moczenie śledzi

Alicja Walichnowska

Śledź - król polskiego morza na wigilijnym stole

Śledź - król polskiego morza na wigilijnym stole

Na słodko lub słono, w zalewie albo pod pierzynką, smażony lub wędzony - jakie śledzie lubisz najbardziej? Jeśli nie wiesz, jak się za nie zabrać, podpowiemy ci. Jak kupować, w czym i jak długo moczyć i marynować? Zdążysz to jeszcze przećwiczyć przed świętami.

Czas na śledzia!

"Gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były takie tanie, byłyby uważane za rarytas większy niż kawior czy homary" mawiał Bismarck, niemiecki "żelazny kanclerz". A było ich dużo.

Śledź w nowym wydaniu

Królują w czasie świątecznej uczty. Przygotowuje się je na wiele sposobów. Każda rodzina ma swój ulubiony przepis. Nie rezygnujcie z podania śledzi po swojemu, ale spróbujcie też czegoś nowego. Może któryś z poniższych przepisów przypadnie wam do gustu?

Śledzimy śledzia - 10 przepisów

Śledzimy śledzia - 10 przepisów

2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru, pieprz   Śledzie moczyć 2-3 godz., często zmieniając wodę, osuszyć i pokroić w dzwonka. Rodzynki sparzyć i osączyć. Cebule obrać i pokroić w talarki, zeszklić na oleju, dodać cukier, koncentrat pomidorowy, sok cytrynowy i rodzynki

Może śledzika?

Może śledzika?

1 kg świeżych śledzi 1/4 kg filetu z dorsza oliwa do smażenia 1 średnia cebula szczypta przyprawy korzennej sól, pieprz 1/2 kg pomarańczy 1 jajko Sprawiamy śledzie: czyścimy i usuwamy kręgosłup wraz z ośćmi ? najlepiej palcami, wtedy nie uszkodzimy mięsa. Dorsza mielemy wraz z posiekaną

Sałatka śledziowa na święta - 7 pomysłów

Sałatka śledziowa na święta - 7 pomysłów

Śledzi do sałatki z ziemniakami nie musisz zbyt długo moczyć w wodzie. Nadmiar soli wchłoną ziemniaki. Sałatka ta jest najlepsza na drugi dzień, gdy wszystkie smaki dobrze się "przegryzą". Jeśli nie masz lub nie lubisz kaparów, do sałatki możesz dodać np. taką samą ilość czerwonej fasolki

Śledzie na święta

Śledzie na święta

około 750 g filetów zielonych (tj. świeżych surowych) śledzi łyżka pikantnej musztardy pieprz sól mała główka białej kapusty 2 winne jabłka 2 średnie cebule sok z cytryny łyżka oliwy mielony kminek suszony tymianek szklanka wywaru z włoszczyzny 2 łyżki sklarowanego masła Filety myjemy, osuszamy

Śledź na nowo

Śledź na nowo

3 solone filety śledziowe 3/4 l mleka 500 g ugotowanych ziemniaków 100 ml kwaśnej śmietany 2 jajka pieprz masło do podania mąka i tłuszcz do foremek Śledzie moczymy w mleku, najlepiej przez noc. Po wyjęciu z mleka osuszamy je, czyścimy z ości i zdejmujemy skórę. Filety bardzo drobno siekamy

W marcu śledzie są najlepsze!

W marcu śledzie są najlepsze!

przygotowania Cebulę siekamy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i filety, (autor przepisu nie moczy śledzi, ale kto woli mniej słone, może włożyć je na godzinę do mleka), wszystko zalewamy olejem i wstawiamy na 2-3 dni do lodówki. Zamarynowane śledzie podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach

Śledź pod pierzynką

Śledź pod pierzynką

Składniki:5 solonych filetów śledziowych 1 duża cebula 4 ogórki konserwowe 3 ziemniaki3 buraczkimajonez (wg uznania)3 jajka pieprz Krok 1 Filety śledziowe zalej wodą i mocz około 2 godzin. Następnie odsącz z wody, zalej mlekiem i mocz jeszcze pół godziny. Krok 2 Odsączone filety pokrój w cienkie

Przepisy na święta najlepszych szefów kuchni. Smaki Podlasia [ZDJĘCIA]

Przepisy na święta najlepszych szefów kuchni. Smaki Podlasia [ZDJĘCIA]

Małgorzata, juror wielu konkursów kulinarnych Śledź z gruszką i cebulą moczony w wodzie z ogórków kiszonych Składniki na 4 osoby: - 8 płatów śledzia małosolnego - 1 litr wody z ogórków kiszonych - 3 średnie cebule pokrojone w "piórka" - 2 gruszki - 2

Święta light - pomysły na wigilijną rybę

Święta light - pomysły na wigilijną rybę

być z kapustą i grzybami. Świetnie smakują z farszem z łososia (Dla 4 osób)   Składniki 30 dag  śledzi korzennych 1 czerwona  cebula garść suszonych  śliwek bez pestek 1 kieliszek śliwowicy 1 łyżka ciemnego cukru 3 łyżki octu winnego 2 łyżki oliwy

Święta first minute - co możesz przygotować wcześniej?

Święta first minute - co możesz przygotować wcześniej?

przed Wigilią można także przygotować śledzie w zalewach. Dzięki temu zdążą nabrać odpowiedniego smaku. To dobry czas zwłaszcza na przyrządzenie śledzi korzennych. Śledź z cebulką po polsku 6-8 filetów śledziowych (matiasów) 1 cytryna 1 szklanka oleju słonecznikowego 6 ziaren ziela angielskiego 2

Agnieszka Kręglicka podpowiada jak przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia

Agnieszka Kręglicka podpowiada jak przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia

. Gotujemy na średnim ogniu. Po około 3 minutach, od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzamy. Podajemy w barszczu. Składniki 8 grubych filetów solonych  śledzi 3-4 białe lub cukrowe  cebule 8 świeżych liści laurowych lub 5 suszonych 3/4 szklanki oliwy extra vergine 3/4

Święta bez chemii - będą zdrowe i pyszne [PRZEPISY]

Święta bez chemii - będą zdrowe i pyszne [PRZEPISY]

łyżeczki suszonego lubczyku ok. 10 kapeluszy marynowanych grzybów Matiasy moczyć w wodzie ok. 1 godz., a następnie odsączyć śledzie na sitku. Zalewa I: pokrojoną w kostkę cebulę zalać octem i 2 szklankami wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę i cukier. Krótko zagotować pod przykryciem

Wigilia? Tylko u Mamy!

Wigilia? Tylko u Mamy!

; źródło: Okazje.info Autorką przepisu jest Mama Bartosza i Kamila Składniki 4-6 dorodnych  śledzi matias 1 mały koncentrat pomidorowy 1  cebula Przyprawa do zup w płynie oliwa Pieprz, cukier ocet balsamiczny cytryna   Sposób przygotowania: Śledzie wypłucz

Śledzie (nie) po obiedzie

Śledzie (nie) po obiedzie

, przecież anchois też się nie moczy! Wystarczy dłużej potrzymać śledzia w oliwie, sól do niej przejdzie, a ryba będzie w sam raz. Ale - dodaje Moroz - to moje zdanie, kto chce, niech moczy; w wodzie, maślance, piwie, wedle życzenia.   Uliki - podobne do matiasów, ale zakonserwowane w solance o wyższym

Już wkrótce Wielki Świąteczny targ Dobrego Jedzenia w Fortecy

Już wkrótce Wielki Świąteczny targ Dobrego Jedzenia w Fortecy

stoisku Wasąga z Roztocza, nabyć mięsa z ekologicznym certyfikatem, albo drób na straganie firmy Polskie Eko Zagrody. Śledzie wymagające moczenia i marynowania, będą na stoisku pana Sandacza, a karpie gotowe, by je zanurzyć w galarecie, u Doroty i Włodka Orzechowskich z Jastrzębich Kątów. Ponadto

Śledzie (nie) po obiedzie

Śledzie (nie) po obiedzie

angielskiego 4 liście laurowe 1/4 l oleju lnianego 1 kg ziemniaków Cebulę siekamy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i filety, (autor przepisu nie moczy śledzi, ale kto woli mniej słone, może włożyć je na godzinę do mleka), wszystko zalewamy olejem i wstawiamy na 2-3 dni do lodówki. Zamarynowane

Przepisy świąteczne sprzed stu lat

Przepisy świąteczne sprzed stu lat

wielkości, bo duże są twarde i niesmaczne, moczyć w zimnej wodzie przez 36 godzin, odmieniając wodę parę razy dziennie, a kładąc pierwszy raz do wody, dobrze je obmyć. Gdy wymoczone, ściągnąć ze skórki, wyjąć ość, każdą połówkę śledzia wziąwszy na widelec, zanurzyć w wodzie dla opłókania i układać w

Przepisy laureatki MasterChefa. Proste, odważne, zachwycające

Przepisy laureatki MasterChefa. Proste, odważne, zachwycające

szalone pomysły. Potem w lodówce zalegają słoiki pełne śledzi w różnego rodzaju marynatach i sosach, a ja jestem w siódmym niebie. Liczba porcji: 12 Czas moczenia śledzi: 12 godzin Czas przygotowania: 10 minut Czas marynowania: 48 godzin Składniki: 12 filetów śledziowych (matiasów) Sposób przyrządzania

Inspiracje: jak przygotować wigilię w stylu fusion

Inspiracje: jak przygotować wigilię w stylu fusion

karpia dodaj w całości i duś z jarzynami lub usmaż go oddzielnie (ze skórą). Podawaj z sosem jarzynowym. 4-6 porcji, 40 minut Składniki: 4-6 dorodnych  śledzi matias 10-15 dag łuskanych  orzechów włoskich 1/2 pęczka szczypiorku oliwa 3-4 jajka ugotowane na twardo Sól, Czarny

Tradycyjne dania inaczej

Tradycyjne dania inaczej

Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info 300 g śledzi w occie mały kawałek (ok. 2 cm) świeżego imbiru limonka kilka listków świeżej kolendry łyżka curry w proszku cebula marchewka zielone jabłko sól świeżo mielony pieprz Śledzia odsączamy z zalewy, zdejmujemy

Dom pachnący bakaliami

suszoną żurawiną, a do ulubionych śledzi dodać przyprawy korzenne z rodzynkami. Bakalie postawmy także na świątecznym stole. Będą one doskonałą, zdrową i wartościową  przekąską. Sięgajmy po te najwyższej jakości od Bakalland, dzięki czemu zachowują niezapomniany smak i wartości odżywcze.  

Wieczerza wigilijna

6 płatów śledziowych cebula 2 kwaśne jabłka 4 łyżki gęstej śmietany pieprz Płaty śledziowe osączamy. Kroimy w poprzek na 1,5-cm paski. Cebulę siekamy. Jabłka obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłko i cebulę mieszamy ze śmietaną, doprawiamy pieprzem. Śledzia wykładamy na mały półmisek

Zupa rakowa i kiszone rydze w Folwarku Ustronie. Bogactwo kulinarnych mikroregionów

20 minut - ciastka mają być złotawe. Zupa śledziowa 300 g śledzia solonego z mleczem 1/2 łyżeczki cukru 2 cebule 2 liście laurowe 1 łyżka octu lub soku z cytryny 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu mielonego i 4 łyżki gęstej śmietany Śledzia moczyć w wodzie z 1/2 łyżeczki cukru przez 3 godziny. Jeśli

Przepisy na Boże Narodzenie. Trzy Znaki Smaku

.   Kucharz: Grzegorz Labuda (dla 6 osób)   Składniki 6 solonych  śledzi z mleczem 100 ml oleju rydzowego GTS - Gwarantowana Tradycyjna Specjalność 80 ml oleju sojowego 1  cebula 2  jabłka grójeckie 1/2 pęczka koperku 1 łyżeczka musztardy domowe marynaty

Śledzik

300 ml oleju rzepakowego Cebulkę kroimy w kostkę, zasypujemy nią śledzia. Śledzi nie moczymy, żeby nie były pozbawiony smaku. Dodajemy wszystkie wymienione przyprawy, zalewamy olejem, odstawiamy na trzy dni. Podajemy z cebulką z marynaty. Śledź smażony w cieście piwnym 8 świeżych

Z kiszoną kapustą - pierogi i nie tylko

tym czasie odsącz je, pokrój w paski i dodaj do gotującej się kapusty. Ostrożnie, aby nie dodać piasku z grzybów, który mógł się osadzić na dnie naczynia, dolej też wodę, w której moczyły się grzyby. Wieprzowinę i wołowinę oczyść, umyj, pokrój w kostkę (tak jak do gulaszu) i podsmaż na smalcu na złoty

W ostatniej chwili

-2 cytryny Fasolę moczymy przez noc, aby spęczniała. Płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy z łyżką cukru ? po godzinie można spróbować, czy jest miękka. Pod koniec gotowania, gdy ziarna są prawie ugotowane, solimy. Nie solimy w trakcie, ponieważ skórka stwardnieje. Dogotowujemy fasolę, studzimy i

Święta dla zabieganych - zdążysz przygotować świąteczne dania w jeden dzień [PRZEPISY I LISTA ZAKUPÓW]

. W międzyczasie przygotuj składniki do śledzi pod pierzynką: ugotuj ziemniaki, buraki i jajka (dokładny przepis poniżej). Kiedy śledzie się wymoczą, a ugotowane warzywa ostygną, możesz przygotować sałatkę - powinna postać przez całą noc. Jeśli nie zdążysz zrobić tego wieczorem, ostatecznie możesz

Kotlety mielone z kraju i zagranicy

solony filet  śledziowy 1  cebula 1 średnia kajzerka 40 dag mielonej karkówki  wieprzowej 1  jajko 1/2 łyżeczki majeranku sól,  pieprz 5 dag mąki smalec do smażenia   Sposób przygotowania Śledzia moczymy przez kilka godzin w wodzie, a następnie

Smaczne i piękne święta według Agnieszki Maciąg - przepisy z książki "Smak świąt"

opłucz zimną wodą i przez 30 minut mocz w mleku, tak by były w całości zanurzone. Jeśli po tym czasie nadal będą zbyt słone, kontynuuj moczenie. Następnie opłucz je zimną wodą, osusz i pokrój na kawałki. Olej wymieszaj z wszystkimi ziołami, dodaj czosnek i śledzie. Wymieszaj. Przełóż całość do słoika i

Czas na pory

Białą część dorodnego pora (ok. 12 cm) przekrój wzdłuż i namocz w wodzie z octem, by się oczyścił (jeżeli dysponujesz drobnymi porami, zostaw je w całości i przed moczeniem natnij krzyżyki na obu końcach łodygi). Rozgrzej na patelni sklarowane masło, wrzuć pokrojony w cienkie wiórki imbir i pory plus

Co ja zjadam? Ziemniaki międzynarodowe w kilku wersjach

niemundurowych i śledziny z octu osączonej dodaje się: cebulę, ogórki kiszone i buraki marynowane, jabłko twarde, kwaśne i sos majonezowo-śmietanowy, to nie ten przepis. Siekamy śledzia, ale nie na miazgę 4 ziemniaki niemundurowe gotowane 2 czerwone cebule pół kilo śledzi solonych, moczone w mleku* 3-4 jajka na

Michał Węcławek - kandydat w plebiscycie Kucharz Odkrycie Roku 2015

. Ostatecznie został przy sztukach walki. - To pomaga mi w pracy kucharza, ponieważ łatwiej mi podejmować trudne decyzje w stresujących momentach - podkreśla. Kiedy nie ćwiczy, ani nie pracuje w kuchni, Michał gotuje w domu i śledzi najnowsze trendy kulinarne - przyznaje, że często zasypia z dobrą książką

12 potraw, bez których nie mogą odbyć się Święta

, dlatego wigilijne stoły uginają się pod rybami w wielu postaciach. Bakalland proponuje śledzie z suszonymi śliwkami i rodzynkami na rozpoczęcie tej uroczystej, świątecznej kolacji. Składniki: 5 płatów śledzi 1 pomarańcza pokrojona w plastry 1/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy 1/2 szklanki

Sexy seniorzy: panie emanują urodą, dziarscy panowie imponują zdrowiem

panu Antoniemu, żeby dotlenić 750 mld komórek. Jak twierdzi pan Antoni, "łyżką i widelcem można wykopać sobie grób." On na śniadanie je śledzia, cebulę, ząbek czosnku, cykorię, kiszone ogórki i kapustę. Chleb? Tylko razowy i moczony w oliwie z oliwek. Na obiad mieszkanka kasz, przed snem

Smacznego Nowego Roku

do dekoracji mleko do moczenia śledzi słodka mielona papryka świeżo zmielony czarny pieprz   Wymoczone w mleku i osuszone śledzie pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Dokładnie wymieszaj musztardę, koncentrat pomidorowy i oliwę. Połącz z pokrojonymi filetami, cebulą, częścią

Nieskromne dania na post

(dla 10 osób)   Składniki 800 g solonych filetów ze  śledzia 300 ml soku z kiszonych ogórków 100 g masła 5  gruszek 100 g lipowego  miodu   Sposób przygotowania Śledzie moczymy w wodzie przez 10 godzin, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie

Święta ekonomicznie - kilka przepisów na niedrogie dania i wypieki

sałatka śledziowa z jabłkiem i cebulą 250 płatów śledziowych (ok. 5 sztuk) a la matias 1 duże jabłko (kwaśne) 1 średniej wielkości biała cebula 2 jajka ugotowane na twardo 2 większe ogórki kiszone 2-3 łyżki majonezu pieprz (oraz ewentualnie sól) do smaku Śledzie moczymy przez około pół godziny w

19 obowiązkowych dań do ugotowania w grudniu

. Łyżka cedzakowa w okazje.info Składniki 8 grubych filetów solonych  śledzi 3-4 białe lub cukrowe  cebule 8 świeżych liści laurowych lub 5 suszonych 3/4 szklanki oliwy extra vergine 3/4 szklanki oleju słonecznikowego grubo tłuczony  pieprz 20

Jak nakarmić rodzinę w Wigilię i nie oszaleć

matiasy zamiast solonych filetów (które wymagają moczenia). Matiasy wystarczy bowiem opłukać, pokroić, doprawić i wepchnąć do słoika (lub słoików) na trzy dni, żeby się przegryzły. Śledzimy śledzia - 10 pomysłów Ryba w galarecie wymaga trochę wysiłku, a nie za bardzo lubi czekać na pożarcie, więc

Chcesz dobrze zjeść i najeść się do syta? Kuchnia niemiecka

. Osącz śledzie, pokrój je na kawałki. W kamiennym garnku ułóż warstwę cebuli, jabłek i ogórków, potem połowę śledzi i listek laurowy. Polej połową sosu śmietankowego i ułóż kolejne warstwy z pozostałych składników. Wstaw na 2-3 dni do lodówki. Podawaj z małymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach

Wigilia przy stole

zmielony pieprz zioła prowansalskie lubczyk bazylia oliwa Matiasy moczymy 2 godziny w mleku, następnie kroimy je w dość szerokie paski. Płaty a la łosoś (bez moczenia) kroimy na takie same paski. Cebulę przekrawamy na pół, a następnie kroimy w półplasterki i przelewamy wrzątkiem (aby złagodzić jej ostrość

Post sybaryty

odkrywamy wierzchnią warstwę rękawa - dzięki temu miód się skarmelizuje i sprawi, że ryba z wierzchu będzie lekko chrupiąca i złocista. Śledź z suszonymi śliwkami w sosie ze śliwowicy i octu winnego (Dla 4 osób) 30 dag śledzi korzennych 1 czerwona cebula garść suszonych śliwek bez pestek 1 kieliszek

12 potraw, które robią się same

.Śledzie w zalewie. Wróćmy do obiecanych ryb. To niezwykle inteligentne bestie. Żadne stworzenie lepiej nie rozumie, jak się wymoczyć, doprawić i zalać. No, chyba że dziadek. 9.Kutia. Stara tradycyjna potrawa, musi być! Mak się uciera jak ta lala, a pszenica moczy od wczoraj. Wszystko to łączy się w

Przepisy znad Bałtyku - nie tylko śledzie

wyjęte z wody i osuszone śledzie i obłóż je gałązkami koperku. Wstaw na 6 godz. do lodówki. Ziemniaki wyszoruj, potem upiecz w piekarniku w folii, tak by były miękkie, ale żeby się nie rozpadały. Po ostudzeniu pokrój je w plastry o grubości 0,5 cm. Ogórka umyj i razem ze skórą pokrój wzdłuż na cienkie

Świąteczne standardy

zarówno według przepisu, jak i własnego uznania. Śledź pod pierzynką 5 solonych filetów śledziowych 1 duża cebula 4 ogórki konserwowe 3 ziemniaki 3 buraczki majonez (wg uznania) 3 jajka pieprz Filety śledziowe zalej wodą i mocz około 2 godzin. Następnie odsącz z wody, zalej mlekiem i mocz jeszcze

Wigilia futurystyczna u Wojciecha Modesta Amaro

wodę do wrzenia i gotujemy 25 min. Moczymy śledzie w połowie mleka przez kilka godzin. Resztę mleka wlewamy na głęboką teflonową patelnię i powoli podgrzewamy, aż na powierzchni utworzy się kożuch. Zdejmujemy go i układamy na folii spożywczej posmarowanej odrobiną śmietany

Śledzie - postne, a jakie wykwintne

Zielone czy solone?Mięso śledzi zawiera pełnowartościowe białko, wapń, fosfor, żelazo i magnez oraz sporo tłuszczu. W sklepach można kupić te ryby w wielu gatunkach, przygotowane na różne sposoby:- świeże, zwane też zielonymi;- solone, np. matiasy (najtłustsze i najdelikatniejsze, wyławiane u

Ogórki kiszone - wykorzystaj jak najlepiej

kiszone 2-3 łyżki majonezu pieprz (oraz ewentualnie sól) do smaku Śledzie moczymy przez około pół godziny w zimnej wodzie (jeśli lubimy, kiedy są bardzo słone, można pominąć ten krok). Po tym czasie dokładnie osączamy i kroimy w kostkę lub paski. Jajka i jabłko obieramy i kroimy w kostkę i mieszamy ze

Pomysł na paznokcie: velvet manicure

wytrzymałość.Pomysłodawczynią manicure jest Iga Sadowska - szkoleniowiec Eclair Cosmetics, pasjonatka ładnych i zadbanych paznokci, czynna stylistka paznokci. Regularnie śledzi trendy światowe i jest na bieżąco z potrzebami klientek tak by proponowane zdobienia zaspokoiły najbardziej wymagające panie. CO BĘDZIE CI POTRZEBNE:1

12 dań na świąteczny stół

, delikatnie osusz papierowym ręcznikiem i drobniutko posiekaj. Posiekaj także cebulę i ugotowane na twardo, obrane jajka, dodaj do śledzi, wymieszaj. Wlej oliwę i ocet, dodaj cukier, jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Źródło: Miesięcznik Kuchnia By wigilijna kapusta z grzybami miała bogatszy smak, dodaj do

Kujawy - śledzie po kujawsku

60 dag solonych śledzi, szklanka mleka, 30 dag winnych jabłek, 2 łyżki oleju, 2 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka suszonego majeranku, 2 małe cytryny, mielona ostra papryka, natka pietruszki, cukier, pieprz, sól Umyte śledzie zalać zimną wodą, zostawić na noc, następnego dnia obrać ze skóry i

Jestem słoikiem i jestem z tego dumny

skwarki. Gotujemy razem jeszcze 5-10 min. Składniki 8 grubych filetów solonych  śledzi 3-4 białe lub cukrowe  cebule 8 świeżych liści laurowych lub 5 suszonych 3/4 szklanki oliwy extra vergine 3/4 szklanki oleju słonecznikowego grubo tłuczony  pieprz 20 ziarenek czerwonego

Bohater świątecznego stołu

składników na raz. Ilość majonezu zależy od Ciebie, jeśli lubisz sałatki z dużą ilością, możesz położyć grubsze warstwy. Śledź pod pierzynką 5 solonych filetów śledziowych 1 duża cebula 4 ogórki konserwowe 3 ziemniaki 3 buraczki majonez (wg uznania) 3 jajka pieprz Filety śledziowe zalej wodą i mocz

Kamica nerkowa. Ból gorszy od porodu

, marchwi, buraków, pomidorów, śliwek cukru i mleka. Przy kamieniach zbudowanych z fosforanu wapnia eliminujemy z diety rośliny strączkowe i ograniczamy ziemniaki, warzywa, owoce, mleko i jaja. Kamienie moczanowe są wskazówką do rezygnacji z podrobów, kawioru, śledzi, sardynek, kawy i mocnej herbaty, roślin

Do ciała, włosów i do jedzenia. Król kokos i królowa oliwa

agencji PR-owej. Lubi nowinki urodowe, śledzi profile różnych marek na YouTubie, tam też odkryła kanał Get The Gloss, z którego zna przepis na piling do ust na bazie oliwy: - Bardzo lubię mocne, matowe, czerwone szminki, które wymagają idealnie gładkich ust. Żeby osiągnąć taki efekt, robię domowy piling

Wielkanoc bez jajek, sera, mięsa - to da się zrobić

-Tarkowska Taka sałatka ucieszy nie tylko wegetarian czy osoby nie jedzące śledzi. Powinna przypaść do gustu również tym osobom, które znają i lubią sałatki śledziowe. Sałatka ziemniaczana a la śledzik 5 ziemniaków ugotowanych w łupinkach czerwona cebula 4-5 małych ogórków kiszonych mały pęczek

Grudniowy numer Kuchni już w sprzedaży. W środku dodatek specjalny: wypieki bożonarodzeniowe

można robić. Np: słodką musztardę, sos cumberland z żurawinami, albo dżem paprykowy. Macie jeszcze jakieś puste słoiki?Śledzie żyją w chłodnych wodach otaczających Skandynawię. Niektórzy mieszkańcy tego rejonu jedzą je codziennie na lunch, są też ważnym składnikiem posiłków na specjalne okazje ? na Boże

Wigilijne przysmaki od Kingi Paruzel

zalewie solnej 400 ml jogurtu naturalnego liście botwiny 4-5 ząbków czosnku spora garść pistacji 1 cebula sól i pieprz olej rzepakowy zielona cebulka Filety odsączyć z zalewy, moczyć je w wodzie z mlekiem. Zmieniając płyn kilka razy po to aby pozbyć się nadmiaru soli. Śledzie pokroić w paski, dodać do

Triumf Calvadosu

którego mocny alkohol jest naturalnym partnerem. (dla 8 osób) 1 kg filetów śledzi (najlepiej matiasów), 4 czerwone cebule, 1 łyżka brązowego cukru, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1 l oleju lub delikatnej oliwy

Gotuj na święta i zaczaruj szczęście

. Ciekawych przepisów na śledzia jest tyle, że można by nimi zadrukować kilka książek kucharskich. Podajemy trzy - proste i smakowite. Warto zakonotować zasadę: śledzie moczymy co najmniej godzinę - w mleku albo w kąpieli wodnej (zmieniając ją przynajmniej trzykrotnie). Śledź po żydowsku 7 - 8 solonych

Menu na prywatkę w stylu lat 60'

śledzia, błyskawicznie neutralizującą posmak wódki? Trzeba zapytać starsze pokolenie.   Śledzie w sosie musztardowo-koperkowym 250 g filetów śledzi (z beczki lub w oleju) 2-3 łyżki słodkiej musztardy (np. miodowej) 1 łyżeczka ostrej musztardy (np sarepska) 1-2 łyżki cukru 1-2 łyżki octu winnego 1/2

Na ryby! Panieruj i podawaj z sosem majonezowym

, złocistą skorupkę i soczyste wnętrze. Apetyt na ryby rośnie na wakacjach. Paradoksalnie, w tym czasie w Bałtyku dostępne są tylko flądry. Śledzie są wychudzone po tarle, na dorsze i turboty - okres ochronny, dzikie łososie i węgorze - zdziesiątkowane. Trzeba przeprosić się z rybami mrożonymi lub

U babci smakuje najlepiej

Składniki 8 sprawionych  śledzi   Marynata: 1/2 szklanki białego octu winnego 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru sól i biały pieprz do smaku   Sos śmietankowy: 1 posiekana czerwona  cebula 1 szklanka kwaśnej  śmietany sól, pieprz   Sos musztardowy: 3 łyżki

Wybieramy Kucharza Roku 2015! Głosowanie

dokumentalne i sztukę użytkową, którą bardzo się interesuje. Śledź bałtycki po rybacku, ogórki gruntowe, koper Biały Krolik / Fot: Joanna Ogórek   Śledź: 2 kg śledzi 3 liście laurowe 3 g ziela angielskiego 5 g gorczycy 100 ml białego octu winnego 80 g cukier biały

Idealna fotografia ślubna - jaki jest na nią sposób?

śledzi trendów. fot. kalina-studio Na szczęście troszkę więcej w tym temacie miał do powiedzenia Bartek Szmigulski . - Trudno powiedzieć cokolwiek o trendach, bo gusta Polaków są bardzo różne! W ciągu ostatnich lat i tak znacząco zmieniła się ogólna stylistyka zdjęć ślubnych. Są bardziej artystyczne

Z chrzanem

, wsypać cukier i podgrzewać, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Ostudzić. Warzywa oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Śledzie moczyć 2-3 godz., często zmieniając wodę, osuszyć, pokroić na duże kawałki, wymieszać z warzywami, chrzanem oraz przyprawami, zalać zalewą i wstawić na 12 godz. do lodówki. 100g

W pomidorowej zalewie

8 solonych filetów śledziowych, 2 pory; zalewa: 300 ml soku pomidorowego, 6 łyżeczek oleju, 3 łyżeczki octu winnego, kilka kropli tabasco, 3 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu.Filety moczyć 2-3 godz., często zmieniając wodę. Olej starannie ubić trzepaczką lub mikserem z

Tego szukaliście w ugotuj.to - najpopularniejsze przepisy 2014 roku

Nasze zestawienie otwiera sałatka ziemniaczana. O włos wyprzedziła ziemniaczane placki, które znalazły się dopiero na 11. miejscu wśród najczęściej wyszukiwanych haseł. W związku ze zbliżającymi się świętami polecamy przepis na sałatkę ziemniaczaną ze śledziem. Będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli

Co ja zjadam? Sos chlebowy z morelami

oliwy i łyżkę masła. Patrzycie jak się masło topi. Fajnie, nie? Jak już się roztopi, wrzucacie tam swoje moczone filety w paskach. Jak już się zrumienią nieco, dokładacie drugą łyżkę masła i wrzucacie chleb w kostkach. Chleb, masło, mięso, prawie jak w kanapce, a jednak... Po 3-5 minutach dolewacie

Jak Polka znalazła się w Nomie - najlepszej restauracji świata?

duńskiego ciastka tyle, że w dzikim wydaniu. Robi się je na specjalnej patelni i zwykle podaje na słodko, właściwie to taki pączek ze słodkim dżemem. "Nasz" pączek robiony jest z ciasta z dodatkiem larw pszczelich, z nadzieniem z lubczyku, a do tego jest moczony w słonym sosie z pasikoników

Parada śledzi

porcji) ROLMOPSY W OLEJU 8 solonych płatów śledziowych 2 cytryny 1 cebula (8 dag) 2 łyżki musztardy 10 ziaren pieprzu 2 liście laurowe 3 łyżki jasnej gorczycy olej słonecznikowy do przybrania: 2 łyżki kaparów Śledzie moczyć 2-3 godz., często zmieniając wodę, i osuszyć. Cebulę obrać i posiekać

Ryba po mistrzowsku

, marynowanej w roztworze ługu, moczonej w wodzie, a na końcu gotowanej. Tak przygotowaną rybę podaje się np. z puree z zielonego groszku. Geier Skeie odwiedził Polskę z okazji finału konkursu Norge & Food Service Chef's Competition - 2011 Śledź Norweski, podczas którego zasiadł w jury oceniający dania

Wigilia naszych czytelników

ogórkiem, szczypiorem, gruszką i cebulą, a następnie dodać oliwę. Wszystko delikatnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. Przed podaniem jeszcze raz całość wymieszać, przełożyć na półmisek. Kazimiera z Wisły Trójkolorowe śledzie w śmietanie 6 solonych śledzi (mleczaków bez głów), 2 duże cebule, 2 duże

13 potraw wigilijnych

osuszonych, pokrojonych w szerokie paski śledzi, warstwę cebuli, posypuję kruszonym czarnym pieprzem, wrzucam listek laurowy, skrapiam cytryną i po ciasnym ułożeniu wszystkich składników zalewam oliwą z olejem. Odkąd mam w domu drzewko laurowe w doniczce, wrzucam świeże liście i dodaję kilka kruszonych

Zanim się zbadasz

specjalnym dzienniczku, który prowadzisz w trakcie badania holterowskiego. Aparatu nie powinnaś zdejmować w czasie badania, a nie może się on zamoczyć, dlatego kąpiel w dniu, gdy holter śledzi twoje serce, jest zabroniona. DENSYTOMETRIA Pierwszy raz warto ją zrobić po 45. roku życia, bo w okresie

To gotujecie i pieczecie na Wielkanoc. Najczęściej wyszukiwane przepisy

łyżeczkę musztardy) - wtedy najlepiej wykorzystać tuńczyka w sosie własnym.   Wielkanoc: jajka marmurkowe krok po kroku Dla urozmaicenia czasem dodaje się do niej czerwoną fasolę, wędzone ryby, kukurydzę z puszki, gotowane buraki, śledzie. Niepozorna sałatka jarzynowa króluje na stole. Warto ją

Gorset, dętka i księżyc. Moda z kosmosu

śledzi ruch głowy i porusza się wraz z nią. Dzięki poszerzonemu polu widzenia astronauta może też patrzeć pod nogi. Hełm jest znacznie mniejszy od dotychczasowych, przypomina kask motocyklisty. - Tym, kto sprawił, że BioSuit jest tak piękny i estetycznie wysmakowany, jest mój partner Guillermo Trotti

Talerz pachnący tradycją

jest na rozmaite sposoby - pod pierzynką, w sałatce, śmietanie czy occie. Co odważniejsi proponują wersję z rodzynkami... Najbardziej chyba popularnym jest śledź w oleju z cebulką. Rybę moczymy około godziny w wodzie. Potem kroimy ją w paseczki, a następnie kosteczkę. Do tego siekamy cebulkę (jedna na

TOP 10 internetu

śledziowe zalej wodą i mocz około 2 godzin. Następnie odsącz z wody, zalej mlekiem i mocz jeszcze pół godziny. Odsączone filety pokrój w cienkie paseczki. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Buraki umyj i ugotuj w osobnym garnku, następnie ostudź i obierz. Ogórki obierz. Jajka ugotuj na twardo i

Szczeka jak pies na wodę 

na coś (szkło, sukces, pieniądze), mówimy, że "będzie szczekał na wodę". A wszystko przez to, że Lord - łakomczuch - przed jakimiś świętami wyżarł całą miskę śledzi, które moczyły się w mleku, bo były za słone. Mleko też wypił, a potem walczył z gigantycznym pragnieniem. Stał przy misce i

Niebezpieczne sztuczne raje - rozmowa z Jerzym Vetulanim

mocz, chce wam się sikać, przestajecie myśleć o konsekwencjach, o przyszłości, o moralności, o wstydzie - pragniecie za wszelką cenę zrealizować potrzebę. Opróżnić pęcherz. Gdziekolwiek! Jak najszybciej! I robimy to, mimo że bardzo tego nie chcemy. Bo musimy. Tak właśnie czuje się osoba uzależniona

Instrukcja obsługi karpia

śledzi solonych i marynowanych. Do ryb smażonych, gotowanych i pieczonych używamy specjalnych sztućców - tępego, skośnie zakończonego i szerokiego noża oraz szerokiego widelca. Dawniej do takich ryb nawet w restauracjach podawano dwa widelce. Dziś dwoma widelcami można posłużyć się tylko w gronie rodziny

Wirtualni trenerzy i dietetycy - czy komputer może skutecznie nas motywować?

słyszę, że powinnam w związku z tym szczególnie dbać o dietę bogatą w witaminy i białko. Niestety, 24-godzinne moczenie cieciorki przed ugotowaniem albo własnoręczne oprawianie świeżych ryb (które wciąż chętnie jem) nie wchodziło w grę. Szukając inspiracji do bardziej kreatywnych potraw dla wegetarian

Kobietom do orgazmu wystarcza wyobraźnia

jak pozytonowa tomografia emisyjna (PET) czy funkcjonalny rezonans magnetyczny (fMNR) zrewolucjonizowały badania nad orgazmem u ludzi" - powiedziała na otwarcie obrad amerykańska uczona. Dodała, że te aparaty umożliwiają śledzenie zmiany aktywności mózgu w zależności od pobudzenia i przeżywanych

Wielkanoc w Kościele prawosławnym

siedem tygodni przed Paschą. To ostatnia szansa, aby dobrze zjeść, ale już tylko masło i sery. Królują za to bliny z mąki gryczanej, mieszanej czasem z pszenną. Jak każe tradycja, jada się je przez cały tydzień serowy, praktycznie ze wszystkim: kawiorem, siekanym śledziem i cebulką, śmietaną, topionym

Ogon ryby

. Sztëpka z pulkama, czyli śledź z ziemniakami (popularne danie kaszubskie) 1 kg solonych śledzi, 2 kg ziemniaków, 1 cebula, 1/2 szklanki śmietany, 1 listek laurowy, po kilka ziaren ziela angielskiego i gorczycy, pieprz, sól, mąka do obtoczenia ryb, tłuszcz do smażenia Śledzie moczymy (12

Do Brazylii po smak

? pszenny chleb moczony w mleku, winie, jajku i cukrze, smażony na oleju. Czasem posypuje się go cynamonem albo polewa miodem. To typowo wigilijny przysmak, który trafił do nas z Portugalii. Do popicia ? drinki z cachaçy: caipirinha (z limonką) lub caipifruta (z przeróżnymi owocami). Flavia (Amazonia

Kto rządzi w Monako?

Dynastia Grimaldich, w którą wżeniła się hollywoodzka gwiazda, liczy sobie 650 lat historii i tradycji. Wielkie wydarzenie, jakim był ślub księcia Rainiera III i urodzonej w Filadelfii aktorki śledziło 30 mln widzów na całym świecie, a przyjazd muzy Hitchcocka do Europy z pięćdziesięcioma walizkami

Wybielanie zębów metodą nakładkową

doprowadzić do naturalnego koloru. Jak wygląda zabieg? Wybielanie metodą nakładkową ma zupełnie prosty przebieg - kupujemy żel i szyny. Te drugie posłużą nam do utrzymania specyfiku we właściwym miejscu na czas zabiegu. Żeby je dopasować za pierwszym razem moczymy je w gorącej wodzie, wkładamy i zaciskamy

Potrawy wigilijne

warstwę osuszonych, pokrojonych w szerokie paski śledzi, warstwę cebuli, posypuję kruszonym czarnym pieprzem, wrzucam listek laurowy, skrapiam cytryną i po ciasnym ułożeniu wszystkich składników zalewam oliwą z olejem. Odkąd mam w domu drzewko laurowe w doniczce, wrzucam świeże liście i dodaję kilka

Przy wigilijnym stole

musztardy sarepskiej3 łyżki majonezu4 ziarna jałowca (posiekane)4 ziarna ziela angielskiego (posiekane),przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz czarny, sól10 g suszonych plastrów podgrzybka1 ząbek czosnku posiekany1 cebula pokrojona w krążkiolej do smażeniaolej do śledzi Sposób wykonania:Grzyby namocz w

Janka poszła na wojnę

Wigilię 1939 modlą się w ciszy, bo nie wolno na głos. "Na śniadanie gęsta kasza albo same śledzie, na obiad - kasza i śledzie, nie dają chleba, jutro ma być fasunek herbaty i cukru. Męczą nas wszy" - opisują w pamiętnikach dzień za dniem. Jeden z jeńców (7 lutego 1940): "Jest tu w obozie

Śniadanie do łóżka

kawałek rokpola lub twardej czekolady, który mięknie w czasie smażenia. Jeżeli pieczywo jest świeże, to możemy jajka wymieszać z gęstą śmietanką i krócej moczyć w tej miksturze, aby kromka nie rozmiękła. Do tego podajemy konfitury lub dżem na ciepło, bo ma mocniejszy smak niż prosto z lodówki i łatwiej

Jakub Karol Parnas - burzliwe życie wybitnego biochemika

się powtórnie z Renatą Taubenhaus. Żona jest w niego wpatrzona, stanowią wspaniałą parę aż do końca. W 1921 r. rodzi im się córka Justyna, dwa lata później syn Jan Oskar. Ten mocz jest lekko słodki Parnas uwielbia dydaktykę. Wykłada aż trzy przedmioty - chemię ogólną, organiczną i nieorganiczną. Na

Co naprawdę jadł pan Zagłoba

postną "Barszcz królewski" z książki Czernieckiego był tak naprawdę rodzajem zupy rybnej ze szczupaka, certy, łososia i śledzi z cebulą, grzybami, kaszą tatarczaną i kminem. Jest i barszcz cytrynowy - na rosole, z żółtkami, masłem i cytryną. Barszcz bywał koloru zielonego, jeśli jego podstawą

Sekrety ewolucji kochania i swawolenia - część I

. Robin Dunbar z Uniwersytetu w Liverpoolu uważa, że ewolucyjne pochodzenie mowy związane jest z ?plotkowaniem?. Mąż mógł z dużym powodzeniem zniechęcić żonę do romansu, dając jej do zrozumienia, że nieustannie śledzi plotki. Teraz, gdy on i ona spędzają całe dnie poza domem, niewierność musi zbierać