zimne przystawki na stół

Agnieszka Haponiuk

Kulinarna podróż do Gruzji:  "bardridżiani" i aromatyczna "czikhirtma"

Kulinarna podróż do Gruzji: "bardridżiani" i aromatyczna "czikhirtma"

Zabieram was na krótką wycieczkę kulinarną do Gruzji. Gruzińskie przysłowie mówi: granicą jedzenia powinna być sytość. Obawiam się, że to niemożliwe, gdy spróbuje się gruzińskich przysmaków.

Polska kuchnia w Berlinie: staroświecko i bez wzruszeń

Dla Julii Bosski kuchnia to nie tylko pasja, ale i misja. Wydawanymi dla mieszkańców Berlina obiadami czwartkowymi chce udowodnić, że polskie smaki mogą zaskoczyć i zachwycić

Ziemniaki? Nie tylko do obiadu!

Przeciętnie każdy z nas zjada ich około 33 kg rocznie! Pomimo iż ziemniaki są powszechnie znane, mało kto z nas wie, że ich obecność na polskich stołach zawdzięczamy królowi Janowi III Sobieskiemu, a na naszych ziemiach zaczęto je uprawiać dopiero w XIX wieku.

Oszaleliśmy, faszerując się jarmużem

Oszaleliśmy, faszerując się jarmużem

posiłek. Kolacja jest bardzo ważna. Ale nie jest to pół godziny przed telewizorem z gotowym daniem z mikrofalówki. Kolacja to ten moment, kiedy wszyscy są przy stole, jesz kilka małych dań, więc nie pochłaniasz jedzenia za szybko, popijasz kieliszkiem wina, to czas na rozmowę i relaks. No i nie idziesz od

Magda Gessler: wolę budę z flakami [MAGAZYN ŚWIĄTECZNY]

Magda Gessler: wolę budę z flakami [MAGAZYN ŚWIĄTECZNY]

wyprzedzi. Nie dać się wyprzedzić, nie dać się wykiwać - to nasz lęk podstawowy. I dlatego mamy wstrętne frytki? - Tak. Bo dobre frytki trzeba celebrować, smażyć dwa razy. To trwa. Dwa razy? Po co? - Pierwszy raz, żeby były blade, ale w środku miękkie. Potem wyrzucasz na bibułę, odsączasz. Jak są zimne

Kobieto! Dzięki temu poradnikowi twój mężczyzna nigdy cię nie porzuci

Kobieto! Dzięki temu poradnikowi twój mężczyzna nigdy cię nie porzuci

! Pamiętaj, że w środowisku naturalnym to samiec jest zawsze silniej umaszczony i to on się puszy. Bądź apetyczną przystawką. Ale nie nazbyt apetyczną. - Nigdy, ale to nigdy nie baw się lepiej niż on na imprezie, niezależnie od tego, czy jesteście na niej razem, czy przyszłaś sama (skandal!). - Bądź seksowną

Tu za ślub w parafii narzeczeni płacą 2 tysiące złotych. I wcale nie jest to Warszawa [CENY]

Tu za ślub w parafii narzeczeni płacą 2 tysiące złotych. I wcale nie jest to Warszawa [CENY]

Brodnicy). Sposobem na oszczędność jest skrócenie imprezy i co za tym idzie liczby potraw na stole. Jeśli zamiast całonocnego przyjęcia wybierzemy obiad weselny z pewnością poważnie odciążymy budżet. Restauracja Kojot w Miechowie proponuje zestaw obiadowy składający się z przystawki, dwóch dań

Tu za ślub w parafii narzeczeni płacą 2 tysiące złotych. I wcale nie jest to Warszawa [CENY]

Tu za ślub w parafii narzeczeni płacą 2 tysiące złotych. I wcale nie jest to Warszawa [CENY]

zł od osoby . Każdy otrzyma oprócz dwudaniowego obiadu, osiem zimnych zakąsek, 2-3 sałatki, cztery ciepłe przekąski i deser. Znacznie taniej, bo 135 zł od osoby , będzie jeśli na wesele wybierzemy piątek. W dużych miastach ceny mogą być znacznie wyższe. Na przykład hotel Villa Baltica położony tuż

"Nasz mały PRL" - prezentujemy fragment książki

"Nasz mały PRL" - prezentujemy fragment książki

towarzyskie, które przecież najlepiej buduje się przy stole, nie uwiędły. Co zrobić!? Nie mamy wyjścia. Urządzamy przyjęcie! Na takim PRL-owskim przyjęciu dopracowane musi być wszystko: od spraw serwetkowych po tematy do rozmowy. Jak zrobić prywatkę, znów uczy nas Irena Gumowska, PRL-owska Marta Gessler, w

Autorka bloga 'Whiteplate' wydała drugą książkę kulinarną - jakie przepisy tam znajdziemy?

Autorka bloga 'Whiteplate' wydała drugą książkę kulinarną - jakie przepisy tam znajdziemy?

owocom. "Kiedy mi smutno, sięgam do misy na kuchennym stole, obieram zwykle lekko pomarszczoną skórę, siekam miąższ, doprawiam cynamonem i cukrem i robię szarlotkę. Albo drążę je w środku, wypełniam koglem-moglem i zapiekam. Kiedy jestem głodna i potrzebuję jedzenia, które mnie zaspokoi, kupuję

Teatr rozmaitości - specjały z serami francuskimi

Teatr rozmaitości - specjały z serami francuskimi

urosną, obsypujemy je startym ementalerem i wsadzamy do pieca jeszcze na 3-4 min. Podajemy je letnie lub zimne, jako przystawkę, w towarzystwie sałaty. Pierożki (dla 4 osób) arkusz ciasta francuskiego, 150 g ementalera,100 g roqueforta, 100 g szynki cielęcej, 1 łyżka śmietanki, 1 łyżka trybuli, 1 żółtko

Halina Graffi, gaździna, właścicielka parmeńskiej restauracji w Murzasichlu

lody z wisienką, do głowy przychodzą mu wypróbowane pomysły przodków. Wtedy właśnie z pomocą przychodził przystojny włoski kelner. Gasił emocje litrowymi kuflami zimnego paulanera i przystawkami 'na koszt firmy'. Zakochali się w sobie natychmiast. Po pracy biegli z butelką wina nad jezioro Lugano. To

Mezedes - greckie przystawki

- zimnego białego wina o charakterystycznym smaku żywicy sosnowej. Stary grecki zwyczaj (sięgający jeszcze czasów antycznych, kiedy prawo zabraniało picia alkoholu na pusty żołądek) nakazuje podać drobne przekąski, stawiane na środ- ku stołu tak, by każdy mógł po nie sięgnąć. Teraz mezedes zamawia się z

Najczęściej czytane
Bestsellery