zalewa do śledzi solonych

red.

Śledzimy śledzia - 10 przepisów

Śledzimy śledzia - 10 przepisów

Śledzie w zalewie winnej i pomidorowej, po japońsku i po skandynawsku, w oleju i w sosie śmietanowo-musztardowym. Wyśledziliśmy dla Was 10 przepisów na pyszne śledzie. Które podacie na Święta?

Śledzie na święta

Kupując ryby, najlepiej wybierać te, które mają certyfikat zrównoważonego rybołówstwa. Wiele gatunków ryb jest bowiem zagrożonych przełowieniem. Na szczęście ryby, które jadamy tradycyjnie w czasie świąt, śledzie i karpie możemy kupować i jeść z czystym sumieniem.

Śledź - król polskiego morza na wigilijnym stole

Na słodko lub słono, w zalewie albo pod pierzynką, smażony lub wędzony - jakie śledzie lubisz najbardziej? Jeśli nie wiesz, jak się za nie zabrać, podpowiemy ci. Jak kupować, w czym i jak długo moczyć i marynować? Zdążysz to jeszcze przećwiczyć przed świętami.

Śledzie świeże i z beczki. Przepisy na Boże Narodzenie

Śledzie świeże i z beczki. Przepisy na Boże Narodzenie

), wstawiamy na co najmniej 2-3 dni do lodówki; tak zamarynowane śledzie wytrzymają w lodówce do 3-4 tygodni, jeśli słoik będzie szczelnie zamknięty. Podajemy z żytnim chlebem, plastrami cebuli, kaparami. Jak zrobić domowe śledzie solone 30 świeżych śledzi (ładnych, tłustych, razem około 5 kg; każdy

Czas na śledzia!

Czas na śledzia!

do chleba z białym serem, mielonymi pestkami słonecznika, szczypiorkiem. W mleku albo w piwie Dziś głownie kupujemy gotowe, nie wymagające moczenia filety. Choć kupowanie solonych śledzi z beczki ma wiele wad (moczenie, obieranie, filetowanie!), to ma jedną  wielką zaletę - możemy wybrać

Może śledzika?

Może śledzika?

1 kg świeżych śledzi 1/4 kg filetu z dorsza oliwa do smażenia 1 średnia cebula szczypta przyprawy korzennej sól, pieprz 1/2 kg pomarańczy 1 jajko Sprawiamy śledzie: czyścimy i usuwamy kręgosłup wraz z ośćmi ? najlepiej palcami, wtedy nie uszkodzimy mięsa. Dorsza mielemy wraz z posiekaną

Śledź w nowym wydaniu

Śledź w nowym wydaniu

. świeżych surowych) śledzi po łyżce oliwy i pikantnej musztardy sól, pieprz 2 cebule 2 winne jabłka mała główka białej kapusty szklanka wywaru z włoszczyzny 2 łyżki sklarowanego masła sok z cytryny mielony kminek tymianek Umyte i osuszone filety smarujemy musztardą, posypujemy pieprzem i solą

Śledź i łosoś po szwedzku

Śledź i łosoś po szwedzku

. (dla 8 osób)   Zalewa: 500 ml octu z białego  wina 300 g cukru pudru 2  listki laurowe 5 gałązek  tymianku 1 łyżka ziaren pieprzu 1 łyżka soli   Ryba: 12 świeżych filetów  śledziowych 200 g mąki żytniej sól, pieprz do smaku 200 g 

W marcu śledzie są najlepsze!

W marcu śledzie są najlepsze!

cebulą, marchwią i koperkiem, zalewamy chłodną zalewą. Zakręcamy dobrze słoik i odstawiamy go na tydzień do lodówki. Później po prostu wyciągamy ulubione kombinacje śledzi i warzyw i podajemy, jak nam fantazja podpowie. Dekoria Zestaw obiadowo-kawowy Luminarc KOMPLET OBIADOWY

Święta bez chemii - będą zdrowe i pyszne [PRZEPISY]

Święta bez chemii - będą zdrowe i pyszne [PRZEPISY]

jednolitej konsystencji i odstawić na 1 godz. Po tym czasie ponownie dokładnie wymieszać zalewę i zalać nią śledzie. Dodać pokrojone grzyby i cebulę i wymieszać. Jeśli zalewa nie przykrywa śledzi, należy dodać jeszcze trochę oliwy. Sałatkę przełożyć do słoika, szczelnie zakręcić pokrywkę i odczekać kilka

Śledź na nowo

Śledź na nowo

, wkładamy do środka porcję śledzi z jogurtem. Posypujemy z wierzchu startym serem. 8 suszonych kapeluszy borowików 4 solone filety śledziowe 2 szklanki mleka 2 garści łuskanych orzechów laskowych 2 duże białe cebule 2-3 szare renety lub inne twarde i kwaśne jabłka 100 ml oleju lub sklarowanego masła 100 ml

Sałatka śledziowa na święta - 7 pomysłów

Sałatka śledziowa na święta - 7 pomysłów

Śledzi do sałatki z ziemniakami nie musisz zbyt długo moczyć w wodzie. Nadmiar soli wchłoną ziemniaki. Sałatka ta jest najlepsza na drugi dzień, gdy wszystkie smaki dobrze się "przegryzą". Jeśli nie masz lub nie lubisz kaparów, do sałatki możesz dodać np. taką samą ilość czerwonej fasolki

Przepisy na święta najlepszych szefów kuchni. Smaki Podlasia [ZDJĘCIA]

Przepisy na święta najlepszych szefów kuchni. Smaki Podlasia [ZDJĘCIA]

śluzu, myjemy pod bieżącą zimną wodą. Następnie przygotowujemy roztwór z solami. Przekładamy rybę do naczynia najlepiej kamionkowego, zalewamy solanką. Ryba musi być zakryta. Staramy się przewrócić rybę w czasie solankowania. Rybę trzymamy w zalewie około doby. Po tym czasie rybę wyjmujemy z solanki

Agnieszka Kręglicka podpowiada jak przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia

Agnieszka Kręglicka podpowiada jak przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia

. Gotujemy na średnim ogniu. Po około 3 minutach, od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzamy. Podajemy w barszczu. Składniki 8 grubych filetów solonych  śledzi 3-4 białe lub cukrowe  cebule 8 świeżych liści laurowych lub 5 suszonych 3/4 szklanki oliwy extra vergine 3/4

Święta light - pomysły na wigilijną rybę

Święta light - pomysły na wigilijną rybę

być z kapustą i grzybami. Świetnie smakują z farszem z łososia (Dla 4 osób)   Składniki 30 dag  śledzi korzennych 1 czerwona  cebula garść suszonych  śliwek bez pestek 1 kieliszek śliwowicy 1 łyżka ciemnego cukru 3 łyżki octu winnego 2 łyżki oliwy

12 potraw, bez których nie mogą odbyć się Święta

12 potraw, bez których nie mogą odbyć się Święta

oleju słonecznikowego 1/3 szklanki rodzynek bursztynowych Bakalland 1/2 szklanki suszonych śliwek Bakalland szczypta soli i pieprzu posiekane liście zielonej pietruszki Śledzie moczymy w wodzie około godziny. W tym czasie przygotowujemy zalewę - olej słonecznikowy mieszamy z sokiem pomarańczowym

Święta first minute - co możesz przygotować wcześniej?

Święta first minute - co możesz przygotować wcześniej?

2 buraki 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka soli gruboziarnistej 1/2 łyżeczki cukru 1 kromka razowego chleba Buraki obieramy i kroimy w plastry. Wkładamy do litrowego słoika, dodając przyprawy i pokruszony chleb. Zalewamy trzema szklankami przegotowanej

Uwaga! Bo będę jadła śledzie!

Uwaga! Bo będę jadła śledzie!

2 łyżki małych kaparów z zalewy 1 łyżeczka soku z  cytryny ew. szczypta soli   Sposób przygotowania Filety kroimy na nieduże kawałki, anchois - na jeszcze mniejsze. Mieszamy. Pory kroimy w plasterki i dusimy na kilku łyżkach oliwy, dodając pieprz i zioła. Gdy będą miękkie

9 obowiązkowych dań do ugotowania w marcu

9 obowiązkowych dań do ugotowania w marcu

słoja, przekładając cebulą, marchwią i koperkiem, zalewamy chłodną zalewą. Zakręcamy dobrze słoik i odstawiamy go na tydzień do lodówki. Później po prostu wyciągamy ulubione kombinacje śledzi i warzyw i podajemy, jak nam fantazja podpowie. Dla 6-8 osób   Składniki 1 kg rzepy 2

Wigilia? Tylko u Mamy!

Wigilia? Tylko u Mamy!

połowę fasolki, wymieszaj z oliwą lub olejem, przypraw do smaku solą, pieprzem i jarzynką. Dodaj pozostałą fasolkę, wymieszaj. 4-6 porcji, 20 minut (+ czas namaczania i gotowania) (Dla 4 osób)   Składniki 30 dag  śledzi korzennych 1 czerwona  cebula garść suszonych 

Wigilia przy stole

Wigilia przy stole

na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut. Grzyby płuczemy, zawiązujemy w kawałku gazy, zalewamy w garnku dwiema szklankami wody, solimy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem mniej więcej tak długo jak wywar warzywny. Cebulę siekamy, szklimy na oleju, dodajemy do wywaru warzywnego na 10 minut

Menu dnia z zapiekanką łososiową

Menu dnia z zapiekanką łososiową

Sałatka wspaniale smakuje w połączeniu ze śledziami. Możesz dodać do sałatki filety śledziowe pokrojone na małe dzwonka albo na talerz z sałatką dołożyć śledzie w oleju. Sałatka wileńska Składniki: 4 ugotowane buraki 2 małe cebule 1 puszka fasoli 100 g kapusty kiszonej 2-3 łyżki oleju sól pieprz

Polska wersja caldo verde z jarmużem

Polska wersja caldo verde z jarmużem

Podobnie jak będąc w Portugalii, tęskniłem np. za śledziem, koperkiem, czy chrzanem, tak i teraz mam różnego rodzaju kulinarne saudades, czyli tęsknoty. Jedną z nich jest kapusta galicyjska, nie występująca niestety na polskich straganach a niezbędna do wykonania arcyportugalskiej zupy caldo verde

6 sposobów na wigilijnego karpia

mały liść laurowy, 1 ziarno ziela angielskiego Karpia umieszczamy w naczyniu i zalewamy winem, pozostawiając około 1 szklanki trunku. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub nawet na cały dzień. Następnie wino wylewamy, a rybę osączamy, solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące. Cebulę kroimy w piórka

Majonez - nie udawaj, uwielbiasz go

oraz kapary. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Śledzie kroimy w 2-centymetrowe paski, łączymy z sosem i wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę. Jabłka (ze skórką) kroimy w półcentymetrowe plastry, a następnie w paseczki. Delikatnie mieszamy ze śledziami, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy

Proste sałatki na imprezę

, morele i śliwki również pokrój w kostkę, wszystko przełóż do dużej miski. Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do miski, delikatnie dopraw solą i dodaj majonez (lub jogurt). Wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny, aby smaki się "przegryzły". Autor: Zuzanna Wiciejowska Sałatka z

Przepisy na Boże Narodzenie. Wigilia w Zielonym Talerzyku

Talerzyk poleca tę z targu przy ul. Ruskiej. Upieczonego i ostudzonego golasa można przechować w chłodnym miejscu, odgrzany następnego dnia będzie jeszcze smaczniejszy. To pyszny dodatek do śledzi i wigilijnej kapusty. Uwaga: w tym przepisie nieważne są proporcje. to danie wiejskie, które najczęściej

Solidne sałatki z majonezem

prezentuje się na stole. Sałatka śledziowo-ziemniaczana 750 g małych ziemniaków sałatkowych 250 g filetów śledzia w oleju 4 średnie ogórki kiszone 4 łyżki kaparów w zalewie 1 szalotka 1 łyżeczka musztardy typu Dijon 3-4 łyżki majonezu Ziemniaki wyszoruj dokładnie szczoteczką i ugotuj w mundurkach

19 obowiązkowych dań do ugotowania w grudniu

. Łyżka cedzakowa w okazje.info Składniki 8 grubych filetów solonych  śledzi 3-4 białe lub cukrowe  cebule 8 świeżych liści laurowych lub 5 suszonych 3/4 szklanki oliwy extra vergine 3/4 szklanki oleju słonecznikowego grubo tłuczony  pieprz 20

Kuchnia polska. Kaszuby

  Zalewa: ocet i woda w stosunku 1:2 kilka ziaren ziela angielskiego 1  listek laurowy 1 pokrojona w piórka  cebula sól, cukier   Sposób przygotowania Solone śledzie zalej zimną wodą i odłóż na całą noc. Potem pokrój na mniejsze kawałki i włóż do słoi lub do miski

Z szacunkiem do buraka

. Połącz buraki z fasolą, kapustą i cebulą, wlej olej, dopraw pieprzem i odrobiną soli i wymieszaj. Rada: sałatka wspaniale smakuje w połączeniu ze śledziami. Możesz dodać do sałatki filety śledziowe pokrojone na małe dzwonka albo na talerz z sałatką dołożyć śledzie w oleju.   Koszt: około 4 złotych

Inspiracje: jak przygotować wigilię w stylu fusion

zmniejsz ogień, odwróć ryby i dosmażaj jeszcze przez 2-4 minuty. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Do garnka wlej sok z cytryny, podgrzej go i dodawaj małymi porcjami masło, skórkę cytrynową, kapary i natkę. Delikatnie wymieszaj. Przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Sosem polej filety i

W ostatniej chwili

-2 cytryny Fasolę moczymy przez noc, aby spęczniała. Płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy z łyżką cukru ? po godzinie można spróbować, czy jest miękka. Pod koniec gotowania, gdy ziarna są prawie ugotowane, solimy. Nie solimy w trakcie, ponieważ skórka stwardnieje. Dogotowujemy fasolę, studzimy i

Tradycyjne dania inaczej

Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info 300 g śledzi w occie mały kawałek (ok. 2 cm) świeżego imbiru limonka kilka listków świeżej kolendry łyżka curry w proszku cebula marchewka zielone jabłko sól świeżo mielony pieprz Śledzia odsączamy z zalewy, zdejmujemy

Wyjątkowe przepisy na dania z chlebem - Grzegorz Łapanowski poleca

mandolinie lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w jak najcieńsze piórka. Do miski wlewamy śmietanę i majonez a następnie dodajemy przyprawę korzenną, rybę oraz jabłko i cebulę. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na noc, aby

Śledzie (nie) po obiedzie

też zamarynować w zalewie kwaśno-korzennej (ocet winny, listki laurowe, ziele angielskie, goździki, gorczyca); są gotowe po 2-3 dniach, wytrzymają w lodówce do 3 tygodni. To tyle, jeśli uda wam się kupić śledzia świeżego. Jeśli nie, pozostają ryby zakonserwowane:Matiasy - solone, młode (roczne

Smacznego Nowego Roku

do dekoracji mleko do moczenia śledzi słodka mielona papryka świeżo zmielony czarny pieprz   Wymoczone w mleku i osuszone śledzie pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Dokładnie wymieszaj musztardę, koncentrat pomidorowy i oliwę. Połącz z pokrojonymi filetami, cebulą, częścią

Smaczne przekąski

posiekaj. Odsącz tuńczyka (jeśli używasz tuńczyka w zalewie, dodaj 2 łyżki oliwy. W misce wymieszaj rybę z oliwkami, kaparami, sokiem z cytryny, posiekanym czosnkiem, cebulą i bazylią. Dodaj serek i całość wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z krakersami, grzankami lub jako pastę do kanapek

Szybkie menu na sylwestrową domówkę - kilka prostych przepisów

papierowym. Podawaj na sałacie ułożone w piramidkę lub ponabijane na patyczki do szaszłyków. Autor: Junona Lamcha-Grynberg Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, śledzi nie musisz długo chłodzić w lodówce. By od razu były smaczniejsze, do przekąski można dodać na przykład filety korzenne. Przekąskę możesz serwować

Z kiszoną kapustą - pierogi i nie tylko

, wcześniej ją przepłucz zimną wodą i mocno odciśnij). Fasolkę osącz z zalewy. Połącz buraki z fasolą, kapustą i cebulą, wlej olej, dopraw pieprzem i odrobiną soli i wymieszaj. Rada: sałatka wspaniale smakuje w połączeniu ze śledziami. Możesz dodać do sałatki filety śledziowe pokrojone na małe dzwonka albo na

Dom pachnący bakaliami

suszoną żurawiną, a do ulubionych śledzi dodać przyprawy korzenne z rodzynkami. Bakalie postawmy także na świątecznym stole. Będą one doskonałą, zdrową i wartościową  przekąską. Sięgajmy po te najwyższej jakości od Bakalland, dzięki czemu zachowują niezapomniany smak i wartości odżywcze.  

Przepisy znad Bałtyku - nie tylko śledzie

pokrojone w kostkę i por w plasterki. Ze śmietany i żółtek jaj zrób zalewę do zapieczenia, miksując je razem i doprawiając solą, pieprzem oraz oregano. Wylej zalewę na ciasto, uważając, by nie przekroczyła 3/4 wysokości formy (zapiekanka znacznie urośnie podczas pieczenia). Piecz 20-25 minut w temperaturze

Nieskromne dania na post

(dla 10 osób)   Składniki 800 g solonych filetów ze  śledzia 300 ml soku z kiszonych ogórków 100 g masła 5  gruszek 100 g lipowego  miodu   Sposób przygotowania Śledzie moczymy w wodzie przez 10 godzin, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie

Śledzie (nie) po obiedzie

można też zamarynować w zalewie kwaśno-korzennej (ocet winny, listki laurowe, ziele angielskie, goździki, gorczyca); są gotowe po 2-3 dniach, wytrzymają w lodówce do 3 tygodni. To tyle, jeśli uda wam się kupić śledzia świeżego. Jeśli nie, pozostają ryby zakonserwowane:   Matiasy - solone, młode

Proste i oryginalne dania z rybami

50 g tamaryndowca 2 łyżki oleju 1 łyżeczka gorczycy 10 liści curry 2 ząbki czosnku 2 cebule 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki chilli 3 pomidory sól 500 g białej ryby Kawałek tamaryndowca zalewamy szklanką wody, rozgniatamy trochę łyżką i odstawiamy na co najmniej 15 minut. Na głębokiej

Sałatki do grilla

mięso kurczaka pokrój na małe kawałki, posyp solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy, usmaż mięso ze wszystkich stron. Zdejmij z patelni i odstaw do wystudzenia. Liście sałaty oczyść, wypłucz i dokładnie odsącz (większe liście porwij na kawałki). Przełóż do dużej salaterki. Pomidorki umyj i

Sebastian Olma - szef kuchni Zielonego Niedźwiedzia, dzieli się swoimi przepisami

. Dla 8 osób   Marynowane śledzie: 2 l wody 200 ml białego octu winnego 100 ml octu spirytusowego 20 g świeżego  tymianku kilka ziaren ziela angielskiego 1  liść laurowy 70 g soli świeżo mielony pieprz do smaku 1 kg filetów ze świeżego  matjasa

Buraki na słono i słodko

. Autor: gruszkinawierzbiee.blogspot.com Buraki doskonale pasują również do śledzi. Wypróbuj na przykład nasze przepisy na śledzia pod pierzynką oraz sałatkę ziemniaczaną ze śledziem . Łosoś marynowany z buraczkami 500 g surowego filetu z łososia ze skórą 1 duży burak Marynata: 1 łyżka musztardy

Sałatka na święta - nie tylko jarzynowa!

dopraw solą i pieprzem. Rady: Sałatkę możesz wykonać z warzyw, które posłużyły np. do ugotowania wywaru czy rosołu. Niektórzy zamiast groszku dodają fasolę, są też wersje z kukurydzą i papryką. Kompozycja sałatki zależy od upodobań, można ją doprawić słodką sproszkowaną papryką lub curry. Autor: Maria

Kulinarne odliczanie do świąt! Czas - start!

pół - 50 g soli - 10 g cukru - 2 łyżki Delikatu Knor - 1 łyżka saletry lub soli do peklowania Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki zalewamy 2 litrami wody i zagotowujemy. Solankę odstawiamy do wystygnięcia. 2. Mięso wkładamy do solanki tak, aby było w całości zanurzone. Przykrywamy mięso

Bulion rybny - esencja smaku

z zalewy 1/2 łyżeczki nasion fenkułu   Sposób przygotowania Bulion wlewamy do rondelka i redukujemy do 50 ml. Dodajemy sok pomarańczowy. Obieramy pomarańczę, dzielimy na cząstki i filetujemy, wykrawając ostrym nożem. Filety z soli oprószamy mąką, solą i pieprzem od strony mięsa

Botwina - domowy salon odnowy

  śledzi 16 małych  buraczków 12 dag pomidorków koktajlowych w zalewie słodko-kwaśnej 2 dag  kaparów trochę oliwy   Marynata: 300 ml wody 70 ml octu spirytusowego 7 dag cukru sól listek laurowy ziele angielskie kilka goździków   Sposób

Śledzik

dysleksji i nadpobudliwości). Od kilku lat wielu pediatrów znów namawia do picia tranu. Zatem śledzie górą, byle nie za słone (by je zakonserwować, na 10 ton śledzi używa ponad 3 ton soli!). Najlepiej jeść je po wymoczeniu, bo sól jest przyczyną nadciśnienia, a już przeszło 60 proc. Polaków ma

Jak kupować i przygotowywać ryby? Radzi Artur Moroz

DORSZ - w Polsce opinie o nim są różne: jedni go uwielbiają, inni nim gardzą. Jego białe chude mięso ładnie się listkuje. Dorsz to ryba uniwersalna - jeśli mamy stuprocentową pewność, że jest świeży, to możemy go zjeść na surowo z odrobiną oliwy i soli morskiej. Nadaje się też do smażenia

Bohater świątecznego stołu

posiekaj i zeszklij na oliwie. Składniki wymieszaj, przypraw. Rozwałkuj ciasto, wytnij kwadraciki, na każdym połóż farsz. Sklej trójkąty, zaciśnij rogi, formując uszka. Ugotuj, odcedź i podawaj w barszczu. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Buraczki w rozmarynowej zalewie sprawdzą się jako dodatek do świątecznej

Ogórki kiszone - wykorzystaj jak najlepiej

mięso. Dodaj podsmażoną cebulę z pieczarkami. Dodaj pozostałe warzywa, dolej bulion i - ewentualnie - tyle wody, aby płyn lekko przykrywał mięso. Do mięsa i warzyw dodaj musztardę, przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i papryką. Zagotuj i duś na wolnym ogniu pod przykryciem. Do śmietany dodaj

Smak i zdrowie - przepisy na "superjedzenie"

każdym ułóż kostki fety i posyp płatkami migdałowymi. Oliwę wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem i polej każdą porcję sałatki. Autor: Zuzanna Wiciejowska Alessi Deska do krojenia Sb... Lekue - Dwustronna Deska do... Lurch Deska do krojenia poc

Wigilia futurystyczna u Wojciecha Modesta Amaro

kilka minut, na koniec dodajemy listki tymianku, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Robimy wywar. Zagotowujemy rosół i zalewamy nim suszone borowiki. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Przecedzamy, doprawiamy solą. n Do zimnego wywaru grzybowego dodajemy agar-agar i mieszamy

Jestem słoikiem i jestem z tego dumny

skwarki. Gotujemy razem jeszcze 5-10 min. Składniki 8 grubych filetów solonych  śledzi 3-4 białe lub cukrowe  cebule 8 świeżych liści laurowych lub 5 suszonych 3/4 szklanki oliwy extra vergine 3/4 szklanki oleju słonecznikowego grubo tłuczony  pieprz 20 ziarenek czerwonego

Wybieramy Kucharza Roku 2015! Głosowanie

, wkładamy bouquet garni i zalewamy winem i wodą. Wkładamy do pieca rozgrzanego do 180°C i pieczemy 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy naczynie i pieczemy 2,5 godziny w tej samej temperaturze.   Robimy purée z marchewki. Marchewkę obieramy i gotujemy w mleka z dodatkiem

Jak jeść ryby? Dietetyk podpowiada! cz.II

, wymieszać z solą i natrzeć ryby. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Zagotować ocet ze szklanką wody , dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Cebulę obrać, pokroić w piórka i dołożyć do zalewy, dodać szprotki. Po kilku minutach wyjąć rybę na półmisek , przykryć cebulą i skropić

Babcine przepisy wigilijne

  Sposób przygotowania Buraki obieramy i ścieramy na grubej tarce lub w malakserze. Razem z?czosnkiem przekładamy do?garnka, zalewamy zimną wodą, tak by były przykryte. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do?wystudzenia. Wywar powinien chłodzić się powoli! Cedzimy, zachowując płyn. Ponownie

Wyśledzone w Ostatki

pieprz 2 łyżki masła 1 łyżka brązowego cukru sok z połowy cytryny sól pół szklanki białego kwaskowatego wina 4 małe łyżeczki czarnego kawioru szczypta cynamonu, anyżu i kminu rzymskiego, pieprz kolorowy Śledzie wyjmij z zalewy i osusz na papierowym ręczniku. Jabłko drobno posiekaj i wrzuć do

13 przepisów na święta

domu piekarnik, niech go teraz nagrzewa do 250 st. C. Podajemy najprostszy przepis na domowy chleb. 1 kg mąki pszennej 1 litr ciepłej wody 5 dag świeżych drożdży 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki otrąb pszennych 3 łyżki słonecznika 1 łyżka soli (ja dodaję też szczyptę

Jajka na śniadanie na 9 sposobów

sparz i obierz ze skórki (jeśli masz specjalną obieraczkę do pomidorów, to obierz bez zalewania wrzątkiem) i pokrój na dość grubą kostkę, w miarę możliwości usuwając większość pestek. Białą część dymki drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wsyp posiekaną białą część dymki, posól (zapobiegnie

Co ja zjadam? Ziemniaki międzynarodowe w kilku wersjach

konficie z czerwonej cebulki albo w żurawinie albo muśnięte szklanką cukru i tabliczką czekolady). Koniec przepisu. Wariacją w temacie śledzi z zimniokiem jest obecna w naszym domu, a zwłaszcza w domu naszej teściowej, sałatka śledziowa, ale nie ta, gdzie do ugotowanych, posiekanych ziemniaków

Michał Węcławek - kandydat w plebiscycie Kucharz Odkrycie Roku 2015

. Ostatecznie został przy sztukach walki. - To pomaga mi w pracy kucharza, ponieważ łatwiej mi podejmować trudne decyzje w stresujących momentach - podkreśla. Kiedy nie ćwiczy, ani nie pracuje w kuchni, Michał gotuje w domu i śledzi najnowsze trendy kulinarne - przyznaje, że często zasypia z dobrą książką

Dobrze, rybko

płatków jaglanych 1/2 łyżeczki soli pieprz oliwa 200 g wędzonego na zimno  łososia 2 łyżki pestek  dyni   Sposób przygotowania Płatki zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i pozostawiamy na 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i mieszamy. Przekładamy do

Z ognistym chili - przepisy z różnych stron

, osączyć na sicie. Na rozgrzanym w rondlu oleju obsmażyć mięso, lekko je osączyć z tłuszczu i przełożyć do miski. A do rondla wrzucić drobno posiekane: chili, czosnek, cebulę i smażyć 5 min, mieszając. Oprószyć mąką i smażyć jeszcze minutę. Dodać wywar, czekoladę, przecier pomidorowy, przyprawić solą i

Karp w galarecie - potrawa nie tylko na święta

doprawiamy do smaku, dodajemy żelatynę (idealna galareta do ryby powstaje przy zastosowaniu żelatyny w proporcji około 1 łyżka na litr płynu). Dzwonka karpia układamy na półmisku, dodajemy pokrojoną marchewkę, natkę pietruszki, zielony groszek. Całość zalewamy ostrożnie ostudzonym wywarem i wstawiamy do

"Księgowa w kuchni". Maria Ożga wydała książkę

sezamem, kminkiem lub makiem. Po 20 minutach wstawić je do rozgrzanego piekarnika i piec około 12 minut w temperaturze 220°C. 4 świeże śledzie pół łyżeczki soli 4 łyżeczki soku z cytryny 100 g masła 2 łyżki siekanej pietruszki 2 łyżki pokrojonego szczypiorku biały pieprz 2 łyżki oleju Warto wiedzieć

W pomidorowej zalewie

8 solonych filetów śledziowych, 2 pory; zalewa: 300 ml soku pomidorowego, 6 łyżeczek oleju, 3 łyżeczki octu winnego, kilka kropli tabasco, 3 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu.Filety moczyć 2-3 godz., często zmieniając wodę. Olej starannie ubić trzepaczką lub mikserem z

Kolorowe sałatki z buraczkami

; Sposób przygotowania Zrób marynatę z 2 łyżek oliwy, soli, pieprzu, papryki i roztartego ząbka czosnku. Włóż do niej mięso, odstaw na 2 godziny. Następnie wyjmij i upiecz w temp. 180°C (20 minut). Zetrzyj parmezan na drobnej tarce, rozsyp równą warstwą na rozgrzanej teflonowej patelni. Podsmaż na

Świąteczne standardy

. Cebulę, jabłko i ogórki obierz ze skórki, a jajka ze skorupek. Wszystkie składniki pokrój w grubą lub drobną kostkę, w zależności od tego, jak lubisz. Groszek wyjmij z puszki i odsącz na sitku. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj. Dodaj majonez, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Rady

Wielkanoc bez jajek, sera, mięsa - to da się zrobić

-Tarkowska Taka sałatka ucieszy nie tylko wegetarian czy osoby nie jedzące śledzi. Powinna przypaść do gustu również tym osobom, które znają i lubią sałatki śledziowe. Sałatka ziemniaczana a la śledzik 5 ziemniaków ugotowanych w łupinkach czerwona cebula 4-5 małych ogórków kiszonych mały pęczek

Wigilia po szwedzku: z łososiem zamiast karpia

wolnym ogniu, aż do wrzenia, następnie zdejmujemy z ognia i studzimy. Marynatą zalewamy pokrojone matiasy i odstawiamy pod przykryciem na 24 godziny. Przygotowujemy dressingi, mieszając wszystkie składniki. Zamarynowane śledzie odsączamy z zalewy i mieszamy po połowie z dressingami, następnie odstawiamy

Trzy wegeprzepisy na święta

Przepisy pochodzą z magazynu "Palce Lizać". "Palce Lizać" od dzisiaj z "Gazetą Wyborczą". Dzisiaj sprawdzone przepisy na święta: czas śledzia i karpia oraz Wigilia wegetariańska i bezglutenowa. W środę świąteczne słodkości: sezon na pomarańcze, makowe szaleństwo

Co ja zjadam na kolorowo. Oraz: co gotuję, a nie zjadam

zielonych pomidorów, solą i miską oraz wykonać skok do dnia wczorajszego. Dlaczego? Aby sałatka była zjadliwa, pomidory najpierw należy pokroić w plasterki, jak o tu, na zdjęciu: Na plasterki i do soli! Następnie wrzucić do miski, zasypać duża ilością soli i pozostawić na 24 godziny. Pod wpływem solnych

Święta ekonomicznie - kilka przepisów na niedrogie dania i wypieki

przełóż do miski i wymieszaj. Dodaj majonez, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Rady: Sałatkę możesz wykonać z warzyw, które posłużyły np. do ugotowania wywaru czy rosołu. Niektórzy zamiast groszku dodają fasolę, są też wersje z kukurydzą i papryką. Kompozycja sałatki zależy od upodobań, można ją

Z chrzanem

6-7 solonych filetów śledziowych, por, 3 czerwone cebule, 2 marchewki, 6-8 cienkich plasterków chrzanu, 2 liście laurowe, 1 łyżeczka żółtej gorczycy, po 1 łyżeczce ziaren białego i czarnego pieprzu; zalewa: 200 ml octu winnego, 30-40 dag cukru.Przygotować zalewę: ocet rozcieńczyć 300 ml wody

Gotuj na święta i zaczaruj szczęście

kostkę. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, połączyć z owocami, ogórkiem i cebulą. Dzwonka śledzia ułożyć na półmisku, polać równomiernie sosem, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny. Śledź po cygańsku 1 kg śledzi, 5-6 ogórków konserwowych, 4-5 cebul

Smaczne dania na płaski brzuch

wymieszaj odsączonego z zalewy tuńczyka, dodaj marchew, selera, cebulę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj majonez (lub jogurt), dopraw do smaku solą i pieprzem. Trzy kromki cienko posmaruj masłem lub margaryną, ułóż na nich liście sałaty i posmaruj pastą z tuńczyka. Przykryj drugą kromką i przekrój po

Wigilijne przysmaki od Kingi Paruzel

zalewie solnej 400 ml jogurtu naturalnego liście botwiny 4-5 ząbków czosnku spora garść pistacji 1 cebula sól i pieprz olej rzepakowy zielona cebulka Filety odsączyć z zalewy, moczyć je w wodzie z mlekiem. Zmieniając płyn kilka razy po to aby pozbyć się nadmiaru soli. Śledzie pokroić w paski, dodać do

Karp milicki, zwany królewskim

konieczna. Co prawda do Milicza sprowadzano w beczkach śledzie znad Bałtyku, ale bywało, że mimo znacznej ilości soli ryby psuły się w drodze. A milicki karp był zawsze świeży, pod ręką. Maltzanowie gospodarowali na stawach przez 400 lat, do końca drugiej wojny. Hrabia Mortimer miał siedem lat, gdy

Śledzie - postne, a jakie wykwintne

Zielone czy solone?Mięso śledzi zawiera pełnowartościowe białko, wapń, fosfor, żelazo i magnez oraz sporo tłuszczu. W sklepach można kupić te ryby w wielu gatunkach, przygotowane na różne sposoby:- świeże, zwane też zielonymi;- solone, np. matiasy (najtłustsze i najdelikatniejsze, wyławiane u

Menu z gruszkowo-migdałową tartą na deser

, dopraw pieprzem i odrobiną soli i wymieszaj. Rada: sałatka wspaniale smakuje w połączeniu ze śledziami. Możesz dodać do sałatki filety śledziowe pokrojone na małe dzwonka albo na talerz z sałatką dołożyć śledzie w oleju. Autor: Maria Szkop Surówka z białej kapusty. Klasyk w niecodziennym wydaniu [Taniec

W święta Bożego Narodzenia możemy przytyć nawet 5 kg!

warto podmienić rybą po grecku, pieczoną w pergaminie, gotowaną na parze lub śledziami w zalewie. Mak, który gości na stole pod postacią makowca lub klusek z makiem nie należy do najlżejszych składników. Wystarczy zjeść niewielki kawałek ciasta, który i tak ma 250 kcal lub łyżkę kutii. Gdy ktoś

Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler

jabłko obierz i drobno pokrój. W misce wymieszaj majonez z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem. Dodaj pokrojone składniki oraz opłukany groszek. Całość wymieszaj. Sałatkę odstaw do lodówki na noc, aby smaki się przegryzły. W dniu podania z ryb

Przy świątecznym stole

. Wywar buraczany przecedź, dopraw, podgrzej, dodaj odciśniętą z wody żelatynę i wymieszaj. Śledzie, ziemniaki i jajka ugotowane na twardo pokrój w kostkę i wymieszaj z koperkiem. Sałatkę śledziową ułóż w foremce, zalej wywarem i odstaw do stężenia. Możesz też osobno przygotować galaretkę i sałatkę - jak

12 dań na świąteczny stół

, delikatnie osusz papierowym ręcznikiem i drobniutko posiekaj. Posiekaj także cebulę i ugotowane na twardo, obrane jajka, dodaj do śledzi, wymieszaj. Wlej oliwę i ocet, dodaj cukier, jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Źródło: Miesięcznik Kuchnia By wigilijna kapusta z grzybami miała bogatszy smak, dodaj do

Krótka historia puszki

Próbowano różnorakich technik, jak suszenie (owoców, warzyw, a w Rosji także ryb), obfite solenie (mięsa i ryb), słodzenie (owoców i ich przetworów, popularne zwłaszcza na Dalekim Wschodzie; cukier zatrzymuje pochód bakterii niewiele gorzej od soli), wędzenie, zalewanie solanką (peklowanie

Szwedzkie lato w kuchni

stopniowo dodawaj śmietanę, a na koniec ser. Zmiksuj całość na gładki, zielony krem. Dopraw go sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Włóż połowę kremu do rękawa cukierniczego, a drugą połowę przelej do małej miski. Ostudzone kostki łososia wyjmij z zalewy, osącz na papierze kuchennym i przełóż na talerz. Na

Wystarczająco Perfekcyjna Pani Domu: Jak przechowywać żywność?

zamrażalnika powinny być natychmiast zjedzone. Śledzie: w szklanym naczyniu lub kamionkowym, pokryte zalewą, śledzie można przechowywać w lodówce do 4 tygodni. Ryby wędzone: zjedzmy je w ciągu trzech dni, chroniąc przed światłem i zapleśnieniem. Konserwy rybne: mają mnóstwo konserwantów, a więc możemy

Strączkowe wariacje sałatkowe

sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Fasolowa ze śledziem Szklanka białej fasoli (lub 2 puszki fasoli w naturalnej zalewie), 2 solone filety śledziowe, 2 jędrne kiszone ogórki, 3 szalotki, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, kilka gałązek natki pietruszki, pieprz, sól Filety wymoczyć. Fasolę zalać ciepłą

Egzotyczne przyprawy i dodatki do dań. Jak ich używać?

koloru różowego, oznacza to, że już zostały podgotowane. Do rondla dodaj rozmrożone krewetki. Autor: Aneta Kosiba Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Pudding kokosowy z wiórkami czekoladowymi 3 jajka 20 dag brązowego cukru 1 szklanka mleka kokosowego 1/4 łyżeczki soli wiórki czekoladowe lub mielone orzechy

Tego szukaliście w ugotuj.to - najpopularniejsze przepisy 2014 roku

dodacie do niej czerwoną fasolę z puszki lub pokrojone w kostkę, ugotowane buraczki. Więcej przepisów na sałatkę ziemniaczaną Sałatka śledziowo-ziemniaczana 750 g małych ziemniaków sałatkowych 250 g filetów śledzia w oleju 4 średnie ogórki kiszone 4 łyżki kaparów w zalewie 1 szalotka 1 łyżeczka

Parada śledzi

i pokruszonymi liśćmi laurowymi. Zalać zalewą i wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. (8 porcji) PO LWOWSKU 50 dag solonych filetów matiasów 35 dag cebuli 15 dag suszonych borowików 1 szklanka oliwy 2 łyżki octu 10-procentowego 2 liście laurowe, sól, pieprz Śledzie moczyć 1 godz. w 2 l

11 przepisów z buraczkami

Składniki 10 dag  rukoli 25 dag marynowanych  śledzi 16 małych  buraczków 12 dag pomidorków koktajlowych w zalewie słodko-kwaśnej 2 dag  kaparów trochę oliwy   Marynata: 300 ml wody 70 ml octu spirytusowego 7 dag cukru sól listek laurowy

Top 10 miast w Europie dla wielbicieli dobrego jedzenia i wina

. Popularne w Paryskich jadłospisach są wędzone śledzie w oleju z gorącymi ziemniakami, krwiste nerki cielęce z sosie musztardowym, ślimaki w sosie czosnkowym, małże w zalewie winnej. Z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie. Tripadvisor.com poleca w Paryżu: restauracje Moustache, Les Papilles, O Chateau

Triumf Calvadosu

znów odstawiamy do lodówki na parę godzin. Na koniec zalewamy śledzie olejem. Najlepsze są po 2-3 dniach, gdy wszystkie smaki się "przegryzą". Nadziewana kaczka + Calvados Christian Drouin, Hors d'age, Domaine Coeur de Lion (cena: ok. 350 zł, dystrybutor: Dom Wina) Jeden z