kakao na mleku bez cukru

Paulina Zduniak

Kakaowe przysmaki - 7 przepisów

Kakaowe przysmaki - 7 przepisów

Niegdyś składnik tradycyjnego napoju Majów i Azteków, a dziś jeden z produktów, jakie znajdziemy w niemal każdej kuchni. Dzięki niemu przygotujemy nie tylko wyśmienity napój (w sam raz na niepogodę), pełne aromatu ciasta, jak i apetyczne naleśniki czy pierogi.

Prosty przepis na domowe łakocie, czyli jak zrobić blok czekoladowy?

Blok czekoladowy prawdziwą furorę robił w czasach PRL-u, gdy niełatwo było o czekoladę. Choć w dzisiejszych czasach sklepowe półki niemal uginają się pod ciężarem różnorodnych słodkości, wielu z nas wciąż go przygotowuje - nie tylko z sentymentu. Sprawdź co zrobić, aby wyszedł perfekcyjnie, a także jak przygotować go w wersji białej oraz wegańskiej.

Kasza manna niebanalnie - 6 przepisów

Kasza manna jest dobra tylko dla dzieci? Nic bardziej mylnego! Możesz z niej wyczarować prawdziwe pyszności, które zasmakują całej rodzinie.

Ciasta czekoladowe - 10 przepisów, które musisz wypróbować

Ciasta czekoladowe - 10 przepisów, które musisz wypróbować

) Przepis z bloga truetastehunters.blogspot.com   Spód: 60 ml płynnego oleju kokosowego 60 g cukru brązowego muscavado 3 łyżki mleka roślinnego 120 g mąki gryczanej 2 łyżki dobrej jakości  kakao 70 g  orzechów laskowych (bez skórek) 1/2 łyżeczki  cynamonu szczypta

Kawowe smakołyki

Kawowe smakołyki

ciasto: 220 g miękkiego masła 2 szklanki (440 g) cukru 4 jajka 2 szklanki (300 g) mąki pszennej 1/2 szklanki (60 g) ciemnego kakao 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka (250 ml) mleka 3,2 proc. masło do natłuszczenia tortownic krem: 2 łyżki (40 ml) bardzo mocnego

Wszystkie smaki czekolady

Wszystkie smaki czekolady

: 2 piersi z kurczaka 4 plastry szynki parmeńskiej 2 słodkie pataty 100 ml mleka kokosowego 4 łyżki startej gorzkiej czekolady 50 g rozpuszczonego masła pół pieczonej czerwonej papryki bez skóry i pestek 1 łyżka brązowego cukru sól pieprz Pierś z kurczaka rozbij jak na kotlety. Na folii aluminiowej

Słodkie zimowe menu

Słodkie zimowe menu

(przepis Aneta Kosiba) Ciasto: 2 i 1/3 szklanki (350 g) mąki pszennej 1 kostka bez 1 łyżki (185 g) zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody szczypta soli Nadzienie: 800 g twardych jabłek, np. szarych renet 1 szklanka (125 g) cukru pudru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki

Cukier do polew - nowość marki Diamant

Cukier do polew - nowość marki Diamant

idealną polewę! 250 g Cukru do polew połącz z 25 ml zimnej wody, a łatwo i szybko przygotujesz lukier na miarę szefa kuchni! - Śnieżnobiała - Elastyczna - Gładka - Nie kruszy się i nie pęka - Ładnie przylega do powierzchni zdobionych wypieków - Naturalna, bez dodatku sztucznych barwników, aromatów i

Pyszności na tłusty czwartek. Tak to się robi na świecie!

Pyszności na tłusty czwartek. Tak to się robi na świecie!

czekolada: 1 l pełnotłustego mleka 1/2 łyżeczki  cynamonu 1 świeża zielona papryczka  chilli 2 czubate łyżki cukru trzcinowego 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej 15 dag dobrej gorzkiej  czekolady (70% kakao)   Sposób przygotowania Robimy ciasto na churros

Relaks w kuchni, czyli zapachy, które koją nerwy

Relaks w kuchni, czyli zapachy, które koją nerwy

chemicznie. W osobnej misce miksujemy jajka, dodając stopniowo cukier. Kiedy ten się już rozpuści, dodajemy mąkę. Następnie wlewamy masę czekoladową. Mieszamy dokładnie. Wsypujemy proszek do pieczenia i na końcu bazylię ze skórką cytrynową. Łączymy. Przelewamy do foremki. Pieczemy maksymalnie 30 minut, bez

Pączki na 7 sposobów

Pączki na 7 sposobów

g cukru 1 jajko 100 g masła 50 ml rumu 1 cytryna 1/2 laski starej wanilii sól 400 g konfitury z róży 1 i 1/2 kg smalcu cukier puder do posypania Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj 150 ml ciepłego mleka i 200 g mąki. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę

Ciepło? Zrób słodkości bez pieczenia!

Ciepło? Zrób słodkości bez pieczenia!

, dolej 7-8 łyżek wody i mieszaj do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wsyp mleko w proszku, energicznie mieszaj, aby powstała jednolita masa, bez grudek. Dodaj kakao według uznania (od ilości, jaką wsypiesz, będzie zależała intensywność czekoladowego smaku bloku i jego kolor. Zdejmij garnek z

Słodkie podarunki

Słodkie podarunki

dołek. Drożdże pokrusz i wymieszaj z łyżką cukru i ciepłym mlekiem, wlej do mąki, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodaj skórkę cytrynową i pomarańczową, resztę cukru, masło, jajko i żółtka. Wszystko zagnieć tak, by powstało elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw w

Słodkie 'bestsellery' - najlepsze wypieki na Wigilię i Boże Narodzenie

Słodkie 'bestsellery' - najlepsze wypieki na Wigilię i Boże Narodzenie

zasmakuje. "Pijana śliwka" Biszkopt: 5 małych jajek 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 2 i 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 małe budynie waniliowe bez cukru 4 żółtka 1 i 1/2 kostki masła 1 opakowanie

5 deserów z karmelem i toffi do wypróbowania w marcu

5 deserów z karmelem i toffi do wypróbowania w marcu

białego cukru 1 szklanka kwaśnej  śmietany 22% 1 łyżka masła Sposób przygotowania Cukier topimy na dość ciemny karmel (bez wody). Zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę i masło. Uwaga - może pryskać i się zbrylić ze względu na różnicę temperatur. Bez obaw - dalej gotujemy sos, aż cukier znów

Placki, racuszki, naleśniki - na osłodę

Placki, racuszki, naleśniki - na osłodę

waniliowego sól 30 g masła Banany obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy twarożek z marmoladą pomarańczową. Ziarna sezamu prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, wyjmujemy i studzimy. Robimy naleśniki: mieszamy mąkę, mleko, jajka, cukier waniliowy i szczyptę soli

Najlepsze pierniki

Najlepsze pierniki

1/2 łyżeczki sproszkowanych lub utłuczonych goździków 50 g skórki pomarańczowej 50 g miękkich rodzynek 50 g posiekanych migdałów bez skórki 50 g posiekanych suszonych fig W rondlu o grubym dnie z cukru przygotuj karmel. Zdejmij z ognia, dolej wodę, wymieszaj i ponownie postaw na ogień, zagotuj

17 ciast do upieczenia w listopadzie

17 ciast do upieczenia w listopadzie

ciasto. Podgrzewamy miód na polewę i polewamy tartę, pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem dekorujemy uprażonymi pekanami. Ciasto 130 g mąki 25 g  kakao 240 g cukru 80 ml wody 4 łyżeczki oleju roślinnego 2  jajka 60 ml  maślanki lub mleka 110 g masła 110 g

Mleko kokosowe - aromat orientalnej kuchni

Mleko kokosowe - aromat orientalnej kuchni

(Lawendowy Dom) Aromatyczna kasza jaglana z mlekiem kokosowym i owocami Połączenie czekolady i kokosa w tym deserze doceni każdy łasuch. Jeśli wolisz coś delikatniejszego wypróbuj nasz przepis na flan kokosowy . Pudding kokosowy z wiórkami czekoladowymi 3 jajka 20 dag brązowego cukru 1 szklanka mleka

Jak wyrzucić cukier z diety? 10-dniowy detoks od cukru

Jak wyrzucić cukier z diety? 10-dniowy detoks od cukru

się wygląd twojego ciała. Zauważysz, że cellulit stanie się mniej widoczny, schudniesz kilka kilogramów, twoja cera stanie się bardziej promienna. Poprawi się twoja koncentracja i jakość snu. Po 10 dniach bez cukru przekonasz się, że czujesz się lżej i o niebo lepiej. Zobacz: Cukier, sól, mąka i

11 przepisów na naleśniki

11 przepisów na naleśniki

przygotowania Gruszki obierz, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Zagotuj pół szklanki wody z cukrem, włóż gruszki i gotuj do miękkości. Wyjmij z syropu, osącz i ostudź. Przygotuj naleśniki: przesiej mąkę, dodaj kakao, kawę i szczyptę soli. Utrzyj mikserem z jajkami, mlekiem i stopionym

Owocowe desery na zimno

Owocowe desery na zimno

część pozostawiamy bez dodatków, do drugiej możemy wlać sok cytrynowy, trzecią zabarwić kakao, a kto lubi, niech doda bakalie albo alkohol. Układamy na przemian jasne i ciemne warstwy masy w szklaneczkach, zalewamy gęstniejącą galaretką, dekorujemy owocami. Składniki 25 dag

Szybko! Upiecz ciasto!

Szybko! Upiecz ciasto!

posyp z wierzchu cukrem pudrem. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Brownie to mocno czekoladowe i bardzo wilgotne ciasto rodem z USA. Będzie wyśmienite zarówno bez dodatków, jak i posypane cukrem pudrem, w towarzystwie gałki lodów waniliowych lub z dodatkiem bitej śmietany. Brownie bez glutenu 200 g czekolady

Pierniczkowe szaleństwo

Ciasto: 1 kg mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżka kakao 2 opakowania przyprawy do pierników 2 jajka 250 g masła 250 g cukru słoik (350 ml) płynnego miodu 1/4 szklanki mleka Do dekoracji: orzechy włoskie płatki migdałowe rodzynki drobno posiekana kandyzowana

Zamiast tabliczki

rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy bezę czekoladą i nakładamy krem kawowy. Przykrywamy drugą bezą, nakładamy warstwy czekolady i kremu. 1/2 szklanki mleka 1 kostka masła 2 szklanki cukru 5 łyżek kakao 1 szklanka mleka w proszku garść orzechów włoskich 2 paczki herbatników masło do smarowania formy Mleko

Deser w szklance - gotowy w kilka minut

krok :) Do 4 małych szklanek wkładamy małe porcje śliwek razem z powstałym w trakcie pieczenia sosem. Dodajemy jogurt i znowu śliwki. Przed podaniem posypujemy uprażonymi pistacjami (pistacje prażymy przez około 2 minuty na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu). Autor: Delimamma

Łatwe i pyszne desery bez cukru [8 PRZEPISÓW]

1. Kulki Rafaello bez cukru i glutenu Kasza jaglana ugotowana w mleku kokosowym stanowi świetną bazę do wielu dietetycznych deserów. Takimi słodkościami mogą raczyć się i alergicy i osoby chorujące na cukrzycę. fot.Agata Żychlinska Składniki: 1 filiżanka kaszy jaglanej 3 filiżanki mleka kokosowego

Najlepsze serniki - nie tylko od święta. Klasycznie!

] ARIETE mikser w okazje.info W sernikowym zestawieniu nie może zabraknąć również sernika bez spodu - czyli klasycznego, kremowego sernika wiedeńskiego z czekoladową polewą (zobacz również przepis na sernik wiedeński bez polewy czekoladowej). Pamiętaj, aby po upieczeniu i ostudzeniu

Niezawodne przepisy na desery w nowej książce Ani Starmach

chłodnym miejscu i pokrój, dopiero gdy masa stężeje. Mniam! dla 6 osób Pyszne pączki, które bez trudu możesz usmażyć w domu. Nie zawierają drożdży, więc nie musisz się martwić, czy ciasto wyrośnie. Są małe, więc nie muszą się długo smażyć. Czy to pączki idealne? Na to wygląda. 400 g mąki pszennej 300 ml

Śniadanie na rozgrzewkę

Banany obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy twarożek z marmoladą pomarańczową. Ziarna sezamu prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, wyjmujemy i studzimy. Robimy naleśniki: mieszamy mąkę, mleko, jajka, cukier waniliowy i szczyptę soli. Smażymy po kolei naleśniki

Sezon na śliwki. 14 przepisów ze śliwkami na ten tydzień

waniliowym i cynamonem, połową mieszaniny posypujemy ułożone na cieście owoce. Pieczemy 35 minut w 200°C (bez termoobiegu). Gorące ciasto posypujemy resztą cynamonowo-waniliowego cukru, kroimy i podajemy, gdy tylko przestygnie - najlepiej z porcją gęstej kwaśnej śmietany.   Uwaga: * Miskę z

Domowe lody - zrób to sam!

na godzinę. Zagotuj mleko ze śmietaną, ostudź. Wymieszaj ze zmiksowanymi owocami, resztą cukru i olejkiem. Zamroź, co jakiś czas mieszając. Uformuj kulki łyżką do lodów, posyp czipsami kokosowymi i miętą. Autor: Miesięcznik Kuchnia Bez dodatku mleka i cukru. Jeśli jesteś na diecie, możesz jeść

Karnawałowe słodkości - idealne na tłusty czwartek

BERGHOFF GEMINIS DOZOWNIK DO CUKRU PUDRU Silit Zestaw do cukru pudru Stalgast Dyspenser do cukru Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? źródło: Okazje.info Karnawałowa uczta nie może się również obejść bez puszystych pączków. Oprócz tych klasycznych, z konfiturą, w

Ciasta z owocami z ogródkowego krzaczka

Przygotowanie ciasta kruchego: Mąkę wymieszaj z kakao i solą. Przesiej do miski. Przygotuj formę do tart o średnicy 25 cm. Dodaj do mąki cukier i wszystko ponownie wymieszaj. Masło pokrój w kostkę i wetrzyj je w mąkę. Mieszanina ma przypominać bułkę tartą. Dodaj żółtka jaj i całość szybko wyrób na elastyczne i

Zachwycające desery z malinami

śmietanki 36-proc. 5 dag brązowego cukru 2 łyżki kakao 12 małych bezików 60 dag malin cukier puder Śmietankę ubij z cukrem, dodaj przesiane kakao. Wrzuć pokruszone bezy, wymieszaj. Na koniec dodaj pogniecione widelcem maliny (10 sztuk odłóż do dekoracji) i delikatnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż

Naleśniki w 10 odsłonach

migdałowych po 1.5 szklanki mleka i gazowanej wody mineralnej 1 łyżeczka wódki 1 łyżka oleju szczypta soli 6 łyżek oleju Do polania: 2 łyżki masła 1 łyżeczka miodu 1/3 szklanki wódki Nadzienie: 40 dag melona (bez skóry) 3/4 tabliczki mlecznej czekolady (7.5 dag) 2 łyżki śmietany 30-proc. 1 łyżeczka otartej

Deser z nietypowym składnikiem

, dodając stopniowo cukier. Kiedy ten się już rozpuści, dodajemy mąkę. Następnie wlewamy masę czekoladową. Mieszamy dokładnie. Wsypujemy proszek do pieczenia i na końcu bazylię ze skórką cytrynową. Łączymy. Przelewamy do foremki. Pieczemy maksymalnie 30 minut, bez nawiewu. Pozwalamy ciastu lekko

Kawowe słodkości

kuchni Babeczki: 185 g miękkiego masła 125 g drobnego brązowego cukru 2 jajka 2 łyżeczki esencjonalnej kawy szczypta soli 155 g mąki pszennej 100 g maślanki na czubku łyżeczki proszek do pieczenia   Beza: 2 białka 100 g cukru pudru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej   Natłuść 12 foremek do

Niezła babka (wielkanocna)!

płaska łyżeczka proszku do pieczenia 300 g masła 1 opakowanie szafranu (1/2 g) 50 ml mleka 150 g bakalii (rodzynki suszone oraz śliwki lub morele i żurawina) Szafran namocz w letnim mleku. Jajka, żółtka i cukier ubij na puszystą masę. Ubij na sztywno pianę z białek i odrobiny soli i

Menu dnia z gorącą czekoladą

Gorąca czekolada z piankami 4 porcje Składniki: 5 łyżek kakao 3 łyżki cukru 1 l mleka 1 szklanka śmietany kremówki ok. 20 małych marshmallows (pianek) Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie składniki w garnuszku (na małym gazie). Następnie rozlej gorące kakao do kubków i do każdego włóż kilka pianek

Blok czekoladowy

Składniki: 250 g masła roślinnego 3/4 szklanki cukru 500 g mleka w proszku 3 łyżki kakao 5 paczek herbatników petit beurre Przygotowanie: W garnku na bardzo małym ogniu rozpuść masło roślinne, wsyp cukier, dolej 7-8 łyżek wody i mieszaj do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wsyp mleko w

Desery i koktajle owocowe - gotowe w 10 minut, albo mniej

kremem cytrynowym i truskawkami (dla 4-6 osób)   Składniki 500 g świeżego sera  ricotta 4 łyżki cukru pudru 2 garści  wiśni lub czereśni (bez pestek) po kawałku ciemnej i białej  czekolady kruche ciasteczka (mogą być pełnoziarniste)   Sposób przygotowania

Desery tylko dla dorosłych

cukru i pół litry mleka połącz i zagotuj. Pozostałe mleko wlej do miseczki, dodaj obydwie mąki, żółtka i zmiksuj. Następnie powoli wlej do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotuj na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Pozostaw do wystudzenia. Masło utrzyj z pozostałym cukrem. Gdy masło

60 sposobów na zdrowe słodycze [FRAGMENTY KSIĄŻKI KUCHARSKIEJ]

leżakuje w lodówce całą dobę. Gotowe ciasto dzielimy na 10 części i każdą z nich wykładamy foremkę do babeczki. Ciasto jest niezwykle kruche, więc musimy to robić bardzo ostrożnie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) około 15 minut, dopóki się nie przyrumienią. Mango obieramy ze skóry i

Blok czekoladowy na deser, czyli menu dnia na poprawę humoru

dzieciństwa, lecz także propozycja na poprawę humoru. Wykorzystaj przepis w ciągu tygodnia, ponieważ przygotowanie smakołyku nie zajmie ci wiele czasu. Składniki: mleko w proszku 500 dag kostka margaryny pół szklanki wody 6 łyżek kakao 2 szkalnki cukru herbatniki można dodać rodzynki Mleko w proszku

Świąteczne pierniczki inaczej - w wegańskiej i ekologicznej wersji

pieprzu - szczypta soli - 2/3 szklanki drobnego cukru trzcinowego brązowego (staram się unikać cukru w wypiekach i dlatego wymieniam to na 6 łyżek syropu z agawy dodatkowo, ale możecie użyć tego, na co macie ochotę - 3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów (bez cukru) - 1,5 łyżeczki sody

Grzybek tybetański. Jak zrobić z niego kefir? [PRZEPIS]

powtórzyć czynność i zanurzyć grzybka w mleku sojowym- polecam domowe, lub organiczne bez cukru i konserwantów. 1. Zdobądź ziarna grzybka tybetańskiego* 2. Zalej go mlekiem roślinnym i odstaw na 24-48 godzin w słoiczku przykrytym gazą/filtrem do kawy/bawełnianym materiałem. 3. Zamieszaj gotowy kefir

Czy kawa tuczy?

kawy - jakie wybrać? Nie wyobrażasz sobie kawy bez mleka? Niestety ono znacząco podnosi kaloryczność napoju. Dlatego, jeżeli zależy nam na szczupłej sylwetce, wybierajmy mleko odtłuszczone lub pochodzenia niezwierzęcego - sojowe, migdałowe lub ryżowe. Te produkty są niskokaloryczne, posiadają niewielką

Marne resztki... brownie. Wyniki konkursu

tartę o średnicy ok. 20 cm) Przepis z bloga truetastehunters.blogspot.com   Spód: 60 ml płynnego oleju kokosowego 60 g cukru brązowego muscavado 3 łyżki mleka roślinnego 120 g mąki gryczanej 2 łyżki dobrej jakości  kakao 70 g  orzechów laskowych (bez skórek) 1/2

Wielkanoc na słodko

. Piekarnik rozgrzewamy do 160°C. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą, kremową masę. Dodajemy twaróg i mieszamy. Masę sernikową łączymy z kakao, roztopioną czekoladą i esencją waniliową. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Masę przelewamy do

Kawa na ochłodę - lody, koktajle, desery

trzecią warstwę: śmietanę wymieszaj z cukrem i ubij, żelatynę rozpuść w 1-2 łyżkach ciepłej wody i wymieszaj z ubitą śmietaną, ostudź. Rozlej do gotowych galaretek i wstaw do lodówki do zastygnięcia. Autor: Aneta Kosiba Panna cotta waniliowo-kawowa Szukasz pomysłu na pyszny deser bez pieczenia? Ten

Różowe desery z rabarbarem i truskawkami. Mon amour

. Usmaż na złoto w głębokim oleju (1-2 minuty). Osącz z nadmiaru tłuszczu, wyjmij wykałaczki. Sakiewki podawaj polane sosem porzeczkowym, udekorowane pozostałymi truskawkami i miętą. Naleśniki z kakao Składniki 4 szklanki obranych i pokrojonych  truskawek 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki

Dietetyczne desery. Słodko i zdrowo! [5 PRZEPISÓW]

. Nie bez powodu nazywana jest "królową kasz". W sezonie przeziębieniowym zwróćmy uwagę na jedną z jej prozdrowotnych właściwości - kasza jaglana pomaga zmniejszać stan zapalny błon śluzowych, a co za tym idzie, skutecznie zwalczać katar. Warto zatem przekonać do jej walorów dzieci, a jak to

Smakowite podarunki, czyli co zabrać na przyjęcie?

wyśmienitym dodatkiem do grillowanych kiełbasek. Pszenno-razowy chleb do odrywania z masłem ziołowym Chlebek (na tortownicę o średnicy 22 cm): 40 g drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki ciepłej wody 300 g mąki pszennej razowej 300 g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli

Jesienne wypieki

Jeśli nie przepadasz za tradycyjnymi szarlotkami, możesz wypróbować nasz przepis na szarlotkę brzoskwiniową . Kanadyjska szarlotka froda 4 jabłka golden delicious 1,5 szklanki mąki pszennej 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej 8 dag masła 1,75 szklanki brązowego cukru 2 jajka 2 łyżki mleka 2,25

Świąteczne serniki naszych blogerów

4 jajka 2 5 szkl. ugotowanego ryżu długoziarnistego 1 puszka słodzonego mleka kondensowanego Herbatniki i cynamon połącz z roztopionym masłem. Gotową masą wyłóż spód tortownicy. Ser zmiksuj wraz z cukrem i cynamonem. Do puszystej masy dodaj jajka i delikatnie zmiksuj całość na niskich obrotach

Słodkie prezenty - wyniki konkursu

sosem czekoladowym, miętą i odrobiną granatu. Autor: Sylwester Watrak 300 g płynnego miodu (1 szklanka bez 2 łyżek) 180 g masła 4 łyżki brązowego cukru 1 małe jajko 2 żółtka 2 łyżki kakao 700 g mąki (plus do podsypywania) 1 łyżeczka sody 2 łyżki korzennej przyprawy do piernika Dodatkowo: 100 g

Szybkie "małe co nieco". 10 przepisów na ciasteczka

Biały Są tacy, który nie wyobrażają sobie słodyczy bez czekolady. Dla nich mocno czekoladowy przepis na około 35 pysznych ciasteczek. 400 g mąki pszennej 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 200 g masła 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady 150 g cukru przepis na 35 szt. Suche

Cukierek albo psikus!

proszku do pieczenia szczypta soli Na lukier: 200 g cukru pudru, 1-2 łyżki wrzątku W misce utrzyj masło z cukrem i jajkiem na jednorodną masę. Dodaj mąkę przesianą z kakao, przyprawami, proszkiem do pieczenia i solą. Zagnieć ciasto, uformuj je w dysk i zawiń w folie spożywczą. Schowaj do lodówki na

Co zrobić z kruchych ciasteczek?

. Gotowy ganasz odstawiamy na bok. Masło rozpuszczamy do pierwszego zagotowania. 150 ml mleka mieszamy z cukrem i kakao. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu do uzyskania jednorodnej masy. Gdy masa będzie gotowa zaczynamy wlewać ciepłe masło tak, aby powstała emulsja (jeśli emulsja zwarzy się dodajemy

Wigilia regionalnie

migdały bez skórki, masło, kakao, miód i szczyptę soli. Wszystkie składniki zagotuj. Bułki pokrój i ułóż w salaterce, przekładając kolejne warstwy masą makową. Odstaw makiełki na kilka godzin, podawaj na zimno. Postnica z Podkarpacia Przygotuj: - 2 szklanki pęczaku, - 1 szklankę suszonych śliwek

Gruszki dla początkujących i zakochanych

gruszki: w szerokim rondlu mieszamy litr wody z sokiem pomarańczowym, cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Zagotowujemy, mieszając, a gdy cukier się rozpuści, układamy gruszki - w jednej warstwie, przecięciem do góry. Gotujemy bez pokrywki na małym ogniu 15 minut: gruszki powinny być miękkie, ale

Rozkosz dla podniebienia

, stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy, aż powstanie gładka, lśniąca masa. Dodajemy suche składniki i mieszamy, aż utworzy się masa podobna do ciasta naleśnikowego (nie można mieszać za długo, bo beza będzie za sucha). Wlewamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy kółka (3-4 cm średnicy) na blachę wyłożoną

Świąteczne wypieki

g skórki pomarańczowej 50 g miękkich rodzynek 50 g posiekanych migdałów bez skórki 50 g posiekanych suszonych fig W rondlu o grubym dnie z cukru przygotuj karmel. Zdejmij z ognia, dolej wodę, wymieszaj i ponownie postaw na ogień, zagotuj. Dodaj miód oraz kakao - tylko podgrzej i odstaw do

Dzień matki. Nie ma jak u mamy

Składniki 1 szklanka mleka 2 szklanki cukru 250 g masła 4 łyżki kakao 2 szklanki mąki pszennej 15 g proszku do pieczenia 15 g cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4   jaja 1 łyżeczka octu masło i bułka tarta do przygotowania formy 1 słoik dżemu

"Kuchnia fit" - nowa książka Konrada Gacy

na opakowaniu. Składniki: mąka orkiszowa, 150 g jajka, 2 szt. mleko 2%, 250 ml roztopione masło bez soli, 3 łyżeczki wiśnie, 100 g pomarańcza, 150 g świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, 150 ml cukier brzozowy, 3 łyżki Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, mleko i dokładnie miksujemy. Odstawiamy ciasto

Piernik - staropolski przepis na święta

rodzynek 50 g posiekanych migdałów bez skórki 50 g posiekanych suszonych fig W rondlu o grubym dnie z cukru przygotuj karmel. Zdejmij z ognia, dolej wodę, wymieszaj, ponownie postaw na ogień i zagotuj. Dodaj miód oraz kakao - tylko podgrzej i odstaw do wystygnięcia. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem

Moje wypieki - zwycięskie przepisy konkursowe

wykonać z tych samych składników tylko do części mleka, którą wlewamy do budyniu, dodać 2 łyżki ciemnego kakao. Placki przełożyć kremem jasnym i ciemnym. Posypać cukrem pudrem i udekorować np kwiatami. Składniki: 1,5 szklanki prażonych orzeszków ziemnych (bez soli) pół kostki masła pół szklanki brązowego

Zimowe przetwory

czubata łyżka mielonego  imbiru 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego duża garść całych  migdałów bez skórki Sposób przygotowania Gotujemy buraki do miękkości (1 godz.). Odcedzamy je i kroimy w małą, równą kostkę, a następnie wrzucamy do garnka z grubym dnem, wsypujemy cukier

Solidna, sycąca, prosta. Raczej niedroga. Kuchnia góralska

15 dag suszonych  śliwek bez pestek 15 dag suszonych  gruszek 1 litr serwatki 1/2 l mleka 1/2 szklanki  śmietany 22-proc. 1 łyżka mąki sól i cukier do smaku   Sposób przygotowania Gruszki i śliwki zalej litrem wody, mocz całą noc, a potem ugotuj w tej samej

Domowe przepisy na słodycze

może da się wychować dzieci bez wytworów przemysłu cukierniczego? Słodkie, ale zdrowe ? czy to w ogóle jest możliwe? Czy cukier krzepi, czy wręcz odwrotnie? Jako mama wciąż zadaję sobie te pytania i szukam na nie racjonalnych odpowiedzi. Spróbujmy stawić czoła słodkiemu potworowi! Alternatywą dla

Z gorącą czekoladą - wyniki konkursu

połączy całkowicie z masą - wbij drugie i znów utrzyj. Do masy czekoladowej dodaj chili, mąkę i sól. Posmaruj masłem i posyp cukrem ramekiny lub inne foremki, a następnie napełnij ciastem (do 2/3 wysokości). Wstaw je na blachę napełnioną wodą i piecz bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, aż

21 obowiązkowych dań do wypróbowania w lutym

mleka skondensowanego 2/3 szklanki gęstej śmietanki tortowej (36%) 6 saszetek herbaty Earl Grey 100 g cukru 8 łyżek masła pokrojonego na kawałeczki 150 g startej gorzkiej  czekolady (min. 70% kakao)   Oraz: sól maldon (w płatkach) do posypania ciasta  

Owoce na ostro

skórka z cytryny pokrojona w paseczki 4 łyżki cukru sok z cytryny Półtorej szklanki wody zagotować z cukrem i przyprawami, bez soku cytrynowego. Gotować ok. 15 minut na małym ogniu. Dodać sok z cytryny, doprawić. Sos powinien być słodko - kwaśny z pikantno-korzenną nutą. Obrane owoce pokroić w

Obiad jak u mamy

(zawierają sporo cukru resztkowego, który z naturalną kwasowością daje wrażenie odświeżenia bez zbędnej słodyczy). Innymi znanymi apelacjami, gdzie głównym szczepem jest chenin blanc, są Anjou, Montlouis czy Saumur, dają głównie wina wytrawne. Natomiast Bonnezaux i Coteaux du Layon to miejsca, gdzie powstają

13 przepisów na lody do wypróbowania w tym tygodniu

śmietanę, mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Pistacje obieramy z łupin i grubo siekamy, figi kroimy w paseczki. Lody podajemy polane sosem karmelowym i posypane pistacjami oraz figami.   Autor Tomek Woźniak Pyszne lody w 5 minut, bez dodatku cukru. Spróbuj

8 lekkich deserów z owocami do zrobienia w tym tygodniu

puder   Sposób przygotowania Śmietankę ubij z cukrem, dodaj przesiane kakao. Wrzuć  pokruszone bezy, wymieszaj. Na koniec dodaj pogniecione widelcem maliny (10 sztuk odłóż do dekoracji) i delikatnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż przezroczystą folią. Przełóż do niej masę i wygładź wierzch

Sernik na zimno - najlepszy na lato

drobne sitko i czekamy, aż ścieknie ?serwatka?. Gdy serek będzie gęsty i zupełnie zimny, miksujemy go z masłem i cukrem, dzielimy na 2-3 części. Jedną część pozostawiamy bez dodatków, do drugiej możemy wlać sok cytrynowy, trzecią zabarwić kakao, a kto lubi, niech doda bakalie

Torcik łatwy i niebanalny

mąką, dalej ubijamy, aż do uzyskania sztywnej bezy. Wsypujemy pozostały cukier z mąką i bardzo delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy kakao i znów delikatnie mieszamy. Pianę z mąką i cukrem dzielimy na trzy porcje. Rozsmarowujemy ciasto na papierach w granicach narysowanych okręgów, delikatnie

Smaczne i piękne święta według Agnieszki Maciąg - przepisy z książki "Smak świąt"

trzcinowego 75 g miękkiego masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez fosforanów) 15 g cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu Dekoracja: garść wiórków kokosowych garść grubego cukru trzcinowego odrobina mielonego cynamonu Wykonanie Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra i dół). Utrzyj na gładko masło i

Tradycyjne potrawy. Kuchnia śląska

, pokrój na kawałki. Obierz i pokrój włoszczyznę. Posiekaj cebulę, a boczek pokrój w małą kostkę. W garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę i 2/3 boczku. Dodaj ziemniaki i włoszczyznę, smaż przez chwilę. Wlej bulion, wrzuć 2 gałązki majeranku. Zagotuj, zmniejsz ogień, gotuj bez pokrywki około 15

Zdrowe słodycze - to nie jest niemożliwe!

spróbujcie. Nie tylko ja byłam zaskoczona tym, jak bardzo jest dobre. CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZY JAGLANEJ Do przyrządzenia tego ciasta potrzebujesz czterech składników: - 200 gramów kaszy jaglanej; - trzech dużych bananów; - 100 gramów kakao; - 150 gramów miodu. Ja dodaję także wiórki kokosowe, ale bez nich

Wiśnie czy czereśnie?

uprażonymi na patelni pistacjami.   Polędwiczki wieprzowe z wiśniami 12 dag cukru 3 łyżki octu winnego 150-200 ml piwa 50 dag wiśni (bez pestek) 4 nieduże polędwiczki wieprzowe 60 ml oliwy 50 ml oleju orzechowego 4 cykorie (oczyszczone i pokrojone w wąskie paski) 10 dag pistacji (uprażonych na suchej

Ciasta z jesiennymi owocami - nie tylko tradycyjne

czekolady. 30 dag ciasta francuskiego 1 puszka gruszek (45 dag) Krem czekoladowy: 1 budyń czekoladowy 2 cukry waniliowe (3 2 dag) 450 ml mleka 10 dag śmietanki 36-procentowej 1 łyżka kakao w proszku Ciasto rozmroź. Gruszki osącz i pokrój na cząstki. Przygotuj krem: budyń i cukier waniliowy rozmieszaj

Jesienne desery

. Możesz tego uniknąć, jeśli będziesz go przechowywać w zamkniętym pojemniku bez dostępu wilgotnego powietrza. przepis na 4 porcje biszkopt: 50 g mączki migdałowej 50 g cukru pudru 10 g mąki pszennej tortowej 1 - 2 (60 g) białka 40 g cukru mus: 200 g mlecznej czekolady 60 g mleka (w temp. 50 st. C) 400 g

Światowy Dzień Pieczenia inspiruje!

połączyć serek śmietankowy z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. W osobnej misce ubić na sztywno śmietanę i połączyć z masą serową. 12. Dolną warstwą tortu będzie ciasto czekoladowe z jagodami. Posmarować je masą serową. Jako drugą warstwę ułożyć biszkopt bez dodatków, posmarować masą i posypać pozostałymi

Baw się, jedz i nie tyj! Zdrowe menu karnawałowe

właśnie jej należy używać (oddzielonej wody nie dodajemy do części stałej). Bardzo zbitą, w pięknym kolorze czystej bieli, masę kokosową, wybieramy z puszki, przekładamy do miski i miksujemy na niewielkich obrotach. Wystarczy kilka minut, aby uzyskać efekt bitej śmietany (bez żadnych dodatków, takich jak

Słodkie buongiorno, czyli śniadanie po włosku

, dociskamy dłonią. Posypujemy posiekanymi orzechami i migdałami oraz czekoladą i ponownie dociskamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy 35 minut. Po wystudzeniu wyjmujemy z formy i kroimy na kawałki. Bez cukru, mąki, tłuszczu? Sprawdź nasze przepisy na batoniki owsiane z bakaliami

Kolacja dla dzieci

śpieszyć, to przygotowania do snu i zasypianie przebiega nam nadzwyczaj sprawnie i bez problemu zdążam na film o 20.15... W całym tym wieczornym rytuale przygotowań do snu ważna jest kolacja. Moja babcia zawsze do kolacji dawała mi ciepłe mleko, twierdząc, że to najlepsza metoda na dobry sen. Ja czasami

Desery po włosku

(najlepiej włoskich amaretti)filiżanka kawy4 łyżki rumu5 jajek200 g cukru50 g kakao Na karmel:1 litra mleka + 100 g cukru Mleko gotujemy i studzimy. Po ostudzeniu mieszamy z oboma rodzajami ciastek. Następnie dodajemy kawę, rum i łączymy wszystkie składniki, dokładnie mieszając. Jajka ubijamy w misce z

Pieczona kaczka, babka, mazurek i jeszcze pasztet, czyli wielkanocne pieczenie

delikatnie do masy bez kakao, drugą do masy z kakao. Obie masy nakładamy łyżką naprzemiennie do formy, wkładamy do piekarnika. Pieczemy 48 minut w 180oC. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 4  żółtka 50 g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą

Dietetyczne desery [6 przepisów]

, słusznym krokiem zwykle jest rezygnacja ze słodyczy. Zawierają bowiem dużo kalorii, cukru, wysoko przetworzonej mąki, a często również tłuszczu . Nierzadko również naładowane są konserwantami, co oznacza negatywny wpływ nie tylko na sylwetkę, ale również zdrowie. Mars, woda smakowa, jogurt owocowy: co

Kokosowe przysmaki - nie tylko na słodko

gładka). Rozgrzewamy patelnię (bez dodatku tłuszczu) i smażymy pancakes. Ja na jedną sztukę zużywałam około 2 łyżki masy. Podajemy na ciepło np. z sosem kokosowo-czekoladowym i malinami. Przygotowanie sosu: Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gdy cukier już się dokładnie

Smakołyki na Dzień Dziecka

. Foremki do lodów napełnij najpierw częścią musu, zamroź go i kiedy stwardnieje, wlej część z maślanką, włóż przykrywkę z patyczkiem i zamrażaj, najlepiej przez całą noc. Autor: Zuzanna Wiciejowska Pyszne lody w 5 minut, bez dodatku cukru. Idealne na Dzień Dziecka Cuisipro foremki do

Maia Sobczak prezentuje przepisy z dynią

dla 6 osób - przygotowanie: 30 minut - Pieczenie: 25 minut   Składniki 1 szklanka mąki orkiszowej (typ 450) szczypta gorzkiego  kakao 1/4 szklanki mleka orzechowego 2 płaskie łyżki rozpuszczonego masła klarowanego 2 łyżeczki cukru trzcinowego utartego z 1/4 łyżeczki

Wasze ulubione ciasta na Światowy Dzień Pieczenia

czekoladowe (na 12 sztuk) 1 i 1/4 (190 g) szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 125 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1/2 szklanki (125 ml) mleka 3 proc. 100 g gorzkiej czekolady Krem: 250 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30 proc. 70 g

Twój popisowy deser - zwycięskie przepisy konkursu

manną i układam śliwki. Piekę placek przez 30 minut w 185 stopniach. Można posypać cukrem pudrem. Składniki (na 8 kokilek): 800 ml mleka 100 g biszkoptów (kocich języczków) 120 g ciasteczek amaretti 50 g gorzkiego kakao 100 g  cukru + 200 g na karmel 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku 5 jajek

Nowoczesne torty

temp. pokojowej beza czekoladowa: 75 g białek 10 g cukru (1) 50 g cukru pudru (2) 30 g cukru (3) 25 g cukru pudru (4) 20 g zmielonych migdałów 10 g kakao syrop do biszkoptów: 250 g mleka 40 g cukru 75 g gorzkiej czekolady 60 proc. glazura z mlecznej czekolady: 300 g mlecznej czekolady 125 g

Rozgrzewające napoje - sprawdź co wypić, gdy przemarzniesz

gorzkiej czekolady (możesz też użyć czekolady mlecznej - napój będzie słodszy). Dolej mleko i podgrzewaj, mieszając, na małym ogniu. Dopraw według uznania szczyptą papryki i imbiru. Podawaj udekorowaną bitą śmietaną i posyp cynamonem lub kakao. Autor: palce lizać To absolutna klasyka, o której chyba nie

8 dań z wiśniami do ugotowania w tym tygodniu

(dla 2 osób)   Składniki 125 g (1 kulka najlepiej di Bufala z bawolego mleka)  mozzarelli 6 filecików  anchois garść  wiśni lub czereśni (bez pestek) garść liści  rukoli 4 łyżki oliwy sól, pieprz   Sposób przygotowania Na talerzu układamy