pomidory z czym nie łączyć

Paulina Zduniak

Z suszonymi pomidorami - 6 pomysłów

Z suszonymi pomidorami - 6 pomysłów

Aromatyczne, suszone pomidory to doskonały dodatek zarówno do mięsa (zobacz przepis na pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami i oliwkami), warzyw, jak i różnorodnych serów (np. fety czy mozzarelli). Choć obecnie można je kupić niemal wszędzie, w sezonie warto spróbować przygotować je własnoręcznie. Przepisy na suszone pomidory domowej produkcji znajdziecie chociażby na naszym portalu.

Pomidory, makaron i bazylia - te składniki miej zawsze w kuchni

Te trzy klasyczne składniki kuchni włoskiej,  plus odpowiednie dodatki, dadzą Ci pewność, że z łatwością przygotujesz pyszny obiad. Oto kilka przykładów

Smaki kuchni śródziemnomorskiej

Kuchnia śródziemnomorska, określanej mianem najzdrowszej na świecie. Jej podstawę stanowią ryby, owoce morza, świeże warzywa, owoce i makarony. Królują w niej aromatyczne zioła oraz oliwa z oliwek. Jest to również jedna z najbardziej lubianych kuchni przez Polaków. Dlaczego? Dania śródziemnomorskie są lekkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne

Obiad na każdy apetyt

Obiad na każdy apetyt

pokrojone w drobną kostkę cebulę, marchew i pietruszkę. Całość zalewamy winem, dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dusimy, aż warzywa będą półtwarde. Bakłażana kroimy na plastry o grubości 1 cm i smażymy na patelni grillowej z obydwu stron. Układamy go w formie do pieczenia, na nim kładziemy warstwę mięsno

Najsłynniejsze dania ze słonecznej Krety - koniecznie do wypróbowania!

Najsłynniejsze dania ze słonecznej Krety - koniecznie do wypróbowania!

naturalnego miąższu z pomidorów, koncentrat nie będzie nam potrzebny) 1 duża dobrze posiekana cebula 1 kostka warzywna (najlepiej już rozpuszczona w odrobinie gorącej wody) kilka kropel oliwy z oliwek sól i pieprz mięta (wysuszona; dodanie mięty do ryżu to jedna z tajemnic smacznego farszu) jogurt do

Grillowe rarytasy bez ketchupu? Nie ma mowy!

Grillowe rarytasy bez ketchupu? Nie ma mowy!

Czym wyróżniają się Ketchupy Kieleckie? Amatorzy gotowania doceniają je za gęstą konsystencję oraz intensywny smak soczystych pomidorów. Ale to nie wszystko! Te sosy zaskakują przede wszystkim starannie dobraną kompozycją przypraw. Zwolennikom delikatnych dodatków posmakuje Ketchup Kielecki

Cenny jarmuż - pięć przepisów

Cenny jarmuż - pięć przepisów

100 g boczku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30% łyżka kuminu łyżka kolendry pieprz świeżo mielony pieprz kajeński sól gałka muszkatałowa masło i oliwa spod zalewy z suszonych pomidorów Szybko łączymy mąkę z masłem, tak aby nie ocieplić masy. Dodajemy odrobinę maki a na końcu zimnej wody, tak

Ulubiony sposób na ziemniaki - zapiekamy!

Ulubiony sposób na ziemniaki - zapiekamy!

przelej do naczynia, aby nie naruszyć warstw. Na wierzchu połóż kilka kawałków masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 45-60 minut. Podawaj z rozpuszczonym masłem. Łagodny smak ziemniaków "lubi" łączyć się z tym, co wyraziste. Pory, boczek i kiełbasa doskonale się sprawdzą

Sierpniowa KUCHNIA już w sprzedaży

Sierpniowa KUCHNIA już w sprzedaży

przyprawowej, której używano u nas na długo przed upowszechnieniem się pieprzu i chilli. Najciekawsze książki z kraju i ze świata. Nie tylko kucharskie ? piszemy m.in. o bestsellerowym "Apetycie" Kazana. Jak go używać, z czym łączyć, jak zrobić samemu i na co uważać, kupując puszkę w sklepie. Jan

Pomysłowe dania na co dzień

Pomysłowe dania na co dzień

. Łączymy z mąką i przyprawami, zagniatając ciasto. Jeśli chcemy, aby po upieczeniu miało miękkie brzegi, dodajemy też żółtka. Przekładamy do natłuszczonych foremek, dociskając ciasto palcami. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy serem

11 dań z bakłażanem do ugotowania w tym tygodniu

11 dań z bakłażanem do ugotowania w tym tygodniu

mieszając, aby się nie przypalił. Kiedy lekko się przyrumieni i zmięknie, przekładamy do garnka z pozostałymi warzywami. Na patelnię wlewamy pozostałe 3 łyżki oliwy i szklimy na niej cebulę oraz czosnek. Dodajemy pomidory, tymianek i 2 łyżki natki pietruszki. Dusimy około 10 min. Następnie dodajemy

6 chłodników dla ochłody. Lekkie dania na upały

6 chłodników dla ochłody. Lekkie dania na upały

minut, po czym wyławiamy je i studzimy. Obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Ponownie zagotowujemy bulion, wrzucamy posiekaną botwinę i blanszujemy przez 2 minuty. Cedzimy (bulionu nie wylewamy!) i łączymy z buraczkami. Studzimy i schładzamy bulion, mieszamy go z jogurtem i śmietaną

16 dań kuchni włoskiej do ugotowania w lutym

16 dań kuchni włoskiej do ugotowania w lutym

, bazylia, albo mieszanka np. zioła prowansalskie   Oraz: masło i mąka do przygotowania blachy   Sposób przygotowania Robimy rozczyn: drożdże mieszamy z łyżką wody i pozostawiamy na 5 minut. Mąkę łączymy z solą, szklanką letniej wody, oliwą i drożdżowym rozczynem. W razie potrzeby

Pieczone warzywa - rozgrzewające, zimowe przekąski

Pieczone warzywa - rozgrzewające, zimowe przekąski

kawałki. Bakłażana kroimy w grube plastry, a te jeszcze na połówki. Paprykę i obraną cebulę tniemy w ósemki, pomidory na ćwiartki. Układamy warzywa w dużej brytfannie. Łączymy oliwę, ocet, przyprawy, cukier i harissę. Mieszamy z warzywami, dbając, aby dokładnie pokryły się sosem. Pieczemy 25 minut

Dieta Ewy Chodakowskiej - menu na cały dzień [5 PRZEPISÓW]

Dieta Ewy Chodakowskiej - menu na cały dzień [5 PRZEPISÓW]

treningów. Wskazuje, w jaki sposób łączyć właściwe odżywianie z regularną aktywnością fizyczną, aby osiągnąć najlepsze rezultaty. W książce znajdziemy 150 przepisów na zdrowe, łatwe do przygotowania i pełnowartościowe posiłki. Nie zabraknie także skutecznych zestawów ćwiczeń na najbardziej problematyczne

2 sycylijskie dania z bakłażana, dzięki którym jesienna deprecha pójdzie precz (chwilowo)

2 sycylijskie dania z bakłażana, dzięki którym jesienna deprecha pójdzie precz (chwilowo)

rekami zerwać owoce opuncji, to potem przez kilka dni będzie się z tych rąk wydłubywać jej kolce oraz czy na wieczorny spacer udać się do gaju oliwnego, czy może jednak do sadu z cytrusami. Radośnie korzystaliśmy z dobrodziejstw natury i sycylijskiej kuchni, która łączy tradycje kulinarne kolejnych

Kuchnia francuska: Lato w Prowansji

Kuchnia francuska: Lato w Prowansji

2 łyżki oliwy   Dodatki oliwa kaszka kukurydziana czarne oliwki bez pestek (najlepsze są z Nyons) zioła prowansalskie   Sposób przygotowania Drożdże mieszamy z letnią wodą, cukrem i solą, zostawiamy w ciepłym miejscu, aż mocno urosną. Łączymy z 

Dla zmarzluchów. Zupa z wkładką

Dla zmarzluchów. Zupa z wkładką

półplasterki. Wywar z wieprzowiny doprowadzamy do wrzenia i wkładamy do niego pokrojone mięso wieprzowe, nerkę, szynkę i parówki. Dodajemy podsmażone na maśle cebule, pokrojone kapary, część oliwek, ogórki i przyprawy. Gotujemy 10 minut, po czym dodajemy resztę oliwek. Zupę zaprawiamy śmietaną. Przed

Delikatne przysmaki z pianki

Delikatne przysmaki z pianki

łączymy z resztą. Masą napełniamy formę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy sernik stężeje, dekorujemy go owocami i wiórkami czekoladowymi. Ubijanie śmietany wydaje się bardzo łatwym przedsięwzięciem, ale nie zawsze się udaje. Zazwyczaj wina leży po stronie śmietany, ale warto przypomnieć sobie

10 najciekawszych pomysłów na fasolkę szparagową

10 najciekawszych pomysłów na fasolkę szparagową

świeżego imbiru 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy sól Sposób przygotowania Fasolkę gotujemy do miękkości we wrzącej, lekko osolonej wodzie pod przykryciem. Gdy będzie miękka, odcedzamy i przekładamy do miski. W rondlu roztapiamy margarynę i smażymy na niej szalotkę oraz imbir, po czym

Kuchnia śródziemnomorska: dobroczynne działanie oliwy

Kuchnia śródziemnomorska: dobroczynne działanie oliwy

z dipami i grillowanymi warzywami. Łatwy przepis na krewetki z pomidorami koktajlowymi Mastergrill Szpikulce do sz... Skagerak - Helios Szpikulce... Zeal Szpilka do szaszłyków ... Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info

Gulasz, leczo, langosze - węgierskie inspiracje

Gulasz, leczo, langosze - węgierskie inspiracje

gęstej śmietany, w razie potrzeby można jeszcze trochę rozrzedzić je wodą. Na sam koniec ciasto lekko solimy, po czym smażymy dość cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik wykładamy lekko odsączone z sosu mięso, składamy go w kopertę lub zwijamy w ruloniki, zakładając do środka brzegi. Pozostały sos łączymy

Przestań traktować warzywa jako dodatki

Przestań traktować warzywa jako dodatki

. Bakłażana kroimy w grube plastry, a te jeszcze na połówki. Paprykę i obraną cebulę tniemy w ósemki, pomidory na ćwiartki. Układamy warzywa w dużej brytfannie. Łączymy oliwę, ocet, przyprawy, cukier i harissę. Mieszamy z warzywami, dbając, aby dokładnie pokryły się sosem. Pieczemy 25 minut. Rodzynki

O Mamma Mia! Światowy dzień makaronu

z czym łączymy pastę. Gdy podamy ją z białym mięsem, warzywami czy owocami morza to nasza sylwetka powinna być bezpieczna. Warto też sięgać po "zdrowszy" makaron, np.  Ten oferowany przez Mamma Mia!, wytwarzamy w 100% z pszenicy durum, zawiera on między innymi więcej fosforu, potasu

5 przepisów z bakłażanem na ten tydzień

, smażymy 7 minut, dodajemy pastę z przypraw, podgrzewamy jeszcze 3 minuty. Cedzimy tamaryndowca, wodę wlewamy do cebuli, łączymy z pomidorami i rozgniecionym kardamonem, wkładamy żeberka i bakłażany. Dolewamy jakieś 1/2 szklanki wody, przykrywamy naczynie. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez godzinę

Sezon na kurki

. Na patelni, na odrobinie oliwy podsmażamy kurki przez ok. 10 minut, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku. W oddzielnym naczyniu łączymy śmietanę z jajkami i przyprawami. Na ciasto wykładamy kurki, posypujemy pokruszoną ricottą i zalewamy sosem śmietanowo-jajecznym. Pieczemy 15

Wyniki konkursu "Sztuka znikania - chłodnik"

, gotujemy 5 minut, po czym wyławiamy je i studzimy. Obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Ponownie zagotowujemy bulion, wrzucamy posiekaną botwinę i blanszujemy przez 2 minuty. Cedzimy (bulionu nie wylewamy!) i łączymy z buraczkami. Studzimy i schładzamy bulion, mieszamy go z jogurtem i śmietaną

Ciągnie się, przypieka, czasami kruszy. Żółty ser

sito. Zioła i czosnek siekamy jak najdrobniej, mieszamy z oliwą i lekko podsmażamy, po czym dodajemy przetarte pomidory i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Teraz wkładamy kromki chleba (od tego dodatku zależy zawiesistość zupy), zalewamy rosołem lub wrzątkiem i gotujemy

Kwas chlorogenowy - najlepsza pomoc w odchudzaniu

z naturalnych składników - zawierają ekstrakt z kawowca. Mogą być także łączone z innymi lekami - są bowiem bezpieczne dla ludzkiego organizmu i nie powodują żadnych skutków ubocznych. Podobno świetne efekty można osiągnąć bez wspomagania odchudzania dietą i ćwiczeniami.   TABLETKI ODCHUDZAJĄCE

Naleśniki na obiad i na deser

i obsmażamy z obu stron. Ciasto podstawowe: 150-200 g mąki pszennej ? połowę pszennej mąki zastępujemy mąką kukurydzianą i dodajemy łyżeczkę kurkumy 1/2 l mleka 2 jajka szczypta soli duża cebula 2 ząbki czosnku papryczka chilli 2 łyżki oliwy puszka pomidorów pelati (ok. 150 g) 200 g przecieru

Zespół dnia następnego. 22 najlepsze dania na kaca

przygotowania Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w kostkę, nie odkrawając tłuszczu, podsmażamy na smalcu na złotobrązowy kolor. Na tym samym tłuszczu obsmażamy boczek - w całości, z każdej strony. Zagotowujemy bulion, wkładamy podsmażoną wołowinę, gotujemy 1,5 godziny - do miękkości. Szklimy posiekaną cebulę na

Obiad w weekend robi się sam. Pieczone mięsa

śmietanę rozkłóconą z żółtkami. Podgrzewamy, cały czas mieszając, ale nie pozwalamy, by sos się zagotował. Królika kroimy na kawałki, układamy na ogrzanym półmisku i polewamy sosem. (dla 6 osób)   Składniki 50 dag pokrojonych na połówki podłużnych  pomidorów 1 czubata łyżeczka cukru sól

Inspiracje z letnimi warzywami i owocami

przygotowania:Makaron gotujemy wg zaleceń producenta na opakowaniu. Jednocześnie na średnim ogniu przesmażamy na oliwie z oliwek posiekany czosnek oraz cebulę, tak, aby zmiękły, ale się nie zarumieniły. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, sól i pieprz. Dusimy chwilę po czym łączymy z uprzednio ugotowanym

Włoskie inspiracje

różyczki gotujemy w bulionie. Dodajemy drobno pokrojone obrane ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Dolewamy śmietankę, zagotowujemy i miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kurki czyścimy, myjemy, osuszamy, smażymy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę krem łączymy z kurkami i tuż przed podaniem

Bób - zdrowa przekąska sezonu letniego

moździerzu i wrzucamy do bobu. Łączymy z sosem miodowo-cytrynowym. Dodajemy rybę porwaną na kawałki i całe ziarna bobu, mieszamy. (dla 6 osób)   Składniki 250 g wyłuskanego świeżego  bobu 120 g twardego sera owczego (polecamy Mazuriano z Rancza Frontiera, jeśli nie uda się

Śródziemnomorskie smaki na wiosnę - lekka kuchnia

liście i głąb. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, ale nie łączymy składników. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy marchewkę. Czekamy, aż zrobi się lekko chrupka, doprawiamy solą i pieprzem. Tak samo postępujemy z fasolką szparagową, kapustą i groszkiem cukrowym. Wszystkie warzywa podsmażamy

Gdy goście wpadną z wizytą...

zakładał przepis (46%), rezultat może nie być satysfakcjonujący (44%), a dodatkowo będzie podlegał ocenie gości. Marco Luca Ghia: Zauważyłem, że wiele osób stresuje się przyjmowaniem gości, nawet w nieformalnych sytuacjach. Kolację w gronie przyjaciół traktują jak pracochłonną ucztę. Nie mają czasu z nimi

Roślinne kosmetyki: Marchewka w słoiku, śmietana w wannie

łączenia kosmetyków, do zabawy nimi, stosowania codziennie innego zestawu w zależności od potrzeb skóry, które przecież zmieniają się z dnia na dzień w rytm naszej aktywności i bieżących wyzwań - mówi Sylwia, która w firmie odpowiada za opracowywanie receptur. - Nie pojawiłyśmy się znikąd, za nami stoją

Bakłażan: odchudza i chroni przed chorobami

czosnek, po czym podsmażamy na oliwie z masłem. Po chwili dodajemy miąższ z bakłażanów i smażymy jeszcze 5 minut, a następnie mieszamy z mięsem, ziołami, przyprawami, śmietaną, 2 łyżkami bułki tartej. Dokładnie mieszamy z jajkiem, ewentualnie doprawiamy. Jeżeli masa jest za rzadka, dodajemy jeszcze

Aromatyczny rozmaryn. Kuchnia śródziemnomorska

kolorach)  papryki 1  cukinia 60-70 dag  pomidorów 2-3 ząbki  czosnku po 2-3 gałązki tymianku i  rozmarynu sól grubo mielony  pieprz chilli 1 duży  listek laurowy 1 szklanka bulionu warzywnego (lub wywaru z ryby) 4 duże filety z białej ryby (ok. 80

Termos, koc i ser w słoiku. Przepisy na piknik

muszkatołowej sól kilka łyżek klarowanego masła ew. trochę musztardy albo posiekanych migdałów lub  orzechów włoskich   Sposób przygotowania W moździerzu rozcieramy ser z masłem, mieszamy z brandy i przyprawami, ewentualnie solimy do smaku. Łączymy z wybranymi dodatkami. Wkładamy do

Danie główne prosto z patelni

. Następnie wlewamy litr wrzącej wody, wrzucamy kostki bulionowe, razem gotujemy, po czym wszystko miksujemy. Jeśli trzeba, dosalamy. Rozlewamy do talerzy, do każdej porcji wsypujemy trochę suszonych pomidorów, dekorujemy listkami bazylii i podajemy. Taka zupa świetnie smakuje z grzankami z bagietki

Dieta Andersona - dieta niełączenia idealna na lato

Dieta Andersona - na czym polega? Dieta Andersona opiera się na zasadzie niełączenia pokarmów białkowych i węglowodanowych. Twórca diety to Henry L.N. Anderson, dietetyk z uniwersytetu w Los Angeles. Anderson odkrył, że odpowiednie zestawianie ze sobą różnych składników powoduje ich szybsze

11 dań bez mięsa i to nie makaron!

zostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Robimy farsz. Papryki i bakłażany kroimy w kostkę, cebulę w ósemki. Przekładamy warzywa do dużej miski razem z pomidorkami i ząbkami czosnku, wlewamy 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów i mieszamy ręką. Układamy na blasze i

Kuchnia włoska: samo zdrowie

talerz i owijamy folią aluminiową. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu. Kiedy będzie al dente, odcedzamy go i wrzucamy do garnka z sosem pomidorowym. Delikatnie mieszamy. Uwaga: to właściwie przepis na cały niedzielny obiad. Makaron je się oddzielnie, a nie jako dodatek do

Najlepsze wiosenne sałatki. Ogórek + rzodkiewki

; limonki 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy świeżo mielony pieprz sól do smaku   Sposób przygotowania Pory i ogórka kroimy w cienkie plasterki, awokado na cząstki, paprykę w paski. Wszystko razem wkładamy do dużej miski. Łączymy dokładnie składniki sosu i polewamy nim

Nie mam do Ciebie cierpliwości, mamo

przez długie kwadranse). Na jej "co słychać?" umiem znaleźć odpowiedź. Mówię, co u mnie, nad czym pracuję, z kim się spotykam, jakie mam plany na dziś, na weekend i na życie. Na Twoje "co słychać" (bez znaku zapytania, nie nauczyłaś się go wstawiać w esemesa - i to też mnie drażni

Kuchnia włoska: Pesto

, octem i ziołami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy ziemniaki, ostrożnie mieszamy, odstawiamy na 4 godziny do lodówki. Radicchio kroimy w paski, dodajemy razem z rukolą lub roszponką do ziemniaków, mieszamy delikatnie, aby nie pokruszyć ziemniaków. Jeśli trzeba, jeszcze raz przyprawiamy

17 wspaniałych, bezmięsnych dań. I to nie makaron

?kaszę? quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory oraz morele kroimy w kostkę. Upieczone bakłażany kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Siekamy i mieszamy z ugotowaną "kaszą" quinoa, pomidorami i morelami. Dodajemy posiekaną pietruszkę, skrapiamy

Żelazo nie lubi herbaty

, rodzynki, figi, daktyle, mak, pestki dyni, pistacje, migdały, orzechy laskowe, wiórki kokosowe, słonecznik, soczewica, pieczywo z pełnego przemiału, żółtko jaj, ziarno sezamu, sałata, botwinka, kakao. Orzechy, ryby i pomidory są cennym źródłem żelaza. Z czym żelazo idzie w parze? Ale to

Édouard de Pomiane. Kucharz, naukowiec, radiowy celebryta

pomidorów, schabowy (cetelette de porc), purée z kasztanów, sałatka z buraczków, gruszki (plus kawa, wino, koniak ad libitum; z używkami de Pomiane nie walczył, sam był zaprzysięgłym palaczem i koneserem win). Skądinąd polecany w tym zestawie krem z pomidorów pochodził podobno z Polski, z kuchni

Beszamel - sos fundamentalny. To dzięki niemu jedzenie nam tak smakuje!

na sztywną pianę. Delikatnie łączymy 1/3 piany z sosem serowym, po czym dodajemy resztę i mieszamy łyżką, aż powstanie gładka i puszysta masa. Natłuszczamy i oprószamy mąką 6 wysokich kokilek (każda o pojemności 200 ml), przekładamy do nich masę, wygładzamy wierzch. Naczynia ustawiamy w metalowej

Małe co nieco na wycieczkę rowerową

przygotowania Odsączamy z oliwy 5 dag pomidorów, kroimy je na duże kawałki. Kruszymy drożdże do miski, dodajemy cukier, szafran (roztarty wcześniej w moździerzu), rozcieńczamy ciepłą wodą i mieszamy. Z mąki usypujemy kopczyk, robimy wgłębienie, wlewamy w środek drożdże, ugniatając

Słodkie bułeczki na wycieczkę rowerową. To Ci się nie rozpaćka w plecaku

; Sposób przygotowania Mieszamy wszystkie składniki ciasta (oprócz mąki żytniej i kukurydzianej) z posiekanymi pomidorami i 50 ml oliwy ze słoiczka. Zagniatamy, aby pomidory równo rozłożyły się w cieście. Ciasto spłaszczamy, składamy kilka razy, wkładamy do natłuszczonej miski. Przykrywamy

Szkoła na Widelcu: Jeśli nie nauczymy dzieci jeść zdrowo, to wychowamy pokolenia podobne do tych w USA i Wielkiej Brytanii

wyłącznie z naturalnych produktów, pokażcie nas!". Po czym wchodziliśmy do stołówki, a tam się okazywało, że zupa jest na kostce rosołowej, duża część warzyw, których jest relatywnie niewiele, to mrożonki, desery są codziennie na słodko, najczęściej w postaci budyniu i kisielu z proszku. Zgodnie z

Gotuj razem z nami - projekt Historie Kuchenne

: Soczewicę moczymy przez 1/2 godziny, po czym gotujemy w osolonej wodzie. Ziemniaki kroimy na plastry, pomidory i cebulę w kostkę. Całość, z czosnkiem, wrzucamy na głęboką patelnię i dusimy na wolnym ogniu. Można podlać wodą. Gdy soczewica jest ugotowana, dodajemy ją do pozostałych składników i dusimy razem

Rozgrzewający i pikantny imbir - inspiracja prosto z Azji

Słodko-kwaśne pomarańcze, pikantny imbir i chili, słony ser. Nie zabraknie ci wrażeń. Dodatek tymianku działa odświeżająco i przypomina smaki lata. 4 pomarańcze 150 g sera typu feta 4 gałązki świeżego tymianku Sos: 2 łyżki miodu lipowego 2 łyżki oliwy sok z cytryny kawałek startego świeżego imbiru

Chrupiące zielone ogórki - na śniadanie, obiad i deser

Na początek klasyka, czyli twarożek ze świeżymi, chrupiącymi warzywami. Dodając do niego ogórek, pozbądź się z tej części, w której znajdują się nasiona, dzięki czemu twarożek nie stanie się wodnisty. Twarożek 250 g sera białego półtłustego 2-3 łyżki śmietany 12 proc. szczypiorek pęczek

Tanio, zdrowo i po polsku - nowe przepisy na dania z jabłkami

Na ciepło lub na zimno - możesz podać tę zupę jak wolisz. Dlaczego nie zacząć obiadu od słodkich pyszności? 4-5 jabłek typu Golden 2-3 łyżki stołowe cukru 1 kawałek cynamonu 3 łyżki rodzynek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Jabłka myję, obieram ze skórki i kroję najpierw w

Dieta rozdzielna na podstawie diety niełączenia dr. Haya

. Stek z frytkami? Broń Boże! Pożegnać musimy omlet z szynką, kanapkę z wędliną, musli z mlekiem... A cały problem polega na tym, że nie wolno nam łączyć ze sobą mięsa z ziemniakami, ryżem czy makaronem. Obie grupy produktów można zjeść co najwyżej z warzywami i (jeśli ktoś lubi) z owocami. Że by ułatwić

Wina i miody pitne domowym sposobem

. Fermentującą pulpę mieszamy co kilka godzin, aby na jej powierzchni nie utworzył się "kożuch" z owoców, który może być wypchnięty z pojemnika przez wydzielający się CO2. Po kilku dniach fermentacji pulpę przecedzamy; wytłoki odciskamy i wyrzucamy. Rozpuszczamy cukier w 350 ml moszczu i wlewamy do

Jak zgubić brzuch. Radzą lekarz, dietetyczka i trenerka

nam też zażywanie probiotyków i leków przeciwbakteryjnych. Dlaczego warto zacząć dzień od szklanki wody z cytryną? To przerost flory bakteryjnej w jelicie grubym, ale czy jelito cienkie też nie choruje - tego nie wiemy. Ta nadwrażliwość łączy się z całym przewodem pokarmowym, nawet z jego górnym

Indeks glikemiczny stoi za przybieraniem na wadze

Chcesz mieć szczupłą sylwetkę przed urlopem? Ściągnij indywidualny plan treningowy! Czym jest indeks glikemiczny (IG)? Indeks glikemiczny określa zawartość czystego cukru/skrobi w produkcie węglowodanowym. Co to jest produkt węglowodanowy? To nie tylko chleb, ryż czy ziemniaki, ale także produkty

Czym zajmuje się twoje serce

oderwać i zatkać jedną z tętnic doprowadzających do serca krew, powodując zawał serca. Niedotleniony fragment naszej pompy zaczyna obumierać. Serce, którego jednym z zadań jest dbanie o świeże dostawy tlenu do najmniejszych zakamarków naszego ciała, samo nie ma czym oddychać. A jest tlenożerne - zużywa aż

21 obowiązkowych dań do ugotowania w sierpniu

koszulkach: zagotowujemy wodę w dużym garnku, wsypujemy 1/2 łyżeczki soli. Jajka kolejno wybijamy na talerzyk, zsuwamy je - po jednym - do wody, gotujemy 3-4 minuty, wyjmujemy, osączamy. Oba rodzaje sałaty mieszamy z przygotowanym winegretem (jeśli nie zużyjemy całego sosu, podajemy go w sosjerce). Na

Blogerzy polecają: przepisy na przekąski

pomidorze i jednej łyżeczce kapar. Wbić po jednym jajku, tak by nie uszkodzić żółtka. Górę posypać dymką, oprószyć papryką. Piec 18-20 minut w 180°C  (z termoobieg 160°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.   Przepis pochodzi z bloga "Fun & Taste" »   KONKURS FRANKE

Po co są przyjaciele? Ich brak szkodzi tak jak palenie papierosów

, ale nigdy nie dała się wplątać w działania Złego. Nie przegap sezonu na gruszki Czy przetwory są zdrowe?Pomidory to jedyne warzywa, które zyskują na wartości odżywczej przez wielogodzinne duszenie. Co jeszcze warto zamknąć w słoiku? Rozmowa z Hanną Stolińską-Fiedorowicz*, dietetyczką E-papierosy mogą

Wasze dzieci nie chcą jeść warzyw? Zjedzą, jeśli przyrządzicie je wspólnie!

Do wartości odżywczych warzyw nie trzeba przekonywać chyba nikogo - oprócz dzieci. Maluchy i starsze dzieci, niestety, często nie spożywają ich w zalecanych ilościach. Tymczasem warzywa i owoce, które są doskonałym źródłem błonnika i cennych witamin, powinny znajdować się w każdym z 5 posiłków

Lekka sałatka na obiad

pomidor! Sporo w niej także witaminy C, A oraz witamin z grupy B . Ma bardzo ciekawy smak, nieco odmienny od pozostałych gatunków, dlatego tak świetnie się nawzajem uzupełniają. Szpinak w porównaniu z innymi rodzajami sałat, jest najbogatszym źródłem kwasu foliowego. Korzystnie jest  łączyć

Stambuł - mozaika smaków

To ilu mieszkańców liczy w końcu Stambuł? - pytam Murata, naszego gospodarza. - Jakieś 17 milionów -odpowiada, krojąc błyszczącą od syropu bakławę, po czym dodaje: - Ale tak naprawdę jest jak mała wioska. Zobaczycie. I faktycznie. Rano budzi nas nie uliczny gwar, ale przecinający ciszę

19 obowiązkowych dań do ugotowania w czerwcu

części botwiny, a kończymy na najdelikatniejszych. Botwiny nie można długo dusić, gdyż straci swój naturalny kolor. Dodajemy tyle wody, aby zakrywała botwinkę, zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej w kąpieli z lodowatej wody). Ogórki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół. Jeśli nasiona są

Martin Gimenez Castro - zwycięzca pierwszej polskiej edycji "Top chef" dzieli się autorskimi przepisami

Uwielbiam wakacje z rodziną na plaży. Kocham słońce i zimne piwo, potrafię leżeć na plaży przez kilka godzin -  jak jaszczurka. Gdy chodzę po bazarach pełnych lokalnych ryb i owoców morza, czuję, że to mój świat. Nienawidzę, gdy goście rezerwują stolik, a potem nie przychodzą i nie informują

Dbasz o zdrowie i figurę? Sprawdź, jak przygotować zdrowy posiłek

żywotność naczynia. Mimo wszystko Polacy idą w dobrą stronę, o czym świadczy wysoki odsetek osób gotujących w wodzie. Być może niedługo część z nich zainwestuje w odpowiednie naczynia do gotowania na parze, które nie będą pozbawiały przygotowywanych dań wartości odżywczych, tak jak dzieje się w przypadku

Zupa jogurtowa na lato

, Azerbejdżanie, Libanie i Kazachstanie łączy wspólna myśl. Najważniejsze, by w czasie podgrzewania jogurt pozostał jedwabisty, nie zwarzył się. Pomoże w tym wymieszanie go zawczasu z surowym jajkiem i odrobiną mąki, zahartowanie i uważne podgrzewanie. Bazą zupy może być woda, ale lepszy jest rosół, na którym

Makaron na wiosnę - 5 smakowitych przepisów!

wodzie i hartujemy warzywa zimną wodą. Szparagi i fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Suszone pomidory kroimy w paski, a oliwki w kółeczka. Łączymy wszystkie składniki i mieszamy z sosem. Doprawiamy do smaku.Rada: Pamiętaj wszystkie zielone warzywa wkładamy do wrzątku, a później hartujemy w zimnej wodzie

Blogerskie menu dnia na piątek - kolorowe i pyszne

Rozgrzewająca zupa o pięknym kolorze - idealna na szarą jesień i zimę. Przepis pochodzi z bloga Mr. & Mrs. Sandman . Zupa minestrone z pieczoną papryką ok. 2 litrów bulionu warzywnego 5 łodyg selera naciowego 1 cebula 3 średniej wielkości pomidory lub puszka pomidorów pelatti 2 marchewki 2

Już w piątek, 24 lipca, rozpocznie się 3 edycja Targów Książki Kulinarnej

3 edycja Targów Książki Kulinarnej koncentruje się wokół idei DOŚWIADCZENIA - rozumianego nie tylko jako mozolnie zdobywane wiedza i umiejętności, które pozwalają uzyskać miano kulinarnego eksperta, ale również doświadczenia jako eksperymentu i nowego doznania związanego z jedzeniem. Drugim

Wybieramy Kucharza Roku 2015! Głosowanie

kwaśna śmietana   Sposób przygotowania Robimy zakwas na żur. Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Raz dziennie mieszamy.   Gotujemy wywar z żeber, boczku, skór, suszonych grzybów, warzyw i przypraw. Cedzimy, łączymy z zakwasem i

Kiełki - 10 fantastycznych przepisów

. Kiełki fasoli Mung są nieco bardziej kwaskowata, natomiast kiełki słonecznika charakteryzują się orzechową nutą. Czym kierować się przy doborze kiełków? Łagodne sałatki i kanapki będą dobrze smakować z delikatnymi kiełkami soczewicy, pszenicy czy lucerny. Jeśli przygotowujemy danie bardziej pikantne, to

15 obowiązkowych dań do ugotowania w lipcu

delikatnie obieramy. Odkładamy garść najmniejszych ziaren, pozostałe osuszamy i rozgniatamy widelcem na grube purée. Dodajemy drobno posiekaną dymkę ze szczypiorem. Wyciskamy sok z cytryny, a sparzoną skórkę siekamy. Sok łączymy z miodem, doprawiamy solą, dodajemy oliwę i skórkę

Kuchnia peruwiańska: czy tylko ziemniaki i kukurydza?

najbardziej znanych w Limie cevicherii . Ceviche to słynne peruwiańskie danie z białej ryby. Już robi światową karierę i jest obecne w menu niektórych europejskich restauracji. W potrawie cudownie zbiegają się kontrastujące ze sobą smaki: delikatny ryby, słodki owoców, kwaśny limonek i ostry chilli. Czym

Letni wybuch woni

. Vanilla Sky Wakacyjną sielankę zburzyć mogą komary. Ich krwiożerczy zapał odstraszą olejki eteryczne z lawendy, szałwii, cytryny i mięty. Komary nie znoszą też aromatu wanilii i liści pomidora. W przeciwieństwie do perfumiarzy. Słodką wanilię wykorzystano m.in. w Rejouissance Yes For Lov (50 ml/275 zł

Kucharz - Odkrycie Roku 2014! Głosujemy!

zalewie z białego wina i soku ananasowego. W garnku rozgrzewamy 50 ml oliwy i wkładamy żołądki wraz z marynatą. Dodajemy czatnej cebulowy. Musi go być mniej więcej tyle, co żołądków. Dodajemy liście laurowe i wodę. Nie solimy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając

18 dań, które musisz zjeść na wiosnę

. Podgrzewamy nad parą przez 30 minut. Studzimy, schładzamy w lodówce, po czym przecedzamy truskawki przez sitko, aby pozyskać sok. Pozostałe oczyszczone truskawki obtaczamy w soku i układamy w kokilkach z creme brulée.   *Uwaga: Nie ubijamy żółtek - chodzi o to, żeby nie napowietrzać masy

Jaja wielkanocne

; cytryny 1 łyżka  kaparów (ze słoiczka) po 1/2 łyżeczki tłuczonej  kolendry i kminu rzymskiego sól, pieprz   Sposób przygotowania Nie obraną cebulę i pomidory kroimy na połówki. Papryki przekrawamy na połówki i oczyszczamy z nasion. Wszystkie warzywa układamy na blasze

Jak futuryści prześladowali makaron

;Na litość boską, czyż nie czas zrobić coś z tym barbarzyńskim jedzeniem, które przetrwało tylko dzięki pasożytowaniu na naszej ultranowoczesnej cywilizacji? Mówię o makaronie w sosie, z pomidorami albo jakkolwiek inaczej podanym". Z właściwą sobie nonszalancją awangardziści podważają włoską

Zohar Strauss: Polacy, nie bójcie się używać słowa "Żyd"

, jeśli nie - też. Kiedyś rzuciliby pomidorem, dziś wyjdą z teatru albo nie będą bili brawa. To proste i bardzo mnie kręciło. To tempo, adrenalina, intensywność pracy polegającej na interakcji i ekspresji. Zdecydowałem więc zaliczyć pierwszy rok z trzech lat, które składały się na cały kurs aktorstwa

Czerwcowy przepis miesiąca

, po 10 minutach dodajemy pokrojoną na kawałki cukinię, smażymy kolejne 5 minut. Następnie warzywa przekładamy do garnka z wywarem mięsnym, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz koperku. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, po czym wyjmujemy nóżki, a zupę miksujemy.Koperek siekamy i

Co jadał Ernest Hemingway? Co smakowało człowiekowi o tak bogatym życiorysie. Mamy jego ulubione przepisy

"Write one true sentence" (napisz jedno prawdziwe zdanie) - mawiał. Nie znosił zbędnej egzaltacji i wyśmiewał pisarzy używających "ten-dollar words" - słów dla większości niezrozumiałych. Sam opowiadał o wojnie, strachu, miłości i odwadze z uderzającą prostotą. Być może dzięki

"Jedną ręką przytrzymuję koronę, a drugą szoruję kibel" - gorzko-śmieszne wrażenia Polki z życia w Islandii [WYWIAD]

naturze i szalonym wietrze. Rzeczywiście natura pomiata tak tam człowiekiem? - Toczę walkę z wiatrem. Nie przepadamy za sobą. Ale to dzięki niemu po raz pierwszy w życiu uniosłam się ponad ziemię bez wspomagania maszyny (nie licząc latania we śnie) i przeleciałam ze dwa metry, po czym zostałam

Drogi Facebooku, w dniu Twego święta... żyj ile zechcesz, tylko nie zgub danych

chwilę powiem, że " za moich czasów bloger to był Paolo Coelho recenzujący wizytę w kinie ze znajomymi, a nie jakaś laska wrzucająca fotki w dziwnych ciuchach z nienaturalnie powykręcanymi nogami ". Niemniej jednak Facebook to dla nas kolejny krok, wygodniejszy niż wszystkie poprzednie, bo

Siostra fiksum-dyrdum. Jako jedyna Polka spotkała Jezusa

. Żadnych "nowostek", jak mówi cytowana przez Czaczkowską jedna z przełożonych Faustyny. Naiwni ateiści lubią zarzucać świętym ich mało spektakularne cuda i w najlepszym razie mętne przepowiednie. Nie inaczej było w przypadku Faustyny. Jakieś nadzwyczajne plony pomidorów i truskawek rodzących się

Na dwa głosy

, ale czym konkretnie - po prostu nie wiedziałem. Więc swoim zwyczajem zajrzałem do starych książek kucharskich, do Wincenty Zawadzkiej i Lucyny Ćwierczakiewiczowej, bo wykazywały te szlachetne panie szczególną troskę o kulinarny komfort ludzi pracujących w polu bądź bawiących się na polowaniu. Jedna z

Wioletta Grzegorzewska: Cierpkie owoce

". Czym są te guguły? To niedojrzałe owoce, cierpkie i niegotowe jeszcze, żeby spaść. Żeby je zjeść, trzeba było się wspinać na drzewa. Ja wspinałam się na nie w Rzeniszowie w dzielnicy Hektary, nad potokiem Boży Stok, na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej. To słowo z tego regionu, nieznane szerzej

Jak zacząć biegać, czyli "Dekalog początkującego biegacza"

będziesz od razu mistrzem świata (najpewniej nigdy nim nie zostaniesz, ale przecież nie o to chodzi). Musisz się przygotować na trudne początki. Jest jednak mnóstwo powodów (w tym tekście wymieniamy ich 44) , by biegać. Nie zniechęcaj się! 5. Nie przesadzaj Ten punkt łączy się z poprzednim. Jest duża

Sto lat po odkryciu Bronisława Malinowskiego. Seks i krucjaty na Trobriandach

zabić - dotarło do niego - a wtedy i ja cierpiałbym stratę. Posłał wiadomość do Mosco: - Możesz ożenić się z Barbarą. Choć brat Mosco był też bratem Barbary, to wszyscy wiedzieli, że dla niej jest bratem przyszywanym - został przez wodza adoptowany. Nie łączą ich więzy krwi. Niby od początku wszyscy to

"Zachłanni" Magdaleny Żelazowskiej. Książka o słoikach. (obszerne fragmenty)

przeprosić. - Cóż, zrobiłeś na mnie powalające wrażenie. - Roześmiałam się. - Na ogół nie zachowuję się w ten sposób. - Nie ma o czym mówić. Jajecznicy? - Poproszę. Pachnie niesamowicie. Jedliśmy w  milczeniu. Nie wiedziałam, o  czym moglibyśmy rozmawiać. Wszystko, co nas łączyło, było kłopotliwe

Dieta niskoglikemiczna według diety Montigniaca

Największą trudnością jest opanowanie indeksu glikemicznego, a także tego, co po czym wolno nam zjeść. Na początku na zakupy chodzimy z kartką, na której mamy wydrukowany cały spis. Dość szybko jednak można się nauczyć, co możemy jeść, a czego nie. Produktów dozwolonych jest całkiem sporo, więc

Świat sałat - jak korzystać z liściowego dobrodziejstwa

W wielu domach letni niedzielny obiad często nie może się obyć bez sałaty masłowej polanej śmietaną. Warto ją jednak wykorzystać także w bardziej zróżnicowanych warzywnych kompozycjach. Jej delikatny, lekko słodkawy smak bardzo dobrze harmonizuje z pomidorami, jajkami, a nawet łososiem. Warto

Bóle brzucha. Jak odróżnić niestrawność od poważnej choroby?

- tu łączy się przełykowy nabłonek wielowarstwowy z żołądkowym nabłonkiem gruczołowym. Nad linią Z jest przestrzeń zwana dolnym zwieraczem przełyku. Nie jest to mięsień sensu stricto, ale przestrzeń, gdzie panuje większe ciśnienie. Gdy połykamy pokarm, zwieracz się rozkurcza, a potem powraca do swojego