marynata z imbirem do kurczaka

materiały prasowe

Obiad z dwóch dań, czyli rosół orientalny z kolendrą i imbirem, a na drugie - pieczony Kurczak Zagrodowy w panierce kokosowej

Obiad z dwóch dań, czyli rosół orientalny z kolendrą i imbirem, a na drugie - pieczony Kurczak Zagrodowy w panierce kokosowej

Jesienną porą wybierz się w kulinarną podróż po orientalnych, rozgrzewających smakach i aromatach. Rosół z kolendrą, imbirem i makaronem ryżowym to idealne połączenie tradycji z nowoczesnością, a pieczone elementy kurczaka z kokosową nutą są pyszną i zdrową propozycją na drugie danie. Mięso Kurczaka Zagrodowego z Podlasia jest niezwykle soczyste, kruche i delikatne, dlatego doskonale komponuje się z wyrazistymi, bardzo aromatycznymi smakami Orientu. Proste, ale efektowne w przygotowaniu dania w klimacie Dalekiego Wschodu, to oryginalny sposób na obiad, który wyśmienicie smakuje i pobudza zmysły!

Kurczak pieczony - idealny na piknik!

Chrupiące, złociste udka lub skrzydełka z kurczaka świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe, jak i prowiant na piknik. Chcesz je zabrać na wynos? Jako uzupełnienie piknikowego menu zabierz sałatkę oraz świeżą bagietkę lub sałatkę makaronową (najlepiej z grubszego makaronu).

Zdrowe i wygodne grillowanie z marką Sencor

Sezon na grillowanie trwa! Potrawy z rusztu to świetny pomysł na ciepły posiłek, który szybko przygotujemy dla większego grona osób. Elektryczny grill stołowy Sencor to lekki i łatwo przenośny sprzęt, idealny do grillowania w domu i ogrodzie w ciągu całego roku. Dzięki grillowi marki Sencor o nieprzywierającej powłoce powierzchni grillującej, możemy przyrządzić potrawy i przekąski w zdrowy sposób, bez dodawania tłuszczu. Ten model grilla posiada wygodną automatyczną regulację temperatury w zakresie 100 - 220°C oraz funkcję utrzymania temperatury do 60°C, która pozwoli na dłużej zachować ciepło przygotowanych produktów. Dwie powierzchnie grillujące: gładka i karbowana umożliwiają przyrządzenie różnych rodzajów składników w tym samym czasie.

Imbir - pobudza i pieści zmysły

Imbir - pobudza i pieści zmysły

zielone, bez pestek, posiekane  papryczki chilli 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju 1 szklanka gęstego  jogurtu   Sposób przygotowania Miksujemy imbir z czosnkiem, sporą szczyptą soli, sokiem cytrynowym i 2 łyżkami wody. Kurczaka wkładamy do miski, nacieramy

Kokosowe, migdałowe, sojowe - mleka roślinne coraz bardziej popularne

Kokosowe, migdałowe, sojowe - mleka roślinne coraz bardziej popularne

przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 6 Poziom trudności: łatwe Składniki: 600 g piersi z kurczaka 1 szt. Esencji do duszonego kurczaka Knorr 200 ml mleka kokosowego 100 g masła orzechowego 1 łyżka miodu 2 papryczki chilli 50 g świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 pęczek świeżej kolendry 1 cytryna 1 łyżeczka

9 przepisów z kurczakiem. Sposoby na niedzielny obiad

9 przepisów z kurczakiem. Sposoby na niedzielny obiad

sojowego 600 g  ananasów z puszki 50 g cukru trzcinowego   Sposób przygotowania Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Udka układamy na natłuszczonej blasze. W miseczce mieszamy imbir, paprykę, cebulę i sól czosnkową, dodajemy ocet. Połową mieszaniny smarujemy kawałki kurczaka, pieczemy

Szaszłyki z kurczaka

Szaszłyki z kurczaka

przygotowania:Umyte, oczyszczone i osuszone filety z kurczaka zalać marynatą przygotowaną poprzez zmiksowanie oleju sezamowego (lub oliwy) z przyprawą do potraw Kucharek i odstawić na godzinę do lodówki. Zamarynowane piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, nadziać na szpadki, usmażyć na patelni grillowej

Odrobina egzotyki. Sycące zupy azjatyckie

Odrobina egzotyki. Sycące zupy azjatyckie

ogniu, aż ryż zmięknie. Nie odcedzamy. Kawałki kurczaka polewamy sokiem z limonki, uprzednio wymieszanym z łyżeczką soli, i odstawiamy na ok. 5 minut. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy biały pieprz i marynowanego kurczaka. Mieszając, smażymy przez parę minut. Do małych

Kurczak egzotycznie - z pysznymi dodatkami

Kurczak egzotycznie - z pysznymi dodatkami

Taka lekka sałatka świetnie sprawdzi się zarówno w roli obiadu czy kolacji, jak i imprezowej przekąski. Aby była bardziej treściwa, możesz na przykład dodać do niej grzanki. Sałatka z kurczakiem w karaibskiej marynacie - przepis blogera "Karaibska" marynata: 1 plaster ananasa 2 łyżki

Zachowaj spokój i upiecz kurczaka

Zachowaj spokój i upiecz kurczaka

; Sposób przygotowania Łączymy wszystkie składniki marynaty. Wkładamy do niej pokrojone w długie wąskie paski piersi kurczaka, mieszamy, tak aby mięso było równomiernie pokryte zalewą. Odstawiamy na 30 minut. Rozgrzewamy wok (lub dużą patelnię), wlewamy olej z orzeszków ziemnych. Wrzucamy pokrojony w

Noworoczna dieta? Sałatki, które się nie znudzą [PRZEPISY BLOGEREK]

Noworoczna dieta? Sałatki, które się nie znudzą [PRZEPISY BLOGEREK]

pomocą łyżki (lub miksując na niższych obrotach). Marynatą zalewamy piersi kurczaka, szczelnie przykrywamy i odstawiamy na ok. dwie godziny do lodówki. Po tym czasie smażymy kurczaka z obu stron na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Po usmażeniu kroimy w ok. 1,5 cm paski. Sałatka: Na talerzu rozkładamy

Niebanalne dania z kurczaka

Niebanalne dania z kurczaka

łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w płatkach (ewentualnie chilli, jeśli wolimy ostrzejszy smak) 6 podudzi  kurczaka   Sposób przygotowania Mieszamy sok arbuzowy z octem, cukrem, sosem sojowym, olejem, musztardą, czosnkiem i płatkami papryki. Marynatą polewamy udka, wstawiamy na noc do

Na chłodne dni - obiady z ciepłych krajów

Na chłodne dni - obiady z ciepłych krajów

, którym potrzebna jest bardziej sycąca wersja, mogą zjeść ją np. z grzankami. Sałatka z kurczakiem w karaibskiej marynacie - przepis blogera "Karaibska" marynata: 1 plaster ananasa 2 łyżki dżemu pomarańczowego 2 łyżki świeżo zmielonego imbiru 1 łyżka miodu sok i otarta skórka z 1 limonki

Stir-fry z kurczaka

Stir-fry z kurczaka

ulubionych. Stir-fry z kurczaka Marynata:2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu hoisin2 łyżki octu ryżowego1 łyżka oleju sezamowego1.5 łyżki skrobi kukurydzianej Sos do smażenia:2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego1 łyżka cukru1 łyżka startego korzenia imbiru2 ząbki czosnku Ponadto:2

Dla początkujących - dania z pieczarkami

Dla początkujących - dania z pieczarkami

mięso było równomiernie pokryte zalewą. Odstawiamy na 30 minut. Rozgrzewamy wok (lub dużą patelnię), wlewamy olej z orzeszków ziemnych. Wrzucamy pokrojony w cienkie płatki czosnek, starty imbir i pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki dymki, smażymy pół minuty. Wkładamy kurczaka wraz z marynatą i

Czas na cytrusy - teraz smakują najlepiej!

Czas na cytrusy - teraz smakują najlepiej!

rodzynki wymieszaj i odstaw. Przygotuj sos: do soku z pomarańczy dodaj posiekaną miętę, starty imbir, szczyptę soli i miód. Sałatkę polej sosem, wymieszaj i odstaw na pół godziny do lodówki. Gotową sałatkę podawaj na liściach sałaty. Autor: Maria Dembowska, Dawn Grant-Skiba Pomarańczowa marynata do

Kanapka z mięsem - solidny lunch poza domem

Kanapka z mięsem - solidny lunch poza domem

kolendry 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny (opcjonalnie) Przygotuj kurczaka: imbir obierz i zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj jogurt z imbirem, czosnkiem i przyprawami. Filety oczyść, umyj i osusz, następnie przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny

Kurczak po tajsku - 6 przepisów

Kurczak po tajsku - 6 przepisów

Pad thai to jedno z najbardziej znanych na świecie dań kuchni tajskiej. Oprócz kurczaka można dodać do niego krewetki lub pokrojone w kostkę tofu. Instrukcję jego przyrządzenia w wersji wideo znajdziesz poniżej przepisu. Pad thai 300 g makaronu ryżowego wstążki 2 jajka 2 piersi z kurczaka 2

Top 7 najlepszych sałatek z kurczakiem

Top 7 najlepszych sałatek z kurczakiem

; cytryny   Sposób przygotowania Pierś kurczaka kroimy w paski i pozostawiamy na 2 godz. w marynacie przyrządzonej z oliwy, startego imbiru, rozgniecionego czosnku i sypkiej papryki. Soczewicę gotujemy do miękkości (ale nie rozgotowujemy). Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Dodajemy

Cztery sposoby na indyka i kurczaka

Cztery sposoby na indyka i kurczaka

sherry sos cytrynowy: 2 plasterki ananasa z puszki 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1/4 szklanki wody 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka masła 2 łyżeczki oleju 1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 łyżeczka świeżo startego imbiru do

Szaszłyki z kurczaka w menu dnia

Szaszłyki z kurczaka w menu dnia

z kurczaka 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz Mięso z kurczaka dokładnie umyj, oczyść i pokrój w paski. Do miski przeciśnij przez

Urządzasz przyjęcie? Postaw na miód

Urządzasz przyjęcie? Postaw na miód

smażymy pokrojone w piórka szalotki. Gdy się przyrumienią, dodajemy posiekany imbir i pastę curry. Smażymy minutę, stale mieszając. Wlewamy bulion, gotujemy 5 min. Dodajemy sok z limonki oraz resztę sosu rybnego, solimy. Pozostawiamy w cieple, aby nie wystygło. Mięso wyjmujemy z marynaty i grillujemy

Menu dnia w stylu azjatyckim

Menu dnia w stylu azjatyckim

Tak przygotowane warzywa podawaj z makaronem ryżowym lub grillowanym kurczakiem. Zobacz przepis na: Warzywa po tajsku Za sprawą marynaty z mleka kokosowego, imbiru i kuminu, mięso kurczaka jest bardziej kruche i aromatyczne Takie szaszłyki sprawdzą się podczas imprez i spotkań towarzyskich, bo

Kosz pełen smaków, czyli przepisy na piknik

, wystarczy do marynaty dodać łyżkę octu winnego i pół łyżeczki ostrej papryki". Soczyste udka z kurczaka Czas przygotowania: 60 minut Dla: 4 osób Stopień trudności: łatwy Składniki: - 1 kg podudzia z kurczaka - 4 łyżki Przyprawy do mięs Knorr - 2 łyżki musztardy francuskiej - 2 łyżki płatków

Tylko 5 składników i danie gotowe

godziny do lodówki. Potem odlewamy marynatę do miseczki, a mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy pod rozgrzany grill piekarnika. Pieczemy 10-15 minut, odwracając dwa lub trzy razy i smarując marynatą, aż kurczak zrumieni się równomiernie i przestanie być surowy w środku. Resztę marynaty

Blogerski Przepis Tygodnia pełen słońca

Ta sałatka zda egzamin jako pomysł na lekki obiad pełen smaków. Słowo "karaibska" ma szczególną moc w ten mroźny dzień! "karaibska" marynata: 1 plaster ananasa 2 łyżki dżemu pomarańczowego 2 łyżki świeżo zmielonego imbiru 1 łyżka miodu sok i otarta skórka z 1 limonki 1

Egzotyczne przyprawy i dodatki do dań. Jak ich używać?

na półce z przyprawami, ale tę wersję zachowajcie raczej na awaryjne sytuacje. Starajcie się kupować kawałki świeżego kłącza i kroić w plasterki lub ścierać na tarce na bieżąco. Imbir pasuje do dań z mięsa, ryb, tajskich zup i curry , ale świetnie sprawdza się też w deserach - cieście marchewkowym

Smacznego Nowego Roku

, a następnie polej sokiem z cytryny i oliwą. Pozostaw w chłodnym miejscu na minimum 12 godzin. Na dwie godziny przed podaniem dodaj do marynaty cebulę pokrojoną w talarki i kapary. Opłukaną sałatę porwij na drobniejsze kawałki i wymieszaj z sosem winegret przygotowanym z oliwy z oliwek, soku z

Jak najwięcej warzyw - obiady z wakacyjnych zakątków

ziemnych. Gotowe danie posypać nacią kolendry, podawać z białym ryżem. Autor: Agnieszka Kręglicka Najlepiej, jeśli placki tortilli przygotujesz samodzielnie. Jeśli jednak chcesz zaoszczędzić czas, kup gotowe. Farsz jest bardzo prosty - najważniejsza dla smaku jest marynata do kurczaka. Fajitas z

Na grilla

150 g serów ementaler i cheddar 30 g cebuli 30 g kolorowej słodkiej papryki 50 g grillowanego filetu z kurczaka 2 tortille pszenne o średnicy 20 cm 2 łyżki oleju do smażenia marynata (na jedną pierś o wadze około 200 g): 180 g jogurtu naturalnego 1 posiekany ząbek czosnku pieprz Pierś kurczaka umyj

Autentyczne tajskie przepisy podpatrzone u szefów kuchni

krewetek i posyp orzeszkami. Składniki 50 dag piersi  kurczaka   Marynata: 1 łyżeczka ziarenek  kolendry 1 łyżeczka ziarenek kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka posiekanego  czosnku 1 łyżka świeżo startego  imbiru 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka  curry w proszku

4 lipca - Dzień Niepodległości USA. No to grillujemy!

kroimy w 2 cm kostkę i wkładamy mięso do marynaty. Odstawiamy na 2 godz. Papryki myjemy, przekrawamy, pozbawiamy pestek i kroimy w kwadraty. Cukinie myjemy i kroimy w plasterki grubości 1 cm, a cebulki w ćwiartki. Kurczaka wyjmujemy z marynaty (nie wylewamy jej, będzie potrzebna). Na namoczone w

Umami znaczy pyszny

2 łyżki  sherry 1 łyżka  soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki sosu pieprzowego (do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością) 1 łyżka startego  imbiru 1 zmiażdżony ząbek  czosnku 4  piersi kurczaka 2 łyżki sezamu 1 łyżka oleju

Top 5. Sałatki z kurczakiem

sos, mieszając oliwę, sok i skórkę z pomarańczy, miód oraz sos sojowy. Solimy i pieprzymy do smaku. Przyrządzamy marynatę do kurczaka: ziarna kuminu prażymy 1-2 minuty na suchej patelni; zdejmujemy, kiedy zaczną pachnieć. Dodajemy czosnek, chilli i szczyptę soli, rozcieramy na jednolitą pastę. Na

Z piersią kurczaka - dania z całego świata

kukurydzianej 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 łyżeczka świeżo startego imbiru Do panierowania: 1 szklanka tartej bułki 1/4 szklanki ziaren sezamu 1 jajko Każdy filet z piersi kurczaka lekko rozbij tłuczkiem. Mięso przełóż do miski, posól, przypraw pieprzem i sherry. Wymieszaj, odstaw na 30 minut

Pyszne kanapki - w sam raz na piknik!

) Przygotuj kurczaka: imbir obierz i zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj jogurt z imbirem, czosnkiem i przyprawami. Filety oczyść, umyj i osusz, następnie przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny i oprósz solą. Na mięso wylej marynatę, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do

Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie!

odżywiania.... Zdrowa, kolorowa i lekka sałatka. Żurawina dobrze komponuje się z delikatnym tofu. Sałatka z fasolki z żurawiną 100 g naturalnego sera tofu 80 g suszonych żurawin 600 g zielonej fasolki 125 g pomidorków koktajlowych 30 g orzechów włoskich rzeżucha do posypania marynata: 1 imbir wielkości

Przepisy na grilla: mięso i ryby

, polej je przygotowaną mieszaniną i wymieszaj, aby marynata dotarła w każde miejsce. Odstaw na 15-20 minut do lodówki, a potem ułóż na dobrze rozgrzanym grillu i piecz 20-30 minut, co jakiś czas odwracając. Według identycznego przepisu można przyrządzić żeberka. Pyszny z SOSEM JOGURTOWYM LUB

Mięso z owocami

drobiowe możesz łączyć np. z ananasem lub mango. Sałatka z kurczakiem w karaibskiej marynacie - przepis blogera "Karaibska" marynata: 1 plaster ananasa 2 łyżki dżemu pomarańczowego 2 łyżki świeżo zmielonego imbiru 1 łyżka miodu sok i otarta skórka z 1 limonki 1 łyżeczka sosu sojowego 3-4

Niezbędne składniki: oliwa i ocet

, czosnek i imbir. Kurczaka osączamy z marynaty, wkładamy na gorący olej czosnkowo-imbirowy, smażymy 5-7 minut. Dodajemy groszek i szpinak, króciutko smażymy razem. Odcedzamy makaron, układamy go na talerzach, na wierzchu kładziemy kurczaka z warzywami. Przed podaniem skrapiamy danie sosem malinowym

Kurczak z sosem teriyaki

, chili, czosnek, imbir i sos teriyaki wymieszaj dokładnie razem w misce, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Paprykę pokrój w cienkie słupki, a cebulę w cienkie piórka. Rozgrzej wok, a gdy zacznie dymić dodaj oliwę. Wrzuć kurczaka wraz z całą marynatą i smaż, cały czas

Koncentraty bulionowe

skórka i sok wyciśnięty z jednej cytryny 2 łyżki imbiru startego razem ze skórką 1 czubata łyżka koncentratu bulionowego drobiowego 120 g cukru 40 g masła 1 łyżeczka posiekanego koperku Udka trybujemy wycinamy kostki i odcinamy tłuszczyk (skórę zostawiamy nienaruszoną). Filet z piersi kurczaka kroimy

Co jest w tej torebce? Produkty Knorr bez tajemnic

gotowego produktu, oraz sól i cukier podkreślające smak. Do produktów sypkich przed zamknięciem ze względów technologicznych dodaje się także odrobinę tłuszczu, który sprawia, że dozowane produkty nie osiadają na brzegach zgrzewanego opakowania. Ot, i cała tajemnica!   PRZEPISY Pieczony kurczak z

Aromatyczne dania z curry

w temp. 180°C, od czasu do czasu polewając ją sosem. Składniki Spory kawałek (5-6 cm), obrany i grubo posiekany  imbiru 5 dużych, obranych i grubo pokrojonych ząbków  czosnku sól 2-3 łyżki soku z  cytryny (po 2 na osobę) 8 pałek  kurczaka 1 pomidor pokrojony w

Menu dnia z sałatką z kurczaka

Ta sałatka może być samodzielnym posiłkiem, można ją zapakować i zabrać do pracy lub zjeść w domu. Sałatka z kurczaka a'la Janina Składniki: 4 (500-600 g) filety z kurczaka marynata: 50 ml oliwy sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki papryki

Wytrawne przetwory z owoców

trakcie gotowania i marynowania. Gruszki w occie będą pysznym dodatkiem do serów, zwłaszcza tych z niebieską lub zieloną pleśnią. Gruszki w marynacie 2 kg twardych gruszek (najlepiej bergamotki) 400 g cukru 3 szklanki 6-proc. octu łyżka kwasku cytrynowego 13 goździków kawałek cynamonu albo wanilii

Przetwory na dodatek (do mięs, ryb i serów)

) cukru 1 kawałek korzenia imbiru (ok. 10 cm) skórka z 1 cytryny 1 laska cynamonu 15 goździków Cytrynę umyj, sparz i za pomocą obieraczki do ziemniaków obierz ze skórki. Skórkę pokrój w mniejsze kawałki. Imbir obierz i pokrój w plasterki. W sporym garnku zagotuj 3 szklanki wody z całym octem, dodaj

Najlepsze przepisy na grilla cz. 1

skórki z mandarynki i papryczkę. Zrób marynatę: pozostałe 100 ml soku mandarynkowego połącz z trawą cytrynową, tymiankiem, imbirem, oliwą, pozostałą skórką z mandarynki oraz solą, wlej do żaroodpornego naczynia. Następnie włóż do niego kurczaka i obtocz w marynacie. Przykryj i marynuj co najmniej 2

Pomarańczowe przysmaki - na słodko i słono

jej nie przypalić. Łosoś w marynacie pomarańczowej 4 duże filety z łososia 1/3 szklanki soku pomarańczowego 1/4 szklanki miodu 5 łyżek sosu sojowego 1 mała cebula 1 łyżeczka imbiru w proszku sól pieprz limonka listki melisy do dekoracji Filety z łososia umyj i osusz ręcznikiem papierowym

Grillowe przysmaki na weekend

mieszamy wszystkie składniki z wyjątkiem mięsa. Udka kurczaka płytko nacinamy, polewamy marynatą i mieszamy, aby przyprawy dotarły w każde miejsce. Odstawiamy na 15-20 minut do lodówki, a potem układamy na dobrze rozgrzanym grillu i pieczemy 20-30 minut, co jakiś czas odwracając. (Czas: 1 godzina) oliwa po

Domowa musztarda - zrób to sam. To łatwe

dniach powinna się przegryźć. dla 4 osób Kurczak: 8 posiekanych szalotek 8 rozgniecionych ząbków  czosnku nieduży kawałek startego  imbiru garść posiekanej natki pietruszki garść posiekanej  kolendry sok z 2  limonek sok z 2  cytryn sok z 2  pomarańczy 1

Sezonowe owoce w wykwintnych daniach? "OczyWiśnie!"

marynatę przygotujemy z użyciem imbiru, cukru, ostrej papryczki chilli, sosu sojowego i Przyprawy do mięs Knorr. Mięso należy nią dokładnie natrzeć i odstawić na noc do lodówki. Niezwykły aromat nadamy dzięki niecodziennemu wykorzystaniu... herbaty earl grey. Wysypujemy ją na dno garnka, nad nim stawiamy

Sałata na pierwszym planie

imbiru 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego sok z 1 limonki Na sos: 100 g masła orzechowego 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki pasty chilli sok z 1/2 limonki Kurczaka marynujemy w sosie sojowym z wyciśniętym czosnkiem, pokrojonym imbirem i sokiem z limonki (marynatę robimy w blenderze

Egzotyczne smaki. Kuchnia Wietnamu

pęczka  dymki 1 pęczek świeżej  kolendry   Sposób przygotowania Kości i korpusy kurczaka myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy, usuwając powstałą na powierzchni pianę. Cebulę pieczemy na grillu lub rumienimy nad płomieniem, dodajemy do garnka z kośćmi i korpusami kurczaka. Imbir

Na ostro - świętuj Dzień Pikantnych Potraw!

, ocet winny i sos rybny. Wymieszaj i od razu podawaj. Do sosu chili możesz dodać posiekaną świeżą kolendrę (lub inne zioła), posiekany imbir albo ananasy z puszki. Zobacz przepis na Sos tuńczykowy z chili Źródło: Miesięcznik Kuchnia Cuisipro Wyciskacz do czosnku kilo Praska do

Dania wielkanocne. Sprawdzone przepisy świąteczne

100 g masła   Sposób przygotowania Robimy marynatę: obieramy i wyciskamy czosnek, ucieramy imbir, mieszamy przyprawy z sosem sojowym. Polędwiczki przekrawamy wzdłuż na połówki. Każdy kawałek smarujemy marynatą i ciasno układamy w płaskim naczyniu. Odstawiamy na parę godzin (najlepiej na

Grillowanie - jak to robić z głową?

cytrynową, tymiankiem, imbirem, oliwą, pozostałą skórką z mandarynki oraz solą, wlej do żaroodpornego naczynia. Następnie włóż do niego kurczaka i obtocz w marynacie. Przykryj i marynuj co najmniej 2 godziny, od czasu do czasu przewracając mięso. Rozgrzej grill. Wyjmij kurczaka i zdejmij z niego zioła

Kanapki do szkoły

Przygotuj glazurę (opcjonalnie, jest zdecydowana w smaku, nie wszystkim dzieciom będzie smakowała): w rondelku doprowadź do wrzenia sos i ocet z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku i startego na tarce obranego korzenia imbiru. Gotuj, mieszając, ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje i będzie błyszczący

Dla poszukiwaczy kulinarnych przygód. Owoc pigwowca

. Płuczemy. Mięso smażymy na oliwie na brąz i zdejmujemy z ognia. Osobno smażymy bakłażana przez 5-10 minut, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy do miękkości, a potem jeszcze 5-10 minut. Dodajemy wino i obrane ze skórki pomidory. Przyprawiamy cynamonem, zielem angielskim, kminkiem oraz listkami

Pikle

ich smak. Marynata to połączenie kwaśnych składników (np. soku z cytryny, pomarańczy, limonki, żurawin, ananasa, piwa, octu winnego, wina), przypraw (ziół suszonych i świeżych, czosnku, szalotek, skórki cytrusów, sosu sojowego, musztardy, imbiru, chili) i tłuszczu (oliwy z oliwek, oleju z sezamu, z

Szybki i pyszny obiad po pracy

1/4 łyżeczki mielonego imbiru liść laurowy łyżka miodu sól czarny pieprz Cebulę smażymy na łyżce oliwy i łyżce masła 10 minut, aż zmięknie. Przekładamy na półmisek. Wlewamy do garnka resztę oliwy, dodajemy masło. Piersi kurczaka kładziemy na tłuszczu skórką do dołu. Przyprawiamy solą oraz

Zawsze miej w kuchni: kurczaka, paprykę i cebulę

 puszki, pomidory wraz z zalewą, posiekaną świeżą kolendrę, cytrynę pokrojoną w cieniutkie półplasterki i sok cytrynowy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy 10 minut. Mięso kurczaka (udka kroimy na dwie części), nacieramy solą i pieprzem, wkładamy do

Grilluj i nie tyj. Lekkie przepisy

, aż pozostanie 100 ml płynu. Dodaj połowę skórki z mandarynki i papryczkę. Zrób marynatę: pozostałe 100 ml soku mandarynkowego połącz z trawą cytrynową, tymiankiem, imbirem, oliwą, pozostałą skórką z mandarynki oraz solą, wlej do żaroodpornego naczynia. Następnie włóż do niego kurczaka i obtocz w

Wielkanoc z Fit&Easy

wody. Grzej na średnim gazie do zagotowania. Po 6 minutach jajka odcedź i zalej zimną wodą. Obierz i przekrój na pół. Żółtka połącz z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodaj osączone i posiekane oliwki. Całość dopraw solą, pieprzem oraz czarnuszką. Dolej oliwę i całość solidnie wymieszaj. 6 jajek 1/2

Przepisy w modnym żółtym kolorze

, zapiekamy rybę przez 25 minut w temp. 180°C, od czasu do czasu polewając ją sosem. Składniki Spory kawałek (5-6 cm), obrany i grubo posiekany  imbiru 5 dużych, obranych i grubo pokrojonych ząbków  czosnku sól 2-3 łyżki soku z  cytryny (po 2 na osobę) 8 pałek  kurczaka 1

Puszka pomidorów - pomysł na szybki obiad

(niezbyt drobno) z sokiem cytrynowym, kuminem, imbirem i papryką. Piersi kurczaka wkładamy do woreczka foliowego, dodajemy zmiksowaną cebulę i mocno zawiązujemy. Potrząsamy woreczkiem, aby mięso pokryło się przyprawami i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie kurczaka wraz z marynatą przekładamy do

Czas na konkret

 do siekania Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? źródło: Okazje.info 2 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki miodu 4 łyżki sosu sojowego 2 pierś kurczaka sól oliwa Mieszamy musztardę z miodem i sosem sojowym. Pierś kurczaka kroimy w długie paski grubości małego palca

Gotowanie na parze. Czy to snobizm?

na parze przez 2 minuty. Krewetki przekładamy do miski z lodem, aby gwałtownie przerwać gotowanie. Robimy marynatę, mieszając oliwę z oboma octami, koperkiem, czosnkiem, musztardą, miodem, solą i chilli. Wlewamy do woreczka, wkładamy do marynaty ostudzone krewetki razem z cebulą i zieloną papryką

Tęsknimy za letnimi smakami - na szczęście są mrożonki!

filety z piersi kurczaka 3 średniej wielkości pomidory 3 cebule 3 małe młode marchewki 2 łyżki startego korzenia imbiru 2 ząbki czosnku mleczko z 1 kokosa 1 papryczka chilli 1 malutka suszona papryczka chilli 4 łyżki przyprawy garam masala 400 g przecieru pomidorowego pół szklanki gęstego

Stir-fry z kurczakiem. Szybki obiad po pracy

(dla 2 osób)   Składniki 400 g fileta z udka  kurczaka 1  marchewka 2  cebule 1 papryczka  chili 2 ząbki  czosnku 100 g brukselki 8 łyżek sosu sojowego TaoTao 4 łyżki sosu słodko-pikantnego sosu chili TaoTao sok z 1/2  limonki 1 opakowanie

Wytrawne dania z orzechami na zimowe wieczory

. Specjalnie dla nas gotuje Jadłonomia [WIDEO] Ciasto naleśnikowe 220 g mąki 370 ml mleka 1 łyżka cukru 2  jajka   Farsz mięso mielone z 4 piersi  kurczaka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżeczki cynamonu po 1/2 łyżeczki chilli, świeżego tartego imbiru i

19 potraw z żurawinami

posypania   marynata: 1 imbir wielkości orzecha włoskiego 1 cytryna sól, pieprz 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek   Przygotuj marynatę: imbir obierz i utrzyj, cytrynę opłucz, wyciśnij z niej sok, a z połowy zetrzyj skórkę. Do soku z cytryny dodaj sól, pieprz, miód, imbir

Gotuj sprytnie jak Jamie - nowa książka!

łodyżki z listków laurowych. Włóż wszystkie składniki oprócz żeberek do blendera, zmiksuj na gładko i przełóż do dużej miski. Dodaj żeberka, obtocz je w marynacie, ułóż tak, by były nią zalane, przykryj miskę i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Nagrzej piekarnik do 140°

Obiad z szaszłykiem i pizzą

wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około godziny. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto w środku się upiekło. Przestudzone możemy polukrować lub polać polewą cytrynową. Delikatne mięso kurczaka w aromatycznej marynacie podajmy z

Smaczne przyjęcie

z każdej strony. Odsączaj na ręczniku papierowym. Podawaj na sałacie ułożone w piramidkę lub ponabijane na patyczki do szaszłyków. 5 pałek kurczaka marynata: 2 ząbki czosnku 1 szklanka sosu sojowego sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku (ostrej lub

Dbasz o linię? Zabierz coś smacznego do pracy

łyżka oleju 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 łyżeczka tartego imbiru 1 ząbek czosnku 1 pierś z kurczaka 2 dymki 1 pęczek kolendry 1 łyżka sosu sojowego Komosę przepłucz na sicie, przełóż do rondelka, dolej 3/4 szklanki wody i sól. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut

12 sposobów na rybę

Składniki: 400 g filetu z łososia marynata 1.: 200 ml jasnego sosu sojowego 200 ml ciemnego sosu sojowego 2 łyżki startego świeżego imbiru   marynata 2.: 50 ml oleju słonecznikowego 100 ml oliwy z oliwek extra vergine 100 g sezamu 120 g białej rzodkiewki 30 g kiełków lucerny 10 g kopru 20 ml kremu

Jogurt - od rana do wieczora

miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Majonez wymieszaj z jogurtem. Sos przelej do miski z jabłkami, dodaj kurczaka, selera i 2/3 orzechów. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem sałatkę posyp posiekanymi pozostałymi orzechami. 4 filety z dorsza 1 opakowanie

Łatwe i efektowne menu na przyjęcie komunijne

Madejski Skrzydełka kurczaka podwijamy pod spód, nogi wiążemy bawełnianą nicią. Przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego, obkładamy resztą cytryn, czosnku i tymianku, doprawiamy solą i pieprzem. Białe wino łączymy z miodem i resztą soku z cytryny, polewamy kurczaka. Mięso

Kebab - nie tylko mięso

misce sos sojowy z masłem orzechowym do powstania gładkiej masy. Dodajemy curry i sos chilli. Piersi kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w paski i wkładamy do marynaty. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Zamarynowane paski mięsa wbijamy na patyki tak

Cud i miód - nie tylko słodkie przepisy

pomarańczy. Zamiast pałek możesz użyć skrzydełek. 5 pałek kurczaka marynata: 2 ząbki czosnku 1 szklanka sosu sojowego sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku (ostrej lub słodkiej - według gustu) rukola i plastry z 1/2 pomarańczy W brytfance do pieczenia

Łatwy do zdobienia, a efekt powalający. Szalej z karmelem

szklanki cukru 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (najlepiej czerwonych) 3 łyżki miodu 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1-2 łyżeczki ostrego sosu chilli (np. sriracha) szczypta chilli w proszku   Sposób przygotowania Kurczaka dokładnie obtaczamy w

Na nieposkromiony, wilczy głód - najlepszy jest makaron

esencjonalnego wywaru z kurczaka lub włoszczyzny 5 cm świeżego  imbiru 1 ząbek  czosnku 5 łyżek sosu sojowego 300 g schabu bez kości 2 łyżki płynnego  miodu 2 główki kapusty pak choi (lub pekińskiej) 300 g "gotowego" chińskiego makaronu 150 g  pieczarek 4

Kiełki zdrowia perełki

cytrynowy: 4 łyżki oliwy 1 roztarty ząbek czosnku sok z 1/2  cytryny   Sposób przygotowania Pierś kurczaka kroimy w paski i pozostawiamy na 2 godz. w marynacie przyrządzonej z oliwy, startego imbiru, rozgniecionego czosnku i sypkiej papryki. Soczewicę gotujemy do miękkości

Letnie inspiracje z sałatą

Składniki 2 filety z  kurczaka 1 łyżka mielonego  imbiru 2 małe  cytryny 4 łyżki oliwy 2 łyżki  miodu 1 łyżeczka nasion  kolendry szczypta  chilli 1/2 główki  sałaty lodowej 10 listków radicchio 1/2 pęczka roszponki sól  

Wieprzowina - tanie mięso, przepisy z fantazją

ogień, przykrywamy, gotujemy 2-2,5 godziny ? zalewa powinna tylko lekko mrugać. Mięso jest gotowe, kiedy zaczyna odchodzić od kości. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Robimy glazurę: mieszamy dżem z musztardą, cukrem i imbirem. Zdejmujemy skórę z golonek, pozostawiając cienką warstwę tłuszczu

Gulasz - gotujesz raz, a potem to tylko odgrzewasz

świeżej bazylii i  kolendry   Sposób przygotowania Karkówkę trzymamy przez 30 minut w marynacie z sosu rybnego, pokrojonej łodygi trawy cytrynowej, przyprawy "5 smaków", anyżu, imbiru, brązowego cukru i liścia laurowego. Do woka (albo patelni o grubym dnie) wlewamy olej

Zespół dnia następnego. 22 najlepsze dania na kaca

szumowiny. Przecedzamy, płuczemy garnek. Wlewamy świeżą wodę (4 l). O Wodę zagotowujemy, wkładamy całe mięso i kości,  Z wlewamy olej i zagotowujemy.  M Wrzucamy imbir oraz przyprawy do smaku: goździki, liście laurowe, ziarna pieprzu, nasiona kolendry.  W Solimy.  D Wlewamy sok z

Książki kulinarne na czerwiec

jest dostępna tutaj » Dania z rusztu, grilla (elektrycznego i tradycyjnego) oraz patelni w sam raz na rozpoczęty właśnie sezon pikników i ogrodowych przyjęć w gronie najbliższych. Książkę otwierają przepisy na marynaty do drobiu, czerwonych mięs, ryb i owoców morza (interesująco zapowiadają się

Jedzenie na przeziębienie

gotujemy, usuwając powstałą na powierzchni pianę. Cebulę pieczemy na grillu lub rumienimy nad płomieniem, dodajemy do garnka z kośćmi i korpusami kurczaka. Imbir obieramy, również zrumieniamy nad płomieniem lub pieczemy na grillu, rozgniatamy i dodajemy do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 godzin, a

Menu dnia

kupienia w sklepach z żywnością azjatycką; w razie problemów z ich znalezieniem, możesz pominąć ten składnik) 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki oliwa z oliwek słodki sos chili Wymieszaj oliwę z przyprawą 5 smaków. Marynatą polej pierś kurczaka i odstaw do lodówki do zamarynowania. Kurczaka obsmaż

Kurczak w czekoladzie

Kurczak jest dość uniwersalny, a jeśli zastosujemy do niego odpowiednią marynatę, można nadać mu wyjątkowego smaku. Poniżej przedstawiam kilka mniej znanych sposobów na przygotowanie kurczaka.- kurczak a la suszona wołowina (jerk chicken) : przysmak kuchni karaibskiej. Kurczak obtaczany jest w

Szybkie dania

oliwie posiekaną cebulę i ząbek czosnku, dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, liście szpinaku i soczewicę. Dopraw do smaku. Dodaj do sosu ugotowany makaron, dodaj parmezan (opcjonalnie), wymieszaj i od razu podawaj. 1 opakowanie ciasta won ton 200 g mielonego mięsa z kurczaka 4 żółtka 1 białko 1

Jamie Oliver poleca trzy książki dla smakoszy

konkursie ! sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 1,5 kg żeberek wieprzowych (od strony kręgosłupa), bez błony Sucha marynata 5 łyżek syropu klonowego 2 łyżeczki pasty z wędzonej papryczki jalapeno 1 łyżka mielonego imbiru 1 łyżka sosu worcestershire 1,5 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 łyżeczki

Misja szaszłyk. Działania na świeżym powietrzu

delikatnie z rybą. Dodaj liście laurowe, zalej olejem i sokiem z cytryny. Odstaw na godzinę. Rybę osącz z marynaty, przypraw solą i pieprzem. Panieruj najpierw w mące, potem w roztrzepanych jajkach, a na koniec w bułce tartej. Cebulę, cukinie i słoninę pokrój na plastry. Patyczki do szaszłyków włóż na

Z ognistym chili - przepisy z różnych stron

, Zuzanna Wiciejowska Pikantna zupa z dodatkiem mleka kokosowego to danie popularne m.in. w kuchni tajskiej. Oprócz lub zamiast mięsa z kurczaka możesz dodać do niej obrane i ugotowane krewetki. Zupa kokosowa z kurczakiem 500 ml mleka kokosowego 500 ml bulionu z kurczaka 5 cm kawałek pokrojonego imbiru

Przekąski dla kibica

w głębokim oleju, aż panierka się zrumieni (ok. 3-4 minuty). Wyjmij i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. Ciepłe przełóż do miski z przykrywką (lub użyj do przykrycia folii aluminiowej), trzymaj w cieple. Gdy kurczak się smaży, na suchej patelni podgrzej tortille. Ciepłe zawiń w folię

Menu dnia z kurczakiem curry

rozgniecionego czosnku czubata łyżka cukru listki kolendry Zmiksuj składniki marynaty, wymieszaj z kurczakiem. Odstaw na pół godziny, następnie wstaw do bardzo gorącego piekarnika na 10 minut. Ostudź. Pomidory zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Rozgrzej masło, podsmaż czosnek i imbir. Gdy zaczną pachnieć, dodaj

Lekkie dania po świętach

groszku w strączkach ogórek 100-120 g osączonego marynowanego imbiru (jak do sushi) 4 łyżki imbirowej zalewy 6 łyżek posiekanego koperku sól świeżo mielony pieprz Łuskamy groszek. Ogórka nie obieramy, a tylko kroimy na cienkie, podłużne plasterki. Skrapiamy marynatą imbirową, wstawiamy na 2 godziny do

Nowy program kulinarny w Travel Chanel - Karaibska uczta Jonathana Phanga

nogi  i udka. Natrzyj odrobiną oleju, przypraw solą i pieprze oraz wyciśnięty sok z 2 limonek.Pozostałe składniki włóż do miksera i miksuj do konsystencji puree.Polej kurczaka marynatą i porządnie go natrzyj. Przykryj i trzymaj w lodówce co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.Rozpal