jak usmażyć krewetki

Agnieszka Kręglicka

Saganaki czyli dania ze specjalnej patelni

Saganaki czyli dania ze specjalnej patelni

Wracający z wakacji w Grecji zapamiętali zapewne potrawę zwaną saganaki. Z tym że jedni mają we wspomnieniach usmażony ser, inni mule w pomidorowym sosie, a inni krewetki polewane przez kelnera alkoholem i podpalane przy stoliku z okrzykiem: Oopa!

Egzotycznie i łatwo - krewetki!

Nie dość, że nie wymagają długotrwałej obróbki (zwłaszcza jeśli kupimy już obrane i obgotowane), to jeszcze atrakcyjnie się prezentują. Wystarczy chwila i z kilku składników możemy wyczarować pyszne danie.

Przepisy na lato we włoskim stylu

Marco Ghia - Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca.

Kolacja dla dwojga

Kolacja dla dwojga

solą i pieprzem oraz posiekaną kolendrą. Omlety smarujemy salsą z awokado, przekrawamy na pół. Dekorujemy usmażonymi krewetkami i polewamy sosem. 50 g płatków migdałów płatki różane (ze zwykłej róży lub kandyzowane) 400 g piersi kurczaka sól i pieprz 50 g masła klarowanego lub oleju rzepakowego do

Uczta zmysłów - kuchnia japońska

Uczta zmysłów - kuchnia japońska

, wąskie paski. Namocz w zimnej wodzie 4 długie szpadki do szaszłyków. Przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki. Paski mięsa łososia nadziewaj na szpadki jak harmonijkę. Usmaż na rozgrzanym oleju, co jakiś czas skrapiając sosem. Na osobnej patelni upraż sezam (bez tłuszczu). Posyp szaszłyki, od

Papier ryżowy - spring rolls

Papier ryżowy - spring rolls

, paprykę, po dwie krewetki i po porcji makaronu ryżowego. Zawijamy szczelnie, zgodnie z opisem na opakowaniu, jak krokiety. Podajemy z sosem do sajgonek TaoTao . Spring rollsy możemy również usmażyć partiami w dużej ilości oleju, lub posmarować tłuszczem i upiec w piekarniku.

Papaya. Pikantnie i słodko

Papaya. Pikantnie i słodko

tej ostrości, nie przyćmiewa żadnych składników, świetnie z nimi współgra. Przykładem niech będzie aromatyczna polędwica wołowa smażona na woku z plastrami korzenia lotosu i tajską bazylią czy krewetki i kalmary (idealnie usmażone!) z liściem limonowca. Amatorów mniej pikantnych smaków ucieszy na

9 przepisów z bazylią do wypróbowania w tym tygodniu

9 przepisów z bazylią do wypróbowania w tym tygodniu

;posiekanej bazylii tajskiej do dekoracji   Dodatki (do wyboru) kawałki pieczonego  kurczaka ugotowane  krewetki obgotowane i pokrojone w plasterki  przegrzebki kiełki sojowe pokrojony w słupki  ogórek usmażone krokieciki rybne   Sposób przygotowania Miksujemy

Z sezamem, krewetkami, mango - makaron w egzotycznym wydaniu

Z sezamem, krewetkami, mango - makaron w egzotycznym wydaniu

dodatki. Pasują zarówno do drobiu, jak i owoców morza (zwłaszcza krewetek). Makaron z curry i mleczkiem kokosowym 400 g filetów z piersi kurczaka 4 dymki ze szczypiorem 3 ząbki czosnku 1 łyżka czerwonej pasty curry (lub mniej jeśli sos ma być łagodniejszy) 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka brązowego

Kuchnie świata: Sprintem

Kuchnie świata: Sprintem

czosnku, imbiru, chili, a gdy zapachną, dodajemy kosteczki tofu i smażymy do zrumienienia. Odsuwamy je na brzeg patelni i dodajemy składniki treściwe, wymagające dłuższej obróbki - paski kurczaka, surowe krewetki. Gdy się usmażą, wbijamy jajko, szybko mieszamy i robimy miejsce na odcedzony makaron

Makarony na co dzień

Makarony na co dzień

, rumienimy paprykę, przekładamy do miksera. Na pozostałym w rondlu tłuszczu smażymy cebulę. Miksujemy usmażone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i octem, mieszamy z umytymi i posiekanymi liśćmi szpinaku. Dodajemy świeżo ugotowany makaron, mieszamy i dusimy razem 2 minuty. Zobacz też: Ciasto na makaron

Noworoczna dieta? Sałatki, które się nie znudzą [PRZEPISY BLOGEREK]

Noworoczna dieta? Sałatki, które się nie znudzą [PRZEPISY BLOGEREK]

winegret dokładnie mieszając wszystkie składniki. Odstawiamy na bok. Filety z indyka doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na odrobinie oleju. Jeśli mamy całą pierś niepodzieloną na filety, kroimy ją wzdłuż na pół i postępujemy tak samo jak z filetami. Gdy się usmażą przekładamy je na papierowy ręcznik i

Kulinarne inspiracje od Apetiny

Kulinarne inspiracje od Apetiny

Serki kremowe Apetina sprawią, że nawet proste pomysły kulinarne nabiorą wyjątkowego charakteru. Dzięki nim przygotujesz pyszne dania pełne smaku. Wypróbuj kilka przepisów i sprawdź, jak dobrze się w nich komponują Na każdą okazję Niebanalne śniadanie, lekki lunch, smaczny obiad, wyborna

Hiszpańskie menu dnia na pożegnanie lata

Hiszpańskie menu dnia na pożegnanie lata

) kiełbaski chorizo 350 g kalmarów 16 małży 200 g krewetek 2 zielone papryki 500 g pomidorów malinowych 1 łyżeczka ostrej papryki 1 i 1/2 l bulionu z kurczaka 100 g ugotowanego zielonego groszku 8 łyżek oliwy 6 ząbków czosnku 1/2 pęczka natki 2 szczypty szafranu Pomidory sparz, obierz ze skórki i

Menu dnia z deserem wartym grzechu

Menu dnia z deserem wartym grzechu

Agnieszka Kręglicka doskonale wie, jak ze zwykłych składników przyrządzić wykwintne danie. Sprawdź sposób na błyskawiczne przygotowanie zdrowej zupy, będącej optymistyczną zapowiedzią wyczekiwanej i krzyczącej zielenią wiosny. Sprawdź przepis na zupę krem z zielonego groszku . Autor: Agnieszka

7 przepisów ze szczypiorkiem do wypróbowania w tym tygodniu

7 przepisów ze szczypiorkiem do wypróbowania w tym tygodniu

możemy również usmażyć partiami w dużej ilości oleju, lub posmarować tłuszczem i upiec w piekarniku. Jak ugotować jajko w koszulce 1 porcja - 169 kcal (dla 4 osób)   Składniki 8 placków ryżowych 15  krewetek 1 (biała część)  por garść kiełków soi po 1 pęczku

Kilka składników i danie gotowe!

Kilka składników i danie gotowe!

? Porównaj ceny ? źródło: Okazje.info Lekka i niskokaloryczna alternatywa dla mięsnych szaszłyków. Szaszłyki z krewetek 12 dużych krewetek typu Black Tiger sok z 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku szczypiorek sól sklarowane masło lub oliwa do smażenia Krewetki przełóż do miski, skrop sokiem

W Tajlandii pad thai, w Turcji kebab. A w Polsce? Top 6 potraw street food z całego świata [PRZEPISY]

W Tajlandii pad thai, w Turcji kebab. A w Polsce? Top 6 potraw street food z całego świata [PRZEPISY]

- także z owocami morza. Jak przyrządzić go samodzielnie? Składniki na 3 porcje - wersja z krewetkami : 300 g małych, obranych krewetek, 100 g tofu, 3 jajka, 200 g makaronu ryżowego typu wstążki, duża garść niesolonych orzeszków ziemnych, kiełki fasoli mung, sos ostrygowy, szczypiorek, sok z jednej

Dania Wigilijne. Odstępstwo do tradycji

Dania Wigilijne. Odstępstwo do tradycji

;przyprawą piernikową, solą i pieprzem. Nacieramy dorady powstałą mieszanką przypraw i smażymy na oleju lub pieczemy 8 minut w 220°C, odwracając ryby po 4 minutach. Listki cykorii myjemy, układamy na talerzach, skrapiamy sokiem z cytryny. Usmażone lub upieczone dorady kładziemy na

Krewetki mają to coś

Krewetki mają to coś

Na rynku występuje mnogość krewetek: najmniejsze, koktajlowe, wykorzystywane głównie do sałatek lub, jak ich nazwa wskazuje, do koktajli: robimy sos, mieszając pół na pół majonez z keczupem, mieszamy z krewetkami i wypełniamy tym połówkę awokado (redakcja serwisu poleca przepis: Krewetki z awokado

Egzotyczne przyprawy i dodatki do dań. Jak ich używać?

Egzotyczne przyprawy i dodatki do dań. Jak ich używać?

szpadki do szaszłyków. Przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki. Paski mięsa łososia nadziewaj na szpadki jak harmonijkę. Usmaż na rozgrzanym oleju, co jakiś czas skrapiając sosem. Na osobnej patelni upraż sezam (bez tłuszczu). Posyp szaszłyki, od razu podawaj. Jest to kłącze podobne do imbiru - po

Afrykańska kuchnia Maghrebu na afrykańskie upały

Afrykańska kuchnia Maghrebu na afrykańskie upały

kostkę i usmażyć na oleju (jak frytki), można też dać gotowane ziemniaki. Wymieszać w misce pokrojone krewetki, drobno pokrojoną cebulę oraz surowe jajka. Dodać serek, czosnek i przyprawy, a na koniec usmażone ziemniaki. Wymieszać. Na każdy z listków malsouki nakładać cienką warstwę farszu i zawinąć

Sprawdzone przepisy na spotkanie z przyjaciółmi

Sprawdzone przepisy na spotkanie z przyjaciółmi

. Podajemy na ciepło lub na zimno.   Fot. Marcin Klaban Łatwy przepis na wiosenny koktajl z ananasem i bananem (dla 4 osób)   Składniki 6 ząbków  czosnku 4 łyżki oliwy 2 łyżki masła 24 tygrysie  krewetki 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz  

Kokosowe przysmaki - nie tylko na słodko

, przypominające nasze pączki. Można je robić zarówno z dodatkiem mleka kokosowego, jak i krowiego. Jeśli chcesz, po usmażeniu możesz posypać je cukrem pudrem (np. z dodatkiem cynamonu). Mandazi (drożdżowe ciastka z mlekiem kokosowym) 2 łyżeczki suszonych drożdży 2 łyżki cukru 1/2 szklanki mleka kokosowego 1,3

Do rosołu...

rzędach w odstępach ok. 4 cm. Miejsca między porcjami nadzienia smarujemy białkiem. Przykrywamy drugim płatem ciasta, dociskając je wokół porcji mięsa, tak aby obydwa płaty ciasta się skleiły. Kroimy ciasto radełkiem na kwadraciki. Tak uformowane pierożki gotujemy w posolonej wodzie 15-20 min. Jak

Sezon na bakłażany i cukinie

mlekiem. Cebulę pokrój w plastry i usmaż na 1 łyżce oliwy, dodaj cukinię i smaż przez ok. 5 minut. Dodaj odciśniętą z mleka bułkę, wymieszaj. Następnie dodaj jajka, tymianek i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Na drugiej patelni rozgrzej pozostałą 1 łyżkę oliwy i podsmaż szpinak

Klopsy - obiad po pracy w 30 minut

przygotowania Wymieszaj mięso z kolendrą, jajkiem, dymkami i sól. Z masy uformuj klopsiki, obtocz w mące kukurydzianej i usmaż na oleju na złoty kolor. Wyjmij łyżką cedzakową i osącz z oleju na papierowym ręczniku. Do tak przygotowanych klopsików możesz podać sos sojowy lub sos cumberland oraz miskę

Kurczak po tajsku - 6 przepisów

Pad thai to jedno z najbardziej znanych na świecie dań kuchni tajskiej. Oprócz kurczaka można dodać do niego krewetki lub pokrojone w kostkę tofu. Instrukcję jego przyrządzenia w wersji wideo znajdziesz poniżej przepisu. Pad thai 300 g makaronu ryżowego wstążki 2 jajka 2 piersi z kurczaka 2

Szwedzkie przysmaki

świeżego koperku 1 cytryna masło Na patelni rozgrzej masło i usmaż na nim chleb z obydwu stron, aż grzanki będą złociste. Przełóż na papierowe ręczniki, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Krewetki obgotuj (jeśli używasz mrożonych, rozmroź je i na 1 minutę zanurz we wrzątku, a następnie odsącz i osusz). Jeśli

Mundial od kuchni: Brazylia - Chorwacja

pokrojoną chili, resztą orzechów i świeżą kolendrą, to zdecydowanie zyska na urodzie. A nawet będzie się można zakochać, bo XinXim jest naprawdę pyszna. Lub pyszny. Lub pyszne. Podajemy z ryżem albo bez, jak kto chce. W oryginalnym przepisie pojawia się też pasta z krewetek i świeże skorupiaki, ale jako że

Autentyczne tajskie przepisy podpatrzone u szefów kuchni

Składniki 12 dużych  krewetek 10 dag makaronu ryżowego 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 8 płatów papieru ryżowego 48 świeżych listków  kolendry 48 świeżych listków  mięty 1 (oczyszczony z nasionek i pokrojony w słomkę)  ogórek

Nie jemy, a powinnyśmy. Mnóstwo witamin, które wyrzucamy do kosza

, zielone pałeczki. Kiedy przyrządzamy krewetki, zwykle od razu pozbywamy się główek, bo ich wygląd jest dla większości osób mało apetyczny. W główkach zawarta jest jednak astaksantyna - organiczny związek chemiczny znajdujący się w ciele wielu skorupiaków. Pełni ona funkcję przeciwutleniacza i to 10

Krótki przewodnik po owocach morza

sprzedawcę o dzień dostawy w twoim sklepie. 1. Krewetki Jak kupować, czyścić i przechowywać * Surowe, naturalne są koloru szarego. Jeśli są różowe, oznacza to, że już zostały podgotowane.* Zapach - świeży zapach morza.* Głowa - jeśli tył głowy jest czarny, zielony - oznacza to, że produkt jest nieświeży i

Boczek i bekon: 7 przepisów, które musisz znać

sól świeżo zmielony pieprz Rozgrzać suchą patelnię, dodać pokrojony bekon. Smażyć powoli, często mieszając, aż bekon będzie brązowy i chrupiący (ok. 8 minut). Wyjąć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Z patelni odlać tłuszcz, zostawiając tylko cienką warstwę. Usmażyć na nim krewetki na złoty

Najlepsze sałatki na ostatki. Żegnamy karnawał!

skórką z cytryny. Przełóż do miski seler, posiekaną cebulę i natkę, wymieszaj, dodaj osączonego i rozdrobnionego tuńczyka. Przypraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj z sosem i wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Drobne mrożone krewetki wcale nie są takie drogie, jak się uważa. Na pewno są

Apetycznie zakręcone - mięsne kąski dla wymagających

Ta przekąska wygląda jak wiązki chrustu. Bardzo apetyczne wiązki chrustu - aż trudno uwierzyć, że biała kiełbasa może być tak efektowna. 4 białe kiełbasy 1/2 opakowania (ok. 225 g) mrożonego ciasta francuskiego 2-3 łyżki oleju żółtko Kiełbasy umyj i osusz. Każdą przekrój wzdłuż na pół i jeszcze

Jak gotować szparagi?

jedynie te końcóweczk i, które są naprawdę twarde.   Szparagi najlepiej gotować "na stojąco", z łebkami powyżej powierzchni wody - są najdelikatniejsze i gotują się najszybciej, dlatego w czasie, jaki jest potrzebny całej łodydze szparaga, one zmiękną w parze.   Można także gotować

Na chłodne dni - obiady z ciepłych krajów

tym mieszając. Przypraw do smaku sokiem z cytryny i od razu podawaj. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Kefta (zwana też koftą) to jedno z dań charakterystycznych dla kuchni Bliskiego Wschodu. Wyglądem często przypomina nasze kotlety mielone, różni się jednak użytymi przyprawami - takimi, jak kolendra czy

Ekspresowy kurczak - szybki pomysł na obiad i nie tylko

Kuchnia Polska Jak przygotować tradycyjną gruzińską potrawkę z kurczaka? Karolina Serwis obiadowy Alba Karolina Serwis obiadowy CA... Luminarc Serwis obiadowy CA... Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Kotlety po parysku to

Kebab - nie tylko mięso

posyp posiekanym imbirem. Autor: Kurt Scheller Szaszłyki z mięsa krewetek możesz nadziewać również na łodyżki trawy cytrynowej, dzięki czemu nabiorą dodatkowego aromatu. Oprócz sosu słodko-kwaśnego, pasuje do nich również sos tysiąca wysp. Szaszłyki z krewetek 30 dag posiekanych krewetek 1/2 łyżeczki

Gotujemy w restauracyjnej kuchni

Krewetki obierz z pancerzy, oczyść i natnij wzdłuż grzbietu (jak obrać krewetkę, sprawdź na www.palcelizac.gazeta.pl). Przygotuj marynatę z sosu sojowego, imbiru i soku z cytryny i zamarynuj krewetki przez 30 minut. Przygotuj sos: pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w cząstki. Przełóż do rondelka

Mundial od kuchni: Niemcy - Ghana

na minimum pół godziny, by wystygły i stężały - dzięki temu nie rozpadną się przy krojeniu. Gdy kartofle odpoczywają, usmaż plastry bekonu lub boczku. Odsącz je i podobnie jak ziemniaki odstaw do wystygnięcia, a następnie pokrusz. Na tłuszczu wytopionym z bekonu usmaż drobno posiekaną cebulkę, po

Śródziemnomorskie przysmaki - wykorzystaj sezon na pomidory

plastry, skrop oliwą, wymieszaj. Następnie usmaż partiami na patelni grillowej (lub zwykłej nieprzywierającej), obracając raz, aż bakłażan się zrumieni. Szynkę pokrój w mniejsze kawałki, mozzarellę - w plastry. Niewielką kwadratową brytfankę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż dwie warstwy zapiekanki - na

Dania ze słonecznej Portugalii

nakładając masę na rozgrzany tłuszcz. Jak się zarumienią, przekręć je na drugą stronę i smaż dalej. Odcedź na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosem chili lub piri-piri 1 i 1/2 kg świeżych owoców morza: różnych małży, krewetek, kalmarów, ośmiornic etc. 1 duża cebula 3 łyżki

Piknik u Samar. Kuchnia libańska

Obejrzyjcie uważnie film, dzięki radom Samar Khanafer-Gniadek wasza pasta z bakłażanów, czyli baba ghanoush będzie smakowała tak jak na Bliskim Wschodzie. Pastę możecie podawać do ryb i mięsa, a także jako delikatną przystawkę z chlebem pita i warzywami. Świetnie się sprawdza gdy z wizytą wpadają

Makaron z krewetkami.

najlepszy magazyn o jedzeniu, jaki ostatnio widziałam. Przyczyna sukcesu? Facet zna się na tym, co robi. Jeśli ugotujesz makaron, a potem zrobisz własny sos, może się okazać, że chcesz o tym opowiadać bez końca. Jak Jamie. Makaron i krewetki 750 g krewetek 500 g makaronu spaghetti 125 ml wytrawnego białego

Kofta - rybne, mięsne, wegetariańskie kuleczki

będzie usmażone a kefta nabierze mocno rumianego koloru. Oto i efekt naszych starań. Można podać z sosem z harrisy (pół kubeczka jogurtu, łyżeczka harrisy, ząbek czosnku, sól, pieprz do smaku). Autor: Ziołowy Zakątek Wegetariańskie kofty, przyrządzane m.in. z warzyw i owoców (np. bananów), to

Ryba po mistrzowsku

wyjąc i podzielić na włókna - płatki. Udekorować nimi zupę. Burger z norweskich krewetek zimnowodnych z pianką curry 2 porcje Składniki: 500 g surowych norweskich krewetek zimnowodnych 1 łyżeczka posiekanego estragonu skórka otarta z cytryny 300 g selera 1 łyżka masła olej do smażenia wywar z

Smakowite przekąski

stwardniał). Ułóż na półmisku i podawaj z gałązkami ziół. 500 g  krewetek tygrysich bez pancerza z ogonkami 1 mała papryczka chilli 6 łyżeczek oliwy z oliwek 2 drobno posiekane ząbki czosnku szczypta papryki w proszku sól Krewetki umyj (ewentualnie rozmroź, jeśli są mrożone). Papryczkę chili

Menu dnia z kremem cukiniowym

z krewetkami koktajlowymi. Autor: Zuzanna Wiciejowska Wykorzystaj młode warzywa - marchewkę i ziemniaki - i zrób z nich chrupiące placki z orzechami. Placki warzywne z orzechami 600 g ziemniaków 300 g marchewki 150 g posiekanych orzechów laskowych 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki

6 oryginalnych pomysłów na klopsiki. Konkretna uczta

, doprawiamy cukrem i smażymy jeszcze kilka minut. W tym czasie zalewamy kuskus gorącą wodą (jej objętość powinna być dwa razy większa niż kuskusu), przykrywamy ściereczką lub przykrywką i odstawiamy na kilka minut, aż napęcznieje. Usmażone klopsiki podajemy z kuskusem i obfitą porcją cebuli z papryką

Wiwat cytrusy

melona jak maliny, zmiksuj blenderem i przetrzyj przez drobne sitko. Sok z melona przełóż do rondelka i do gotującego się soku dodaj agar-agar. Zagotuj i wylej na płaską powierzchnię (np. talerz). Jak zastygnie, zamieni się w galaretkę. Wytnij z niej paski o długości 10 cm i szerokości 1 cm i zwiń w

Naleśniki i placki

, przełóż do blendera, dodaj cukier i sok z limonki. Całość dokładnie zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Krewetki usmaż na osolonym maśle z dodatkiem czosnku. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w bardzo cienkie paski i przesmaż na oleju. Z naleśników wytnij kółka i układaj na zmianę warstwy z

Sajgonki

Składniki: 2 paczki (około 25 szt.) arkuszy papieru ryżowego1 szklanka cukru olej do głębokiego smażenia Nadzienie:1 paczka (100 g) cienkiego makaronu ryżowego10 suszonych grzybów mun100 g krewetek w zalewie200 g mielonej karkówki wieprzowej1 cebula lub 4 szalotki4 ząbki czosnku2 łyżki sosu

Oscarowa kuchnia

zgęstnieje. Dopraw go do smaku. Łososia i krewetki usmaż na patelni i odstaw w ciepłe miejsce. Łososia podaj ze szpinakiem krótko podsmażonym na maśle z czosnkiem i doprawionym solą oraz pieprzem. Krewetki ułóż na sosie tajskim, a całość udekoruj gałązkami świeżej kolendry oraz cząstkami limonki. Dla Julii

Krewetki

sałat. Do każdej włożyć 6-8 obranych, oczyszczonych i ugotowanych krewetek. Polać 1 łyżką sosu, posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny.Może wypróbujesz przepis na krewetki na maśle serwisu Ugotuj.to? KREWETKI i MAKARON (nowość): 30 g krewetek ugotować w wodzie. W woku na 1 łyżce oliwy usmażyć

Szparagi klasycznie

miękkie. Grilluj do 10 minut (pamiętaj, żeby obracać) - w zależności od tego, jak je lubisz - raczej miękkie czy bardziej chrupiące. Na mniej więcej 3 minuty przed końcem grillowania szparagów rozgrzej drugą patelnię, dodaj niewielką ilość klarowanego masła usmaż jajka sadzone. Pamiętaj, że żółtko musi

Tajszczyzna inaczej - relacja z otwarcia my'o'tai i przepis z pozdrowieniami od szefa kuchni

Jako osoba interesująca się i amatorsko zajmująca kuchnią, ale nieposiadająca tematycznego bloga, trochę się obawiałam tego eventu. Wyobrażałam sobie poważnych znawców wyjmujących na hurra iPhone'y i wyrywających sobie talerze celem jak najatrakcyjniejszego uwiecznienia uczty, szukając

Nie chcesz się objadać? Zjedz zupę

. Wlewamy prawie całą wodę z ciecierzycy, gotujemy 10 minut, dodajemy pomidory i szpinak, gotujemy razem 20-25 minut. Dodajemy ciecierzycę z resztą wody, przyprawiamy papryką, zagotowujemy, mieszamy i podajemy. Jak zrobić prawdziwie włoską zupę minestrone? Sonchai Jitpleecheep   Składniki 1

Jagnięcina - szlachetny smak

, wystudź, obierz z kostek i drobno pokrój. Pora oczyść, pokrój w kawałki, zeszklij na 50 g masła z dodatkiem soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, dodaj mięso i wymieszaj. Borowiki oczyść (większe sztuki pokrój) i usmaż na pozostałym maśle, z dodatkiem soli, pieprzu i obranych, całych ząbków czosnku. Połowę

19 potraw z żurawinami

wymieszaj z masą mięsną. Niedużą formę do pieczenia (ok. 15x22 cm) natłuść olejem, przełóż masę i piecz przez 30-40 minut w temperaturze 200 st. C. Pasztet wyjmij z piekarnika, pokrój w plastry. Sznycle lekko rozbij, posyp solą i pieprzem, usmaż na niewielkiej ilości oleju po 3-4 minuty z każdej strony

IKEA poleca sposoby na ryby. To naprawdę proste i smaczne

wcześniej w lodówce. 2. Następnego dnia przełożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i wstawić do pieca na 15 minut (165°C). 3. Warzywa ugotować na parze lub gotować przez około cztery minuty w gorącej, osolonej wodzie. 4. Łososia położyć na warzywach. Użyć gotowego sosu SAS CITRON&DILL i przygotować jak

Cukiniowe cuda

, dodaj ser, drobno posiekaną miętę i szybko smaż, aż ser się rozpuści. Podawaj z krewetkami. Autor: Łukasz Konik Z cukinii możesz również zrobić różnorodne przetwory, zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. My prezentujemy wam je w słodkim, korzennym syropie. Cukinie w syropie 3 kg młodych cukinii

Druga szansa dla szpinaku

sól pieprz Przygotuj ze składników ciasto naleśnikowe, tak jak w poprzednich przepisach. Na koniec dodaj garść drobno posiekanego szczypiorku i listki tymianku lub mieszankę swoich ulubionych ziół. Odstaw ciasto na 20-30 minut. Przygotuj farsz: na rozgrzanej patelni na oliwie przesmaż posiekany

Matcha, sproszkowana zielona herbata

matchą. Miesza się ją również z mocnymi alkoholami, tworząc oryginalne likiery. Można też wymieszać herbatę z solą, połączyć z ciastem na tempurę, zanurzyć w tej miksturze krewetki i usmażyć. Brzmi pysznie i tak też smakuje.   Matcha łatwo się zbryla, trzeba ją więc dokładnie rozmieszać z

Sałatki z owocami morza - lekka i zdrowa przekąska

małe, cienkie kawałki. Sałatkę podawaj w salaterkach. Sałatę podziel na listki i układaj je na dnie, następnie dodaj pokrojone mango oraz usmażone krewetki. Całość polej oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i przyprawami. Na koniec posyp sałatkę uprażonym sezamem. Więcej przepisów ze świeżą

11 sałatek z ogórkiem do wypróbowania w tym tygodniu

; krewetek 1  ogórek 25 dag  groszku cukrowego 1 czerwona  papryka garść listków  mięty garść listków  kolendry sól   Sposób przygotowania Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, osączamy

Dania w klimacie Bałkanów

do smaku. Częścią sosu polewamy umyte i osuszone liście rukoli, mieszamy, rozkładamy na talerzykach. Dodajemy mango i awokado, skrapiamy resztą sosu. Sałatkę możemy podać samą, możemy też położyć na każdej porcji po kilka ładnych krewetek usmażonych na oliwie z dodatkiem czosnku i świeżych papryczek

Z ognistym chili - przepisy z różnych stron

, odcedź i dodaj do sosu. Wymieszaj, dodaj bazylię i natkę pietruszki. Jak przygotować domowy makaron spaghetti? [łatwy przepis] Chili con carne to potrawa popularna w kuchni amerykańskiej, zwłaszcza na terenie stanu Teksas. Można podawać ją np. z tortillami lub ryżem. Chilli con carne 75 dag

Kuchnia Bangkoku. Smaki ulicy

kolorami krzeseł, a także tym, co podają gościom), próbuję rosołu o głębokim smaku podanego z wieprzowiną ze zgrillowaną skórką. W następnej, znajdującej się tuż za nią, zamawiam pierożki wonton usmażone w głębokim tłuszczu. Cienkie chrupiące ciasto kryje w środku soczystą krewetkę. Na deser idę na sam

Egzotyczne smaki. Kuchnia Wietnamu

smaruj nadzieniem. Zwijaj sajgonki, smaż w głębokim tłuszczu (jak wyżej). Składniki 30 dag posiekanych  krewetek 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu 2 łyżki oleju 8 drewnianych szpadek do szaszłyków (o długości 8-10 cm) 1 czerwona papryczka chili (oczyszczona z

Kurczak egzotycznie - z pysznymi dodatkami

Taka lekka sałatka świetnie sprawdzi się zarówno w roli obiadu czy kolacji, jak i imprezowej przekąski. Aby była bardziej treściwa, możesz na przykład dodać do niej grzanki. Sałatka z kurczakiem w karaibskiej marynacie - przepis blogera "Karaibska" marynata: 1 plaster ananasa 2 łyżki

Tak smakują wakacje na jachcie

; Uwaga: danie można urozmaicić, dodając do niego świeże krewetki, langustynki ( škampi ) i małże. Partner - materiał Misa Joy n.1 Dekoria Misa sałatkowa S&P... Dekoria Misa sałatkowa S&P z... (Crni ri ž ot) (dla 4-5 osób)   Składniki 1 kg świeżych

9 pomysłów na lekki obiad - z pysznymi warzywami!

Połączenie dwóch wyjątkowych składników na jednym patyczku. Polędwica wołowa jest zdrowa i chuda, a krewetki niskokaloryczne. Grillowany szaszłyk to dobra propozycja na wyjątkową kolację we dwoje. Grillowane szparagi z jajkiem 1 pęczek (500 g) szparagów 2 jajka 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka

Szybko i łatwo - zrób makaron!

, oprósz solą i pieprzem, podawaj. Autor: Paulina Kałka, Zuzanna Wiciejowska Leifheit  - Tarka czworoboczna w okazje.info Poczujmy się jak we Włoszech: pomidorowy sos z bakłażanem i serami z makaronem capricci. Makaron capricci z bakłażanem 2 średnie bakłażany 50 g

Paella

pozostały wywar i usmażone mięso z pomidorami i papryką. Następnie dorzuć pokrojone w plasterki kiełbaski i duś, aż cały płyn odparuje (ok. 5 min). Od czasu do czasu mieszaj. Krok 6 Kalmary umyj i pokrój w plastry. Małże wyszoruj i wypłucz pod bieżącą wodą, a jeśli używasz mrożonych - dodaj je na końcu

Szparagi na 12 sposobów

osolonej wody zakwaszonej sokiem z cytryny, włóż szparagi i gotuj 3 minuty. Odsącz. Na połowie masła usmaż jajko sadzone. Czosnek pokrój w plasterki, dodaj na patelnię z roztopionym pozostałym masłem i dołóż szparagi, przesmażaj ok. minuty. Na grzance ułóż szparagi, na nich jajko, całość posyp serem

Koperek

marchewek i ugotowanych buraków - wyszło świetnie. Wprawdzie po wymieszaniu warzyw z kuskusem, oliwą i sokiem z cytryny wszystko się zaróżowiło, ale można to zamaskować posypką z zieleniny. Czosnkowe krewetki na oliwie z chili doskonale się poczuły usmażone na maśle z koperkiem. Podobnie jak wrzucone na

Przekąski na imprezę

minuty, aż do zarumienienia. Danie najlepiej podawać z sosem słodko-kwaśnym lub chili. To nie problem, jeśli nie przepadasz za krewetkami - w tempurze można maczać tak naprawdę wszystko, także warzywa. Więcej informacji o tym, jak przygotować tempurę znajdziesz w serwisie Ugotuj.to www.ugotuj.to/ugotuj

Przystanek: Hiszpania

papierowym ręczniku. Na dużej teflonowej patelni rozgrzej oliwę, dodaj ziemniaki z cebulą, zmniejsz ogień i smaż ok. 20 minut, często mieszając, aby nie przywarły i się nie zarumieniły. Warzywa powinny być miękkie i raczej ugotowane w oliwie, a nie usmażone. W dużej misce roztrzep jajka, dopraw solą i

Szwedzkie lato w kuchni

). Ponakłuwaj ciasto widelcem (jak ciasto kruche) i za pomocą pędzelka posmaruj je wodą. Ewentualnie posyp wybranymi dodatkami (np. kminkiem, solą morską, ziołami). Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piecz 3-4 minuty lub do momentu, gdy się zrumienią na złoty kolor. Inkokt lax med örtkr

Orientalne, pikantne, chrupiące - pierożki z różnych stron świata

posiekaną cebulę i czosnek, przecier, sól, pieprz i wegetę. Duś, aż zgęstnieje. Zrób ciasto: wymieszaj w misce jajko, wodę, sól i sodę. Dodaj tyle mąki, aby uzyskać elastyczne ciasto. Nie mieszaj za długo! Ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj i wytnij kółka. Nałóż farsz, sklej jak pierogi i usmaż w

Zdrowe gotowanie

usmaż kotleciki z obu stron po1 minucie. Następnie dolej bulion i dodaj kiwi. Całość duś jeszcze przez  3 minuty, aż sos się zredukuje. Dopraw solą i dodaj oliwę. Danie wyłóż na talerze i udekoruj natką pietruszki. Spaghetti con pomodorini di pachino dla 4 osób 320 g makaronu spaghetti 2 ząbki

Kuchnia pięciu przemian

...). Dlatego posiłki powinny być zrównoważone, to znaczy każdy powinien zawierać wszystkie ważne smaki - Ajurweda wyróżnia ich sześć: gorzki, cierpki, słony, kwaśny, ostry i słodki. Tak samo jak harmonia smaków ważna jest atmosfera przy stole. Wschodni mędrcy są zdania, że kiedy człowiek je posiłek, jego ciało

Kuchnia na majówkę. Odkryj pieczarkę

. Trzeba ją odkryć na nowo i chrupać na surowo. Czy świeża, soczysta, krucha, słodkawa nie przypomina kalarepki? A może nawet rzodkiewkę z pikantnym muśnięciem na finiszu. Dla mnie jest jak marchewka - skromna i użyteczna, dobra na gorąco i na zimno. Oczyszczone białe plasterki wystarczy doprawić oliwą i

Karnawał przysmaków z całego świata

wrzucaj małe kulki z ciasta (do formowania pączków najlepiej użyć dwóch łyżek). Smaż ze wszystkich stron na brązowo-złoty kolor. Usmażone pączki odkładaj na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem. Uwielbiasz pączki? Sprawdź nasz przepis na klasyczne pączki oraz pączki serowe . Risi e bisi, czyli

Sałatka na obiad? Konkretne przepisy

Składniki dla 2 osób:400 g krewetek Black Tiger 16/201 cebula pokrojona w kostkę3 pokrojone w plastry ząbki czosnku Miąższ ze 100 g pomidorów Kilka listków świeżej bazylii Sok z ½ limonki4 pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe4 suszone pomidory pokrojone w plastry1/4 szklanki białego

Z piersią kurczaka - dania z całego świata

Słynne tajskie danie z kurczakiem. Zamiast niego możesz dodać też krewetki lub tofu. Intensywne w smaku - za sprawą przypraw i sosów. Charakterystyczne, bo podaje się z omletem. 300 g makaronu ryżowego wstążki 2 jajka 2 piersi z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 3 cebulki dymki - biała i zielona

Smacznego Nowego Roku

;zapałki". Pomidory, ogórki i paprykę pokrój w drobną kostkę. Pieczywo tostowe pokrój w kostkę o bokach nie większych niż 0,5 cm i usmaż na złoty kolor na oleju z masłem. Łososia pokrój w cienkie plastry, a następnie na mniejsze ok. 4-cm kawałki. Posmaruj je olejem, dopraw solą oraz białym pieprzem

Awokado: zielona dawka witamin

oliwę, solimy, pieprzymy do smaku. Częścią sosu polewamy umyte i osuszone liście rukoli, mieszamy, rozkładamy na talerzykach. Dodajemy mango i awokado, skrapiamy resztą sosu. Sałatkę możemy podać samą, możemy też położyć na każdej porcji po kilka ładnych krewetek usmażonych na oliwie z dodatkiem

Naleśniki na słono - smażone, zapiekane, w panierce

smaku [Jakub Kuroń gotuje] Naleśniki ze szpinakiem i ricottą możesz podać zarówno na obiad, jak i sycące śniadanie. Wypróbuj również nasz przepis na naleśniki nadziewane szpinakiem z sosem z gorgonzoli lub naleśniki orientalne ze szpinakiem . Naleśniki ze szpinakiem i ricottą 1 szklanka mąki 2

Sos pipian - kiedyś wymagał wielogodzinnych przygotowań. Zachwycił Hiszpanów.

sos gotowy. W sosie można zanurzyć kawałki gotowanego lub duszonego kurczaka, polać nim pieczone warzywa, połączyć ze smażonymi krewetkami. Można nim doprawić grillowane paski mięsa i podać w formie taco, zawinięte w tortillę, albo zaserwować pełne obiadowe danie z ryżem po meksykańsku i fasolą

Rozpala zmysły i poprawia humor. Kuchnia meksykańska

elastyczne ciasto. Odstaw je na kilka minut, a potem uformuj w wałek i podziel na 8-10 kawałków. Kawałki spłaszcz w dłoniach, tworząc placki o średnicy około 12 cm. Wkładaj do środka ser i zlepiaj brzegi jak w pierogach. Usmaż na oleju (placki powinny być zanurzone) z obu stron na złoty kolor. Osącz z

Kuroniowie przy stole - fragmenty książki Jakuba Kuronia

. Pancettę pokrój w paski, usmaż na maśle na złoto. Kluski podawaj z okrasą.Wygraj książkę Kuroniowie przy stole - konkursDanie to podawaliśmy, ilekroć była w domu okazja do ucztowania, najczęściej czyjeś urodziny. Do tej jednogarnkowej potrawy doskonale pasuje lekkie białe wino, jest ona idealna na ciepłe

Awokado na 7 sposobów

porcji po kilka ładnych krewetek usmażonych na oliwie z dodatkiem czosnku i świeżych papryczek chilli. (dla 2 osób) Salsa: 2 oczyszczone z pestek i pokrojone w kosteczkę  pomidory 1/2 posiekanej czerwonej  cebuli 1 papryczka jalapeno (posiekana) 2 łyżki posiekanej  kolendry 1

12 dań z jogurtem do wypróbowania w tym tygodniu

. Sklejamy i ponownie formujemy kulki. Rozgrzewamy olej do 180°C. Porcjami wkładamy kulki, smażymy je w głębokim tłuszczu, odwracając od czasu do czasu - aż się przyrumienią. Usmażone przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podajemy z 

19 obowiązkowych dań do ugotowania w kwietniu

roszponki, szczypiorek, paprykę, po dwie krewetki i po porcji makaronu ryżowego. Zawijamy szczelnie, zgodnie z opisem na opakowaniu, jak krokiety. Podajemy z sosem do sajgonek TaoTao. Spring rollsy możemy również usmażyć partiami w dużej ilości oleju, lub posmarować tłuszczem i upiec w piekarniku

Zimne zapasy

na makaron z groszkiem. Prócz obowiązkowej garści parmezanu może być wzbogacony podsmażonym boczkiem i ricottą, krewetkami i chili, łososiem, śmietanką i koprem albo szynką i mascarpone. Groszek zmiksowany na purée zastąpi ziemniaki. Z usmażonymi na maśle słupkami marchewki i ze związanym w

Smaki Japonii

Podstawowym elementem wszystkich zup oraz innych dań gotowanych jest bulion zwany dashi. Uzyskuje się go z wodorostów kombu, suszonych małych rybek lub skrawków sfermentowanej i suszonej ryby bonito, zwanych katsuobushi. Gotowy bulion instant, jak również japońskie składniki do jego przygotowania

11 przepisów z buraczkami

. 15 minut, a potem usmaż cienkie naleśniki na teflonowej patelni. Posiekaj cebulę, zeszklij na oliwie, dodaj krewetki, smaż przez chwilę. Wlej śmietanę, odparuj, przypraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Farszem posmaruj naleśniki, zwiń je w rulony. Zrób sos serowy: pokrój w kostkę camembert