miski do gotowania na parze

Marta Gessler

Łosoś w liściu

Łosoś w liściu

Chińczycy ustawiają bambusowy koszyk na woku pełnym wody. Tak przygotowują pierożki yum cha. Albo do dużego garnka z małą ilością wody wkładają odwróconą miskę, na której stawiają talerz z surową rybą. Wszystko po to, by gotować na parze

Gotowanie na parze. Czy to snobizm?

Gotowanie na parze jest super zdrowe i dietetyczne. Nie wiedzieć dlaczego, przez wielu jest wciąż uważane za snobizm. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, że to nie tylko chwilowa moda

Knedle na 5 sposobów

Ciasto na tradycyjne knedle robi się z dodatkiem ziemniaków. Okazuje się jednak, że można użyć również innych składników, a knedle będą równie pyszne.

Sałatka z kukurydzą, czerwoną fasolą i chrupkami kukurydzianymi

Sałatka z kukurydzą, czerwoną fasolą i chrupkami kukurydzianymi

SKŁADNIKI: 1 opakowanie sałaty pakowanej (lub dowolnej innej) 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle, odsączona 1 puszka czerwonej fasoli Gotowane na parze Bonduelle, przepłukana i odsączona 1 szklanka pomidorków koktajlowych, pokrojonych 1 szklanka chrupek kukurydzianych (tortilla chips

Tanio, tradycyjnie, smacznie - kluski na stole

Tanio, tradycyjnie, smacznie - kluski na stole

robić kopytka) i przełóż do miski. Na posypanej pozostałą mąką stolnicy z każdej części ciasta utocz wałeczki, lekko spłaszcz i ostrym nożem pokrój na ukośne kopytka. Wrzucaj partiami do posolonego wrzątku i gdy wypłyną na wierzch, gotuj je około 2-3 minuty. Jakub Kuroń gotuje. Pomysł na kolorowe

Imprezowe sałatki

Imprezowe sałatki

fetą i migdałami Składniki: (na 4 porcje) 1 duży brokuł lub 1 opakowanie mrożonych różyczek brokuła 125 g sera feta 50 g płatków migdałowych 3-4 łyżki majonezu sok z cytryny, do smaku sól, pieprz Brokuły ugotuj na parze al dente (mają być ugotowane, ale nadal jędrne). Płatki migdałowe upraż na suchej

Garnki do zadań specjalnych

Garnki do zadań specjalnych

Zestaw do gotowania na parze w kuchence mikrofalowej, 399, 90 zł, Tupperware W zestawie szklane kubeczki, w których można przygotować musy i desery, dwustronna taca umożliwia duszenie i przygotowywanie potraw na parze, 649, 99 zł, Tefal W trzech komorach w tym samym czasie można przygotować osobne

Bób i fasolka szparagowa - zdrowo i pysznie

Bób i fasolka szparagowa - zdrowo i pysznie

młodych ziemniaków grillowana pierś kurczaka czarne oliwki roszponka sok z cytryny oliwa świeżo mielony pieprz Fasolkę gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Ziemniaki gotujemy na parze, studzimy, kroimy w ósemki. Grillowaną pierś kurczaka dzielimy na kawałki, oliwki odsączamy z

Drugie danie na lekko

Drugie danie na lekko

obiadowy KENWOOD Esbit Termos obiadowy 0,5 litra Tescoma Termos obiadowy 1L Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Gotowanie na parze pozwala zachować najwięcej wartości odżywczych w przyrządzanym produkcie. Oprócz białej ryby (np. dorsza czy

Kasza jęczmienna na 7 sposobów

Kasza jęczmienna na 7 sposobów

z cukrem, a następnie dodaj ziarna z laski wanilii i mleko. Ustaw miskę na garnku z gotującą się wodą i ubijaj delikatnie na parze, aż sos zgęstnieje (podczas ubijania mleko nie powinno się pienić). Gotowy ciepły sos wlej do 4 głębszych misek, następnie powkładaj połówki jabłek i delikatnie posyp

Odrobina egzotyki. Sycące zupy azjatyckie

Odrobina egzotyki. Sycące zupy azjatyckie

przygotowania Karkówkę kroimy na spore kawałki, wkładamy do miski z zimną wodą (najlepiej na całą noc) i wyciągamy, gdy mięso puści krew (w ten sposób pozbędziemy się nieprzyjemnego zapachu). Garnek napełniamy dużą ilością wody, wkładamy karkówkę i gotujemy, a gdy zacznie wrzeć, odcedzamy mięso i zalewamy

Dla liczących kalorie - gotowanie na parze

Dla liczących kalorie - gotowanie na parze

i estragonem. Mięso wkładamy do naczynia z otworami. Do drugiego naczynia z otworami wkładamy podzielony na różyczki kalafior. Mięso i kalafior gotujemy na parze przez 15-18 min. Kalafior miksujemy z wywarem na purée, doprawiamy solą i pieprzem. Do gorącego sosu dodajemy pokrojony serek

Imbir - doda energii. 5 przepisów na powitanie wiosny

Imbir - doda energii. 5 przepisów na powitanie wiosny

na parze układamy liście sałaty, a na nich zawijasy. Każdy skrapiamy jeszcze odrobiną marynaty. Przykrywamy i ustawiamy koszyk na rondlu z wrzącą wodą. Gotujemy jakieś 10 minut. Rybę posypujemy posiekanym szczypiorem z dymek i od razu podajemy. dla 8 osób Bezy: 4 białka o temperaturze pokojowej

Jajka na Wielkanoc

Jajka na Wielkanoc

, doprawiamy solą i pieprzem. Szparagi oczyszczamy, odcinamy zdrewniałe końce i dokładnie myjemy. Gotujemy na parze 4-5 minut, aż zaczną mięknąć. Szparagi ze słoika tylko odcedzamy, nie gotujemy. Przygotowujemy jajka w koszulkach: rondelek napełniamy do połowy wodą, zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień

Ciasto parzone - eklery, ptysie, groszek ptysiowy

Ciasto parzone - eklery, ptysie, groszek ptysiowy

mąkę i energicznie mieszamy. Stawiamy na ogniu i podgrzewamy przez 5 minut, aż masa zacznie odchodzić od ścianek rondla. Zdejmujemy z ognia. Przekładamy masę do miski, studzimy 3-5 minut, mieszając raz czy dwa, aby uwolnić parę. Dodajemy po jednym roztrzepanym jajku, za każdym razem bardzo

Mocno warzywne menu dnia z czekoladowymi babeczkami

Mocno warzywne menu dnia z czekoladowymi babeczkami

. Zalewamy bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Kontynuujemy gotowanie na niezbyt dużym ogniu (pod pokrywką) aż warzywa zmiękną. Gorącą zupę miksujemy, dodajemy serek topiony połamany na kawałki, miksujemy ponownie na gładki krem. Zupę nalewamy do naczyń, w których będziemy ją podawać, każdą porcję

Kluski - tani sposób na domowy obiad

Kluski - tani sposób na domowy obiad

(z mniejszych części ciasta wygodniej jest robić kopytka) i przełóż do miski. Na posypanej pozostałą mąką stolnicy z każdej części ciasta utocz wałeczki, lekko spłaszcz i ostrym nożem pokrój na ukośne kopytka. Wrzucaj partiami do posolonego wrzątku i gdy wypłyną na wierzch, gotuj je około 2-3 minuty

Ciasta z owocami

Ciasta z owocami

ognia i lekko przestudź. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek o średnicy 2-3 cm większej od patelni. Ostrożnie połóż go na morele, dokładnie wciskając ciasto wokół brzegów patelni (uważaj, żeby się nie poparzyć!). Ciasto natnij nożem w 4-5 miejscach, aby podczas pieczenia para wodna miała

Smak i zdrowie - przepisy na "superjedzenie"

Smak i zdrowie - przepisy na "superjedzenie"

Brokuły i brokułowe kiełki to dobre źródło substancji o nazwie sulforafan, którą uważa się za wroga nowotworów. Aby zachowały swoje właściwości, najlepiej nie gotować ich długo, a np. przyrządzać na parze lub blanszować. 1 spory brokuł 1 opakowanie (200 g) sera feta 4 łyżki płatków migdałowych

Krewetki

Krewetki

umieszczamy koszyk do parowania, wkładamy do niego krewetki. Przykrywamy i gotujemy na parze 2 minuty, a następnie przekładamy do miski z lodem. Z podanych składników robimy marynat, wlewamy ją do woreczka i wkładamy ostudzone krewetki razem z cebulą i zieloną papryką. Zawiązujemy woreczek i potrząsamy, aby

Czereśniowe szaleństwo

Czereśniowe szaleństwo

krążki. Na każdym ułóż czereśnie i ulep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie około 5 min. Przygotuj sos: ubij w misce na parze żółtka z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i olejkiem wanilinowym na puszystą masę. Sos przełóż do głębokiego żaroodpornego naczynia, ułóż w nim ugotowane pierogi i wstaw do pieca

Przepisy na święta najlepszych szefów kuchni. Smaki Podlasia [ZDJĘCIA]

Przepisy na święta najlepszych szefów kuchni. Smaki Podlasia [ZDJĘCIA]

. Obraną i startą na grubych oczkach gruszkę mieszamy z sokiem z cytryny, a następnie dodajemy do cebuli po 15 minutach smażenia. Po wystudzeniu kroimy śledzie w dzwonki i układamy w misce warstwami na przemian śledzia i cebulę z gruszką, aż do zapełnienia naczynia. Uzupełniamy olejem i wstawiamy do

Menu dnia w stylu azjatyckim

Menu dnia w stylu azjatyckim

sojowego 1 łyżeczka soli 2 łyżki bulionu drobiowego 1 łyżeczka cukru po 1 łyżeczce mielonej chili i mąki kukurydzianej 1 cebula 1/2 szklanki oleju po 1 łyżeczce posiekanej cebuli świeżego imbiru i czosnku Pokrój mięso na kawałki, włóż je do miski. Dodaj trawę cytrynową, 2 łyżki sosu sojowego i sól

Domowe chleby z dodatkami

grubą solą. Gdy bułki trochę podrosną, wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 220°C (na dnie piekarnika warto ustawić żaroodporną miskę z gorącą wodą - dzięki powstającej w piekarniku parze wodnej bułeczki mają piękną skórkę i nie wysychają). Pieczemy 15-20 minut. (na 2 rolady)  

Słodkości na jeden kęs

wody z kwiatów pomarańczy 180 g suszonych fig 2 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka Migdały sparzamy, obieramy, siekamy i mieszamy z cukrem oraz z wodą z kwiatów pomarańczy. Suszone figi gotujemy 10 minut na parze, następnie kroimy na cienkie paski. W dużej misce mieszamy migdały

Postrachy szkolnej stołówki w smacznych wydaniach

pieczenia. Białka umieszczamy w misce i schładzamy w lodówce. Buraki obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn (drobne oczka). Orzechy prażymy na suchej patelni i siekamy na grube kawałki. Masło i czekoladę wkładamy do żaroodpornej miski. W garnku zagotowujemy wodę, zdejmujemy garnek z palnika i stawiamy na

Wiosenne dodatki do dań z wołowiny, wieprzowiny, ryb i drobiu

i formujemy wałeczek. Pergamin zwijamy ciasno, wkładamy masło do lodówki. W osolonej wodzie gotujemy brukselkę (ok. 15 min, by była lekko twarda). Przekładamy ją do miski, doprawiamy solą i pieprzem, na wierzchu kładziemy wyjęte z lodówki i pokrojone w krążki orzechowo-szałwiowe masło. (dla 3-4

Dynia na słodko - ciasta i desery

łyżki serka  mascarpone kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji Sposób przygotowania Dynię gotujemy na parze, bardzo dokładnie miksujemy i odsączamy na sicie. Następnie dodajemy miód, Grand Marnier, skórkę pomarańczową i cynamon. Schładzamy w lodówce. Dobrze schłodzoną śmietanę

Przepis na trufle kakaowe, który przypomni wam dzieciństwo

: Justyna i Tomek. Rodzinka siedzi sobie w miłej, przytulnej kuchni i gotuje cudaczne potrawy. Podchodzą dość twórczo do ubogiej i siermiężnej jak na tamte czasy kuchni. Bawią się jedzeniem przygotowując dania o zabawnych nazwach lub podając je w "artystycznej" formie. Książka jest napisana dość

Coś lżejszego po świątecznej uczcie

startego parmezanu 4 łyżki oliwy sól świeżo zmielony czarny pieprz Szpinak umyj, odetnij łodyżki, osusz i ugotuj na parze do miękkości. Wyjmij, przestudź i odciśnij z wody.W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj parmezan, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Odciśnięty szpinak drobno posiekaj, dodaj do

Odchudzone święta według Konrada Gacy [4 PRZEPISY]

ugotować i pokroić w paski, zachowując wywar. Kapustę gotować w garnku, nożem oddzielając liście wierzchnie już sparzone. Cebulę pokroić w plasterki i na parze doprowadzić do miękkości, poszatkować. Do garnka wlać 3 szklanki wody, dodać masło i zagotować. Na wrzątek wrzucić opłukaną i przebraną kaszę

Sałatka z kurczakiem. Najlepsza przekąska w pracy

minut do lodówki, aby smaki się przegryzły. Łatwy przepis na przygotowanie piersi z kurczaka, gotowanej na parze Insalata di pollo e sesamo (dla 6 osób)   Składniki 75 dag piersi  kurczaka 1 łyżka masła 1 szklanka białego wytrawnego  wina 2 czubate łyżki sezamu 1 seler

Pęczak - zdrowy, sycący, pyszny!

cebule 20 dag słoniny pokrojonej w drobną kostkę 2 jajka do pary sól i pieprz Grzyby moczymy przez noc, a rano gotujemy do miękkości w lekko osolonych 2 litrach wody. Odcedzamy, wywar zachowujemy. Pęczak zalewamy 5 szklankami wywaru z grzybów i gotujemy do miękkości na malutkim ogniu. W tym czasie

Brukselka da się lubić - 6 przepisów na zimowe potrawy

Sezon na brukselkę trwa od jesieni do wczesnej wiosny, więc korzystajmy i jedzmy ją póki czas. Można ją ugotować w wodzie lub na parze, piec albo smażyć. Świetnie smakuje z masłem, gałką muszkatołową, chrupiącym boczkiem. Brukselkom wystarczy 8-10 minut we wrzątku lub na patelni. Po podgotowaniu

Blanszowanie - efektywny sposób przyrządzania warzyw

Co to jest blanszowanie i do czego może się przysłużyć? Blanszowanie polega na krótkotrwałym poddaniu warzyw lub owoców działaniu gorącej wody bądź pary. Dzięki temu produkty nie są dłużej surowe, zachowują witaminy, piękny kolor i świeży smak, a przy tym zostają oczyszczone z bakterii czy owadów i

Dania na dobrą sylwetkę

brokuł 1/2 opakowania sera feta garść płatków migdałów łyżeczka soku z cytryny łyżka oliwy sól pieprz Brokuł dzielimy na różyczki, myjemy, osączamy. Gotujemy na parze 10 minut. Fetę kroimy w kostkę, płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Wystudzone różyczki brokułu wkładamy do miski, dodajemy

Buraki na słono i słodko

Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Buraki do przygotowania tego dania można zarówno gotować, jak i upiec w piekarniku. Jak je piec dowiesz się z przepisu na sałatkę z pieczonych buraków z orzechami włoskimi i komosą (slajd nr 5). Tradycyjne

Sycące menu na ciężki dzień

Dobrym dodatkiem do barszczu będą pampuchy, czyli kluski na parze - na przykład z tego przepisu . Barszcz ukraiński 2 litry wody (lub rosołu albo bulionu warzywnego) 2 buraki 1 cebula 1 pęczek włoszczyzny (z kapustą) 5 ziemniaków 1 duża garść ugotowanej białej fasoli 250 g mięsa

Menu dnia z kremową zupą z zielonymi warzywami

truskawki. Żółtka ubij mikserem na parze z cukrem pudrem (uwaga! jajka, z których są żółtka, powinny być wcześniej dokładnie umyte i sparzone). Po około 10 minutach, nie przerywając ubijania, zdejmij garnek z ubitą, gęstą masą jajeczną i wystudź ją. Dodaj jogurt, wymieszaj delikatnie i wstaw do lodówki

Zdrowe i szybkie dania dla dzieci

warzyw tniemy marchewkę i cukinię w paski. Gotujemy je na parze, aż zmiękną. Mieszamy z ciepłym makaronem i oliwą. Podajemy z paskami mięsa usmażonymi lub ugotowanymi na parze. 4 małe chlebki pita żółta i czerwona papryka mała cukinia 3 czerwone cebule 4 łyżki oliwy 2 łyżeczki świeżych listków tymianku

Gruszki na słodko i słono

posyp orzechami laskowymi. Autor: Zuzanna Wiciejowska Słodka gruszka i wyrazisty w smaku ser gorgonzola to zgrana para. Świetnie pasują do nich także posiekane orzechy włoskie. Jeśli wolisz coś bez glutenu, wypróbuj przepis na gruszki nadziewane gorgonzolą . Tarta z gruszkami i gorgonzolą Ciasto: 200

Gotowanie na parze dla wymagających

musztardy   Sposób przygotowania Rybę oprószamy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową i wrzucamy do gotującej się wody na 8-10 minut lub gotujemy na parze. Jajka gotujemy na półtwardo, około 5 minut. Na dużym talerzu układamy umyte i osuszone listki rukoli. Jeszcze ciepłe jajka

Domowe makarony

gotować na parze. Faktycznie, tak przygotowane kopytka są wyśmienite. Makaron 6 jajek 60 dag mąki pszennej, najlepiej tipo 00 sól Mąkę wysyp na stolnicę lub do dużej miski, w środku zrób dołek do którego wlej roztrzepane z solą jajka. Do wewnątrz dołka zagarniaj mąkę i zagniataj ciasto. Po zagnieceniu

Ciepło? Zrób słodkości bez pieczenia!

4 łyżki cukru 40 ml białego wina (marsala, porto lub sherry - gatunek wina ma wpływ na smak potrawy) Oddzielić żółtka od białek. Wrzucić je do miski razem z cukrem. Miskę postawić na garnku z gorącą wodą i całość ubijać ręczną trzepaczką (na parze jest znacznie łatwiej). Następnie wolno dodać wino

Pyszna i zdrowa kolacja - co zamiast kanapek?

minutę. Następnie razem z czosnkiem i 3 kostkami lodu zmiksuj całość na gęsty krem, dopraw solą. Plastry indyka umyj i osusz, a następnie gotuj na parze przez 5 minut. Na dno talerza wyłóż sos szpinakowy i ugotowanego indyka. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą. Autor: Giancarlo Russo Owsianka to pyszny

7 przepisów ze szczypiorkiem do wypróbowania w tym tygodniu

nich trochę farszu, podnosimy boki i związujemy szczypiorkiem, formując sakiewkę. Układamy sakiewki w koszyczku do gotowania na parze i posypujemy kminkiem. Gotujemy pod przykryciem 8 min. Przygotowujemy sos: pomidor i oczyszczoną paprykę drobno kroimy, mieszamy, przyprawiamy oliwą, octem i solą

I po świętach - co zrobić z resztkami po uczcie?

. W międzyczasie ugotuj na parze brokuła. Odcedź. W rondelku roztop masło, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, by nie powstały grudki. Dodaj mleko, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj pokruszony ser i dokładnie wymieszaj, aż ser się rozpuści. Dopraw solą i

Słodkie zimowe menu

mniejszy płat ciasta. Brzegi zwilż pędzelkiem i zlep razem, zamykając farsz. Nożem natnij wierzch w czterech miejscach i zrób krzyżyk na środku, aby podczas pieczenia para miała ujście. Wierzch szarlotki zwilż wodą (lub roztrzepanym jajkiem) i posyp cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i

Miłosne menu pod chmurką

szparagi i gotuj 3 minuty. Odsącz i przełóż do miski z wodą i lodem, aby je zahartować. W dużej misce połącz sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, kolendrę i sól. Dodaj odsączone szparagi i dobrze wymieszaj. Na talerz wyłóż rukolę, na nią szparagi, całość polej pozostałym sosem i posyp prażonym sezamem

Jak gotować szparagi?

jedynie te końcóweczk i, które są naprawdę twarde.   Szparagi najlepiej gotować "na stojąco", z łebkami powyżej powierzchni wody - są najdelikatniejsze i gotują się najszybciej, dlatego w czasie, jaki jest potrzebny całej łodydze szparaga, one zmiękną w parze.   Można także gotować

Kapusta i spółka

można zamrozić. Autor: Maria Szkop Chasseur Garnek do gotowania na parze Emalia Olkusz Garnek do bigosu Botii GL-B04E9 Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny > źródło: Okazje.info Aromatyczna i delikatna zupa to dobry pomysł na

5 przepisów na lazanie

gotujemy przez 10 minut, odcedzamy na sicie. W rondlu z grubym dnem gotujemy wodę, cukier, wanilię i miód, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Wrzucamy skórki z cytrusów i gotujemy powoli przez ok. 15-20 min, aż zrobią się szkliste, a syrop zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. W misce

Wigilijne menu dla najmłodszych

dorsz, najlepiej w postaci gotowanej lub upieczonej w ziołach. Bez obaw możecie też podać dziecku rybę przyrządzoną na parze (np. duszoną z warzywami) albo w galarecie. Pamiętajcie, aby z porcji, którą podajesz dziecku, dokładnie usunąć ości. Piero żki dla małych smakoszy (dla dziecka po 1. roku życia

Seler - ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

groszkiem do miski z warzywami. Roztapiamy w rondlu 25 g masła, wkładamy grzyby, smażymy 2 minuty. Przekładamy do mięsa i warzyw. Na tej samej patelni roztapiamy resztę masła, wsypujemy mąkę i zasmażamy, mieszając, przez minutę. Stopniowo wlewamy zredukowany bulion, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na

Czarna porzeczka - wegańskie przepisy

  Sposób przygotowania Rozgrzewamy piekarnik do 100°C. Puszkę wkładamy do lodówki. Wodę z puszki po ciecierzycy przelewamy do miski i zaczynamy miksować. Kiedy zacznie się pienić, powoli dodajemy cukier, co parę minut po trochu. Powstająca piana powinna być zwarta i sztywna - jeśli

Desery z kremem

wodą, ogrzewać je powinna gorąca para). Mikserem ubijaj na parze jajka z cukrem pudrem. W trakcie ubijania masa jajeczna będzie gęstnieć. Kawę rozpuść w niewielkiej ilości wody, aby napar był aromatyczny i esencjonalny. Do masy jajecznej stopniowo wlej napar kawowy. Ubijaj jeszcze 2-3 minuty. Wyjmij

Maia Sobczak prezentuje przepisy z dynią

ma delikatnie pomarańczowy kolor. Dość twarda. Znakomita na kremową zupę, do pieczenia i gotowania na parze. Fot: Katarzyna Marcinkiewicz Blue Ballet - Dynia o niebieskozielonym kolorze skórki i ciemnożółtym miąższu. Dobrze sprawdza się w kremowych zupach - można jej użyć ze skórką, ale jeśli

Spotkanie z kluskami. Tanie gotowanie

ściereczką, ułóż na niej kluski, tak aby się nie dotykały. Gotuj około 4-5 minut. Jeszcze gorące układaj na talerzach, polewaj stopionym masłem, posypuj cynamonem. Podawaj od razu. Marcowy magazyn Kuchnia! Zobacz co w środku! Apollo PIM-800-3-SIL Silit wkład do gotowania na

Musztarda - przyprawa wszechstronna

powierzchnią wody umieszczamy koszyczek do parowania, wkładamy do niego krewetki. Przykrywamy i gotujemy na parze przez 2 minuty. Krewetki przekładamy do miski z lodem, aby gwałtownie przerwać gotowanie. Robimy marynatę, mieszając oliwę z oboma octami, koperkiem, czosnkiem, musztardą, miodem, solą i

Pieczemy pasztet

żelatyna się rozpuści, dodajemy żurawinę i cukier do smaku. Galaretę wlewamy na dno naczynia, ale na wysokość centymetra. Naczynie wstawiamy do zamrażarki na parę minut, aby galareta lekko stężała. Potem kładziemy na niej pasztet, zalewamy go ze wszystkich stron pozostałą galaretką i wstawiamy na kilka

Ziemniak - może zaskoczyć!

piure z ziemniaków. Gdy odciśnięty sok się ustoi, zlać go, a osiadły na dnie krochmal dodać do miski z ziemniakami i cebulą, dokładnie wymieszać z mąką, przyprawić solą i pieprzem. Mięso i gotowane warzywa zemleć, wymieszać z przesmażoną na oleju drobno posiekaną cebulą, doprawić majerankiem, solą i

10 najciekawszych pomysłów na fasolkę szparagową

, które rozkładają się dopiero podczas gotowania. Gotujcie ją w niewielkiej ilości wody, a najlepiej na parze - wtedy straci mniej cennych składników i zachowa więcej smaku. Możecie ją zamrażać i robić z niej przetwory. Chasseur Garnek Modern 5,5 ... Gerlach KOMPLET PATELNIE GA

21 obowiązkowych dań do wypróbowania w lutym

blachę i smarujemy wierzch rozmąconym żółtkiem. Na powierzchni ciasta wycinamy niewielki otwór, by dać ujście parze wodnej. Pieczemy w temp. 160°C przez 25-35 min. W środku mięso powinno osiągnąć temperaturę 54°C (średnie wysmażenie). Fot. Jacek Ura

Dieta nutritariańska - jesz warzywa i chudniesz

cukrowy, kiełki fasoli, lekko podduszone na wodzie (bez użycia tłuszczu) pieczarki, kawałki cukinii ugotowanej na parze, surowe lub lekko podgotowane na parze buraki. Osobiście chętnie wrzucam do tego smacznego dania odrobinę mrożonego groszku i fasolki. Pamiętaj, że w sałatce powinno się znaleźć

Creme pâtissiere. Delikatne desery na weekend

czekoladę w mikrofalówce lub?na parze, mieszamy ją z creme pâtissiere, kakao i skórką pomarańczową. Wkładamy krem do rękawa cukierniczego z?końcówką o średnicy 1/2 cm. Każdą eklerkę nakłuwamy od spodu w 4 miejscach w równych odstępach i, wciskając szprycę w dziurki, ostrożnie szprycujemy ciastka

Takiej rukoli nie znacie

Podsmażamy orzechy na oliwie, wyjmujemy je łyżką cedzakową i odkładamy do miseczki. Na patelnię z oliwą wkładamy czosnek i pieprz, po 2 minutach dodajemy szpinak i rukolę, podgrzewamy krótko, aż zwiędną. Gotujemy makaron, odcedzamy, pozostawiając kilka łyżek wody z gotowania. Przekładamy makaron do miski

Menu z rybnymi pulpetami i czekoladowym deserem

tabliczki (5 dag) czekolady deserowej Utrzyj żółtka z cukrem na gęstą, puszystą masę. Wlej przegotowane i przestudzone mleko, dodaj startą na drobnej tarce czekoladę. Dokładnie wymieszaj, wlej do metalowej miseczki. W większym garnku zagotuj wodę, miseczkę ze składnikami kremu ustaw na parze i gotuj

Menu dnia z makaronem z kurczakiem

1/2 szklanki cukru kilka kropli olejku waniliowego 1.5 szklanki wiórków kokosowych Rozgrzej piekarnik do 160°C. Dwie blachy wyłóż pergaminem. Wsyp do miseczki 18-20 dag czekolady, rozpuść w mikrofalówce lub na parze, przestudź. Ubij białka ze szczyptą soli. Powoli dodawaj cukier i wanilię

Galarety - na święta i przyjęcia

warzywnego 15 g żelatyny Jajka gotujemy na twardo. Łososia gotujemy na parze. Szpinak myjemy i usuwamy łodygi. Blanszujemy, czyli na parę minut wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Kilkanaście liści blanszujemy pojedynczo, tak aby zachowały swój kształt: wyłożymy nimi formę. Odciskamy szpinak i przesmażamy go

Ziemniaki ze świata. Tania kuchnia sezonowa

odstawiamy bulion na co najmniej godzinę. Potem wyjmujemy z garnka kurczaka i studzimy go, a przecedzony bulion doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy obrane ziemniaki i gotujemy, aż zmiękną, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową i przekładamy do miski. Teraz wrzucamy do bulionu marchewki, obgotowujemy je

Zespół dnia następnego. 22 najlepsze dania na kaca

, podgrzewając na parze, ubijamy, aż powstanie gęsta piana. Zdejmujemy znad pary i wkręcamy w pianę roztopione masło, wlewając je cienką strużką. Robimy jajka w koszulkach: do dwóch szerokich rondli wlewamy tyle wody, aby sięgała do wys. 8-10 cm. Do każdego rondla wlewamy po połowie octu. Zagotowujemy

Deser z nietypowym składnikiem

schładzamy w lodówce. Buraki obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn (drobne oczka). Orzechy prażymy na suchej patelni i siekamy na grube kawałki. Masło i czekoladę wkładamy do żaroodpornej miski. W garnku zagotowujemy wodę, zdejmujemy garnek z palnika i stawiamy na nim miskę z czekoladą i masłem, mieszamy

Pogryzając przed telewizorem

; Pierś kurczaka pokrój na kawałki, zmiel w maszynce razem z krewetkami, wymieszaj z mąką ziemniaczaną, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i natką. Dopraw cukrem i solą (masa powinna mieć słodkawy smak). Z masy uformuj kulki o średnicy 3-4 cm. W garnku z wkładka do gotowania na parze zagotuj

Pączki, faworki, donaty na tłusty czwartek

miseczce na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, utarte żółtka, spirytus i lekko podgrzaną śmietanę, dokładnie mieszamy. Wlewamy rozczyn, wyrabiamy ciasto. Wlewamy stopione, wystudzone masło i wyrabiamy jeszcze kilka minut. Odstawiamy do wyrośnięcia

Lekkie sałatki obowiązkowe do wypróbowania tego lata

wszystkie jego składniki. Najlepiej zrobić to w słoiku z zakręcanym wieczkiem. Wystarczy nim silnie kilka razy potrząsnąć, by składniki sosu dobrze się połączyły. Mango, awokado i truskawki kroimy na kawałki. Krewetki gotujemy przez moment na parze, a gdy ostygną, mieszamy je z owocami i skrapiamy

Ciasta z truskawkami do upieczenia w tym tygodniu

powrotem do rondla i podgrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy płomień i gotujemy przez minutę, ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do miski, studzimy. Łączymy składniki ponczu. Rozpuszczamy dwie galaretki w 750 ml wrzącej wody (nie gotujemy

Tradycyjne dania inaczej

. W rondelku mieszamy ocet, sok z limonki, cukier, roztarty czosnek, wywar z ryby i posiekane papryczki, gotujemy około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Gotowe rożki gotujemy na parze (około 15 minut). Podajemy z sosem. Rożki z papieru ryżowego można również upiec w piekarniku. Kenwood

Niezbędne składniki: oliwa i ocet

ubitą kremówkę. Wnętrze litrowej miski smarujemy olejem morelowym, wlewamy masę jogurtowo-morelową, wstawiamy na minimum 4 godziny do lodówki. Przed podaniem wkładamy miskę z deserem na kilka sekund do gorącej wody, potem przykrywamy ją talerzem i odwraca-my do góry dnem. Zdejmujemy miskę, wykładamy

Menu dnia ze złocistym kurczakiem

posiekanej natki pietruszki sól pieprz (4 porcje) Ziemniaki dokładnie umyj, włóż do wrzątku i gotuj 10 min. Odcedź, ostudź, pokrój w plastry. Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Włóż ziemniaki, przypraw solą i pieprzem, posyp natką i wymieszaj. Podziel na 4 porcje, ułóż na czterech

Jaglany detoks w 7 dni [5 PRZEPISÓW]

arkusz na desce kuchennej, a na środku umieść łyżkę nadzienia. Zawijaj delikatnie farsz tak, aby dolna część pierożka była podwójna. Obróć, zwiń górne końce i przyciśnij. Garnek do gotowania na parze lub bambusowy koszyczek wyściel pergaminem, ułóż na nim pierożki i gotuj na parze przez 2-4 minuty

Pyszne, domowe dania na koniec lata

(lub patisony). Kabaczki przekrój wszerz na 3 części każdy, z patisonów zetnij wierzchy. Wydrąż miąższ ze środka, pozostawiając około jednego lub półtora centymetra przy brzegach. Patisony obgotuj na parze lub w niedużej ilości wody (około 15 minut). Ostrożnie wyjmij i osącz. Kabaczków nie gotuj

Domowa musztarda - zrób to sam. To łatwe

2 łyżki startego cheddara   Sposób przygotowania Pory wkładamy do rondelka, zalewamy zimną wodą, lekko solimy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, gotujemy 3 minuty. Odcedzamy na sitku i od razu przelewamy zimną wodą (lub wkładamy do miski z wodą i kostkami lodu - chodzi o to, aby

Sezon na śliwki. 14 przepisów ze śliwkami na ten tydzień

misce, przesypując cukrem. Polewamy sokiem z limonki i odstawiamy na 4 godz. Po tym czasie przekładamy je do rondla, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu 15 min. Konfitura jest gotowa, gdy wylana na talerzyk kropla się nie rozlewa. Konfiturę

Jaglana z selerowym pesto i prażonymi nerkowcami. Qmamkasze

; imbiru garść nerkowców łyżka lub dwie pesto selerowego na porcję kaszy kilka listków świeżego majeranku   Sposób przygotowania Robię pesto: selera kroję na kawałki i gotuję na parze. Wkładam do wysokiego naczynia, dodaję kolejno pozostałe składniki, miksując blenderem. Kaszę

Kuchnia wielkopolska. Prosto skromnie i smacznie

lnianą ściereczką i obwiąż sznurkiem, tak aby ściereczka była napięta. Z ciasta ulep kulki, ułóż je na ściereczce, przykryj (np. miską). Gotuj 20 minut. Podawaj do kaczki z modrą kapustą. Składniki 1  kaczka 5 dag słoniny 1-2 główki czerwonej  kapusty 2  cebule 1 łyżka masła

Wygodne i szybkie gotowanie z Panasonic Multicooker. Jedno urządzenie, 10 programów, setki możliwości!

ponczem lub grzanym winem - wszystko to z pomocą jednego urządzenia; - Pierogi - program przeznaczony do gotowania różnego rodzaju pierogów i klusek. Doskonale poradzi sobie także z przyrządzeniem omletów. Korzystając z programów tematycznych, można z łatwością przyrządzić dania takie jak łosoś na parze z

Dbasz o linię? Zabierz coś smacznego do pracy

lub limonki. Autor: Zuzanna Wiciejowska, Paulina Kałka Warto do swojego menu na stałe wprowadzić ryby. Te gotowane na parze czy pieczone z odrobiną oliwy z oliwek są najlepsze. Możemy dodać brokuły, czy parę liści rukoli i pełnowartościowy lunch gotowy. Gotowany łosoś z sosem jogurtowym 600 g

Zrób to w domu: wonton w towarzystwie sosu orzechowego

powiedzieć o moich ukochanych pierożkach wonton , których smak śledzę od dawna... aż w końcu postanowiłam ulepić je sama. Okazało się to nadzwyczaj proste! Pierożki wonton gotuje się najczęściej na parze lub smaży w głębokim oleju, ale równie smacznie wychodzą te gotowane w wodzie lub bulionie. Podajemy

Jak Aleksa Karolinski spełniła marzenie Marty Gessler

Dlaczego tego nie zrobiłam? Znalazłam tylko parę przepisów zanotowanych na pożółkłych już kartkach. A przecież smak potraw przygotowywanych przez babcię Adelę na węglowej kuchni był do zatrzymania. Do dziś mam w pamięci obrazy kulinarne, zapachy i ciepło, które mnie ogarnia, gdy o niej pomyślę

Co położyć na wegańskim grillu? Jadłonomia gotuje dla Wysokich Obcasów

kulinarnej mapy. A jeśli dodatkowo do ich przygotowania wykorzysta się odpowiednie techniki, to zmienią się w prawdziwe gastronomiczne dzieła sztuki. Dlatego zamiast wciąż gotować warzywa w wodzie ze szczyptą soli, lepiej upiec je w papilotach, zgrillować na rozgrzanym ruszcie lub ugotować na parze z czarnej

Szybko i łatwo - zrób makaron!

) sól pieprz Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy makaron się gotuje, sparz pomidory, obierz je ze skórki, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w niewielką kostkę, odciśnij z soku i przełóż do dużej miski. Dodaj posiekane czosnek i listki

Warzymy kasze

miskę na garnku z gotującą się wodą i ubijaj delikatnie na parze, aż sos zgęstnieje (podczas ubijania mleko nie powinno się pienić). Gotowy ciepły sos wlej do 4 głębszych misek, następnie powkładaj połówki jabłek i delikatnie posyp cynamonem. Udekoruj bitą śmietaną.

Morele w kilku odsłonach

patelni. Ostrożnie połóż go na morele, dokładnie wciskając ciasto wokół brzegów patelni (uważaj, żeby się nie poparzyć!). Ciasto natnij nożem w 4-5 miejscach, aby podczas pieczenia para wodna miała ujście. Patelnię wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C (200 st. C zwykły

Domowe chleby i bagietki na zakwasie

. Wsypujemy mąkę chlebową i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Zagarniamy ciasto szpatułką (od ścianki miski do środka) 30 razy, odstawiamy na 20 minut - powtarzamy tę czynność jeszcze dwukrotnie. Ciasto można też zagnieść ręką, lekko podsypując mąką, ale będzie mniej puszyste. Czystą miskę

Dieta DASH - dieta na nadciśnienie

plasterki chudej wędliny, cztery plastry pomidora, szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Obiad: dwie łyżki makaronu pełnoziarnistego, zupa brokułowa pieczona ryba z warzywami np. 100 g brokułów lub fasolki szparagowej gotowanej na parze, szklanka soku z warzyw. Podwieczorek: koktajl na bazie

Jak zrobić domowy jogurt

nad parą. Mieszamy z szafranem. Przekładamy na kilkakrotnie złożoną gazę, zawijamy, odciskamy i wieszamy nad miską. W dużym garnku podsmażamy na oliwie mięso - najlepiej partiami, żeby się dobrze zrumieniło. Wyjmujemy i odkładamy na bok. Do garnka, w którym smażyło się mięso, wrzucamy posiekaną

5 deserów z karmelem i toffi do wypróbowania w marcu

przecięciem do góry. Na wierzchu kładziemy płat ciasta, dociskając brzeg do boków patelni (najlepiej sylikonową szpatułką, żeby się nie poparzyć). Nacinamy ciasto w dwóch miejscach, aby dać ujście parze. Wstawiamy patelnię do piekarnika na 20-30 minut. Wyjmujemy, gdy ciasto urośnie i się zrumieni

Łatwy do zdobienia, a efekt powalający. Szalej z karmelem

sok pomarańczowy - także ten z miseczki. Stawiamy na ogniu, gotujemy kilka minut, aż odparuje połowa płynu. Mieszamy z miodem, gotujemy minutę do lekkiego zgęstnienia. Mieszamy z pomarańczami, podgrzewamy 2-3 minuty. Upieczone skrzydełka wkładamy do miski , polewamy karmelem, mieszamy, dodając

Tessa Capponi-Borawska. W warzywnym ogrodzie

pietruszki 1/2 pęczka  bazylii sól   Sposób przygotowania Cukinie kroimy na cienkie talarki i dusimy do miękkości na oliwie z posiekanym czosnkiem i papryczką. Miksujemy, dodając filety anchois, przyprawiamy do smaku i odstawiamy. Drobno siekamy zioła. Makaron gotujemy al dente w dużej

Moc czereśni - dania nie tylko na słodko

zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na mniej więcej 30 min. Czereśnie wydryluj, przekrój na połówki i wymieszaj z cukrem pudrem. Ciasto rozwałkuj i wytnij krążki. Na każdym ułóż czereśnie i ulep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie około 5 min. Przygotuj sos: ubij w misce na parze