podawać zarówno jako danie główne, jak i przekąskę. Zamiast bakłażanów, możesz przygotować ją na przykład z cukinią. Gratin z bakłażanów i pomidorów 2 bakłażany 4-6 pomidorów 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu oliwa extra vergine 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki

Postrachy szkolnej stołówki w smacznych wydaniach

okazje.info O tym, że brokuły trzeba jeść, bo są zdrowe, słyszałeś nie raz? To prawda, ale co równie ważne - odpowiednio przyrządzone - są też bardzo smaczne. Oprócz sałatki z fetą i prażonymi płatkami migdałów , sprawdzą się w chrupiącej tarcie z kremowym, serowym nadzieniem. Tarta z brokułami Ciasto

Menu dnia z kremową zupą z zielonymi warzywami

kurczakiem 80 g śmietankowego serka kremowego 2 łyżki soku z cytryny 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek kolendry 2 piersi z kurczaka ugotowane lub upieczone 120 g tartego żółtego sera typu cheddar 8 tortilli olej sól pieprz ćwiartki cytryn do podania Serek przełóż do miski, dodaj sok z cytryny

Naleśniki na słono - smażone, zapiekane, w panierce

tartą starannie wymieszaną z papryką i parmezanem. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podawać gorące. Krokiety z mięsem to zarówno pyszne samodzielnie danie (możesz podać je np. z pieczarkowym sosem), jak i wyśmienity dodatek do czerwonego barszczu. Do farszu możesz dodać

Ciasta z owocami z ogródkowego krzaczka

Do tego ciasta można wykorzystać zarówno porzeczki czerwone, jak i czarne, które będą bardziej aromatyczne. Jeśli wolicie słodsze ciasta, możecie po upieczeniu i ostudzeniu dodatkowo posypać je cukrem pudrem. Ciasto porzeczkowe 90 g cukru 1 jajko 40 ml oleju 50 ml mleka (o temperaturze

Rodzinny obiad wielkanocny

. Wymieszaj tartą bułkę i posiekaną zieleninę. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia posmaruj mięso musztardą, a następnie posyp tartą bułką wymieszaną z ziołami. Upieczone mięso przełóż na podgrzany półmisek i szczelnie przykryj folią aluminiową. Sos wytworzony podczas pieczenia mięsa wymieszaj z mąką

Solidne menu z pysznymi pierogami

dodatkiem kwaśnej śmietany. Autor: Marcin Budynek Aby spód nadmiernie nie nasiąknął sokiem z owoców, możesz - tuż przed ich wyłożeniem - posypać go bułką tartą. Ciasto jest pyszne zarówno solo, jak i z dodatkiem kwaśnej śmietanki lub lodów o łagodnym smaku, np. waniliowych lub śmietankowych. Kruche ciasto z

Camembert, brie i gorgonzola - pleśniowe trio

Nóż do sera nc-9550 Rosendahl Grand Cru Nóż do ... VICTORINOX Nóż do sera (6.1... Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Jeśli jesteś amatorem pikantnych potraw, możesz urozmaicić smak tej tarty, dodając do niej pokrojoną w kosteczkę lub

Przepisy na lato we włoskim stylu

Czas przyrządzenia: 15 minut Składniki: - 2 duże bakłażany - 4 łyżki mąki - oliwa z oliwek - 4 łyżki startego Parmezanu - 100g bułki tartej - 2 jajka - 50g drobno posiekanej natki   Sposób przygotowania: Obierz bakłażana ze skórki, a następnie posiekaj go na delikatne, równe paseczki

Proste i niedrogie dania z rybą

lub ziołowy. Kotlety rybne 1 kg mięsa obranego z dowolnych ryb 1 główka czosnku (lub mniej to zależy od upodobań) 1 pęczek koperku 2 jajka 1 namoczona i odciśnięta bułka (np. kajzerka) sól i pieprz do smaku 1 cebula 1 łyżeczka masła tarta bułka do panierowania smalec do smażenia Mięso ryb

Do schrupania - ciasta i ciastka z orzechami

g) mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 1/4 kostki (50 g) masła 75 g orzechów pekan lub włoskich 50 g groszków czekoladowych lub 1/2 tabliczki posiekanej czekolady deserowej (50 proc. kakao) masło do natłuszczenia formy bułka tarta do wysypania formy Masło roztop w rondelku i przestudź

Uwielbiamy tarty - na lunch, obiad, kolację...

Ta tarta może stanowić prosty, sycący obiad, który można zabrać ze sobą do pracy. Można ją jeść i na ciepło, i na zimno. Tarta z porami Składniki: 30 dag mąki 18 dag masła lub margaryny łyżka oliwy lub oleju 3-4 dorodne pory (wybieraj sztuki z długą białą częścią) 15-20 dag średnio tłustego

Warzywa dobrze nadziane

lub szałwii 200 g fety 2 łyżki tartej bułki łyżeczka masła kostka bulionowa sól pieprz olej Buraki pieczemy tak, aby nie były zbyt miękkie. Studzimy, obieramy, wydrążamy środki. Cebulę smażymy na oleju. Ścieramy skórkę ze sparzonej cytryny. Mięso wyrabiamy z cebulą, ziołami, skórką cytrynową, solą i

Ciasto drożdżowe na słono - na drugie śniadanie i przekąskę

Martynowska Włoska focaccia Małe pizze świetnie sprawdzą się zarówno na obiad i kolację, jak również sycące drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Jeśli chcesz, po upieczeniu możesz nałożyć na nie porwaną na kawałeczki kulkę mozzarelli, rukolę i szynkę parmeńską. Świetnie smakuje polana oliwą. Małe pizze z

Tarty na słodko i słono

rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Widelcem podziurkuj spód ciasta, przykryj je papierem do pieczenia, wsyp suchą fasolę lub specjalne ciężarki i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C (200 st. C zwykły piec). Piecz z obciążeniem 15 minut, wyjmij z

Ciasta z owocami

;jedziemy na bazar, kupujemy owoce, a potem razem zabieramy się do pieczenia. Przy ciasteczkach francuskich z jabłkiem nie mam wiele pracy, właściwie to tylko obsługuję piekarnik i czasem pomagam obierać jabłka. Przygotowanie tarty ze śliwkami jest trochę bardziej wymagające, ale ten trud wart jest efektu

Ciasta i ciasteczka Zofii Różyckiej. Weekendowe pieczenie

Różycka Garneczki Wałek do ciasta silikonowy IBILI Cupra z Kominem 26 cm Sklep Ludowy Folk wałek do ciasta ze zdobieniem Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Maślana tarta z kremem cytrynowym i truskawkami Kruche

Sylwester i Nowy Rok z kuchniami świata!

na ok. godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim formę do tary lub tortownicę o średnicy 25-28 cm. w zależności od tego, czy tarta ma być wysoka. Na cieście rozłożyć papier do pieczenia i obciążyć np. specjalnymi kulkami lub fasolą. Piec 25 minut w temperaturze 180

Okupacja od kuchni: tort z fasoli, kawa z żołędzi

sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą fasolową, uważając, by piana nie opadła. Całość wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy i upiec. GOŁĄBKI KAPUŚCIANE Z ZIEMNIAKAMI Składniki: * ziemniaki * cebula * kapusta (całe liście) Połowę ziemniaków zetrzeć na tarce i odlać wodę

Grillowe przysmaki na weekend

ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki 3 liście laurowe 25 ml oleju sok z 1 cytryny 150 g mąki 3 jajka 200 g bułki tartej 1 cebula 3 cukinie 200 g wędzonej słoniny sól pieprz Rybę kroimy w kostkę. Czosnek i natkę siekamy, mieszamy delikatnie z rybą. Dodajemy liście laurowe, zalewamy olejem i sokiem z

Burger - street food w domowych warunkach

miękkiego masła 40 g (2,5 łyżki) cukru 1 łyżka  miodu 5 g soli Burger: 1,2 kg filetu z dorsza atlantyckiego sos sojowy sos rybny ocet balsamiczny pieprz sok z  cytryny Sos: 200 ml majonezu 200 ml gęstego jogurtu typu Greckiego ? 50 ml chrzanu tartego, może być

Tanie dania z wołowiny

(dla 4 osób)   Składniki 60 dag ligawy (tylna część tuszy wołowej, wygląda jak ładna polędwica, ale wymaga długiego gotowania) sól 2-3 łyżki mąki 4 łyżki smalcu lub sklarowanego masła 1 duża  cebula   Oraz: 10-15 dag świeżo startego  chrzanu 3-4 łyżki tartej

Pasztet z soczewicy

gałki muszkatołowejsólpieprzoliwa do wysmarowania formy (opcjonalnie)ew. mąka lub bułka tarta wysypania formy (opcjonalnie) Soczewice, każdą oddzielnie, opłucz na sicie i zalej dwiema szklankami zimnej wody. Ugotuj, mieszając od czasu do czasu, tak by nie była rozgotowana. Cebulę posiekaj, grzyby

Wigilia? Tylko u Mamy!

przyprawa warzywna (np. Jarzynka)   Nadzienie filety z połowy karpia sól, pieprz, przyprawa warzywna cebula żółtko tarta bułka   Sos grecki 4  marchewki 2 korzenie pietruszki 1/2 małego selera olej lub oliwa kilka łyżek koncentratu pomidorowego sól, pieprz

Ciasto z rabarbarem - najlepsze w tym sezonie!

tarty o średnicy około 22-23 cm (lub 6 foremek do tartaletek o średnicy ok. 10 cm., jak na zdjęciu). Wstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto wyłóż papierem do pieczenia i obciąż ciężarkami, suchą fasolą lub solą (aby ciasto podczas pieczenia nie wyrosło). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i

Zapiekanki z warzywami i owocami

Składniki 1,2 kg  ziemniaków 1  jajko 1 żółtko 50 g tartego  parmezanu 40 g masła sól gałka muszkatołowa   Nadzienie: 2  cukinie 2  marchewki 150 g wędzonego boczku w plasterkach 100 g tartego ementalera 2 szalotki albo nieduże 

Menu z przymrużeniem oka

papierem do pieczenia, wkładamy do niej masę i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia pod przykryciem (około 2 godzin). Chleb pieczemy około godziny w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. 200 g tartych ziemniaków 100 g tartej marchewki 50 g

Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

najmniej 2 razy) przez maszynkę do mięsa. Przypraw do smaku, dodaj olej i jajka. Wyrób masę, przełóż do formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piecz godzinę w temp. 180°C. Upieczony pasztet zalej wytopionym tłuszczem, przestudź i wstaw do lodówki. Źródło: Miesięcznik Kuchnia

Odrobina pikanterii - kilka pomysłów na dania z musztardą

posiekaj, wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami sosu. Na talerzach rozłóż sałaty, pomidorki i jajka. Dodaj porcje wędzonego łososia w plastrach i przed podaniem polej sosem. Na koniec udekoruj porzeczkami lub pestkami granatu. Dodatek musztardy to również dobre urozmaicenie tarty z serem i

Tęsknimy za letnimi smakami - na szczęście są mrożonki!

praktyczny i łatwy w użyciu - można z niego przygotować błyskawiczny obiad z makaronem, albo nadzienie do takiej tarty... Polecają autorzy bloga z Gotowanie z pasją . Tarta ze świeżym łososiem i szpinakiem pod beszamelem Ciasto: 100 g masła 200 g mąki pszennej 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta

Czym skorupka za młodu nasiąknie...

. Młodszy może na przykład myć i rwać listki pietruszki, a starszy nawet ją drobno posiekać. puszka ciecierzycy cebula pokrojona w drobną kostkę roztarty ząbek czosnku łyżka posiekanej natki pietruszki jajko bułka tarta do zagęszczenia olej do smażenia Ciecierzycę odsączamy z zalewy, opłukujemy i osuszamy

Dorsz pieczony - przepisy na smaczne, niskokaloryczne dania

- dorsz w dietetycznych wariantach Choć najbardziej spopularyzowana forma przyrządzania dorsza to filety z tej ryby panierowane w jajku i bułce tartej i smażone na oleju, lepiej wybrać inne sposoby obróbki cieplnej, jeśli nie chcemy pochłaniać dodatkowych, niepotrzebnych kalorii. Dorsz gotowany na parze

Czerymoja - najlepszy owoc świata

; Kawałki owoców (bez skóry) możecie dodawać do sałatek, lodów i wypieków (spróbujcie np. zastąpić nią banana w przepisie na chlebek bananowy).   Pasuje do niej kardamon, cynamon, wanilia. Dobrze łączy się z owocami cytrusowymi - przełamują jej mdły smak.   Tarta z kremowym nadzieniem

Tarta Tatin

skarmelizowane i aromatyczne jabłka z nieudanej tarty. Przykryły je nową warstwą ciasta, tak aby się nie spaliły, i wstawiły do piekarnika. Przekręcona tarta została doceniona przez myśliwych, a rozsmakowany w niej paryski gastronom i krytyk kulinarny Curnonsky, zaprezentował ją w 1926 r. w paryskim hotelu

Mocno warzywne menu dnia z czekoladowymi babeczkami

jajka pieprz sól 200 g bryndzy 3-5 łyżek mąki bułka tarta i ziarna sezamu do panierowania łyżka oleju Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko posolonej wodzie. Połowę brokuła blanszujemy we wrzącej osolonej wodzie, po czym wyjmujemy, dobrze osączamy i dzielimy na różyczki. Cebulę obieramy, kroimy na

Proste i aromatyczne menu dnia z domową szarlotką

odpowiednio zwiększyć ich proporcje. Tarta chlebowa ze szpinakiem i boczkiem-przepis blogera 200 g boczku wędzonego 1 cebula 150 g szpinaku (oryginalnie jarmuż) kilka kromek chleba tostowego 1 jabłko 4 jaja 100 ml śmietany 18% sól pieprz Kroimy boczek w małe kawałki i podsmażamy go lekko. Cebulę

Aromatyczne prawdziwki, chrupiące kurki - czas na grzybobranie!

makaron z sosem, dodaj resztę masła (dzięki temu sos gęstnieje i staje się kremowy). Dodaj posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj i od razu podawaj, posypując danie startym serem. Autor: Kulinarny Instytut w Krakowie Tarta z kurkami i ricottą w towarzystwie lekkiej sałatki (i - najlepiej - lampki

Letnie słodkości z owocami

. do ciasta jogurtowego, a rabarbar do drożdżowego. Maliny i borówki idealnie komponują się z tartą. Częstym kłopotem przy pieczeniu ciasta z owocami jest ich opadanie na dno. Aby temu zapobiec warto zastosować prosty trik. Przed wyłożeniem owoców na ciasto, obtoczmy je w mące - ziemniaczanej i

Przestań traktować warzywa jako dodatki

. Orzeszki obtaczamy w mieszance słodkiej i ostrej papryki i prażymy na suchej patelni. Potrawę przed podaniem posypujemy orzeszkami. Składniki 1,2 kg  ziemniaków 1  jajko 1 żółtko 50 g tartego  parmezanu 40 g masła sól gałka muszkatołowa   Nadzienie: 2 

Półkruche ciasta z owocami

). Jogurtowy placek z gruszkami i kardamonem BOTTI HM0101 Russell Hobbs 21200-56 Zelmer Mix Robi 381.7 Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? źródło: Okazje.info Na 1 dużą formę do tarty lub 5-6 małych   Kruche ciasto 25 dag mąki 7-8 dag

Najlepsze ciasta z letnimi owocami

łyżeczka skórki otartej z limonki 3 łyżki soku z limonki 200 g jagód masło i tarta bułka (ok. 30 g) do natłuszczenia formy Dekoracja: 1 łyżeczka skórki otartej z limonki (tylko zielona część) 1 łyżka cukru 100 g jagód cukier puder W rondelku roztop masło (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Do

Upiecz babeczki - zaimponujesz dziewczynie

laski  wanilii 3 łyżki gęstej  śmietany 22% sól skórka otarta z 1  cytryny cukier puder z wanilią do posypania ciasta masło i tarta bułka do przygotowania formy   Sposób przygotowania Ucieramy masło z cukrem tak długo, aż masa będzie biała i puszysta, a cukier

Sezon na bakłażany i cukinie

500 g cukinii 200 g liści szpinaku 100 g cebuli 2 łyżki oliwy 1/2 szklanki bułki tartej 100 ml mleka 2 jaja 1 ząbek czosnku sól pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżeczka świeżego tymianku masło do smarowania formy   Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Bułkę tartą zalej

Kurczak z nadzieniem

1 kurczak (ok. 1,7 kg)1/2 kostki (100 g) masłasólpieprz Nadzienie:1 szklanka tartej bułki2 wątróbki drobiowe2 jajka2 łyżki masła1 pęczek natkimleko do ew. rozrzedzenia nadzieniacukiersólpieprzPrzygotuj nadzienie: oczyść wątróbki i posiekaj je lub rozgnieć widelcem. Przełóż do miski, dodaj

Karnawał na słodko

Francja 250 g mąki 200 g cukru pudru 150 g masła 2 żółtka cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki cukru 5 cytryn średniej wielkości płatki migdałowe Z mąki, cukru pudru, masła, żółtek i cukru waniliowego zagnieć kruche ciasto i schłodź w lodówce. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Dużą formę do tarty wyłóż

Kasza gryczana w roli głównej

dłonie wodą. Placki z kaszy gryczanej 1 szklanka kaszy gryczanej 300 g białego sera 2 jajka 3 łyżka masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki tartej bułki 2 łyżki oleju sól pieprz Kaszę wsyp do rondelka, wlej pół litra wrzącej wody, dodaj łyżkę masła i szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu

Idziemy na jagody!

masło i tarta bułka (ok. 30 g) do natłuszczenia formy dekoracja: 1 łyżeczka skórki otartej z limonki (tylko zielona część) 1 łyżka cukru 100 g jagód cukier puder W rondelku roztop masło (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Do rondelka wbij jajka, dodaj cukier i ziarenka wyłuskane z przeciętej

Proste domowe menu dnia

kg dowolnego mielonego mięsa 5 jajek 1 duża cebula 1 czerstwa bułka typu kajzerka (lub 4 łyżki bułki tartej) 2 łyżki oleju sól pieprz Włóż 4 jajka do garnka z lekko posoloną wodą i gotuj 6 minut od momentu zawrzenia wody. Wyjmij je, ostudź i obierz. Do mielonego mięsa wbij odłożone surowe jajko

Ryba z pomysłem - w sam raz na przyjęcie!

natki 3 liście laurowe sok z 1 cytryny 250 ml oliwy 150 g mąki 3 jajka 200 g tartej bułki 3 małe cukinie 1 cebula 200 g wędzonej słoniny sól pieprz pęczek rukoli Rybę pokrój w kostkę. Czosnek i natkę posiekaj, wymieszaj delikatnie z rybą. Dodaj liście laurowe, zalej oliwą i sokiem z cytryny

Marne resztki ... kurczak. Wyniki konkursu

Składniki 6 udek  kurczaka sól do smaku 100g mąki pszennej 2  jajka 200 g bułki tartej 200-300 g klarowanego masła lub smalcu (będzie jeszcze lepszy!)   Sposób przygotowania W każde udko wsuwamy palec tuż przy kości i w powstały otwór wcieramy sól. Po nasoleniu