przystawki zimne przed obiadem

Martyna Szydłowska

Noworoczna dieta? Sałatki, które się nie znudzą [PRZEPISY BLOGEREK]

Noworoczna dieta? Sałatki, które się nie znudzą [PRZEPISY BLOGEREK]

Jeśli udało wam się wytrwać do teraz w noworocznym postanowieniu o diecie, gratulujemy i proponujemy sałatki, dzięki którym zdrowe jedzenie okaże się kolorowe, urozmaicone i pyszne! Tym przepisom naprawdę warto zaufać - autorkami są świetne blogerki.

Małe zielone kapustki - pokochać brukselkę

Rozgotowana, gorzka, niesmaczna... Brukselka - podobnie jak szpinak - należy do produktów, które wzbudzają skrajne emocje. Albo się je uwielbia, albo nienawidzi. Jeszcze niedawno należałam do grupy jej największych wrogów. Postanowiłam jednak dać jej jeszcze jedną szansę. I udało się - pokochałam te małe zielone kapustki i wiem, że ich zła sława wynika z nieumiejętnego przygotowania. 

Dania z dynią

Tak jak marchewka czy buraki świetnie nadaje się zarówno do dań słonych, np. sycących obiadów, jak i słodkich ciast. Póki trwa sezon, wykorzystaj czas i ciesz się jej apetycznymi kolorami oraz delikatnym smakiem.

Zielony groszek - w sałatce, przekąsce, daniu głównym

Zielony groszek - w sałatce, przekąsce, daniu głównym

, posyp startym serem, jeszcze raz wymieszaj. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki. Nie masz pomysłu na przystawkę dla wegetarian i wegan? W tej roli świetnie sprawdzą się wszelkie warzywne galarety przygotowane z dodatkiem agaru  - roślinnej substancji żelującej. Wegetariańskie galarety z

Czas na paprykę - 6 przepisów!

Czas na paprykę - 6 przepisów!

Po upieczeniu odstaw ją na 10 minut i podawaj - idealna z sałatą na obiad, kolację lub - w mniejszej porcji - na przystawkę. Bardzo smaczna również po wystygnięciu - podawaj letnią. Na nadzienie: 35 dag dojrzałych pomidorów 4 czerwone papryki 2 łyżki oliwy 1 duży ząbek czosnku 5 dag filecików

W kuchni Australii najważniejsza jest świeżość produktów

W kuchni Australii najważniejsza jest świeżość produktów

. Mamy zarówno ryby z zimnych wód, jak i ryby tropikalne. Nie podajemy do nich sosów, są tak świeże, że nie potrzebują dodatków. Serwujemy je smażone, tylko z cytryną. Kupujemy np. dwa kilo super świeżych krewetek, dopiero co ugotowanych, stawiamy je na środku stołu z dobrym chlebem i to wystarcza za

Pikle warzywne. Domowe marynaty

Pikle warzywne. Domowe marynaty

smak, można dodać mniej cukru). Marynatą polewamy warzywa i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na noc w lodówce. Idealna przystawka do obiadu lub niezależne danie kolacyjne. Składniki 1 długi  ogórek wężowy (lub 20 małych gruntowych) 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki octu ryżowego 3 łyżki

Szparagi klasycznie

Szparagi klasycznie

Do szparagów pasują przede wszystkim różne sosy. Oprócz klasycznego holenderskiego z masła i żółtek, możesz podawać je z beszamelem, sosem serowym, albo czosnkowym aioli (wypróbuj nasz przepis na smażone szparagi z sosem aioli ). Szparagi z sosem holenderskim Sos holenderski: 125 g zimnego masła

Zagraj w pomidora. Dziesięć sierpniowych przepisów

Zagraj w pomidora. Dziesięć sierpniowych przepisów

najbardziej. Jajecznicę oprósz solą, pieprzem i posyp posiekaną zieloną częścią dymki. Autor: Zuzanna Wiciejowska Komplet Śniadaniowy 92085 Arzberg Auf dem Lande 8700-... HAPPYROSS Zestaw śniadaniow... źródło: Okazje.info To tradycyjna przystawka w kuchni

10 najciekawszych pomysłów na fasolkę szparagową

10 najciekawszych pomysłów na fasolkę szparagową

cebulę. Kiedy się zeszkli, wlewamy roztrzepane jajka. Smażymy, aż będą lekko ścięte, dodajemy fasolkę, mieszamy. Podajemy posypane natką pietruszki, letnie lub zimne. To bardzo smaczna przystawka, którą Ormianie jedzą przed obiadem.   Autor Ola Lazar Składniki 2 łyżki oliwy

Rzemiosło czy sztuka? - wywiad z Takashi Saito, mistrzem sushi z Tokio

Rzemiosło czy sztuka? - wywiad z Takashi Saito, mistrzem sushi z Tokio

osiągnęło idealny smak.   K.B.: Słynne sushi-ya w Tokio są znane również z tego, że obiad trwa tam zaledwie trzydzieści minut. A ile zajmuje u ciebie?   T.S.: O, nawet do dwóch godzin. Najpierw podaję przystawki. Ikrę ze startą skórką yuzu (azjatycki cytrus, bardzo popularny w japońskiej kuchni

Cebula na pierwszym planie

Cebula na pierwszym planie

tradycyjna indyjska przekąska, serwowana często jako przystawka przed daniem głównym. Szczególną popularnością cieszy się w stanie Maharasztra, gdzie można ją kupić praktycznie na każdej ulicy. Cebula Bhaji 2 duże cebule 1 jajko 1 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy lub mąki uniwersalnej 1/2 łyżeczki kuminu

Odkąd zniknęły obrusy

Odkąd zniknęły obrusy

prania. I krochmalenia. M: I tu jest pies pogrzebany. Ja nie twierdzę, że obrusy zniknęły nagle i na amen. Mówię tylko, że przestały być używane tak jak kiedyś. To znaczy często. Wręcz obowiązkowo. Wyobrażasz sobie elegancką kolację bez obrusa? Albo obiad niedzielny? T: No... tak. M: Widzisz, brak obrusa

Maria Przybyszewska: Po prostu lubię gotować

Maria Przybyszewska: Po prostu lubię gotować

.: Jak jest zorganizowana Noma? M.P.: To przede wszystkim normalna restauracja - jest sekcja produkcji, sekcja przystawek, dań zimnych i gorących oraz deserów. Praca polega na czyszczeniu, obieraniu, krojeniu, siekaniu, opiekaniu, gotowaniu i układaniu składników na talerzu.   K.B.: A kuchnia jest

Tu za ślub w parafii narzeczeni płacą 2 tysiące złotych. I wcale nie jest to Warszawa [CENY]

Tu za ślub w parafii narzeczeni płacą 2 tysiące złotych. I wcale nie jest to Warszawa [CENY]

Cykada w Brodnicy proponuje menu weselne w cenie 180-220 zł od osoby . Każdy otrzyma oprócz dwudaniowego obiadu, osiem zimnych zakąsek, 2-3 sałatki, cztery ciepłe przekąski i deser. Znacznie taniej, bo 135 zł od osoby , będzie jeśli na wesele wybierzemy piątek. W dużych miastach ceny mogą być

Tu za ślub w parafii narzeczeni płacą 2 tysiące złotych. I wcale nie jest to Warszawa [CENY]

Tu za ślub w parafii narzeczeni płacą 2 tysiące złotych. I wcale nie jest to Warszawa [CENY]

zł od osoby . Każdy otrzyma oprócz dwudaniowego obiadu, osiem zimnych zakąsek, 2-3 sałatki, cztery ciepłe przekąski i deser. Znacznie taniej, bo 135 zł od osoby , będzie jeśli na wesele wybierzemy piątek. W dużych miastach ceny mogą być znacznie wyższe. Na przykład hotel Villa Baltica położony tuż

Kulinarna podróż po Japonii oddziałuje na wszystkie zmysły

Kulinarna podróż po Japonii oddziałuje na wszystkie zmysły

oddziałują na zmysły. Wiosną i latem używa się porcelany w zimnej tonacji (często schłodzonej w wodzie tuż przed postawieniem na stole). W zimie barwy mają rozgrzewać. Do tego chropowatość talerza ma współgrać ze skórką ogórka albo kontrastować z gładkim omletem. Jedzenie nie wypełnia talerza po brzegi

Mała wielka uczta - książka autorów Kotlet.tv

Mała wielka uczta - książka autorów Kotlet.tv

W książce  - podobnie jak na blogu - znajdziecie sprawdzone przepisy na proste i smaczne dania obiadowe, przystawki, przekąski, desery... Bez wymyślnych, trudno dostępnych składników i długich receptur. Mała wielka uczta Ten lekko kwaskowaty sernik to absolutny hit

Szpieg z krainy masła - rozmowa z Bogusławem Deptułą, autorem książki "Literatura od kuchni"

Szpieg z krainy masła - rozmowa z Bogusławem Deptułą, autorem książki "Literatura od kuchni"

. Układając na potrzeby książki różne menu, chciałem je wypróbować. Książka jest pomyślana tak, że wszystko można ugotować, np. "obiad kryminalny". Na przystawkę proponuję makaron z fasolą ze "Śmierci i sądu" Donny Leon, na obiad flaki z Porto z "Zaginionej głowy Damascena Monteira

Śródziemnomorskie smaki na wiosnę - lekka kuchnia

Śródziemnomorskie smaki na wiosnę - lekka kuchnia

Zaczynamy od małej przystawki - bruschetta pasuje do lampki schłodzonego białego wina. Tą pastą z białej fasoli możesz też posmarować zwykłe kanapki. 1 puszka białej fasoli w zalewie naturalnej 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz 4 plasterki chleba kilka listków

Cukiniowe cuda

Cukiniowe cuda

jako przystawkę lub dodatek do mięs. Autor: Paulina Kałka, Zuzanna Wiciejowska Kiedy nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie lub po prostu Ci się nie chce, możesz również przygotować taką prostą zapiekankę. Będzie gotowa szybciej, jeśli wykorzystasz małe cukinie. Cukinia zapiekana z ziołami 50 dag

Domowy obiad w Paryżu

Domowy obiad w Paryżu

posiłkach w wiejskiej rezydencji w departamencie Indre - neorenesansowym rodzinnym château z XIX wieku. Oficjalne obiady wydawane są w jadalni dla ponad 20 osób. Mniej oficjalne - często na tarasie, w formie bufetu z zimnymi mięsami i rybami, serami, sałatami i owocami. Tradycyjnym letnim deserem

19 obowiązkowych dań do ugotowania w grudniu

19 obowiązkowych dań do ugotowania w grudniu

;kuminu sól pieprz szczypta kurkumy   Sposób przygotowania Fasolę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 12 godz. (dobrze jest zmienić wodę co najmniej raz). Obrane pomidory, cebulę, czosnek oraz oczyszczone z pestek chilli drobno kroimy. Na rozgrzanej oliwie szklimy najpierw cebulę

Autorka bloga 'Whiteplate' wydała drugą książkę kulinarną - jakie przepisy tam znajdziemy?

Eliza Mórawska w książce "O jabłkach" proponuje 40 dań z jabłkami na śniadanie, obiad, deser i kolację. Jest wśród nich sałatka z jabłek, czerwonej kapusty, granatu, sera pleśniowego i selera naciowego, tarteletki z ciasta francuskiego z pieczonym burakiem, serem kozim, tymiankiem i

Tabule i jagnięcina. Jak kuchnia libańska podbija świat

kuchnia to nie tylko mozaika etniczna, ale i klimatyczna: Liban wybrzeży Morza Śródziemnego nieco inne uprawia owoce i jarzyny niż te, które rosną na stokach gór Libanu i Antylibanu, jeszcze inne dojrzewają w oddzielającej oba pasma żyznej dolinie Bekaa. Dumą kuchni libańskiej są meze, czyli przystawki

Przepisy z miłości na Dzień Matki

lekko napięta, znajomi przyszli na kolację, są głodni. Gospodyni nie krząta się wokół talerzy, kuchnia jest zimna i pusta. Nagle ktoś wali w ścianę. Kasia uśmiecha się, wychodzi na balkon. Wraca, dźwigając półmisek, po nim kolejne. Goście wiwatują, towarzystwo rusza do dań... Takie "sceny balkonowe

Ciasto ptysiowe. Desery, które zawsze się udają

śmietanę, dodając zagęstnik. Plastikową łopatką do ciasta nonszalancko mieszamy ją z nutellą. Zimne oponki rozcinamy na pół i nadziewamy bitą śmietaną z nutellą. Przed podaniem oponki posypujemy cukrem pudrem. Lodowe nadzienie do profiteroles ma trzy podstawowe zalety. Po pierwsze, jest błyskawiczne

Książki kucharskie

zachęca własne dzieci do wspólnego przyrządzania potraw.  Z nami dzieli się 150 ulubionymi przepisami na dania główne z drobiu, ryb i owoców morza, potrawy z makaronem, zupy, sałatki, przystawki, śniadania i desery.  Wśród składników nie ma czerwonego mięsa, ponieważ aktorka od kilkunastu lat go

12 dań na świąteczny stół

, a potem wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w środku jeszcze na 10 minut. Potem wyjmij i ostudź w formie, a przed wyjęciem z tortownicy okrój ciasto nożem. Zimny sernik możesz oblać polewą czekoladową. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Keks angielski Składniki: 25 dag mąki 25 dag masła

Jamie Oliver: wiosenne przepisy

wiosna obdarzy nas cudownymi owocami i warzywami.Te małe tosty będą pyszną przekąską tak po prostu, ale możesz je też potraktować jako przystawkę przed daniem głównym.Składniki: 500 g świeżego bobu w strąkach lub 125 g mrożonego bobu 1 ząbek czosnku, obrany i przekrojony na pół sól morska listki

Liban - gastronomiczne mocarstwo

kuchnia to nie tylko mozaika etniczna, ale i klimatyczna: Liban wybrzeży Morza Śródziemnego nieco inne uprawia owoce i jarzyny niż te, które rosną na stokach gór Libanu i Antylibanu, jeszcze inne dojrzewają w oddzielającej oba pasma żyznej dolinie Bekaa. Dumą kuchni libańskiej są meze, czyli przystawki

Belgia bez brukselki

delikatesów. Owoce morza, owszem, jada się z wielką przyjemnością, ale raczej od święta, szczególnie zaś na Nowy Rok. Wówczas nawet supermarkety sprzedają gotowe już półmiski rozmaitych skorupiaków, zaś restauracje obowiązkowo serwują na przystawkę ostrygi. Mało który Belg ma dzisiaj czas na realizację

Warka Hotel spa Sielanka

atmosferze. Wina dajcie! Absolutną rewelacją jest kuchnia w Sielance. Rozkosz od przystawki (carpaccio z buraczków lub ryby maślanej, krewetki na warzywnym spaghetti), przez zupy (krem ze szpinaku), dania główne (znakomita kaczka z gruszkami w sosie ja godowym, pieczona sarnina w bekonie), po desery. Do

"Nasz mały PRL" - prezentujemy fragment książki

książce Dookoła stołu. Najpierw musimy się zastanowić nad charakterem imprezy. Mamy do wyboru: - przyjęcie oficjalne (z koniakiem dla panów i wermutem dla pań), - bigos myśliwski (dla gości zagranicznych), - zimny bufet (podstawa to kanapki) lub cocktail. - Kanapki nie wystarczą, wermutu nie mamy, gości

Kuchnia rodzaju męskiego

pietruszki, letnie lub zimne. To bardzo smaczna przystawka, którą Ormianie jedzą przed obiadem. Chorovac z wieprzowiny 500 g karkówki wieprzowej 50 ml ormiańskiej brandy (można pominąć) 2 łyżki mieszanki khmeli souneli (patrz niżej) sól pieprz 1/2 cytryny natka pietruszki Mięso kroimy w

Przepisy z ziemniakami

łososia o wadze 60 dag   Sposób przygotowania Szpinak grubo pokrój. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce do mizerii. Gotuj 5 minut w osolonej wodzie, potem przełóż na sitko, zahartuj zimną wodą i osącz. Obierz cebulę, posiekaj ją i zeszklij. Dodaj szpinak, posól, popieprz, duś 2 minuty

Polityka jest jak prowadzenie autobusu

w elementarzu mamusia robi obiad, a tatuś przynosi pieniądze do domu, ewentualnie naprawi zlewozmywak. I wieczorem obejrzy mecz. Właśnie. Które z kobiet polityków są najśmieszniejsze? Szlak przetarła Renata Beger z kurwikami w oczach... Potem była posłanka Błochowiak od korytarzy pionowych. Inna

Tarty na słodko i słono

Aromatyczna - z cukinią, świeżym oregano i delikatnym serem ricotta. ciasto: 2 szklanki (300 g) mąki pszennej 3/4 kostki (150 g) zimnego masła 3 łyżki zimnej śmietany 30 proc (lub wody) sól farsz: 1 cukinia 1 opakowanie (250 g) sera ricotta 2 jajka 1 łyżka ajwaru 4 gałązki świeżego

Kuchnia rosyjska a` la carte

się Teatr im. Gorkiego. Karta dań wydrukowana jest na pożółkłym, jakby gazetowym papierze. Kto chce, może ją sobie zabrać na pamiątkę. Ceny w tym lokalu nie są niskie. Za skromny obiad trzeba zapłacić co najmniej 60 $ od osoby. Dania oparte są na oryginalnych recepturach starej rosyjskiej kuchni

Walentynki kulinarnie. Książka kucharska uwodzicieli

) na początku kariery w 1962 r., wpisując się w klimat ówczesnych przemian społecznych. Lata 60. przyniosły wysyp poradników dla "prawie wyzwolonych" kobiet. Dwa lata przed książką Mimi wyszła "The I Hate to Cook Book" (Nienawidzę gotować - książka kucharska) Peg Bracken, w której

Obiad na raty

łyżki oliwy 150 g mozzarelli (1 kulka) 4-6 łyżek pesto z bazylii 6-8 pomidorków koktajlowych sól pieprz Robimy polentę. Kaszkę mieszamy z połową zimnego wywaru lub wody, drugą połowę zagotowujemy. Gdy zawrze, stopniowo dodajemy namoczoną kaszkę. Cały czas mieszamy, aż płyn zostanie wchłonięty, a kasza

Halina Graffi, gaździna, właścicielka parmeńskiej restauracji w Murzasichlu

lody z wisienką, do głowy przychodzą mu wypróbowane pomysły przodków. Wtedy właśnie z pomocą przychodził przystojny włoski kelner. Gasił emocje litrowymi kuflami zimnego paulanera i przystawkami 'na koszt firmy'. Zakochali się w sobie natychmiast. Po pracy biegli z butelką wina nad jezioro Lugano. To

Blogerskie menu dnia na piątek

To lubimy - słodkie i słone smaki w jednym miejscu. Sałatka idealna na przekąskę lub przystawkę. Przepis z Jest Pysznie Sałatka figowa z mozzarellą, szynką i sosem balsamicznym 1-2 świeże figi 1 kulka sera mozzarella (ok.125 g) 4-5 plastrów szynki schwarcwaldzkiej garść mixu sałat 1 łyżka

Wykwintny obiad z wołowiną

papierowym ręczniku kuchennym i układamy na rukoli. Na tej samej oliwie krótko szklimy szalotkę, dodajemy sól i pieprz oraz oba rodzaje octu. Przygotowaną zalewą kropimy mięso i rukolę.duży ogórek wężowy (500 g)szalotka2 łyżki świeżego estragonu500 ml zimnego bulionu warzywnegołyżeczka musztardyłyżeczka octu

Feta na 9 sposobów

gorące jako przystawkę. Autor: Theofilos Vafidis Zapiekane jajka z pomidorami i fetą świetnie sprawdzą się jako leniwe, sycące letnie śniadanie. Pamiętaj, aby do zapiekania używać patelni z żeliwną rączką, której nie straszna wysoka temperatura panująca w piekarniku. Jajka zapiekane z fetą i pomidorami

Redakcja Kuchni zaprasza na obiad

zdjęciu z ognia dodajemy kawałki zimnego masła, stale mieszając, aż połączy się z masą. Wlewamy oliwę i jeszcze chwilę mieszamy, aż masa będzie gładka. Rozprowadzamy ją na kruchym cieście, a gdy zupełnie ostygnie, przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować

Chłodno, chłodniej, chłodnik

pochodzi od rosyjskiego słowa kruszyć. Oprócz płynnej podstawy do zupy dodaje się pokrojone w kostkę ogórki, często również posiekaną dymkę, ziemniaki, jajka oraz mięso wieprzowe lub szynkę. Na Bałkanach w upalne dni króluje tarator. Ten specjał kuchni bułgarskiej podawany jest najczęściej jako przystawka

Pomysł na niedzielny obiad

filety anchois. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piecz przez 5 min. Szparagi włóż do zimnej osolonej wody i gotuj je około 3 min od momentu wrzenia. Następnie przesmaż je na patelni z odrobiną oliwy, dopraw solą i pieprzem. Upieczoną rybę podawaj na szparagach. Przepis dla 4 osób Czas