jakie owoce rosną w polsce

Łukasz Łuczaj

Na jeżyny

Na jeżyny

W Polsce rośnie ich około stu gatunków. Różnią się kolorem, kształtem kolców, wielkością owoców. Ale które są najsmaczniejsze?

Jakie zioła i owoce można zbierać w mieście? Co z nich przygotujemy?

Drzewa i krzewy owocowe pojawiły się w dużych miastach pod koniec XIX wieku. Zysk z zebranych owoców zamierzano przeznaczyć na cele publiczne, np. szpitale, polepszenie dróg

Mangostan - co to jest? I z czym to jeść?

Jeden z najsmaczniejszych owoców tropikalnych. Miłośnicy jego słodkiego miąższu z pewnością zawołaliby: "Mangostan właściwy to jedyny właściwy owoc!"

Jadalne owoce buka, czyli "bukiew"

Jadalne owoce buka, czyli "bukiew"

Europie Środkowej. To często spotykane w Polsce drzewo leśne, ale rośnie głównie na południu i zachodzie kraju oraz w pasie przymorskim. Nie występuje natomiast na większej części Mazowsza ani na Podlasiu i Suwalszczyźnie. Mylił się też Adam Mickiewicz, pisząc o wielkich bukach w litewskich kniejach

Pigwa i raj

Pigwa i raj

rośnie w polskich ogrodach i na osiedlach mieszkaniowych to pigwowiec japoński . Niski krzew ozdobny właśnie mieni się płomiennymi kolorami. Od września do października pojawiają się na pigwowcu nieduże, twarde, silnie pachnące owoce. Pigwa pospolita to drzewo lub krzew z rodziny

W Warszawie pobito rekord Guinnessa w układaniu mozaiki z sushi

W Warszawie pobito rekord Guinnessa w układaniu mozaiki z sushi

;była Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza (NSC). Na miejsce bicia rekordu wybrano Warszawę, ponieważ Polska jest największym na świecie importerem łososia norweskiego. To druga najczęściej wybierana przez Polaków ryba, a jej konsumpcja stale rośnie. W wydarzeniu uczestniczyła Erny Solberg

Tasznik - warzywo przedwiośnia

Tasznik - warzywo przedwiośnia

(miesięcznych, krwotokach z nosa). W jego skład wchodzą aminy biogenne, liczne aminokwasy, flawonoidy, witamina C, kwas kumarowy, a także garbniki. Roślinę tę łatwo pomylić z tobołkiem polnym (Thlaspi arvense) - chwastem, który rośnie również na polach uprawnych i przydrożach. Z tym że tobołek ma owalne, a nie

Sok z buraka, maseczka z pomidora. Wykorzystaj sezonowe warzywa do pielęgnacji swojej skóry

Sok z buraka, maseczka z pomidora. Wykorzystaj sezonowe warzywa do pielęgnacji swojej skóry

. Przepis na sok z buraka - pomarańcza - 2-3 średniej wielkości buraki - kawałek imbiru - ewentualnie borówki Wszystkie składniki umyj o obierz ze skórki. Zmiksuj na gładką masę. - Popularność dyń w Polsce rośnie, nie tylko ze względu na święto Halloween, ale i pęd ku zdrowemu odżywaniu. Dynie są bogate w

Jak gotowanie zmienia warzywa

Jak gotowanie zmienia warzywa

jeść, żeby szybko rosły Specyficzne zaburzenia językowe. Dlaczego dziecko słabo mówi? Szacuje się, że aż 300 tys. dzieci w Polsce w wieku od 4 do 14 lat ma zaburzenia językowe, których nikt nie leczy. By szybciej je wyłapać i zacząć terapię, Instytut Badań Edukacyjnych wysłał ankiety do rodziców

Kolor słońca na talerzu

Kolor słońca na talerzu

Pod dębami i świerkami Kurki zbiera się latem w polskich lasach, szczególnie w Polsce północnej oraz północno zachodniej. Rosną głównie w otoczeniu sosen i świerków, a także dębów i grabów, wśród mchu lub opadłych liści. To grzyby łatwo rozpoznawalne - poza pomarańczowym kolorem ich cechą

Jedz i sadź dereń. Dietetyczny hit

Jedz i sadź dereń. Dietetyczny hit

kątem medycznym - mówi dr Sozański. Wrocławianie karmili dereniem króliki z podwyższonym poziomem cholesterolu i trójglicerydów oraz miażdżycą. Zwierzęta dostawały proszek z suszonych owoców. W dwa miesiące poziom szkodliwych lipidów obniżył się u nich o blisko 40 proc. Zmniejszyły się także zmiany

Marka Grycan - Lody od pokoleń liderem rynku lodów familijnych

Marka Grycan - Lody od pokoleń liderem rynku lodów familijnych

Pierwsze opakowania lodów sygnowanych nazwiskiem Elżbiety i Zbigniewa Grycanów trafiły na półki sklepowe w 2004 roku. Od tej pory wartość rynkowa oferty detalicznej systematycznie rośnie, osiągając w 2014 roku rekordowy poziom.  Według badań AC Nielsen (MAT ON 2014) marka Grycan - Lody od

A MORZE na północ? Co dziś jedzą Estończycy

A MORZE na północ? Co dziś jedzą Estończycy

znajdziemy minogi i węgorza w galarecie, niczym niezwykłym jest tu konserwa z mięsem niedźwiedzia czy kiełbasa z łosia. fot. Julia Ambroziewicz Przyroda jest dzika i obfituje w owoce lasu, morza i pól. Czeka na odkrycie. Tak jak w Polsce ambitni szefowie poszukują korzeni kuchni estońskiej i tworzą

Co wyczytasz z paznokci? Czy manikiur im szkodzi?

Co wyczytasz z paznokci? Czy manikiur im szkodzi?

rośnie. Paznokieć wzrasta w ciągu trzech miesięcy, w tym czasie odrasta cały. U dzieci rośnie bardzo szybko. Co najgorszego robimy paznokciom? - Obgryzamy. Wyrywamy skórki. Od tego paznokcie rosną w poprzeczne karby, o których wspomniałem. Na manikiurze usuwane są skórki otaczające paznokieć, które

Rambutan

Rambutan

Rambutan to egzotyczny owoc, podobny do liczi. Rośnie na drzewach uprawianych w Indonezji i Ameryce Środkowej. Ma owalny kształt, zbliżony do śliwki, skórzastą skórkę pokrytą miękkimi kolcami, miąższ jest przezroczystobiały. Rambutan ma słodki, delikatny smak. Owoce rambutanu je się przeważnie

Pistacje - dla łasuchów i sportowców

Pistacje - dla łasuchów i sportowców

Pistacje - podstawowe informacje Pistacja właściwa to roślina należąca do rodziny nanerczowatych. Gdzie rosną pistacje? Choć pochodzą z pogranicza Azji Środkowej i Azji Mniejszej, można je spotkać w wielu krajach świata - między innymi w Stanach Zjednoczonych i w Grecji. To właśnie na jednej z jej

Dary lasu, czyli jak się najeść za darmo

Dary lasu, czyli jak się najeść za darmo

rodzinie i znajomym. Fot. Biurwa Fot. Biurwa To były rośliny oczywiste i znane każdemu. Warto zainteresować się owocami czarnego bzu (Sambucus Nigra) , który niebawem dojrzeje. Rośnie go pełno na miedzach i obrzeżach lasów. Oprócz wielkich pokładów witaminy C, bez czarny ma tę niekwestionowaną zaletę, że

Dieta antyrakowa. Co jeść żeby nie zachorować?

Dieta antyrakowa. Co jeść żeby nie zachorować?

50 lat, mamy naprawdę wiele analiz. I są one pocieszające. Choć wydaje nam się, że nowotwory są u nas tak powszechne, w rzeczywistości zachorowalność na wiele rodzajów raka w Polsce bardzo spadła dzięki zmianie sposobu żywienia - przekonywał prof. Jarosz. Niewątpliwie są to warzywa i owoce. Dlaczego

Boczek, kiełbasa i parówki też powodują raka. Co w takim razie można jeść?

Boczek, kiełbasa i parówki też powodują raka. Co w takim razie można jeść?

zaczynasz od parówki, a jajecznica bez bekonu się dla ciebie nie liczy - zastanów się. Może czas na zmiany? Osiemnaście procent to niemało. Jednak mam wrażenie, że w tym całym zamieszaniu warto też zwrócić uwagę na coś innego. Co? Mięsko! Ludzie odżywiają się źle. Rośnie liczba osób otyłych. Otyłość jest

Tomasz Jakubiak poleca swoje ulubione miejsca na kulinarnej mapie Polski

Tomasz Jakubiak poleca swoje ulubione miejsca na kulinarnej mapie Polski

nielicznym. Wiele osób wciąż nie rozumie jak ważne jest, aby nie tylko wspierać nasz rodzimy agrobiznes ale przede wszystkim jeść zdrowo. Co prawda liczba osób stawiających na świadome odżywianie rośnie, ale i one często wolą iść do sklepu z ekożywnością, zamiast kupić coś od rolnika. I nie ma tu miejsca na

Do Brazylii po smak

Do Brazylii po smak

. Wiele owoców rośnie w Amazonii, mają cudowne właściwości  odżywcze, a także lecznicze, więc coraz śmielej sięga po nie przemysł farmaceutyczny. Podczas całej podróży piję soki albo jem owoce: gravioli (flaszowca miękkociernistego), pinhi (flaszowca łuskowatego), jagód açai, guarany, gujawy

Karolina Grzywnowicz: Akcja "Wisła" była wyrywaniem ludzi z ich ziemi jak chwastów

Karolina Grzywnowicz: Akcja "Wisła" była wyrywaniem ludzi z ich ziemi jak chwastów

W Zachęcie trwa twoja wystawa pt. "Chwasty". Z Bieszczadów sprowadziłaś łąkę, która rośnie teraz w jednej z sal galerii i opowiada historię wsi i miasteczek na południowym wschodzie Polski, dotkniętych wysiedleniami, m.in. akcją "Wisła" z 1947 roku, która w założeniu miała

Dlaczego tak tyjemy i nie potrafimy tego zatrzymać?

Dlaczego tak tyjemy i nie potrafimy tego zatrzymać?

, 64 procent mężczyzn, 49 procent kobiet. I, niestety, te liczby na razie tylko rosną. I to, niestety, widać. I niby świetne te wszystkie kampanie społeczne "pokochaj swoje ciało, bo dość już dyktatury anorektycznych modelek", ale tak naprawdę lepsze byłyby te ostrzegające przed chorobami

Dziwactwa w kuchni

Ten piękny różowy owoc rośnie na....kaktusie. Pitaja, nazywana również smoczym owocem, wywodzi się z Meksyku i Ameryki Środkowej. Dziś uprawiana jest także w Chinach, Izraelu, Wietnamie, Malezji, na Tajwanie i Filipinach. Intensywnie kolorowe owoce przypominające duże jajo powstają z kwiatów

Liczi

Liczi to egzotyczny owoc, inaczej zwany chińską śliwką. Drzewa liczi rosną głównie w Chinach i Indiach. Owoc liczi jest owalny, mniejszy od europejskich śliwek. Ma brązowo czerwoną cienką, twardą i chropowatą skórkę, którą łatwo się zdejmuje; w środku jest pestka. Miąższ liczi jest mlecznobiały

Anna Lewandowska i Kamila Saganowska to tylko niektóre WAG, które lubią fitness. Oto 8 najbardziej wysportowanych partnerek piłkarzy

Plann by Ann (www.hpba.pl), na którym jako specjalista ds. żywienia udziela porad, zarówno dietetycznych, żywieniowych jak i treningowych. Konto na Instagramie Ani obserwuje blisko 600 tysięcy osób, a liczba jej followersów cały czas rośnie.  Lewandowska skutecznie motywuje Polki do regularnych

Czy się różni żywność ekologiczna od tej z supermarketu

wrażliwym układem pokarmowym i dzieci. Owoce i warzywa na chandrę, spadek nastroju i brak energii. Warzywa z targu : Często jesteśmy przekonani, że na targu sprzedaje się zdrowe warzywa i owoce ze wsi, ale przecież w mieście warzywa też rosną, prawda? To, że dostajemy je bezpośrednio od rolnika (jeśli

Wysocy. Skąd się biorą modelki i siatkarze

. - Dlatego dziewczęta, które w Polsce po raz pierwszy miesiączkują w 12.-14. roku życia i dojrzewają szybciej niż chłopcy, rosną krócej i są niższe. Ich kości przestają rosnąć rok, półtora po pierwszej miesiączce. Z kolei kości chłopców mogą wzrastać nawet do 19. roku życia. Mieszkańcy gorącego Południa

Pomarańczowe przysmaki - na słodko i słono

papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby zachować odległość, bo ciasteczka rosną podczas pieczenia. Każdą kuleczkę spłaszcz mokrym widelcem - w ten sposób wyciśniesz wzorek (możesz też użyć mokrego tłuczka do mięsa). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 15 minut, aż będą złociste. Taki

Nasiona chia i jagody goji. Polska odpowiedź na modne jedzenie

suszone. Za to żurawina rośnie w naszym kraju. Jest bombą przeciwutleniaczy. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. To bogate źródło witamin A, C i tych z grupy B. Reguluje poziom cukru we krwi, działa ochronnie na wątrobę i wspomaga pracę serca. Oraz ma zaletę, której nie mają jagody goji

8 powodów dla których warto mieć ogród

moc leczniczą mają ogrody, w których rosną i kwiaty, i rośliny jadalne. Warto zadbać o urządzenie między grządkami wygodnego miejsca do odpoczynku. Prof. Agnes E. van den Berg z holenderskiego Wageningen University and Research Centre sprawdzała, w jaki sposób najlepiej ukoić organizm po wykonaniu

Słodki początek dnia

. Wszystkie owoce wymieszaj w misce, przykryj i wstaw do lodówki. Jeśli chcesz, możesz posypać je odrobiną cukru pudru do smaku. Po 3-6 godzinach wyjmij z lodówki owoce i sos jogurtowy, wymieszaj, odłóż na 15 minut, aby smaki się połączyły. Autor: Nowa Kuchnia Polska Guzzini Komplet sztućców

"Zdrowa żywność" to chwyt marketingowy. Jak rozpoznać ekologiczne jedzenie

. Owoce i warzywa ekologiczne są niepryskane - rosną więc mniejsze, bardziej krzywe i czasem mają ślady po "robaczku". Jednak ich walory smakowe i zdrowotne przewyższają niedostatki urody. W ''Tylko Zdrowie'' czytaj też: Dlaczego zapalenie pęcherza ciągle wracaTo najczęstszy stan zapalny dróg

Co jeść, żeby nie mieć raka

zachorowania na raka znów rośnie. Ostatnie lata przyniosły też wiele dowodów na to, jak ważne jest żywienie we wczesnym okresie życia - do drugiego roku życia - a także matki w ciąży. Wtedy to zachodzi w ciele młodego człowieka tzw. programowanie strukturalne i metaboliczne. Ma ono kluczowe znaczenie dla

Małe co nieco na nagły głód

porcje ciasta. Pamiętaj, żeby zachować między nimi dość duże odstępy, bo ciasteczka rosną i rozlewają się na boki. Wstaw do pieca rozgrzanego do 170 st. C i piecz na jasnobrązowy kolor około 12-16 minut. Wystudź na kratce. Autor: Zuzanna Wiciejowska Parówki w cieście francuskim to prosta i szybka do

Kuchnia peruwiańska: czy tylko ziemniaki i kukurydza?

popija się ceviche ? Żółtą Inka Kolą lub chicha morada - sfermentowanym, bezalkoholowym piwem z fioletowej kukurydzy, która rośnie tylko w Peru. Najsłynniejszym napojem alkoholowym jest Peruvian Pisco , wódka z winogron, uznana przez rząd w 1988 roku za dziedzictwo narodowe. Jednak najważniejszym w

Detoks na diecie modelek. Nie licz kalorii, ale odstaw cukier

koszyku. Nie pij alkoholu James śmieje się, że piwo zmienia mężczyzn w kobiety. Dostarcza substancji biologicznie czynnych - fitoestrogenów, które działają na organizm mężczyzn podobnie jak żeńskie hormony płciowe. Dostarczanie ich w nadmiarze osłabia potencję, a także sprawia, że rosną brzuch i piersi

Wielkie pomidorowe święto z Podravką w chorwackim Umag

oraz klimatycznych, niezwykle sprzyjających uprawie tych warzyw. Pomidory, z których powstaje m.in. przecier pomidorowy Podravka rosną wzdłuż pięknego wybrzeża Istrii, na glebie bogatej w minerały, szczególnie żelazo, dzięki czemu ziemia posiada charakterystyczną, czerwoną barwę. Dodatkowo

O tym, jak komosa popadła w niełaskę

odmian jabłek i śliwek. Komosa bardzo ściśle kojarzy się z naszym przednówkiem. W Polsce występuje kilkanaście gatunków tego rodzaju. Rosną zwykle na polach uprawnych i przychaciach, w miejscach skopanych, z naruszoną glebą. Najważniejszym gatunkiem jest komosa biała (Chenopodium album), jeden z

Nie wszystko eko, co się marszczy

ekologii rosną też marchewki dorodne (to zależy od jakości gleby, gęstości nasadzeń, pogody), a mycie i pakowanie stało się normą, szczególnie że opakowane łatwiej oznaczyć certyfikatem. Certyfikat jest cenny. Ale są też producenci, którzy uprawiają, hodują, przetwarzają w sposób zrównoważony, a o

Brokuł z mszycą - na zdrowie!

więcej wiedzą, jakie warzywa rosną w danym mikrosezonie, co za te 30 zł tygodniowo dostaną. Niestety, to czasem rodzi spięcia. Ludzie się zastanawiają, dlaczego w danej paczce jest mniej warzyw, niż wynosi jej wartość. - Musimy tłumaczyć, że na początku sezonu, kiedy są tylko nowalijki, nie damy ich za

Rdest jak pieprz

. To gatunek szeroko rozpowszechniony prawie na całym świecie; rośnie w podobnych wilgotnych siedliskach także w Indiach, Chinach, Japonii, Ameryce Północnej, Australii, a nawet w Nowej Zelandii!   Można go pomylić z innymi rdestami - szczawiolistnym, czyli kolankowym (Polygonum lapathifolium

Prywatne życie nas uszczęśliwia, polityka - frustruje

26 badanych przez pana dużych i średnich miast rośnie zadowolenie z miejsca zamieszkania - m.in. w Poznaniu, Toruniu, Katowicach, Olsztynie, Opolu, Sosnowcu, Łodzi. Gorzej jest w Częstochowie, Bydgoszczy, Białymstoku, we Wrocławiu. Nawet w Gdyni, choć od czterech kadencji rządzi tu prezydent Wojciech

O małej czarnej słów kilka, czyli Międzynarodowy Dzień Kawy

. Ponadto kofeina stanowi ochronę miąższu wątroby przed uszkodzeniem. Skąd się wzięła kawa? Owoce kawowca wykorzystywano już w I tysiącleciu p.n.e. w Etiopii. Spożywano je wtedy gotowane z dodatkiem masła i soli. Wówczas nie uprawiano ich, a zbierano ze stanowisk naturalnych. Ponadto z odkryciem

Polak chce etatu! Słabo opłacani, nielojalni, bez dzieci

zaledwie 6 proc. - miesięcznie dostają powyżej 3 tys. zł netto. Ich wynagrodzenia rosną z wiekiem, ale i tak w najstarszej grupie pozostają niższe niż wśród pracujących na umowę o pracę. Jeremi Mordasewicz, ekspert Konfederacji Lewiatan, twierdzi, że większości pracodawców, którzy zatrudniają pracowników

Mity naukowe - ile bzdur uważamy za prawdę?

. Co za chytry plan ułatwiający dalsze życie i pamiętanie tej daty! Moja koleżanka z pracy była przekonana, że wszyscy znają język polski, bo to jest przecież TEN właściwy, inne języki stanowią zaś plemienne narzecza, dodatki do standardowego formatowania pod dźwięczne "chrząszcz brzmi w trzcinie

Wysokie Obcasy w kioskach od 27 lipca

(beloved.com.pl) jest globalnie ekologiczna - ekologiczne są nawet opakowania, a ich ubrania ?rosną? razem z dziećmi. Może warto przeczytać metkę, sprawdzić firmę w internecie, dowiedzieć się, czy produkt ma jakiekolwiek ekocertyfikaty. To kwestia wyrobienia nawyków. Z Magdaleną Płonką rozmawia Michał Zaczyński

Co zamiast chia i jagód goji? Polskie odpowiedniki modnego jedzenia

- związków zwalczających wolne rodniki. Mają witaminę C, witaminy z grupy B i wiele mikroelementów: selen, żelazo, cynk, potas itd. Są zdrowe, ale tylko wtedy, gdy jemy je na surowo. Do Polski zaś trafiają najczęściej suszone. Za to żurawina rośnie w naszym kraju. Jest bombą przeciwutleniaczy. Ma działanie

Ratujmy drzewa!

nasadzeń nie pokazują ile nowych drzew faktycznie w mieście rośnie. Tym bardziej, że czasem wlicza się do nich maleńkie drzewka sadzone w lasach na przedmieściach. Jest też taki problem, że drzew w mieście ponoć nie ma gdzie sadzić. W centrum nie pozwalają na to instalacje idące pod ziemią, w nowych

WF z Klasą. Sport elitarny?

dostarczająca 100 kilokalorii, ma około pięć razy wyższą wartość odżywczą niż równoważna pod względem energetycznym ilość innej żywności, ale jest także pięć razy droższa. MINISTER SPORTU I TURYSTYKI: ROŚNIE NAM CYWLIZACJA KCIUKA Bieganie jest tanie, ale... Podobny stosunek cen zauważyć można również w innych

W krainie kasztanów - specjalności kuchni francuskiej

Debellut z kasztanowego komitetu tłumaczy, że w Ardeche rośnie 65 tradycyjnych odmian, z czego uprawia się dziewiętnaście. I rzuca wiązankę francuskich nazw, z których niewiele pewnie będę miał pożytku pod Halą Mirowską. Zapamiętuję, że kasztany nie muszą być duże, bo te najbardziej dekoracyjne najmniej

Drożdżowe, ucierane, bez pieczenia - baby cieszą oczy!

porcjami rozpuszczone, ale nie gorące masło. Na samym końcu dodaj szczyptę soli oraz rodzynki. Ciasto przełóż do foremek wysmarowanych tłuszczem (ciasto nie powinno sięgać wyżej niż połowa wysokości formy - będzie rosło przed i w trakcie pieczenia). Odstaw w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. Gdy

Wielkie pomidorowe święto z Podravką w chorwackim Umag

Podravka rosną wzdłuż pięknego wybrzeża Istrii, na glebie bogatej w minerały, szczególnie żelazo, dzięki czemu ziemia posiada charakterystyczną, czerwoną barwę. Dodatkowo śródziemnomorskie słońce oraz proces systematycznego nawadniania pól sprawiają, że warzywa mają doskonały smak, aromat i kolor. Dojrzałe

Drzewo oliwne - dar Ateny dla ludzkości

substancji zaczyna się od uprawy. Drzewa rosną wolno. Im młodsza sadzonka, tym szybciej rośnie, ale z wiekiem ten proces słabnie. Drzewa zaczynają owocować dość późno, mając dopiero od 5 do 7 lat, zaś najbardziej wartościowe owoce dają, gdy osiągną wiek około 140 lat. Późną wiosną na końcach gałązek

Błogosławieństwo smaków

Najprościej, jak się da - A próbowałaś już surowych anchovies w oliwie? Nie? - chociaż jestem już po dwóch daniach oraz deserze, Uri nie przestaje prezentować mi swoich ulubionych smaków. Przed chwilą postawił na stole sorbet z mandarynek. Rosną u niego na farmie, nie są pryskane chemikaliami. Mimo

Alergia i astma. Jak się pozbyć kataru i duszności

). Może też być bardzo gwałtowna - wtedy dochodzi do wstrząsu anafilaktycznego (patrz ramka). Do najbardziej gwałtownych należy alergia na orzeszki ziemne. W 75 proc. przypadków jest to reakcja na zjedzenie po raz pierwszy fistaszków. Liczba osób uczulonych na orzeszki ziemne rośnie. W Wielkiej Brytanii

Autorzy bestsellera "Karolina na detoksie" radzą, jak nie przytyć na wakacjach all inclusive

. Łaknienie rośnie. Powoduje poczucie braku, który wynagrodzimy sobie w chwili stresu lub gorszego samopoczucia. Jedzenie powinno być przyjemnością. A coś słodkiego obniży temperaturę ciała, poprawia humor i dodaje energii. Słodycze niepotrzebne są nam tylko wieczorem. Zwróć również uwagę na jakość deserów

Wiśnie czy czereśnie?

Czereśnie, to swego rodzaju rodzynki wśród innych "pestkowców". Są wyjątkowo słodkie, ale sezon na nie trwa tak krótko, że trzeba śpieszyć się z ich kosztowaniem! Choć dzikie czereśnie rosną na terenie całej Polski, tylko sadownicze odmiany dają słodkie i zjadliwe owoce. Czereśnie

Zielona fala - fenomen społecznych ogródków miejskich dociera do Warszawy

, choć zdarzy się też dziecięcy wózek, albo stara wanna - w których od wiosny do jesieni rosną zioła, truskawki, kwiaty, pomidory, sałaty, cukinie, a nawet małe dynie. Każda z "grządek" należy do prywatnej osoby lub okolicznej rodziny . Według mojej berlińskiej przewodniczki zdarzają się

Polaku, nie narzekaj! Łona i Webber wysyłają dźwiękową pocztówkę - wy też możecie!

można śmiało zauważyć jak ewoluuje Polska. Natomiast w tym roku jest nas trochę mniej; aktywność koncertową ograniczyliśmy na rzecz prac nad nowym materiałem. Właśnie, Webber, mówisz o tym, że rosną nam piękne, długie proste drogi. Pewnie też napatrzyliście się na Polskę, bardzo się zmieniła od czasu

Wszystko może być koszerne. Sushi, gęś i coca-cola. O kuchni żydowskiej rozmawiamy z Barbarą Kirshenblatt-Gimblett

koszerne, bo rosną tylko w ogrodach księży, tylko oni je uprawiają, Żydzi nie. Po drugie, gdy przekrawasz pomidora, to tam jest kształt krzyża, to je przekreśla jako produkt koszerny. I po trzecie, gdy jest otwierasz, są krwiste a my nie jemy krwi. Po czwarte nie wiemy co to dokładnie jest, bo to nie

Jak śliwki w powidła

przydomowego drzewa jesteś w stanie zjeść, dorzucić do drożdżówki, iloma obdzielisz znajomych? A teraz wyobraź sobie, że w twoim sadzie rosną dziesiątki owocowych drzew, kolejne setki - w sadach sąsiadów. Nie ze skąpstwa, a z przezorności warto je więc zachować na czas, kiedy o słodkiej węgierce można pomarzyć

8 największych pułapek dietetycznych

, w wyniku czego efekt oddziaływania na organizm rośnie. Znajdziemy go również w gumach do żucia, wyrobach cukierniczych, nabiale, napojach bezalkoholowych czy produktach spożywczych o zredukowanej ilości energii. Pomimo tego, że Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności w opinii wydanej na

Po co winu siarka?

po zbiorach. Chroni je to przed utlenieniem, unicestwia bakterie mogące zepsuć wino, a przy okazji zabija rdzenne drożdże. Na ogół użycie siarki w tej fazie przygotowuje owoce do fermentacji przy udziale drożdży wyselekcjonowanych. Niemniej, naturalna fermentacja po wstępnym siarkowaniu wciąż jest

Hodowla na balkonie

parapecie, więc potem naturalnie przychodzi czas na pomidory. Sadzonki można kupić nawet w kwiaciarniach i właściwie same rosną, ważne tylko, żeby miały nie za dużo wody i jak najwięcej słońca. Joanna Borkowska, malarka, w swojej pracowni na warszawskim Mokotowie ma dwa balkony i na obu hoduje pomidory

Gotowanie jak terapia [BLOGERSKI PRZEPIS TYGODNIA]

sukces, że mam wiernych czytelników (i ich liczba rośnie!). Wciąż nie mogę uwierzyć, że dostaję maile od ludzi, którzy piszą, jak bardzo lubią wpaść na moją stronę i podpatrzeć, co dobrego przygotowałam. Nie spodziewałam się, że moja strona może kogokolwiek zainteresować. Dzięki temu, że mieszkam w

Składniki naturalne kosmetyków. Po co szukano ich na krańcach świata?

prysznic. Wielu z nas szuka w kosmetykach wyjątkowości, a wymagania rosną. I dobrze, bo przecież te rośliny w kremach muszą jeszcze działać. Naukowo sprawdzone Wymagający klient nie da się zwieść wyłącznie ładnym opakowaniem i przekazem o naturalności. Potrzebuje dowodów. Według badań Euromonitora krem z

Najdroższe przyjemności świata

japońskie grzyby matsutake, zwane także mattake. Ich cena (2 tysiące dolarów za kilogram) związana jest z rzadkim występowaniem grzyba. Matsutake rośnie jedynie pod czerwoną sosną japońską. Poza obszarem Japonii grzyb znany jest również w niektórych regionach Chin i Korei. Najdroższa wołowina na świecie

Kupować już rzodkiewkę i sałatę? Czy nowalijki są zdrowe

sięgałam po pierwsze rzodkiewki i dymkę. Przed oczyma stanęła mi scena sprzed lat - z czarnobylskiej wiosny. - Są za duże, za zdrowe, za kolorowe - znajoma sączyła wątpliwości. - A poza tym prawdziwe rzodkiewki nie rosną zimą. Oni je robią z ropy naftowej i cukru - zakończyła konspiracyjnie. Ile prawdy

Zaniedbana. Na szczęście

, choroby serca i w ogóle żyją dłużej i lepiej. Skoro owoce zawierają przeciwutleniacze, a ludzie jedzący owoce są zdrowsi, z tego wniosek, że przeciwutleniacze chronią przed rakiem. I zamiast łamać sobie zęby na marchewce i kwasić się ogórkiem, łatwiej i przyjemniej łyknąć syntetyczny beta-karoten i inne

Niels Stokholm - kapłan z widłami

świń, kur oraz owiec. Rosną zboża, warzywa i owoce. Gleba użyźniana jest naturalnym nawozem. Od ryjących ją dżdżownic przez miodne pszczoły i zapylające motyle po kryjące się w liściach drzew gawrony - wszyscy mieszkańcy farmy Stokholma są równie ważni. Wspaniałe produkty Thorshojgaard doceniają

Koktajlowy zawrót głowy

mojito na Żubrówce lub mojito na greckiej Metaxie. Jak zauważa Kotule, w tym sezonie modne są drinki proste w przygotowaniu i z niewielka ilością składników, jak, np. Uzdrowiciel, czyli Jaegermeister z sokiem jabłkowym. - Wraz ze wzrostem zainteresowania whisky, rośnie też popularność drinków na jej

Kotewka orzech wodny

Finlandię, ale jako że jest rośliną ciepłolubną, wycofała się na południe podczas ostatniego ochłodzenia klimatu (XVII-XIX wiek). W Polsce dawniej rosła nawet na Kaszubach. Obecnie, niestety, pomimo sprzyjającego jej ocieplenia klimatu, jest dalej zagrożona, gdyż niszczą ją ryby roślinożerne wspierane przez

Sposoby na szczupłą sylwetkę z całego świata

zakonserwowaniu wiadomo, że są naturalne i bez żadnych sztucznych składników. Warzywa z własnego ogródka zachęcają też bardziej do włączenia ich do codziennych posiłków.Kurkuma, podstawowy składnik curry, rośnie dziko w malezyjskiej dżungli. Okazuje się, że może stać się bronią do walki z otyłością. Badania

Vegebox - zielona skrzynka

, gdzie ulokowana jest część zaprzyjaźnionych gospodarstw. Na tych terenach już w latach 90. powstawały pierw-sze uprawy ekologiczne. Tutejsze owoce podbijały Holandię i Niemcy, ale w Polsce przez wiele lat były nieznane. Na szczęście polski rynek się zmienił i gospodarstwa ekologiczne prowadzi już drugie

Pomidory - królowie lata

2006 r.) obrodził  owocami ważącymi w sumie 522 kg. Rekordzista rósł na terenie Epcot, naukowego parku rozrywki Disneya w Lake Buena Vista na Florydzie. Wrześniowa Kuchnia już w sprzedaży!

On - Nigeryjczyk, ona - Polka: "Zaakceptowali mnie, choć jestem biała i wtedy jeszcze nie byłam katoliczką"

rytuałów, strasznie śmieszny. Jego rodzice przychodzą do jej rodziców, muszą przynieść specjalne wino i orzechy kola , dziewczyna, np. Ada, w tym czasie siedzi w swoim pokoju. Następują kwieciste mowy typu: "W waszym ogrodzie rośnie piękny kwiat". "Czy masz na myśli to dorodne drzewo mango

Frytki z czyśćca

biologii Łukasza Łuczaja, ekologa i etnobotanika. Uprawianie ogrodu warzywnego Łukasz uważa za zbyt pracochłonne, woli wypełniać garnki tym, co rośnie spontanicznie i obficie na przychaciu i przydrożu. Pochyla się nad rośliną, wymienia nazwę w kilku językach i przytacza historyczne źródła, w których było

Ciasto francuskie na słodko i słono

. Owoce rozłóż na cieście, pozostawiając 2-3 cm brzeg. Wolne boki ciasta zagnij ponad jabłkami, delikatnie przyciskając w rogach formy. Blachę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz 35-40 minut. Potem poukładaj na jabłkach malutkie porcje twarożku i piecz jeszcze 5-10 minut. Podawaj od razu. Autor

Rządowy elementarz nie traktuje dzieci serio. Dlatego bijemy na alarm

(choć polecenie pod tekstem głosi: "Postarajcie się wykorzystać owoce, które rosną w Polsce"), albo mają wymyślić, do czego wykorzystać butelkę po wodzie. Ale pomysły te giną w przesłodzonej liryce. W całej książce znaleźliśmy tylko trzy przykre wydarzenia: upadek ślimaka, wywrotka dziecka na

Walia - kraina smoków, porów i żonkili

  Żonkile w Walii zakwitają wcześnie. Jest jeszcze naprawdę zimno, gdzieniegdzie leży śnieg, a one już są. Rosną w kępach przy drogach, w ogródkach, na obrzeżach pastwisk. W marcu Walia jest jaskrawożółta. Żonkil to jeden z jej symboli. Podobno przez pomyłkę, bo miał być por. Choć na oko

Dzień Babć

pieczenia ciasto rośnie i jeśli go nie nadkroimy, popęka nierównomiernie i nieładnie). Pieczemy w 170°C przez 45-50 minut - patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy po wyjęciu. Upieczone pierniki studzimy przez kilka minut w formie, wyjmujemy i studzimy całkowicie. Przygotowujemy polewę. Masło

Kamis Grill Mates - zapanuj nad ogniem i przygotuj znajomym konkretne dania z grilla!

Z roku na rok rośnie w Polsce zainteresowanie grillowaniem. W sezonie (kwiecień-sierpień 2013) 58% Polaków grillowało kilka razy w miesiącu. Statystycznie wokół rusztu biesiaduje wspólnie grupa 7 osób . Skąd pomysł na wspólne grillowanie? Ogień od zawsze gromadził wokół siebie ludzi. Przygotowanie

Biała marchew

warunkach, kwitną dopiero w trzecim roku. Dużo też zależy od tego, kiedy marchewki skiełkowały. Jeśli wiosną, mogą wydać kwiaty nawet w tym samym roku, a kiełkujące jesienią - dopiero w następnym. Początkujący miłośnik roślin dostrzeże jedynie duże okazy marchwi, z kwiatami lub owocami. Ich korzeń jest już

To gotujecie i pieczecie na Wielkanoc. Najczęściej wyszukiwane przepisy

  Żur z białą kiełbasą i jajkiem [Jakub Kuroń gotuje] Prosty i idealny. Sernik wiedeński bez spodu z ciasta - sama masa serowa i rodzynki. Sernik rośnie podczas pieczenia (za sprawą dodanej piany z białek jaj), ale później często dość mocno opada - pozwól mu stygnąć w piekarniku, żeby zachował

Śniadania świata

... Churchill Zestaw śniadaniow... HAPPYROSS Zestaw śniadaniow... Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Tradycyjne szwedzkie śniadanie to też kanapki. Podobnie jak w Polsce dodatkami są zazwyczaj: szynka, żółty ser, jajka, pomidory czy papryka

"Slow sex. Uwolnij miłość" [fragmenty książki]

metafora. Pozbawione dotyku dzieci w domach dziecka, noworodki w inkubatorach słabiej rosną i chorują. Są liczne badania pokazujące, jaką porcję dotyku dziennie musimy przyjąć, żeby pozostać zdrowymi na duchu i na ciele. Minimum plasuje się w okolicy dwudziestu "głasków". Dotykanie nie dość, że

Winogrona w kieliszku i na talerzu. Jesień w winnicy Mierzęcin

zioła czy sałaty z ogrodu, który znajduje się za mierzęcińską "Rządcówką", w której rosną stare jabłonie, krzaki rozmarynu czy tymianku. W wielu daniach pojawiają się winne akcenty, a prócz menu a la carte, goście mogą kusić się na specjalne propozycje (my trafiliśmy na gładzicę z

8 powodów, dla których potrzebujemy witaminy D

witaminy, warto stosować suplementy, bo ma ona ogromny wpływ na nasz dobrostan. Oto przykłady. Jak wygląda 200 kalorii? Jak wygląda dieta na odporność? Niedobór witaminy D zwiększa zapadalność na infekcje. Rośnie także ryzyko chorób o podłożu autoimmunologicznym, czyli tych, w których układ

BioBazar już w najbliższą sobotę 24 listopada!

całej Polski i nie tylko zdobył serca mieszkańców Warszawy, okolic jak i turystów i trwa nieprzerwanie od 2 lat, w każdą sobotę. Tu kupując warzywa można dowiedzieć się gdzie i jak rosły i dlaczego są one lepsze od tych leżących często tygodniami na sklepowej półce nie tracąc koloru. "Chcieliśmy

Kuchnia polska. Tradycja pieczenia chleba

kościele. Taki wianek, ususzony, podpala się i okadza nim stajnię. Dzięki temu cielak zdrowo rośnie. Pytam moją gospodynię, absolwentkę liceum ekonomicznego, czy wierzy w skuteczność tych wszystkich leków i zabiegów. Wierzy, bez wiary nic nie ma sensu - mówi z uśmiechem. Patrząc na ten ogrom pracy

Nie licz kalorii, ale odstaw cukier

nadmiarze osłabia potencję, a także sprawia, że rosną brzuch i piersi. James radzi, żeby na pierwsze dwa tygodnie diety całkowicie zrezygnować z picia. Jeśli jest to dla ciebie trudne - wypij kieliszek wina lub drinka z czystej wódki i cytryny (lub z wódki i świeżo wyciskanego soku owocowego) raz w tygodniu

Niezła babka (wielkanocna)!

środkowym poziomie piekarnika. Piecz godzinę, a potem wyjmij z piekarnika i zdejmij formę. Ostudzone ciasto możesz udekorować lukrem lub czekoladą albo posypać cukrem pudrem. Jeśli chcesz, aby dłużej pozostało świeże, zawiń je szczelnie w folię aluminiową. Przepis: Nowa Kuchnia Polska Babka wielkanocna

Chiapati, duszona zielenina... Afrykańskie odkrycia kulinarne

Kiedy kilkanaście lat temu odwiedziłam Kenię, w menu oferowanym turystom pomijano lokalne jedzenie. Pytani o nie przewodnicy machali ręką lekceważąco. Ale ranga kuchni regionalnych rośnie. Podczas kolejnej podróży kenijskich specjałów - podawanych z dumą - próbowałam w pensjonatach w górach i na

Łukasz Łuczaj, trawożerca

; podaję przepis. Znajomy Kolumbijczyk, będąc w Warszawie, pytał mnie, czy można ją u nas kupić. Odpowiedziałem, że rośnie na każdym trawniku. A to? Wygląda jak szczaw. Bo to jest szczaw. Nie jestem pewien, co to za odmiana, bo nie ma owoców. Wygląda mi na Rumex thyrsiflorus , czyli szczaw rozpierzchły

Pij soki na zdrowie

wręcz szkodliwe! W tym roku ekologiczne gospodarstwa z województwa kujawsko-pomorskiego zamierzają zdobyć rynki Czech i Kanady. - Ale przede wszystkim chcielibyśmy, aby świadomość ekologiczna rosła w Polsce. Aby soki i marynaty sprzedawały się nie tylko w Warszawie i dużych miastach. Obserwowałem kiedyś

Zjedz swój krem

roślin, ziół. Zainteresowała się nimi, kiedy poległa w walce z chwastami. - Okazało się, że chwasty nie istnieją. Każda roślina jest pożyteczna i ma potencjał leczniczy lub kosmetyczny - mówi. Zbiera je w lesie, ale i na miejskich skwerkach. Przekonuje, że nawet między blokami rosną skarby. Suszy je

Pszenica - samo zło?

cukier bardziej niż biały cukier, bardziej niż wiele czekoladowych batonów. Aż dziw bierze, że mimo to dietetycy wciąż zalecają zwiększone spożycie pełnoziarnistego pieczywa. Im więcej pszenicy jesz, tym wyżej i częściej rośnie u ciebie poziom cukru we krwi. Tak więc zwiększone spożycie pszenicy, które

Słodka Wielkanoc

wysokości formy - będzie rosło przed i w trakcie pieczenia). Odstaw w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. Gdy wyrośnie, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz ok. 45 minut. Po upieczeniu wyjmij babkę z formy, ostudzoną udekoruj płynną konfiturą owocową oraz lukrem. Autor: Tomasz Deker Zobcz

Celiakia

Może jestem upośledzona, ale i tak mam szczęście - bo wiem, że choruję. W Polsce wykrywa się tylko ok. 10 % przypadków celiakii, pozostałe 90% albo nie wie, że choruje albo myli objawy, anemii, biegunek i depresji z realnym źródłem swoich problemów zdrowotnych. Celiakia - co to jest? Celiakia